• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Čumić book fest

Started by Boban, 16-05-2018, 21:33:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

A tamo poslastica:
Petak, 18. maj, 19 h
Naučna fantastika – Od mita do književnosti (Gosti: Oto Oltvanji, pisac; Darko Tuševljaković, pisac)
Šta je danas naučna fantastika? Da li je moguće iznedriti srpske ,,Gospodare prstena" ili ,,Igru prestola"? Kada prestaje mit, a počinje književnost? Ko je najuticajniji  SF pisac današnjice? Jesu li HBO i Netflix pojeli pisanu reč? Nema boljih od Ota Oltvanjija i Darka Tuševljakovića da saznate sve o naučnoj fantastici.

Šire o svemu: https://www.makart.rs/vesti/vest_cumic_book_fest_2017_218
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Bilo je lepo, ne znam što nije došlo više ljudi.

Boban

Nešto razmišljam, ne računajući ovaj ČumićFEST do 10. juna biće ukupno četiri manifestacije SF&F. Dve u Beogradu, dve ne... možda sam neku i propustio jer su informacije o ovakvim događajima krajnje usitnjene i realno nedostupne. Oslanjanje na fejs kao jedini izvor reklame mislim da će vremenom srozati ovo još više jer fejs kao ni bilo koji raniji jednokratni društveni način nije dugotrajan. Istraživanja kažu da je Instagram trenutno preporučljiviji firmama za reklamu... ali to nije bitno. Nekada je bio običaj da svi idu na sva SF&F okupljališta, da organizatori predstojećih događaja dolaze da bi vrbovali/obaveštavali pučanstvo za svoje namere. Danas smo ubedljivo na jednocifrenom broju ljudi uglavnom poznanika. Pre dvadesetak dana sam bio na promociji knjige jednog od zaista poznatih i velikih ljudi u srpskoj književnosti... ni deset ljudi. Niko od njegovih "prijatelja" i "saboraca" iz vremena pre 30-40 godina kada su iscrtavali nove mape srpske književnosti. Kako je to moguće? Da li toliko nikoga ništa ne zanima, tj, svakog zanima samo svoja promocija i manifestacija. Na ovom pričaniju u Čumiću nije došao niti jedan od ovih novih samozvanih pisaca serijala u beskraj, njih uopšte ne zanima šta o tome ima da kaže neko ko je em upućeniji od njih, em pametniji, em bolji pisac. Jednostavno, njima treba rulja ortaka koja će glorifikovati svaku njihovu izdrkotinu i tako u krug.
No kako se broj pisaca umnožava a nivo pisanja srozava, bojim se da će ta buduća potraga za dobrim delima biti sve teža i teža. Osim što će je verovatno retki tražiti, a masa zadovoljavati onim što je u ponudi.

Scordisk

Quote from: Boban on 19-05-2018, 19:51:56
Pre dvadesetak dana sam bio na promociji knjige jednog od zaista poznatih i velikih ljudi u srpskoj književnosti...

a tko to?

Truba

ljudi su postali lijeni
i ima vise zanimacija nego prije 30 godina
sta ste prije imali dva kanala i 10 prevedenih knjiga???

pa tek onda lose piskaranje

dobrodošli u 21 st. bice jos gore
a da uspostavite kakvu videokonferenciju s tog predstavljanja
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

angel011

Quote from: Boban on 19-05-2018, 19:51:56Na ovom pričaniju u Čumiću nije došao niti jedan od ovih novih samozvanih pisaca serijala u beskraj, njih uopšte ne zanima šta o tome ima da kaže neko ko je em upućeniji od njih, em pametniji, em bolji pisac.

Pitanje je da li su uopšte znali za to (i koliko njih zna ko su Oto i Tuševljaković).
We're all mad here.

Boban

Ma to je meni jasno... ali odakle onda srce tim samoumišljencima da prosipaju bisere tipa: jedini pišu naučnu fantastiku u Srbiji, prvi koji su ubacili srpsku mitologiju u epiku, prva prava satira od Nušića naovamo... svako izgleda čita i prati samo sebe i onda jasno da veruju da je prvi, jedini i najbolji.

angel011

Ne čitaju baš samo sebe, ali izgleda da uglavnom čitaju one slične sebi.

No, dobro, ionako Oltvanjija i Tuševljakovića uglavnom ne čitaju isti ljudi koji čitaju ove druge. Kako trenutno stvari stoje, verovatno ni neće doći do većeg preklapanja među čitaocima, bar ne u skorije vreme.
We're all mad here.

Kimura

Ako određeni pisac nije poznat publici, to ne mora biti da je do pisca ili do publike. Postoje i oni treći, posrednici. Možda je do njih.

Boban

Evo jedna paralela šta se dogodilo na foto-okupljalištima širom sveta. Odeš i okačiš svoje fotografije; odmah krenu lajkovi i zahtevi u privatnim porukama da uzvratiš.
Ja nisam uzvraćao... i tako, posle nekog vremena prestao sam da dobijam lajkove, a i da učestvujem.
Ta uzajamna razmena fantastično funkcioniše u foto-okruženju... ali donekle i među piscima fantastike.
Slabi su smislili to pravilo čopora, da nadomešćuju sve pripadnošću grupi.

Kimura

Čitanje je malo veći napor od posmatranja i lajkovanja. Seti se knjiga koje si želeo, a jednostavno nisi mogao da pročitaš. Nema tu previše prostora za blefiranje jer pisac je jedan, dok su čitaoci mnogi. Ili ih nema.

Boban

Ja ne pričam o čitanju, nego o podržavanju... a osvedočeni smo mnogo puta da glorifikovanje ili pljuvanje nečijeg rada nema mnogo veze sa objektivnošću.

Kimura

A kako ćeš pisca podržati ako ga ne čitaš?
Kada kudiš ili hvališ knjigu koju nisi čitao pred ljudima koji je takođe neće pročitati to je kao kad tvrdiš da su sve glumice ili pevačice lake ženske. Sumnja postoji, možda ćeš je kod lakovernih produbiti, ali oni pametniji jednostavno znaju da govoriš napamet.  xrofl

Boban

Spreman sam da izjavim da 90% napisanog i objavljenog nikada nije trebalo da bude ni napisano ni objavljeno.
Nije tu u pitanju onih Sterdženovih 90% šunda, nego naprosto knjige nemaju elementarne sastojke koje bi trebalo da ih čine.

Kimura

Samo napred! Lično volim da čujem tvoju misao i kada se ne slažem, pa i kada je za mene samu nepovoljna, ali mislim da se u kritikovanju, kao i u pisanju, treba čuvati opštih mesta.

Slabe, prazne, neoriginalne, dosadne i nevešto napisane knjige su potrebne svetu. Moraš negde videti i šta ne valja. Ne bih uništila nijednu koja je napisana i objavljena, a nema ni potrebe za tim kad nečitanje ima isti efekat.

saturnica

Quote from: Boban on 20-05-2018, 22:45:07

xjap

Kimura

varvarin

Quote from: Boban on 20-05-2018, 22:45:07

Kaže Miroslav Antić:  " Velike ribe plivaju usamljene. Mravi su izmislili narode." 

Kimura

Pa dobro, nije Boban baš tako slab da i Mika Antić treba da mu priskoči! Antićeva i Bobanova misao je tačna, mada na pisanje neprimenjiva. To nije ekipni sport.

Kimura

A ionako od M. Antića više volim ono: ''Srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima.'' Nekako mi je više u duhu stvaralačkog rada.