• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vikinzi, nešto novo

Started by varvarin, 13-10-2017, 20:59:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

Quote from: scallop on 25-10-2017, 16:13:45
Ako se implicira da su sa severa došli da osnuju Rusiju, onda je bitno. Valjda?
A? Varjazi su osnovali Rusiju? U, bog te jebo!!!

scallop

Quote from: Stipan on 25-10-2017, 16:15:12

Quote from: scallop on 25-10-2017, 16:13:45
Ako se implicira da su sa severa došli da osnuju Rusiju, onda je bitno. Valjda?
A? Varjazi su osnovali Rusiju? U, bog te jebo!!!

Jel' ima neko kome još nije jasna budalaština sa Varjazima, vikinzima i ostalima?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

S.U.B.A.

Нек' се јави, да га забунимо.
Него, ја не имплицирам да су основали Русију, ни близу. Само да их је било у војсци и трговини у довољној мери да утичу на развитак Старе Руси.

scallop

A, sad bi bilo lepo da mi navedeš gde su sve bili prisutni u vojsci i trgovini. Očito raspolažeš iscrpnim podacima kojima ja ne raspolažem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

S.U.B.A.

Нестор. Остали руски летописи. Нордијске саге. Пар франачких извештаја. Археологија.

Ugly MF

I čemu sad sve to?
I dalje ste na početku...
svak reko svoje , što je čuo od nekog koji takođe nije siguran u to što je pisao...
:D

Al' nema veze, ja ionako sam rešio da se manem sekularizma, tako da sam rešio da sve gledam ili  je Božije ili je okultno.
A i bajdvej, na ravnoj zemlji sve je moguće,
a serija Vikingzi je super, zabavna, kao i sve ostalo u vezi vikinga uopšte.
Nikakve koristi niko nikad od vikinga nije im'o nit će imati, osim zabave.

scallop

Quote from: S.U.B.A. on 25-10-2017, 16:35:03
Нестор. Остали руски летописи. Нордијске саге. Пар франачких извештаја. Археологија.

Pa to je više nego o dolasku Slovena na Balkan!

S.U.B.A.

И Борис Греков. Он би ти се свидео, помало воли да ниподаштава Варјаге.  :mrgreen:

scallop

Šta ima da mi se svidi? Ima više imena naših Slovena nego zapisa o Varjazima. Dosta mi je duvanja u tu tikvu. Ti vikinzi izgleda da su tatkovci i na Lusi. Pardon, sinovi onog nemačkog zuba od pre deset miliona godina.

S.U.B.A.

Ево једног лепог сажетог виђења на тему. Мени сјајно:

https://www.duo.uio.no/handle/10852/26680

scallop

Hej, ruse kose curo imaš...

Etimologija je nemilosrdna. Ako je Rus skandinavskog porekla kako je Ras srpskog porekla? Plus što ni Rusi ne izgovaraju "rus", nego "ras", Rasija. Plus, prefiks "ras" je karakterističan samo za neskandinavce.

S.U.B.A.

Исти нам је циљ, само другим путевима идемо.
Руси изговарају "Расија" али говоре "по руски", прва држава је Рус а не Рас. Нисам сигуран у то твоје рас, рус. Него, како су сви заборавили на (званично) сарматске Росолане илити Руслане који доказану живеху близу Кијева града?

scallop

Zašto jednostavno kad može komplikovano? Vokalizacija je znatno mlađa od pismenosti, pa mi se zakuni u nešto da si čuo Rusa da izgovara "po ruski". Meni je indikativno da postoje, kao centri, Kijevski Rus, Moskovski Rus i - Stari Ras.

S.U.B.A.

Нема шта да се кунем, "я говорю по русски" се изговара "ја гаварју па руски" па макар и сибирским дијалектом говорили. Рус није Рус већ "рускиј". Мислиш на наш Стари Рас?

scallop

Nego. I imali smo ime - Rašani. Rasciani po venecijanski. A za "у" će se ubrišeš. Na duže staze.

S.U.B.A.

Био бих горд кад бих рекао да увек могу да испратим твој ток мисли. Какво убрисавање, не разумем?

Scordisk

mada ima i ona teorija da je ras dobio ime po grčkoj arsi. mnogo je zakučeno to prčkanje po lingvistici i prošlosti, može svašta da se upiše. saću pročitam link, da vidimo šta ima na temu skandinavaca i rusa

scallop

Vidi, napomenuo sam da su verbalizacija pisma, a samim tim i izgovor sumnjive kategorije. To važi i za slovenske jezike. Ako izgovor nije pouzdan na duge staze, na kratke je još manje. Ne možeš ni da zamisliš na koliko različitih načina su zvali i zapisivali, Rase, ruse, Pruse i ostale kupuse. A tek kako su izgovarali je papazjanija. Zato se i bavimo sličnostima i analogijama, a one su jasne. Ako za Varjage nađu Varinger i "var" šta je suviše nedopustivo za nas?

Scordisk

pa otprilike :D i švabe su danas nemci, njemci, alemanji, zi džermans i dojč. za poljake su italijani - vlohi, odnosno, vlasi, a za nas nešto treće i četvrto. al ako je do sličnosti, interesantno je spekulisati na tu temu

S.U.B.A.

Нисмо ми дорасли западњацима. Тј. ми Срби. Они умерено и са стилом лажу а ми одемо у идиотизам. Руси су много јачи и зрелији у копању и анализирању повести. 

scallop

Ne znam da li ste primetili, ali ja uopšte ne govorim o Srbima. Govorim o površnom beleženju i prepisivanju istorije. Autentični su samo nazivi iz vremena u kome se neko pominje. U počecima evropske pismenosti možemo da se oslonimo samo na Grke i Rimljane. I to delimično. Oni susede nazivaju kako su čuli ili im neko rekao. Kod koga se pominje Skit, Skordisk, Sarmat itd. Biće po jednom,a posle se ponavljaju prepisivači. Kako su dotični nazivali sebe pojma nemamo.

Zapadnjaci ne lažu umereno, a ni sa stilom. Do sad mal nisu preselili Rim podno Hadrijanovog zida. Ni Rusi ne prezaju da doliju pod svoju vodenicu. Jedino Srbi sami sebe demantuju. E, pa ne ide to tako. Po današnjoj Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji ima više i starije arheologije nego u ostaloj Evropi. Ne pika se da se neko doselio ili otselio, sva bratija je još na licu mesta samo se svi drugačije nazivaju i natežu u sopstvene granice.

S.U.B.A.

Елем, још један мит о варјашкој гарди ромејских царева. Од краја 11. века Англосаксонци преузимају примат у гарди. Избегли пред Норманима, да иронија буде већа.

scallop

Kako su Romeji zvali Varjage?

S.U.B.A.

Варангои или Вариагои. У употреби су била оба назива.

scallop

Daj mi link. Recimo, "v" je vrlo sumnjivo u alfabetu. Interesuje me i otkad je taj zapis o gardi. Znate da je Porfirogenit bio ekstremni lažov?

S.U.B.A.

Гарда је настала после Порфирогенита, колико знам. Ал ајд, не веруј ми на реч, прекопаћу па шаљем.

S.U.B.A.

Не знам како стојиш са руским. Код њих сам нашао да имаш крша записа о Варјазима по сагама, али ту стварно треба разгрнути којешта. Чињеница је да је Харалд Хардрада, будући норвешки краљ из 11. века, служио у гарди Јарослава Мудрог у Кијеву, потом у Цариграду. Варјази у царској служби помињу се у Алексијади Ане Комнине, а то је негде крај 11. века. За грчки језик сам дудук па појма немам како се кад шта писало и изговарало.
По Нестору почетак гарде се везује за мировни споразум кнеза Владимира и цара Василија II (оног чувеног Бугароубице). Овај њему сестру за жену, право трговине и ко зна шта још а овај њему 6000 ратника и примање хришћанства. Премда знаш и сам да су разноразни служили у ромејској војсци одвајкада па тако и ови, још од времена Василија I, значи друга половина 9. века.
Требаће времена за линкове на енглеском, док се ја присетим. Али стићи ће.

varvarin

Predlažem Osprejevu:  The Varangian Guard 988–1453

https://ospreypublishing.com/the-varangian-guard-988-1453-pb

Ovde je ta knjiga u PDF obliku:

https://dfiles.eu/files/z7zmlkci8

scallop

Najpre, mnogo sam zadovoljan. Zahvaljujem svima koji su se iscimali da potvrde ono šta znaju, a i ja sam nešto naučio. Popunio sam stavku Varjazi, Varangoi, Varingeri i slično. Savetujem da i drugi zainteresovani za pisanje iskoriste topik kao deo svoje baze podataka.

Nadam se da će i drugima sopstvena uverenja da postanu klimavija. Bar za Ras, Ros, Rus. Vredi zastupati i svoje, a ne samo tuđe. Za početak, i dalje se pitam kako su se sporazumevali, kad su svi bili svuda po Evropi? Biće da su vodali prevodioce ili su kao inb Fahlan, prekonoć shvatili da svi govore Engleski. I nisu Varjazi osnovali Rusiju, kao što ni Artur, Skordisk ili Sarmat nije napravio Britansku imperiju. Manje poznato je da je Samuil, makedonski car, koga su ubili kao Bugarina bio Jermenin.

Hajde da probušimo malo po Helmu, po Balkanu, jer ako o njemu pišemo, manje smo epigonci.

Аксентије Новаковић

Quote from: scallop on 28-10-2017, 10:27:43
Manje poznato je da je Samuil, makedonski car, koga su ubili kao Bugarina bio Jermenin.

Не чист Јерменин, него полутан.
Иначе, Милош С. Милојевић пише да је Самуило био бугарски разбојник, који се угенздио на србској земљи бежећи од Грка, и да му је земљу на уживање доделио свети кнез Владимир.
Након што је Владимир одбио да са Самуилом ратује против Грка, Самуило се окренуо против њега и заробио га, а онда га због ћерке Косаре пустио из заточеништва.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

scallop

A da dopustiš da i ja nešto znam?

Аксентије Новаковић

Нисам ни рекао да не знаш, него сам написао да није био чист Јерменин, од оца Јерменина и мајке Јерменке, него полутан, коме је наводно само мајка била Јерменка, мада је и то упитно.

scallop

I sve si naučio od Miloš S. Milojevića, koji je:

На основу неких историчара Милојевић је вероватно највећи кривотворитељ српских народних песама,

Аксентије Новаковић

Quote from: scallop on 28-10-2017, 10:52:33
I sve si naučio od Miloš S. Milojevića, koji je:

На основу неких историчара Милојевић је вероватно највећи кривотворитељ српских народних песама,

Којих тачно србских народних песама?

Убр, Милојевић уопште не помиње никакво јерменско порекло Самуилово, већ га конкретно назива једним од бугарских разбојника.

Сад ти мени дај извор који тврди да је Самуило био чист Јерменин, али чист, а не полутан?

scallop

A da prvo ti meni daš izvor o njegovoj kevi i kako je izrađala petoricu sinova polutana.

Аксентије Новаковић

Нећу да ти дам такав извор, јер сматрам Самуила бугарским разбојником.
Ти га сматраш Јерменином, па дај извор који показује његово чисто јерменско порекло.

scallop

Frensis Kont, francuski istoričar je 1986. objavio opsežnu istoriju SLOVENI 1 i 2, (u Beogradu 1989.) u kojoj je obrazložio da su Romeji, pod pritiskom širenja Slovena do Peloponeza, u VII veku pribegli obimnoj preraspodeli populacije na toj teritoriji. Tako su po Grčkoj naseljene velike grupe Jermena i Seldžuka (sic!), a Sloveni preseljavani u Malu Aziju. Ako su sigurni da mu je majka Jermenka, zašto nisu ko mu je otac? I kad čitaš o Samuilu, postoje bar četiri verzije hrvatska, srpska, bugarska i makedonska, što znači da treba da prihvatiš moju. Jer moj otac je rođen u gradu iznad koga su ostaci Samuilove carske kule i nebrojeno puta sam bio na zaravni kod Kosturina i ka Vodoči, gde su oslepljivali poraženu Samuilovu vojsku.

Аксентије Новаковић

Ово је одличан одговор скалопе.
Прихватам твоју верзију свакако, и слажем се да је чудно да се неком зна порекло мајке, а да за оца постоји неколико кандидата, и да не могу да се усагласе ко је и шта је био Самуилов отац.

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 28-10-2017, 11:21:56
Ово је одличан одговор скалопе.
Прихватам твоју верзију свакако, и слажем се да је чудно да се неком зна порекло мајке, а да за оца постоји неколико кандидата, и да не могу да се усагласе ко је и шта је био Самуилов отац.

A on sam nosi hebrejsko ime...ccc
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Аксентије Новаковић

Име само по себи не значи ништа.
Хришћани су склони давању таквих имена.

scallop

A, znaš li koji je Kontov argument bio najubedljiviji? Našao 449 slovenskih toponima samo na Peloponezu. Otada ih ja brojim kad putujem u Grčku, a to je mnogo godina. Da li možeš da zamisliš da sam često prolazio kraj mesta Stefanovikion. Hej, Stefanovići do kraja, a preko sto kilometara južno od Olimpa. Da ne pominjem Granitsu skoro na Korintu.

Аксентије Новаковић

Топоними не лажу.
Колико је Црњански нашао наших топонима на британским острвима...

Него, у вези Конта.
Има он један јако добар цитат, који аутохтонисти користе као потпору:
Током првих столећа Нове ере, Римљани сведоче о додирима (непосредним и посредним) са Словенима на источним границама Царства; од Северног до Црног мора, од Германије до Тракије, дуж Дунава.

scallop

A ja svedočim da su Rimsko carstvo osnovali Raseni. Naravno da je kontakt postojao i još traje. Odakle pokrajini Veneto ime?

Аксентије Новаковић

Слажем се са твојом тврдњом.
Име Венети може да буде само по Вендима, односно Србима.

Па онда Етрурци (тј. јетрарци како их називам, због гатања по изнутрицама) и Ала сипа жер на Перуна...

scallop

Istovremeno, za zloupotrebu istorije na filmu najbolji primer je "Trinaesti ratnik". Iako mi je taj film drag i u njemu ima nekoliko epskih scena. Dakle:

- ibn Fahlad je autentičan, Arapi jesu putovali i trgovali po Evropi od VII veka nadalje. Lik jeste poznat po svojim zapisima;
- ratnici u grupi su Francuzi, Englezi, sve neka evropska elita, fake;
- ipak, na čelu grupe je lik kakvog može da igra samo Rus i epski ga odrađuje (scena umiranja);
- e, zloće su Vendi (sic!). Ljudožderi, pećinski ljudi, nose medveđe lubanje na tintari (sic!), ma Rusi ako neko nije prepoznao;
- naravno, jašu nebrojene konje, koji verovatno pasu led ili su i njima štale u pećinama;

Sabrano, tipična podmetačina. Gorak lek u šećernoj oblozi. "Pastir Kostja" je propagandno srculence u poređenju sa tim.

Аксентије Новаковић

Добра запажања скалопе.

Холивуд и служи за подметачину.

Или нпр. серије попут доктор Хауса, које и поред неких тачних података, испирају мозак оваквим бедастоћама:
Ako organizam nije sposoban da se sam odrzi i prezivi van tela "domacina" (a nije, u toj fazi) onda to nije ubistvo. I to su lako proverljive informacije, govorimo, naravno, o legalnom abortusu. Dakle, ne govorimo o deci nego fetusima.

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 28-10-2017, 11:54:16

Па онда Етрурци (тј. јетрарци како их називам, због гатања по изнутрицама) и Ала сипа жер на Перуна...

Grešiš, Etraski bi im bilo pravo ime. 
Sa druge strane, autohtonisti nažalost često padaju u dubiozu verujući da je svima drugima jezik promenljiv, a nama nije. A to naravno uopšte nije tačno.
Što se tiče Holivuda, on je odavno propagandna mašinerija, što za korporacije, što za ideološko programiranje, tako da me ne čudi ni 13 ti ratnik, ali ni serija snimljena po baljezganjima onog Martina. Uostalom, to je moguće samo ukoliko imaš narod koji od obrazovanja nema ni o, pa se obrazuje stripovima i filmovima, u kojima naravno svi muškarci izgledaju kao Švarcika, a sve žene kao da su sa duplerice Plejboja ili Hastlera. Jer, pobogu, kako će da se prodaju aranžmani u teretanama, steroidi i usluge kozmetike i plastične hirurgije.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 28-10-2017, 13:03:54
Quote from: Аксентије Новаковић on 28-10-2017, 11:54:16

Grešiš, Etraski bi im bilo pravo ime. 
Sa druge strane, autohtonisti nažalost često padaju u dubiozu verujući da je svima drugima jezik promenljiv, a nama nije. A to naravno uopšte nije tačno.
Što se tiče Holivuda, on je odavno propagandna mašinerija, što za korporacije, što za ideološko programiranje, tako da me ne čudi ni 13 ti ratnik, ali ni serija snimljena po baljezganjima onog Martina. Uostalom, to je moguće samo ukoliko imaš narod koji od obrazovanja nema ni o, pa se obrazuje stripovima i filmovima, u kojima naravno svi muškarci izgledaju kao Švarcika, a sve žene kao da su sa duplerice Plejboja ili Hastlera. Jer, pobogu, kako će da se prodaju aranžmani u teretanama, steroidi i usluge kozmetike i plastične hirurgije.

Етраски, Етрурци, Јетрарци, свеједно.
Можемо их звати како год желимо, поента је да су писали на нама разумљивом језику.
Другима заправо и јесте језик пенетриран многобројним упадима, и томе сам овде писао прошле године.
Оно последње јесте потпуно тачно, наивци се образују помоћу серија.
Али нису само серије, стрипови, плејбоји  - већ и декадентна музика.
Једног дана, требаће неколико Оперских тргова да се спали све декадентно ђубре којим је тровано човечанство.

Scordisk

meni je uvek sa tom autohtonom teorijom bilo sumnjivo što pretpostavlja da se slovenski areal proširio sa balkana po severnoj i centralnoj evropi i zapadnoj aziji, a do sada nije u istoriji zabeleženo da je neko išao sa toplog, ugodnog i bogatog juga na ledeni, mahom siromašni sever, osim ako ga nisu poćerale horde i pljačkaši. svi su uvek pokušavali da izbiju na sredozemlje, a ne na baltik. u vreme kada je istočno rimsko krenulo da popušta, ispalo bi da su samo vendi, sloveni, serbi ili kako god ih zvali, bili dovoljno retardirani da vrše pljačkaške i druge pohode na severna, mahom nerazvijena plemena, kada su im svi bogati, trgovački gradovi poput sera, kosturije, soluna, skoplja, drača bili na raspolaganju.

a toponimi, opet, ne idu u prilog toj teoriji - čak i bez autohtone teorije, nije li normalno pretpostaviti da su posle hiljadu i više godina slavenskog uticaja na balkanu, prosto neka mesta dobila slovenska imena. posle su se narodi izmeštali, pomerali, osnovane su razne nacije, al su imena manje-više ostala.

scallop

Potpuno ću da se složim. Sumanuto je da neko hoće na sever, ako može na jug. Pod uslovom da se Lusi zapatila na Severnom polu, a ne u Keniji. Ovako, neko bi morao da mi objasni ko je, kada i kako naselio Skandinaviju. Pa posle Rurik trknuo do Kijeva da osnuje Rusku državu. Ta logična nelogičnost me ganja preko trideset godina. Nekako sam najlakše prihvatao da je čovek, otkako je obrao smokvu, bio vođen putevima seoba da nađe gde mu je bolje i lakše, odnosno, novu smokvu. E, za to ima sijaset dokaza.

Pretpostavimo da ti ljudi nisu imali ime, jezik, naciju, religiju i nijednu drugu opsesiju da se identifikuju. Krkanje, tucanje i ne baš nasrtne komšije. Stigli su oni do nekog dalekog severa, Hiperboreje, pre onog poslednjeg Ledenog doba koje je reklo - stop. Nekim slučajem, Karpati i Balkan su bili u bezbednoj zoni. Ništa led u kojem nisu mogli da prežive ni mamuti, ni Neandertalci. Paleontologija je već našla sve dokaze. Posle tog ključnog Ledenog doba, nivoi mora su porasli, pa se moralo pomerati malo više na jug, a tamo je bilo onih drugih, a njih i dalje nećemo imenovati. Samo je nastala gužva.

Ako ovaj deo preživim, preživeću i ostalo.