• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Volite li da vas bog kara?

Started by Ghoul, 30-09-2004, 15:26:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

Ništa Sine, razglabamo prste za važnije stvari ako slučajno neka naleti.

Elem, penzioni fond ne raspolaže čitavom državnom imovinom nego samo svojom. Ako bi taj fond bankrotirao onda bi samo imovina fonda ušla u stečajnu masu. Sad već ulazimo u detalje koji mi nisu poznati, moguće je da si u pravu, i da je država garant, a da fond bakrotira država bi morala da uskoči. S druge strane možda sam ja u pravu, i država nije garant, nego je samo fond u državnom vlasništvu.

Eriops

Lomljavina oće da nas poduči kako su vernici generalno nasilniji od ateista, generalno retrogradniji i antizapadni itd. To je ukratko. Plus naučni dokazi protiv religije.
Sad je malo skrenulo u penzije.

Son of Man

Ja kao vernik crkve svetog terora sudnjeg dana nadjoh se uvrijedjenim.  :roll:

Meho Krljic

Quote from: mac on 09-04-2010, 12:43:36
Elem, penzioni fond ne raspolaže čitavom državnom imovinom nego samo svojom. Ako bi taj fond bankrotirao onda bi samo imovina fonda ušla u stečajnu masu. Sad već ulazimo u detalje koji mi nisu poznati, moguće je da si u pravu, i da je država garant, a da fond bakrotira država bi morala da uskoči. S druge strane možda sam ja u pravu, i država nije garant, nego je samo fond u državnom vlasništvu.

S obzirom da penziono osiguranje nije (bilo) dobrovoljno nego obavezno po našem zakonodavstvu, onda ni država nema opciju da kaže "to vam je to - nema više" već da pokrije sve obaveze svog fonda na ovaj ili onaj način.

akhnaton

Quote from: Eriops on 09-04-2010, 12:45:17
Lomljavina oće da nas poduči kako su vernici generalno nasilniji od ateista, generalno retrogradniji i antizapadni itd. To je ukratko. Plus naučni dokazi protiv religije.
Sad je malo skrenulo u penzije.

Ehhh, Eriopse.... Pa i oni koji veruju u svemoć nauke a ne veruju u Boga su vernici, samo to ne žele da priznaju. :D
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

mac

Quote from: Meho Krljic on 09-04-2010, 12:56:31S obzirom da penziono osiguranje nije (bilo) dobrovoljno nego obavezno po našem zakonodavstvu, onda ni država nema opciju da kaže "to vam je to - nema više" već da pokrije sve obaveze svog fonda na ovaj ili onaj način.

Hm, da, tačno. Tako bi trebalo. Okej, sad ostaju samo pitanja "kada" i "koliko".

Meho Krljic

Na tim pitanjima nas uvek i dočekaju.  :lol:  Pogotovo znajući da su penzioneri populacija koja ne može da priušti dugo čekanje.

Loni

Dragi Scallop

Potpuno ste me pogrešno shvatili.
Niti sam za NEOLIBERALNI koncept.
Niti sam protiv ukidanja PENZIJA.

Uopšte niste pažljivo čitali.
To i jeste problem. Držite se spremljenog spusta, a da niste bili skoncentrisali na to šta je zaista moj stav.

1) Ja sam samo konstatovao razlike između vašeg vremena (samoupravnog socijaljizma) i mog kada se traži borbenost. Osim te konstatacije nisam dao svoj VREDNOSNI sud.
Izbegao sam da kažem šta je bolje (vi ste sebi dali za pravo da to zaključite sami i proglasite me kapitalistom).

2) Upravo obrnuto sam rekao za penzije.
Dakle napisao sam da sam prošli put glasao za LDP (i da je mala partija SDU Žarka Koraća bila na listi LDP-a)
ali da ću sledeći put glasati najverovatnije za SDP Rasima Ljajića (Kao što će i mala Koraćeva SDU verovatno biti sledeći put na toj listi)
upravo zbog EKONOMSKOG PROGRAMA LDP-a koji je odličan, ali samo iz mladalačke perspektive, dok nema u programu solidarnosti za penzionere i neradnike.

A vi niste čitali pažljivo pa ste me optužili za upravo obrnut stav.

Da ponovim još jednom. Ja sam jako razočaran što je LDP pisanje ekonomskog programa dala Ivanu Jankoviću. (Svoje stavove izlaže na  http://www.katalaksija.com/v2.0/) upravo zato što mi se čini kao da je program pisan samo u mladalačkom interesu. Kao da je namerno terana kontra ekonosmkim programima PUPS-a i SPS-a, koji su propenzionerski a u praksi antimladalački.
Iako sam i sam svestan da PUPS na čelu sa Krkobabićem kao i SPS jesu najzaslužniji što mladi nemaju posao, nisam za mladalački revanšizam.
Ovo se može dokazati i u praksi jer upravo zbog velikih poreza, koji su propisani da bi penzioneri imali velika primanja (procentualno su njihova primanja najsličnija vrednosti plate u Evropi), mnoge firme smanjuju broj zaposlenih s obzirom da im se ne isplati da plaćaju toliko radnika. Iz toga sledi da je radnih mesta mnogo manje nego što bi bilo.
Dakle uprkos tome, upravo sam taj, koji se buni protiv antipenzionerskog programa, koji se protivi Jankovićevoj rečenici napisanoj na njegovom sajtu: - Penzioneri nemaju pravo na veliki procenat primanja jer ne proizvode. Neka dodatni novac traže od svoje dece.  Oni su izdržavali decu kao malu, nek im to deca vrate.

Dakle upravo sam protiv toga.

Zato Scallop IMATE pravo da me podučavate kao mlađeg u ovo ili ono. Kapiram da imate više i iskustva i znanja. To je ok. Ali NEMATE PRAVO da mi stavljate u usta ono, šta uopšte nisam rekao. O pripisivanju sasvim suprotnog da i ne govorim.

HAL

Quote from: Son of Man on 09-04-2010, 12:41:56
Jel moze neko u dve-tri recenice da mi objasni o cemu se ovde vodi polemika, cemu ovolka frka ?
Nesvesnot, uobraženost, neznanje, kompleksi.

Loni

Quote from: Eriops on 09-04-2010, 10:00:34
Lomljavina
zato što je
Ali ono ,, srpska '' je glavni ,, problem '' i to je ono što smeta NVO i ostalima, a ne Isus, popovi, vladike, pedofilija ili Crna reka.

Grešiš. Zašto bi meni smetalo to SRPSKA bilo gde kad sam i sam Srbin.
Ono što meni smeta je to da su neki još od 90-tih pa na ovamo uzeli MONOPOL nad terminom SRPSTVO.
U taj termin ugurali su obavezu poštovanja Mladića i Karadžića, obaveznost religije, obožavanje Guče, obavezu da se tuguje samo zato što više ne možemo da vladamo nad 2 miliona Albanaca, obavezno desničarstvo).
Ja sam samo protiv monopola na tu reč.
Za neki širi termin srpstva, koji bi obuhvatao i mene kao ateistu i levičara recimo. To se danas pod srpstvom ne podrazuemva na žalost.
Samo ako si gedža i rural-domaćin tipa Velje ili Palme ulaziš u definiciju. E to mi je žalosno.

scallop

Najzaslužniji što mladi nemaju posao su oni koji ta radna mesta ne znaju da stvore, neki drugi koji u biznisu vide samo lični interes i neki treći koji u korupciji i nepotizmu vide samo rešenje svojih potreba. Obični građani, zaneti nepristojnom ponudom, verovali su da će u kapitalizmu svi biti  - kapitalisti. Uzalud sam upozoravao poznanike da kapitalizam počiva sa rukom u džepu radničke klase. Niko, ama baš niko se nigde nije obogatio ličnim radom. U prilog tome govori i jedna izjava u SAD da Obami predstoji zadatak razaranja reganizma koji je otvorio vrata enormnom bogaćenju malog broja ljudi sedamdesetih godina prošlog veka. A u SAD slabo ima komunjara. Pretvaranje Wall Street-a u prevarantsku kockarnicu je problem dovelo do kulminacije sa 50.000.000 ljudi bez zdravstvenog osiguranja, sa advokatskim firmama koje pljačkaju zdravstvo i tako dodatno dižu cene zdravstvenih usluga, sa osiguravajućim društvima čije su prevarantske usluge ispisane nečitkim malim slovima, sa trendom žestoke privredne utakmice čiji se proizvod sagledava u neviđenoj količini đubreta i devastiranjem svih prirodnih resursa na svetu. Kopija tih vrlih tekovina zemlje mogućnosti je globalizacijom načinila svet narkomanskim zavisnikom. Kod nas, je ta imitacija banalizovana do krajnosti.

Ko preuzme prava u jednoj državi, preuzima i odgovornosti. Nije Obama zasrao život u SAD, a sad mora da čisti govna. Oni koji se tamo bune nisu protiv uklanjanja đubreta, već su protiv da glasači saznaju da su to oni prouzrokovali. Tako je i kod nas. Džaba kukanje da je to tuđa krivica. Ima da se zapne, bez lažnih tendera, bez neispunjavanja obaveza, bez... Auh, koliki mi je spisak...! Hiperinflacija 1993. se nije "dogodila", ona je bila alat kojim je uništena društvena imovina i pretvorena u državnu. Miloševićeva muka je što nije uspeo on da je rasprodaje, već to rade vlade posle njega. To znači da svaki put kad se privatizuje neka "državna" imovina, mnogi radnici koji su je stvarali ostaju bez svog dela. Smuči mi se kad u "Blic"-u Kosovska agencija za privatizaciju poimence objavi ko sve dobija deo (naravno da na tim spiskovima neka Srba), a u ovoj našoj kilavoj zemlji ko je nešto dobio za vreme Miloševića - to mu je. Od Dinkića sam dobio 1700 dinara i možeš da ih dobiješ kao podrku fondovima SDU. Jel' je Korać još jedini potpisnik za raspolaganje imovine?

Kad ova država prodaje ne daje ništa, kad radi "Đerdap" i upališ sijalicu seti se da je to mesto gde su trošene pare penzijskog fonda. Banje, zdravstveni i rekreacioni centri širom Srbije su još formalno u vlasništvu penzionog fonda, da ne govorim da smo svi imali skromna primanja zbog raznih socijalnih davanja. I ne znaju kako da se domognu toge. Ne da ne bi želeli. Da li bi sad trebalo da eutanaziramo pola penzionera? Ljudi crkavaju jer ne mogu da kupe lekove i plate zdravstvene usluge, a dok su uplaćivali u fondove nisu bili bolesni.

Mene bi bilo sramota da sam aktivista bilo koje srpske stranke u ovom trenutku.

Još samo da ti poručim da sam izuzetan čitač. To jedino i radim. Dohvatio sam se LDP jer mi je bilo zgodno, a jasno mi je da je SDU u istom autobusu, a o veličini idejnog voćstva Dane i Vuka da ne govorimo. Na partije sam prešao samo da ukažem da na ovom topiku nije individualni, već programski konflikt. I, odbio si da se u miru ražiđemo sa teme.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

Ok. Ovog puta imali ste dobar post. S dosta stvari se slažem.

Ne znam mnogo o Koraću. Omiljena mi je Vesna Rakić Vodinelić.
Sviđa mi se svaka partija koja ima SOCIJALDEMOKRATKI prizvuk.

Postoje velike razlike između onih, koje se zovu SOCIJALDEMOKRATSKE ili SOCIJALISTIČKE i onih drugih, koje se zovu LIBERALNE.
Tako je svud u svetu. Liberalne su za forsiranje tržišne privrede, za to da se podstiče rad i nemaju milosti prema neradnicima.

Socijaldemokratske su za to da i nezapsoleni, penzioneri i oni, koji nemaju jak profit takođe dobro zarađuju i žive dostojanstveno.
Zato sam više socijaldemokrata iako priznajem da su neke zemlje kao Švedska upravo počele da stagniraju kad je skoro pola stanovništva odlučilo da im se isplati i da ne rade već će živeti od socijalne pomoći.

Možda je idealni ekonomski program negde na sredini? 

Kod nas dolazi do koalicija dve stranke sa suprotnim ekonomskim programom ako su male pa će jedino zajedno preći cenzus. Zato što imaju zajedničke neke druge stavove (EU, kosovo). Međutim to ne znači da su deo jednog istog vagona. Nužnost ih trenutno spaja.

No politika je druga tema. Tako da se ne nastavljamo. 

Evo nečeg duhovitog, a ipak tužnog.
Kako je lažni vidovljak isterivao đavola uz pomoć Sv.Petke, čarobne vodice ali i...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/110999/Bizarna+pri%C4%8Da+iz+Valjeva%3A+Seksom+iz+%C5%BEena+isterivao+%C4%91avola!.html

Ghoul

Quote from: Lomljavina on 09-04-2010, 15:53:26Evo nečeg duhovitog, a ipak tužnog.
Kako je lažni vidovljak isterivao đavola uz pomoć Sv.Petke, čarobne vodice ali i...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/110999/Bizarna+pri%C4%8Da+iz+Valjeva%3A+Seksom+iz+%C5%BEena+isterivao+%C4%91avola!.html

o ovome sam ja piso u NAŽIVOM još pre 7 godina.

ipak, mislim da ovce treba šišati.
ako je neko toliko poremećen i glup da veruje u 'svemoćne' onostrane entitete (bogove, demone, šta god) - i treba ga/je jebati!!!
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Azatote, sačuvaj me zlih primisli!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Quote from: Ghoul on 09-04-2010, 16:03:52ako je neko toliko poremećen i glup da veruje u 'svemoćne' onostrane entitete (bogove, demone, šta god) - i treba ga/je jebati!!!

Potreba da verujemo da nas neko čuva upisana nam je u genima. Ako poštuješ pravo gejeva, onda treba da poštuješ i pravo vernika.

Ghoul

Quote from: mac on 09-04-2010, 16:41:09Ako poštuješ pravo gejeva, onda treba da poštuješ i pravo vernika.

ne postoji apsolutno nikakva sličnost u upoređenim slučajevima za ovako nakaradno za mešanje baba i žaba.
to u šta gejevi veruju je njihovo pravo koje mene nikako ne ugrožava i u krajnjoj instanci se svodi na stvar ukusa. neko voli ovo, neko voli ono, ali sex je privatna stvar, pa - whatever makes you tick, as long as no one gets hurt.

s druge strane, osobe koje veruju u hodanje po vodi, bezgrešno začeće, demonsku opsednutost i ostale nebuloze ja ne mogu nego da smatram mentalno neuravnoteženim, i potencijalno opasnim po sebe i po okolinu.

Milosh

Quote from: mac on 09-04-2010, 16:41:09Potreba da verujemo da nas neko čuva upisana nam je u genima. Ako poštuješ pravo gejeva, onda treba da poštuješ i pravo vernika.

WTF!? Znači, ateisti su zapravno genetski izrodi. Mutanti? :o (btw gejevi nisu gejevi zato što veruju u to). Loše si se izrazio.

Inače, mislim da ima nečega u tome i da zaista postoji potreba za verom i da je to jedan od razloga što religije i dan danas opstaju, ali ne bih priču prebacivao na nivo genetike (osim ako neko ima konkretan dokaz) već bih pre posmatrao u kontekstu razvoja jedinke u društvu, sociologije i psihologije. Neki su se te potrebe za verom oslobodili (ili su je projektovali na nešto drugo) dok drugi nisu, i tako npr. imamo jednako inteligentne ljude koji su bilo ateisti bilo vernici. Naravno, i ja sad malo uprošćavam...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ygg

Quote from: Ghoul on 09-04-2010, 16:56:50

s druge strane, osobe koje veruju u hodanje po vodi, bezgrešno začeće, demonsku opsednutost i ostale nebuloze ja ne mogu nego da smatram mentalno neuravnoteženim, i potencijalno opasnim po sebe i po okolinu.

Hehe. Sjajno rečeno! Potpisujem! :|

Da li bog postoji ili ne, to je filozofsko pitanje i na njega vjerovatno nikad nećemo dobiti konačan odgovor. Ali i ukoliko postoji on definitivno nije ni blizu onakav kakvim ga naivno prikazuju biblija i hrišćanstvo, ili bilo koja druga religija.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

mac

Postoji hipoteza ludog naučnika izneta u njegovoj provokativnoj knjizi, http://en.wikipedia.org/wiki/God_gene . Njegova hipoteza je verovatno proizvoljna, nepotpuna, netačna, a najverovatnije sva tri, međutim u skladu je s mojim uverenjem da nam je u genima upisano manje-više sve što nas čini onim što jesmo. Duhovnost je po meni osobina koja izviruje iz nas, i samim tim skoro sasvim sigurno upisana u genima.

Alexdelarge

kad vec govorite o hodanju po vodi, ima basara jedan sjajan esej na tu temu, koji se, gle cuda, zove - KRATKA TEORIJA HODANJA PO VODI.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

Jeste, odličan mu je taj esej.

Ja kao nevernik inače prilično tugujem što se smatra da je ateista dokazao svoju prednost time što dovodi u pitanje verodostojnost nečijeg hodanja po vodi. To mu nekako dođe kao promašivanje teme.

Vampirella

Quote from: Ygg on 09-04-2010, 17:25:57Da li bog postoji ili ne, to je filozofsko pitanje i na njega vjerovatno nikad nećemo dobiti konačan odgovor. Ali i ukoliko postoji on definitivno nije ni blizu onakav kakvim ga naivno prikazuju biblija i hrišćanstvo, ili bilo koja druga religija.

Prvo bi trebalo definirati pojam "bog".

Quote from: mac on 09-04-2010, 17:45:25Duhovnost je po meni osobina koja izviruje iz nas, i samim tim skoro sasvim sigurno upisana u genima.

Pa sad... Zar nam nije religija jos od najranijih dana sluzila za "razumijevanje" pojava koje ne mozemo kontrolirati (i znanstveno objasniti)? Kako bi ljudi prije 2000 godina objasnili npr. potres na Haitiju, a kako ga objasnjavamo danas?
Satan my master.

Ghoul

ja ne dovodim u pitanje verodostojnost nečijeg hodanja po vodi PER SE.
prezentujte mi dokaze pa ću da dovodim ili ne dovodim u pitanje.

ono što ja dovodim u pitanje jeste zdrav razum i uračunljivost nekoga ko VERUJE u hodanje po vodi i ceo ostali šibeng.

znači, mogu da raspravljam s nekim ko je sledeći određenu logiku, razum, put zaključivanja došao do nečega.
ali neko ko VERUJE u nešto jer mu se tako javlja - tu je svaka rasprava izlišna.

a ne zezam se, zaista mislim da su potencijalno opasni svi ti što im se JAVLJA bilo koja nevidljiva sila, bio to hrist, višnu, baron samedi ili, kao skalopu, azatot.

Vampirella

Quote from: Ghoul on 09-04-2010, 18:10:21
ono što ja dovodim u pitanje jeste zdrav razum i uračunljivost nekoga ko VERUJE u hodanje po vodi i ceo ostali šibeng.

Ima zivina koje mogu hodati po vodi. Muhe, mozda?
Satan my master.

scallop

Quote from: Milosh on 09-04-2010, 17:23:47
Quote from: mac on 09-04-2010, 16:41:09Potreba da verujemo da nas neko čuva upisana nam je u genima. Ako poštuješ pravo gejeva, onda treba da poštuješ i pravo vernika.

WTF!? Znači, ateisti su zapravno genetski izrodi. Mutanti? :o (btw gejevi nisu gejevi zato što veruju u to). Loše si se izrazio.

To bi značilo da gejevi jesu genetski izrodi. Mutanti. Loše si se izrazio.
ako je neko toliko poremećen i glup da veruje u 'svemoćne' onostrane entitete (bogove, demone, šta god) - i treba ga/je jebati!!! I ovaj se loše izrazio. Autogol.
Ella, ima jedan gušter... Može da se hoda po vodi samo treba biti brrrrz!

Voleo bih jednu dobro raspravu o genetskim vezama čoveka i religije. Ako je neko u stanju.

Ghoul

možda i hoda po vodi, ako taj vaš bog izgleda kao džinovski pauk iz one epizode saut parka u vatikanu, ili barem OVAKO NEKAKO:

ali u ljuckom obliku, malo teže.

Milosh

Quote from: scallop on 09-04-2010, 18:16:55To bi značilo da gejevi jesu genetski izrodi. Mutanti. Loše si se izrazio.

Možda i jesu. Otkud ja to znam. Ali, to ne znači da ne treba da imaju sva prava kao i drugi ljudi, dakle, slično kao i vernici/ateisti (mada, ne vidim neki razlog da se ovo dvoje dovode u bilo kakvu vezu, ali mac je to prvi uradio), sa tom razlikom što gejevi naprosto jesu to što su dok su vernici/ateisti sami izabrali svoj pogled na svet. Ali, ovo je već rasplinjavanje teme u kome ne bih dalje učestvovao...

p.s. po meni, besmisleno je pričati o vezi između gena i religije, pošto je religija društveni konstrukt, jedino se može diskutovati o eventualnoj vezi između potrebe za verom (u najopštijem smislu) i gena, ali time se ne bih bavio pošto nisam stručan.

p.p.s. mada, prihvatam da nije trebalo upotrebiti frazu "genetski izrod", tako da si donekle u pravu, jesam se loše izrazio. ;)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Ygg

Quote from: Ella on 09-04-2010, 18:09:44

Pa sad... Zar nam nije religija jos od najranijih dana sluzila za "razumijevanje" pojava koje ne mozemo kontrolirati (i znanstveno objasniti)? Kako bi ljudi prije 2000 godina objasnili npr. potres na Haitiju, a kako ga objasnjavamo danas?

Dobar dio vjernika ga objašnjava i danas isto kao i prije 2000 godina: božja volja/kazna/usud. :!:

Quote from: Ella on 09-04-2010, 18:09:44

Prvo bi trebalo definirati pojam "bog".

Tačno! Mislio sam na pojam boga u najopštijem smislu! Bog kao sila koja je sve stvorila, čitav univerzum uključujući i nas. Ali trebalo bi definitivno prije rasprave o postojanju boga definisati šta se to podrazumjeva pod bogom.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Son of Man

Kad smo vec kod definicije pojma BOG, moram da ispricam nesto sto sam moyda vec pominjao. Naime bio uskrs i u zatvorsku bolnicu centralnog zatvora tada obicno dodje svestenik da pricesti robijase koji su postili, i sad okupila se cela psihijatrija, dakle Jabukovac i ekipa, i nas par "normalnih", ja doso samo da gledam jer naravno nisam postio nit bilo sta, i pop krene da govori o Bogu, te Bog ovo, te Bog ono, u toj maloj sali zavladala tisina i svi slusaju pobozno, tek cujes iz zadnjeg reda ludaka koji izgovara sada vec kultnu recenicu : "Kakav bre Bog, o cemu vi pricate, pa ja sam Bog"...

Vampirella

Quote from: Ygg on 09-04-2010, 18:37:30Dobar dio vjernika ga objašnjava i danas isto kao i prije 2000 godina: božja volja/kazna/usud. :!:

Pa...ovaj...um...uh... No comment!

:D
Satan my master.

Eriops

Oni koji ne veruju u ,, hodanje po vodi '' i Boga, takođe mogu biti opasni, ludi, mogu biti ubice, kriminalci, silovatelji, pedofili.

Ghoul

Quote from: Eriops on 09-04-2010, 22:35:56
Oni koji ne veruju u ,, hodanje po vodi '' i Boga, takođe mogu biti opasni, ludi, mogu biti ubice, kriminalci, silovatelji, pedofili.

ti si zaista talentovano GLUP čovek.

da, ti koji ne veruju MOGU biti ovakvi i onakvi, ali NE ZBOG TOGA ŠTO NE VERUJU u te nebuloze.

scallop

Jesam li ja zbog ovakvih postova čistio? Lomljavino, vrati se, sve ti je oprošteno!

Quote from: Milosh on 09-04-2010, 18:36:32
p.s. po meni, besmisleno je pričati o vezi između gena i religije, pošto je religija društveni konstrukt, jedino se može diskutovati o eventualnoj vezi između potrebe za verom (u najopštijem smislu) i gena, ali time se ne bih bavio pošto nisam stručan.

Možda bi povukao ovu tvrdnju o besmislenosti veze između gena i religije (naravno, mislim na verovanje u najnajopštijem smislu i o pojedinim religijama ne bih raspravljao), ako bih te podsetio na Junga, na arhetipove, na kolektivno nesvesno. Takođe, ako evolucija kaže da su muve sa Kergelena izgubile krila zato jer je one sa krilima oduvao vetar, a da je navika evropljana da piju životinjsko mleko, jer su različite kuge i kolere desetkovale populaciju, dovele do genetski izmenjenog materijala koji danas podnosi to mleko, a neke druge populacije koje nisu imale te okolnosti i dalje imaju problem konzumacije, ne vidim ozbiljan razlog da ne bude tačno da su, negde u paleolitu, ljudske populacije preživljavale i prilagođavale svoj genetski materijal isključivo zbog svepristnog straha od nadnaravnog i nepoznatog. Ghoul, Lafkraft i Boban će se složiti sa mnom, jer inače ne bi bilo Drevnih i drugih muzgavaca. xcheers

I, nešto nisam primetio da je neko na ovom sajtu odustao od rasprave zbog nestručnosti. Ajde, bar zbog Junga. :lol:

Milosh

Quote from: scallop on 09-04-2010, 23:52:43(naravno, mislim na verovanje u najnajopštijem smislu i o pojedinim religijama ne bih raspravljao)

Ja se sa ovim slažem, zato sam i sam u nastavku rečenice pomenuo verovanje u onom opštem smislu, tako da nema nesporazuma.

Karl Rosman

Quote from: mac on 09-04-2010, 16:41:09Potreba da verujemo da nas neko čuva upisana nam je u genima.
Inače, mislim da ima nečega u tome i da zaista postoji potreba za verom i da je to jedan od razloga što religije i dan danas opstaju, ali ne bih priču prebacivao na nivo genetike (osim ako neko ima konkretan dokaz) već bih pre posmatrao u kontekstu razvoja jedinke u društvu, sociologije i psihologije. Neki su se te potrebe za verom oslobodili (ili su je projektovali na nešto drugo) dok drugi nisu, i tako npr. imamo jednako inteligentne ljude koji su bilo ateisti bilo vernici. Naravno, i ja sad malo uprošćavam...

Potreba za verom je, po meni, najbolje opisana u polu-limunadnom delu Luja de Berniera "Mandolina kapetana Korelija". Naime, u slicnom, bespotrebnom razgovoru izmedju monarhiste i komuniste (svaka slicnost sa forumasima je slucajna) jedan doktor kaze sledece:

"Postoje i neophodni paraziti. Postoje parazitske bakterije u stomaku koje pomazu varenju. Ja nisam religiozan covek, ali cak i ja vidim da su svestenici kao neka vrsta bakterija koje omogucavaju ljudima da zivot smatraju svarljivijim."

Mislim da isto vazi i za naucnike.

E sad, prokleti bili sto ste me naterali da ponovo procesljam taj roman, ali nadam se da ce bar neko shvatiti poentu. A ja sad odoh da posmatram raspravu o Schrödingerovoj macki. Nekako ima vise smisla... bez uvrede.  xdrinka
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Loni

Quote from: Eriops on 09-04-2010, 10:00:34
Ako sam dobro shvatio, tebi je cilj da što više vernika, prevedeš u ateiste ?

Ovo sam zaboravio da komentarišem.

Tačno. Koristim pogodnosti demokratije, koja podrazumeva i borbu mišljenja i vučem na svoju vodenicu. Sasvim legitimno, ukoliko nikog ne vređam.

Iako je Ghoul igrač u mom timu, moram da budem objektivan i priznam da je prešao grancicu legitimne borbe kad je uputio reč ,,glup'' kontrasagovorniku. Time je prešao na personalno prepucavanje. Sa legitime na marginu.
Ništa se tu ne postiže niti pristalice dobijaju već im se stvara otpor.  
Ghoule na časove MARKETINGA (oblast PROPAGANDOLOGIJA)
hitno! :-)

Pitanje je bilo zašto uopšte želim da ima više ateista?
Šta mi to znači?
Što se petljam kad mogu da biram društvo?

Pa evo...

Imam osećaj (pogotovu večeras čitajući ,,Oluju sa sunca'' tandema Klark/Bakster) da je čovečanstvo vrlo ugroženo. Znamo da u određenim vremenskim periodima padaju ogromni asteroidi i uništavaju 90 % vrsta, prete nam oluje sa sunca, uništenje omotača, bakterije i virusi, ledena doba i oblaci prašine...
Ako je već tako šta je jedino rešenje?

Da čovečanstvo što pre pronađe alternativni spas!

- Izgradnja veštačke planete ili satelita ili pronalaženje alternativne planete
- Ukoliko dolazi oluja sa sunca, osposobljavanje da se Mesec ubrza kretanje i bude u položaju ispred sunca baš tokom oluje.
- Razvoj medicine
- Aletrnativni način grejanja pre dolaska ledenog doba
itd.

Čovečanstvo traži napredak što pre (Alternativna planeta bar pre 3000 godine), a to se postiže samo forsiranjem NAUKE.
Ponekad mi se čini da je stanje alarmantno i da klince treba umesto mobilizacije za fudbal, košarku il' tenis od malih nogu usmeravati na fiziku ili medicinu.

A bavljenje religijom mi je u tom smislu gubljenje vremena i nešto, što označava USPORAVANJE NAPRETKA NAUKE.

Evo kako bih to u praksi objasnio.

Imamo DETE 1, koje je vaspitano u ateističkom duhu, da ceni empirijska znanja i nauku.

Imamo i DETE 2, koje je vaspitano u religioznom duhu (nebitno da li hrišćanskom il' islamskom)

Nastavnik ih suoči s potencijalnim opasnostima, koje mogu dovesti do kraja čovečanstva.

DETE 1 će shvatiti stvari ozbiljno. Od malih nogu počeće da razmišlja kako bi se ljudi mogli spasiti. Razviće mu se interes za nauku. Kad se miliajrdi dece razvije ovakav interes valjda će kvantitet roditi i kvalitet pa će se pojaviti i što više genija sa novim rešenjima.

DETE 2 će pomisliti: - Nemam čega da se bojim! Na nebu postoji Boug koji je apsolutno svemoćan. Nekad je načinio čuda (hod po vodi, devičansko materinstvo bla bla bla). Pojaviće se on opet i opet nas spasiti. Pa tek sad ima motiv za to. Zato neću razmišljati o problemima. Posvetiću se molitvama.
A čak iako nas ne bude spasao? Šta s tim? Osim ovog, postoji i onaj drugi svet. Prostrano carstvo nebesko, u koje će ući sve dobre duše i tako biti spašene.
Možda je i cilj da čovečanstvo završi s tim glupim materijalnim postojanjem i da se svi kompletno preselimo u našu nebesku domovinu.
U carstvo isusa/Alaha u kom ćemo nastaviti da živimo do večnosti!

Postavljam pitanje.

DA LI JE ZA OPSTANAK ČOVEČANSTVA BOLJE DA BUDE VIŠE DECE 1 ILI DECE 2?

Da im priuštimo malu brigu i sekiraciju, ali uz nadu da će se rešenje time pojaviti što pre ili da udrimo brigu na veselje, ma kakvi problemi predstojali, pa nek i ne dođemo nikad do odgovora na smak sveta, bar ćemo biti srećni i umreti nasmejani.

Koje dece treba da je više?

JasonBezArgonauta

Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Ghoul

nisam ja igrač ni u čijem timu, a eriops je specijalan slučaj koji se uči napamet, kao oni zajebani francuski nepravilni glagoli, dakle budala s kojom je nemoguće (tj. besmisleno) 'razumno' razgovarati jer taj kad lupi - to odjekuje!

Ghoul

THE TRUE SPIRIT OF THE SEASON:
Pastor Bil Cornelius of the Bay Area
  Fellowship, the largest church in Corpus Christi, Texas, really wanted
  good attendance at Easter services this year. The church plans to give
  away 15,000 gift bags, each with about $300 worth of goods and gift
  certificates inside. But wait! That's not all! There will also be
  flat-screen TVs, skateboards, electric guitars, bicycles, furniture and
  15 cars. In all, about $4.5 million worth in the gift bags and around
  $2 million more in other swag. The church had to cut an opening in the
  chapel wall so the cars can be pulled in Easter morning. "Imagine how
  great heaven is going to be if you feel that excited about a car,"
  Cornelius says. (Corpus Christi Caller-Times)
...And now, children, you
  finally know why the streets of heaven are paved with gold.

scallop

Ne beri gajle, Lomljavino. Ghoul ti je naš lokalni klovn čija je specijalnost omalovažavanje.

Nego, mi koji ne volimo naučnu fantastiku nismo skloni simplifikacijama i volimo strogo naučno. Eto, pored deteta 1 i 2 stavićemo dete 0.

Pošto je konzumiralo sve religiozne i antireligiozne tlapnje onih koji ga usmeravaju kroz život sedi kraj prozora u žestokoj dilemi da li da se ukoka (to je prvorazredni greh) ili da čeka smrt od globalnog otopljavanja, asteroida, piroklastične giga erupcije nekog od obližnjih ali i dalekih vulkana i tako dalje i tako dalje...

Zbog crtanih filmova ima upaljen TV i odjednom počnu vesti i spiker saopšti da je Talsa imala najhladniji februar u zabeleženoj istoriji lokalne klimatologije.

"Jebote, jel to Bog uslišio moje molbe ili su ovi naši naučnici korumpirane senzacionalističke budale?" reče dečak i vrati TV kanal na crtane filmove.

Eriops

Ne brini, Lomljavino. Ne verujem da na ovom sajtu uopšte i
postoji čovek koga Ghoul nije, na ovaj ili onaj način vređao.
Tako da smo više oguglali na njegove ispade.

slavko

Skrenuo bih pažnju na činjenicu da za sedamdesetak miliona godina čovek nije ugrozio planetu na kojoj živi.Tek u poslednja dva veka je uspeo da žestoko naruši vazduh zemlju i vodu.Tu moć mu je dao upravo koncept pozitivističke nauke koja ga je postavila u poziciju da se igra Boga.Za mene je problematično da očekujemo od istog koncepta da nas izvuče iz haosa koji smo sami stvorili.
Takođe ni jedna vrsta u prirodi koja se namnožila tako nesrazmerno nije dugo bila dominantna.

Loni

Da Slavko. Slažem se da je i tehnologija mač sa dve oštrice.

Kolko može zagaditi, toliko i spasiti planetu.
Ipak na zagađenje kao da se polako nalaze rešenja.
Velika jezera i reke, kao što je Temza čistije su danas nego tokom 80-tih zbog ekološke svesti i fabrika, koje imaju TEHNOLOŠKE uređaje za uništenje otpada i prerađivanje odpadnih voda pre izlivanja u reke.

S druge strane imamo katastrofe, na koje ne možemo da utičemo (udar sateroida), ako nismo tehnički opremljeni.
Ako jesmo pucaćemo u asteroid i poraziti ga.

Mislim da ćemo od tehnologije imamo više koristi nego štete.
Ako smo pametni naravno :-)

Ghoul

Quote from: Lomljavina on 10-04-2010, 15:06:52Slažem se da je i tehnologija mač sa dve oštrice.

koji pa mač nema 2 oštrice?

crkvobranitelji uporno zaboravljaju onu osveštanu oštricu kojom je crkva kroz milenijume klala i levo i desno, vo imja oca i sina i duha sjatago, amin!

slavko

Za nekoga ko se "oslobodio" vere i crkve reakcije su ti malo neubedljive.Takva fiksacija na crkvu i veru pre pristaje nekakvom borcu sa druge strane nego nekome ko je spoznao dublju racionalnu istinu.
Otac Justin je ,posle Drugog rata objašnjavao iznenadnu pojavu velikog broja ljutih boraca protiv crkve tako što je rekao da nema nevernika nego samo onih koji veruju u Boga i koji veruju protiv Boga.Bojim se da da to ože da se primeni i na tvoje pisanje.

Ghoul

slavko, ne pričaj napamet.
ne znaš ti kako izgleda moja FIXACIJA.

ovo s crkvom i crkvenjacima mi nije čak ni hobi, nego se povremeno našalim eto tako da ne misle da je to njihovo jedino.

mac

Quote from: slavko on 10-04-2010, 14:09:08
Skrenuo bih pažnju na činjenicu da za sedamdesetak miliona godina čovek nije ugrozio planetu na kojoj živi.Tek u poslednja dva veka je uspeo da žestoko naruši vazduh zemlju i vodu.

To što pričaš je mit. Šta misliš kako je Uskršnje ostrvo ostalo bez drveća? Evo ti jedan link, teza je da je čovek oduvek trošio prirodne resurse na neodrživ način. Srećom po nas, Bog bi nas povremeno umilostivio pandemijom bolesti, ili ratnog ludila, tako da nismo stigli da uništimo Zemlju do sada.

http://www.radford.edu/~wkovarik/envhist/

EDIT: Evo i linka na knjigu koja objašnjava neke stvari http://en.wikipedia.org/wiki/Collapse:_How_Societies_Choose_to_Fail_or_Succeed

džin tonik

Quote from: slavko on 11-04-2010, 00:47:11Za nekoga ko se "oslobodio" vere i crkve reakcije su ti malo neubedljive.Takva fiksacija na crkvu i veru pre pristaje nekakvom borcu sa druge strane nego nekome ko je spoznao dublju racionalnu istinu.
Otac Justin je ,posle Drugog rata objašnjavao iznenadnu pojavu velikog broja ljutih boraca protiv crkve tako što je rekao da nema nevernika nego samo onih koji veruju u Boga i koji veruju protiv Boga.Bojim se da da to ože da se primeni i na tvoje pisanje.

gula vidjam svake nedelje u crkva gde svira orgulje.

Loni

Quote from: Kong Warrior on 11-04-2010, 02:07:12
gula vidjam svake nedelje u crkvi gde svira orgulje.

Nije to ništa!
Meni se ukazao pravi božji beleg.
Pojavila mi ĆELA U OBLIKU PRAVOSLAVNOG KRSTA na sred temena!

I opet sam ata :-)