• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vikinzi, nešto novo

Started by varvarin, 13-10-2017, 20:59:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Nisam ja zaboravio vikinge. Imam nameru da poentiram da su vikinzi mi. Sedelačka svojta je sklona sedenju, a na obodima su njeni avanturistički delovi. Ni u američkim seobama na Divlji Zapad nisu predvodili oni koji su skloni da se negde posade, nego oni koji koji bi da gvirnu preko sledećeg brda.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Dunav me je oduvek impresionirao kad god sam imao prilike da mu se približim.
Čitajući Scallopove izjave počinjem da shvatam i zašto.

S.U.B.A.

Quote from: scallop on 30-10-2017, 12:28:33
Imam nameru da poentiram da su vikinzi mi.

Просто те се некад плашим.
Венди-германски назив за Словене. Нико не може да оспори вендска насеља у Фризији, учешће Венда у германском освајању и колонизацији Британије, велике сличности у раним прадржавама Шведа и северних Словена, једном речју огромну интеракцију тамошњих народа и племена. Али Радмилу је све јасно јер су Викинзи ми. :evil:
Не кажем ни да ни не, али мораћеш да се помучиш.

scallop

Sigurno da ću da se pomučim. Teško je složiti u stabilnu hrpu sve što sam u životu pročitao. Kako se zvao German Herman pre nego što je prestao da se zove Arminio? Kako su zvali Sloveni Germane? Gde si našao da su Germani nazivali Vendima Slovene? Meni nisu problem ta primarna raslojavanja iste populacije. Muka je sa ugro-finskom grupom i opstankom tih jezika, stigli mnogo kasnije i opstali. Snaga ili zatvorenost je dilema. Još gore je sa Baskima. Iz čega su oni opstali?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

S.U.B.A.

Quote from: scallop on 30-10-2017, 13:15:10
Gde si našao da su Germani nazivali Vendima Slovene?

Фредегарова хроника из 7. века, Историја Лангобарда од Павла Ђакона из 8. века, Анали краљевства франачког, састављани у 8. и 9. веку. Ако се добро сећам Вендима их називају(не увек али врло често) и немачки летописци и повесничари 11. и 12. века, Хелмолд од Босауа, Адам од Бремена, Титмар/Дитмар од Мерсебурга. Венд је име које је трајало до 18-19. века. Имаш тих топонима и дан данас по ист. Немачкој.

scallop

U navodima se krije i poenta. Drugi nisu negirali, samo su malo podešavali. Mi smo oni koji sebe negiraju. Za mene su toponimi bitni. Od kada sam ustanovio da je Katarina Velika bila von Serbst. I kad sam kao znak našao šestane. Bazni evropski narodi "šestare". Na svom prostoru svejedno im je gde su.

Аксентије Новаковић

Кад су већ поменути Германи... Шта каже Ото фон Бамберг, по коме то Германи носе име?
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

scallop

Postoji u Valandovskoj kotlini, Makedonija, istočno od pajonskog nalazišta Dedeli (VII vek B.C.) mesto po imenu Sobri. Sa toponimima nema zezanja.

S.U.B.A.

Quote from: scallop on 30-10-2017, 14:07:12
Od kada sam ustanovio da je Katarina Velika bila von Serbst. I kad sam kao znak našao šestane. Bazni evropski narodi "šestare". Na svom prostoru svejedno im je gde su.

Зербст је Сербишће на језику Сорба илити Лужичких Срба, илити Винда/Венда. И дан-данас. Премда је Катарина била кнегиња од Анхалт-Зербста и рођена у Шћећину у Пољској, Немица је од главе до пете. Породично стабло јој сеже до франконске династије у 10. век(пишем по сећању).
Е, коначно! Слажем се за базне народе. Та поента ми је бежала.

Scordisk

pa dobro, al aristokrate načelno gledano nisu imali neki definisani etnički identitet. mešali su se horizontalno, sa istim slojevima širom evrope, i nisu se mešali sa nižim slojevima. Kraljevi Poljske i nisu bili poljaci, a u ratu i miru od tolstoja, aristokratija u rusiji govori na francuskom. a kada je već topik o vikinzima, da spomenemo onda i da bi i car dušan bio "Viking" po prababi anžujki

varvarin

Quote from: scallop on 30-10-2017, 12:28:33
Ni u američkim seobama na Divlji Zapad nisu predvodili oni koji su skloni da se negde posade...

Izvini, jače je od mene:  U stvari, najinteresantniji su oni koji bi da ga negde posade...

varvarin

Sad da se uozbiljim:
Sa istorijom nije lako - neke stvari su prilično... rastegljive, a tzv istoričari ih dodatno rastežu k'o lastiš.
Elem - svojevremeno je ovde na forumu ordinirao izvesni Informer, po stavovima čist salonski ustaša.
Pa je tako napisao da su Hrvati gotskog podrijetla. Morao sam da ga pitam da mi objasni to, i čovek mi ljubazno objasnio. Reče  (a nije jedini koji tako misli tamo, to se vidi)  - da su Hrvati nedvojbeno slovenske krvi, ali na putu prema Jadranu pokoriše ih neke gotske ratničke družine. Goti su se nametnuli kao nekakva vojna aristokratija - i dali Hrvatima pečet gotskog podrijetla... Nekima je to dovoljno da Hrvate odvoje od slovenskog blata.

Lično mislim da se neki drugi ne bi ponosili time, ali ukusi su razni.

scallop

Jelena Anžujska nije pripadala francuskoj nego sicilijanskoj dinastiji. Ja ovde pišem o identitetu onih koji nisu zapisani kao vladaoci. Kad Aksentije pomene Bamberga, on govori o "bregu". I burgeri i purgeri su sa bregova.  Kad Tolkinovi junaci pomenu "shire", oni govore o šaru, kraju, širokom. (Šorom šajke, a Dunavom čeze.) Suviše je korenja posađeno Evropom da bi se dalo ignorisati. Svojevremeno sam pola grčkog, prepoznao u srpskom. I obratno. Znate li kako se čobanin kaže na grčkom? Cobanos. A kasapin? Hasapis. Na duge staze, nemoguće je odbraniti različitost evropskih jezika. Zašto srpska gramatika tako spremno liči na latinsku? Aman, osećam se kao ibn Fahlan koji je za jednu noć naučio vikinški jezik.

scallop

Budi pozdravljen, varvarine. Zašto se Morgana Le Fey ne zove - Morana?

varvarin

Da znaš da je to pitanje i meni padalo na pamet!  :)

Ali sad jurimo sopstveni rep - o sličnosti slovenske i keltske mitologije već je bilo reči ovde, a na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu čovek je dobio otkaz kad je glasno pitao - nisu li Sloveni i Kelti možda dva lica istog naroda...

Umal zaboravih - Car Lazar je Viking, na grbu ima šlem sa rogovima!!!

S.U.B.A.

Quote from: scallop on 30-10-2017, 14:36:05
Suviše je korenja posađeno Evropom da bi se dalo ignorisati.

Ма јасно, довољно је топонима и уопште речи преживело да свако са мало соли у глави може грубо реконструисати ко и где. А и та насилна германизација је мит, па да су Германи тада стварно хтели и знали како, не би се до Висле знао траг Словенима, а не да немачке војводе од Магдебурга и дан данас поносно истичу кнеза Прибислава као родоначелника.

scallop

Srećom nismo na toj katedri, pa ne možemo da dobijemo otkaz. I, šta bi nam otkazali? Aksentije bi rekao da su Kelti Srbi par exelence. Kelti su grupa koju je neko nazvao Keltima. KO zna kako su oni sebe zvali? Prostrli su se do obala Atlantskog okeana, a dalje nisu mogli jer nisu znali da plivaju maraton. Oni koje su nazvali Galima, samo su fasovali mediteransku mekoću izgovora. Imena su put i stranputica, a staze se račvaju. Jebote, al sam pametan!

scallop

Da li se nekome ikada učinilo da neki strani jezik razume više nego što je mislio da razume?

Negde osamdesetih godina, na plaži Milopotamos u Grčkoj, upao sam u raspravu grupe Nemaca, jer sam načuo da izjednačavaju ustaše u Nemačkoj sa pokretom Rudija Dučkea. Uspeo sam da im objasnim razlike, a žena me je kasnije pitala na kom sam jeziku razgovarao sa njima. Nikako se nije složila da smo se sporazumevali na engleskom, a ja ič ne znam nemački.

Аксентије Новаковић

Quote from: Stipan on 30-10-2017, 12:36:51
Dunav me je oduvek impresionirao kad god sam imao prilike da mu se približim.

То је библијска река Фисон.
Ако бих као Garden of Eden узео Србију, онда би три остале реке биле Морава, Дрина и Вардар.

S.U.B.A.

Што би рекао Стивен Рансиман, данас предобро знамо да је ток историје неумитан и да га ништа не прекида. Нек се носе и они и почетак тзв. "викиншког доба" једног летњег дана 793. године.

https://www.archaeology.org/issues/95-1307/features/941-vikings-saaremaa-estonia-salme-vendel-oseberg

scallop

Pojma nemam zašto, ali nek se nose.

S.U.B.A.

Duhoviti smo?😊 Još čekam poentiranje da su oni-mi.

scallop

Kad posmatram Evropu, uvek najpre vidim Otzija. Čovek pre 5500 godina zapeo preko Alpa, bez ikakvog rečnika u prtljagu. Iz istraživanja je čak jasno da mu hiljadu kilometara nije problem. Zamislim koga je na tom putu sretao i kako se sporazumevao. Odjednom, uopšte ne vidim teritorije, granice, nacije, jezik, pismo, religiju... Sve postane jedinstveni prostor. Kad vas dovedem u istu situaciju moći ćemo dalje.

S.U.B.A.

Shvatio kuda ciljaš. Može dalje.

scallop

Već mi je lakše kad isključimo sporazumevanje-

Drugo pitanje je kako se razdvajaju jezici. Distanca zna da bude neumitna. Da li se zna da na severu ima više vokala nego na jugu. Na Severu udišu duboko, a na jugu krkljaju kroz zube. Zbog vrućine i prašine. Ako se pogledaju geografske mape, na severu obilje vokala, luleo , Umeo, a na jugu ne mereš usta otvoriti. Koliko milenijuma, vekova, decenija da razlike postanu primetne? Ne treba mnogo da razlikuješ Teksašanina od ostrvljana uz istočnu obali Džerzija. Tako naši postaju naši, a njihovi njihovi. Bliskost opredeljuje. Usput, kreiramo i identifikatore. Ja sam Klek, a ti si Kajs. A razlika je u drvetu sa kojeg beremo plodove.

S.U.B.A.

Ма јасно је то мени. Знадем и ја да је рани назив за нпр. Швабе и Шведе имао корен суеји, свеји, што значи исто што и наше "своји". Него, да ли на овом темељу градимо кућу: кажеш да су они ми зато што је Балкан тај генетски котао из ког је кипело и разливало се по Европи? То ми је сасвим у реду. Балкан јесте колевка, колико год се ми сами упињали да то не прихватимо. И колевка металургије целих два миленијума пре Отзијеве бакарне секире.

scallop

Sasvim. Hoću uverljivo da pokažem da nisam našao nijedan dokaz protiv. I da ga ni oponenti nemaju. Sve što uslovljava proces kontinuiranog razvoja već su pronađeni na Balkanu. Samo nam dinosauri fale. Da nabrojim: odsustvo uticaja poslednjeg Ledenog doba, neandertalsko prisustvo, mamuti, bakarno doba, metalurgija, fonetska pismenost, grupna zajednica, matrijarhat, primarna htonska božanstva, prvi kovani novac, sklonost ka regionalnom prerazmeštanju, evidentan uticaj na uspon klasične Grčke, osamnaest rimskih careva... Samo prihvatanje činjenica kasni, ali i to se nazire. Treba biti strpljiv.

scallop

Dojadilo mi da se raspravljam sa pseudoliberalima.

Vikinzi nikad nisu bili narod, ne poznajemo vikinški jezik, a rune su možda bile zapisane na Zlatnom runu. Neko je njima sačinio istoriju, ali ja bih voleo Balkansku istoriju. Iz kotla u kome je začeta evropska istorija. Isprednjačilo je klasično doba Grčke, Raseni, Etrurci su pokrenuli Rim. U prvom slučaju je evidentno fonetsko pismo, u drugom isto, ali etrursko. Već smo saznali da je koren isti. Vinčanski. Moramo pretpostaviti da Platon nije imao muke sa prevođenjem dok je landrao svuda naokolo. I Stipan reče da je za Grke naziv - Grci.

Pošto su "napustili etrurski", Rimljani nisu napustili grčki jezik. Slova su promenila formu, ali ne i značenja. Ni gramatika se nije bitno izmenila. Šta se dešavalo u kotlu? Sećamo se da je Aristotel "doučio" Aleksandra i da je još u IV veku B.C. dostignuto jedinstvo grčkih polisa. Pre toga su Makedoni apsorbovali Pajone, a Deroni iskovali prve novčiće. U Trakiji je kopano srebro koje će ojačati Atinu, htonski bogovi su postali panteonski. Prisutne su i druge grupe, ali su sve zapisane istorije vremenom usklađivane, pa i nepouzdane. Kelti su prepoznati naknadno, a Iliri su dobili ime tek kad ih je Rim proglasio provincijom. Naizgled papazjanija, ali se ne nazire različito poreklo na kome se danas insistira.

S.U.B.A.

Онда предлажем отварање теме "Балкан, колевка цивилизације" или слично. Сад кад смо опсервирали ко и шта су заиста Викинзи, ником више нису занимљиви.

scallop

Quote from: S.U.B.A. on 02-11-2017, 09:13:12
Онда предлажем отварање теме "Балкан, колевка цивилизације" или слично. Сад кад смо опсервирали ко и шта су заиста Викинзи, ником више нису занимљиви.

Aj, ne tuguj, nisam ja ukinuo Vikinge. Samo podsecam nokte. Sad, ja bih voleo da znam kako su sve susedi nazivali grupe koje su ih pljačkale, mada sve češće pokušavaju da ih predstave kao trgovce. Popularnija je u ovo vreme teza da je osnovni pokretač civilizacije - trgovina. Ako su bili trgovci, da mi neko kaže s čime su trgovali. Ako su to krzna, bakalar i haringe, svaka čast. Sve drugo je neko drugi proizvodio bolje i više. Budući da su im mitovi u maču i malju, biće da su se time i bavili. Bilo bi lepo da nam neki poznavalac, varvarin ili ti, ispovrti ceo vikinški panteon. Znaju panteoni da budu itekako indikativni za stanje društva.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 02-11-2017, 09:33:46
Evo, otvorili odavno:

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=9826.0

Jao, ja ponavljam sve što sam drljao i pre šest godina! I slagao se sa Bobanom apsalatno.

scallop

Kao što su osnovni grčki panteoni.

S.U.B.A.

Quote from: scallop on 02-11-2017, 09:41:38
Ako su bili trgovci, da mi neko kaže s čime su trgovali.

Трговали су оним што отму, о томе бар има довољно извора. А ко није? У црноморским и каспијским лукама се баш нису распитивали за порекло робе.

Што се тиче пантеона, мораћу да гвирнем у породичну библиотеку. Тор је најмање занимљив. Бог ратник, заштитник итд. Сви су народи имали свог Тора. Лепотица Фреја, што бира ратнике за рагнарок. Демонски преварант Локи. Заштитник домаћинства Фрејр. Њорд/Њордр - северњачки Посејдон.
Њихова космогонија је фасцинантна, девет нивоа света, Игдрасил и слично.
Один, међутим, е то је већ прометејска фигура. Више о томе вечерас, кад ме посао и фамилија раседлају. Иначе, дошао је са истока и на руском "один"(чита се "ађин") значи један, сам.

varvarin

Quote from: S.U.B.A. on 02-11-2017, 10:31:46
Трговали су оним што отму, о томе бар има довољно извора. А ко није? У црноморским и каспијским лукама се баш нису распитивали за порекло робе.

Tačno. U nekim tekstovima na koje bacih pogled (opet engleski izvori) - govori se o dve grane   ( :lol: )  Vikinga: Jedna harači po Severnom moru, a južnije stiže sve do Pariza, uglavnom Norvežani i Danci. Ovi baš nešto nisu trgovali.
Druga grana -ponajviše Šveđani, preko ruskih stepa idu sve do VELIKIH trgovačkih centara - Samarkanda i Buhare. Ovi trguju: nude krzna, usoljenu ribu, metalnu galanteriju poput posuđa, zapadnoevropska vina (!), franačke mačeve - i robove, uglavnom Slovene.
Od kineskih i ostalih trgovaca preuzimaju začine, svilu, zlatne predmete i drugu robu koju će nuditi velikašima na Zapadu.
Ukratko, vrlo lep biznis.

scallop

Znači, Levi pljačkaju na levu stranu, Desni na desnu stranu (samo se krzna i usoljena riba računaju, ako i oni nisu autsorsovani 8) ). Levi su Norgen (čita se - norjen), Desni su Sverigen (čita se - sverjen), a i jedno i drugo označava ljude sa severa. Još nisam siguran kako su Desni prenosili na Levu stranu "velikašima sa Zapada".

varvarin

Moj mali prilog za ovu diskusiju - Srbi, znatno severnije:

http://www.svevlad.org.rs/povesnica/vukcevic_germanija.html

Ima toga još. Sa ovakvom argumentacijim, neće biti teško da se dokaže da su i Vikinzi - Srbi.   :lol:

Scordisk

čisto i ja da se nadovežem, meni je isto fascinantno što i mi i severnjaci imamo igdrasil kao sveto drvo na kojem stoji svet. kod nas je to glog koji pri dnu žvaće pas, ali sveti petar ili već neko svake godine šibne psa po njušci, i glog se obnovi i svet ne propadne.

mada, u suštini, svi ti bogovi - perun, tor, zevs, baltički perkunas i ko zna koji sve još bogovi su nekako slični, što ide u prilog tome da postoji neki pramit u korenu svega.

možda je sve počelo posle velikog potopa, ko će ga znati. no, meni je interesantno kako su se lingvistički toliko razdelili jezici, konkretno mislim na slovensku i germansku kulturu i jezik koji sve vreme postoje paralelno, i nadmeću se i međusobno asimiliraju, ali se nikada ne stapaju. I pri tom, u svakom pogledu odudaraju jedan od drugog (ni nemci nisu džabe - nemi), nije kao da su dva jezika deformisane verzije nekog prajezika, već se potpuno razlikuju.

scallop

Baš se i ne razlikuju potpuno. :roll: Kad se zagrebe. Što su reči starijeg porekla manje su razlike.

Scordisk

pa ako se grebe do sanskrita, da. ne u smislu - potpuno se razlikujemo, ali postoji jasna podela između slovenskog i germanskog areala. u kulturi, jeziku pre svega. interesantno bi bilo kada bi znali kada i kako je ta podela nastala

scallop

Da, ključ je u kulturi. Oni Arijevci, a Srbi, za razliku od njih - Arijevci. Politička sloga vrhunska, Srbi ne mogu da se slože, a Germani do 1871. imali 51. državu i tri slobodna grada. Da ih nije Bizmark, zastupnik (p)Rusa, pritisnuo i danas bi ih imali. Kod rečnika pogledaj imena drveća i životinja. Znaš, imena drveća i životinja spadaju u starije reči. I topografske nazive i titule, iako su malo mlađe Nego, vidi gde se nalaze Krajine, pa ako nisu svuda oko Srba, da zaboravim šta pričam.

Scordisk

to o arijevcima je, bojim se, noviji neki kocept. ne sećam se da smo mi postali počasni arijevci, kao bosanci naprimer? :D

a krajina ima i oko ukrajinaca za koje sigurno znamo da nisu srbi, jer nemaju kosovo. kod svih slovenskih naroda, maltene. e sad, ma koliko svi mi imali zajedničko poreklo iz nekog prajezika, teško mi je da poverujem da su oni potekli iz onoga što mi danas smatramo za srbe. pogotovo iz toga, budući da su ti nacionalni kocepti prilično friški. pa me interersuje da se obrazloži šta se pod tim podrazumeva?

scallop

Bosanci su postali počasni arijevci jer su Srbi. Još otkako su zbrisali iz Bugarske kao bogumili. No, to je druga priča.

Aman, Ukrajina je krajina, o čemu ti pišeš? Preterivanje je uvek u korenu prihvatanja. Naravno da Srbi nisu Srbi kako ih pozicionira pravoslavni koncept. Kad ja govorim o Srbima, uvek napominjem da se koncept zasniva na enormnom prisustvu etnonima. Ne može to bude samo akcidentna šala. Kosovo je sigurno slovenski etnonim, a Metohija je grčki. Navedi mi jedan "ilirski" etnonim. Ilirija je rimski naziv provincije, kasnije vatikanski koncept sv. Jeronima. Neka mi Krasnići, Malići i slični dokažu šiptarsko poreklo. Sasvim je oportuno da i Srbi kreiraju svoj koncept. Okolnosti im idu u prilog.

Scordisk

pa za ukrajinu se i zezam. ok, kapiram šta hoćeš reći, mada, meni se čini da dokle god se "kreira koncept", nebitno za koju današnju naciju i kulturu, to malo udaljava čitavu stvar od pokušaja da se što tačnije sagleda čitava ta papzjanija.

Scordisk

volim istorijske piknike u neomeđene teritorije, rado sam čitao istorijsku hronologiju i ostale teorije, ali ako prihvatimo da se istorija makar minimalno pridržava nekih opštih događaja u prošlosti, evo šta meni u atohtonoj teoriji ostaje prilično nejasno:

balkan je, kao uostalom i druga ugodna mesta oko sredozemlja i crnog mora, sa resursima i metalima, naseljen od kada znamo i ni u jednom trenutku nije bio napušten. pri tom, mi apsolutno ništa ne znamo o ilirima i o tom ko su oni bili. kao ni o tračanima, ni o dačanima, kao ni to da li su oni svi bili jedan narod. e sad, po autohtonoj teoriji, koliko je ja razumem, ideja je da su to možda bili sloveni (ili protosloveni), ali onda ostaje pitanje kako ih vekovi rimske civilizacije (a ovde ima arheoloških dokaza koji govore u prilog rimljanima), nisu kultivisali brže i bolje? ovde je hrišćanstvo jedno vreme postojalo, dok je istočno rimsko još i imalo kontrolu, a par vekova kasnije, plemena oko raške ne jedvite jade sagrade crkvu u devetom - desetom veku. pri tom bugarski bojari dignu bunu kada proba da im se uvede hrišćanstvo. meni to deluje kao da je neki narod nakon osam vekova određenog sistema, samo se odjednom, tako, vratio svojim atavističkim, paganskim korenima, i krenuo da gura prst u oko carigradu?

scallop

Priča o kasnom pokrštavanju na Balkanu je još jedna od ujdurmi naprednog Zapadnog sveta. Negde sam već pisao o džamiji u Strumici iz 1616. (zapamtio godinu zbog Šekspira), na obodu grada, kako se nekad gradilo. U toj džamiji, jer nije funkcionalna verski, smešteni lokalni arheolozi. Ispod džamije, već obrađena, bazilika iz X veka. Neki od blokova ugrađeni u džamiju. Ispod bazilike ranohrišćanska iz IV veka. ispod crkve ima i neolita. Kad su se toliko nazidali na samo jednoj padini, gde li su se sve nameštali. Bilo bi savršeno glupo da se pokrste ihahaj rano u Irskoj, a da Balkan čeka sv, Savu da dovrši posao. Kad je podržavljenje na Balkanu uzelo maha, oni koji su to odavno uradili nisu bili u prihvaćenoj dogmi, pa su svi bogumili zaždili do Bosne da postanu Muslimani, sa blagoslovom sv. oca Pape.

Аксентије Новаковић

Quote from: Scordisk on 02-11-2017, 16:48:13
balkan je, kao uostalom i druga ugodna mesta oko sredozemlja i crnog mora, sa resursima i metalima, naseljen od kada znamo i ni u jednom trenutku nije bio napušten. pri tom, mi apsolutno ništa ne znamo o ilirima i o tom ko su oni bili. kao ni o tračanima, ni o dačanima, kao ni to da li su oni svi bili jedan narod. e sad, po autohtonoj teoriji, koliko je ja razumem, ideja je da su to možda bili sloveni (ili protosloveni), ali onda ostaje pitanje kako ih vekovi rimske civilizacije (a ovde ima arheoloških dokaza koji govore u prilog rimljanima), nisu kultivisali brže i bolje?

Право питање је следеће:
Нису их култивисали и асимиловали "цивилизовани и писмени Римљани", али су их асимиловали "нецивилизовани и неписмени "Словени""?
Како?

scallop

Hod po Okamovoj je verovatno ispravan odgovor. Ali ga "mi" nećemo. Nekako nam aprijatno. Stvarnost bi pokazala prstom na 18 rimskih careva sa tog "necivilizovanog prostora", asimilaciju naseljenih rimskih legionara na limesu Egnatia do "grkovlaha", "makedonovlaha", odnosno, Cincara i asimilaciju istih na Trajanovom limesu do "aromuna" i "vlaha". Nekako su svi ti Šoti, Tribali, Dačani i ko zna ko još završili u varijanti "slovenskog" jezika, zahvaljujući Slovenima koji su se dosmucali, po lažovu Porfirogenitu, u VII veku!!!!

Scordisk

pa ja sam spreman da prihvatim sve mogućnosti, ali fali logičnog kontinuiteta u toj priči. niko ne kaže da je balkan bio "necivilizovan" prostor, čak suprotno, jer su ovde nalazili jaki rimski centri i bitni putevi. ali to bi onda značilo da su postojale dve kulture koje su sve vreme, devet vekova praktično, živele paralelno, ispovedale drugačije religije, imali potpuno drugačiji jezik, a da su tek nakon sedam-osam vekova okupacije krenuli da pišmane i prave svoju državu? na ovim rpostorima nisu zabeležene bune domicilnog stanovništva. drugo, ostaje i pitanje kada su se slovenski jezici i kulturaproširili na sever? i zašto su onda ti balkanski protosloveni, koji su bili izloženi hrišćanskom uticaju daleko duže nego, na primer, poljaci koji već u devetom veku imaju hrišćanske države,a ovde su s mukom  prihvatili novu veru, i zadržali dosta paganskih običaja?

scallop

Quote from: Scordisk on 02-11-2017, 20:34:31
pa ja sam spreman da prihvatim sve mogućnosti, ali fali logičnog kontinuiteta u toj priči. niko ne kaže da je balkan bio "necivilizovan" prostor, čak suprotno, jer su ovde nalazili jaki rimski centri i bitni putevi. ali to bi onda značilo da su postojale dve kulture koje su sve vreme, devet vekova praktično, živele paralelno, ispovedale drugačije religije, imali potpuno drugačiji jezik, a da su tek nakon sedam-osam vekova okupacije krenuli da pišmane i prave svoju državu? na ovim rpostorima nisu zabeležene bune domicilnog stanovništva. drugo, ostaje i pitanje kada su se slovenski jezici i kulturaproširili na sever? i zašto su onda ti balkanski protosloveni, koji su bili izloženi hrišćanskom uticaju daleko duže nego, na primer, poljaci koji već u devetom veku imaju hrišćanske države,a ovde su s mukom  prihvatili novu veru, i zadržali dosta paganskih običaja?

Kako ja tebe da uverim kad napraviš gomilu faulova? Boldovao sam samo neke od njih. Nišlija Konstantin uvede hrišćanstvo u celini, a ti o drugačijim religijama. "Slovenski jezici se nisu proširili na sever, jer su bili tamo. Još nešto. Kako si se proveo za Halloween pre dva dana?