• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Gubavac koji siluje maloletnice se vraca

Started by mnb, 20-06-2004, 23:03:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mnb

Naime, uvelike se reklamira Treci deo dogodovstina Tomasa Kovenanta. Donaldson je dokucio - posle niza godina pisanja krimica - sta mu se isplati da uradi; stoga se spremite za RUNES OF THE EARTH, prvu od cetiri knjige u novom serijalu.
Nemojte me pogresno shvatiti: prva je trilogija za mene uz Ursulino ZEMLJOMORJE i Kingovu MRACNU KULU nesto najbolje sto su Fantasy serijali iznedrili - uprkos glavnoj kreaturi kojoj je Mhoram trebao zavrnuti bednu siju cim ga je ugledao. Medjutim, vise nego bolno je ocigledna komercijalizacija druge trilogije; ovo trece - nesmem ni da pomislim...
A ako nekog interesuje o cemu se radi, pa, Linden dolazi jednog dana s posla i zatice sina (DESETOGODISNJEG a zamisli, radnja se desava DESET godina posle drugog serijala... Odma' mi pade na pamet da malom mozda fali koji prst.) kako od valjda Lego kockica pravi predele Domaje.
Omot ce raditi Majkl Vilan, i najavljuju ga vise nego samu knjigu.
A ako se neko pita zbog cega gore ne spominjah Tolkina, onda taj verovatno nije citao pomenute serijale^_^

zakk

Video sam s Melkorom da je ovo čudo u najavi, i zapanjili smo se.
Mislim, volim i ja Donaldsonova dela, i vrlo cenim manir pisanja, ali nesto se ne usuđujem da se nadam...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Green Sonja

Vi ste bolesni, svi, definitivno.

zakk

Quote from: "Green Sonja"Vi ste bolesni, svi, definitivno.
sta sad bre tebi nije jasno / po volji?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Berserker

Bre, citao ja Kovenanta. Prve tri knjige mogu da prodju, mada tu ima ustvari materijala samo za jednu knjigu, a on je razvukoooooo, tako da u nekim trenucima stvarno bude dosadno. Ali, dobro, zbog krvne garde oprosteno mu je. Imao je covek par originalnih ideja, uz nesto vise kopiranja  Gospodara (i sto bas prsten morade da uzme za simbol moci?) Druge tri su zalosno dosadne i glupe. Od svega sledeceg ne ocekujem nista dobro.

zakk

a tako ti je to s Kovenantom... kome se dopadne, puno mu se dopane. i obratno.

Boban

Mnogo puta sam uživo ispričao svoju dogodovštinu sa čitanjem Kovenanta, ali ću je i postirati ovde, za one kojima je promakla.
Mislim da je vrlo ilustrativno o kakvom se štivu radi.
A ponekog će možda i zabaviti.

Elem, bilo je to otprilike 1992. godine, dok sam imao onaj prostor/knjižaru u Gračaničkoj ulici u Beogradu, Kovenant je tada bio aktuelan i imao sam u prodaji svih šest knjiga.
Krenem ja to da čitam, ali pošto sam imao komplet kod kuće i komplet na poslu, nisam vukao knjige sa sobom, nego gde se zadesim uzmem knjigu i nastavim. naravno, imao sam mnogo jurnjave i dešavalo mi se da po 2-3 dana ne otvorim knjigu.
I tako, ide to meni sporo, knjiga razvučena, mučim se ko grešnik s dušom, ali kad god promenim sredinu, tj, pređem iz čitanja kod kuće na poslu, treba mi po nekoliko minuta da se skoncentrišem i nađem mesto na kome sam stao. I kako vreme prolazi sve mi je teže da kod tih promena nađem mesto odakle treba da nastavim, ali pošto ponekad prođe i po pet dana, onda se ja lepo vratim nekoliko strana unazad i nekako se uključim.
Sve u svemu, posle nekoliko meseci i trećine pročitane prve knjige ja shvatim da zapravo uopšte ne čitam isti nastavak kod kuće i na poslu, da se sve vreme paralelno mrcvarim sa prvim i četvrtim nastavkom i da je otud toliki problem pronalaženja dokle sam stigao.
Kad sam to shvatio, ujedno sam spoznao da to nije serijal koji želim da čitam.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Tex Murphy

:lol:  :lol:  :lol:  :!:  :!:  :D
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

ovo je stvarno unikatan primer, da neko dokazuje glupost romana anegdotom koja zapravo ilustruje njegovu [citaocevu] glupost... :shock:
https://ljudska_splacina.com/

Boban

A jesi li ti čitao uopšte roman pa da možeš da sudiš o tome na takav način?
Prva i četvrta knjiga su počeci ciklusa, Tomas Kovenant živi sam i mrzovoljan je preko svake mere, u oba slučaja počinju da mu se događaju slične stvari i on gotovo na identičan način ulazi u fantasy svet, doslovno postoje prepisani pasaži, i redosled sretanja likova je dosta sličan.
Koliko se sećam, jedina bitna razlika je bila što se u čevrtoj knjizi pojavljuje to silovanje koga u prvoj nema, ali ženske ima...
Beskrajni unutrasnji monolog je poptuno sličan, on se stalno čudi i ne veruje i odbija da prihvati očigledno i sve u tom stilu.

To što si ti proglasio glupošću, možda je genijalna intertekstualnost kakvom bi trebalo podvrgnuti ceo opus Tomasa Nevernika i otkriti dokle je autor pišući drugi serijal gledao u prvi...

mnb

Zaista neznam sta da kazem... Ovaj topik sam zamislio cisto kao humoristicki osvrt na komercalizaciju svega zivog u svim oblicima fantastike; znaci muzenje krave do besvesti.
Ponovicu da ja smatram Donaldsonove Prve Letopise za remek delo. Sto se tice stila, tempa radnje... pa, ja licno smatram takvo pisanje odgovarajucim za takav tip romana. Njemu su prvenstveno bili vazni likovi, akcija je potisnuta u drugi plan.
Zao mi je sto se ljudi prepucavaju ovde, ali vidim da je to produzetak svadje sa posta o novom Znaku Sagite.
Ghoulu bih porucio da se bolje primiri, jer ce ga na kraju jos i banovati, pa nece biti LORD FOUL'S BANE (KOB POGLAVARA KLETNIKA) vec LORD BOBAN'S BAN. Inace vidim da se reklamira kao poznavalac savremene Horor kinematografije, ali me interesuje kako stoji s knjizevnoscu; mozda neki post s osvrtom na kakve manje poznate pisce, hm?
Gospodinu Knezevicu bih porucio da sam ponosni vlasnik gomile knjiga iz njegove licne biblioteke (veselo ispecatiranih njegovim imenom), i zahvalio bih mu se sto ih je tako dobro ocuvao. Hvala. Kad ce Straub?

Lurd

Quote from: "mnb"Ghoulu bih porucio da se bolje primiri, jer ce ga na kraju jos i banovati, pa nece biti LORD FOUL'S BANE (KOB POGLAVARA KLETNIKA) vec LORD BOBAN'S BAN. Inace vidim da se reklamira kao poznavalac savremene Horor kinematografije, ali me interesuje kako stoji s knjizevnoscu; mozda neki post s osvrtom na kakve manje poznate pisce, hm?

Eeeeee...da samo znaš koliko puta smo prošli sve to, ali zapisano je sve u ovom forumu, treba samo da prošaraš. Ghoul, inače, nikad neće biti banovan, jer nikad niko i nije bio banovan.
My trees...They have withered and died just like me.

Boban

ghoul nece nikad biti banovan ovde, a ako bas prekandasi sve granice, pristupicu 3D eliminaciji. On manipulise polucinjenicama i svoju poetiku oslanja na to da 99.99% ljudi nije gledalo npr. te bizarne srednjevekovne italijanske horore koje on ovde glorifikuje. Na njegovu nesrecu, ja jesam, i to po italijanskim bioskopima u vreme dok su se premijerno prikazivali i to su beznadja od besmislenosti. Njemu je dovoljno da je npr. neki Italijan prvi upotrebio odredjen medjuodnos i da je zato znacajan... budalastina.

Straubovu "Pricu o duhovima" otkupila je Laguna za objavljivanje, a ja imam dogovor s njima da kada knjiga izadje, dobijem potreban broj primeraka i razasaljem svima onima koji su tu knjigu platili kod mene.

Truba

Ako budete Ghoulu dali ban možete slobodno i meni!  :roll:  :(  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Ako nekada bude došlo na red banovanje zbog gluposti, onda će ghoul biti ugrožen... ovako nije, njegovi pokušaji bezobrazluka više zavređuju sažaljenje nego osudu.

Tex Murphy

Treba banovati incubusa, priča ovamo na ircu nešto protiv Marka Knopflera. A da i ne spominjemo Spidera koji ne voli Jethro Tull. Hej, pa ovde niko ne voli Jethro Tull. Ma sve vas treba pobanovati.
Genetski četnik

ajsmen

ono sto je nekome tolkin, ili herbert u sfu to je meni donaldson. tako da kada bi tolkin pisao nastavak sage, sumnjam da bi se pojavili nezadovoljnici.

dakle, svako ima svog favorita.
...

Truba

Quote from: "Boban"Ako nekada bude došlo na red banovanje zbog gluposti, onda će ghoul biti ugrožen...

a ja mislio da sam ja na tronu što se tiče gluposti  :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

phuzzy

Kada bi Tolkin pisao nastavak sage, to bi bilo totalno do jaja, a ja bih bio prvi u redu da budem prisutan dok ga budu otkopavali.

Ghoul

Quote from: "Boban"ghoul nece nikad biti banovan ovde, a ako bas prekandasi sve granice, pristupicu 3D eliminaciji. On manipulise polucinjenicama i svoju poetiku oslanja na to da 99.99% ljudi nije gledalo npr. te bizarne srednjevekovne italijanske horore koje on ovde glorifikuje. Na njegovu nesrecu, ja jesam, i to po italijanskim bioskopima u vreme dok su se premijerno prikazivali i to su beznadja od besmislenosti. Njemu je dovoljno da je npr. neki Italijan prvi upotrebio odredjen medjuodnos i da je zato znacajan... budalastina.

voleo bih da je boban za promenu, bar jednom u zivotu, u pravu po pitanju neceg sto se tice mene;
da ima ikakve suvislosti u gornjoj izjavi, ja bih bio car careva koji je jedini otkrio divote "srednjevekovnih italijanskih horora" pa na tome gradi svoju ezoteriju, dok ostatak covecanstva, zajedno sa bobanom gaca u mraku neznanja.
na zalost, boban je -po pitanu neznanja- ipak u manjini, a kvalitet italijanskog horora odavno je poznata cinjenica, ne samo u svetu, nego i kod nas.

napr, jos 1973. je Ratko Munitic pisao o Bavi i Fredi u knjizi FANTASTIKA NA EKRANU.
to sto boban to ne zna, nije citao, nije upucen u problematiku, sto je laik za pitanja filma uopste, a horora posebno, i govori iz pozicije svog hronicnog neukusa i nepoznavanja filma, govori o njemu vise no o icemu drugom.

Boban

Nije ti loš odgovor s obzirom da si ga smišljao samo četiri dana.

Ghoul

buduci da ga pisem iz Lavkraftovog Providensa, smatraj se povlascenim sto uopste gubim vreme na odgovor...

Boban

To je jos nekoliko dana; prica se da te sredinom meseca deportuju direkt za Nišku banju.
Stvarno je teško razumljivo da svoje poslednje USA minute trošiš na jednu ovako nizerazrednu diskusiju.

Truba

Quote from: "Boban"Nije ti loš odgovor s obzirom da si ga smišljao samo četiri dana.

:(  :cry:

uh ovo boli

nego...Taj nevjernik je čini se solidna knjiga! Barem nakon desetak stranica...po jutru se dan poznaje

Spider Jerusalem

Znam da ću sledeća tri meseca ćopati na vudu lutkicu zbog ovoga, ali nek' ide život:

Neverovatno.
Čovek je za odgovor spremio i bibliografiju.

Nema zezanja  :lol:

P.S. Ratko Mutinić. Brateeeeee...

Ghoul

ehh, kad bi' ja potezao svoju vudu lutkicu na svako kuchence koje zakevce... :roll:

sitno mi da se bakcem sa takvima.

dakle, City boy, mirno cupkaj na obe nogice. ti uopste nisi liga kojom bi se Munitic/Ghoul ozbiljno bavili.

mnb

Elem, k'o sto rekoh tipu koji pokusa da mi uvali REZERVE Majkla Marsala Smita: "Nemam nameru da citam trecerazredne crckarije propalog pisca reklama za belu tehniku."
Pitanjce, sitno, za g. Ghoula: Dodje li sta Ratko Ranku Muniticu (izuzev 200 Eura)?
Neki su izgleda jako isfrustrirani svojom literarnom nesposobnoscu, pa bi da istresaju zuc na forumima.
Pogledati sta znaci FLAMING u internet zargonu.
Jel' to isti onaj Ghoul sto je nazvrljo neku knjigicu za koju niko nije cuo nit' ja video? Najverovatnije je citav tiraz otkupila Nesi i sada ga veselo iscitava na dnu svog malog Skotskog jezera.

Nightflier

Ne bih rekao da je Majkl Marsal Smit trecerazredni pisac (bicu tako slobodan da parafraziram). Iako Rezerve jos nisam procitao, uzivao sam u njegovim pricama. Sta vise, mislim da je A Man Who Drew Cats mozda najbolja prica koju sam u zivotu procitao, bez obzira na zanr. A citao sam, vala, mnogo.

Ghoul

dakle, ovaj sajt se polako ali sigurno pretvara u Esotheric Order of the Sagittarius.

nije da boban nije oduvek bio sklon sektastvu (pogledajte samo te korice nj. izdanja!), ali ovoliko ezoterije... !

ukratko, mnb, rado bih ti odgovorio kad bih znao sta si zapravo pitao, odnosno kad bi u tvom postu bilo dovoljno informacije- da li pokusavas da me flejmujes, ili parodiras one koji to cine?

cemu pussyfooting?

mnb

Parodiram, naravno. Fora za Nesi je samo najgluplja stvar koja mi je pala na pamet; morao sam da pisem na brzinu. Post je namerno uradjen navrat-nanos jer je vecina FLAMERA takva.
Jos cekam post o savremenoj Horor knjizevnosti.

Ghoul

taj post ces sacekati malo duze, dok iscitam barem vrh horor-brega koji sam doneo sa sobom iz usa.

naravno, ako ti moj za-sad-nedovoljno-duboko-informisani sud nesto znaci, mogu da ti dam imena bar 6-7 modernih pisaca horora za koje garantujem - ali, kao sto rekoh, treba tu materiju istraziti mnogo dublje nego sto sam do skora imao prilike...

mnb

Dobrodosao nazad u SCG, Ghoule!
Evo da ti olaksam posao, malo da suzim sferu trazenih informacija.
Prvo, ne citam pripovetke... izuzev kada su smestene u neki kontekst, medjusobno su na neki nacin povezane - pseudo romani.
Drugo, problem je sto sam zainteresovan za nekolicinu autora o kojima ili niko nista nezna ili su misljenja toliko podeljena da nemam najblazeg pojma valjaju li ili ne. Navescu ti nekolicinu, pa ako si nesto nacuo ili citao koju knjigu, zahvalan bih bio da izneses misljenje, samo bez SPOJLERA, molicu.
Tom Piccirili - THE NIGHT CLASS, HEXES, CHOIR OF ILL CHILDREN
Bentley Little - ASSOCIATION, THE STORE, MAILMAN
Douglas Clegg - MISCHIEF, YOU COME WHEN I CALL YOU, THE HALLOWEEN MAN
Obicno covek i moze da isceprka nesto, ali ova trojica su stvarno toliko zakukuljeni da je lakse razbiti neku sifru nego provaliti bilo kakvu informaciju o njima. Cak i na njihovim licnim sajtovima nema niceg korisnog. A misljenja citalaca su ili da su nesto najbolje sto trenutno postoji u Horor literaturi ili da su, u istoj, ekvivalent literarnog predloska za epizodu MOCNIH RENDZERA.
Znam da ovo nema blage veze s ovim topikom, pa ne znam, da nacnem novi topik, mozda se jos neko ukljuci; uzgred, znas li ti neki sajt gde se mogu naci kritike knjiga. Nasao sam gomilu prikaza filmova i vesti o onima koji su u pripremi na UPCOMINGHORRORMOVIES.COM, mozda da pogledas, buduci da sada kada si u Jugi neces moci da budes toliko u toku.
I, sta to bese o onom JUZNOAFRIKANCU sto hoce da snima Horor o OVDASNJIM uzasima. Davno sam to citao, neki topik o festivalu na kom si krpio cini mi se Toba Hupera.

Ghoul

znas sta, ja u hororu pre svega cenim price i novele, a o romanima imam pretezno slabo misljenje; uostalom, horor kao zanr je malo zajeban kad treba napraviti efektnu i dugotrajnu celinu koja ce u potpunosti imati konzistentnu atmosferu i ucinak; obicno se –narocito u 'modernim' romanima- to svede na mnooogo kvaizrealisticne i doasdne zvake o nekim mediokritetima i njihovim problemima sa zenom, decom, shefom, ljubavnicom, traumom iz detinjstva, grizom savesti prema ocu-alkoholicaru ili majci nerotkinji, a s vremena na vreme iz mraka iskochi neko chudo i kao pravi neki horor.

zbog toga je i u mojoj biblioteci razmera horor-romani vs. horor zbirke prica= otprilike 1 vs. 5, mozda i vise.

cak i najveci autori horora, poput poa, lavkrafta, kempbela, ligotija, itd. imali su problema sa duzom formom, i ostali pre svega upamceni po izuzetnim pricama i [u najboljem] ponekom solidnom romanu.

od autora koje pominjes citao sam cleggove price, i price su mu odlicne; 1 njegov roman sam poceo i ostavio posle 30-ak strana. pa ti vidi.

little mi smrdi, onako izdaleka [nisam citao, ali moj instinkt mi kaze da nije mnogo vredan truda]; pickirili je ozbiljniji kandidat za dobrog pisca, imam nekoliko njegovih prica –novonabavljenih, neprocitanih- ali za romane stvarno ne mogu nista da ti kazem.

mislim da oto mnogo pomnije prati savremenu knjishku scenu, i kompetentniji je da ti sada odgovori to sto pitas.

upcoming horror je, hm, ok, ali za najbolji up-to-date idi na aintitcoolnews.com i creature-corner.com, kao i fangoria.com.

ne mogu da ti iz glave preporucim nijedan sajt sa rivjuz horor knjiga jer nisam naisao ni na jedan koji ne nudi zamaskirane reklame za osrednja piskaranja, niti na rivjuera kome bih mogao stvarno da verujem; vecina tih net-kriticara pokusava da bude umereno-pozitivna, jer dobijaju knjige za dz, i nisu ludi da seku granu na kojoj sede, if u know what I mean.

richard stanley ima retrospektivu u finskoj za par nedelja, i moj odlican net-prijatelj iz finske ima da ga licno intervjuishe i skenira sve vesti o bosanskom hororu [VIY]; no, kako sam nezvanicno ali pouzdano saznao, stanley trenutno aktivno radi na pripremama za SOCIETY 2 [koji ce, prema planiranom zapletu, biti vise kronenbergovski nego juzninski – kao sto i treba!], a viy ako se uopste desi – bice za neku godinu.

mozda je tako i bolje, dok se pink horor studio razradi, i oformi infrastruktura za horor produkcije ovde...

Vasa

Quote from: "Invisible_Man"Treba banovati incubusa, priča ovamo na ircu nešto protiv Marka Knopflera. A da i ne spominjemo Spidera koji ne voli Jethro Tull. Hej, pa ovde niko ne voli Jethro Tull. Ma sve vas treba pobanovati.

Ko kaze da ovde niko ne voli JT? Evo npr Sale Markovic, pa Goran Skrobonja, pa Ivan Nesic... sve si mogao da ih vidis u SC-u u maju, na koncertu.

Tex Murphy

Je li? Cool! Jedina (meni) poznata osoba koju sam vidio u SC bio je Dejan Cukić :lol:
Genetski četnik

zakk

da vratim na temu:

Runes of the Earth
Hardcover: 560 pages :?
Publisher: Putnam Publishing Group; (October 14, 2004)
ISBN: 0399152326

Tex Murphy

Wow! Moraću to da kupim. Ja inače kupujem sve što ima dobar omot.
Genetski četnik

zakk

Quote from: "Invisible_Man"Wow! Moraću to da kupim. Ja inače kupujem sve što ima dobar omot.
:x

Tex Murphy

Quote from: "zakk"
Quote from: "Invisible_Man"Wow! Moraću to da kupim. Ja inače kupujem sve što ima dobar omot.
:x

What? Pa zar ne znate onu narodnu: Sudi po knjizi na osnovu okvira ?
Genetski četnik

zakk

e, bleso jedna  :!:
pa uvek se sudi na osnovu prodavačice!!!
ili, u ekstremnim slučajevima, po veličini slova.

Mica Milovanovic

Šta se bunite, nije mu loša logika...
Ako se neko potrudio da napravi dobar omot, mora
da je imao dobrog razloga...
Mica

Plavi Skaut

Quote from: "Mica Milovanovic"Šta se bunite, nije mu loša logika...
Ako se neko potrudio da napravi dobar omot, mora
da je imao dobrog razloga...

Desava se cesto da najbolje omote rade pripravnici i praktikanti u nadi da ce da dobiju stalni posao.
The Four Winds

zakk

tebi je ovaj omot dobar? ali, zašto? pa na njemu nema ničega.

Mixitron M. Storm

Quote from: "zakk"
tebi je ovaj omot dobar? ali, zašto? pa na njemu nema ničega.

Seti se da je na mom 'Lord Foul's Bane' omot takav da više obećava vruće pištolje i dugonoge kaubojke...
Osim toga, meni može i bez omota.
Valjda će stići na net do 20og, pa da angažujemo naše drugove i prijatelje za potragu.
I oćeš li ikad poslati prolog?  :twisted:

zakk

evo.
http://www.stephendonaldson.com/RotE_Prologue_Chapter1.pdf

dobar je. iskontrolisao je jezičinu maximalno - može da se čita skoro i bez rečnika.
vidi i ovde

ajsmen

eh, sta da kazem, meni je donaldsonov nevjernik
isto kao nekome tolkinov frodo

sutra dobijam sa amazona englesku verziju
rune zemlje

citacu i prevoditi u isto vrijeme, pa ko ne bude
nabavio do tada, rad sam da mu prebacim.

u stvari kada se uzmem u pamet abby fine reader i
scan software pa ko zeli nek se javi
...

zakk

Quote from: "ajsmen"eh, sta da kazem, meni je donaldsonov nevjernik
isto kao nekome tolkinov frodo
sutra dobijam sa amazona englesku verziju
rune zemlje
citacu i prevoditi u isto vrijeme, pa ko ne bude
nabavio do tada, rad sam da mu prebacim.
u stvari kada se uzmem u pamet abby fine reader i
scan software pa ko zeli nek se javi
hvala, ali ne moras se cimati. stici ce to vec na mirc.
a tek oko prevoda se nemoj cimati, to je  :x posao

mnb

Ehm... Cini se da su prve kritike, da budem uctiv, nepovoljne. Knjiga je neujednacena i slicno. Doduse i Barkerov ABARAT su isprva popljuvali, pa se sad za drugu knjigu kunu da je remek delo.
A sto se diskusije o omotima tice, kao cedo POLARISOVE skole gde naslovne nisu imale veze sa knjigama, odavno sam prestao da cenim knjigu po koricama. Simptomaticno je u izdavastvu sa engleskog govornog podrucja da manje kvalitetniji naslovi imaju sljastece, sarene ilustracije na svojim koricama.

zakk

Quote from: "mnb"Ehm... Cini se da su prve kritike, da budem uctiv, nepovoljne. Knjiga je neujednacena i slicno. Doduse i Barkerov ABARAT su isprva popljuvali, pa se sad za drugu knjigu kunu da je remek delo.
čuće se. jedino pljuvanje koje uvažavam je kad ja opljunem.

Quote from: "mnb"A sto se diskusije o omotima tice, kao cedo POLARISOVE skole gde naslovne nisu imale veze sa knjigama, odavno sam prestao da cenim knjigu po koricama. Simptomaticno je u izdavastvu sa engleskog govornog podrucja da manje kvalitetniji naslovi imaju sljastece, sarene ilustracije na svojim koricama.
reklama, bato! :)

mnb

Naravno, to sam i ja - uvijenije - mislio: sareno pa jos i sljasti sto da ne kupim... Slazem se da je svakome najbolji kriticar on sam, samo napominjem neke stvari da se ljudi ne bi previse razocarali i batalili citav serijal, posto je moguce da nastavci budu bolji: stoga usporedba sa Barkerom i njegovim serijalom.