• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vikinzi, nešto novo

Started by varvarin, 13-10-2017, 20:59:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Scordisk

otišao sam na žurku da gledam kako se žene oblače ko kurve, a muškarci kao kriminalci.

nisam ja ni došao da bi me neko nešto uveravao, ali nije zgoreg čuti neke dokaze, da ne ostane sve na lepimželjama. ako su sloveni sve vreme tu, kako to da danas ne govorimo neku verziju latinsko-slovenskog jezika, kao što su francuski, španski i rumunski povezani sa latinskim? i zašto su paganski neki običaji toliko žilavi bili na balkanu, gde je uticaj hrišćanstva bio pogolem, a opet, ne vidi se neka razlika kada uporedimo narode koji nikada nisu biuli unutar granica rimske imperije, kao što su to poljaci, belorusi, rusi itd.

scallop

Pa, mi govorimo "verziju" latinsko slovenskog jezika. Obrati pažnju na gramatiku, promenu glagola i padeže. Aman, pola bilo čijeg hrišćanstva je nakrcana paganskim običajima. Od svetaca pa na dalje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

ima latinskih uticaja, ali naš jezik nije romanskog porekla. ne kao francuski, ili španski ili rumunski. naš jezik, padeži, pa čak i običaji i kultura i mitologija, mnogo su bliži drugim slovenski narodima koji nisu bili pod uticajem latina. taj nedostatak uticaja meni bode oči u toj teoriji

scallop

Nije ni latinski romanskog porekla. Romanski jezici su specifikum klime.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

a gde je taj specifikum klime u srpskom, hrvatskom, bugarskom? :D

scallop

Falilo nam slanog vazduha.

Scordisk

vala, falilo je nama osamsto godina rimskog uticaja, ako mene pitaš

S.U.B.A.

Остао сам дужан за пантеон нордијских богова. О томе је написано крша и крша, али ево мог виђења. Почнимо са најважнијим и најуврнутијим.
Один. Знан и као Водин, Воден, Вотан, Готан.
Сумњам да иједна политеистичка религија - ја бар не знам ниједну - има биће са толико својстава као Один. Владар богова, луталица, песник и приповедач, уметник, саветодавац, чаробњак, шаман, сурови заштитник ратника, покровитељ владара али и отпадника, преварант, опсенар, лик без икаквих принципа и циљева. Како је све то спојено? Други богови Асгарда су доследни у својим особинама, што јелте и приличи "боговима". Али Одина не можеш ухватити ни за главу ни за реп. Наиме, чаробњаци, врачеви, пророци, шамани итд. су за старе Германе била "немужевна" занимања. У једној саги је записано како Локи приговара Одину што се бави таквим вештинама. Тиме су се бавиле жене, а мушкарац који се тиме бавио могао је да очекује само презир иако се његова вештина поштовала. А Один је био до гуше у томе. Особине ратника и војсковође су му касније невешто прикачене, по мени.
Один је историјска личност/личности, премда је "один" вероватно занимање а не име. И означава врача, шамана, свештеника, како год. Што је још чудније, очекивало би се да силни и мужевни Германи сматрају себе за синове херојског мудоње Тора или мудрог законодавца Тира, али не! Све и један германски народ изводи своје порекло од Одина. Чак ни побожним англосаксонским краљевима, вековима након крштења, није падало на памет да бришу Вотана из родослова. Све и једна династија германских владара Британије, све до норманског освајања, има за праоца Одина.

scallop

Toliko i meni fali da ti objasnim. Da si mi u mučioni čas posla bi priznao.

Scordisk

interesantno je ovo subo, daj još :D

@scallop: nemam ja šta da priznajem ili ne priznajem, ja sam indeferentan prema svemu tome, sve prihvatam kao mogućnost, ali neke stvari u toj teoriji bodu oči, pa me interesuje ima li kakvih objašnjenja koja bi dala razuman odgovor kako to da su južnoslovenski jezici ostali mahom slični ostalim slovenskim jezicima, iako su morali biti izloženi jakom uticaju rimljana, i to vekovima po toj teoriji. a to mu dođe samo prva zamerka, imam još, al da ne širimo priču

scallop

Quote from: S.U.B.A. on 02-11-2017, 21:31:13

Один. Знан и као Водин, Воден, Вотан, Готан.
Сумњам да иједна политеистичка религија - ја бар не знам ниједну - има биће са толико својстава као Один. Владар богова, луталица, песник и приповедач, уметник, саветодавац, чаробњак, шаман, сурови заштитник ратника, покровитељ владара али и отпадника, преварант, опсенар, лик без икаквих принципа и циљева.
Один је историјска личност/личности, премда је "один" вероватно занимање а не име. И означава врача, шамана, свештеника, како год. Што је још чудније, очекивало би се да силни и мужевни Германи сматрају себе за синове херојског мудоње Тора или мудрог законодавца Тира, али не! Све и један германски народ изводи своје порекло од Одина. Чак ни побожним англосаксонским краљевима, вековима након крштења, није падало на памет да бришу Вотана из родослова. Све и једна династија германских владара Британије, све до норманског освајања, има за праоца Одина.

Baš zgodno. Jedan, Prvi je prava reč. Sad ću da ispišem jeretičku misao. Oko vrhovnog boga najlakše će se svi složiti. Prirpišeš im sve osobine, jer kako bi bio vrhovni ako nije almighty. Ipak, mislio sam na neki mogući panteon nordijskih bogova, ako su ga ikada uredili. Neće propasti svet, jer su i Egipćani i Grci fulali. Isto tako, nijedan vladar igde nije propustio da se proglasi za božjeg potomka.

Za Scordiska: Misliš li da Rimljani nisu bili izloženi uticaju svih drugih sa kojima su se suočavali?

Scordisk

očigledno jesu, i to mešanje je stvorilo različite romanske jezike. naš jezik nije romanski

S.U.B.A.

Да допуним Одина: он је директор Валхале, и половину погинулих ратника узима он а пола Фреја, тј. прво бира Один због свог старешинства. Због његове улоге у испраћању душа погинулих, вероватно су Римљани мислили на Одина када су писали да Германи највише штују Меркура. Занимљива збрка настаје ако се прихвати келтско порекло речи "один" а његове шаманистичке активности више личе на занимације сибирских шамана, што опет потврђује легенде да је Один(опет понављам) дошао са истока и постао отац Германа.

S.U.B.A.

Quote from: scallop on 02-11-2017, 21:49:23

Ipak, mislio sam na neki mogući panteon nordijskih bogova, ako su ga ikada uredili.

Нису га никада уредили. "Уређивање" нордијског пантеона је плод новијих конструкција.
Идемо даље. Тор(Тунор, Донер, Донар).
Син Одина. Јуначина, херој, 3/4 џин, племенит, одан, неустрашив, идеал овоземаљског мушког ратника. Сви знамо за његов чекић итд. Оно што је мени занимљиво је следеће, мање познато: пошто је бог неба и грмљавине, он господари кишом и снегом, те му се моле и ратари. Ожењен је богињом Сиф, која се ретко помиње осим што се наглашава њена величанствена златна коса. Која опет означава боју жита. Значи налазимо трагове класичне индоевропске приче о плодоносном браку Неба и Земље.

scallop

Od kada potiče uključivanje ratara. Vikinzi ne gaje žito.

S.U.B.A.

Došli sa Balkana. Baš si me ubo, evo lep link o dolasku poljoprivrede na Sever:
http://sciencenordic.com/how-agriculture-came-scandinavia

scallop

Quote from: S.U.B.A. on 02-11-2017, 22:13:45
Došli sa Balkana. Baš si me ubo, evo lep link o dolasku poljoprivrede na Sever:
http://sciencenordic.com/how-agriculture-came-scandinavia

Baš sam srećan što su im Kiprani doneli žito. Šta bi sa ono kameno pšenično zrno sa maketom naselja nađenim u Srbiji?
Recimo ovo:

https://www.srbijadanas.net/blagotin-urbanisticki-plan-najstarijeg-grada-na-svetu-na-zrnu-psenice-video/

S.U.B.A.

Аман, где пише да су им Кипрани донели жито? Пише да генетски профил тих ратара одговара профилу раје са Кипра и Грчке. Значи, палеобалканска раја, да су тестирали и нас резултат би био сличан. А и да је жито стигло са Суматре заболе ме, поента је да су Нордијци од давнина имали пољопривреду и да се то одразило на пантеон.

scallop

Pristao bi i na Sumatru, samo da ne bude Blagotin kod Trstenika? Za uspešnu boginju žita bolje je da je doputovala par milenijuma ranije. Što si zapeo? Ionako su dokazali da su sve to Balkanci.

S.U.B.A.

Значи свака расправа о било којој раји било где је узалудна јер их је Србин све заврнуо?  xnerd

scallop

Ima nešto što nije fer. Ti meni link, a ja ga pročitam i komentarišem. Ja tebi link, ti ni abera. Jel' to OK?

S.U.B.A.

У праву си.
Знам за то зрно, зато се нисам зезао кад сам рекао да је пшеница горе стигла са Балкана. Само нас нису тестирали, а за ту своју небитност криви смо ми сами. Где још има тако здраве симболике да на зрну, изворишту живота, угравираш свој град, 8000 година пре Христа? Не треба се смирити док не уђемо у све светске уџбенике јер све мање од тога је пораз.
Узгред, зашто сам толико запео на одржавању приче о Викинзима? Највише зато да се разбије та фама о истима.

scallop

Nemam ja ništa protiv Vikinga. Pa, naši smo. Jedino neće ići da oni osnivaju nas, Pa, i Kain je ubio Avelja, a ne obratno.

scallop

A što se tiče Krajina, Krajinović upravo ušao u polufinale Pariza. Rafa se umorio, pa predao bez borbe.

Аксентије Новаковић

Quote from: Scordisk on 02-11-2017, 21:00:51
ako su sloveni sve vreme tu, kako to da danas ne govorimo neku verziju latinsko-slovenskog jezika, kao što su francuski, španski i rumunski povezani sa latinskim? i zašto su paganski neki običaji toliko žilavi bili na balkanu, gde je uticaj hrišćanstva bio pogolem, a opet, ne vidi se neka razlika kada uporedimo narode koji nikada nisu biuli unutar granica rimske imperije, kao što su to poljaci, belorusi, rusi itd.

Како Филип, Лесандров отац, није говорио ни грчки ни латински?

Мора да смо ми Срби глуп народ, толки римљани око нас а ми не научисмо латински, па онда толки турци око нас а ми нит постадосмо турци, нит пропричасмо турски, још им шибнусмо у турски језик преко 6000 србизма...
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Аксентије Новаковић

Од руског витјаз (витез) иде литвански vitis, затим иде пруско witing и настаје Wiking.

Аксентије Новаковић

И наравно да је латински језик једна измишљотина...

За време Карла Великог, па ни до 12. века када је немачка књижевност наводно настала (још једном), није било ни немачког ни латинског језика јер не постоје оригинални рукописи, документа, ни литерарна дела пре 12. века.

Практично, сви документи из тог времена су настали касније... Наш латински је створен тек за време хуманизма (Топер)

Никада није био народни језик, већ ,,lingua franca" и измишљени вештачки језик (Л.Г. Гајзе,189),

Латински није тако стар, једва да има 1000 година  (Е. Гобович)

У 12. веку је уведен је у римокатоличку цркву, као званични језик (Л.Г. Гајзе)

Осим латинског и старовисоконемачка књижевност је одбачена као још једна заблуда владајуће науке.
У бројним појединачним доказима латинску песму саксонског краља Хенрика IV (око 1050 г.) Г. Х. Пертз и Р. Кепкр, су препознали  као фалсификат једног хуманисте из 1508. године...
При томе не би било само доказано да је наша историјска слика оног времена потпуно погрешна, још горе, да у оно време уопште нису постојали латински текстови, да је онај латински морао бити измишљен . (Уве Топер)

Прве обимне латинске текстове класика и биографије Хомера, Хелмија (Хермеса)... и других митских личности припремио је Скалигер око 1600. године! (У. Топер)

Порекло грчког и латинског се може утврдити једино од пре 450 година. (К. Фистер)

Од изворног језика је створен други, сада такозвани латински језик за богослужење, трговину и за међусобну комуникацију. (П.Ф.Ј. Милер)

http://www.carsa.rs/lazi-i-falsifikati-o-nemackom-latinskom-jeziku/

scallop

Ja bih ovde malo zastao. Ako su drugi lagali nas ne možemo mi sad da lažemo više i bolje. Šabačku čiviju bih ostavio u Šapcu.

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 18-11-2017, 04:14:34

За време Карла Великог, па ни до 12. века када је немачка књижевност наводно настала (још једном), није било ни немачког ни латинског језика јер не постоје оригинални рукописи, документа, ни литерарна дела пре 12. века.

Практично, сви документи из тог времена су настали касније... Наш латински је створен тек за време хуманизма (Топер)

Никада није био народни језик, већ ,,lingua franca" и измишљени вештачки језик (Л.Г. Гајзе,189),

Осим латинског и старовисоконемачка књижевност је одбачена као још једна заблуда владајуће науке.
У бројним појединачним доказима латинску песму саксонског краља Хенрика IV (око 1050 г.) Г. Х. Пертз и Р. Кепкр, су препознали  као фалсификат једног хуманисте из 1508. године...
При томе не би било само доказано да је наша историјска слика оног времена потпуно погрешна, још горе, да у оно време уопште нису постојали латински текстови, да је онај латински морао бити измишљен . (Уве Топер)

Прве обимне латинске текстове класика и биографије Хомера, Хелмија (Хермеса)... и других митских личности припремио је Скалигер око 1600. године! (У. Топер)

Порекло грчког и латинског се може утврдити једино од пре 450 година. (К. Фистер)

Од изворног језика је створен други, сада такозвани латински језик за богослужење, трговину и за међусобну комуникацију. (П.Ф.Ј. Милер)

Latinski izmišljotina???!!!  I posle se neki ovde pitaju zašto ne gledam sa simpatijom neo autohtoniste? Koja dva indoevropska jezika imaju najtežu  gramatiku? Toliko srodnu da je neizbežno pomisliti da imaju isti koren? Srpski i taj što ga ovi neo autohtonistički zadojeni smatraju izmišljotinom. Lupetanja tipa, što se babi snilo to joj je i milo, koja dolaze iz pera i uma Germana kojima je krivo što nisu mogli da izbegnu uticaj Latinskog kao tada naj jačeg (vojno i kulturno) indoevropskog jezika, i iz uma pojedinih "sabornošću" zadojenih istočnijeh slavjana kojima Latinski smeta jer je jezik omražene im crkve prvog Rima, ili tačnije Prima Rome, pa se dadoše u lupetanija...  Koja je životinja bila totem Latina? Zaštitni znak? Čiju su kožu nosili samo najcenjeniji generali najmoćnije armije u ljudskoj istoriji? Ista je životinja bila, ako je verovati Veselinu Čajkanoviću i totem Srba... 
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

scallop

Quote from: akhnaton on 18-11-2017, 09:51:53

Koja je životinja bila totem Latina? Zaštitni znak? 

Ili nije bila totem Latina? Da Romul i Rem nisu, slučajno, bili Etrurci? Raseni? A njihovo pismo pravolinijski vodi u vinčansko doba. Tamo gde je bilo vukova, odnosno, tamo gde je bila simbol.

akhnaton

Quote from: scallop on 18-11-2017, 10:10:08

Koja je životinja bila totem Latina? Zaštitni znak? 

Ili nije bila totem Latina? Da Romul i Rem nisu, slučajno, bili Etrurci? Raseni? A njihovo pismo pravolinijski vodi u vinčansko doba. Tamo gde je bilo vukova, odnosno, tamo gde je bila simbol.

Ne samo da vodi pravolinijski nego su i običaji slični, a na najstarijim latinskim zapisima, tzv codex negrus, inače iz 7 veka pre Hrista, pronađeni su simboli koji direktno povezuju Vinču sa Lakijumom. Svastika kao hijeroglif sunčanog točka na primer.

scallop

Eto. Šta misliš zašto sam pisao Rašane pre više od trideset godina?

akhnaton

Quote from: scallop on 18-11-2017, 10:44:38
Eto. Šta misliš zašto sam pisao Rašane pre više od trideset godina?

Pa naravno, umetnost razotkriva ono što zvanična nauka ne sme, ili ne može da razotkrije. Samo, ljudi danas veoma malo čitaju. Mnogo više blenu u tač skrin svog "debilnog telefona", a ako delo nema golotinje, seksa i specijalnih efekata koji šljašte i gromopucatelišu se svakog trenutka ni film ne gledaju.

Аксентије Новаковић

Quote from: Аксентије Новаковић on 18-11-2017, 04:14:34

I posle se neki ovde pitaju zašto ne gledam sa simpatijom neo autohtoniste? Koja dva indoevropska jezika imaju najtežu  gramatiku? Toliko srodnu da je neizbežno pomisliti da imaju isti koren? Srpski i taj što ga ovi neo autohtonistički zadojeni smatraju izmišljotinom. Lupetanja tipa, što se babi snilo to joj je i milo, koja dolaze iz pera i uma Germana kojima je krivo što nisu mogli da izbegnu uticaj Latinskog kao tada naj jačeg (vojno i kulturno) indoevropskog jezika, i iz uma pojedinih "sabornošću" zadojenih istočnijeh slavjana kojima Latinski smeta jer je jezik omražene im crkve prvog Rima, ili tačnije Prima Rome, pa se dadoše u lupetanija...  Koja je životinja bila totem Latina? Zaštitni znak? Čiju su kožu nosili samo najcenjeniji generali najmoćnije armije u ljudskoj istoriji? Ista je životinja bila, ako je verovati Veselinu Čajkanoviću i totem Srba...

Латински, вауууу, комплекси инфериорности од измишљеног језика...
Ко је бре у историји причао тим језиком?
Где је наводни Милански едикт?
Нема га бураз, јер ни написан никад, а и ако је написан, онда није написан никаквим "латинским"...

Док  освешћени странци документовано одбацују лажну историју, дотле се наши држе глупости, и не капирају да је цела историја човечанства фалсификована у ватиканским подрумима, под утицајем јешована.

Значи мани се те лозоваче, и пажљиво читај текстове које постујем.
Јер само тако ћеш видети да истио ти "германи" свог дискредитују Карла франачког...

Такође, прочитај књигу Павла Соларића, писану пре више од 200 година, у којој таксативно набраја све што је у том новоствореном латинском језику узето из србског језика.
Можеш да је пронађеш у репринт издању нашег лингвисте и историчара Радована Дамјановића.

Ромул и Рем? Вучица??? Тотем Рима?
Колико ти каскаш за неким стварима...

Radio-carbon tests reveal true age of Rome's she-wolf - and she's a relative youngster

Гуглај, а стављао сам ту вест на једној теми у подфорум природне науке.
Иначе, кад толико набијаш ту фалш вучицу на нос неком, ајде запитај се зашто су онда на стеговима носили орла, а не вучицу???
Ако им је вучица заиста била тотем, зашто њу нису носили на стеговима???
Смешно, значи једно право питање руши фалш причу, а тек нова истраживања то потврђују.

Вероватно мислиш и да је династија Ахеменида била некква арабска династија, а они приказани као еврољани, а њихове жене златокосе...

akhnaton

Kaskam? Ne bih rekao, ali ne dozvoljavam da mi azijati "pravoslavljenši" serviraju svoju verziju priče. Postojala su samo dva grada koja su se mogla nazvati Rimom, jedan na Tibru i drugi na Bosforu. To što isti ne mogu da se oslobode "vlažnog sna" o trećem Rimu kroz koji teče reka Moskva, njihov je problem.

Аксентије Новаковић

Аристократија тог Рима на Тибру је била јетрарског (расенског) порекла, и дичила се тиме што је старија од "вечног" града...

https://www.youtube.com/watch?v=r1y67qwJLaM

И да додам још нешто,  кад сам већ горе у неком посту поменуо турке и турски...
турци нису имали своје писмо, нити су писали латиницом све до кемала ататурка, мухамеданца јеврејског порекла из Улциња...
До тад су писали или нашим писмом, азбуком (наводном ћирилицом) или некаквим арабским писмом.

А за господу незналице што тврде да су Срби измишљени скоро, ево шта каже Адолф Пикте, швајцарски историчар:
"Može se sa sigurnošću tvrditi, da je postojao jedan pra narod između Indije i krajnje granice Evrope, koji se sastojao iz Soraba, Serba i Rašana, čije je zajedničko ime bilo Srbi".

Stipan

Actualy... Zapad je sve učinio da zatre Slovene.  Treba li pominjati propast Arkone?

scallop

Ko sam ja da tebi prigovorim?

Stipan

Moj mentor, učitelj, drag lik? Ima toga još, samo ne mogu da se setim...

scallop

I zbog toga ću da najebem.

Stipan

A svi zbog nečega najebu kad - tad. Dobro si ti i izdržao.

S.U.B.A.

Quote from: Stipan on 19-11-2017, 19:25:47
Actualy... Zapad je sve učinio da zatre Slovene.  Treba li pominjati propast Arkone?

Никакве ту пропасти није било, осим пропасти словенског гусарења по данским обалама, а и шире. Кад узмеш у обзир колико су померански Словени (укључујући и оне са Рујна-Ругена-Ригена, где се налазила Аркона) харали по Данској, пад Арконе је мајка мара. Уствари, то је предаја града. Без клања и одвођења у ропство. Данак, признавање врховне власти данских краљева, хришћански мисионари и подизање цркава. Упореди то са крсташким освајањем Јерусалима или Антиохије. Да не говоримо да никакве насилне германизације није било, домаћа словенска династија је владала још скоро 200 година. Након тога долази власт померанских војвода, са врло германским именима: Вартислав, Богислав, Свјетобор итд. И тако све до смрти Богислава XIV у 17. веку.

Stipan

Sa sve uništavanjem svih relikata staroslovenskih verovanja i zabranom upražnjavanja religije... Ili nije tako bilo?

scallop

Koje religije? Nemoj da napinješ temu bez potrebe. Niko nikada ne može sve da uništi.

Stipan

Može da pokuša, sa više ili manje uspeha.

scallop

Vikinzi iz Minesote uklonili Svece iz Nju Orleansa. Sad će da im odzvoni Ben Frenklin u Filadelfiji, a Cajun kuvari će i dalje da prave najbolji gumbo.

scallop

Pouka: Jedi ribu da ti koske budu starije.

S.U.B.A.

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150507082435.htm

Производња чешља, није мачо али било је уносно.