• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mediji u Srbiji (danas)

Started by Dybuk, 23-07-2017, 17:52:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

N1 i postoji jer ih SBB izdržava, ovako su gubitaš... ali ako to i dalje drži britanska holding kompanija vidjećemo šta će biti...

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

dark horse

Quote from: Petronije on 11-02-2025, 20:04:07
United media prodala sbb sa infrastrukturom Yettelu, Sport Klub prodat Telekomu tj. areni a zadržali su eon platformu i N1/Nova

Yettel su arapi. Tu puno leba nema.

Moguće da United media sa kintom od prodaje može da finansira sama N1/Nova. Bar neko vreme.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Petronije

Yettel odavno po Srbiji vrši pritisak na korisnike i šuruje sa telekomom, tj. koristi njihovu infrastrukturu kako bi se ubacio na tržište kablovske televizije. Zovu me non stop od kako je telekom instalirao optiku u zgradi. Nisam prešao kod njih samo zbog sport kluba i eon platforme koja je 2 koplja iznad svih u Srbiji. Za dalje ćemo videti, sbb ima odličnu kablovsku infrastrukturu kod mene u naselju jer je optički link blizu tj. glavno čvorište, ali ipak je to kabl koji je prevaziđen, optika nudi mnogo brži odziv i veći upload. Biće zanimljivo svakako, svima osim zaposlenima u UM.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

dark horse

Ja sam u Srbiji pred kraj stanovanja tamo prešao na Yettel. Jednostavno, radio sam od kuće, a SBB je non-stop imao prekide u vreme mog radnog vremena. Delovalo mi je kao da se SBB tehnički raspada. Kad sam prešao na Yettel nisam imao nikakve probleme, čak su bili jeftiniji, plus pola godine i besplatni, tj. 1 dinar.

Da, optički kabl je puno bolji, to ti potpisujem.

Petronije

SBB je svoju infrastrukturu razvijao za vreme vladavine žutih kada je bio debelo povlašćen i nije predvideo šta će se desiti te nije na vreme ulagao u buduće tehnologije. Tako da se najveći deo svodi na kabl (kad kažem kabl mislim na koaksijalni kabl, to se podrazumeva kada se priča o kablovskoj/mrežnoj infrastrukuri), a optika im je više reklama i retko gde su je provukli u smislu ftth (fiber to the home), međugradske linkove ne računam, to je neka druga priča. Neko je izvukao dobre karte (ja) i bukvalno za ovih 15 godina koliko živim u stanu, nisam imao možda jedan prekid, brzine su uglavnom zagarantovane a ping razumno nizak. Opet, znam mnogo slučajeva gde ljudi imaju dosta problema, koji su prouzrokovani lošim instalacijama koje idu preko bandera, krovova i slično. Kabl je prevaziđena tehnologija u svakom smislu, i što se tiče kapaciteta i stabilnosti, optika tu vlada, i svakako kome je primarno da ima stabilan internet i veliki upload, nema dileme. Instalacije idu kroz zemlju, i tu nema vetar, kiša, oluja i slično. Da ne skrećem sad temu na tehničku diskusiju, sbb jeste bez dileme najbolji kablovski provajder u Srbiji ako se posmatra neki prosek (tv platforma, sadržaj, internet), ali delimično su i sami krivi što su se našli u ovoj situaciji, gledano strogo sa te tehničke strane. Naravno, ima tu i uticaja globalne i lokalne politike, navodno je osnovni razlog cele ove priče promena politike USA što se tiče tokova novca izvan severnoameričkog kontinenta. Dakle Tramp. I Vučić. [emoji38]

Krsta Klatić Klaja

ovah Yettel koliko kontam je sad i u Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, i sve Emirati otkupili od čeških vlasnika. Tako da je to neko širenje i veće od Srbije

no, ovo je sve infrastruktura, opet je ključno šta će biti sa informativnim kanalima. Možda kao što kažeš eon i N1 budu jedna kompaktna kompanija, mada u Hrvatskoj je i N1 stradao, tako da vidjećemo...

Petronije

Pa to, nije ovde samo pitanje gde ćemo gledati evroligu i ko će dati 6 meseci za dinar, već i to da li će se žvali ispuniti vlažni san da konačno zagospodari medijima 1/1.

džin tonik

oh, pa to vajna "opozicija" dotura "omrazloj" poziciji u bg kajmak, sve ukljucujuci cg, bih i mak.

Meho Krljic

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 12-02-2025, 19:30:16
Inače, imam utisak da Raksrikavanje najjasnije razlaže šta se prodaje i ko šta kupuje:

https://raskrikavanje.rs/page.php?id=SBB-se-prodaje-grupi-koju-vecinski-kontrolise-vlada-Ujedinjenih-Arapskih-Emirata-1440

ali Đuka direktor N1, nadam se da je vic hahahah

dark horse

QuoteU jednom od svojih tvitova obratio se novinarima, rekavši da veruje u njihovu saradnju kad postane direktor.

,,Verujem u dobru saradnju sa Slobom Georgijevim, Žaklinom Tatalović, Anom Novaković i ostalim sjajnim novinarima na N1 ukoliko prihvatim da budem direktor televizije. Dosta posla nas čeka da profesionalizujemo tu televiziju i povećamo gledanost".

Nema takvog tvita na njegovom profilu.

Niti bilo gde. Mislim da taj tvit ne bi prošao bez žestokih reakcija svuda, da stvarno postoji. A ni toga nema.

Kakva žestoka sprdačina ovo Raskrinkavanje... jel to nešto kao novi Njuz net?

Meho Krljic

Ne, kapiram da je to Đuka brzo obrisao jer mu je neko rekao da se ne istrčava. Žene u raskrikavanju nisu sklone davanju neproverenih tvrdnji tako da je razumno pretpostaviti da je taj tvit postojao ali da je obrisan. Enivej, pošto N1 i Nova S trenutno ostaju u vlasništvu United Medije, svakako ne očekujemo promenu u uredničkoj politici u ovom trenutku, ali videćemo koliko će biti promnentne na kablu...

dark horse

Pa, ako je tvit obrisan, onda je redakcija Krika trebalo jednostavno da napiše " u obrisanom tvitu" i mirna bačka.

Ovako je malo neozbiljno i liči na svakodnevne laži kojima smo bombardovani od strane režima i koje pretvaraju stvarnost u osećaj da si u nekom triler filmu ili nešto slično.

Da bi se iz fantazija režima vratili u stvarnost potrebni su nam mediji i autoriteti koji nam vraćaju davno izgubljenu pouzdanost. Ako te pouzdanosti nema ništa neće biti moguće.

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 13-02-2025, 08:54:55
Ne, kapiram da je to Đuka brzo obrisao jer mu je neko rekao da se ne istrčava. Žene u raskrikavanju nisu sklone davanju neproverenih tvrdnji tako da je razumno pretpostaviti da je taj tvit postojao ali da je obrisan. Enivej, pošto N1 i Nova S trenutno ostaju u vlasništvu United Medije, svakako ne očekujemo promenu u uredničkoj politici u ovom trenutku, ali videćemo koliko će biti promnentne na kablu...

To šta će se desiti sa N1, Nova, sportskim programima i generalno medijima u Srbiji kao posledica ovih promena, verujem da ne zna niko, a onaj koji zna se svakako ne oglašava u medijima. Isto kao i sa NIS-om, videćemo kad se desi. Čisto sumnjam da će bolesnik koji sada u principu kontroliše sve medije dozvoliti da se vrti N1 u ovom obliku. Jeste da je zvanično SBB u vlasništvu Arapa, ali Yettel koristi Telekomovu optičku infrastrukturu i bez njih ne postoje kao kablovski operater. Do sada su usko sarađivali i Yettel je imao identičnu ponudu kao TS.

Jedino ako je neko "od gore" dozvolio sve ovo uz uslov da N1 mora da postoji i radi, jer je to u principu CNN. Svakako su sve nagađanja i pretpostavke, a info iz SBB koji imam je da se "jedno vreme" sigurno ništa neće menjati.

EDIT: prevideo sam jednu činjenicu, a to je da je Yettel kupio i SBB infrastrukturu, tako da ipak nisu više zavisni od TS.

Petronije

Malo za nas sportske zavisnike, doduše iz usta najnekompetentnije i najnebitnije osobe u celoj ovoj priči, direktora TS.

https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/157218/arena-postaje-vodeci-sportski-kanal-na-balkanu/vest

Petronije

Evo, čak je i Obućina vrlo oprezna u prognozama i suštinski priznaje da nije srećna, nije sigurna šta će biti, već se samo "nada" da će sve ostati isto.

https://n1info.rs/vesti/obucina-vlasnik-medija-u-ug-ostao-isti-a-do-sada-je-pokazao-da-nije-nikakav-cenzor/

Meho Krljic

Pa ja tripujem, da, dok United Media  ostaje vlasnik N1 i Nove S, neće biti promena u uređivačkoj politici, ali zamislivo mi je da sad krenu da ih drkaju sa tim što su strane televizije a koje emotuju domaće reklame itd. i da to bude povod za neku suspenziju sa kabla ili nešto slično. Ne razumem se dovoljno u te stvari da imam jasnu ideju, ali ovako nešto se može slutiti.

tomat

Jutros vidim na tviteru ljudi pitaju SBB šta će sada biti pošto su obnovili ugovor sa SBB zbog Sportkluba, a odgovor je da će svi sporcki sadržaji biti dostupni na SBB uskoro. Šta to znači boga pitaj, oćel to biti sad neka Arena Sportklub ili nešto slično ko zna. Ja sam ispregovarao kod poslednjeg produženja ugovora da mi dadnu sve SK (nije da su mi baš bili neophodni), da li će i u kom obliku ostati ostaje da se vidi.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

napisali su da zaposleni Sport Kluba postaju dio Nova Sport, koliko se sjećam?

Svakako ne vjerujem da će postojati SK i AS, nego će se sve spojiti, a onda sportski paket na kablovskoj može svako dobiti

nije mi jasno kako onda padaju otkazi na N1 Hrvatska, kad se kao ništa ne mijenja. A tamo su pisali da Mađari preuzimaju, i da je Plenković prezadovoljan što neće više imati kritičara režima.

Vidjećemo, N1 nije baš najsrećnija solucija za opozicioni medij, nego je bio jedina solucija...

Meho Krljic

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 13-02-2025, 12:19:07
N1 nije baš najsrećnija solucija za opozicioni medij, nego je bio jedina solucija...

Apsolutno.

A naglašeno je, kada je krenula reoarganizacija N1 u Hrvatskoj da se u N1 u Srbijii N! u BiH takve stvari ne očekuju. Slutim da je ono ipak EU i da se ovde lakše zaobilaze kojekakvi propisi...

Enivej, meni je od sporta bitan samo onaj kanal gde se emituje MMA, a to ima svuda pa računam da sam bezbedan.

dark horse

Potreba građana je stvorila N1, a ta potreba se neće ugasiti čak iako se N1 ugasi ili transformiše. To je ono što Vučić i vlast potpuno ne razumeju. Čakštaviše, biće mnogo gore po njih bez takvog medija, jer će se reakcije građana izmaknuti svakoj kontroli i brže eksplodirati u vidu bunta.

Zbog svega toga ja ne vidim dešavanja oko N1 kao ključna. Čakštaviše, verujem da će se situacija oko trenutnog režima okončati mnogo pre nego što se završi konačno rešenje za N1. Jednostavno, stvari bukte iz dana u dan i režim ih neće ugasiti čak i ako direktno preuzme N1 i Novu i vrti tamo Vučića po ceo dan, pre će narod izaći na ulice i radikalizovati protest.

Petronije

Svaka čast na optimizmu. Daj bože da se sve tako desi i da ti svi plaćamo pivo jer si bio u pravu, ovde ili kod tebe, gde god da si.   xcheers

Krsta Klatić Klaja

Problem je nekonsolidovana opozicija, ne tek jedan medij.... Opozicija je najgora institucija u Srbiji. SNS funkcioniše, možda na monstruozan način, ali bar šljaka. Ovi jednostavno ne umiju da kanališu građansko nezadovoljstvo i ono izbija po šavovima, studentskim poljoprivrednim... Ali šta sad, treba glumci da štrajkuju i N1 da predvodi revoluciju...

dark horse

Problem je što nije bilo šestog oktobra. I što su se protesti zaustavili.

Rezultat je da je država, tj. državna mafija ubila Đinđića. Narod je posle toga ponovo protestovao, ali sustinski nije razumeo ovo što studenti razumeju, da se protesti nesmeju zaustaviti dok se država sama sasvim ne dovede u red.

I svaki skandal koji se desio, narod je odmah tad morao da izađe na ulice, a ne da ćuti. I čeka opoziju.

To je jedini način. Tek onda će nastati opozicija kakva narodu treba.

Samo ulica. Samo batina. I dozidati zatvorima još dva sprata. I oteti lopovima sve što imaju, čak i ono što su zaradili.

https://m.youtube.com/watch?v=ehv43wUFq4c

Truman

Kad smo kod promene uređivačke politike ono malo NIN tekstova što čitam mi je stvorilo utisak da do promene iste nije došlo iako se promenilo vlasništvo i svi urednici dali otkaz. Ispravite me ako grešim, ne kupujem više štampana izdanja. Ako sam dobro razumeo N1 i Nova S ne menjaju uređivačku politiku i neće biti u vlasništvu srpskog Telekoma.

I jedno sportsko pitanje, 'oću l konačno preko SBB-a moći da gledam NBA?
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

tomat

Pa za sada imamo samo reč da neće da se menja, a kako će biti ostaje da se vidi. N1 je imao uređivačku politiku kakvu je imao između ostalog i zahvaljujući platformi na kojoj je mogao da pušta taj program, odnosno SBB. Sad je drugačije, i nove gazde mogu da kažu koje će kanale staviti u ponudu a koje ne, pa to može da utiče i na buduću uređivačku politiku, a i opstanak N1 i Nove kao medija.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

Quote from: dark horse on 13-02-2025, 13:23:47
Potreba građana je stvorila N1, a ta potreba se neće ugasiti čak iako se N1 ugasi ili transformiše.

ama gluposti. nije n1 stvorila "potreba gradjana", vec potreba sluzbi, ruske, srpske, sekte. solak je odgovor na pitanje kako na zapadu metastazirati i u oblasti u koje se ne moze izravno. lijepo je "disident" pokupio sve sto je mogao i sad isporucio u maticu. u srbije NE POSTOJI opozicija. samo predstava sustavno raspodijeljenih formalnih opcija za telad.

dark horse

Quote from: džin tonik on 13-02-2025, 18:04:56
Quote from: dark horse on 13-02-2025, 13:23:47
Potreba građana je stvorila N1, a ta potreba se neće ugasiti čak iako se N1 ugasi ili transformiše.

ama gluposti. nije n1 stvorila "potreba gradjana", vec potreba sluzbi, ruske, srpske, sekte. solak je odgovor na pitanje kako na zapadu metastazirati i u oblasti u koje se ne moze izravno. lijepo je "disident" pokupio sve sto je mogao i sad isporucio u maticu. u srbije NE POSTOJI opozicija. samo predstava sustavno raspodijeljenih formalnih opcija za telad.

Ne razumem, gde ja tvrdim da u Srbiji opozicija postoji? Upravo tvrdim suprotno.

Jesi ti pročitao kraj mog posta ili samo početak? Pa upravo sam malo ispod i napisao šta narod treba da uradi da bi nastala opozicija kakva treba narodu.

džin tonik

zelim naglasiti da ne postoji potreba gradjana u tom smislu. sluzba formira potrebu gradjana po potrebama vanjskih prilika. gradjani su tu u svakom smislu i u bilo kojoj frakciji samo korisni idioti; pink ili n1, nebitno.

dark horse

Misliš, služba formira opoziciju po potrebama građana? Ovo što pričaš ne razumem.  :(

džin tonik

ti ocigledno nisi procitao jedan od rijetkih stripova vrijednih paznje, mister no u 3 nastavka, lunov magnus strip:

1. crvene senke
2. vestern dzona trevora
3. vatreno podne

dark horse

Možda jesam, ali mi nije ostalo u pamćenju. :cry:

Anyway, mislim da sam shvatio šta želiš da kažeš: postoje samo Istočno i Zapadno Rimsko Carstvo i svi su korisni idioti jednih ili drugih. Nema slobodne volje, samo zombi.

Okej, validna perspektiva.

Ali, opet, čak i tad postoji zombi potreba za vestima iz Zapadnog Rimskog Carstva, dakle potreba tih zombija je dovela da služba formira opoziciju.

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

Vučić reko kreću otkazi na N1 u novembru.

dark horse

Čuj u novembru!!! Haha. Nadstrešnica pala 1og novembra prošle godine.

Ako Vučić izdrži do novembra proteste, biće to godinu dana protesta i zanačiće da je obrnuo igricu.

Ili stvarno zna za otkaze, ili laže, znajući da to u novembru neće biti bitno za njega ionako.

Meho Krljic

Rujević sažima medijsku situaciju u Srbiji nakon prodaje SBB-a:

https://vreme.com/vreme/bez-promena-do-daljnjeg/

Truman

Kako je to Telekom pobedio ako su SBB kupili Česi i Arapi? Molim za pojašnjenje, početak teksta me zbunjuje.

Meho Krljic

Pa, pomenuo je da su Arapi ovde režimska ekipa, ali presudno je da sav sport prelazi na Telekom.

Krsta Klatić Klaja

Pa valjda bi Truman to trebo nama da objasni a ne mi njemu... ovo je ekonomska računica. Ako si kompanija koja emituje sport, finasira snimanje serija, ima dramski program, ima i ne baš jeftin informativni program, ko je to do sada finansirao nego SBB? Ako prodaš SBB i Net TV, i ratosiljaš se sporta, koji predaš Telekomu, od koje love sad snimaš dramski program i toliko informativnog programa?

Odgovor je što reče Vučić - ne snimaš nego u novembru se steže kaiš, kad završi fiskalna godina.

To ja onako, nisam ekonomista ali mogu da pogledam...

Mislim, budući da je to britanska holding kompanija, po tome će se vidjeti i šta Tramp i njegovi ortaci rade, da li će vidjeti interes da i dalje budu na regionalnom tržištu ili sve bataljuju.

Krsta Klatić Klaja

Interesantna je jedna stvar u tekstu, a to je da nisu mogli da obezbijede prihode od oglašivača zbog poremećenog i dirigovanog tržišta, kako kažu, a zaboravili su onih famoznih 619 miliona odakle je došlo kada je tržište reklama bilo "slobodno". Dobro su neki podsjetili da je SBB dobio monopol 2001. kontroverznim odlukama koje ne znam kako se studenti ne sjetiše da dovedu u pitanje, mislim traže pravnu državu.

I na kraju sve završi tako što Brankica ne zna da vodi intervju, vjerovatno.

crno se nama piše, to je sve tačno, murta neoliberal, kurta neoliberal

mac

Sad su ljudi umrli. To je razlika.

Krsta Klatić Klaja

a to mijenja šta konkretno po ovom pitanju?

Dakle, jesu maltene juče studenti bili na štrajku radnika koji je dobio otkaz u javnom preduzeću? Jesu išli da se sretnu sa poljoprivrednicima? Jesu tražili zdravstvene radnike da im se pridruže? Radnike pošte, takođe? Jesu istakli protivljenje da se zgrada Generalštaba pretvori u Trampov hotel? Jesu išli pred RTS? E pa, ćutali su za prodaju SBB.

mac

Ja sam razumeo da pitaš zašto se studenti nisu bunili 2001. godine.

Truman

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 22-02-2025, 22:34:39
Pa valjda bi Truman to trebo nama da objasni a ne mi njemu... ovo je ekonomska računica. Ako si kompanija koja emituje sport, finasira snimanje serija, ima dramski program, ima i ne baš jeftin informativni program, ko je to do sada finansirao nego SBB? Ako prodaš SBB i Net TV, i ratosiljaš se sporta, koji predaš Telekomu, od koje love sad snimaš dramski program i toliko informativnog programa?

Odgovor je što reče Vučić - ne snimaš nego u novembru se steže kaiš, kad završi fiskalna godina.

Ne znam šta bih ti rekao. Pare od serija su dolazile od Telekoma koliko znam a ne od SBB-a. No ja nisam pratio toliko te medijske stvari tako da ne tvrdim ništa sa sigurnošću.

tomat

SBB, odnosno United media je producirala Senke nad Balkanom, Aleksandar od Jugoslavije, Žigosani u reketu, Vreme smrti, ...

Truman

Quote from: tomat on 23-02-2025, 01:12:30
SBB, odnosno United media je producirala Senke nad Balkanom, Aleksandar od Jugoslavije, Žigosani u reketu, Vreme smrti, ...
Eto, to nisam znao. Onda bolje da se ne izjašnjavam. Možda su to Šolakove i Đilasove pare. :)