• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

za ljubitelje starih filmova

Started by Morticia, 09-12-2004, 00:20:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Morticia

Verovali ili ne, konacno nesto lepo moze da se vidi na RTS-u 2.

U terminu od 2 popodne svakog radnog dana prikazuju se stari dobri filmovi.
Svi ljubitelji slicnog ciklusa od pre nekih deset godina na TV Politici ce biti zadovoljni.

Pa, ko nije na poslu u to vreme...  :lol:

Danas je prikazan film The Bat sa Vinsetom Prajsom.

Sutra 9.12. prikazuju film-noir  "D.O.A." (dead on arrival) Rudolpha Matea iz 1950. sa Edmondom O'Brianom u ulozi Franka Bigelowa.
Ovo je jos jedan od noir filmova koji pocinje zavrsnom scenom.
Radnja, nije spolier, Frank saznaje da je otrovan, ostaje mu samo par dana zivota da otkrije ko ga je otrovao i zasto.
You're dead, son. Get yourself buried.

Milosh

Ovo je odlicno... ima li negde program koje sve filmove imaju u planu da puste? Inace, taj D.O.A. sam bas pre neki dan nabavio na divxu, odlican je film (a cak ni rimejk nije los).
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

marduk

Quote from: "Morticia"
Danas je prikazan film The Bat sa Vinsetom Prajsom.

Danas!? Zar to nije trebalo da ide sutra??!?  :cry:  :x  :cry:
Kakav je film?

Morticia

Quote from: "marduk"Danas!? Zar to nije trebalo da ide sutra??!?
Tehnicki gledano, bilo je juce. Snimila. Long live VCR.  :evil:

Ja nisam nigde nasla spisak filmova na duze.

Pennywise

Ja nisam nigde nasla spisak filmova na duze.

Cetvrtak: Prispeo Mrtav, D.O.A.
Petak: Udri Vraga
Ponedeljak: Covek koji je suvise znao

Lurd

Видим ја, биће овде лонг лив ВЦР иха-ха. Снимај то сутра, а по дифолту и све сваки дан.
My trees...They have withered and died just like me.

Morticia

Sa filmom D.O.A. se desila slicna stvar kao i sa The Mystery of Wax Museum u Kinoteci pre nekih 5-6- nedelja. Ko je bio tamo jasno mu je.
Bili smo uskraceni za zavrsnih 20 minuta ali smo ipak videli poslednju scenu.
Danasnjem filmu su skratili samo 6 minuta ali bukvalno poslednjih sest minuta.  :x

Milosh

Quote from: "Morticia"Sa filmom D.O.A. se desila slicna stvar kao i sa The Mystery of Wax Museum u Kinoteci pre nekih 5-6- nedelja. Ko je bio tamo jasno mu je.
Bili smo uskraceni za zavrsnih 20 minuta ali smo ipak videli poslednju scenu.
Danasnjem filmu su skratili samo 6 minuta ali bukvalno poslednjih sest minuta.  :x

Long live DIVX!  :wink:   :evil:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Will-O'-The-Wisp

Blago vama. Ja nemam RTS.  :cry:  :cry:  :cry:
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Pennywise

Utorak (14.12): 39 stepenika

Morticia

Ne stigoh na vreme da najavim pocetak Hickokovog mini ciklusa sledece nedelje na RTSu.

Ponedeljak je dan za film The man who knew too much, prva verzija iz 1934.
Kriticari tvrde da je ona znatno superiornija nad svojom mladjom sestrom iz 1956.

Morticia

utorak - Secret agent, 1936.
sreda - Young and innocent, 1937.
cetvrtak - The lady vanishes, 1938.
petak - Jamaica Inn, 1939.

Sve Hickokovi filmovi dok je jos radio u Londonu.  :lol:

marlowe

kako unapred saznati sta ce davati. teletekst im je jos u pripremi i jedva cekam da to proradi. uopste ne mogu da pratim sta se desava na rts-u.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Pennywise

Quote from: "marlowe"kako unapred saznati sta ce davati. teletekst im je jos u pripremi i jedva cekam da to proradi. uopste ne mogu da pratim sta se desava na rts-u.

www.rts.co.yu

Morticia

Ja cu se potruditi da vikendom stavim spisak naslova koje ce rts prikazati tokom naredne nedelje, mozda i par recenica uz sam naslov.

Za ovu nedelju stoji i dalje aktuelni spisak Hickokovih filmova a sam rts nije napravio ni jednu izmenu pri prikazivanju, sto je za svaku pohvalu.

Na zalost nisam u mogucnosti da nabavim spisak prikazivanja na duze - mogu nedelju po nedelju, znaci ide 5 po 5 po 5 naslova, nije ni to toliko lose. Izvor me do sada nije presao a vec par nedelja gledam, bolje reci snimam, tako da mozemo nekih 98% da se oslonimo da je to "to".

Black Mamba

Quote from: "Will-O'-The-Wisp"Blago vama. Ja nemam RTS.  :cry:  :cry:  :cry:

pa mozes preko real playera uzivo da gledas i prvi i drugi program.. imas na rts sajtu linkove... do duse neki put radi neki put ne, al dobro...

daniel dravot

ako ovako bude i posle nove godine neko ce se kajati sto je bacio vcr  8)

Ponedeljak, Decembar 27, 2004 14:00  TV2 MUMIJA /THE MUMMY/, 1932.
Utorak, Decembar 28, 2004 14:00  TV2 RUKA MUMIJE /THE MUMMYS HAND/, 1940.
Sreda, Decembar 29, 2004 14:00  TV2  MUMIJIN GROB /THE MUMMYS TOMB/, 1942.
Četvrtak, Decembar 30, 2004 14:00  TV2  DUH MUMIJE /THE MUMMYS GHOST /, 1944.
Petak, Decembar 31, 2004 14:00  TV2  PROKLETSTVO MUMIJE /THE MUMMYS CURSE/,
1944.
samo totalni slepac ili neznalica sa nekim ultrabizarnim poimanjem horora

Ghoul

prvu mumiju imam na divxu, a ostale teško da vrede za više od jednokratnog gledanja .

stoga, long live divx!!!
https://ljudska_splacina.com/

Morticia

Za ovu nedelju RTS je isplanirao jos jedan ciklus; u pitanju je Barbara Strejsend. Ne verujem da ovde ima njenih fanova, ali dobro.

ponedeljak, 20.12. - Smesna devojka
utorak, 21.12. - Ljubavnici gdje Fani
sreda, 22.12. - Devojka koju sam voleo  

zatim idu dva filma Audrey Hepburn  :D

cetvrtak, 14h, 23.12. -  Charade
rezija Stanly Donen po prici Petera Stonea i Marca Behna.
Film je iz 1963. a pored legendarne Audrey je Cary Grant.
Verovatno se vec sve zna o ovom filmu.

petak, 13:10h, 24.12. - My fair Lady
Godinu dana kasnije Audrey je sa Rexom Harrisonom u rezija Georga Cukora snimila film po komadu G.B.Shawa Pigmalion.
Ocekujte ipak adaptaciju Pigmaliona.
Nije nikakva greska u satnici, ovaj film traje 170 minuta.

obratite paznju na jos jedan termin na RTSu2 ovog petka u 21h... cos you're about to enter a world of pain, without the homework but with eight-year olds.

WARLOCK

evo Kinoteci slede flimovi do nove godine pa pozurite!..prohujalo sa vihorom :x ,neloliko filmova brus lija, ciklus film.o J.Bondu ,"vrtoglavica"hickoka,"obucena da ubije"Palme :lol: ,"Dijabolik"Bave i" Konan" :evil:  itd..blabla..

Ghoul

eeee!

kad se tačno daje DIJABOLIK? :!:

Lurd

dobro ovo vrtoglavica, dijabolik, ali...

KONAN!

zakk

šta, kao nisi gledao {dvocifren broj} puta?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Milosh

OVO je film za bioskop, THE film za bioskop.  :!:

HALLOWEEN (cetvrtak 23. 12. u 18h)

WARLOCK

dijabolik mislim27 dec.
E ljudi idemo na Konan! ,Konan je car!  :evil:

Morticia

Quote from: "zakk"šta, kao nisi gledao {dvocifren broj} puta?
cuj dvocifren...  :roll:

Ko je sutra za Halloween?

Milosh

Quote from: "Morticia"Ko je sutra za Halloween?

Ja HALLOWEEN ne propustam, pa ni kad padne 23. decembra.

Milosh

Ako neko mozda ne zna gde se moze pronaci program kinoteke, evo link: http://www.kinoteka.org.yu/indexc.htm

WARLOCK

o thank yu ,bas sam jurio program.

Morticia

Quote from: "daniel dravot"
Ponedeljak, Decembar 27, 2004 14:00  TV2 MUMIJA /THE MUMMY/, 1932.

Utorak, Decembar 28, 2004 14:00  TV2 RUKA MUMIJE /THE MUMMYS HAND/, 1940.

Sreda, Decembar 29, 2004 14:00  TV2  MUMIJIN GROB /THE MUMMYS TOMB/, 1942.

Četvrtak, Decembar 30, 2004 14:00  TV2  DUH MUMIJE /THE MUMMYS GHOST /, 1944.

Petak, Decembar 31, 2004 14:00  TV2  PROKLETSTVO MUMIJE /THE MUMMYS CURSE/, 1944.
Ovo je spisak za poslednju nedelju 2004. godine pa se vidimo u '05.  :lol:  xsantacool

Hvala D.D.

Morticia

Robert Nemecek je napravio ciklus filmova o Mumiji samo kao jednu vrstu uvertire za holivudsku Mumiju, koju veceras prikazuje na RTSu.

I...

srecna Vam Nova godina!!! xsantacool   xremyb

Kunac

Quote from: "Morticia"Robert Nemecek je napravio ciklus filmova o Mumiji samo kao jednu vrstu uvertire za holivudsku Mumiju, koju veceras prikazuje na RTSu.

I...

srecna Vam Nova godina!!! xsantacool   xremyb

Pa i ove druge su valjda holivudske...
:twisted:
"zombi je mali žuti cvet"

Morticia

Zar moze da se uporedjuje holivudska produkcija pre, recimo, '80.ih i sada?

I Ed Wood je snimao u holivudu ali u '50.im!!!

Ghoul

morticia, da nisi žensko rekao bih ti da lupaš.
no, kako je opšte poznato da žene ne lupaju, već samo ponekad nisu najbolje informisane, evo:

mesto proizvodnje ne čini neki film 'holivudskim', već način.
konkretno: i stari serijal MUMIJE, kao i nova somersova verzija, nastali su u okviru studijskog (Universal) sistema, pa su stoga 'holivudski' (bez obzira na razlike u budžetu).

ed vud nikada nije radio u okviru holivudskog studijskog sistema, bez obzira što je snimao u i oko holivuda, te ni na koji način nije deo te produkcije.

kunac je verovatno hteo da kaže da su i stare i nove mumije nastale u holivudskim studijima, i da su imale tu vrstu distribucije i svega što uz to ide, te da su zato jednako 'holivudske'. za razliku od eda vuda, holivuđanina, ali autsajdera tog sistema (i estetike, itd.)...

Morticia

Vidi, vidi... nije lose biti zensko. Nisam obavestena. Umesto da lupam.
Ja maltene k'o sef drzave.
Wow.

Nego obojica se malo pravite naivni. Priznajem da moj primer sa Edom Vudom nije bio bas najbolji (samo zbog lokalnog karaktera) ali, pojam holivudski ste "ucitali" na prvu loptu, kao skolski primer holivuda.
Probajte malo da procitate izmedju redova sta sam htela da kazem.
Svi filmovi jesu snimljeni u okviru holivudskog Universal studia (da, znam to  :roll: ) poenta mog komentara je ne moze da se uporedjuje danasnji nacin snimanja filmova i kako je to nekada izgledalo.
Iako svaki film, od samog pocetka filmske umetnosti, mora proci kroz nekoliko bitnih koraka, od osnovne ideje do samog producentskog finisiranja, koji se i danas promenjuju, ubedite me da se procesi obrade tih koraka isto izvrsavaju.
Ili se cini da danasnji holivud stampa filmove u fabrici sa krilaticom sta-ce-najvise-para-zaraditi-dok-nas-nista-drugo-ne zanima-a-kamoli-originalnost.
Holivudski filmovi nisu mediokritetski?
Holivudski filmovi otkrivaju nove stvari nasem umu?
Prosvetljuju na putu otkrivanja nas samih?
Holivudski filmovi ne idu ruku pod ruku sa velikim distributerima, koji pretenduju da uniste sve malo, vredno i kvalitetno?
Od holivudskih filmova ne boli glava od gluposti koje serviraju?
Ne pripadne vam muka?

Kazite mi, kada danas kazete za neki film da je holivudski, mislite li pogrdno ili pohvalno?
Ja, moram da napisem, da ne biste pogresno shvatiti i krenuli sa tim recima meni u facu, mislim pogrdno.

Ghoul

ne znam otkud sad pitanja vrednovanja, i kakve veze ona imaju s temom, ali kad već pitaš, 'holivudski film' je za mene izraz koji odražava određenu ČINJENICU. prema njoj se ja ne postavljam a priori ni pogrdno ni pohvalno, samo je konstantujem, kao što je i kunac KONSTANTOVAO da su stare mumije takođe holivudske kao i nova.

američki film, pa čak i holivudski, najtipičniji mejnstrim, pružio mi je suviše odličnih, dragih filmova da bih sad de-evoluirao na nivo jednog jackdanielsa i trpao sve u isti koš ili se bacao uopštenim frazama o celokupnom fenomenu kojeg pokriva fraza 'američki' -ili ovde neznatno uža, 'holivudski film'.

ali ponavljam, to nema veze s temom. niti s čitanjem između redova.

Morticia

Dobro. Hajde da ponovim.

Nije mi se dopalo sto je prvobitna ideja o prikazivanju starih verzija o Mumiji proizasla iz Nemecekove zelje da prikaze Mumiju, snimljenu pre par godina, za Novu godinu.
Druga strana price, da je imao stare verzije pa je pozeleo da prikaze i noviju Mumiju... hm, nekako ne drzi vodu.

Ok, svi filmovi su holivudska produkcija.
Prvih pet iz sredine proslog veka, poslednji od pre par godina.

Pitas se Ghoul, odakle pitanje vrednovanja?
Od mog prvog posta, eto odakle.
Kod mene je pojam "holivudski" naveden kao pogrdan za opis filma.
Pustio je Borisa K. samo kao zagrevanje za Brendana - fuckin Djordja iz Dzungle – Frejzera.

Pitanje vrednovanja iz mog drugog posta - kako mogu da se uporedjuju holivudske produkcije iz sredine proslog veka i samog kraja istog?
Za bolje razumevanje moj prethodni post ali, da dodam samo da ne smatram i da su svi filmovi tadasnjih produkcija a priori kvalitet, naravno da i tamo ima omaski ali, i koliko klasika!

Nema veze sa temom? I u prethodnom postu sam objasnila koriscenje pojma, sta sam napisala i koliko to menja pogled na tu vasu temu, tj. tvoju posto Kunca nema.

I, na kraju, mogu da razumem kada neko kaze da mu je top A produkcija unazad par godina ponudila drage filmove. Dragi filmovi ne podlezu komentarisanju, to je vec pitanje ukusa. Mene zanima, koliko odlicnih? Verujem da postoji nekoliko naslova.

Hocu da vidim nekoliko odlicnih naslova holivudske top A produkcije u poslednjih nekoliko godina.
Hocu da vidim nekoliko odlicnih naslova holivudske top A produkcije filmova koji obuhvataju odlicnu pricu, glumu, reziju, scenario... sve ono sto tako lako uocavamo pri gledanju nespektakularnih filmova, bez CGI-a, malih produkcija.
Kada budem to videla i slozila se da su odlicni, prihvaticu cinjenicu da je samo moj stav o besmislenosti vecine filmova koje nam holivud nudi vec nekoliko godina unazad, pa cak i dekadu.

A, mozda cemo opet pricati o razlicitim stvarima.

Kunac

Interesantna se diskusija razvila...

Svi univerzalovi filmovi iz Mumija opusa su deo holivudskog sistema. Mumija iz 1932. je kostala oko 200 hiljada $, Mumija iz 1999. je kostala 76 miliona $! Razlika u budzetu je ogromna, ali treba imati u vidu da su filmovi svake godine sve skuplji i skuplji. Tridesetih, filmovi su jednostavno bili mnogo jeftiniji: King Kong (1933) je kostao oko 670 hiljada dolara, a Dzeksonov rimejk ce kostati preko sto miliona!

Sve su to komercijalni filmovi koji su nastali da bi se zaradio novac. Ponekad se producentima "omakne" pa dobijemo film koji je istovremeno skup, isplativ i dobar (ne islim na Titanik), ali to je retko.

E sad, remek-dela i izuzetnih filmova ima generalno veoma malo. Mislim da to nema mnogo veze sa tim koliko je neki film kostao i da li je holivudski ili ne. Jednostavno: godisnje se snimi desetak izuzetnih naslova i to je to! Ostalo je potrosna roba!

Jeftin film ne znaci automatski da ce se raditi o kvalitetnom ostvarenju! Naprotiv! Svi smo se u zivotu nagledali shitina snimljenih za 2 $!
"zombi je mali žuti cvet"

marduk

Sledeće nedelje je invazija starudija sa Šerlokom Holmsom. A bilo ih je nekoliko i protekle neđelje.

WARLOCK

Pogledajte program u kinoteci ima dobrih stvari da se pogleda :? ...
http://www.kinoteka.org.yu/indexc.htm

Lurd

Program je zaista bolestan. ALI!

Ovo:

Quote20:30 АМЕРИЧКА НОЋ (ФРА/ИТА 1973)
La Nuit Americaine
ул. Жаклин Бисе (Jacqueline Bisset), Валентина Кортезе (Valentina Cortese)
р. Франсоа Трифо (Francois Truffaut)

Ne sme da se propusti! Ovo je najlekovitiji film koji sam u životu gledao!
Predivno! Kada udjete u bioskop sa bilo kakvim problemima iz bioskopa ćete izaći kao nova osoba.

Ovo naročito važi za neke odavde.

marduk

Za ljubitelje Hičkoka sledeće nedelje, najpre:

senka sumnje /shadow of a doubt/      
Ponedeljak, Januar 17, 2005 14:00  TV2

čamac za spasavanje /lifeboat/      
Utorak, Januar 18, 2005 14:00  TV2

konopac /the rope/      
Sreda, Januar 19, 2005 14:00  TV2

Pa onda:

britanska obaveštajna služba /british intelligence/      
Četvrtak, Januar 20, 2005 14:00  TV2

crna udovica /black widow/      
Petak, Januar 21, 2005 14:00  TV2

A za ljubitelje novijih filmova, sutra veče RTS daje Kronenbergovu MUVU!!""!!

Opa bato!!

Morticia

Quote from: "marduk"
Mislim da ovog filma nema na divx-u a izvrstan je. Ko moze, neka ga pogleda.  :!:

Pajke

Quote from: "marduk"
Mislim da ovog filma nema na divx-u a izvrstan je. Ko moze, neka ga pogleda.  :!:

Ima ga na divX-u. 8)

marduk

THE LIFEBOAT: Evo šta kaže trivia sa imdb-a:
During filming, several of the crew complained that Tallulah Bankhead (Constance 'Connie' Porter) was not wearing underwear. This was apparent to them when she climbed in and out of the lifeboat. When told of the situation, director Alfred Hitchcock replied, "I don't know if this is a matter for the costume department or the hairdresser."

Film zaista vredi. Pravi potez Mr.Nemečeka

Ghoul

obratite pažnju na TV program za iduću nedelju:
kreću sa par Langovih Mabuze filmova, a onda prelaze na druge, tuđe, ali još uvek mračne krimi-horor-trilere poput DARK EYES OF LONDON itsl.

Morticia

Program za ovu nedelju je malo veseliji od prethodne.

ponedeljak, zavrsen Gradic Pejton

utorak 1.02. 14h - My cousin Rachel, 1952.
Hmmm, Richard Buron.
When Philip Ashley's much-loved (and rich) cousin Ambrose dies, he is convinced that Ambrose was murdered by his new wife Rachel to inherit his wealth. But when he meets Rachel and falls in love with her, he knows that his suspicions must have been unfounded. But were they, or is Rachel just trying to use Philip to get at the estate Ambrose left to him instead of to her? And will she murder him next?

sreda 2.02. 14h - The best of everything, 1959.
Three young women who work in the steno pool at Fabian Publishing Company move in together to save money. Caroline has her sites set on becoming an editor, but Miss Farrow stands in her way. Gregg wants to be an actress but can't seem to get a part. April just wants to find a good man. All three have bad encounters with men, encounters that will either strengthen or ruin them

cetvrtak 3.02. 14h - Anastasia, 1956.
Igraju Ingrid Bergman i Yul Brynner.
Russian exiles in Paris plot to collect ten million pounds from the Bank of England by grooming a destitute, suicidal girl to pose as heir to the Russian throne. While Bounin is coaching her he comes to believe she is really Anastasia. In the end the Empress must decide her claim.

petak 4.02. 14h - Three coins in the Fountain, 1954.
In this romantic comedy, three American roommates working in Italy wish for the man of their dreams after throwing coins into Rome's magnificent Trevi Fountain. A secretary at a government agency sets out to win the heart of her employer, a smooth-talking novelist, while her co-worker defies office regulations by romancing an Italian who works at the agency. Finally, office newcomer Maria meets a real Italian Prince Charming and falls madly in love. Now the only thing the three hopeful ladies need to do is seal their fate.  

Trivia: The first motion picture filmed in CinemaScope outside of the United States. Prior to beginning principle shooting, 20th Century Fox studio execs warned producer Siegel and director Negulesco that they would have a difficult time with the new film format away from the controlled settings of the studio. Siegel and Negulesco solved this dilemma by simply taking the studio's entire technical crew along to Rome.

(skinuto sa IMDB-a dok ga Zmijoslav  xfrog  ne unisti  xtwak )

Morticia

Citajuci malopre Varvarinov post o Hemingveju (svi koji ga ne vole u pakao) setila sam se da ubacim podatak. Danas i sutra Nemecek prikazuje u ovom terminu dva filma snimljena po delima Ernesta Hemingveja.

Danas je po njegovoj prici film "Snows of Killimanjaro" sa Gregory Peckom, u petak po njegovom romanu Sunce se ponovo radja film iz 1957. "The Sun also rises" sa Avom Gardner.
Oba filma je rezirao Henry King.

varvarin

Kod ove tačke, u starim filmovima, vitez klekne i dami poljubi ruku...

David

Dva moja podsjetnika, skoro (ponovno) pogledana, a od istog rezisera;
Orson Welles:

'Stranger' ('46) & 'Touch of Evil' ('58).
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.