ZNAK SAGITE PORTAL • ČUDNA KNJIŽARA • BIBLIOGRAFIJA
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
https://avaz.ba/vijesti/bih/791584/rajner-citelman-u-bosni-i-hercegovini-ljudi-i-dalje-zive-u-socijalizmukaranje bateRazlog zašto intelektualci u tolikoj mjeri podržavaju socijalizam je jednostavan. U školi vas uče da se uspijeva u životu ako puno čitate, imate veliko teoretsko znanje, radite ono što vam učitelji govore, itd. Ali, šta se dešava? Bili ste, recimo, sjajan učenik i jednog dana izlazite na tržište i shvatate da stvari ne funkcioniraju tako. Vidite, naprimjer, pored sebe osobu skromnog obrazovanja koja je stekla milione, u društvu je puno moćniji i poželjniji član od vas, vozi Ferrari i ima mnogo ljepšu ženu od vaše. To kod mnogih intelektualaca stvara frustraciju pa su zbog toga skloni podržati ideje koje osuđuju takav sistem i traže mu alternativu.
Quote from: Labudan on 05-12-2022, 19:14:02ovaj citat mi se najviše sviđa"Imate dvije vrste poduzetnika. Imate ljude poput Bila Gejtsa (Bill Gates), Stiva Džobsa (Steve Jobs) ili Ilona Maska (Elon Musk), koji su svoje bogatstvo stekli zahvaljujući inovacijama i jer su svijetu podarili neki proizvod koji im je olakšao život. Imate drugu vrstu poduzetnika, a ne treba ih uopće smatrati poduzetnicima, poput oligarha u Rusiji, koji su svoje bogatstvo ukrali."Slozio bih se s ovim. Od te trojke najvise cenim Maska koji je najvise stvari i napravio pa Gejtsa pa na trecem mestu Dzobsa.
ovaj citat mi se najviše sviđa"Imate dvije vrste poduzetnika. Imate ljude poput Bila Gejtsa (Bill Gates), Stiva Džobsa (Steve Jobs) ili Ilona Maska (Elon Musk), koji su svoje bogatstvo stekli zahvaljujući inovacijama i jer su svijetu podarili neki proizvod koji im je olakšao život. Imate drugu vrstu poduzetnika, a ne treba ih uopće smatrati poduzetnicima, poput oligarha u Rusiji, koji su svoje bogatstvo ukrali."
Quote from: Truman on 05-12-2022, 22:35:30Quote from: Labudan on 05-12-2022, 19:14:02ovaj citat mi se najviše sviđa"Imate dvije vrste poduzetnika. Imate ljude poput Bila Gejtsa (Bill Gates), Stiva Džobsa (Steve Jobs) ili Ilona Maska (Elon Musk), koji su svoje bogatstvo stekli zahvaljujući inovacijama i jer su svijetu podarili neki proizvod koji im je olakšao život. Imate drugu vrstu poduzetnika, a ne treba ih uopće smatrati poduzetnicima, poput oligarha u Rusiji, koji su svoje bogatstvo ukrali."Slozio bih se s ovim. Od te trojke najvise cenim Maska koji je najvise stvari i napravio pa Gejtsa pa na trecem mestu Dzobsa.ja mislim da je gejts najbitniji... čisto iz mozga su sve stvorili on i ekipa iz garažeovi kasnije su samo išli utabanim stazama
Verovatno si skočio samo na taj 1:35 deo.
We can call this neoliberalism, but another word for it is economism: the belief that politics are a messy, irrational business that should be sidelined in favor of a technocratic management by a certain kind of economist – the kind of economist who uses mathematical models to demonstrate the best way to do anything:https://pluralistic.net/2022/10/27/economism/#what-would-i-do-if-i-were-a-horse
America led the way on screwing up housing. There were two major New Deal/post-war policies that created broad (but imperfect and racially biased) prosperity in America: housing subsidies and labor unions. Of the two, labor unions were the most broadly inclusive, most available across racial and gender lines, and most engaged with civil rights struggles and other progressive causes.So America declared war on labor unions and told working people that their only path to intergenerational wealth was to buy a home, wait for it to "appreciate," and sell it on for a profit. This is a disaster. Without unions to provide countervailing force, every part of American life has worsened, with stagnating wages lagging behind skyrocketing expenses for education, health, retirement, and long-term care. For nearly every homeowner, this means that their "most valuable asset" – the roof over their head – must be liquidated to cover debts. Meanwhile, their kids, burdened with six-figure student debt – will have little or nothing left from the sale of the family home with which to cover a downpayment in a hyperinflated market:
wtf is robert reich?na wiki piše radio u administracijama Džeralda forda i Džimija Kartera, i onda ponovo Bila Klintonato znači samo nije totalna neoliberalna rospija iliti nije metastaza al jeste kancer
Mislim, genije, ko će kupovati tvoj produkt (ili produkt tog koji mora da kupi tvoj produkt da bi sam zaradio) ako pola radno sposobnog stanovništva nema prihode?