• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UFO 50

Started by Calavera, 20-09-2024, 20:38:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Calavera

nek ima svoju temu da ne trošimo druge, cenim da će biti materijala za priču. ja sam malopre završio #42 night manor (true ending  8) ), koji liči na klasičnu avanturu ali pametno izbacuje pixel hunting i bezvezni interfejs, te je konačan rezultat po udobnosti tu negde u ravni s wadjet eyesovim naslovima. inače, izgleda da svaka igra ima i dodatni čelendž koji se otkriva tek kad je prvi put pređete, u night manoru sam ga automatski odradio jer ga je trebalo završiti dovoljno brzo. kapiram da taj čelendž nije mnogo zahtevan s obzirom da mi je trebalo tri i po sata  :lol:

sledeći na listi je #22 porgy, podvodna metroidvanija u kojoj upravljate PRESLATKOM podmornicom s velikim očima, to sam još juče krenuo da gustiram kad sam zapeo u night manoru. i ovo je očigledno modernije nego što bi se očekvalo od pravih igara iz tog doba, mada ima i nekih arhaičnijih elemenata, tipa da torpeda ispaljujete samo levo-desno i da tom prilikom ne možete da se okrećete. najveći problem mi je što nema mape, a to vodeno prostranstvo je solidno veliko, ali snalazimo se nekako...

Meho Krljic

Ja se i dalje držim Barbute i Bug Hunta. Barbuta zahteva željezne nerve i radoznalost, ali mene zaista rajca taj old school platformski akciono-avanturistički šmek. Bug Hunt je sjajan za kratke, brze partije i taktički je zapravo dublji nego što se na prvi pogled čini.

Calavera

magic garden (#5) je varijanta zmijice koja se NE svodi na to da ste u jednom trenutku prosto preglomazni za ikakvo smisleno manevrisanje, nego skupljate živuljke koje onda idu za vama dok ih ne dostavite na određeno mesto na tabli i tako se vratite na prvobitnu veličinu. vrlo lepljivo™, izvrsna estetika i saundtrek. super za par partija u pauzama između nečeg ozbiljnijeg, reče on dok pali igru sedamnesti put zaredom...

Meho Krljic

Ha, sad ću da je probam!!!!!!!!

Petronije

Zašto ovo ne postoji na PS pitam ja vas?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Arm the Homeless

Meho Krljic

Nije ni na jednoj konzoli za sada. Yu i ekipa ne kažu ništa ali slutim da je naprosto u pitanju to da je kreiranje pedeset igara (plus dodatnog materijala) bio prilično monumentalan napor za sve umešane i da je po prirodi stvari prvo gađana platforma za koju ne trebaju sertifikacije i devkitovi itd. Na sajtu i dalje piše da su druge platforme TBA, pa pretpostavljam da je neizbežno da se posle ovako sjajnih reakcija pojave makar Switch i Playstation verzije. Prethodne igre od strane Yua, Suhrkea i Okamota (tipa Spelunky, Downwell) su imale multiplatformska izdanja pa nije da ljudi ne znaju kako taj proces ide.

Petronije

Da, ima smisla, hvala na informacijama.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Calavera

doći će ovo na sve konzole kad-tad, očigledno je da imamo hit  :lol:

camouflage (#16) je potezni puzzle naslov u kojem kontrolišete, je li, kameleona koji pokušava da pobegne progoniteljima. svaki nivo je jedan ekran, a progonitelji imaju vidno polje u koje ne smete da uđete ako ste pogrešne boje. cilj je da se dogegate do izlaza, a tu su i opcioni zadaci u vidu dve voćkice i jednog manjeg kameleona koji počinje da vas prati čim stignete do njega i dodatno vam otežava put do izlaza. ne deluje da nivoa ima mnogo ali brzo postaju opasno zaguljeni, ja sam se već na trećem pošteno namučio da odradim sve... to je generalno tema svih igara koje sam probao do sad, teško ali pošteno :D

Calavera

dakle, ja sam posle pet dana još uvek načeo samo šest igara, magic garden me i dalje mota oko malog prsta a porgy ima dosta više mesa na sebi nego što to izgleda u prvi mah. ukratko, predviđam da ću ja ovo završiti tek dogodine  :lol:

kick club (#11) je prvi naslov u kolekciji koji više deluje kao mini-igra nego nešto što se kupuje odvojeno, javlja mi se da je prevashodno zamišljen za couch co-op. svejedno, uopšte nije rđavo, nešto kao bubble bobble gde umesto mehurića bombardujete neprijatelje džinovskom fudbalskom loptom. smešni nivoi, dobra fizika, a na wikiju vidim da se radi o 1 od naizgled retkih solo radova dereka yua, tako da je jasno da ću i ovo doterati do kraja.

campanella (#17) je početak najuspešnijeg serijala u istoriji ufo softa, s obzirom da su kasnije izašla još dva nastavka. prvi deo je blaster master na steroidima, kontrolišete mali svemirski brod koji sve vreme mora da dozira gas da se ne bi srušio a svaki kontakt s bilo čime vas ubija na mestu. deluje kao nešto što se ne može igrati više od 15-20 minuta u komadu pre nego što palac krene da vam pulsira, ali te minute ćete provesti u potpunom blaženstvu!!!

Meho Krljic

Quote from: Calavera on 25-09-2024, 14:46:35
nešto kao bubble bobble gde umesto mehurića bombardujete neprijatelje džinovskom fudbalskom loptom. smešni nivoi, dobra fizika, a na wikiju vidim da se radi o 1 od naizgled retkih solo radova dereka yua, tako da je jasno da ću i ovo doterati do kraja.

Oh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jedva čekam da stignem do te igre. Ja sam Barbutu skoro završio a i sa Bug Hunterom lepo ide...

Calavera

znači, da očekujemo da ćeš biti gotov s celom kolekcijom negde u martu 2026.  :lol:

Meho Krljic

Pa, neću je verovatno još tako dugo živeti, ali dokle stignem - stignem!!!!!!!!

Calavera

nadam se da si ipak stigao da testiraš još neke naslove sem ta dva, manje-više svi utisci o barbuti koje sam pročitao na netu se slažu da se više radi o proof of conceptu nego nečemu što je zamišljeno da bude dobra zabava...

Meho Krljic

Nisam još, nema baš toliko vremena ovih dana, mnogo je gužva na poslu i porodično, tako da se držim ovih par prvih igara dok ih ne izgustiram pa idem dalje onda.

Calavera

posle malo više vremena provedenog s kick clubom, moram reći da sam bio nepravedan kad sam ga nazvao prevashodno multiplejer naslovom, dosta je bogatiji nego što izgleda u prvi mah. možete solidno da naciljate loptu, tu je kombo sistem gde dobijate više poena ako lopta ne provede previše vremena na zemlji, a i cela igra je vrlo taktilna i generalno super zabava. jedino ga jebe učitavanje, neki nivoi se učitavaju duže nego što se prelaze  :lol:

devilition (#10) je kvalitetan potezni puzzle naslov u kojem imate tablu punu đavola i treba da postavite svoje figure tako da eksplozija jednog od njih proizvede lančanu reakciju koja će očistiti celu tablu. inače se radi o uparađenom rimasteru ranije derekove igre po imenu diabolika. vrlo dobro!

quibble race (#47) je takođe rimaster starije igre koja se i dalje može igrati na newsgroundsu, što neće pomoći optužbama da je ufo 50 samo kolekcija mini-igara  :D  radi se o... hm... kladioničarskoj strategiji? gde se kladite na konje, cilj je da na kraju imate više kinte od svojih protivnika. fora je što imate gomilu opcija da navedete vodu na svoju vodenicu, od sponzorisanja konja do omamljivanja onih na koje se ne kladite. skroz simpatičan koncept, ali za razliku od kick cluba koji sam pogrešno procenio kao multiplejer naslov, quibble race to definitivno jeste s obzirom da se jedan prelazak završava za deset minuta. malo mi je čudno i što igra nije randomizovana, tj. raspored konja i redosled trka je uvek isti. moguće da se radi o meta-komentaru na predstojeću propast ufo softa, s obzirom da im je ovo jedna od zadnjih igara. i u kreditima se developeri potpisuju samo inicijalima, možda jer ne žele da im se imena nađu na tako očigledno otaljanom projektu? intrigantno!!!

lords of diskonia (#41) je strateška igra u kojoj vodite svoju vojsku na poteznoj overworld mapi dok na naletite na protivnika, a onda se sukobite na bojnom polju gde se igra pretvara u neku vrstu bilijara. vojnici imaju formu diskova koje možete da zavitlate na protivnike, a od tipa jedinice zavisi koliko puta mogu da "napadnu", koliko štete prave i još svašta nešto. zabavno, pogotovo zato što je jedan od retkih naslova (za sad) koji vam čuva progres pa ne morate da ga prelazite u cugu!

probao sam i planet zoldath (#8) na par minuta, to je za sad prva igra koja mi se nije dopala. old skul top-down avantura gde bazate po neprijateljskom okruženju bez ikakve mape i objašnjenja kako stvari funkcionišu, uopšte ne deluje kao moj fazon. neka čeka na red!

Meho Krljic

Taj Planet Zoldath zvuči kao 90% igara koje sam igrao u osamdesetima  :lol:

Calavera

to i jeste problem!!!

Meho Krljic

Jasno, jasno. Al videćemo kad stignem do njega, ako bude imao dobar VAJB, biće legendarno.

Onaj stari Sendmen

Meho, da li ja imam pogrešan utisak ili se ti to pripremaš da napišeš po jednu svoju džinovsku rencenziju za svaku od 50 igara?
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Ne, ne, pa to bi trajalo do kraja mog života. Trenutno ne znam kako ću pisati o UFO 50 ali ne verujem da ću pisati o svakoj igri detaljno.

Onaj stari Sendmen

Kako si krenuo, samo će igranje potrajati ovaj i par sledećih života...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Biće to užitak.

Calavera

oh, vainger (#29) je PREDIVAN! ovo je prva igra za koju sam batalio random metod biranja jer sam je neki dan video na jutjubu i rekao sebi da je moram igrati odmah. radi se o očiglednom klonu metroida, ali sa zanimljivijom i koloritnijom estetikom i bonus mehanikom u vidu obrtanja polariteta, tj. u svakom trenutku se možete prevrnuti naopačke i skočiti na plafon. tu je i mapa, tu su zanimljivi apgrejdi (svaki apgrejd je zapravo tri apgrejda u jednom, na čekpointima birate koji ćete mod aktivirati), ali ono najbitnije je da su kontrole glatke kao puter, i kretanje i napucavanje su čist seks. sad me jako kopka da saznam ko je ovo radio, na vikiju ne piše ništa za ovu igru ali osećam da je ovo derekovo čedo...

Calavera

waldorf's journey (#21) je... hmm... pa to vam je kao mario, znate, platformer, idete sleva nadesno dok ne dođete do kraja, samo što umesto marija igrate kao debeli morž kojeg kontrolišete golferskim udarcima gde bilo kakva loša procena distance i jačine rezultira sa jedno 87% šanse da nesretni morž ode u provaliju. no, nije waldorf tako bespomoćan, može da lebdi, udružuje se s pticama koje ga spasavaju kad zglajzne u bezdan i skuplja školjke kojima potom kupuje razne džidžabidže. nažalost, cela igra se sastoji od tog jednog nivoa koji se dosta brzo prelazi, no bar je randomizovan i nudi zanimljiv opcioni čelendž. šarmantno!

pingolf (#31) je igra gde ime već kaže sve, golf + fliper. imate 18 2d nivoa gde pored standardnog golf gejmpleja u svakom trenutku dok je loptica u vazduhu imate mogućnost da je lupite i tako joj date impuls™ koji će je možda poslati preko sledeće prepreke. krajnje simpatično, bar do trenutka kad potrošite 15 minuta potpuno kontrolišući partiju i onda dođe rupa iz pakla za koju vam treba 10 udaraca i skroz vam uništi šansu za pobedu. demorališuće!!!

attactics (#9) je nešto najbliže rts naslovu što sam video do sad, samo što je ovde fokus isključivo na borbi između dve vojske i osvajanju protivničkog zamka. zapravo, cela stvar je toliko minimalistička da se odvija na jednom ekranu, sve se svodi na premeštanje jedinica tako da to ima smisla (strelci pozadi, štitonoše napred, itd.) ili da imaju povoljan matchup u svakoj koloni. dosta frenetičan tempo i mnogo mikromenadžmenta, a takvi naslovi generalno nisu moja šolja čaja, ali igra vam mudro čuva progres nakon svakog pređenog nivoa, te ću je verovatno gustirati u pauzama između igara koje mi više prijaju...

kao što je to mortol (#6), igra s izvrsnom idejom i SKORO jednako dobrom egzekucijom. radi se o platformeru gde na početku igre dobijete 20 hrabrih sinova zemlje mortolije koji pored standardnog kretanja mogu da rade tri stvari: da eksplodiraju, da se pretvore u kamen, i da se zalete u zid i ostave svoje beživotno telo kao odskočnu dasku za nesretnike koji dolaze za njima. naravno, sve tri mogućnosti su ESENCIJALNE pri prelasku nivoa, ali igra vas džentlmenski snadbeva dodatnim jedinicama da zamene vaše izgubljene mortolijance, mada je uglavnom potrebno malo mozganja kako doći do njih a da vas to ne košta više vojnika nego što dobijate. još 1 sjajna stvar je što vam igra daje da se vraćate na nivoe koje ste već prešli i dodatno ih optimizujete tako da iz njih izađete sa što više ljudstva, najzad vidimo odakle je sifu ukrao tu ideju  :lol:  jedino što mi se ne sviđa je što vas ovaj sistem prosto mami da resetujete nivo čim izgubite nekog mortolijanca kojeg niste morali da žrtvujete, no to je više problem sa mnom i mojim min/max tendencijama.

Meho Krljic

Sve zvuči vrlo zanimljivo. Ja sam i dalje malo igrao Bug Hunter danas. I skoro  sam stigao do kraja! Prve mape.

Calavera

moraš mi javiti da li na kraju stvarno ulove tu bubu!!!