• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NAJMIZANTROPSKIJI FILM

Started by Ghoul, 30-08-2004, 07:50:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

QuoteA SEDMI KONTINENT je jedini Hanekeov film da valja

Uh dobro je, znaci ima nade  xrofl

Dobar je Angst, samo mizantropija? Ne znam, ne citam ga tako. OK, zbunjen, lud, totalno neglamurozan, random serijski ubica, nekakav konfuzni point of view njegov vise nego siri plan. Bar mi se cini tako. Uvid u jedan dan i aktivnosti psihopate. Henri mi se nije nesto dopao, mada davno sam ga pogledala.

E sad, Man Bites Dog (1992) s druge strane, to mi se jaaaako dopalo!

Ghoul

Quote from: Petronije on 13-03-2015, 00:40:30
posle gledanja nisam imao nikakvih negativnih osecanja prema ljudskoj vrsti, ovo je nesto sasvim drugo.

pa ok, tema je ionako postavljena impresionistički a ne strogo i egazktno merljivo.

Quote from: Ghoul on 30-08-2004, 07:50:02
...Film posle koga vam se ljudska rasa zgadi... Posle koga ljudi izgledaju kao 'the most odious vermin that earth ever suffered to crawl upon it' (J. Swift), kao 'uskovitlana srž svekolike gnjusi' (E.A. Poe)... kao beznadežno-patetična gomila najprizemnijih, najsirovijih bednika... znate već.

uostalom, moglo bi se tvrditi da prava umetnost po prirodi stvari nije mizantropska nego je, čak i sebi samoj uprkos, uvek humana, jer govori nešto o čoveku, ogoljava ga i otkriva i kritikuje 'za njegovo dobro', za zabavu i nauk ostalima itd.

dakle, ne shvataj to doslovno. reč je o impresiji, o utisku da je autor, ako ništa drugo, barem lišen iluzija o ljudskoj vrsti, lišen je srceparajućeg po-svaku-cenu humanizma blatantno plasiranog (obavezno iskupljenje, ljubav pobeđuje, snaga volje, savest se budi, 'viši' nagoni prevladavaju 'niže', čovek je u suštini dobar samo treba da to i sam shvati, itsl).
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

ma zezam se ja za ANGST, može to da se shvati na trista načina, mada je po meni najbliži onome što je Boban nekad podjebavao, da je horor u stvari nazadni pokret. ANGST je upravo jedan konzervativan film.

Njemci su ionako Bizmarkova djeca, njima je i fudbal birokratski sistem, samo ludaci ispadaju iz mašinerije. I onda lijepo čovjek izađe iz zatvora i usere sve, još pri umišljaju da mu je plan savršen i da ga nikad više neće uhvatiti. Samo, čak i da to nisu nikad učinili, jopet ispada da izvan birokratije postoji samo go ludak.

Dakle, ultranazadna perspektiva, meni to realno i ne može da bude mizantropsko, jer je riječ maltene o moralističkoj bajci, koja i nije baš toliko perverznija od braće Grim, neočišćenih od nasilja i monstruoznosti u originalu.

ANGST je u stvari poučna priča s naravoučenijem ''vidite đeco šta će da bude ako skrenete s puta, doći će Đoko Vještica''. Nije to mizantropija no vaspitna bajka 8)

A propo toga, SEDMI KONTINENT djeluje upravo kao srednji prst tom germanskom sistemu. Ono baš ima ''fuck you'' nacrtano na čelu, ali ni on mi nije mizantropski.

Petronije

Nadovezao sam se na Batin post ali zaista sam rasmisljao o tome sta osecam posle filma i ako bih morao da definisem - onda je to naslov filma, strah. I to ne toliko za sebe koliko za porodicu, jer nisu svi ludaci ovako nesposobni i upadljivi. Aj' laku noc :mrgreen:
Arm the Homeless

Albedo 0

dakle, film je ispunio svoju humanističku svrhu 8-)

no, ja bih rek'o da je SPOORLOOS mnogo gadniji od svega navedenog

C Q

Jbg, ako sam već prisiljen "gledati realnost" nek to onda bude realnost serijskog ubice, Amen. Istina, nije loš ni The Vanishing.

Dybuk

Spoorloos je bio malo....spoor  :lol: do pred zadnjih 20-tak minuta, ali zavrsnica je prilicno gadna. Wtf  :?

Borgman (2013) je verovatno najbolji Holandski film koji sam pogledala. Moze da se kaze da odgovara ovoj temi. Briljantan.

Albedo 0

BORGMAN nije bre mizantropski, kako, pa ono je totalni hepi end! 8-)

BORGMAN je felinijevski! 8-)

Dybuk

Hepi End in-deed!  8-)  Strasan film!  xcheers

Karl Rosman

"Den brysomme mannen" (2006)
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Karl Rosman

The Medusa Touch (1978) :!:
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Albedo 0

Quote from: Karl Rosman on 13-03-2015, 21:50:25
"Den brysomme mannen" (2006)

odlično je ovo, ali u Srbiji bi navijali da raščereče klipana! 8-)

Quote from: CellQ. on 13-03-2015, 13:55:42
Jbg, ako sam već prisiljen "gledati realnost" nek to onda bude realnost serijskog ubice, Amen.

kakva bre realnost, o čemu ti, kad bi ovog lika iz ANGST doveli kod pravog psihijatra izbacio bi ga iz ordinacije s dijagnozom - simulant.

sve je laž, samo pusta laž

Son of Man

Predpostavljam da EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH (2001) nema nigde da se nađe da se pogleda? Na sinemagedonu nula seedera?

Dybuk

Deluje zanimljivo, hvala za link @Bato!  :)

Pitanje, ko je pogledao:
Da li ima horor elemenata, jer trazim opskurnije Evropske horor/related filmove ovih dana? Zanrovski manje plodne kinematografije, da kazem. Hvala.

Ghoul

Quote from: Dybuk on 26-03-2015, 12:37:37
Pitanje, ko je pogledao:
Da li ima horor elemenata, jer trazim opskurnije Evropske horor/related filmove ovih dana?

ako pitaš za BOG U USTA - nema elemente horora, ali je ipak odličan crnjak. otkad ja hvalim taj film...

Quote from: Dybuk on 26-03-2015, 12:37:37trazim opskurnije Evropske horor/related filmove. Zanrovski manje plodne kinematografije, da kazem. Hvala.

imaš ovde spisak od 100 najboljih (šnajderov izbor - sa MOJIM ocenama):

http://templeofghoul.blogspot.com/2010/12/100-best-european-horror-films.html
https://ljudska_splacina.com/

Dybuk

Zahvaljujem na informacijama, Ghoul, bacila pogled na spisak, i dobar deo sam pogledala ili makar cula za njih.  xnerd Potrudicu se da nadjem neke od naslova.  :)
Istocna i Srednja Evropa me najvise interesuje, Skandinavija, (uvek dobri!) Italija, Francuska, Spanija (meni omiljena) UK naravno - vec imaju opsezan opus 'under their belt'. Nemacki low budget splatter/extreme mi nije bas po volji.
Upravo gledam Svedski film Vaxdockan/The Doll iz '62 odlican, na YouTube sa prevodom - engleskim, koga interesuje :)

Steta za Bog u Usta, ali pogledacu, kad zavrsim ciklus horora.  xcheers

Son of Man

Ima baš dosta dokumentaraca o BTK-u, inače po meni ubedljivo najokrutnijem i najzajebanijem serijskom ubici, i kroz svaki se dok. provlači po neki deo ovog njegovog jedinstvenog priznanja na sudu gde govori koja je sve dela počinio i na koji način, do detalja. Ovo je full verzija tog priznanja od 85 minuta, te ako ste već zainteresovani bolje pogledajte ovo da se ne bi maltretirali sa isečcima po zaista opskurnim TV dokumentarcima. BTK je realno zlo i realan monstrum a zapravo skroz običan čovek koji čuči u svakom od nas. Jer upravo to smo mi. Čovečanstvo...

http://youtu.be/h11KLs6ndI0

Torrente

Quote from: Son of Man on 27-03-2015, 15:11:10
BTK je realno zlo i realan monstrum a zapravo skroz običan čovek koji čuči u svakom od nas. Jer upravo to smo mi. Čovečanstvo...
Isto tako možeš reći da u svakom od nas čuči dobro.

Nego, ima li gdje njegov psihološki profil? Da li je zlostavljan; seksualno frustriran tj, neprivlačan ženama koje je on želio; ekstremno ambiciozan, ali bez sposobnosti da to ostvari društveno prihvatljivim putem (npr. Hitler); ...?
Samo u filmovima ima originalnih razloga, u stvarnosti je uvijek kliše. Neka me neko ispravi ako nije tako.
Evo psihološki profil Icemana (poslednjih 10 minuta, od 35:43 do kraja):
http://www.youtube.com/watch?v=psoq8qYvx18#ws

Son of Man

Ne, ne, nisi me skapirao, nisam ja napisao da u svakom od nas čuči zlo, nego čovek. Dakle, dobro i zlo nikad nisu ni postojali, to je novija izmišljotina, a oduvek je postojao samo i isključivo čovek.

A inače, imaš te profile svuda po internetu, barem za serjske ubice toga nikad nije manjkalo.

Dybuk

Quote from: SonDakle, dobro i zlo nikad nisu ni postojali, to je novija izmišljotina, a oduvek je postojao samo i isključivo čovek.
Interesantno, thought provoking..a evo na kakav je zakljucak mene navela ova tvrdnja.

Ja bih rekla da je suprotno, dobro i zlo kao kategorije su uvek postojale, i cesto su se neki poremecaji koji mogu da navedu ljude na zlodela objasnjavali upravo zlom, posednutoscu.
Kako znamo vise o psihologiji, tako smo skloniji da manifestacijama "zla" damo imena ljudskih bolesti: psihopatija, psihoza, sociopatija itd. 'Covek'  ;)
Psihologija je zakon 8-)

Inace, interesantna je ova prica o psiholoskim profilima, i uvek se postavlja pitanje "zasto" je neki masovni ubica pocinio silne, cesto sadisticke i monstruozne zlocine. Najgore je sto cesto ili ne znaju, ili su u fazonu 'jer mi se moglo'. To je psihopatija, potpuno odsustvo empatije.
Meni je bilo zanimljivo ovo: ako psihopate navodno vec nista ne osecaju, zasto osecaju mrznju i imaju poriv da povredjuju druge (ljude i zivotinje). To mi je veoma zanimljivo, ne znam odgovor. Najjednostavniji, i najopstiji odgovor: ta osoba je zla.

Son of Man

Da ali ne osećaju mržnju kakvu mi osećamo, oni samo misle da je to mržnja a zapravo ne osećaju ništa, nego jednostavno vole da ubijaju, to ih radi ko gudra i onda misle da je taj URGE mrznja, ali posto ti psihijatri koji rade sa njima nisu i sami psihopate, oni realno ne mogu ni u ludilu da zamisle kako se ovi zapravo osecaju i sta ih vozi, pa stoga da bi taj skroz neistrazen fenomen kolko tolko pojasnili i običnim, ovozemaljskim ljudima onda pričaju bajku o zlu jer to je jedino sto ljudi mogu da skontaju a sto kolko tolko (a zapravo nimalo) podseca na psihopatiju.

Inače zlo i dobro bez ljudi ne postoje, pre tolko i tolko miliona godina kada nije bilo ljudi na planeti nije ni postojao taj pojam pa ni "osećaj" da je nesto zlo ili dobro. Mislim da je to jedan od jačih dokaza da je to samo izmišljotinja. Zlo i dobro su zapravo jedna te ista stvar, 2 strane iste medalje ali posto ljudi imaju potrebu da sve dele na levo i desno, onda kao ovo je zlo a ovo je kao dobro. E, jes kurac. :)

Albedo 0

Quote from: Son of Man on 29-03-2015, 22:12:05
zlo i dobro bez ljudi ne postoje

ni serijske ubice ne postoje bez ljudi. Ni psihopate ni psihijatri itd...

C Q

Kawaki!

(Film jeste lošiji nego što sam očekivao, zapravo - situacija je time gora što je režiser Tetsuya Nakashima a njegov prethodni je bio više nego odličan Confessions. Šteta. Ali da bilo ko drugi stoji iza ovoga filma mislim da bi mu mogao dati veću ocjenu. Ipak, gledati kako trainwreck Kōji Yakusho histerično ide gore-dole te siluje-prebija-ubija je već preporuka po sebi - a i rjedak nihilistički kraj je još jedan plus)

дејан

...barcode never lies
FLA

Dybuk

Quote from: дејан on 06-04-2015, 15:03:38
http://www.imdb.com/title/tt0147612/
Sjajan film! Jesi gledao Welcome to the Dollhouse ili Palindromes? Mada mu je Happiness ubedljivo najbolji, po meni.