• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Klopka i druge priče-Goran Skrobonja

Started by Anomander Rejk, 20-03-2020, 10:11:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

U izdanju Lagune, ove godine je izašla nova zbirka priča Gorana Skrobonje.
Pa evo prekraćujem s njom ove krizne dane.
Neke priče sam i ranije čitao, neke nisam. Ima dvanaest priča u zbirci, pročitao sam pet.
ZBOGOM, MOJA GOSPO IZ RAZIGRANE VODE-Ova priča objavljena je i u Gvozdenoj kapiji-zbirci priča o Golupcu. Odlikuju je osmišljena postavka, tečan stil i kvalitetno urađen i rasplet i zaplet. Jaruga koja predstavlja pukotinu u prostor vremenu i iz koje dolaze putnici iz prošlosti doneće vlasniku osamljene kuće neočekivan profit i veze sa mutnim krugovima ,,arheološke mafije''. U ovoj priči Skrobonja se bavi jednom iako dosta skrajnutom, vrlo aktuelnom temom-rasprodajom našeg kulturnog blaga. Naravno, ,,poso je dobar a para laka'' što bi reko dr. Nele, neće potrajati ; gramzivost velikog trgovca iz Beograda urušiće mali i zaštićeni svet glavnog junaka i dovesti do apokaliptičnog kraja. Odlična priča.
U POTRAZI ZA UKRADENIM VREMENOM-Ova priča se udaljava od sadašnjosti, više je čisti fantazi, nešto slično epskoj fantastici, bajkovito, magija, čarobnjaci...Kao da sam i ovu priču negde pročitao, ne mogu se setiti gde.
ZELENO, VOLIM TE ZELENO-Distopijski svet budućnosti, automatizovan i robotizovan, u kome su međuljudski odnosi svedeni na nulu, stariji članovi porodice shvaćeni kao teret i balast ; teror ,,eko-poretka'' u kome je običan čovek sveden na roba koji mora da otplaćuje štetu koju nanosi prirodi, čak i svojim telesnim izlučevinama. Naravno, ta pravila i ograničenja ne važe za briselske šefove. Vidim da je napisana 2016. godine, i u svetlu aktuelnih dešavanja, deluje gotovo zastrašujuće proročki.
VIŠE OD IGRE-Šta ako Jugoslavija nije stradala zbog razloga koje manje više svi navode, već zbog-fudbala?Švajcarski službenik, svojevrsna verzija Snoudena, zaljubljen u Jugoslaviju dostavlja Službi podatke da je Jugoslavija trebala biti pobednik Svetskog prvenstva u fudbalu 1994. godine. Moćnici iz senke su to sprečili-njenim rasturanjem.
FIFA je novi Vatikan, stadioni nove crkve, fudbal nova religija. Interesantna postavka.
VESNA, STRIBOG I ZOV HOMOLJA-Mislim da sam čitao ranije i ovu priču. Objavljena je, verujem, u jednoj od zbirki priča o Zviždu i Homolju ( Čuvari zlatnog runa ). Panteon bogova treba da veća i odluči da li čovečanstvo da živi ili ne. Uz brojne gurmanske specijalitete, teku zanimljivi dijalozi, vrcav i zabavan stil a tema opet ozbiljna i prilično aktuelna.

Narednih dana nastavljam dalje.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Samo navali. Teme priča su sasvim po mom ukusu, a da Skrobonja zna da ih ispiše je neupitno. Jedino sam devedesetih godina bio ubeđen da su nas rasturili zbog košarke. Ali, ja se ne razumem u fudbal, a Skrobonja i Boban su tu u svom fahu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Anomander Rejk

Verujem da će Bobanu biti zanimljiva Više od igre  :)
Sećam se dobro tog fudbalskog prvenstva 94, gotovo čitavo sam presedeo u šumi iznad Bihaća, niti smo napadali mi niti oni, besmisleno gubljenje vremena, jel, dok se igra najvažnija sporedna stvar na svetu  8)  Mislim da je tad odigrano najgore finale ikada, Brazil-Italija 0-0, i onda Brazil dobija na penale. Mada su imali stvarno dobru ekipu Romario, Bebeto, Branko itd, ali Italijani su ubili utakmicu, umrtvili.
Odlične su priče, posebno prva Zbogom, moja gospo iz razigrane vode.
Iznenadilo me je koliko su sadržinom i temama neke priče upravo sad žestoko aktuelne,
a napisane su pre koju godinu. Kompletan pisac nema šta, za uživati zbirka.

Anomander Rejk

SLOBODA SE KAŽE GLAD-Kratka zombi priča u koju je ( uspešno ) ugurano mnogo toga. Medicinski eksperimenti, svođenje određenog etniciteta na poželjnu brojku, eksperimentisanje bogatih nad siromašnima, i na kraju malo drugačija perspektiva u kojoj nekadašnji ljudi koji su postali nakaze opsednute glađu postaju predmet mržnje širokih masa ; poniženi i prezreni naći će načina da se osvete.
LEONARDOVA KUTIJA-U ovoj simpatičnoj pričici saznaćemo šta povezuje Zagora i Čika sa Leonardom Da Vinčijem i Bonelija sa novosadskim Dnevnikom. Priča koja kombinuje fantastiku i jednu od omiljenih Skrobonjinih tema-alternativnu istoriju. Šta bi bilo kad bi bilo. i da je bilo drugačije...možda bi postali svetski prvaci i u stripu.

Anomander Rejk

CRNA TAJNA BELOG BRDA-Priča iz Teslaverzuma, i ponovo izgleda omiljeni junak pisca, tj. junakinja-Anka Cukić. Tu je naravno i Apis. Što se tiče tehničke strane korektno izvedena priča, ali nije mi ostavila neki dublji utisak i rekao bih da je slabija od nekih koje sam prethodno komentarisao.
Idemo dalje, sutra priča Katmandu.

Anomander Rejk

KATMANDU-Žalimo se kako nemamo dobrih SF priča?Evo jedne, Beograd budućnosti, veštačka inteligencija, roboti i savršeni dvojnik koji nije samo imitacija/kopija tela, već i ličnosti, unutrašnje strukture, duše, talasnog spektra ( kako se to u priči kaže ) ili kako kog to nazvali. Jedan propali brak, razrušeni odnosi pripadnika krema društva, porodična tragedija zbog smrti deteta, neverstvo...vodi na kraju korišćenju nove tehnologije i pokušaju zamene identiteta koji će dovesti do neočekivanog obrta i katastrofe.
Vrlo uverljiva, odlična priča.

Boban

Quote from: Anomander Rejk on 22-03-2020, 11:34:06
Žalimo se kako nemamo dobrih SF priča?

ko se žali? ABN? Pa on nije pročitao skoro ništa u XX veku od domaćih stvari, insistira da nešto mora imati predznak SF da bi obratio pažnju i kuka kako takvih stvari nema, a ja opet tvrdim da SF-a ima više nego ikad samo nije jasno obeležen, ali naprosto došlo je vreme da jasne podele nisu više primarne, naprotiv.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Anomander Rejk

KAMENI VRT-Nakon SF, sledi skroz drugačiji seting, vreme rimskih legionara, epska fantastika sa dobrom primesom horora. Sa tehničke, zanatske strane ni ovde nemam nekih primedbi ; priča se iskusno vodi sa prilično efektnim krajem. Ipak za razliku od prethodne, nije mi ostavila neki veći utisak.
Primetio sam-možda je to subjektivno i zavisi od ličnih preferenci, da mi je Skrobonja mnogo bolji u pričama sa lokalnim okruženjem i lokalnim temama a koje su opet istovremeno i univerzalne i opšte ( npr. Zbogom, moja gospo iz razigrane vode, Katmandu, Više od igre ) nego kad ode potpuno u fantastiku koja nema nikakvih dodira niti sa našim okruženjem, niti sa ovim vremenom. Ali i te priče koje mi ostave slabiji utisak su zanatski besprekorno urađene.
Ostale su još dve priče do kraja zbirke.

Mica Milovanovic

Quoteko se žali? ABN? Pa on nije pročitao skoro ništa u XX veku od domaćih stvari, insistira da nešto mora imati predznak SF da bi obratio pažnju i kuka kako takvih stvari nema, a ja opet tvrdim da SF-a ima više nego ikad samo nije jasno obeležen, ali naprosto došlo je vreme da jasne podele nisu više primarne, naprotiv.

Pa dobro, ako ćemo pravo, nije baš da ga ima više nego ikad...
Ni u apsolutnom smislu, ni u relativnom odnosu žanrova fantastične književnosti, ni po kvalitetu.
A da ABN ne čita gotovo ništa novo, to je tačno.
Mica

scallop

Pridružio bih se, ali ćete odmah da zbrišete.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Quote from: Mica Milovanovic on 23-03-2020, 18:17:42
Pa dobro, ako ćemo pravo, nije baš da ga ima više nego ikad...
Ni u apsolutnom smislu, ni u relativnom odnosu žanrova fantastične književnosti, ni po kvalitetu.

pa ja sam potpuno siguran da je u poslednjih deset godina objavljeno u Srbiji 10x više SF priča nego u devedesetim. Kvalitet ovakav ili onakav, ali piše se sumanuto mnogo.

scallop

Ovo je nepravda. Sa tobom bih se složio. Drugo je sa našim "ekstremistima". Te ovo je ovo, a ono je ono. Klasifikovali su kao da je fantastika bakalnica. ABN postrani. On misli da je SF (naučna fantastika) samo TF (tehnička fantastika). Tako ni naša EF (epska fantastika) nije EF, mada je tako promovišu.

scallop

Boban

ljudi biraju da se ne raspravljaju s tobom; ne žele samo da klimoglave, a ako se suprotstave kreneš da ih satireš.
Uopšte nije lako s tobom a ni protiv tebe.

scallop

Koga sam "satro"? Ja sam za stranicu "Pokažite vašu macu".

scallop

Šta bi nam falilo da konačno preispitamo efekte Suvinovih zaključaka o SF. Imam argumente da je usitnio fantastiku. Sa druge strane, nikada u SAD nisam u knjižarama video drugu podelu polica nego na fikcija i dokumentaristika. Ko bi raspoličio naše klasifikacije?

Mica Milovanovic

Aman ljudi, ja radim... pokušaću kasnije da elaboriram.

Mica

scallop

Blago tebi. Ja sedim u kući. Hteo sam samo da naglasim da nikad nemam ništa protiv ljudi, a o stavovima se može razgovarati. Nije valjda da putuješ pod Avalu?

Mica Milovanovic

Quotepa ja sam potpuno siguran da je u poslednjih deset godina objavljeno u Srbiji 10x više SF priča nego u devedesetim

Ovo ti je krajnje proizvoljna tvrdnja. Evo da uzmemo prvu godinu devedesetih (1990)
U toj godini u Srbiji je objavljeno preko 120 priča domaćih autora, od kojih je sigurno 90% bilo SF priča.
Bibliografija ne laže...
Naravno, neke su već bile ranije objavljene, mnogo ih je vrlo kratkih iz PZ, Večernih novosti i sl.
Ali i dalje sam siguran da je te godine objavljeno preko 70 orignalnih SF priča.

Molim te pokušaj da sabereš koliko je SF priča objavljeno prošle godine.
Ja sam gotovo siguran da taj broj ne prelazi 30, krajnje optimistički.
Govorim o SF pričama, ne o epskoj fantastici, folklornoj fantastici, hororu bez SF elemenata i slično.
Mica

Mica Milovanovic

Ne. Radim od kuće već nedelju dana, ali baš ima puno posla.
Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 23-03-2020, 22:48:24
Quotepa ja sam potpuno siguran da je u poslednjih deset godina objavljeno u Srbiji 10x više SF priča nego u devedesetim

Ovo ti je krajnje proizvoljna tvrdnja.

Molim te pokušaj da sabereš koliko je SF priča objavljeno prošle godine.
Ja sam gotovo siguran da taj broj ne prelazi 30, krajnje optimistički.

Već je klizavo. Vi ste 1990. trpali što više objavljenog u fantastiku (ne SF). Izvan onog šta je Boban objavio te godine, teško da bi se namirilo 30 SF (ne fantastika). Teško da su Večernje Novosti te godine još objavljivali trio Draskov, Bili, ABN jednom nedeljno. Prošle godine, opet Boban, objavio je sigurno tih trideset, Despot u Kučevu ima pola SF, po regionalnim konkursima naši su imali još toliko. Možda nije deset puta više, ali je sigurno mnogo više.

Jao! Nisam računao online priče. Boban je potpuno u pravu.

Boban

Prošle godine u regionu izašlo je 14 "antologija", to je bar 200 priča.

scallop

Svaki šeik sastavljao svoju "antologiju". Kuriozitet je da me ima u nijednoj.

Anomander Rejk

JUČE JE BIO NOVI DAN-Atmosfera puna neke tihe jeze i tuge. Vraća nas u one godine kojih ne volimo da se sećamo. U ovu priču utkano je puno emocija. Posvećena je poginulim u bombardovanju KBC Dragiša Mišović 1999e, kao i svim žrtvama NATO bombardovanja. Sve to sa danom koji se ponavlja i tihom strepnjom našeg neminovnog usuda pod NATO bombama, bilo mi je baš teško čitati, i u ovoj specifičnoj situaciji. Ali vrlo dobra priča.
KLOPKA-Nisam načisto s ovom pričom. Ne vidim je kao fantastiku, već kao realističnu priču. Naravno, legitimno je da u zbirci koja ima više priča fantastike bude i realistična priča, ali ako je već jedanaest priča fantastika, ne vidim nekog smisla da poslednja, dvanaesta,ne bude. Malo mi ne ide za kompaktnost zbirke. A ne sviđa mi se ni u realističkom ključu, previše mi je nekako stegnuta, minimalistička. Ok, takva je priča zbog teme, ali fali mi u njoj punoće i lepota stila koji autor nesumnjivo poseduje. Ne sviđa mi se ni kao završna priča, niti kao priča po kojoj cela zbirka nosi ime...kao čitalac, najviše bih voleo da se ova zbirka zove po ,,Zbogom, moja gospo iz razigrane vode'', ili ,,Više od igre'', ali normalno, autor bira kako će je nasloviti, ne ja.

Sve u svemu, zbirka ima par odličnih priča, nekoliko vrlo dobrih i dobrih,
i par nešto slabijih , ocena na skali od jedan do pet-četiri.

Boban

Quote from: scallop on 24-03-2020, 00:21:47
Svaki šeik sastavljao svoju "antologiju". Kuriozitet je da me ima u nijednoj.

Nema ni mene. Nema mnogih iz stare garde, nisi ti izuzetak.
Ali tako valjda i treba da bude, pristižu nove snage.
Evo, recimo ovaj Mihailo Zilović i njegova udruga mladih pisaca Srbije; vidim da si član, daj pojasni nama neobaveštenima o čemu se tu radi.

scallop

Quote from: Boban on 24-03-2020, 01:00:44

Ali tako valjda i treba da bude, pristižu nove snage.

Dakle, ili herbarijum ili sveže nabrano cveće. Iz svoje bašte.

Quote from: Boban on 24-03-2020, 01:00:44Evo, recimo ovaj Mihailo Zilović i njegova udruga mladih pisaca Srbije; vidim da si član, daj pojasni nama neobaveštenima o čemu se tu radi.

Mi mladi pisci Srbije.... Ček, ček, OZNA sve dozna? Da ti ispričam rekao bi da lažem. A ja nikad ne lažem. Zato, najjednostavnije: Zakucali, ja otvorio.

Boban

Nije ti bilo nimalo sumnjivo da ti mladi pisci kucaju na vrata i zovu te da se pridružiš?
Koje su im reference, sem želja i digitalno izdate knjige pompeznog naslova?

scallop

Navraćao sam mu kod babe pesnikinje pre nego što si se ti rodio. xrofl xrofl xrofl
Image may contain: 2 people

Boban

mene pogled na ovo digitalno iskrivljeno malotiražno izdanje onespokojava... pa Tika i Filip rade neuporedivo kvalitetnije knjige.

scallop

Boban

kad ćeš prestati da posmatraš svet kroz prizmu sopstvenih ograničenja i poremećaja?

scallop

Mnogo volim svoja ograničenja i poremećaje.

Mica Milovanovic

Niste u pravu. Pričate napamet.

QuoteProšle godine u regionu izašlo je 14 "antologija", to je bar 200 priča.

Pričali smo o SF-u. I o Srbiji. Ja sam iz brojanja izbacio sve hrvatske i druge pisce iz bivše Juge.
U tim antologijama nema više od trećine SF-a. I nema više od trećine iz Srbije.
Ja mogu da potpišem da nema više od 70 SF-priča koje su objavili srpski autori prošle godine.

Ne računam on-line objavljivanje. Kao što nikada nisam ni računao...

Nije teško prebrojati...
Mica

scallop

Molim da se zapiše da sam navijao za Bobana. Dalje, Mićo, namećeš svoje kriterijume, klasifikacije i ključeve za čitanje. Te, ne mogu naši kod njihovih, njihovi kod naših, te nije SF sad, a ranije bio, ne može online.... Gori si od ABN-a.  xrotaeye

Mica Milovanovic

Quotepa ja sam potpuno siguran da je u poslednjih deset godina objavljeno u Srbiji 10x više SF priča nego u devedesetim. Kvalitet ovakav ili onakav, ali piše se sumanuto mnogo.

Ovo je Bobanov citat.

U Srbiji objavljeno 10x više SF priča negu u devedesetim.

Pre toga smo pričali o SF-u, dakle nismo pričali o sveukupnoj žanrovskoj književnosti.

Tako da sam ja sabrao SF priče srpskih pisaca iz 1990.

Pošto danas dosta naših objavljuje u Hrvatskoj i Bosni, mislim da je OK da se računaju i priče naših ljudi objavljene tamo.
I tako, kad sve sabereš, ne verujem da prebacujemo broj SF priča iz 1990.

Mica

scallop

Mogu li ja da se šalim u Doba Korone. Recimo, Stipan je sigurno imao mnoštvo priča u regionu prošle godine. Imao ih je i u Meteoru 1990. pa se potire. Gledao sam neke tvoje klasifikacije po kojima ja pišem "ostalu fantastiku", a ja tvrdim da pišem SF. Ko zna šta si ti brojao. Sećam se neke priče o Kotorskom mornaru ili kako već, za koju si se kleo da je fantastika.

Nego da sačekamo Bobana da se opravi od mentalnih udara zbog loših štamparskih radova u "Vulkanu".

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Pogledao sam. Nikad gora godina. Ovi koje sam malopre pomenuo, Bobanova izdanja, Jazopasi i Amarkord.  nas-rofl

Boban

1990. je bila poslednja godina masovnog prisustva domaćih priča u Večernjim novostima. Posle toga sporadično.
Kriterijum čistog SF-a je teško postaviti. Ono što smo mi tada računali u čist SF po današnjim shvatanjima je ko zna šta.
Te 1990. ja ne verujem da je objavljeno više od 30-40 SF priča. Posle 1993. sve manje i manje. Pamtim neke tamo godina 1996-7. kada se pojavljivao jednocifren broj priča.
OK, pričam na osećaj, ali ako se zanemari kvalitet, sama brojnost je na sadašnjem trenutku.