• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

MOĆ FANTASTIKE, Dragana Bošković

Started by Alexdelarge, 29-11-2018, 21:24:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

MOĆ FANTASTIKE
Dragana Bošković

Izdavač: Mali Nemo
Broj strana: 196
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Format: 20 cm
Godina izdanja: 2018.

935.00 din

Studija Moć fantastike istražuje fantastični prosede u proznim i dramskim ostvarenjima pisaca srpskog realizma. Njeno idejno ishodište je oksimoronska sintagma fantastični realizam. Njen najvažniji zaključak jeste da je upravo fantastika ono svojstvo u kom se reflektuje nova, modernistička poetika tzv. srpskog realizma. Osim analize književne fantastike, studija se metodološki bavi i širim aspektima definicije, tipologije, geneze i evolucije fenomena fantastike u srpskoj, pa i svetskoj književnosti i njenoj teoriji. Stoga ona istovremeno i prevrednuje književnu fantastiku, kao što u teorijskom, istorijskom i kritičkom smislu nudi novo čitanje srpske književnosti. 

http://www.malinemo.rs/biblioteke/mo%C4%87-fantastike
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Kimura

Ovo deluje interesantno.
Odavno mislim da upravo ''fantastični'' momenti daju šarm najboljim delima realizma.

Mica Milovanovic

Ovo deluje veoma zanimljivo!

Do sada sam najbolju analizu fantasticnih aspekata u srpskoj realističnoj književosti našao kod Radovana Vučkovića.
Mica

Dragana Bošković

Drago mi je da ste i ovde postavili vest o objavljivanju moje knjige. Volela bih da čujem utiske čitalaca.  :!:
I nadam se da će uistini doprineti revalorizaciji srpske književne fantastike.  :lol:

Boban

registrovala si se na forum pre pola godine i sve vreme skupljaš hrabrost da se oglasiš?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

saturnica

Quote from: Boban on 17-07-2019, 02:39:37
registrovala si se na forum pre pola godine i sve vreme skupljaš hrabrost da se oglasiš?
možda nije u pitanju hrabrost već mudrost.

Boban

U ovo doba vladavine populizma i senzacionalizma ćutanje je ćorsokak.

Mica Milovanovic

Бобане, стварно си непристојан. Драгана, немојте га више помињати у књизи. Не заслужује. Али то је Бобан.

Ја морам да признам да нисам прочитао књигу од слова до слова, јер ме неке ствари мање занимају, али сам зато поједине делове врло детаљно прочитао.

Оно што ми је у књизи било најинтересантније, као некоме коме је научна фантастика главна област интересовања, било је ваше прилично занимљиво читање Лазара Комарчића, односно везе између Једног разореног ума и Једне угашене звезде. Многе ствари су ми биле нове. Можда би вам за проучавање тог периода били корисни и веома информативани текстови Немање Радуловића у књизи "Подземни ток : езотерично и окултно у српској књижевности". Он нуди једну нову димензију читању Комарчића, која је мени била врло корисна.

Генерално, ја се не осећам довољно позван да коментаришем кључне закључке ваше студије, али мени су били занимљиви. И мени се, као лаику, чини да је модерна почела раније, али бих то, ипак, оставио неким умнијим.

Што се саме књиге тиче, можда је однос између увода и самог текста несразмеран, али то је мука са којом се, видим, суочавају сви који пишу о фантастици. Осетио сам и сам то на својој кожи. Напросто, чини ми се да неке ствари у теорији књижевности још нису довољно сагледане и да свако има потребу да, можда и превише детаљно, дефинише област свог истраживања.

Срдачан поздрав.

Mica

Boban

pa i to jedno mesto gde sam pomenut je svakako neprimereno. Ja nisam teoretičar knjižavnosti i moje kafansko razmišljanje oko žanrova nije trebalo pominjati u ravni sa Todorovim, Damjanovom, Palavestrom, Vukadinovićem i ostalim stranim i domaćim izučavaocima te tematike.

Mica Milovanovic

Ne budi lažno skroman. Teško da bi se mišljenja čoveka koji je ko-editovao jednu od najvažnijih antologija domaće fantastike u prošlom veku, i koji se čitav život bavi fantastikom, mogla zvati "kafanskim". To što si nepristojan ne znači da tvoja promišljenja o žanru nisu validna.
Mica

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dragana Bošković

Quote from: Boban on 17-07-2019, 02:39:37
Hihihi, pa nemam zašto da skupljam hrabrost. 😊 Registrovala se, pa sam čekala odobrenje admina, jer nakon registracije nisam mogla da se ulogujem.
Što se tiče pominjanja tvoje ideje, to samo znači da sam dobro uradila domaći zadatak, jer je ova studija u stvari moja magistarska teza, odnosno da sam revnosno iščitala svu relevantnu literaturu o književnoj fantastici. Predrasude i škole me ne interesuju - interesuje me tekst, ideja, zaključak. Tako da ja ne bih znala u kakvom kontekstu nastaju tvoji tekstovi, nego ono što oni čitaocu nude. 😊

Boban

nije lako komunicirati s tobom jer između akcije i reakcije prolazi otprilike pola godine... taman zaboravimo šta smo te pitali i da postojiš uopšte kad eto ti nje opet.

Nego, izvrdavaš... u knjizi si napisala i to objavila: "У овом домену, мишљења теоретичара фантастике се разликују – једни тврде да је жанр
(Тодоров и свеукупна структуралистичка теорија, Палавестра, Бобан Кнежевић)..."
Dakle, kad sam ja postao teoretičar fantastike? Zaista je u najmanju ruku neozbiljno staviti Todorova, Palavestru i mene u istu ravan.

scallop

Ne brini, Bobane. Ako je reč o magistraturi u doktoratu će citirati sve tvoje teorijske radove.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Accuphase

Ako sam nešto oduvek mrzeo iz dna duše to su tzv. knjige kritika tzv. kritičara.
Ljudi koji sami nisu dali nikakav dopinos književnosti, nisu nikada ni reč napisali nešto "misle" o nečemu odnosno "kritikuju"...
Koja je svrha toga, da nas nauče šta je dobro a šta nije, da nas nauče kako se čita?

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

mac

Znati kako čitati je vredna veština. Možeš da vidiš pojedina slova, ali ne i reči. Možeš da vidiš reči, ali ne i rečenice. Možeš da vidiš rečenice, ali ne i misao iza tih rečenica.

Truba

Vidim sto zelim i to je smisao umjetnickig djela
Da svak vidi drugacije iz svog iskustva
Isto ne mogu vidjeti djed djecak i mladic a tek zenke
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Meho Krljic

Da, ali da bi umetnost imala svoju kulturnu funkciju, dakle da bi služila kao nešto što spaja individue, potrebno je da se o njoj komunicira unutar nekog konteksta. Kritika obezbeđuje kontekst. Bez konteksta svako vidi to nešto "svoje" i umetnost je društveno bezvredna.

Truba

Moguce, ali za laika potpuno nebitno
Meni to lici na sektu
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Accuphase

Quote from: mac on 15-12-2019, 14:30:18
Znati kako čitati je vredna veština. Možeš da vidiš pojedina slova, ali ne i reči. Možeš da vidiš reči, ali ne i rečenice. Možeš da vidiš rečenice, ali ne i misao iza tih rečenica.

AJDE???

Truba

Uce nas kako se peru zubi
Sad izgleda treba uciti kako citati al s razumijevanjem

Meho Krljic

Ne kako treba čitati nego, ako želiš sa nekim da podeliš utiske o nekom delu da budeš svestan konteksta.

Truba

Accuphase

Quote from: Meho Krljic on 15-12-2019, 22:15:41
Ne kako treba čitati nego, ako želiš sa nekim da podeliš utiske o nekom delu da budeš svestan konteksta.

Kakvog konteksta?

Meho Krljic

Kulturnog, sociološkog, političkog, estetskog, stvaralačkog - sve ono čime se kritika bavi. Bez konteksta nema razgovora o umetničkom delu već samo pojedinačnih izjava pa onda ono, kao što rekoh, nema društvenu vrednost.

Boban

Quote from: Accuphase on 15-12-2019, 23:03:46
Kakvog konteksta?

Možda nešto nisi shvatio na ovom forumu.
Možda si i shvatio ali te boli dupe.
Možeš da budeš budala i da smaraš u donjem delu, tamo, od NAUKA I KVAZINAUKA pa naniže.
U ovom gornjem delu imamo jednog bezvaznjakovića koga trpimo, to je Crni Labud...
Rečju, iskušavaš moje strpljenje koje je, kako svi znaju, vrlo veliko...

scallop

Quote from: Accuphase on 15-12-2019, 23:03:46

Kakvog konteksta?

Ček da se pridružim, možda zaradim upozorenje pred isključenje.

Kakvog konteksta?

Gde je kontekst kad se u istoj čorbi nađu Todorov, Palavestra i Boban? Dobro, Cvetko je poželjan zbog citirinja, svi koji misle da se bave žanrom citiraju Cvetka. Ali, u kom kontekstu je prisutan Boban? Koliko ja znam, nema eseja u kom se bavio žanrom fantastike. Za razliku od njega, imam objavljenu čitavu knjigu eseja o fantastici, posebno o SF-u. Postavljam pitanje da li se radi o neznanju ili ignorisanju? Naravno, u kontekstu.

scallop

Naravno, autorka bi sad mogla da izjavi da ništa šta sam napisao nije pročitala ili da je pročitala, ali da je njoj bilo beznačajno, jer... E, tu je kvrgavo. Kontekst je kontekst, magistratura je magistratura, ali činjenice su najčešće neoborive. Pa, ako ćemo o činjenicama, izvolite.

Boban

pa ja sam to odmah primetio, da meni tamo nije mesto. Nemam nijedan esej na tu temu (zapravo imam jedan o predviđanju i naučnoj fantastici pre 30 godina objavljen) i sve što se od mene moglo čuti je u neobaveznom, kafanskom okruženju. Tu naravno ubrajam i ovo što palamudim po forumu i socijalnim mrežama. Ali eto sad sam saznao da postoje osobe koje me detaljno prate.

scallop

Ti imaš svoje mesto i njega ti niko ne može oduzeti. Bez problema mogu da argumentujem sve što jesi učinio za domaću fantastiku. No, ovde je u pitanju kontekst jedne magistrature i sadržina koja se nameće bez dovoljno saznanja o procesu sa kojim se suočavamo decenijama. Osobe koje ne znaju, pišu kao da znaju. I komentarišu osobe iz pozicije nadrielitizma koju ničim ne zaslužuju.

I tu dolazimo do kolizije. Pišu o teoriji oni koji ne znaju, a mene bezgranično mrzi. Uvek sam verovao da je moja poruka u pisanju, a ne u bavljenju teorijom. Kad mi prelije popizdim. Uvek neko upravlja stavovima koji se objavljuju. Igrošanac selektuje stavove Ajdačića, Tvorci antologija u svoje stavljaju priče koje su oni objavili. Kad ih intervjuišu maksimalno se trude da ne pomenu pisce sa kojima nisu "dobri". Nije lako biti svoj, ali ja to jesam.

Boban

s tobom svakako nije lako, ponekad imam dilemu da li gore prolaze prijatelji ili neprijatelji...

scallop

Quote from: Boban on 16-12-2019, 14:45:46
s tobom svakako nije lako, ponekad imam dilemu da li gore prolaze prijatelji ili neprijatelji...

Nije lako. Prijatelje proveravam, neprijatelje bacam na đubre.

D.

Quote from: scallop on 16-12-2019, 14:25:26
Tvorci antologija u svoje stavljaju priče koje su oni objavili. Kad ih intervjuišu maksimalno se trude da ne pomenu pisce sa kojima nisu "dobri".

Radite to i vi ovde, samo je karma kučka. :)

Nekad sam se čudila kako je nešto, što je startovalo na kvalitetnim nogama, u nabolje vreme, dostiglo ovaj podnivo froncli od kvaliteta i diletantizma. Onda sam došla na ovaj forum i shvatila da ste za sve sami krivi. Kada je vreme najgore, najviše se pazi da se ne podlegne najprimitivnjim instinktima i motivima. Avaj.

scallop

Quote from: Ksenija Atanasijević on 16-12-2019, 15:57:59

Radite to i vi ovde, samo je karma kučka. :)

Samo dobar primer je argument. Nikada nisi imala argumente nego samo opsesije.

Boban

Ova knjiga se štampa u štampariji u kojoj i ja radim neke stvari i nedavno sam video novu količinu ovoga... dakle, prodaje se.