Kakav peh za Spance.
Nisam uopste siguran da ce proci Amere.
Cak ni Argentinci.
Bice ovo sampionat sa mnogo iznenadjenja.
Ko je mogao da tipuje da ce Ameri u grupi biti cetvrti, a mi sesti?
Mislim da su kladionicari basnoslovno zaradili na svima koji su pre pocetka sampionata uplatili za npr. sest najboljih reprezentacija.
Uzgred, mi smo 11.-ti, pobedili smo Angolu.
Ne znam da li smo ikada u istoriji imali ovako slab procenat pobeda na nekom kosarkaskom takmicenju.
http://www.rts.co.yu/atina/kategorija_vesti.asp?IDCategory=11 :
TEŽAK PERIOD ZA SVETSKOG KOŠARKAŠKOG ŠAMPIONA
KOŠARKA - Utorak, 24. avgust /19:36/
Debakl košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore na olimpijskom turniru u Atini gde su zauzeli pretposlednje, 11. mesto, ne mora da bude tragičan ukoliko se iz njega izvuku odgovarajuće pouke.
Nijedna ekipa nema tapiju na pobede, pa tako ni naši košarkasi, bez obzira što je 'plavi' tim petostruki svetski, osmostruki evropski i jednom olimpijski šampion.
Neko će reći da su to bila druga vremena i neće puno pogrešiti. Tačno je da su bili i neki drugi ljudi, bar najveći broj njih. Ali, u svim vremenima, svi prethodnici, medju kojima ima i savremenika, imali su nešto što najveći broj današnjih reprezentativaca nema - pravi motiv.
Analizirajući utakmice koje je naša ekipa odigrala na atinskom olimpijskom turniru pažljivom posmatraču nije mogla da promakne uočljiva nezainteresovanost ili nezadovoljstvo pojedinaca.
Čovek se prosto zapita da li su neki od njih motivisani samo kada igraju protiv SAD, Litvanije, Rusije, odnosno protiv reprezentacija za koje sami procene da zaslužuju odredjeni respekt, ili bi motiv trebalo da postoji uvek kada se nosi dres sa državnim grbom.
Pojedinci su, izgleda, umislili da je njihovo prisustvo u NBA ligi samo po sebi dokaz njihovih kvaliteta. Pritom su zaboravili da su odrasli u košarkaskom sistemu koji je priznat u celom svetu i da im je taj sistem umnogome bio odskočna daska za njihovo dalje napredovanje.
Nažalost, odlaskom 'preko bare', bar je to utisak posle takmičenja u Atini, ne da nisu napredovali, ili stagnirali, već su pojedinim elementima čak i nazadovali. Pre svega u taktičkom pogledu, a to je ono što je ovu zemlju izbacilo u svetski košarkaški vrh.
Nikada Srbija i Crna Gora neće imati na desetine miliona igračkog potencijala kakav imaju SAD, Rusija ili Kina. Ali, nikada ni ti drugi neće imati 'vojskovodje' kakvi su ŽeljkoObradović, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, ili pokojni prof. Aleksandar Nikolić.
Neki od njih su stvarali, a drugi dogradjivali sistem koji je uvek davao rezultat. Od danasnjih reprezentativaca, nažalost, taj sistem izgleda razumeju samo Dejan Bodiroga i Dejan Tomašević. Ali, ne zbog toga što su stariji od ostalih, već zato što veruju u njega. Znaju šta im je pružio i koliko su u njemu postigli.
Zbog toga njihov motiv nikada nije ni bio ime protivnika. Svi su im bili isti, jer su motiv nalazili u reprezentaciji za koju igraju. Zbog toga i jesu cenjeniji od ostalih medju stručnjacima, iako nijedan od njih nikada nije zaigrao u NBA.
Ukoliko njihovi saigrači budu shvatili ono što Tomašević i Bodiroga odavno razumeju, nije isključeno da reprezentativci Srbije i Crne Gore u vremenu koje je pred nama pokažu drugo lice.
U suprotnom, mnogima od njih Atina bi mogla da bude i oproštaj od nacionalnog tima.
( početna - prethodna strana ) ( komentari )
OBRADOVIĆ: MOJA KRIVICA JE NAJVEĆA
KOŠARKA - Utorak, 24. avgust /19:34/
Pobedom protiv Angole košarkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore završila je učešće na Olimpijskim igrama u Atini zauzevši pretposlednje, 11. mesto, a prave analize neuspeha tek slede, najavio je danas selektor 'plavih' Želimir Obradović.
'Čim se vratim u Beograd održaću konferenciju za novinare na kojoj neću bežati ni od čega. Prvi put u trenerskoj karijeri desilo mi se da ekipa koju vodim igra slabo u završnici. Šta je uzrok tome, moraću dobro da izanaliziram', rekao je Obradović nakon meča, istakavši da se zahvalio svim igračima koji su učstvovali na pripremama i olimpijskom turniru.
'Zahvalio sam igračima, jer su se vredno pripremali i ne mogu mnogo toga da im zamerim. Na sastanku sam takodje rekao da je ovo veliki nauk za sve nas uoči Evropskog prvenstva, koje će se dogodine održati u našoj zemlji. Niko od nas nije došao u Atinu da bi bio jedanaesti.
Bodiroga i Tomašević nisu imali ni dana odmora, već su došli odmah da rade, jer su imali odredjeni cilj. Posle svega što se desilo, moram da istaknem da je moja krivica najveća, kao što su igrači najzaslužniji kada se pobedjuje', zaključio je selektor plavih, koji će konferenciju za novinare u Beogradu održati već sutra, po povratku reprezentacije u glavni grad.
Kapiten plavih Bodiroga takodje smatra da prave analize neuspeha tek predstoje.
'Sada je još sve vruće. Jedno pitanje, ako se danas pokrene, otvara deset novih. Atmosfera je bila dobra. Medju nama nije bilo nikakvih problema. Porazi u finišu nisu samo plod nemanja samopouzdanja. Bilo je i drugih stvari. Đinobili je, na primer, dao koš za manje od sekunde. Vujaniću je protiv Novog Zelanda sviran faul, iako je on bio nepropisno zaustavljen, i da sada ne podsećam više', rekao je Bodiroga.
Jedini koji nije igrao utakmicu za 11. mesto Vladimir Radmanović nije umeo da objasni šta se dogodilo na ovim Olimpijskim igrama, ali je bio kategoričan da sada nema ni govora o povlačenju.
'Bilo bi drsko i bezobrazno sada se povući iz reprezentacije. O tome niko od nas i ne razmišlja'!