• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NOVI DOMACI POP CULTURE SITE

Started by Ivan Bevc, 29-12-2004, 16:07:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan Bevc

Adresa je www.popboks.com

sad sam ga prvi put provalio, deluje zanimljivo, narocito arhive Dzuboksa i Ritma.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Lurd

Нисам се нешто удубљивао у текстове, пошто сам стрпљење губио после прве две реченице текстова, али ове архиве су ЛУДИЛО!

Бројеви Ритма из прве и друге серије су ми се још пре 10 година распали и спојили у један веееелики испретурани часопис, а затим су нестали у акцији. Ово буди много носталгије, на овом часопису сам одрастао и хвала му за све.

Хвала и теби на линку, Иване.

П.С.

Могао би на оној теми да нам коначно испричаш о ставу Дена Симонса о бомбардовању, пошто смо се тамо много изнагађали, а ти имаш праву информацију.
My trees...They have withered and died just like me.

Lurd

Ох, Боже....

А тек Џубокс...Потпуно невероватно и надреално ми сада делује тај часопис, потпуно!

Мислим, погледајте број 127 из 1981. У истом броју текстови о Резидентс и Кремпс. Еј! ЕЈ!!!

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Lurd

Da li si ti normalan? Pa samo u naslovu i prvom pasusu ima neoprostivh gluposti, a tekst je prepun najbanalnijih mogućih grešaka. Počev od "naslednik Tolkina", preko ENGLESKOG pisca Martina i "žanra mača i MAGE" do "VesteroNa". Da ne pominjem 'romane "Svetlost dana" i "Grozničavi snovi" koji pripadaju tvrdom SF-u".

Uostalom, ja sam preveliki skeptik u neko kvalitetno pop-kulturno izdanje da bih listao dalje od onih arhiva, za koje stvarno kapa dole.

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Boban

Arhiva Dzuboksa je bas lep istorijski gest; podsecanje na vreme kada je to bio jedini nacin da se dodje do informacija o savremenim tokovima u muzici.
Bilo je tu bizarnih promasaja u prikazima i procanama vrednosti novonastalih grupa ali kad i gde nije?

Lurde, ne znam sto se bunis za ovaj prikaz Martinovog dela; prepun je opstih mesta ali prilicno informativan s obzirom da je namenjen najsiroj citalackoj publici koja uglavnom ako i zna da postoji tamo neki fantasy žanr sigurno nije u stanju da nabroji ni dva autora koji stvaraju u tim okvirima.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lurd

Quote from: "Boban"Lurde, ne znam sto se bunis za ovaj prikaz Martinovog dela; prepun je opstih mesta ali prilicno informativan s obzirom da je namenjen najsiroj citalackoj publici koja uglavnom ako i zna da postoji tamo neki fantasy žanr sigurno nije u stanju da nabroji ni dva autora koji stvaraju u tim okvirima.

Ako neko voli pisanje najopštijih mesta u prikazu neke knjige za najširu publiku, onda sam to ja. ALI! Taj prikaz mora da sadrži tačne faktografske podatke, a ne gomilu gluposti i informacija iz treće ruke. U današnje vreme interneta neoprostivo je da neko tako greši.

Pa tamo maltene nijedna rečenica nije bez greške.

Eto, zato se bunim.

Morticia

Quote from: "taurus-jor"Arhive!!! :!:
Bas to, arhive! ARHI-VE!  :D
Sa dzuboxom se nikada nisam nesto drusila ali zato Ritam i ja... najbolji prijatelji. Godinama.
Plakala sam kada mi je dosla komsinica iz zgrade (tada je imala nekih 4-5 godina) i svojim flomasterima "karminisala" usta na naslovnoj strani.
Pritom, nije vodila racuna o polovima, musko zensko, svejedno, karmin je bio obavezan.
Bila je to neka ljubicasto crvena nijansa.  :roll:

Sada apsolutno ne postoji casopis za koji bih momentalno siznula da mi se nesto slicno dogodi, ni za jedan ne bih stalno visila na kiosku i zapitkivala kao tada "je l' dos'o Ritam?".

Ritam je bio Ritam.
You're dead, son. Get yourself buried.

iDemo

Quote from: "Morticia"Sa dzuboxom se nikada nisam nesto drusila ali zato Ritam i ja...

Godine, a??  :wink:
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

Morticia

Pa... da, godine su u pitanju, ja sam vise generacija Ritma.
I tada sam nalazila brojeve Dzuboxa i to sa svih strana (sestra, njeno drustvo, komsije) ali, kako to najbolje objasniti... sa Ritmom je bila prva ljubav, posle je tek dosao dzuboks (iako tehnicki prvi).
Naravno, to me nece spreciti da odvojim nekoliko noci i preturim naglavacke celu dzuboks arhivu. Verujem da ce biti jako interesantno citati te tekstove sa vremenskom distancom od dvadesetak godina.

Da li se neko seca magazina ITD?
Izgovaralo se itede bio je male forme, kao mala sveska; sta bese to, B5? Izlazio je pocetkom, sredinom '80.-ih.
Svaki broj je imao nesto o David-u Bowie-u iz pop faze osamdesetih.

iDemo

Quote from: "Morticia"...iako tehnicki prvi...
Ovo stvarno samo zensko moze lepo & pravilno da razume. Cenim...  :D
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

Truba

imal iko od forumaša ko je rođen nakon iskrcavanja kapitalista na mjesec (ne računajući kiking es famoznog ghoula)     :shock:

:shock:  :shock:  :shock:
ili barem nakon povlačenja sa krova ambasade u Sajgonu  :evil:

bre sve metuzalemi
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Mica Milovanovic

Sve sami Titovi pioniri... :)
Mica

taurus-jor

Auu, drug Komi se vratio!
Pa gde si bio?
U Diznilendu?

iDemo

Quote from: "komi"...iskrcavanja kapitalista na mjesec...
Kad to beshe bilo??
I gde?

Mislish na ono u Nevadi?

Truba

Quote from: "taurus-jor"Auu, drug Komi se vratio!
Pa gde si bio?
U Diznilendu?

još bolje...
bio sam u jednoj europskoj zemlji u kojoj je zabranjen abortus  :o
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Morticia

I? jesi li pazio sta si radio?  :evil:

Truba

Quote from: "Morticia"I? jesi li pazio sta si radio?  :evil:
valjda su one pazile  :lol:  :wink:

ne fakat sam majstor za razvodnjavanje topika  :)  barem u nečemu sam prvi  :x  negativno

taurus-jor

A sutra, 19. januara, u 13 uri, konferencija za novinare o Pop Boksu u Domu omladine.
Jor odlazi u ekspediciju.
Podneche izvestaj. :!:

crippled_avenger

Nedavno sam nekim undercover kanalima dosao u posed pisma koje je svojim saradnicima poslala Vladislava Vojnovic, urednik filmske rubrike na Popboksu. U tom pismu je objasnjeno zasto ona preuzima tu funkciju. Jedan od razloga koje navodi jeste i to sto je primetila da se na Popboksu neki `negativci` tretiraju `pozitivno` i vice versa. Primeri za sto su recimo neki tekst u kome se Spielberg tretira sa Eastwoodom, zatim Miloseva kritika BUDJENJA IZ MRTVIH, neki tekst Olega Sladoljeva ili Rajka Radovanovica, ne secam se vise.

Stvaranje spiskova `pozitivaca` i `negativaca`, podela na to kako se ko ima tretirati nezavisno od kriticareve licne procene i ukusa, ta neki dosta opskurni urednicini potezi tipa blow job intervjua sa Milutinom Petrovicem, bezobzirno hvaljenje filma OPET PAKUJEMO MAJMUNE (koji ruku na srce nije ni za pljuvanje ali je daleko od bilo kakvog povoda za ocenu 8/10 ma koliko nam se ukusi razlikovali) ili KOD AMIDZE IDRIZA (da bi se posle ispostavilo da je rediteljka MAJMUNA bila uz ziriju kratkometraznog festivala kada je film koji je VV napisala dobio nagradu i sl.) slute da je Popboks postao jedna dosta opskurna i privatizovana institucija koja ce vrlo brzo istrositi svezinu i potencijal koji je imao.

Kada je meni nudjeno da radim za Popboks, odbio sam smatrajuci da bi Popboks trebalo da bude playground za neke nove i neistrosene ljude koji ca zaista sa jednim svezim pogledom i bez opterecenja raznim interesima, onako kakvi smo i mi bili na pocetku karijere, promisljati pop kulturu. Nazalost, slicna pisma me uveravaju kako se na Popboksu sprovodi najopskurniji oblik najnegativnije pajkicevstine, o cemu konacno svedoci kritika LEMONY SNICKETA.

Nadam se samo da ce saradnici Popboksa ostati nezavisni od takvih pritisaka, i da ce i dalje iskreno pisati sta misle o filmovima.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Milosh

Pa, koliko sam ja shvatio neka koncepcija popboksa, bar kada je rec o filmskom delu, jos je u fazi oblikovanja, formiranja, i spisak ljudi koji pisu kritike nikako nije konacan. Usled toga se i dogadjaju povremeni ispadi kao sto je taj slucaj sa kritikom filma LEMONY SNICKET, o kojoj sam ja rekao Vladislavi sta mislim, a ona se slozila sa mnom. Ili opet, tu su tzv. kritika citalaca sto moze da bude simpaticno, a u konkretnom primeru za CONSTANTINE ispaolo je nesto nalik na neplanirani versus™.

Ima tu i vrlo pozitivnih stvari kao sto su cak dve kritike za film MADE IN SRBIJA, sto je opet Vladislavina zasluga da se objave dve (i to obe pozitivne) kritike istog filma. Takodje, ono sto je dobro, i sto po meni obecava kakvu-takvu perspektivu popboksa je to da saradnici imaju poprilicnu slobodu sta i kako ce da pisu tj. barem je tako u mom slucaju.

E, sad, sto se tice odnosa prema domacem filmu, tu postoje odredjena neslaganja o tome treba li progledati kroz prste ili ne pojedinim autorima, ali ja sam svoj stav o tome manje-vise izrazio kroz kritiku filma BUDJENJE IZ MRTVIH.

Kao dokaz da popboks gaji i malo alternativniji pogled na stvari potrazite za koji dan moju kritiku izvesnog filma koji je izdat kod nas samo na VHS-u i DVD-u, i van fanovskih krugova slabo je imao bilo kakav marketing (a svi ste ga vi ovde gledali). Takodje, nadam se da ce to biti tek prva takva kritika, pogotovo s obzirom na trenutni repertoar. Jer iako je uvek moguce opljunuti po glupostima tipa XXX2 kojima nas zasipaju distributeri, bolje je otkriti ljudima neki kvalitetan, a pomalo skrajnuti naslov koji mogu da iznajme iz video-kluba.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

David

Heh, Oleg je svojedobno meni bio urednik, odnosno urednik kulture u ex-banjaluckom 'Prelomu'... Doduse, kratko vrijeme - tek tri broja sa moja tri mini-eseja.
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.