• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević - PAGANIN (2020)

Started by Boban, 13-04-2020, 16:01:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Boban

kolko travuljine držiš u kući... utapa se ovaj Paganin potpuno.
Nisam ni znao da je tolko zelen sa strane.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

sve to naravno ne znači da te neću streljati u borči, pa, jbt, mogla sam bar korekturu da odradim. al o tome ću da kukam in vivo, a nadajmo se da tebe neću pretvoriti u ex vivonas-rofl
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

Quote from: lilit on 07-01-2021, 18:18:26
sve to naravno ne znači da te neću streljati u borči, pa, jbt, mogla sam bar korekturu da odradim. al o tome ću da kukam in vivo, a nadajmo se da tebe neću pretvoriti u ex vivonas-rofl

ali urađeno je, vrlo detaljno i dobro. Nevolja je što sam ja, po običaju, dan pred štampu sve pročitao i ponegde dopisao poneku rečenicu, ponegde čitav pasus (a na stranama 305-306 čak tri pasusa koja niko nije video) pa je moguće da se tu omaklo svašta jer inače pravim dosta grešaka u kucanju. Mića je imao išaran primerak sa primedbama i ja sam većinu usvojio. Ali neke nisam, za neke naprosto moj osećaj tvrdi da treba da budu baš takve konstrukcije rečenice. Znam da je to protivprirodno, ali ponekad sam tvrdoglaviji od sebe samog.

ono "hiperaktivno" derište me zabrinjava. Milion posto sam siguran da sam tu konstrukciju izmenio, znam da sam se dosta mučio kako da je rešim, ali toga nema. U jednom trenutku, jednom, nestala je struja i neke ispravke su pogubljene, sasvim je moguće da je to bilo tu, a ja sam, znajući da sam to uradio, išao dalje ne proverivši.

lilit

neo, wake up...
jasno je da živimo u matriksu, saturnica nevidljiva aparatima, tebi struja ostavi hiperaktivno derište. it's ok. kao što već rekoh, ovaj roman je konceptualno savršenstvo, i ako su mu korektura/lektura glavne zamerke, onda je svima jasno da si odradio lep posao.
inače, danas krećem u de novo iščitavanje, baš bih da vidim šta će mi se dalje sklopiti. a čekam i šta će ostali čitaoci reći. zanimaju me i zamerke i dobre strane, da se razumemo. :lol:

scallop

Quote from: lilit on 08-01-2021, 10:35:39
neo, wake up...
ovaj roman je konceptualno savršenstvo...
čekam i šta će ostali čitaoci reći. zanimaju me i zamerke i dobre strane, da se razumemo. :lol:

Ne zanimaju te.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

skalope, ako može da se opet dogovorimo. možeš li da ne učitavaš šta mene zanima a šta me ne zanima? bilo bi lepo. hvala.

scallop

Baš me briga. Ovde se ne može birati šta ko hoće, a šta neće.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Quote from: lilit on 08-01-2021, 10:35:39
inače, danas krećem u de novo iščitavanje, baš bih da vidim šta će mi se dalje sklopiti.

Ja sam kao onaj vajar koji kada je delo već postavljeno na trgu i čeka otkrivanje ujutru, dolazi noću i popravlja detalje, pa ujutru, kada svi vide da ima mesta koja su čvrknuta i nisu nalivena glazurom, to izazove različite komentare. Potpuno sam siguran da ima ljudi koji ne mogu da trpe takve situacije; realno, saosećam sa njima. Onaj koga atmosfera knjige nije uhvatila, ne bi ništa više spoznao ni da je sve perfektno do poslednjeg zareza.

scallop

Ja se prevario pa potražio ona tri pasusa na 305-306 strani i ne zasmeta mi ništa. Možda bih ja sreo Đorđa negde u mojoj ulici, na biciklu ali ja sam ga zaista sreo pred kućom na biciklu, a mogao si i ti, ali to već nije fantastika.

saturnica

Quote from: scallop on 08-01-2021, 11:01:38
Baš me briga. Ovde se ne može birati šta ko hoće, a šta neće.
točno. tako sam i ja završila s nekim tamo scallopom u virtualnom braku, a nitko me nije ni pitao želim li to ili ne...

scallop

Žene su nepouzdane i u virtualnom braku. Nit' sam te zvao, nit' sam te odbio. Što bi rekao Boban, ja sam ekstrakt tolerancije.

scallop

lilit

scallop

Boban

Quote from: lilit on 09-01-2021, 10:07:59
mićo,
manje tw, više sagite! :lol:

mića je zacrtao sebi da hoda ovim svetom sa minimumom zameranja ikome, kao da se pamti broj mirnih udaha u životu; ostaje u sećanju samo ono što razbija rutinu...

angel011

Quote from: Boban on 09-01-2021, 15:39:27
mića je zacrtao sebi da hoda ovim svetom sa minimumom zameranja ikome, kao da se pamti broj mirnih udaha u životu; ostaje u sećanju samo ono što razbija rutinu...

Možda mu nije glavni cilj u životu da bude upamćen?
We're all mad here.

Boban

Quote from: angel011 on 09-01-2021, 16:00:23
Quote from: Boban on 09-01-2021, 15:39:27

Možda mu nije glavni cilj u životu da bude upamćen?

mda, ima vas podosta koji javno obnarodujete da neku knjigu čitate i da ste je pročitali, a onda izvrdate od davanja komentara, da se ne biste nekome zamerili.
Taj sveprisutni princip nezameranja je i doveo do sunovrata prosečne spisateljske ponude.

Truba

Nase je da kupimo knjigu
Ne moramo ju jos i citati
A tek komentirati...puf
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

scallop

angel011

Quote from: Boban on 09-01-2021, 18:11:20
mda, ima vas podosta koji javno obnarodujete da neku knjigu čitate i da ste je pročitali, a onda izvrdate od davanja komentara, da se ne biste nekome zamerili.

Evo, Ghoul nije izvrdao...
We're all mad here.

scallop

Biti iskren je rizično. Prilično sam dobar primer za to. Pogubiš prijatelje, pa i prijatelje tih prijatelja. I ti si oprezna kad komentarišeš domaće pisce. I, Ghoul nije izvrdao, njemu je to bila prilika.

Krsta Klatić Klaja

U stvari, Gul jeste izvrdao, al duga je to priča očigledno.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Boban

Quote from: angel011 on 09-01-2021, 23:38:47
Quote from: Boban on 09-01-2021, 18:11:20

Evo, Ghoul nije izvrdao...

Dokaz koliko je Ghoul opsednut mojim likom i delom je uvrštavanje prikaza Slobodanide u Kult Gula, dakle, knjiga koja nije ni H od horora dobila je veliki i negativan prikaz umesto da komentariše neke zaista SF romane. Zapravo nijednu drugu savremenu domaću knjigu nije dotakao. Pa zar je Slobodanida jedino horor delo u ovom veku vredno pomena? On jednostavno ne zna šta će od ljubomore i besa, naseo je na najavu da je Paganin lavkraftovština i onda se ubio da dokaže da to nema veze s Lavkraftom. Potpuni retard, nesposoban da delo ocenjuje onakvo kakvo jeste, a ne onako kako je on zamislio da bi trebalo da bude.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

prvi rad u pravom časopisu objavio je kod mene; prvi honorar je dobio od mene; odrastao je na mojim izdanjima; klasično oceubistvo u umetnosti... imam ih ja još nekoliko u nizu, većina tih rođenih sedamdeset i neke misle da imaju neraščišćene račune sa mnom.

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 00:39:51
naseo je na najavu da je Paganin lavkraftovština i onda se ubio da dokaže da to nema veze s Lavkraftom. Potpuni retard

Šta je temeljni, fundamentalni i bazični (sic) problem ovog romana, koji nikakvo šminkanje ne može da sredi? Problem je, u najmanju ruku, dvokrak: 1) u izboru glavnih junaka, u njihovoj karakterizaciji i međuodnosima, u motivaciji njihovih postupaka; 2) u tome šta oni rade, u fenomenima s kojima se susreću i kako su ovi opisani, i u smislu (idejnoj komponenti) iza toga šta oni rade.

Tome onda dodati i treći krak, ili dimenziju, u tome da se u ovom tekstu Boban Knežević definitivno (sic!) pokazuje kao nevešt pisac, i to kako uopšte, u smislu generalnog vladanja zanatom i alatom (jezikom), tako i specifično, i još izraženije, u smislu potpune nesposobnosti da prikladno i smisleno obrađuje dubokoumne teme vezane za ,,kosmičku stravu", ,,duboko vreme", praprapraistoriju, neomitologiju i druge koncepte koji se danas često nalaze pod zajedničkim kišobranom prideva ,,lavkraftovski". Drugim rečima, prosečnost njegovog talenta još je transparentnija kada se njegove skromne moći naprežu do pucanja kako bi se poduhvatile tema i ideja kojima definitivno (sic!) nije dorastao.
(admin: ponovo ponavljam, jedan link po topiku je dovoljan; ne smaraj... ionako dolaziš ovde samo da bi reklamirao svoj blog)
https://ljudska_splacina.com/

Boban

prikazom Paganina pokazao si samo da je zdenac zlobe u tebi neizmeran; mišljenje uvaljano u toliko govana ne vredi ništa, to bi trebalo da ti bude jasno.

Ghoul

Quote from: Ghoul on 10-01-2021, 02:54:35
(admin: ponovo ponavljam, jedan link po topiku je dovoljan; ne smaraj... ionako dolaziš ovde samo da bi reklamirao svoj blog)

patetični cenzore, istinu ne možeš cenzurisati.
istina se vidi iz stratosfere - tvoja spisateljska nesposobnost ogoljena je u tom mom tekstu toliko da to NIKAD nećeš preboleti. možeš samo da cviliš i moliš za milost, koju ne zaslužuješ.

a link sam ponovio samo zato što se ponašaš kao da taj tekst nisi ni pročitao, i kao da niko odavde ne može sam da ga pročita i sam vidi šta piše, nego ti moraš da LAŽEŠ i 'diskutuješ' s nečim što u njemu uopšte ne piše.

a šta piše, lepo se vidi u detaljnom tranžiranju tvoje spisateljske nesposobnosti i neumeća, koje je transparentno (i višestruko dokazano) i PRE nego što si pokušao da se, ovlaš i uzgred, dotakneš nečeg 'lavkraftovskog' (što niti je srž tvoje knjige, niti je srž mojih zamerki, ma koliko ti cvileo suprotno).

Boban

da te imalo zanima šta drugi pišu, video bi da na ovom topiku postoji reakcija od bar 15 ljudi na tvoj tekst, dakle, pročitali su ga; svako ko je to želeo je i uradio, mada se mnogima smučilo već posle nekoliko redova i odustali su. Ali to sve lepo piše za one koji žele da vide.

Mene prozivaš da sam cenzor, a ti si kod sebe ukinuo svaku mogućnost da neistomišljenici išta napišu, da bi stvorio sliku potpune podrške a to je zapravo jednocifren broj istih ljudi koji ti kliču šta god da napišeš.

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 04:16:44
da te imalo zanima šta drugi pišu, video bi da na ovom topiku postoji reakcija od bar 15 ljudi na tvoj tekst, dakle, pročitali su ga;

video sam samo pljuckanje i bljuvanje tvojih ortaka, od kojih voliš samo tapšanje po leđima da dobiješ. i eto, potapšali su te.

nisam video nijednog 'čitaoca' mog teksta da je OSPORIO bilo šta što sam rekao ili se upustio u diskusiju sa bilo kojim od desetina argumenata i dokaza DRONJAVOSTI tvog beslovesno amaterskog nedela.

Boban

ali zašto očekuješ da će se iko baviti tvojim izlivima zlobe koje maskiraš u tobože stručno mišljenje?

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 04:32:38
ali zašto očekuješ da će se iko baviti tvojim izlivima zlobe koje maskiraš u tobože stručno mišljenje?

uopšte ne moraju da se bave 'mojom zlobom'.

voleo bih da se bave TVOJIM DRONJAVIM PISANJEM, čijih sam najmanje pedesetak primera USLIKAO I POKAZAO DIREKTNO IZ KNJIGE.

ili sam ja u svojoj natprirodnoj zlobi upao u tvoj kompjuter i u tvoju štampariju i UMESTO TEBE napisao one gomiletine budalaština, gluposti, traljavosti, nepismenosti, na svim nivoima - one PLITKE MISLI, one IMBECILNE 'karakterizacije'...

jesam li ja, u svojoj 'zlobi', prikazao čajkanovića, intelektualca i filologa, kako govori JEZIKOM PLITKOUMNE BUDALE s početka 21. veka?

jesam li ja, u svojoj 'zlobi', prikazao čajkanovića kao nekoga ko PODVODI SLEPU DECU ZA RITUAL 'NAJVEĆEM SATANISTI NA SVETU'?

Boban

zapanjujuća je tvoja nemoć da shvatiš stvari, čak pomišljam da ti nije samo zloba pomutila razum, već da tu ima određenih prirodnih ograničenja.
Šta ti uopšte znaš o Čajkanoviću, o njegovoj mračnoj strani, o stvarima koje se nisu pominjale javno?

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 04:55:53
određenih prirodnih ograničenja.

koje je prirodno ograničenje tebi bilo potrebno da pojmiš čajkanovića kao nekoga ko PODVODI SLEPU DECU ZA RITUAL 'NAJVEĆEM SATANISTI NA SVETU'?

ako je on imao neku 'mračnu stranu', ti je KAO PISAC nigde nisi nagovestio. on kao lik NE POSTOJI u toj knjizi, okarakterisao si ga kao DEBILA koji iz čista mira, bez ikakvog opravdanja, šuruje sa satanistima i pomaže im.

ti mi, kao pisac, nisi njega prikazao kao lika koji će, na kraju, da PODVODI SLEPU DECU ZA RITUAL 'NAJVEĆEM SATANISTI NA SVETU'.

Boban

ali lepo piše zašto je to... tačno piše, od reči do reči.
U mojoj verziji Čajkanović je mnogo, neuporedivo jači od Kroulija i iz te spoznaje crpi samopouzdanje da će stvari preobratiti na način koji njemu odgovara.
A radoznao je da vidi šta će se dogoditi, lepo ti je to Lazović napisao.
OK, tebi to nije uverljivo, drugima jeste i šta sada? Zašto naturaš svoj sud kao jedini ispravan?

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 05:26:24
U mojoj verziji Čajkanović je mnogo, neuporedivo jači od Kroulija i iz te spoznaje crpi samopouzdanje da će stvari preobratiti na način koji njemu odgovara.
A radoznao je da vidi šta će se dogoditi, lepo ti je to Lazović napisao.

to nije 'spoznaja' nego predrasuda.
kad je i gde čajke OPROBAO svoju navodnu nadmoć nad NAJVEĆIM OKULTISTOM SVOG DOBA, pa da se igra sa životima dvoje dece, 'siguran' da im ništa neće biti, siguran da će da bude jači od fucking KROULIJA?
prikazao si čajketa kao bezdušnog kretena - a njegova cela motivacija, kako je tvoj ljubljeni ortak 'lepo' kazao (i kako sam ja JOŠ LEPŠE pokazao u svom prikazu) samo je gola radoznalost.
AJ DA VIDIM ŠTA ĆE BITI.
'dođite dečice kod čika kroulija, neće vam on ništa, jerbo sam ja, super-čajke, mnogo jači od njega. tako mi se barem javlja.'

ovo ne bi prošlo kao motivacija i karakterizacija ni u MIKIJEVOM ZABAVNIKU.

Boban

ok, to je tvoje viđenje, drugi doživljavaju drugačije, nema razloga da se dalje iscrpljujemo oko toga.
Tebi je to neutemeljeno, ja smatram da pažljivi čitalac ima sve elemente da bude na mojoj strani u ovom izboru. Zlobni čitalac ide svojim putem. Tako i treba da bude.
Ne možeš vaditi rečenice iz konteksta i mahati njima da dokažeš bilo šta. Knjiga ima nekoliko suptilno provučenih podradnji od početka do kraja i tužno je da nisi bio u stanju da to pohvataš.

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 05:37:09
Ne možeš vaditi rečenice iz konteksta i mahati njima da dokažeš bilo šta. Knjiga ima nekoliko suptilno provučenih podradnji od početka do kraja i tužno je da nisi bio u stanju da to pohvataš.

spljeskale su me tvoje uvrnute mrtvopuvalaste metafore, mozak mi se definitivno zagrcnuo od tvojih uvrnutih suptilnosti a da bih se majao, zamlaćivao i lomatao smarajući se narandžašćenjem i braonjenjem tvog uvrnutog jezika i drugih nebuloza u kojima si se, sav smućkan, pogubio. dosta mi je bilo zlopaćenja da bih upratio svako tvoje uvrnuto upraćivanje i zagrcnjivanje suptilnim podtemama .

ti nisi sposoban da sprovedeš smisleno i dosledno TEMU, odnosno RADNJU, a hteo bi da se neko bakće tvojim 'suptilnim podradnjama' :)

Boban

pa ovo je knjiga bez radnje, bez ubistva, bez zapleta i raspleta... promaklo ti je to?
Nisi ti merilo svih stvari, onih koje jesu da jesu i onih koje nisu da nisu... ti si samo jedan zlobni paćenik prepun ograničenja i predrasuda...

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 06:11:45
ti si samo jedan zlobni paćenik prepun ograničenja i predrasuda...

ti si samo jedan pisac u pokušaju, koji u svom petom ili šestom romanu pravi greške kojih bi se postideo debitant.
potpuni amateri ne pišu ovako jadno i neuko, nemušto i traljavo kao ti.
sad, kad sam to ogolio, možeš samo da se koprcaš, ali beganja ti nema.
tvoja jadnost je tim veća što se vadiš nekakvim nestancima struje i prepravljanjima u zadnji čas, kao da te neko jurio da izdaš knjigu što pre, pre nego što si je i ti sam pročitao.
da nisi možda žurio za NIN-a?
ko te tero da zbrljekneš ovoliko drastično?
zli zlobni ghoul?
sam si pao, sam se ubio.

Boban

ja kada isečem reči iz novina i razbacam ih nasumice, to bolje zvuči nego tvoje pisanje, to je ono što tebe boli, dragi Salijeri, bog ti je podario mogućnost da nazreš uzvišene domete ali ne i da ih sam stvoriš...

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 07:15:54
dragi Salijeri

umišljeni mocarte na raštimovanom, razdrndanom klaviru kojem fali pola dirki.

tvoj PLING-PLOG BING-BONG samo gluvi i operisani od sluha mogu da pobrkaju s muzikom.

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 07:15:54
ja kada isečem reči iz novina i razbacam ih nasumice, to bolje zvuči nego tvoje pisanje, to je ono što tebe boli, dragi Salijeri

ti nisi mocart, bobane, ti si eugenije štrudel:

Boban

agonija u kojoj se ti nalaziš je golema... uvek se uhvatiš za udicu koju ti bacim da se izruguješ i nikad ne osporiš prave argumente.
Jel ti zaista misliš da to svima nije jasno? Da imaš muda pustio bi me da nesmetano na tvom zidu pišem o stvarima o kojima ti ne smeš ni da zucneš...

Ghoul

evo vam jednog i slepcu očiglednog dokaza koliko je boban odlepio da LAŽE, bestidno i besramno, čak i oko stvari koje se vrlo lako mogu proveriti.

Quote from: Boban on 10-01-2021, 00:39:51
Dokaz koliko je Ghoul opsednut mojim likom i delom je uvrštavanje prikaza Slobodanide u Kult Gula, dakle, knjiga koja nije ni H od horora dobila je veliki i negativan prikaz umesto da komentariše neke zaista SF romane. Zapravo nijednu drugu savremenu domaću knjigu nije dotakao. Pa zar je Slobodanida jedino horor delo u ovom veku vredno pomena?

eto, tako vas vaš boban u oči gleda i LAŽE, a vi mu gutate... i tražite još...

"nijednu drugu savremenu domaću knjigu nije dotakao?"

ko ima oči, neka gleda.
ko nema, nek veruje bobanu.

jer, ko krade taj i laže!

Quote from: Boban on 10-01-2021, 00:39:51Potpuni retard

Boban

koliko je to romana iz ovog veka:ako izuzmemo Slobodanidu i Sarajliju koji je pisao o tebi, pa si morao da se osvrneš... Tuševljaković? Jebem li ga, Slobodanida je veći horor od toga. Ostalo su neke pričice i prastare stvari, takođe irelevantno razračunavanje sa ABN-om?

Zanima me samo, kada ja pokažem ovde i dokažem da si ti lupetao iz neznanja i nemarnosti (kao što je bila ona epizoda o pogrešnom prevođenju edena pa je to rezultiralo jedenjem na groblju... i još ponešto), što to ne preneseš tamo gde si započeo sve te laži da priznaš da si pogrešio, nego se praviš lud?

Ghoul

Quote from: Boban on 10-01-2021, 09:48:52
koliko je to romana iz ovog veka:ako izuzmemo Slobodanidu i Sarajliju koji je pisao o tebi, pa si morao da se osvrneš... Tuševljaković? Jebem li ga, Slobodanida je veći horor od toga. Ostalo su neke pričice i prastare stvari, takođe irelevantno razračunavanje sa ABN-om?

slušaj LOPOVE, upravo sam jasno i neopozivo dokazao, argumentom, slikom sadržaja knjige KULT GULA, da si masno SLAGAO kad si gore napisao da ja tamo nijednu drugu savremenu domaću knjigu nisam dotakao.

na slici-sadržaju vidi se da sam dotakao više nego jednu domaću knjigu.
dotakao sam PET knjiga iz 21. veka.

prema tome, o čemu uopšte dalje da pričam sa DOKAZANIM LOPOVOM I LAŽOVOM?

sapienti sat

Boban

a ja sam pre toga dokazao da si ti slagao ili nisi imao pojma oko gomile stvari i nikom ništa. Praviš se lud, samo pominješ ono što tebi ide u korist. Tako rade kukavice i jadnici.