• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

LAND OF THE DEAD

Started by Milosh, 17-10-2004, 01:50:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

crippled_avenger

Jedva cekam kad ce topik o THE DESCENT descendovati do tacke ovako bolne samospoznaje...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Kunac

Quote from: "crippled_avenger"Jedva cekam kad ce topik o THE DESCENT descendovati do tacke ovako bolne samospoznaje...

Cripp, ovih dana si extra inspirisan! Svaka cast! You go boy!
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Visak naprslina na casici levog kolena cini svoje. Nadam se da ne smetam...

Kunac

Quote from: "crippled_avenger"Visak naprslina na casici levog kolena cini svoje. Nadam se da ne smetam...

Naprotiv, unosiš mi osmeh u život.  :arrow:

Ghoul

Quote from: "Kunc"
Quote from: "crippled_avenger"Visak naprslina na casici levog kolena cini svoje. Nadam se da ne smetam...

Naprotiv, unosiš mi osmeh u život.  :arrow:

Naravoučenije: Kripla treba češće obogaljivati!

He's at his best when he crawls!
And whines.
And bitches.
Whine, whine, whine...
Bitch, bitch, bitch...
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

Jel gledate turmoil u Novom Orleanu? Raspon sudbina je od Emmericha do Carpentera!

taurus-jor

Okej, kao što sam obećao.

QuoteOno što mu svakako ne praštam, jeste upravo idejna konfuzija i čak salto mortale koji je izveo sa ulogom zombija u filmu, i sa patetično-liberalnim, naivnim 'idejama' o 'suživotu' sa mrcinama...

Ne slažem se sa Ghoulom oko ovog iskaza, a evo i zašto.

Pre no što uopšte krenemo da pričamo o bilo kakvoj promeni uloge zombija, naročito o "salte-mortaleu", i da osuđujemo Romera za "patetično-liberalne, naivne 'ideje' o 'suživotu' sa mrtvacima", moramo da definišemo šta je to zombi, da se podsetimo šta se sa mrtvacima (namerno ne kažem zombijima) dešavalo u prethodna tri filma, i da sagledamo osnovne ideje koje je Romero provlačio kroz
svoje filmove.

Sukobi medju ljudima centralni su motiv u najjačim delima Džordža Romera, a to su "Noć živih mrtvaca", "Zora mrtvaca", "Dan mrtvaca" i "Martin". Sučeljavanja ideologija, generacija i mentaliteta, slepe isključivosti jedne ili obe strane, dovodile su, u ova četiri maestralna filma, do katastrofalnih posledica za pojedince odnosno njihove zajednice.

Romero u "Nochi" ne samo što je ustanovio moderno viđenje zombija, lišeno vudu-mitologije (ne dižu se "na poziv" vech ustaju sami od sebe i hrane se svežim ljudskim mesom) već je udario temelj savremenom značenju termina "zombi", koji nema obavezno veze sa hodajućim mrtvacima u Romerovim i tudjim filmovima kasnijeg datuma.

Zombi je danas sinonim za osobu koja je nesposobna/nevoljna da komunicira. Ona možda vidi drugu osobu/zajednicu, ali je ne sluša. Isključiva je. Netolerantna. Nesposobna za suživot, pa čak i za najnužniju saradnju.

Stvarna linija sukoba u "Noći", "Zori" i "Danu" nije izmedju ljudi i mrtvaca, nego izmedju samih ljudi. Oni su pravi negativci u ova tri filma, pa i u "Zemlji". Generalno se može reći da Romerovi mrtvaci nisu zlo u klasičnom smislu - mada strašno izgledaju. Oni su samo katalizatori, a "sasvim slučajno" mnogo liče na ljude – naše prijatelje i neprijatelje, roditelje, komšije, šefove na poslu, vojnike, političare, mitingaše, demonstrante... na nas same.

Svojestveno tome, u prva dva filma, i delimično trećem i četvrtom, mrtvaci, koliko god da su gadni, tu su da (1) pojedu ljude - kad se ovi zombifikovano ponašaju, ili kad izazivaju da budu pojedeni - i da (2) ljudima posluže kao ogledalo.

Da je Romero, kojim slučajem, prikazao mrtvace kao zlo, kao "mrcine" koje "per se" treba istrebljivati i mrzeti, ne bi postao značajan za istoriju žanra i svekolikog filma, a kamoli za istoriju pop-kulture. Da li je pre Romera termin "zombi" korišćen u smislu koji sam opisao?

A sada o "salto-mortaleu". Da li postoji? Ja ga ne vidim.

Još u "Zori mrtvaca", kroz naučna razglabanja na televiziji, nagovešteno je da mrtvaci poseduju moć poimanja na primitivnom nivou.

U "Danu mrtvaca" ovaj motiv je postao ključan, jer ljudi, u liku doktora Logana ("Frankenštajna"), nastoje da manipulišu mrtvacima, koristechi se upravo saznanjima o njihovim moćima poimanja. Tačnije, žele da ih pripitome - što je Loganovo, ali i tipično ljudsko vidjenje "suživota" sa neljudskim vrstama. Ali, to viđenje, u kontekstu filma, ima svoju logiku. Populacija bezumnih mrtvaca-kanibala se beznadežno uvećala, nadmašivši ljudsku i pretvorivši je u bednu manjinu. 400.000 mrtvaca na jednog čoveka! U tom smislu Logan poručuje militantnom diktatoru, kapetanu Roudsu: "Vi možzete rasturiti moje primerke (za seciranje), ali šta je sa milionima koji vas čekaju napolju, spremni da vas pojedu? Zaista mislite da ih možete 'rasturiti'? SVAKOG od njih?" A kada Rouds odbije da salutira pripitomljenom mrtvacu Bobu, Logan izgovara jednu od ključnih rečenica u serijalu: "Kako da im budemo primer kad se i sami ponašamo varvarski" - to jest kao zombiji.

Uskoro saznajemo da mrtvaci, u liku Boba, ne samo što mogu, uz pomoć učitelja, da se "prisete" upotrebe stvari oko sebe - već i da razviju emocije. Što je najvažnije, mogu da se suzdrže od poriva za proždiranjem, bez pavlovljevske "nagrade" u vidu ljudskog mesa, na kojoj je Logan insistirao. Bob se, naime, sveti Roudsu za Loganovo ubistvo tako što ga ubija iz pištolja i prepušta ga drugim mrtvacima za ručak!

Sve ove motive Romero razvija u četvrtom filmu. Katalizatori radnje su se sada jasno pretvorili u protagoniste. Neki od mrtvaca su evoluirali - verovatno pod uticajem raznoraznih Logana i Bobova, a možda i samostalno – i sada pomažu drugim mrtvacima da se razviju. Logičan i veoma zastrašujuć razvoj situacije. Na samom početku "Zemlje mrtvih", jedan od radio izveštača kaže: "Šta će se desiti ako ova bića ikada razviju makar rudimentarni nivo inteligencije". Centralni motiv filma - pobuna prosvećenih mrtvaca/zombija - logičan je odgovor, jer ljudi, koji su se zatvorili u utvrđene gradove, izlaze i kokaju zombije, često iz obesti a ne iz razloga samoodržanja. Uljuljkani u svoju tehnološku superiornost u lažnoj sigurnosti gradova, i obuzeti klasnim podelama, potpuno su nesvesni promene u sada vladajućoj vrsti na Zemlji. Nadmenost ljudi potpaljuje osvetnički požar. Na čelu sa Velikim taticom (Big Daddy) nesimpatičnijom verzijom Boba, dugo ignorisana/potcenjena većina kreće u napad na utvrdjeni "Fidler's Green" (naziv mitskog utočišta za mrtve!!! pročitajte Milošev post na ovom topiku!!!). Slično kao u Vijetnamskom, a sada Iračkom ratu, i onome što je vidjeno u "Tuđincima" (Osmi putnik 2) i "Južnjačkoj utehi", ishod je po ljude porazan, jer Zemlja, kako sugeriše i naslov Romerovog ostvarenja, uistinu pripada mrtvacima, kao što Vijetnam pripada Vijetnamcima, Irak Iračanima, LV426 Gigerovim čudovištima a Lujzijana - vechinskim Cajunima.

Tu dolazimo do nespretnog kraja, koji je mesto mnogih neslaganja. Hepiend zaista deluje usiljeno. Posada bornih kola "Dead Reckoning/Sređivanje mrtvih" oslobadja put preživelima u gradskom masakru, za koji se činilo da je apokaliptičniji nego što je predočeno u finalu. Zato je onaj komentar Azije Ardjento ("spasao si ih") smešno neuverljiv. U najboljem slučaju se doima kao neplanirano ironičan komentar na pirovu pobedu ljudi.

Medjutim, iz onog što se vidi ipak je jasno da je na ljudima da se prilagode novonastaloj situaciji. Stalni rat sa daleko mnogobrojnijim mrtvacima? Odvojeno postojanje? Opcije su otvorene i svaka ima svoje zastupnike.  Pogledajmo rasplet.

Najveći broj preživelih izlazi iz grada sa puškama na gotovs. Njihov izbor je jasan.

Denbo i "Sredjivanje mrtvih" odlaze na sever, gde nema ni ljudi ni mrtvaca.  

Mrtvaci nisu pojeli sve ljude. Iako mnogobrojniji, pustili su ih da izađu iz grada.

Denbo odlučuje da na ovaj gest, čini se, milosrđa, ne uzvrati paljbom. Umesto toga izgovara toliko osporavanu i pogrešno shvatanu reccenicu: "Neka idu. Oni samo traže mesto za sebe". (ponavljam, obratite pažnju na naziv Fiddler's Green)

Denbo, naime, i sam traži mesto za sebe, pri tome nije zaslepljeni militarista poput Roudsa, i očito shvata da ne može da "rasturi" svakog pojedinačnog mrtvaca - posebno u svetlu činjenice, na koju Romero u uvodu podseća, da se svaki čovek, ujeden ili ne, na kraju pretvara u živog mrtvaca. Dakle, nema ničeg naivnog u Denboovom rezonovanju - bez obzira na vrišteće Romerove simpatije za liberalne ideje u ovom filmu i napadne asocijacije sa zombi-politikom Bušove administracije.

A suživot? Tu reč u "Zemlji mrtvih niko ne izgovara". Ta opcija je zaista neverovatna i krajnje užasna za razmatranje, no s obzirom na uznapredovalo stanje svesti kod na Zemlji vladajućih mrtvaca... ko će ga znati. No, Romero je na ovom mestu stavio tačku, pa ću to učiniti i ja. Podsetiću, međutim, sve negativne kritičare njegovog poslednjeg filma da se još jednom prisete modernog značenja termina "zombi" (Romero mu je ako ne tata onda svakako kum), kao i činjenice da je "Noć živih mrtvaca" davno odgovorila na egzistencijalno pitanje: bolni suživot odnosno najnužnija saradnja ili iscrpljujući sukobi, ili odvojeno postojanje, u izolaciji i slepilu.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Kunac

A very reliable source that wishes to remain nameless got word today on some potentially huge news for all us Romero zombie freaks.

It seems Unviersal is planning a re-release of Land of the Dead in theaters just in time for Halloween. Cool enough on its own, but add to that that they're going to release the film unrated, in other words with all its zombie carnage in place and in full view, and you've got a great way to smack a few more zeroes onto Land's box office figures.

We'll hopefully be getting an official confirmation on this news soon, but trust me when I say our source is about as reliable as they come. Keep it here for more info when we get it!

Tex Murphy

Ovakonj: Meni se film jako svidio sve do samog kraja, no kad sam čuo posljednju Rajlijevu repliku koji kaže ono što već kaže, poželio sam da bacim ciglu u televizor. Luckily, film sam gledao u kinu, tako da televizora nije bilo ni od korova. Prvo, da su srokali onog crnca, riješili bi masu problema (koji će ovako da iskrsnu u novom nastavku, Planet of the Dead, u kome se horde zombija-talibana ujedinjenih sa Srbima predvođenim Ratkom Mladićem i pokojim republikanskim izdajnikom bore protiv grupice preživjelih heroja-demokrata, seting koji omogućuje režiseru dosta prostora za ispitivanje ne samo američke političke svakodnevnice nego i čudnih puteva ljudske duše, nešto kao što je Edgar Alan Po pisao u Čovjeku gomile), jerbo je dotični crnac (kladim se da ste već zaboravili početak rečenice) ostale zombije sve naučio. (Doduše, ipak Rajli i kompanija nisu mogli da znaju kolika opasnost prijeti od konkretnog crnca, ali zar nije dobar zombi jedino mrtav zombi ili tako nešto?). Drugo, na stranu sva filozofska prenemaganja, situacija je zapravo prilično jednostavna - ma koliko mi izigravali Klajva Barkera, velikog ljubitelja čudovišta, činjenica je da su zombiji vrlo bezobrazna sorta koja se hrani ljudskim mesom i to u neograničenim količinama, čak ne vodeći računa ni o sopstvenoj liniji. "Oni samo traže mjesto za sebe" my ass.
Ono što mi se svidjelo u filmu je veeeeeeelika količina krvavih scena, od kojih su neke izazvale nepodijeljeno užasavanje publike (i naravno moje oduševljenje). Da nije debilnog kraja, bio bih takorekuć oduševljen filmom, ali i ovako ću ga pogledati još jedno 4-5 puta. Sa tako dobrim krvavim scenama malo je nepristojno da se bavim nitpickingom, ali meni je nekako ponašanje onog glavnog crnca i njegove klike donekle misterija. Ne sjećam se da je u prethodnim nastavcima (moguće da griješim, jer sam ih davno gledao (pokušao sam da ih pronađem prije gledanja ovog filma, ali nema...)) nagoviješteno da su zombiji išta drugo osim gomile blesana kojima je jedina motivacija kvalitetan komad ljudskog mesa. Osim u Danu mrtvih, gdje se pojavljuje onaj Bub, or whatever his name was, koga onaj neki profesor uči onim nekakvim stvarima. Ali taj Bub, ili kako god da se zove, je bio pod ljudskim nadzorom i uticajem i to je jedino što je uticalo da se on izdigne iznad nivoa budalaste kreature koja ždere ljude na nivo nešto malo manje budalaste kreature koja i dalje ždere ljude ali razmatra mogućnost prelaska u vegetarijance. Ostali, "samostalni", zombiji su jedino hodali okolo kao pijani, povremeno se hranili, a mnogo češće ginuli na najraznovrsnije načine. I sad se odjednom pojavljuje ovaj crnac koji je izgleda neki Ajnštajn među zombijima i bez ikakvih problema provaljuje kako se pliva, kako radi puška, kako zapaliti diktatora benzinom i slično. To mi je nekako nategnuto i bezveze, ali ne smatram nekakvom pretjeranom manom.
Što se tiče ovog "dubljeg značenja", šta ako su SVI u krivu i ako je Romero pravio običan akcioni film bez ikakvog smisla samo da bi se dobro zabavio i usput zeznuo sve kritičare koji će na glavu da se nasade ne bi li našli neki podtekst u njegovom djelu? Let's be frank, ovo čudo sasvim sigurno može da se tumači na osam milijardi različitih načina. Evo, npr., ja tvrdim da je film izrazito antisemitski. Kaufman je Jevrej i naravno, kao i svaki Jevrej, on je beskrupulozni bogataš. Zašto Čolo ne može da dobije stan u Fiddler's Greenu? Naravno, zato što je pogrešne nacionalnosti i boje kože. Na kraju poetska pravda - Kaufman gine od ruke zombija crnca, što simbolizuje osvetu za vjekovno ropstvo koje su crnci trpili od strane jevrejskih trgovaca, koji su ih na kraju krajeva i dovukli u tu prokletu Ameriku. Fiddler's Green je utočište za Jevreje i simbolično biva rasturen na kraju filma.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Uh, drago mi je sto smo to konacno razjasnili: LotD je zapravo film u kome mrtvi crnci i odmetnuti latino tipovi ubijaju bogate Jevreje.
Možda je film trebao da se zove Zombie Holocaust 2?

taurus-jor

Harvi, ala si se ugojio! :wink:

Truba

:arrow:  ne vređajte mi Zombi holocaust  :arrow:  8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Kunac

Još par dana i LotD UNRATED DVD je u prodaji.
Rivjui već pristižu...
Evo par crtica...
Kvalitet slike - The studio has done its usual sterling job with the 2.35:1 anamorphic transfer, which looks terrific from the very first scene—check out the way the green of the trees holds steady in the otherwise blue-tinged night—and bears perfect flesh (and blood) tones. The DTS and Dolby Digital 5.1 soundtracks are equally fine.
Dodatno krvoproliće - And the great news is this; Land of the Dead: Unrated Director's Cut is even gorier. Longer scenes of zombie carnage, less annoying legs walking across the screen to block scenes of the feasting undead, and more attacks.
Dodatni zaplet  - Also put back in is an early scene that gives extra shading to John Leguizamo's character and a bit of business involving little person Phil Fondacaro. The extended cut of the film doesn't add anything plot-wise, but I'm sure it will satisfy the gorehound's desire to see as much carnage as possible created by the best in the business, in this case KNB.
Komentar - The commentary track features George chatting the film up with producer Peter Grunwald and editor Michael Doherty. After a somewhat slow start it picks up the pace about the same time the movie does (although to be fair there's very little downtime in Land) and serves to be informative, if not a tad dry at some pionts.
Featurettes  - The main featurette is "Undead Again: The Making of Land of the Dead", which clocks in at just over 12 minutes. It's quick, featuring interviews with all the major cast members and some horrible metal songs over quick-cut scenes of zombie mayhem, and ultimately has the feel of something Uni felt they had to do instead of wanted to. I'm sure they could've created something five times longer and more informative if they had wanted to...
Zaključak - The film is great, the DVD...not so much. At the end of the day it's the movie the really matters anyway, so at least we have that. I do have to give props to Universal for the badass cover art, which even George said he likes better than the theatrical poster.

Inače, LotD je do sada WW zaradio preko 40 miliona $. To je već lepa suma. Još kad pristignu pare od DVD prodaje...

taurus-jor

Odgledao unrated DVD.

Ima dodatnih gadosti, ali je moglo bez njih. Kraći, bioskopski prikaz Mauseve smrti bio mi je neizmerno efektniji. Zgrabe ga zombiji, rez i - njegova daska za skejtbord, sa natpisom ANTIHEROJ, pluta po vodi. E, ovde ga zgrabe, rastrgnu, pa onda ide skejtbord. Da nema svog onog kasapljenja i u bioskopskoj i u "unrated verziji" još i da se pobunim zbog "cenzure".

Scena sa vešanjem - potpuno se uklapa u ritam filma, zaista mu daje važnu dimenziju, ali ne deluje dovoljno osmišljeno. Van toga je sasvim okej, i to joj je zapravo mana. Koliko sam shvatio, Romero nije bio srećan kako je ispala - imao je pravo, zaista - i zato ju je izbacio iz bioskopske verzije.

Međutim, izostavljanje ranjavanja Malog debelog u kafani potpuno je  besmisleno. 'Ajde da je ovo Gospodar prstenova i da film traje više od dva sata, ali on ima tek nešto više od 90 minuta, a sa izbačenim scenama četiri minuta više! Momenat je sjajan i nikako suvišan.

Ostalo otpada na krvavije verzije postojećeg i produžene verzije nasilja. Ništa epohalno. Na primer, u bioskopskoj verziji dva zombija prođu preko ekrana u škakljivom momentu. U ovoj prođe samo jedan. Hoću da kažem da je u bioskopu već bilo dovoljno krvavo, a ovo je samo za ljubitelje gadosti.

Rezime: minimalno poboljšan film. I to mu, otprilike, dođe to.

Tex Murphy

Ja, kao vatreni pripadnik antiglobalizacije, smatram da sve te DVD-ove sa dodatnim scenama i alternativnim krajevima i similar krepovima treba spalit na lomači.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Mogao sam ovo da stavim i u sekciju sa igricama, ali i ovde lepo pase... Odigrao sam LotD: Road to Fiddler's Green. Za fanove ce biti OK, za ostale... Sta znam... Prava arkada... Grafika je zastarela ali igra bar leti i na slabijim masinama. Glavna mana je sto je veoma, veoma kratrka - zavrsio sam je za oko 3 sata...

crippled_avenger

word up Harvi, imam cetvorostruku DAWN OF THE DEAD DVD sa tri verzije filma i pun kurac dokumentaraca. besmisleno. necu ga za zivota odgledati.

pocinjem da mislim da je cela ta DVD tradicija extra materijala jako pogresna. samo ti demistifikuje film, cesto su director`s cutovi losiji od release cutova, jedino volim trejlere.