• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Amerika - izbori 2020

Started by mac, 01-06-2019, 15:31:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Aco Popara Zver

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Aco Popara Zver

mac

Ha, onaj ko optužuje druge za fejk njuz sam širi fejk njuz. Ne bi me iznenadilo da se isto desilo i na izborima u SAD. Trampova administracija pokušala da ukrade izbore, a onda se iznenadili što to nije bilo dovoljno, i jedino objašnjenje koje Tramp ima je da je druga strana krala više. I sad optužuje demokrate za krađu jer on jedino uz krađu i zna da pobedi.

Uzgred, ljudi bi manje patili zbog mog povećanog prisustva, samo kad bi ti malo jasnije koristio srpski jezik koji si učio u školi. Ako ti kažeš "đe je snimak", i ja kažem "pa u tvojoj poruci", tvoj sledeći retort ne treba da bude "dobro, ali đe je snimak", jer si u tom trenutku valjda već ustanovio da te ne razumem, i da jedino što mogu je da ponovim isti odgovor na postavljeno isto pitanje. Ne druže, moraš da pokušaš nešto drugo, recimo da objasniš svoje misli. Možeš da kažeš "ne, mislio sam đe je snimak u snimku odgovora na snimak". Šta te košta da to odmah tako uradiš, umesto da se preganjamo? Zašto uvek nemušto?

scallop

Ma, Bata je neškolovani tupan i treba da ga poučiš. Slično, mene niko ne razume jer ne znam jasno da se izrazim. I Anomander je džaba završio prava.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Koliko ja znam, u Srbiji nikad nije bilo izborne krađe.

Meho Krljic

Mislim da se ovde malo preteruje sa detaljčićima. Neko pametan je jednom rekao a mnogi ga citirali da skup anegdota ne predstavlja informaciju ili statistiku pa tako i ovde. Naravno da će izbori na kojima glasa 140 miliona glasača imati nepravilnosti i pokušaje izborne prevare, to je prosto neizbežno i, ako ste pratili prethodne američke izborne cikluse, u svakom je najmanje jedna strana (a često obe) iznosila tvrdnje o izbornoj krađi koje su se nosile i na sud itd. i u principu nikada nije došlo do toga da se ponište rezultati i ide na nove izbore jer sud nikada nije našao dokaze da su nepravilnosti uticale na kranji ishod. Evo šta, recimo, o tome kaže Bendžamin Ginsberg, Republikanac, pravnik, koji se skoro pune četiri decenije bavi izborima i njihovim neregularnostima:

Nearly every Election Day since 1984 I've worked with Republican poll watchers, observers and lawyers to record and litigate any fraud or election irregularities discovered.
The truth is that over all those years Republicans found only isolated incidents of fraud. Proof of systematic fraud has become the Loch Ness Monster of the Republican Party. People have spent a lot of time looking for it, but it doesn't exist.

(...)

The Trump campaign and Republican entities engaged in more than 40 voting and ballot court cases around the country this year. In exactly none — zero — are they trying to make it easier for citizens to vote. In many, they are seeking to erect barriers.

All of the suits include the mythical fraud claim. Many are efforts to disqualify absentee ballots, which have surged in the pandemic. The grounds range from supposedly inadequate signature matches to burdensome witness requirements. Others concern excluding absentee ballots postmarked on Election Day but received later, as permitted under state deadlines. Voter-convenience devices such as drop boxes and curbside voting have been attacked.
Texas Republicans even thought it was a good idea to challenge 100,000 ballots already cast at a Harris County drive-through voting center that they want retroactively declared illegal. Perhaps they forgot the Republican expressions of outrage in Florida in 2000 when Democrats sought unsuccessfully to exclude 25,000 absentee ballots in GOP counties because of administrative error, not voter fault.
I was there, and I haven't.
The GOP lawyers managing these lawsuits may have tactical reasons for bringing each. But taken as a whole, they shout the unmistakable message that an expanded electorate means Trump loses.

This attempted disenfranchisement of voters cannot be justified by the unproven Republican dogma about widespread fraud. Challenging voters at the polls or disputing the legitimacy of mail-in ballots isn't about fraud. Rather than producing conservative policies that appeal to suburban women, young voters or racial minorities, Republicans are trying to exclude their votes.

Ne zaboravimo da je Tramp i za prošle izbore na kojima je dobio pričao da je postojala masivna prevara, Šon Spajser - Sekretar za štampu Bele kuće u početku Trampovog mandata - je pričao o 14 miliona ljudi bez državljanstva SAD koji su glasali, a što, je bila neka vrsta kreativnog mešapa dve studije od kojih jedna uopšte nije tvrdila to, nego da birački spiskovi nisu ažurni a druga, o glasanju osoba bez državljanstva se smatra nepouzdanom zbog neadekvatne metodologije.

Priče o izbornim prevarama bukvalno idu decenijama unazad. Ovaj Njujorkerov tekst, recimo, priča o tvrdnjama da su izbori između 1968. i 1982. godine svi bili neregularni jer veliki deo glasača nije mogao da pokaže identifikacione dokumente sa fotografijom, pa su tu razni drugi ljudi glasali umesto ljudi na glasačkom spisku. Ceo tekst je zanimljiv, ali evo ishoda istraživanja koja su preduzeta nakon tih tvrdnji:

Hasen says that, while researching "The Voting Wars," he "tried to find a single case" since 1980 when "an election outcome could plausibly have turned on voter-impersonation fraud." He couldn't find one. News21, an investigative-journalism group, has reported that voter impersonation at the polls is a "virtually non-existent" problem. After conducting an exhaustive analysis of election-crime prosecutions since 2000, it identified only seven convictions for impersonation fraud. None of those cases involved conspiracy.

Lorraine Minnite, a public-policy professor at Rutgers, collated decades of electoral data for her 2010 book, "The Myth of Voter Fraud," and came up with some striking statistics. In 2005, for example, the federal government charged many more Americans with violating migratory-bird statutes than with perpetrating election fraud, which has long been a felony. She told me, "It makes no sense for individual voters to impersonate someone. It's like committing a felony at the police station, with virtually no chance of affecting the election outcome." A report by the Times in 2007 also found election fraud to be rare. During the Bush Administration, the Justice Department initiated a five-year crackdown on voter fraud, but only eighty-six people were convicted of any kind of election crime.

Brennan Center for Justice, koji sebe opisuje kao "nonpartisan law and policy institute" pri Pravnom fakultetu Univerziteta Njujork je još 2007. godine istraživao navode o prevarama i u svom zanimljivom izveštaju kažu između ostalog "It is more likely that an American "will be struck by lightning than that he will impersonate another voter at the polls." Izveštaj se detaljno bavi raznim aspektima neregularnosti izbora i preporučujem čitanje, a da bi bilo jasno kolike su razmere potvrđenih neregularnosti ili prevara, evo par cifara:

QuoteThe allegations of fraud related to the 2000 general election, in which 124,752 votes were cast in St. Louis City, 497,577 votes were cast in St. Louis County, and 2,361,586 votes were cast in all of Missouri

here were 6 substantiated cases of Missouri votes cast by ineligible voters, knowingly or unknowingly, ex-cept for those votes permitted by court order.  These six cases were double votes by four voters – two across state lines and two within Missouri.  This amounts to a rate of 0.0003%.

(...)

The  allegations  of  fraud  related  to  the  2004  general  election,  in  which  3,611,691  votes  were  cast  in  New Jersey

There  were  eight  substantiated  cases  of  individuals  knowingly  casting  invalid  votes—eight  voters  voting twice.  This amounts to a rate of 0.0004%.

Even given allegations that were unsubstantiated, the rate of possible fraud remains low.  The analysis above lays out the allegations, reasons to question each, and the facts that we know.  But assuming that all 13,419 of the remaining cases in fact involved voter fraud—which is highly unlikely, given the methodological errors revealed in the study of double-voting—that would amount to a rate of 0.61%.

itd. itd. Dakle, postoji sve ono što podrazumevamo pod neregularnostima, od administrativnih grešaka, preko klasičnog prevarnog glasanja, pa do zastrašivanja glasača itd. ali u praktično svim slučajevima se radi o brojevima koji ne utiču na finalni rezultat. Što, reklo bi se, svedoči o tome da sistem, koliko god nesavršen bio, ipak proizvodi željeni ishod: korektnu aproksimaciju te neke volje birača/ građana na dan izbora.

Independent ima svoj sažetak glavnih tvrdnji o prevarama na ovim izborima i može da se pročita i da se vidi da većina toga nema veze sa krajnjim rezultatom izbora.

Dakle, reklo bi se da je teško tvrditi da su izbori pokradeni na izbornim mestima pa nam ostaje da verujemo da su glasači prevareni, zastrašeni, zavedeni, da su mediji instruirani od strane "udbe" aka "duboke države" i da je izborna prevara dakle, ne delo nekoliko hiljada administrativaca koji su strateški falsifikovali glasanje već nekoliko miliona ljudi koji su potplaćeni, zastrašeni, zavedeni, hipnotisani da glasaju protiv Trampa koordiniranim radom "službi" i medija koji su im svima u džepu. Ja ću opet ponoviti da sam prost i nemaštovit čovek i da meni takvi scenariji deluju neverovatno i naučnofantastično i da mi je realnije da je Trampova erozija javne reči dovela do toga da ga mediji sahranjuju i više nego što treba i za stvari koje nije uradio i da mu, na prvi znak da gubi moć, prekidaju govore, uključujući na Fox-u, naglašavajući da predsednik ne govori istinu, te da je katastrofalna 2020. godina sa epidemijom, kolapsom tržišta rada i dodatnim pičvajzom oko protesta zbog policijske brutalnosti oslikala sliku predsednika koji nema viziju i strategiju u momentu kad se to najviše broji pa da je dovoljno glasača glasalo protiv njega.

Aco Popara Zver

Niko nije osuđen u Srbiji za krađu izbora 1990-2020.

mac

Anomander Rejk

Quote from: mac on 11-11-2020, 14:38:51
Ha, onaj ko optužuje druge za fejk njuz sam širi fejk njuz. Ne bi me iznenadilo da se isto desilo i na izborima u SAD. Trampova administracija pokušala da ukrade izbore, a onda se iznenadili što to nije bilo dovoljno, i jedino objašnjenje koje Tramp ima je da je druga strana krala više. I sad optužuje demokrate za krađu jer on jedino uz krađu i zna da pobedi.

Uzgred, ljudi bi manje patili zbog mog povećanog prisustva, samo kad bi ti malo jasnije koristio srpski jezik koji si učio u školi. Ako ti kažeš "đe je snimak", i ja kažem "pa u tvojoj poruci", tvoj sledeći retort ne treba da bude "dobro, ali đe je snimak", jer si u tom trenutku valjda već ustanovio da te ne razumem, i da jedino što mogu je da ponovim isti odgovor na postavljeno isto pitanje. Ne druže, moraš da pokušaš nešto drugo, recimo da objasniš svoje misli. Možeš da kažeš "ne, mislio sam đe je snimak u snimku odgovora na snimak". Šta te košta da to odmah tako uradiš, umesto da se preganjamo? Zašto uvek nemušto?
Znači tvrdiš da je Tramp prošle izbore dobio krađom?Pošto navodiš da jedino uz krađu može da pobedi.
Dokaži. Dokaze na videlo. Evo i ja tvrdim da na Saturnu rastu pečurke.
Tajno pišem zbirke po kućama...

mac

Misao počinje sa "Ne bi me iznenadilo da..."

Ne tvrdim, nego me ne bi iznenadilo da se tako desilo.

Aco Popara Zver

Mene bi sad iznenadilo kada bi bar jedni izbori u Srbiji bili pokradeni, al izgleda nijedni nisu.

elem, eo Srđe Trifkovića s komentarom, došla vremena i da se s njim složim

https://www.chroniclesmagazine.org/blog/a-silver-lining-in-the-election-debacle/

Aco Popara Zver

eo malo da zakuhamo, neoliberali iz Heritidž fondacije počeli da izbacuju priloge oko izbornih neregularnosti, recimo

The Idea That Voter Fraud Doesn't Exist Is "Laughable" | Hans von Spakovsky
https://www.youtube.com/c/TheHeritageFoundation/videos

dakle, ovo je već prešlo u sukob između različitih neoliberalnih frakcija

Meho Krljic

Verovatno nisi čitao Njujorkerov tekst koji sam gore  linkovao (evo ga opet) ali ako klikneš na link videćeš Fon SApasovskog odmah u vrhu strane. Čovek priča o ovim stvarima skoro 40 godina ali nikada nije nakupio dokaze.

Aco Popara Zver

Trenutno nije to poenta već da jedna struja neoliberala podržava Trampa a druga struja Bajdena.

Za sada nagađam Heritage, Hoover i Mises instituti za Trampa, ostali su sada šutljivi ali izgleda Fridmanovci za Bajdena.

scallop

Nego, šta ćemo sa Asanžom?

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: Labudan on 13-11-2020, 09:57:12
Trenutno nije to poenta već da jedna struja neoliberala podržava Trampa a druga struja Bajdena.

Za sada nagađam Heritage, Hoover i Mises instituti za Trampa, ostali su sada šutljivi ali izgleda Fridmanovci za Bajdena.

Bato, mislim da je konačno došlo vreme da razdvojiš divlji neoliberalni kapitalizam od liberalnog kapitalizma. Ovako samo zbunjuješ.

Meho Krljic

Quote from: Labudan on 13-11-2020, 09:57:12

Pa, dobro, valjda i među njima ima frakcija...

Vidim da sam Fon Sapakovskom potpuno iskasapio prezime gore. Izvinjavam se njemu i čitaocima  :oops:

mac

Nov trend na internetu. Ako vidite negde da piše T**** ne dajte se zbuniti. Tako se sad piše T****. U ovom videu spominje se i naš bivši troublemaker in chief.

https://youtu.be/q8swPgYvaiY

Aco Popara Zver

pa Heritage, Hoover i ostali su generalno na republikanskoj strani, samo što mnogim Republikancima Tramp nije odgovarao ni 2015. godine, tim prije je sad nejasno što se Heritage ipak drži Trampa i podržava ga. Logičnije je da ga svi neoliberali sad puste niz vodu pošto je istrošen, ali oni ga se i dalje drže

eto recimo Meho nalazi to za ovog Spakovskog (čiji je ćale beogradski belogardejac btw) da je mutivoda 40 godina, to je nebitno ako lik se pojavi u jednom od najuticajnijih think-tankova nasvijet

http://www.thinktankwatch.com/2018/02/2018-think-tank-rankings-cheat-sheet.html

dakle, dobija podršku u vrlo visokim krugovima, sasvim je u drugom planu govori li istinu ili ne

Aco Popara Zver

,,Шта ако бих вам рекла да је 'Доминион' канадска компанија која набавља делове из Кине, а софтвер из Србије?"

https://rs.sputniknews.com/svet/202011121123847833-novinarka-bele-kuce-softver-za-glasacke-masine-koje-su-lazirale-bajdenovu-pobedu-napravljen-u-srbiji/

mac

Opet nas učinili da loše izgledamo. Svi znaju da Srbi navijaju za Trampa, a eto nisu mogli ni izbore da mu srede. Ispadosmo nesposobni.

Aco Popara Zver

Čikago je glasao protiv Trampa a Srbi su napravili softver protiv Trampa. Dakle, i Vučić nešto mulja sigurno! 8-)

mac

Vučić - softver soft power inženjer

Aco Popara Zver

mac

Quote from: mac on 08-11-2020, 14:55:07
Evo kako meni izgleda kad neko priča bajke o CIA korona virusima i lažiranju izbora u SAD (teorije zavera počinju od devetog minuta)

https://youtu.be/O2ECkVCEKtU

A evo kako to izgleda i u koncentrovanoj kompilaciji. Boleštija. Osobe sa slabim političkim uverenjima neka budu upozorene.

https://youtu.be/MciNinPhtp8

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Aco Popara Zver

Super. Vrhunac

Democratic Party entered this election with similar structural advantages. It is the party of wealth. Nine of the 10 richest states went for Biden. Fourteen of the 15 poorest went for Trump.

Meho Krljic

Comparing Biden's Administration Picks to Obama's Is Revealing
For almost every role so far, Biden has chosen someone more progressive and less entrenched in Wall Street than the same official under Obama.

Da se razumemo, Intersept je baš podržavao Bajdena poslednjih nekoliko meseci pa ovo treba pročitati sa malo soli itd. ali, eto, nek stoji ovde.

Aco Popara Zver

čak i da je sve tačno, a nije čak ni faktualno, jer Bajden ne podržava Green New Deal recimo, a nije ni interpretativno, jer ta Jelenova je po svemu sudeći neoliberal, jopet ostaje stvar da Bajden može pretvoriti SAD u Dansku, ali će kao i Danska eksploatisati jeftinu radnu snagu po svijetu, uz korištenje američke vojske naravno.

pogledajte recimo ovo od Jelenove
https://www.frbsf.org/our-district/press/presidents-speeches/yellen-speeches/2006/november/economic-inequality-in-the-united-states/

"there are signs that rising inequality is intensifying resistance to globalization, impairing social cohesion, and could, ultimately, undermine American democracy"

naizgled super rečenica, nejednakost ima loše posljedice itd
ali po šta - po globalizaciju prvo, a američku demokratiju posljednje

globalizacija nije nikakva jednakost, to je imperijalizam naravno, a kad sručite globalizaciju i američku demokratiju u istu rečenicu onda sve riječi mijenjaju značenje

Meho Krljic

Sa najnovijim razvojem situacije u američkom senatu, reklo bi se da vidimo koliko je podrška Trampu (takva kakva je bila...) na kraju koštala Republikance.

Meho Krljic

Meho Krljic

Evo ovde malo sa samog terena:

https://twitter.com/igorbobic

Edit:

Čisto da ne bude zabune ko su oviu ljudi koje policija uljudno moli da izađu, ne koristeći ni suzavac ni oružje, szapazite zastavu konfederacije:

Četnici, dakle.  :lol:

Meho Krljic

Sve u svemu, idem ja da spavam, ali Trampu sad pored "nije započeo ni jedan rat" možemo da dodamo i "ali su njegovi sledbenici pokušali državni udar u SAD" u kratki CV.

Bunilo.

Anomander Rejk

Da se jezički, precizno izrazim-možeš da dodaš  :) ne možemo da dodamo , pošto ti nisi mi niti smo se saglasili da delimo tvoje mišljenje  :) ne možeš svoje mišljenje da uopštavaš i predstavljaš pod opšte, množinu, možemo.
Neki MI  8) Npr.mislimo- da je sve što duboka država radi, uključujući i raznorazne radnje u i oko izbora, jedan kontinuirani udar i na samu demokratiju , ljudske slobode i sve ostalo, ne samo u SAD, nego i na globalnom nivou.

tomat

Interesantna je reakcija na Tviteru pro-trampovaca ovdašnjih koji su kudili BLM proteste kao divljanje rulje, dok je sada sve OK i puna podrška jer nezadovoljan narod.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Isplati se i malo misliti. Usput, koj sam ja kurac pisao UNAZAD. Mora da nisam sasvim glup.

Aco Popara Zver

važno je da Džoni Roten podržava Trampa!

Truba

Smijeniti pencea
Proglasiti monarhiju
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

Pens udbaš očigledno

Truba

Umjesto penca trebo je zenu ili crnca...ili crnu zenu staviti
To bi bilo pravo
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

mora se priznati, sve je to skalop odlicno karikirao, a ljudi citaju supermane i slicne gluposti pa se cude...

Anomander Rejk

Meni je Mehina zabrinutost za demokratiju jako zanimljiva. Ali mi đavo ne da mira, pa se prisećam. Bi li ono u Ukrajini, Majdan, kad legalno izabranog predsednika Ukrajine oteraše nakon upada u parlament? Nešto se ne sećam ni da je Zapad, a ni Meho  8)  bio tada nešto zabrinut za demokratske procedure, institucije, izborne zakone i rezultate...

scallop

Quote from: džin tonik on 07-01-2021, 00:31:02
mora se priznati, sve je to skalop odlicno karikirao, a ljudi citaju supermane i slicne gluposti pa se cude...

Šta ćeš, Zosko. Neoliberalna demokratija je prevarantska institucija. Smrdelo je to skoro pola veka, a sad imamo kulminaciju. Na N1 upravo objašnjavaju kako su događaji nedemokratski, na isti način kao što su pre pola godine objašnjavali da su u Beogradu demokratski. Ova demokratija je gora od komunizma. Komunizam je imao san, a ovi samo gomilu laži.

mac

To je pre imperijalna demokratija, nego neoliberalna. Svaka bi se država koja postane supersila isto ponašala u spoljnoj politici. Ne bi dozvoljavala da joj se druge države približe po uticaju.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 07-01-2021, 00:57:13
To je pre imperijalna demokratija, nego neoliberalna.

nema razlike

Anomander Rejk

Mene strah da nas ne optuže  :) neko će se već setiti tamo da je pravoslavni Božić , a zna se da ne mirišemo Džoa, možda pronađu nekog demonstranta koji se oduševljavao Karadžićevim pesmama i eto...

Aco Popara Zver

što bi se reklo, ovi ljudi izglasavaju ratove ko iz pičke i onda im dvaes trampovaca upadne u kongres

:D :D :D