Moj stari video je nakon desetak godina dobrog služenja otišao u penziju. Nedavno sam slučajno dobio drugi video i to mi je omogućilo da pogledam filmove kao što su Ekskalibur i Rozmarina beba, što sasvim sigurno inače ne bih uspio u skorije vrijeme. A da i ne počinjem o sentimentalnoj vrijednosti - moj video i ja smo mnooooooooogo toga prošli zajedno, odavno sam izgubio račun o tome koliko sam puta pogledao Urlikanje, Predskazanje, Stvar, Radovana Trećeg, Poziv na večeru sa ubistvom, itd. To make a long story short: Dvije stvari koje su mi IZUZETNO uljepšale ratno doba su:
1) video
2) C64
Prema tome, ko god priča protiv neke od njih, igra se sa životom.
Toliko o sentimentalnoj vrijednosti, a što se tiče PRAKTIČNE, bar u mojim uslovima na videu je dostupan MNOGO veći broj kvalitetnih filmova. Plus, razlika u kvalitetu između ve ha esa i diveksa uopšte nije tolika koliko se to predstavlja, isto kao što CD format nije OGROMAN napredak u odnosu na audio kasetu. Što se opreme koju ja imam tiče, razlika se vidi jedino kod mračnih dijelova na DivX snimcima, kad se pojavljuje "pikselizacija" zbog kompresije. Naravno, problem je riješen skrkavanjem nekoliko hiljada maraka na kućno kino, bar za onog ko ima tolike pare.
Marče Smite, ni cedeovi nemaju neograničen rok trajanja, naprotiv. A jedan video rekorder može dobro da služi mnogo duže nego jedan cede plejer.
(obratite pažnju da u prethodnom izlaganju nijednom nisam spomenuo DVD, koji je operisan od svih primjedbi na račun cedea, ali zato se za cijenu jednog DVD diska moglo kupiti petnaestak cedeova, bar je tako bilo posljednji put kad sam imao hrabrosti da pitam koliko košta).
Bah, mislio sam još nešto da baljezgam, ali sad mi je mrsko. Samo da vam navedem još jednu prednost videa u odnosu na CD: Pretpostavimo da ste sami u kući i odjednom osjetite da neko ulazi kroz ulazna vrata. "Ko je sad?" pitate se vi. "Fredi, Džejson, Majkl Majers, Sadako, Demijen, Predator, Sava Savanović, Kriper, deformisana beba iz Pakla, radnik Elektrodistribucije?" Šta je prvo što radite? Naravno, isključujete svoj video iz struje, uzimate ga u ruke i sakrivate se na skrovito mjesto čekajući pogodan trenutak da ga tresnete o uljezovu glavu. A kako bi to izgledalo sa CD-om? Dok biste vi odšarafili one šarafe od kućišta, pa onda od samog cedea, prošlo bi godinu dana i uljez bi vas ladno za to vrijeme eksterminirao. A i kad biste uspjeli na vrijeme da napravite sačekušu, CD jednostavno nema dovoljnu snagu da sredi napadača.