• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Litijum u Srbiji

Started by Meho Krljic, 26-07-2024, 11:46:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Aco Popara Zver

Mislim da će EU lakše da povuče priznanje Kosova nego litijuma da se odrekne. Samo nek se bicikla do Strazbura i tako te fore.

Na kraju će i nova vlast taj litijum da uvali, tako da...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Pa, pošto je prethodna vlast i pokrenula tu priuču, to je realan rizik. Zato se mora vrlo ozbiljno doživljavati sve ovo.

Aco Popara Zver

Nema baš sve veze s Vučićem, ovo je ipak globalni problem, EU hoće da izbjegne kineske električne automobile, plus da izbjegnu ruski gas. Dakle crpi se suva drenovina po Portugalu i Srbiji i još par mjesta gdje ima manjih zaliha, dok se ne dokopaju južnoameričkih resursa. Ili dok ne nađu neki drugi izvor energije.

Ali ovo je direkt geopolitički sukob s Rusijom i Kinom i zato je najkrupnija džoker u čitavoj priči.

mac

Ubedljivo najveći proizvođač litijuma je Australija, za kojim ide par praznih mesta, pa Čile, pa Kina. Ako Evropa ne može da napravi dil sa Australijom neka ih prosto izbaci iz Evrovizije.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_lithium_production

mac

A inače, litijum se polako zamenjuje natrijumom, jer je jetiniji i bezbedniji, iako je teži. I Kina prelazi na natrijum.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium-ion_battery

Aco Popara Zver

EU je ove godine odredila strateške projekte, bili su Portugal, Češka i valjda Francuska da se bave litijumom, tako da izgleda da ih briga za Australiju, šta da ti kažem.

Ima to veze i sa Trampom, on je označio kraj globalizma i neoliberali postaju regionalno i nacionalno orijentisani, dakle hoće sopstvene resurse.

Onaj stari Sendmen

Plašim se da pravo objašenjenje nije toliko prozaično. Nije bitan uopšte litijum kao takav, već servilnost EU. Ni Vučić ni Srbija neće dobiti nove zadatke od EU, dok ne završe tekuće. Može litijum da zastari kao izvor energije, njihov zahtev se neće promeniti. EU je vrlo inertan birokratski aparat, to je sve.

Retki zemni metali na teritoriji Srbije mnogo su zanimljiviji za EU, ali treba otvoriti novi projekat, finansirati sve godinama nakon što vlast nije ispunila ni prethodni, ko je lud da uradi tako nešto?

Naravno da prava opasnost dolazi od opozicije nakon što Vučić bude svrgnut, ne samo što su oni incirali taj projekat, već zato što bukvalno stvari tako funkcionišu, svi će se odreći Vučića samo jer su našli bolju zamenu, tako je bilo i kad je Tadić smenjen.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truman

"nakon što vučić bude svrgnut"...a kad mislite da će to da se desi?  :evil:
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Onaj stari Sendmen

U sledećoj rundi izvlačenja. U ovoj se izvukao, iako je evidentno da su svi vrlo besni na njega što im ne ispunjava obećano, i EU, i Putin, i Tramp.

Otprilike kad se napuni godinu dana od pada nadstrešnice, ako protesti nastave ovim intenzitetom i zavisnosti od drugih događanja, npr. sposobnosti da pokrade izbore u Kosjeriću i Zaječaru.

Truman

Uvek se on izvlači...dajem prognozu da će biti na vlasti do EXPO-a a posle ćemo da vidimo šta će da odluči.

džin tonik

Quote from: mac on 04-06-2025, 19:48:54Ubedljivo najveći proizvođač litijuma je Australija, za kojim ide par praznih mesta, pa Čile, pa Kina. Ako Evropa ne može da napravi dil sa Australijom neka ih prosto izbaci iz Evrovizije.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_lithium_production

prica se svodi na slicno kao i rasprava o subvencijama air srbiji: sve sto je u prvom planu je manje bitno. prica oko litiuma, rudnika, najvjerojatnije sluzi kao pokrice za neki veliki sverc rijetkim zemljama. kao i air srbija za logistiku. tu je potpuno nebitan klasicni osnovni rezultat, vidljivi legalni transport, prikazano rudarenje cega god, itd.
nebitno.

srbija se je razvila u hub za najvece svercere, kao u sf-filmovima. tko sta treba ispod ruke, drzave, koncerni, mafije, sekte, konglomerati, u srbiji je na pravom mjestu. u srbiji se mogu sastajati, druziti, ugovarati poslove i osloniti na savrsenu logistiku i pokrice, perfektnog domacina i koordinatora.
sve se mora bodovati iz tog ugla, pa tako i tlapnje oko litiuma i eu komisije.

mac

Zato imamo para za jači univerzitet od Zagrebačkog. Ne mere ništa bez novaca.

džin tonik

mda, i dobri apsolventi su samo roba.

ali sad moram razmisliti je li realno jaci ako je potreban novac da bio jaci od zagrebackog. zdrava prosjecna djeca od deset godina su jaca od, primjerice, cjelokupnog filozofskog u zg i vecine univerziteta, ukljucujuci profesore.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Truman on 04-06-2025, 22:10:36Uvek se on izvlači...dajem prognozu da će biti na vlasti do EXPO-a a posle ćemo da vidimo šta će da odluči.

Daleko je Expo. Dotle se može desiti puno toga, kao što već rekoh, ta nova dešavanja mogu sve da izmene, npr. da padne nova nadstrešnica i pobije sline ljude, da policija primeni prekomernu silu i ubije demonstranta i svašta još pod ovim napetim okolnostima i traljavosti režima. Mene iskreno čudi da se već nije desilo.

Truman

Quote from: dark horse on 05-06-2025, 06:02:03
Quote from: Truman on 04-06-2025, 22:10:36Uvek se on izvlači...dajem prognozu da će biti na vlasti do EXPO-a a posle ćemo da vidimo šta će da odluči.

Daleko je Expo. Dotle se može desiti puno toga, kao što već rekoh, ta nova dešavanja mogu sve da izmene, npr. da padne nova nadstrešnica i pobije sline ljude, da policija primeni prekomernu silu i ubije demonstranta i svašta još pod ovim napetim okolnostima i traljavosti režima. Mene iskreno čudi da se već nije desilo.

Mislim da od tih ekstremnih situacija nema ništa...a biće puno malih tragedija i brljotina. Kao i do sad.

Meho Krljic

Šoškić: Pozitivni finansijski efekti od projekta Jadar za našu zemlju gotovo beznačajni, a mogli bi biti i negativni

QuoteAnaliza pokazuje da bi od projekta Jadar ukupna godišnja dobit po glavi stanovnika u normalnim okolnostima bila oko 2,5 evra po glavi stanovnika, ali čak i u najoptimističnijoj varijanti mi bismo došli do otprilike oko pet evra po glavi stanovnika na godišnjem nivou, kaže Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Meho Krljic

Vučićev izraelski savetnik i prijatelj pomogao Rio Tintu da popravi imidž u Srbiji

QuoteAsaf Eisin, izraelski politički propagandista koji sa Aleksandrom Vučićem sarađuje više od dve decenije i kog Vučić naziva ,,prijateljem", radio je na strateškoj medijskoj kampanji za Rio Tinto u jeku najvećih protesta protiv projekta Jadar 2021. godine, uprkos tome što je interni izveštaj kompanije kao potencijalni problem za angažovanje Izraelca naveo upravo njegovu bliskost sa Vučićem, otkriva BIRN

Truman

Truman

Nema tvista, znam da nisu rekli da se ne povlače već da stopiraju projekat.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 26-07-2024, 11:46:50Verovatno je pametnije da imamo topik rezervisan za litijumske diskusije nego da se majemo po drugim topicima koji su vezani za šire društvenopolitičke teme. Naravno, i dalje smo u političkoj sekciji foruma jer je eksploatacija rude litijuma sada jedna od najvećih političkih tema u Srbiji. Protestne manifestacije širom centralne Srbije u poslednjih desetak dana su, čini mi se, indikator da je značajan deo populacije protiv eksploatacije ove rude, u najmanju ruku protiv toga da taj posao ima Rio Tinto (zbog loše istorije u drugim državama) i ova politička garnitura koja dokazano loše poštuje i postojeće ekološke i bezbednosne standarde a kamoli neke buduće.

Odmah da kažem, ja nemam nekakav definitivan stav o ovome, u smislu da mogu da učeno pričam o tome je li šteta po okolinu manja ili veća od koristi koju bi ovo društvo imalo na ime nekakve hipotetički eko-prijateljske i korupcijom neukaljane eksploatacije litijuma. Pa ovaj topik treba da bude i mesto na kome mogu da se kažu, obrazlože, linkuju itd. argumenti za bilo koju "stranu" ili tezu ili bilo šta drugo vezano za ovo pitanje.

Za početak, evo studije koja je juče objavljena, nezavisna je, dakle, nije je radila ni jedna od mnogo firmi koje su dobile dozvole za istraživanja vezana za rude metala. Istraživači koji su je radili su zaposleni u uglednim domaćim i stranim institucijama (moj bivši fakultet, dakle TMF, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, američki univerzitet Berkli, Srpska akademija nauka...):

The influence of exploration activities of a potential lithium mine to the environment in Western Serbia

Studija je open access, objavljena u renomiranom žurnalu Nature i veoma je zanimljiva. Čak i za nas koji smo nestručni, zaključci i nalazi su jasni i upozoravaju na osetne i trajne efekte koji se mogu očekivati u vezi sa potencijalnom eksploatacijo jadarita.

Da odmah damo i nešto sa suprotnom argumentacijom - nažalost u formi tviter niza - evo čoveka koji je takođe završio TMF i radi u nizozemskoj kompaniji koja se bavi hemijom. Naravno, tviter niz nema istu snagu kao naučna studija, dakle, citate, reference, itd, ali je njegova argumentacija dovoljno razložna da makar zavredi dalje proučavanje radije nego instant diskvalifikaciju:

https://x.com/PuruJarvi/status/1816221910570508583

Pa ćemo dalje da vidimo...

Da objavimo da je ovaj rad povučen:

Retraction Note: The influence of exploration activities of a potential lithium mine to the environment in Western Serbia

QuoteThe Editors have retracted the Article.

After publication, concerns were raised about some of the analyses, interpretations, and conclusions presented in this Article. Most significantly:

no pre-exploration baseline is available for the measurements of contamination;

the Article did not adequately consider the impact on the environmental assessment of a prior 2014 incident at Stolice tailings storage facility, which incident led to a spill of mining waste in the area;

the Article uses strong causal language where it is not supported by available data/evidence.

Post-publication peer review has confirmed that although the data is robust, it is presently not sufficient to support some of the key claims made about the causal impact of the current mining development at Jadar Valley.

The Authors have been offered an opportunity to revise the manuscript and submit the corrected version for reconsideration.

Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić disagree with the retraction. Sanja Sakan, Jelena Brezjanović, and Bogdan Šolaja did not reply to the correspondence from the Editors about this retraction. Vladimir Stevanović has passed away.

Meho Krljic

Ima ljudi koji tvrde da je povlačenje rezultat pritiska Rio Tinta i da nije data valjana argumentacija za to:

O neokolonijalizmu u nauci