Author Topic: Boban Knežević - PAGANIN (2020)  (Read 49731 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.644
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #400 on: 21-06-2021, 13:10:23 »
piše on zamršeno mada naši prevodi su gori od njega, lakše ga je na engleskom čitati
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.415
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #401 on: 21-06-2021, 13:14:18 »
ne čitam imperijalističke jezike
samo prijevode :D
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #402 on: 27-06-2021, 23:45:55 »
Nebojša Petković:
Паганин
Хух, помало ме намучи ова књига. Не у смислу како би се то могло очекивати – да сам се са муком пробијао кроз странице, остављао је и поново јој се враћао, Заправо, прочитао сам је брзо, узимајући у обзир свој темпо и расположиво време. Књига ме је намучила и још ме мучи, јер је о њој тешко судити и пресудити јој.
Већ само та чињеница, може да је сврста у ред ванредних остварења, која измичу олаком категорисању у добро или лоше. Али то није довољно, јер према сваком делу ми просто морамо да се одредимо неким коначним утиском. Проблем, унеколико, представља и тежина аутора, који у свету фантастике није од јуче, а барем нека дела, са којима сам се раније сусрео, носе неспорну тежину и вредност. Опет, личност аутора Паганина је донекле позната и ван његовог стваралаштва, па је и тај сегмент назаобилазан фактор који гради утисак о делу. Но, покушаћу да се одмакнем од свега што није роман Паганин, како бих га непристрасно одвагао (Ок, са понеком паралелом на претходна дела и аутора самог, која се у сусрету са темом и начином њене обраде, тешко могу заобићи).
Мој први утисак о књизи након педесетак прочитаних страница био је да се овде свесно или несвесно ради о доказивању једног става који неретко провејава у интерним књижевним расправама жанровског тока. Да ли је битније „Шта“ или „Како“? Моје виђење Паганина, држи да је тас који за аутора претеже „Шта“ у односу на „Како“. Ово би, ако се остави само на овоме, могла да буде и груба оптужба, али ја ћу покушати да је продубим.
На неколико места прочитао сам Кнежевићева размишљања која образлажу начин како је Паганин писан, али такође и једно вјерују које се темељи на некој врсти презрења свих успутних градивних елемената приче који са њом немају директе везе, већ служе више да би истакли аутентичност контекста, а често показали и прегалачки ауторов труд у истраживању. Начелно бисмо могли да се сложимо са овом тезм, поготово када код писаца наилазимо на информације које умеју да затрпају главни ток радње, приказивањем епохе и сваког могућег детаља до којега је током истраживања аутор наишао. Признајем да ме то, и код оних које сматрам најбољима, понекад гуши. Сви ти такозвани „инфодампови“. Ипак, друга крајност, која би се код неког са мање искуства могла назвати незнањем, а у овом случају више субверзивном тврдоглавошћу, је не водити рачуна о контексту приче, која је овде смештена у неку ранију историсјку епоху.
Кнежевићев протагониста прича о себи, што је чест поступак у делима овог писца (писана у првом лицу), и то је животнији и занимљивији начин приповедања, али исто тако клизав терен да се тај лик превише поистовети са собом.
Није могуће у потпуности избећи одређена учитавања, на крају то може и бити намера аутора, јер не налази одређену историјсу личност без да у њој види потенцијал са којим се поистовећује, али у одређеним случајевима, заобилазећи оно „како“ то може да пређе границу у којој читалац више не види особу Х, већ аутора самог. Бојим се да је то овде случај или сам барем ја, мање-више, све време имао такав утисак. Не, главни актер романа Паганин, није Веселин Чајкановић, већ Бобан лично. Узгред, то ми се донекле чинило и у случају главног антагонисте, Алистера Кроулија, који би представљао неку мрачну, негативну варијанту пишчеве личности.
Просто, пречесто се у роману не осећа конкретна епоха (углавном у прва два поглавља која припадају старијем периоду), и њен носилац, ма колико се конкретна личност способностима (стварним и оним имагинарним) издигла изнад својих савременика. То је првенствено до речи којима у том времену није место, али и до ситуација које по својој несвакидашњости и бизарности, по својим узрочно последичним механизмима, пре одговарају савременом тренутку у коме је човек спреман да склизне са утабаних стаза рационалности и учини нешто сасвим несхватљиво и непредвидљиво. Од првих догађаја, који би могли да измакну овом суду, јер се дешавају дечаку, који их смешта у простор сновиђења, па се према њима и одређује тако, преко Лајпцига и Бизерте, све до самог краја, остаје упитаност у рационалност поступака и мотива главног јунака.
Не желим овде да се правим сувише критичан и да занемарујем да су и најбизарнији поступци књижевних ликова могући, али не могу да се не осврнем на то да би до њих морало да дође на основу унапред припремљених, разрађених и консеквентно доведених карактерних и фабуларних карактеристика. У овом случају, Ја, Веселина Чајкановића је исувише рационално и све до самог краја слабо интроспектовно (на крају он то заиста постаје и имамо деонице преиспитивања, али које више служе као оправдање онога што се већ десило и даље нам не откривајући зашто), што је у потпуном нескладу са поступцима које чини и на какве се одлучује. Не спорим да га је као научника, који се заинтересовао за много више од филологије и који је у српској историји остао познат као проучавалац древних корена сопственог народа, могло и морало интересовати оно што му бизарни Алистер Кроули нуди, али до свих тих ситуација долази исувише лако, са исувише мало питања и преиспитивања, са, рекло би се, умом, човека који уопште не стоји чврсто на земљи. Тако долазимо поново до теорије, да је за аутора, много битније било испричати Шта, него Како. Прича је толико битна у симболичком и суштинском смислу, да је њено ограђивање поштапалицама и оквирима, само беспредметно губљење времена. Такав сам утисак стекао.
Однос са Кроулијем је до самог краја нерационалан. Он се темељи на знатижељи, на гађењу, на страху и подозрењу, али и на неутеживој жељи за знањем, готово подједнакој Кроулијевој. То нам Чајкановић на крају и признаје, поредећи себе са својим архинепријатељем. Али такав образац се пробија више интуитивно (код читаоца) него што је на њега аутор недвосмислено указао (а морао би од првих тренутака и првих сусрета, не на самом крају).
Ипак, ово дело једноставно гони свог конзумента да га настави, да истражи, да проникне у све оно за чим и Чајкановић кроз цео рома чезне, често невешто, полуразумевајући, или дајући неке закључке који су више плод ауторовог вјерују, него саме историјске личности или онога што бисмо могли да наслутимо да би биле његове. Иако, аутор наводи да се у овом роману и једном његовом претходном „Последњи Србин“ говори о различитим темама, сећајући га се, ја нисам могао да се отмем утиску да, у бити, они баратају сличним мотивима и ишту исте одговоре, налазећи их на истим местима. Древност цивилизација, старост у којој у еонима времена, преко којих су прегазиле нове културе и хорде људи, леже запретене тајне постојања, смисла, времена и простора, одговори који би променили садашње схватање свега што сматрамо поузданим и истинитим. То су Кнежевићеве мотивације, то исходишта и као таква, она заиста представљају потку једног, првенствено, научно-фантастичног погледа на свет, који је у овом делу свесно и одмерено кокетирао и са егзистенцијалном стравом једног Лафкрафта.
То не ради и не може да уради један почетник, неко ко се лаконски бави писањем, неко ко кроз своја дела не креће у потраге за питањима које га муче. Да ли ће нам се одговори свидети, да ли су они и у којој мери доречени, да ли су заиста општељудски или само лични, то је питање за себе и на њега се може дати сто опречних и потврдних одговора, али то и није битно и, у суштини, не умањује вредност овог дела. Можда га само и подстиче, јер позива на полемику сваког кога исте теме интересују и којима се повремено мучи.
Приметна је и, на крају крајева, нескривена доза агностичког погледа на вечне тајне универзума, која у религијском приступу проблематици види терор догме, устројеност која је непријатељ знања и откривања, суд, који мора бити људски, јер Бог и богови, ако постоје, не могу бити тако сурови и шкрти. Или могу, али онда то нису и коначни Апсолут не постоји. Суштина СФ-а јесте безверје, ако смем себи да допустим овакву грубост, и то није никаква новост. Неки су се аутори са тим суочавали виспреније, неки бруталније, али мени као верујућем и, у исто време, љубитељу фантастике, морам признати, свако преписпитивање религиозности у овом историјском тренутку, више звучи као одјек неких прохујалих времена скептицизма, него икакво животно стајалиште истинотражиотеља. Но, то сам ја. Због тога нисам склон да осудим овај роман, као уосталом ни аутора, са којим сам понекад полемисао на ове теме.
Роман Паганин, се завршава на мајсторски начин и много више говори о квалитету аутора, него сви његови претходни делови. Он носи последње суочавање, неку врсту невољне и несхваћене катарзе, помирење и сету, свечовечанску љубав једног научника и народног прегаоца, помирење. И мада многе ствари, за мене остају недоречене и нејасне, али не на начин како би то требало да буде у једном спекулативном роману из кога сваки читалац извлачи свој закључак, већ помало недоследно (Чајкановић је рационалан, али ипак чини ствари које нико други не би; он је жељан знања, али уз све моћи које је стекао до знања не долази – он ништа суштински не зна и ни у шта није сигуран; он жуди за истим за чим и Кроули, али ипак све руши свега се одриче, незнано зашто...), ипак је ово роман који треба прочитати, можда му се и вратити и свакако о њему полемисати. Он је написан да каже нешто, а колико је то артикулисано и колико још тога остаје скривено, моћи ће да се схвати само у суочавању са њим. Свакако, не оставља равнодушним.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #403 on: 02-07-2021, 12:32:17 »
Da prekopiram i ovde, pošto se ovakve stvari na fejsu brzo zature: Jedna misao me dotakla vezano za doživljavanje Paganina od strane različitih čitalaca. Prvo mi se učinilo a onda sam malo više zagrebao po toj misli koja me opsela i zaključio da tu nečega ima. Paganin se mnogo više dopada ženskadiji nego muškarcima. Definitivno. Samo da vidimo zašto. Sasvim je moguće da mlak i osećajan, zbunjen i kolebljiv glavni junak mnogo više prija ženama nego muškarcima. Nebojša bi tresnuo pesnicom o sto i iskoristio svu stečenu moć da zavede red. Njemu tunjavost glavnog lika smeta; ah, ti mačo muškarci uvek spremni za borbu i da nanesu poraz neprijatelju po kratkom postupku. Eto, mislim da tu leži koren različitog prijema Paganina od strane ženske i muške publike, pošto su sva tri nezadovoljna čitaoca muškarci i imaju otprilike slične primedbe. Čajke bi trebalo da bude majstor bez mane i straha koji rešava sve što mu se nađe na putu, na kraju osvaja najlepšu devojku dok neprijatelj grca u samrtnom ropcu i odlazi u zalazak sunca.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 11.014
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #404 on: 02-07-2021, 12:52:06 »
Čajke bi trebalo da bude majstor bez mane i straha koji rešava sve što mu se nađe na putu, na kraju osvaja najlepšu devojku dok neprijatelj grca u samrtnom ropcu i odlazi u zalazak sunca.


in short: dogodine u prizrenu narativ, a svi manji od makovog zrna kad je situacija kritična. jbt, toj zemlji stvarno nema spasa, kosovo, vidovdan, knez lazar i udri me do zore. neverovatno. taj pattern je nemoguće eliminisati.

trebalo bi se pre zapitati zašto muškarci ne vole tipove kakav je čajke iz romana, a ne zašto ih žene vole. plus, čajke uopšte nije mlak.  nas-rofl
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.644
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #405 on: 02-07-2021, 13:55:54 »
Bobane, zašto nam kvariš žene? 8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #406 on: 02-07-2021, 14:14:45 »
takve sam ih zatekao...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #407 on: 18-08-2021, 19:49:42 »
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.763
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #408 on: 19-08-2021, 16:04:06 »
Aferim!!

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #409 on: 09-09-2021, 23:50:16 »
Promocija je sutra; nemoj posle da bude "Nismo znali" i takve gluposti. Što bi rekao Savić vaterpolistima: "Nemojte da me nervirate!"
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #410 on: 12-09-2021, 02:04:43 »
Evo, zvanično može da se kaže da niko iz bilo kog beogradskog SF&F fandoma nije došao na ovu promociju. Nisam ni očekivao neki spektakl, ali baš NIKOGA nisam pretpostavio da je moguć ishod.
Beogradski fandomi i ja smo se davno razišli, a sada je ovo definitivno i konačno. Ne zovite me više nigde i ni na šta ni sa kojim povodom.
Elem, koga zanima šta se pričalo, ako ima fejs može da pogleda ovde: https://www.facebook.com/102721838353301/videos/371114794555010
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #411 on: 13-09-2021, 12:12:08 »
Па ја сад морам да ти опонирам, јер се мени чинило да смо били неуобичајено успешни:
 
 • Промоција је била на елитном месту, једном од главних у историји српске културе,
 • Уз учешће твојих упућених колега, из три генерације и три укуса,
 • Говорници су били мотивисани,
 • Скоро пуна сала,
 • Петак поподне,
 • Дан кад три сата није било саобраћаја у Београду, због пробе параде,
 • Узбуђена публика,
 • Много благонаклоних дама,
 • Изашло ћирилично издање,
 • Добра продаја после промоције,
 • Роман који је већ озбиљно запажен у мало стручнијим круговима него што је просечан фандом...
ИТД.
Па не може се све имати одједном. Ово је књига која заслужује више разних дискусија.
 
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.350
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #412 on: 13-09-2021, 14:36:07 »
I sve to je uspelo usred pandemije, zbog koje neki jednostavno ne idu nikuda i ne prisustvuju nikakvim događanjima.
We're all mad here.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #413 on: 13-09-2021, 22:44:58 »
kad su zstefove vizije bile prihvatljive?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Izitpajn

 • 4
 • 3
 • Posts: 898
  • http://b3.blog.hr
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #414 on: 14-09-2021, 00:40:20 »
Ne zovite me više nigde i ni na šta ni sa kojim povodom.

A do sada su te zvali?

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #415 on: 14-09-2021, 04:17:13 »
o, pa dešavalo se...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

dark horse

 • Arhi-var
 • 3
 • Posts: 3.561
 • Kuća Rotsčajld
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #416 on: 14-09-2021, 06:12:38 »
Ne razumem što Izi sumnja.

Verovatno stalno dobija ovakve javne pozive upućene grupno. Sa "nemojte da me nervirate" podsticajem. Ko bi tome odoleo?
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

Ana

 • 4
 • 3
 • Posts: 858
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #417 on: 14-09-2021, 09:52:45 »
kad su zstefove vizije bile prihvatljive?


Često do uvek :) Ovog puta svakako.  :|

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #418 on: 14-09-2021, 10:27:21 »
Ne zovite me više nigde i ni na šta ni sa kojim povodom.

A do sada su te zvali?

i posle se pitaš što te fejzbuk blokira... vide oni odmah s kim imaju posla.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Izitpajn

 • 4
 • 3
 • Posts: 898
  • http://b3.blog.hr
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #419 on: 14-09-2021, 10:29:28 »
Ne zovite me više nigde i ni na šta ni sa kojim povodom.

A do sada su te zvali?

i posle se pitaš što te fejzbuk blokira... vide oni odmah s kim imaju posla.


Za dobrim konjem se praši.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #421 on: 10-10-2021, 13:12:24 »
Фотографија корисника Paganin Bobana Kneževića
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #422 on: 10-10-2021, 13:14:41 »
Фотографија корисника Paganin Bobana Kneževića
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 11.014
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #423 on: 10-10-2021, 18:49:03 »
raduje me da su krenule promocije pošto sam ja big fan ovog romana.

bobane, kako ide prodaja?
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.


Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #425 on: 11-10-2021, 01:37:06 »
bobane, kako ide prodaja?

Šta da ti kažem, s obzirom da prodajem samo u svojoj knjižari i tu i tamo gde me neko sretne, prilično sam zadovoljan.
Recimo da je kupljeno dosad oko 260 primeraka. Ja očekujem da ću probiti 1000 u nekom trenutku, pošto nema razloga da prodaja počne da jenjava; mnogi koji žele knjigu još je nisu nabavili, a pojavljuju se i neznanci, preporuka na preporuku... Šteta što nema Sajma, ali šta da se radi.
U poslednjih mesec dana prodao sam više Crnih cvetova nego Paganina. Crni cvet je dosegao 4500. Živosahranjeni 2200; Slobodanida 850... ide sve to nekim tempom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #426 on: 13-10-2021, 00:20:24 »
Potpuno neočekivano, posle ove promocije prodao sam više knjiga nego u Udruženju književnika.

http://znaksagite.com/P/27/paganin2__.mp4
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Re: Boban Knežević - PAGANIN (2020)
« Reply #427 on: 14-10-2021, 12:24:05 »
Potpuno neočekivano,

За мене увек потпуно неочекивано, али све битно је било на свом месту...

- Лаура, Ђура и Адријан су дали ванредно занимљиве углове гледања, било на роман било на место Чајкановића у нашој култури;

- Ко није био, треба да види амбијент. Предиван и симболички важан простор Краљеве куће, али и Сењака.

- Крајњи утисак посматрача је да су Лаурин роман "Пад клавира" и Бобанов "Паганин" формирали читав један ментални споменик Веселину Чајкановићу, његовом делу и његовим опсесијама и мисијама, без обзира на уметничке фикције наших писаца. Ово ће бити утицајне карике у новој рецепцији и рехабилитацији човека коме су и кости оскрнавили.

Скрећем пажњу и на један од ретких момената рехабилитације:
"Легенде београдског универзитета: Веселин Чајкановић" (каталог изложбе 2006)
https://docplayer.org/92174013-Legende-beogradskog-univerziteta.html
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]