• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

REFESTICON 2020 - konkurs za kratku priču.

Started by Aleksa Topuzić, 18-04-2020, 23:21:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Aleksa Topuzić

Sasvim slučajno mi je palo na pamet da potražim ovo na forumu, i vidim da nema ništa. Možda je ovo minut do 12 objava, ima 22 dana do isteka roka, ali neka je na forumu koji se bavi (i) pisanjem fantastike.
Dakle:

Osmi regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2020 raspisuje konkurs za kratku priču na temu "Ilirsko kraljevstvo"
Propozicije konkursa:
1.Tema konkursa je drevno ilirsko kraljevstvo;
2.Na konkurs se mogu slati samo neobjavljene priče (epska ili naučna fantastika, fantazija, horor);
3.Potrebno je da se radnja odnosi na osobu, događaj, mjesto, motiv ili period ilirske vladavine na prostorima Balkana, a može se odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
4.Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, dužine od 3 do 8 stranica;
5.Tekst treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.com i to u Word-u (font Arial, veličina 12) sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 riječi) i kontakt podacima;
6.Jedan autor/autorka može poslati samo jednu do sada neobjavljenu priču u bilo kojoj formi za čije autorstvo i odgovara;
7.Autor/autorka dostavljanjem priče prihvata uslove konkursa i pravila festivala o objavljivanju priče;
8.Krajnji rok za slanje priča je 10.5.2020. godine;
9.Odabrane priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;
10.Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni prije održavanja festivala;
11.Autori/autorke čije priče budu objavljene biće pozvani da učestvuju na festivalu;
12.Odabrane priče će biti objavljene u zbirci ''Ilirsko kraljevstvo'' koja će premijerno biti predstavljena na 8. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2020, koji će se održati u junu u Bijelom Polju, u Crnoj Gori.

Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

Boban

Šta je ta ilirska vladavina? Zna li se od kad do kad je bila, koji prostor obuhvatala?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Aleksa Topuzić

Ne zna se previše o njima, prvo pominjanje Ilirskog kraljevstva kao neke jedinstvene države je bilo 250pne. a pominje se do 167 pne. kad ih zauzimaju Rimljani. Teritorija koju su ilirska plemena naseljavala...pa, bilo ih je u svim teritorija koje odgovaraju državama nastalim od bivše SFRJ, i još u Albaniji.

Boban

dakle piše se o bilo čemu u predrimsko doba?

Aleksa Topuzić

O bilo čemu, sve dok su junaci u toj priči Iliri, tako sam ja shvatio.

Mica Milovanovic

Ne maltretiraj čoveka, znaš i sam da nema dva istoričara koja će se složiti oko toga...
Drugim rečima, kad arheolog zagrebe zemljište na našim prostorima i nađe nešto otprilike iz tog doba, a nema pojma šta je, sigurno je u pitanju ostatak nekog Ilirskog plemena...
Nešto poput slobodne teme na našoj Radionici...  :)

Mica

Aleksa Topuzić

Tačno tako sam i ja razumeo - slobodna tema: sme alternativna istorija o nekakvoj državi Ilira koja postoji i danas, sme o Ilirima koji osvajaju Sunčev sistem hiljadu godina od danas, sme epska fantastika koja popunjava praznine među ovim stvarnim istorijskim izvorima (kojih ima onoliko, misli, tih praznina)...SF/EF/Horor i Iliri.

Boban

ako sme sve to što onda postoji ta reč "iliri" uopšte?

Aleksa Topuzić

Čini mi se da vi mislite da ja organizujem taj konkurs, i postavljam uslove, a ja samo širim priču o zbirci u kojoj je moguće biti objavljen :)
Pojam "Iliri" nije izmišljotina, označava skupinu manje ili više povezanih plemena koja su naseljavala ove prostore, a o kojima pišu i antički istoričari; bolje dokumentovani su ti delovi kad se oni susreću sa Rimljanima (npr. Batonov ustanak), ali ponavljam, o njima nema baš mnogo. Ne pomaže činjenica da nisu imali svoje pismo. Ako me pitate zašto je to opskurno pleme predmet konkursa - to je više pitanje za organizatora.

Boban

ma video sam odmah da si samo preneo vest, ali kao donosilac vesti, nemamo koga drugog da ispitujemo.

Aleksa Topuzić

Ja sam rekao koliko sam znao: dosta slobodno postavljena tema, ja ću slati svoj uradak, ako želi još neko, nek' navali.

Truba

Sto bi bilo da je Batonov ustanak uspio
Da ga nisu zarobili i poslali u italiju...a njegove desetkovali
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aleksa Topuzić

Nova godina - novi Refestikon

Propozicije konkursa za autore iz regiona: 
1.Tema zbirke Virus 21;
2.Na konkurs se mogu slati neobjavljene priče iz žanra fantastike;
3.Potrebno je da se kao motiv obradi virus, a radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
4.Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, (priče na slovenačkom i makedonskom ćemo prevesti u saradnji sa autorima);
5.Preporučena dužina priče od 3 do 8 stranica, u Word-u (font Arial, veličina 12);                           
6.Priču treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.com i to sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 riječi) i kontakt podacima;
7.Jedan autor/autorka može poslati jednu priču za čije autorstvo i odgovara;
8.Autor/autorka dostavljanjem priče prihvata uslove konkursa i pravila festivala o objavljivanju priče;
9.Rok za dostavljanje priča je 20.5.2021. godine;                             
10.Odabrane priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;                                 
11.Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni prije održavanja festivala; 
12.Autori/autorke čije priče budu objavljene biće pozvani da predstave priču u skladu sa programom festivala i aktuelnom zdravstvenom situacijom; 
13.Odabrane priče će biti objavljene u zbirci ''Virus 21'' koja će premijerno biti predstavljena na 9. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 21, koji će se održati u Bijelom Polju.