• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

VELIKE I SKRIVENE ROKENROL KRAĐE

Started by taurus-jor, 09-09-2004, 02:41:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

taurus-jor

No copyright.
No credit.

Povežite originale sa piratima.

Kradeni ili "pozajmljivani" mogu biti zvuk, rifovi, pa i cele pesme, sa kompletnim aranžmanom. Ima nas i takvih. :lol:  

ORIGINALI:
1. Everything's Gone Green - NEW ORDER
2. Blue Monday - NEW ORDER
3. Owner Of A Lonely Heart - YES
4. Just Like Heaven - THE CURE
5. A Night Like This - THE CURE
6. Gloria - THEM featuring VAN MORRISON
7. Rock n Roll Singer - AC/DC
8. Start Me Up - THE ROLLING STONES
9. Pumpin' For Jill - IGGY POP
10. Where Did I Go Wrong - UB40

PIRATI
1. Jailbreak - AC/DC
2. Mjesečina - MERLIN
3. 7 dana - EKV
4. Love Removal Machine - THE CULT
5. Moji drugovi kuće imaju - BIJELO DUGME
6. In Between Days - THE CURE
7. All The Way - NEW ORDER
8. Moja draga je otišla u armiju - PRLJAVO KAZALIŠTE
9. The Walk - THE CURE
10. Wild Flower - THE CULT
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Spider Jerusalem

Spider Jerusalem

Blue Monday - The Walk.

Ali to je nategnuto do bola.

taurus-jor

Ok. Two points for Spider.

Blue Monday-The Walk. Pa, imam obe pesme. Aranžmanske sličnosti postoje. Recimo da bi "inspirisano" bila prava reč. U svakom slučaju, New Order su pizdeli vrlo glasno... Ali čekaj da vidiš ostale rezultate.

Boban

Pa takve stvari su potpuno normalne.
Kradu se mnoge druge stvari, pa zasto ne i muzika.
Ima neko pravilo da treba promeniti bar 30% i onda kradja nije kradja.

Imam plocu nekog Snuki Tejta (nisam bas siguran da se ovako izgovara, bar 15 godina nisam otvorio tu plocu), maxi singl, potpuna budalastina i verovatno apsurdni raritet na ovim prostorima a i sire. Nikad u zivotu nisam sreo bilo koga ko je cuo za coveka. A i nacin na koji sam dosao do te ploce je prica za sebe, no, to prevazilazi okvire ove teme.
Elem, svojevremeno cujem domacu stvar na radiju koja ima doslovno, ali doslovno, doslovno prepisan taj unikatni ritam, tako da sam shvatio da nisam vlasnik jedinog primerka doticne ploce u gradu. Ali je verovatno plagijator mislio da je jedini inace ne verujem da bi uradio to sto je uradio.

..........
Jebote, nadjo ga...
http://www.fuzzlogic.com/flex/s/4611.php
Snuky Tate he's the groove #1 / #2 12"/7"
(7") blackout music. / 2 tracks / 1979

............................
....................................
Definitivno, jebote... upravo sam otkrio da je postojala jedna Punk stvar koja se ugurala medju moje omiljene pesme. Uzas. Kakvo ponizenje za moj um...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

U stvari sam ja bio panker ali sam to zaboravio... kao Petar Pan u filmu "Kuka". Ili "Angel's Heart".
Mogu ti reci da cu sa zebnjom ovih dana pregledati svoju kolekciju decenijama nedirnutih ploca. Ko zna sta me sve tu ceka...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Spider Jerusalem

Znao sam. Samo bivši pankeri mogu postati tako tvrdokorni zatucani balkanomeni.

Nego, je l' mogu da ti svratim za te sudbinske trenutke. Da ovekovečim kamericom čega tu sve ima. Obećavam da te neću snimati kad budeš plakao nakon što nađeš nekog Ernesta Hamperldinka ili singlicu Seks Pistolsa...

milant

Po meni je najveca kradja sto je Indira Radic uzela Rammstein pesmu Du Hast. Eto spajanja nespojivog.

Lurd

A šta fali Inglbertu Hamperdinku? Mislim na šlager pevača, ne na kompozitora Ivice i Marice.

Bobane, nemoj džabe da se mučiš sa tim pločama. Šta se natežeš i maltretiraš. Eto, u znak prijateljstva, doći ću da te oslobodim tog balasta. Da ga nikad više ne vidiš.

Ma, nema frke, drugari smo.
My trees...They have withered and died just like me.

taurus-jor

'Ajde, Bobane, poshto ne volish EKV, nadji kome je drpila rif za pesmu 7 dana.

I molim vas, ljudi, Mjesecina bi trebalo da je zicer. To je najvecha sramota u istoriji jugoslovenske popularne muzike. Od tona do tona. Cela kompozicija + aranzman, a potpisan Dino Merlin.

Ghoul

mesecina= ub40 'de sam se zajebo'
https://ljudska_splacina.com/

kissellii

A Night Like This - THE CURE : 7 dana - EKV
Just Like Heaven - THE CURE : All The Way - NEW ORDER (valjda...)

mogao si da stavis i the cure - forest : ekv-šuma (ili već tako nekako)

Blue Monday - The Walk ..... po meni ovo nema nikakve veze,ali nikakve

taurus-jor

Kisselli i Spajder izjednačeni sa dva poena.
Majstor Ghoul razotkrio najprovidniju i najbesramniju krađu, koju je samo Dino Pacov mogao da izvede. Naime, 1989. godina. Sutomore. 15 kafića jedan do drugog. Dva koja su susedna puštaju istovremeno Merlin i UB40. Svaki dan u isto vreme, kao po dogovoru. Prvo je engleski, a onda (tadašnji) srpskohrvatski. Sve ostalo je istoooooooo.

'Ajde, gospodo, skinite gaće ostalima. Ne mogu da kradu/pozajmljuju nekažnjeno...

Bruka, Bobane. Kako za EKV nisi znao?

Black Mamba

pa citavo Dugme je ukradeno, samo sto je to mudro upakovano pa nekako i ne smeta.... ili smeta... tjah

Dino mi je ljigav od glave do pete, hocu da kazem od prve do poslednje pesme

ovo za EKV ni ja nisam znala

elem.. i ja sam bila punk grrl tamo nekad :lol: a onda sam cula Toy Dolls-e i navukla se na veseli punk ko niko... odmah posle nekako je dosla i Mano Negra koji su mi inace jedan od omiljenih bandova

...

Tex Murphy

Hm, pa Dino jeste smradina (kao i Bregović uostalom, a i Balašević, itd.), ali imao je dvije ili tri solidne pjesme. I preziva se DERVIŠHALIDOVIĆ a ne Merlin (kao što u jednoj ukrštenici nađoh "ima pjevača Merlina"  :x )
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Inače, mislim da je the naj-krađa na prostorima bivše YU Ne spavaj mala moja muzika dok svira, "by" Bregović, actually The Beatles (osim ako i oni nisu zdipili od nekoga).
Genetski četnik

taurus-jor

Dobre, bre! Gde su ljubitelji The Culta?
Shta je sa Wild Flower i Love Removal Machine?
Nije potrebno mnogo tragati - obe pesme su bile veliki hitovi i nalaze se na albumu Electric.
Cijim rifovima se The Cult posluzio?
Ove kradje su, po mom misljenju, dobre.
Vlasnici se nisu bunili...

Bilja

Ima jedan deo instrumentala, skoro identican, kod pesme "Baker Street" i na albumu "momentary Lapse of Reason" od Pink Floyd, valjda "Terminal Frost" instrumental na samom kraju. Ma skoro identican instrumental. Ne znam ko je tu original a ko kopija ili se slucajno utrefilo (a sta je uopste slucajno?).
Bilja
----------------------------------------@

taurus-jor

Pošto je odgovoreno samo na pola pitalica, preostalih pet poena ostavljam samom sebi. Dakle:

Love Removal Machine (The Cult) je direktna posveta Start Me Up (The Rolling Stones). U pitanju je rif, koji je glavni motiv u pesmi.

Čuven rif iz Wild Flower (The Cult) u potpunosti je prepisan iz pesme Rock'n'Roll Singer (AC/DC). Dotična se nalazi na evro-američkom prvom albumu grupe (High Voltage), odnosno na njenom drugom australijskom albumu (TNT). Oba su izdata 1975. godine.

[Čitav album Electric (1987), na kojem se nalaze Love Removal Machine i Wild Flower, zvuči kao posveta AC/DC koji te godine nisu izdali album.]

Opet, AC/DC su jako voleli Van Morrisona, pa su rif iz Vanove pesme Gloria ugradili u svoj Jailbreak. Proverite.

New Order je imao maniju optuživanja The Cure da ih potkrada. Za The Walk se definitivan odgovor ne može dati, i slažem se sa Gavrom da je stvar vrlo nategnuta. Međutim, motiv sa akustičnom gitarom iz slabašnog, drugog New Order singla Everything's Gone Green zaista se našao u superiornoj In Between Days. New Order su opet pizdeli, a Smth je samo slegnuo ramenima i kazao: "Ali, meni se samo dopao zvuk...". New Order su se osvetili 1989. godine prepisavši, za razliku od The Cure, vrlo jasno i glasno, bas deonicu iz Just Like Heaven u svoju pesmu All The Way. Pozdrav Kisselliju!

Ostao je još Iggy Pop. Pa, dobro: fatalno la-la-la-la-la-la iz Pumpin' For Jill (1981) jako se dopalo Prljavom kazalištu, i eto nama "Moja draga je otišla u armiju".

taurus-jor

Evo nove pitalice.

Koja pesma kojeg benda je bila "inspiracija" za Familijinu Malu grupu pedera?

iNCUBUs

A Džej-AC/DC kombinacija?  :!:
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

taurus-jor

Jok, mada ti je ideja:  :evil:

Grupa Gutterball. Pesma se zove "One On One" i govori o njujorshkim barovima.

Tex Murphy

Čisto forme radi, Ne spavaj mala moja muzika dok svira od B. dugmeta je zdipljena iz pjesme R'n'R Music Čaka Berija, ali olakšavajuća okolnost mi je što su tu pjesmu obradili i Bitlsi (naravno, OBRADILI a ne ukrali).
Genetski četnik

Tex Murphy

Zna li neko odakle potiče ona glavna tema iz pjesme BITTERSWEET SIMPHONY od D Vrva? Jerbo strašno liči na jednu Grigovu kompoziciju (koju je, gle čuda, jedna propala bivša sarajevska grupa identičnog imena kao prašak za pecivo ubacila u jednu svoju pjesmu).
Genetski četnik

Tex Murphy

A jesmo spominjali ovde da je main theme iz Exorcista zapravo Bahova Tokata i fuga odsvirana unazad? Ili tako nešto... To sam čuo, ali nemam pojma kako da provjerim.
Genetski četnik

BladeRunner

QuoteZna li neko odakle potiče ona glavna tema iz pjesme BITTERSWEET SIMPHONY od D Vrva?

"The last time" od Rolling Stones-a. Legenda kaze da Verve nisu licencirali sempl, a snimili su pjesmu. Stones-i ih tuze, logicno dobiju spor i skoro sve pare od singla. Pjevac Verve-a, Richard Aschroft (garant sam neko slovo pogresno napisao), daje izjavu u stilu : "Kakvi smradovi. Toliko novca imaju i jos uvijek im je malo". Stari, dobri Rolling Stones-i. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Tex Murphy

Thanks for the answer! Btw, it's ASHCROFT  :)
Genetski četnik

iNCUBUs

Quote from: "Harvester"A jesmo spominjali ovde da je main theme iz Exorcista zapravo Bahova Tokata i fuga odsvirana unazad? Ili tako nešto... To sam čuo, ali nemam pojma kako da provjerim.

Jeste, to je i sam Mika pričao.

Tex Murphy

Ona pjevačica, kako se zvaše, Bonnie Raitt, ima onu pjesmu, kako se zvaše nemam pojma, koja STRAŠNO liči na All You Need Is Love baj D Bitls.
Genetski četnik

Lurd

Quote from: "Harvester"Ona pjevačica, kako se zvaše, Bonnie Raitt, ima onu pjesmu, kako se zvaše nemam pojma, koja STRAŠNO liči na All You Need Is Love baj D Bitls.

Ima onaj jedan pevač onu jednu pesmu koja je praktično ISTA kao ona od one grupe.

Mislim, hoćemo li sada da nabrajamo ko je šta od koga uzeo?

Okej, od koga je Afrika Bambaataa pozajmio ritam deonicu za svoj, što kažu, kvintesencijalni hit-singl Planet Rock? I od koga je Dragana Mirković pozajmila istu stvar za disko remiks svog velikog hita Umirem, majko.

Morticia

Dragana Mirkovic je u nekom remixu (ne znam naslov) uz DZogani skakace ubacila PUBLIC ENEMY - don't believe the hype.  :roll:   :roll:  :x
You're dead, son. Get yourself buried.

iNCUBUs

Planet Rock, da nije nešto od Kraftwerka? Nisam čuo pesmu jako dugo, pa kroz maglu...

Inače da li neko zna, koji je to sample iskorišćen u Snoopovoj i Pharellovoj "Drop it like it's hot", onaj synth sample?

Lurd

Quote from: "iNCUBUs"Planet Rock, da nije nešto od Kraftwerka? Nisam čuo pesmu jako dugo, pa kroz maglu...

Ha, ha! Kroz maglu, a?

Jeste, Trans-Europe-Express.

A Dragana Mirković isto, samo što je semplovala Electric Caffe.

taurus-jor

Nedavno sam konacno odvojio vreme da preslusham Movement, prvi album New Order, i potpuno mi je sada jasno zashto je nastala netrpeljivost i medjusobno, cini se, inadzijsko potkradanje izmedju te grupe i The Cure.

U jednoj od pesama (pogledachu naslov, nemam disk pri ruci) zestoko se osecha Smithov klasik "A Forest" - mnogo, mnogo vishe no shto se potonji New Orderov "Blue Monday" osecha u The Walk.

Evo hronologije kradja, prekradja i "pozajmica zvuka" izmedju New Order i The Cure:

1981. - New Order chorishe aranzman i atmosferu "A Forest".  
1983. - Singl "The Walk" grupe The Cure pomalo lici na sveze izdati "Blue Monday". New Order bucno protestuje, ali su se pesme pojavile gotovo istovremeno i teshko je rechi da li je u pitanju slucajnost ili Smithova suptilna osveta.
1985. - The Cure snimaju superiorni singl "In Between Days", u koji je, po Smithovom priznanju, uvrschen aranzman sa akusticnom gitarom iz veoma dosadnog New Order singla "Everything's Gone Green" (1981). Ne znam shto su se New Order toliko drali, jer su kompozicije drasticno drugacije, a josh im je Smith ukazao cast, vaskrsnuvshi, prakticno, jedini vredan momenat sa propalog EGG singla.
1989. - New Order, za potrebe pesme "All The Way" (album Technique), od tona do tona preuzimaju cuvenu bas deonicu iz The Cure himne "Just Like Heaven" (1987). Smithova reakcija na ovo usledila je tek kada su New Order iznova opalili po "Cure prekradjama".

Po kvalitetu kompozicija, The Cure je u ovoj "utakmici" pobedio New Order sa 4:0. Ko ne veruje, nek' uporedi.

Tex Murphy

Cool! Interesantan tekstić. Ja nažalost ne mogu da "izmjerim" snage u ovoj utakmici jer sam slušao samo onu polovinu koja pripada The Djevojkama.
Genetski četnik

taurus-jor

Nabavi i New Order. Momci nisu za bacanje, ali su jedno vreme vishe bili "cool" no shto su bili istinske velicine. Shtampa ih je pumpala jer su iz Mancestera, a Mancester je, je l'te, rodno mesto velikog broja znacajnih britanskih bendova. Jedan od njih je i slavni Joy Division.

Zashto imam simpatija za New Order?

- Zato shto su oni "obelezena grupa". Oni su Joy Division bez Iana Curtisa, bend koji je bez preminulog vodje pokushao, i na kraju uspeo, da bude drugaciji. Maltene su bili k'o The Doors bez Jima Morrisona - unapred osudjeni na propast. Ali, pokazali su se zilavijim i vedrijim no shto je iko ocekivao.

- Zato shto su od druge polovine osamdesetih, narocito posle briljantnog singla "True Faith"/"1963" (1987), naucili da prave stvarno dobre pop pesme.

Mark

Quote from: "taurus-jor"Nabavi i New Order. Momci nisu za bacanje, ali su jedno vreme vishe bili "cool" no shto su bili istinske velicine. Shtampa ih je pumpala jer su iz Mancestera, a Mancester je, je l'te, rodno mesto velikog broja znacajnih britanskih bendova. Jedan od njih je i slavni Joy Division.

Zashto imam simpatija za New Order?

- Zato shto su oni "obelezena grupa". Oni su Joy Division bez Iana Curtisa, bend koji je bez preminulog vodje pokushao, i na kraju uspeo, da bude drugaciji. Maltene su bili k'o The Doors bez Jima Morrisona - unapred osudjeni na propast. Ali, pokazali su se zilavijim i vedrijim no shto je iko ocekivao.

- Zato shto su od druge polovine osamdesetih, narocito posle briljantnog singla "True Faith"/"1963" (1987), naucili da prave stvarno dobre pop pesme.

U odnosu The Cure i New Order postojala je vecita borba oko istih fanova. Oba benda su na isti nacin proizisli iz new wave zvuka u pop.
Jos koliko su svi zajedno mrzeli Morisija (I Smitse)... A tek on njih...

Tauruse, ne znam da li znas, ali slicnost pesama Walk i Blue Monday ponajvise PROIZILAZI IZ JEDNE TADASNJE NOVINE - ne razumem se u tehniku ali tada se pojavio neki ultramoderni sintisajzer/sekvencer/ritam masina koju su Robert i momci iz New Ordera u isto vreme nabavili - otud slicnost zvuka i atmosfere. Sama struktura pesme je identicna jedino u delovima - mostovi i refreni su razliciti!

Takodje, slicnosti doprinosi i New Orderov bas i Robertov sestozicani bas - u oba benda oni odredjuju melodiju i znacajne deonice pesama...

Super topik!

:)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

taurus-jor

U pravu si, Mark. Jedina prava slicnost je u zvuku - ali to isto vazi i za odnos "Everything's Gone Green" i "In Between Days".

A to za bass je velika istina. U zvuku The Cure, pocev od "Seventeen Seconds", pocinju, u izvesnoj meri, da se osechaju Joy Division uticaji (govorim o muzici), s tim shto je Smith to digao na vishi nivo, zahvaljujuchi cistijoj produkciji, razradjenijim kompozicijama ali i naglasku na neke druge instrumente. Ali, nakon "Seventeen Seconds"  dogodila se povratna sprega. New Order, koji je proistekao iz Joy Division, "otkrio je" Smithov "A Forest" - klasik paranoje sa bubnjem kakav niko do tada nije imao. Vech na Three Imaginary Boys je on u prvom planu - ma koliko Lol Tolhurst bio priucen bubnjar - ali zvuk bubnja na "A Forest" je antologijski. Originalan. Uticajan. Svi ostali "gloom and doom" uticaji (Joy Division, Nick Drake) padaju na tom mestu u drugi plan.

Ako bi me pitali po cemu prepoznajem The Cure, uvek bih rekao: Po Robertovom glasu i snaznom, zvucno originalnom, a ponekad i prejakom bubnju.

New Order i The Cure imaju vrlo zanimljivih slicnosti, ali i sopstvene licnosti. Two thumbs up za oba benda.

taurus-jor

Pesma sa New Order albuma Movement na koju sam mislio zove se "Chosen Time".

mick_rider

Quote from: Mark
Quote from: "taurus-jor"Jos koliko su svi zajedno mrzeli Morisija (I Smitse)... A tek on njih...

Interesantno. I meni, kao The Cure fanu nikada nije narocito godio zvuk New Ordera a o Smithsima da i ne govorim. Nisam znao da se ne podnose ali mi polako postaje jasno zbog cega. Po kolicini talenta, Smith definitivno odnosi prevagu. Pokazao je da ume se snadje veoma dobro u razlicitim muzickim pravcima dok je Moz uvek pricao jednu te istu pricu. O muzici da i ne govorimo. Sve na isti kalup.  Sto se ovog rivaliteta izmedju Cure-a i New Ordera tice, znao sam za vec pomenuti spor oko Blue Monday-a ali za ovo kasnije ne. Preteruju.

P.S.

Sjajna tema. Nije mi jasno kako sam uspeo da je previdim.

---

domaca kuhinja kaze...

Eva Braun, "sva tvoja cutanja" = The Beatles, "I'm only sleeping".

Cecina "Sudnji dan" je maltene od A do Sh "Pozurite konji moji" bijelijeh dugmadi.

"mama" omrazenog benda van gogh je, naravno, danzigova keva. sl to ionako svi znaju.

sad, kraljevi pozajmica su Supernaut. "Caj" sa prvog albuma je "Cheree" Suicidea, "Kasika" sa "raj na nebu..." je "Spoon" od Can, a "savrseni zlocin" su the godfathers, "if i only had time".

kad smo vec kod Kumova, cuvena kurt cobanova "just because you're paranoid don't mean they're not after you", koja je usla i u pisanija Vladimira Tasica, ako se ne varam, u stvari je izmenjeno i pozajmljeno od the godfathers, "Just Because You're Not Paranoid Doesn't Mean To Say They're Not Going To Get You".

sad, u domenu citata je stulicevo "i to se dogadja ponekad", cija melodija s kraja neodoljivo podseca na nezaobilazne bitlse i "words of love", ali jedan od najvecih blefova je "mi smo ljudi cigani sudbinom prokleti". ne znam pouzdano, kasnije sam malo rodjen, ali bice da je safet isovic mnogo pre stulica otpevao taj stih u pesmi "Ciganka": "Mi smo ljudi Cigani sudbinom prokleti/Dusu cu ti vatrenim poljupcima oteti".
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Morticia

Sa topika o onom nesrećnom filmu gde onom nesrećnom odrpanku gori glava jer je, kao, neki stripovski superheroj.

Quote from: "Morticia"
Quote from: "Zika Kisobranac"ko ne slusha pjesmu slusace oluju
KRAĐA!

To nije pesma tog benda, to je Branko Miljković.

KRAĐA!
You're dead, son. Get yourself buried.

Nyarlathotep

Ja ne smem ni da se upustim u pricu o kradjama domacih "rokera".  Toliko toga gnusnog...poput onih nesretnika Goblina koji pokradose rif od Therapy? :P
"Jagode su jagode i supermen je jak", kako god da se zove to govno od pesme, bend nazalos' znam kako se zove - jeste ojadjena melodija refrena stvari Screamager sa Troublegum albuma...
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Tex Murphy

Mislim da se ponavljam, al nema veze  :lol: M.A. Henda (brkat tip, liči na Desimira Stanojevića) pjeva neku svoju debilnu pjesmu a gitara bukvalno prekopirana iz pjesme Looking For A Summer, koju je pjevao i odsvirao Chris Rea. Ne mislim prekopirana u smislu da čovjek svira istu melodiju, nego je bukvalno Reina gitara ubačena u pjesmu  :lol: (to valjda zbog toga što, iako melodija nije previše komplikovana, nije jednostavno odsvirati onako fino sa emocijama kao što to radi Chris).
Genetski četnik

---

Quote from: "Nyarlathotep"Ja ne smem ni da se upustim u pricu o kradjama domacih "rokera".  Toliko toga gnusnog...poput onih nesretnika Goblina koji pokradose rif od Therapy? :P
"Jagode su jagode i supermen je jak", kako god da se zove to govno od pesme, bend nazalos' znam kako se zove - jeste ojadjena melodija refrena stvari Screamager sa Troublegum albuma...

rif ili melodiju? pazi, slazem se, deo "jagode su jagodeeee" (pesma se zove "elesdi se vraca kuci") jako lici na "i've got nothing to doooo", ali odatle je melodija goblina sasvim drugacija. i to mu ide u pozajmice rokenrola, ili inspiracije, ili sitne kradje. "elesdi" ima sve drugacije od "screamagera", drugaciju poentu, drugaciji rif, i drugaciju melodiju. samo te na trenutak refren podseti na therapy?, pa brzo prodje. to su dve pesme.
drugo, goblini su u jednom trenutku bili ne samo bend od velikog znacaja za lokalnu scenu, jer su sve sabacke demo bendove vukljali sa sobom, i pozajmljivali opremu, i uz pomoc svojih prijatelja i kontakata pravili koncerte u sapcu u vreme kad je grad bio poslednji prozor na propalim srpskim fabrikama, nego su bili i znacajan bend za srpsku i ex-yu scenu.
sad, mozes ti reci "kakva scena, takav i znacajan bend", ali em nije tacno, em nije patriotski :)
goblini su bili jedini bend koji uglavnom nije gundjao GDE se svira, i koji je drzao koncerte po domovima kulture, mesnim zajednicama i glasackim mestima. goblini, ateist rep, dzukele, bjesovi i block out su sredinom i u drugoj polovini devedesetih srpskoj sceni dali, hajde da kazem, ne kakav-takav, vec dosta dobar zivot za vreme & date okolnosti.
pitaj danas neke od clanova pomenutih bendova ko su goblini i da li ih treba tek tako nazivati pogrdnim imenima  :wink:
goblini su dovlacili dosta klinaca na svoje koncerte, i ja ne vidim da je to lose. ako ce sutra neki djecarac ili djevojcica da cuje kako je refren maznut od therapy?, pa ode da to pronadje, ili cuje "plitku poeziju" od atheist rapa pa iskopa pekinsku patku (atheist rap su tek majstori, hm, "pozajmica", ali em su sve uredno popisivali na omotima, em su, ne mos kasti, kreativno pozajmljivali), edukativna misija jednog benda je ispunjena, mos se ide kuci.
i poslednje, goblini su navek bili u dobrim odnosima sa ostalim scenama "u regionu", narocito sa kud idijotima, sto jeste bilo vazno u datom momentu (i jos uvek je)...
znam, znam, poceo sam da pravdam gobline kao kulturne poslenike, a ne kao dobar bend, ali... em rokenrol nije samo muzika (te u njemu kriterijumi "akademskih muzicara" ne vrede bas puno, mada su korisni), em mi se cini da je termin "nesrecnici" suvise omalovazavajuci po sam bend i celokupan imidz koji su, for better or worse, imali, a ne po muziku.
iskreno, i moji najbolji prijatelji iz sapca cesto nipodastavaju gobline, tek tako, eto, bezveze je muzika, za klince, pevac je ovakav, omoto je onakav, komercijala su, tra la la... tako mi ortaci cesto igraju po nervima jer nece da vide, iz ko zna kojih lokalno-uskogrudih-mrzim-sve-sto-je-domace-narocito-ako-je-iz-mog-grada razloga, koliko su goblini bili znacajan bend.
a i o kvalitetu same muzike moze da se pricha, i tu sam takodje spreman da se raspravljam.
a verovatno ih branim zato sto ih poznajem.
"niki ti nece kazati hvala,
nemo si, mile, takva budala."

---

Quote from: "Morticia"Sa topika o onom nesrećnom filmu gde onom nesrećnom odrpanku gori glava jer je, kao, neki stripovski superheroj.

Quote from: "Morticia"
Quote from: "Zika Kisobranac"ko ne slusha pjesmu slusace oluju
KRAĐA!

To nije pesma tog benda, to je Branko Miljković.

KRAĐA!

ne, to je pesma TOG benda, a ne Branko Miljkovic :) zbog radi toga sto je u bijelog dugmeta u mene u maloga u bubregu malo izmenjeno, i zasto je izmenjeno nije lose pitanje... i zasto je bregovic na toj ploci, 1986, ciji je koncept bio ponovno ozivljavanje socijalisticke, kako bregovic kaze, slatke kich ikonografije, citirao bas tu pesmu branka miljkovica.

"ja prihvatam veliku misao budućih poetika:
jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik
ja primam na sebe osudu propevale gomile:
ko ne ume da sluša pesmu slušaće oluju

ali:

hoće li sloboda umeti da peva
kao što su sužnji pevali o njoj"

kad dodje komunizam i svi budu srecni, neces mi ti vishe pevati o jadu i bedi, naivna lasto!

mick_rider

Quote from: "Zika Kisobranac"sad, kraljevi pozajmica su Supernaut. "Caj" sa prvog albuma je "Cheree" Suicidea, "Kasika" sa "raj na nebu..." je "Spoon" od Can, a "savrseni zlocin" su the godfathers, "if i only had time".

U pravu si. U pitanju su pozajmice ali ne i cisti citati. Osim toga, Supernaut su jedini pravi underground bend na sprskoj muzickoj sceni. Reci mi subverzivniji bend od njih, ako mozes.

---

don't worry
fan sam supernauta od njihovih ranih dana
jedan od najdrazih koncerata mi je upravo njihov nastup 1998. u barutani
a ionako nemam nista protiv pozajmica u rokenrolu
cak ni kradja
pod uslovom da te ne uhvate :)

Nyarlathotep

Quote from: "Zika Kisobranac"
Quote from: "Nyarlathotep"Ja ne smem ni da se upustim u pricu o kradjama domacih "rokera".  Toliko toga gnusnog...poput onih nesretnika Goblina koji pokradose rif od Therapy? :P

rif ili melodiju? pazi, slazem se, deo "jagode su jagodeeee" (pesma se zove "elesdi se vraca kuci") jako lici na "i've got nothing to doooo", ali odatle je melodija goblina sasvim drugacija. i to mu ide u pozajmice rokenrola, ili inspiracije, ili sitne kradje. "elesdi" ima sve drugacije od "screamagera", drugaciju poentu, drugaciji rif, i drugaciju melodiju. samo te na trenutak refren podseti na therapy?, pa brzo prodje. to su dve pesme.

Mislio sam na to. Na melodiju pevanja u refrenu. Neka bude onda pozajmica... a ne kradja. Iskreno, ja se pesme Goblina ni ne secam. OK.

A za ostalo u vezi Goblina, ukljucujuci i njihov odnos sa ostalim bendovima ili organizatorima koncerata - stvarno me zabole... Meni su oni tesko sranje i uzasno iritantan bend. No, nema veze, bice da sam to samo ja i moj subjektivni stav.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.