• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Lavkraft

Started by milant, 31-12-2004, 13:23:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ukronija

Ljudi, napolju je preko 20 stepeni i divan dan. Šta ćemo ovde?   :)

@Dybuk

I jedno i drugo. Tačnije, treba uzeti u obzir i činjenicu da tada politička korektnost, u današnjem smislu, nije postojala. Shodno tome i društvena klima je bila drugačija. Gledanje na svet i život u njemu je bilo drugačije. Ne možemo osobi koja je živela pre 100 godina da sudimo po današnjim kriterijumima i ovo što su uradili članovi ove organizacije je glupost i podilaženje gluposti. Zabrane dosad ništa dobro nisu donele, samo su raspirile mržnju. Ne razumem - kako to nije jasno?

Pretpostavljam da si čitala Lavkrafta, a ako nisi - on je kao sunce jasan. Neurotik i fobičar koji je svoje snove i fantazije, umišljanja i maštanja, prenosio na papir. Čak ne ni lepim književnim stilom (bar prevodi na srpski nisu takvi).

Nije mržnja, draga. Nije on mrzeo, inače bi bio aktivni rasista, aktivista, svako njegovo delo bilo bi protkano tom mržnjom. Strah. Lavkraft je bio kukavica, slabić.

Neuroze i anksioznosti su inhibitorne stvari u odnosu prema drugima i svetu. Tako i nastaju. Kada je čovek sam sa sobom, on to itetekako može da pretoči u umetnost.

Scordisk

Quote from: D.' on 12-11-2015, 15:44:14
Ne možemo osobi koja je živela pre 100 godina da sudimo po današnjim kriterijumima i ovo što su uradili članovi ove organizacije je glupost i podilaženje gluposti. Zabrane dosad ništa dobro nisu donele, samo su raspirile mržnju. Ne razumem - kako to nije jasno?

Istina

Dybuk

Naravno da je mrznja, D, to je logicna progresija straha. Kukavice, kao, ne mrze? Iiih, oni mrze ponajvise! Vidi ove white supremacists i huligane, safety in numbers inace se ne bi pomaljali na svetlo dana!

Inace da, slabo sam ga citala, stil pisanja mi nije legao, jako tesko, ali imam par knjiga sa proslog sajma pa cu uzeti opet da se rvem s tim. A imao je tu fizionomiju i slabićku facu, kad vec govorimo o stereotipima i predrasudama... :lol:

P.S. ja se ne slazem da samo zato sto nekom nije slomio glavu nisu ispunjeni kriterijumi da se nazove rasistom.

Ukronija

Forum je užasno spor i smara.

Nešto bih dodala:

Na početku mojih drugih studija, bio je neki profa koji je mislio da je mnogo pametan. On je na početku svog prvog predavanja postavio pitanje: "Šta je pokretač sveta"?

Naivni brucoši su, naravno, uglas vikali "Ljubav" (što je, u mom svetu, istina). A profa je trijumfalno i "znalački" odgovorio: "E, nije. Strah je pokretač planete". Naravno, nisam ušla u raspravu sa njim jer se slažem da je strah pokretač kod većine ljudi.

Tokom mog boravka u Dubaiju imala sam osnova da se, recimo, plašim silovanja. Žene su tamo silovane na regularnoj bazi, a zakon ih ne štiti, čak ih i osuđuje i zatvara u zatvore kada prijave silovanje. Silovali su mahom ljudi iz Indije, Pakistana, Bangladeša, pa i lokalci (ali namazanije, zaštićeni državom). Da nisam promislila celu situaciju, mogla sam da zaključim kako samo azijske rase siluju, da ih se plašim, da ih mrzim i da sve to pretočim u jedan fini rasistički stav da Indijcima ne treba verovati, da su oni silovatelji (pogotovo ako imamo u vidu napise iz Emiratskih novina, koji su danima brujali o brutalnim silovanjima i ubistvima devojčica u Indiji, kao tradiciji). Da sam postala rasista, postala bih i prijemičivija za takve priče. Doživljavala bih ih jačim intenzitetom, a u glavi bih mašatala, fantazirala o opasnim situacijama u kojima bih mogla da se nađem, da bih ih izbegla. Uočila bih svakog Indijca koji pored mene prođe, uočavala bih i nepostojeće gestove, veze. Konstruisala bih i nadograđivala. Bila bih opsesivna.

E, iz takvih opsesija i konstrukcija, prouzrokovanih strahom, nastale se Lavkraftove horor priče. Da nije imao rasističke stavove i sve to intenzivno doživljavao, ne bi imao ni šta da prenese na papir. To je moja teorija.

Ukronija

Quote from: Dybuk on 12-11-2015, 15:56:56
Naravno da je mrznja, D, to je logicna progresija straha. Kukavice, kao, ne mrze? Iiih, oni mrze ponajvise! Vidi ove white supremacists i huligane, safety in numbers inace se ne bi pomaljali na svetlo dana!

Vidi, Dibuk, kod rasista imaš više tipova mrzitelja. Imaš one koji su ne znaju za bolje. Nisu dobijali ljubav, nikada nigde nisu pripadali. Oni se identifikuju sa grupama u kojima se osećaju prihvaćeno, voljeno i posebno. Pošto je biti beo prednost i privilegija u ovom svetu, oni u tome nalaze razloge da se osećaju dobro. I priključuju se rasističkim pokretima (po istom principu funkcionišu navijači, na primer).

Onda imaš ljude koje stvarno pokreće strah, a ne nedostatak identiteta (kao u prvom slučaju). Neki od tih ljudi spososbni su da strah materijalizuju u otvorenu mržnju i aktivizam, neki se samo plaše i beže (fight or flight response). Lavkraft je bio u drugoj grupi (flight). On je primećivao, bio opsednut, razvijao teorije i fantazirao jer se plašio. Možemo da diskutujemo i o tome koliko je zapravo mrzeo, a koliko je bio svestan svojih iracionalnih strahova pa ih je zato i pretočavao u priče i tako se lečio. Mislim da je bio senzitivan, osetljiv, mislim da je saosećao (zato je i razvio opsesiju) i mislim da je bio dovoljno inteligentan da osvesti iracionalno u sebi.

Neko ko nije bio u situaciji da razvije rasizam kao odbrambeni mehanizam ne može baš da razume o čemu govorim. Tu je mentalna higijena najbitnija.

Pa prva izjava moje drugarice kada sam stigla u Dubai je bila "Dobrodošla. U roku od par meseci postaćeš rasista. To je nešto što ni ja nisam mislila da će ikada da mi se desi". Dala sam sve od sebe i mogu iskreno da kažem - nisam rasista, ali neki mentaliteti mi prijaju, a neki ne.

"Rasista" je težak termin, opterećuje, i implicira angažovanje u tom domenu. Jasno je da je Lavkraft svoj "rasizam" koristio samo kao motiv u retkim pričama. To nije primarni motiv njegovog opusa da bismo ga sada, posle toliko godina, okvalifikovali kao rasistu.

Dybuk

Ok, hvala na opsirnim objasnjenjima D. :)

Ja samo mislim da se ovaj mehanizam pretvaranja straha od nepoznatog u odbojnost/mrznju prema tome logicno razvija, a da ta mrznja ne mora biti uopste konkretizovana niti da se iz nje mora delovati.
A slazem se da 'rasista' ne treba da bude glavna odrednica kad se o ovom coveku prica, mozda samo fusnota. Dakle, ja se s tobom i s drugima slazem po pitanuju ove kontroverze itd, jedino sto insistiram na dominantnom uticaju aktuelnog trenutka i americke politicke i drustvene stvarnosti na kreiranje odbojnosti prema Lavkraftu i konacno njegov bojkot. To je naravno iracionalno, mozda i apsurdno imajuci u vidu ' zastarelost slucaja' i 'olaksavajuce okolnosti' vremena kad je ziveo i stvarao, ali....

ridiculus

Ja ću zaobići čitavu ovu raspravu o rasizmu i reći da Lavkraft nikada nije trebalo ni da bude na statui. Ne zato što smatram da je on nedovoljno dobar ili uticajan pisac, već zato što smatram da to nije za ljude. Poslednji dobitnik bi mogao da pretopi statuu u hobitsku lulu, vilinsku kraljicu, Torov čekić ili šta već smatra reprezentativnim. Da, čak i Ktulu je bolja opcija.
Dok ima smrti, ima i nade.

Ukronija

@Dybuk

Pa to. :)

Zato uz nagradu treba da ide fusnota izvinjenja svima zbog ponekog rasističkog Lavkraftovog stava iz pijeteta prema onima koji se ne slažu da nagrada nosi njegov lik i ime, uz prihvatljivo i nediskriminišuće obrazloženje zašto su ime i lik ipak zadržani (prvi argument je - drugačije vreme, društvene okolnosti i vrednosti).

Ovo rešenje sada je najgluplje moguće.

Dybuk

ridiculus, a i žnaru je. :twisted:

Ukronija

Gle, Gul mi nije skočio za vrat.  :)

Još bih napomenula dve stvari: primetila sam da ljudi koji imaju raznovrsne strahove i traume bolje maštaju. Ja neke stvari, koje oni trezni vide i sanjaju, verovatno mogu da vidim tek na tripu od elesdija ili neke druge tablete, jer nisam taj tip.

Primer: ja i drugarica u Keniji. Odemo u bar na plaži, prilično daleko. Spusti se noć, a mi moramo plažom nazad u hotel. Da ne pominjem da je plaža i preko dana bila pusta, sve sa lokalcima koji su hteli da nam prodaju sve od trave do sebe. Dogovorimo se da trčimo po plaži do hotela. Ja dosta brzo trčim i napomenem drugarici da trči talno po liniji gde se završava zapljuskivanje talasa, jer je pesak tu konzistentniji i čvršći, te noga ne upada prilikom trčanja. I trčim tako ja, ne zamišljam ni da će neko da me zgrabi, ni da će neko da izađe iz mraka, ni da će neko da me otme, ubije. Čujem samo šum talasa i uživam u trčanju i uzbuđenju. Moja drugarica, za to vreme, viče za mnom da usporim, da je čekam, te prilazi obezbeđenju nekog hotela na plaži (svi su hoteli zaključavali izlaze ka plažama, a sva vozila proveravala zbog bombi) i bezuspešno ga moli da nas otprati do našeg hotela. Još ona njega pita da li su se dešavala ubistva i silovanja na plaži, a on odgovara - neću da vas lažem, jesu:) Najposle, stignemo do hotela. Ja ok, drago mi je što smo bezbedno stigle, naravno, a ona uspaničena. Već je videla kako je siluje gomila crnaca i prenosi joj sidu, i to ako preživi... :lol: Verujem da bi ona pisala bolje horor priče od mene.

Mislim da je i Lavkraft imao sličan tip ličnosti.

Inače, na srpskohrvatskoj Vikipediji, to Bobanovo "Snoviđenje ka Kadatu" prevedeno je kao "Sanjani pohod na nepoznati Kadat".

Albedo 0

Quote from: C Q on 12-11-2015, 14:43:24
sljepi za njegovu velicinu i univerzalnost

univerzalnost je rasistička kategorija

Boban

Otkad je Obama došao za predsednika SAD svedoci smo masovnih intervencija u kulturi: prepravljanje Toma Sojera (zbog njegovog drugara Crnca koga nazivaju imenima koja su sada nekorektna); izbacivanje priče Reja Bredberija iz njegove knjige Marsijanske hronike gde se otvoreno piše o belačkom maltretiranju i iskorišćavanju Crnaca... i ko zna šta sve ne. Skidanje Lavkrafta je verovatno samo jedna od stvari u tom talasu.
Ali nema veze, neće to trajati dugo; sad će na vlast doći Klintonka i eto nam Trećeg svetskog rata, pa sve ove pređašnje dileme postaju irelevantne...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Dybuk

Ili Donald Tramp!

Albedo 0

još od Dinkića Boban nije pogodio nijednu političku opciju

Boban

Ja sam SF pisac; ne prorok; ja pričam o mogućim budućnostima upozoravajući savremenike na potencijalne posledice.

Ukronija

Donald Tramp je tu samo da bi se istaklo koliko je Hilari bolji kandidat u odnosu na klovna. Amerika će dobiti prvu ženu predsednicu i to nema mnogo veze sa glasanjem, spremnošću društva ili željama građana. Jednostavno, posle prvog crnog predsednika, na redu je prva žena na toj poziciji, koja, i po političkim stavovima, odgovara vladajućim elitama u SAD.

Dybuk

Ne pratim nesto, ali mislim da nema sanse da demokratski predstavnik pobedi, zena ili ne.

Agota

hilari, nece sigurno... i jedni i drugi su usrali, ipak,  malu prednost dajem  republikancima...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Boban

ja bih voleo da pobede republikanci, davno je meni moj otac govorio: čim je predsednik Amerike demokrata pritiskaju nas, a republikanac se bavi više unutrašnjim problemima; demokrate hoće celom svetu da uteraju svoju viziju demokratije.

Agota

Do 2020. godine ON će biti predsednik Sjedinjenih Američkih Država?

Glumac ide koracima kolege Arnolda Švarcenegera, tako da ulazi u trku za guvernera 2018. godine ispred Demokratske partije.

Izvor je rekao za Dejli Miror da je Džordž jako popularn kod Demokrata i ima li bolje pozicije za njega od Guvernera Kalifornije, kuće Holivuda?

Kluni planira da pokrene kampanju nakon venčanja sa Amal Alamudin u Septembru, zbog kampanje je odbio mnoge uloge u filmovima jer neće imati vremena za to.

Ko zna možda će 2020 godina da se kandiduje i za predsednika SAD, pa će Amal biti prva Britanska "dama"., a Džordž će pratiti korake Ronalda Regana od idola filma, do guvernera do predsednika.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ukronija

Hm, skrenuli smo u opaki offtopic.

Linkin

Vihor globalizacije nastavlja da melje sve pred sobom i poništava identitete pojedinačnih kultura. I to je to. Niko se od toga neće izvući i biti pošteđen. Ni aglo-saksi. A ni Lavkraft.

Ghoul

oglasio se i jedan od većih poznavalaca horora, urednik i izučavalac -
Stefan Dziemianowicz:
I read the tweets of several of the movers and shakers in the Dump-the-Howie movement right after the announcement was made at WFC. Some chortled "WE DID IT!" All I could think was: given the state of race relations in America right now, you consider THIS a significant achievement in the fight against racism?
Interesting to me that "ownership" of two major awards in the fantastic fiction world this year--the Hugo and the Howie--were hijacked in different ways by small special-interest groups. Taking a tip from the Hugos, I think they should rename the World Fantasy Award the Dead Puppy Award.
Yes, small contingents of crazed asswipes CAN destroy good by thumping unebbingly on drums of high ignorance, and will do so successfully when cowards cave in to abuse. Some downright evil people decided that an essay Lovecraft wrote in junior high school but which never reflected anything in his actual life and relationships, added to a name he gave his beloved kitten when he was a toddler, and paid homage to in "The Rats in the Wall", means he's a Klan-worthy bigot, to hell with who he really was in life. No one who knew Lovecraft knew the man these malicious creatures would have him be.
And now that we do know we are the enemy without ever having been one, we certainly can never be friends with those who despise us without cause or intelligence. So of course it's not "a significant achievement in the fight against racism." It trivializes and displaces a real cause by superimposing a liars cause, who insist on believing against the greater body of evidence a thing that can only be embraced by ignoring a lifetime of decency and achievement vastly greater than the liars' own.
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

a i ovaj komentar je previše lep da ga ne bih šerovao ovde:

Fabian Rush:
"I'm a black guy and I love H.P. Lovecraft.Is that wrong? Oh wait, don't answer that, I don't F'ing care what anyone else thinks! I made a vow to horror and I've learned to accept the discomfort that comes with the territory. Lovecraft shared his mind through his words in a world where racism was the norm. Sadly those choice words and ill informed viewpoints have been immortalized. Just think, decades from now when future generations look back on us with 20/20 hindsight, they will be absolutely appalled by our objectification of women, hatred for homosexuals, and disregard for the ethical treatment of our livestock. H.P. Lovecraft was afraid of the world and so many of the people in it, but I am happy that he was not afraid to write."

Ukronija

QuoteH.P. Lovecraft was afraid of the world and so many of the people in it, but I am happy that he was not afraid to write.

Ovo su mogli da ugraviraju na nagradu i sve bi bilo okej.

PTY

@Ghoul: kad stigneš, baci pogled na ovo, sa sve linkovima i komentarima... lepo pokazuje bar jedan deo geneze ovog konflikta, plus ilustruje MO današnjih 'sošal đastis krusadera'.  Kao prvo, vidi se koliko je NK Jemisin stravično efikasna: svaka uvreda joj je upućena na najmanje dve adrese - napljuvava Foytovu + njene izdavače u kompletu, isto kao i nove vlasnike WT + pisce koji tamo i dalje objavljuju. (NKJ je uvek vrlo ilustrativna po tom pitanju.)

Isto tako, obrati pažnju na kraj komentara, samo gledaj kako Vandermer vešto privatizuje kontroverzu - javio se na post čoveka koji uopšte ne zauzima nijednu stranu u konfliktu, nego samo ispravlja jednu materijalnu grešku u NKJ navodima. Vandermer ga odmah prokazuje, kao 'i ti si bio protiv moje žene dok je bila editor u WT...'  :lol:

Vrlo je ilustrativno i sve u linkovima, i to ne samo po pitanju ovog ukidanja statuete, nego i po pitanju konflikta sa besnom kučadi, koji je ionako izrastao na istim ovim korenima. Krusaderi su veoma vešti u blogerskom lobiranju, i besna kučad upravo o tome i govori, a nagrade su prirodni teren gde se efekti takvih lobiranja najbolje vide, jer su 'krusaderi' daleko više popularnosti stekli u blogerskim kontroverzama lobiranja negoli kroz samu prozu. 

Dybuk

Quote from:  LjynukVihor globalizacije nastavlja da melje sve pred sobom i poništava identitete pojedinačnih kultura

Kao npr rasizam? :) Tesko je sad govoriti o identitetima pojedinih kultura na americkom primeru, mislim, prvo su oni smakli makar citavu jednu kulturu da bi ustanovili svoj identitet a onda dovukli drugu da im robuje or sumpin'.

Linkin

Quote from: Dybuk on 13-11-2015, 17:28:41
Quote from:  LjynukVihor globalizacije nastavlja da melje sve pred sobom i poništava identitete pojedinačnih kultura

Kao npr rasizam? :) Tesko je sad govoriti o identitetima pojedinih kultura na americkom primeru, mislim, prvo su oni smakli makar citavu jednu kulturu da bi ustanovili svoj identitet a onda dovukli drugu da im robuje or sumpin'.

Pod poništavanjem dela identiteta mislio sam naravno na Lavkrafta, ne na rasizam. Jer, nemojmo se zanositi da ovo skidanje sa nagrade neće značiti i celokupnu revalorizaciju njegovog dela. Naravno da hoće. Ako nije dostojan za nagradu, teško da će biti dostojan bilo kakve rasprave o svom delu. Jedno drugo povlači.

Dybuk

Vazno da im se ne dira Bog, Oruzje, Vojska i Dolar. Ostalo - ako ista ostalo od identiteta - ce se prezaliti :|

Da se vratim temi - takva je trenutno klima, valjda ce se strasti smiriti.

Ghoul

Quote from: Ljynuk on 13-11-2015, 18:12:04
Jer, nemojmo se zanositi da ovo skidanje sa nagrade neće značiti i celokupnu revalorizaciju njegovog dela. Naravno da hoće. Ako nije dostojan za nagradu, teško da će biti dostojan bilo kakve rasprave o svom delu. Jedno drugo povlači.

mada ovaj postupak nije za zanemarivanje, ne verujem da će imati dalekosežne posledice: već neko vreme se ovde-onde zvecka i prducka o lavkraftovim 'problematičnim' stavovima, ali njegovo mesto u kanonu ne samo žanrovske nego i opšte književnosti ovi smradovi ne mogu da pomere ili uklone.
eno ga lavkraft u ediciji 'library of america', zajedno sa foknerom i hemingvejem, sa poom, sa čendlerom i širli džekson.
znaš kad će vandermer i srodna bratija tamo da dospe? :) :evil:

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

''denigrate white greatness'' :)

Ghoul

a evo i nečeg daleko lepšeg, a vezanog za lavkrafta.

u kanadskom časopisu RUE MORGUE priredio sam i napisao veliki temat o lavkraftu:

evo šta tamo sve ima:
http://ljudska_splacina.rs/2015/11/veliki-temat-o-lavkraftu-u-magazinu-rue.html

Ghoul

pitaju me neki gde da se kupi ovaj broj.
kažem: u najbližem barnz end noblesu ;)
stvarno ne verujem da se to može kupiti negde bliže od beča, ako bi da se ima na artiji.

na sajtu nude pretplatu ili pojedinčanu prodaju brojeva, a ima i e-verziju, dakle vidite sami: http://www.rue-morgue.com/#!online-store/c4rc

Ghoul

ovog vajnstoka sam, pored ostalih, intervjuisao za RU MORG HPL temat, a evo šta sprema za proljeće:

The Age of Lovecraft

2016 • Jeffrey Andrew Weinstock and Carl H. Sederholm, Editors

Contents

Foreword: Lovecraft Appreciated
Ramsey Campbell

Acknowledgments

Introduction: Lovecraft Rising
Carl H. Sederholm and Jeffrey Andrew Weinstock

1. "Ghoulish Dialogues": H. P. Lovecraft's Weird Geographies
James Kneale

2. Lovecraft's Things: Sinister Souvenirs from Other Worlds
Jeffrey Andrew Weinstock

3. Hyper-Cacophony: Lovecraft, Speculative Realism, and Sonic Materialism
Isabella van Elferen

4. Prehistories of Posthumanism: Cosmic Indifferentism, Alien Genesis, and Ecology from H. P. Lovecraft to Ridley Scott
Brian Johnson

5. Race, Species, and Others: H. P. Lovecraft and the Animal
Jed Mayer

6. H. P. Lovecraft's Reluctant Sexuality: Abjection and the Monstrous Feminine in "The Dunwich Horror"
Carl H. Sederholm

7. H. P. Lovecraft and Real Person Fiction: The Pulp Author as Subcultural Avatar
David Simmons

8. A Polychrome Study: Neil Gaiman's "A Study in Emerald" and Lovecraft's Literary Afterlives
Jessica George

9. Lovecraft: Suspicion, Pattern Recognition, Paranoia
David Punter

10. Lovecraft's Cosmic Ethics
Patricia MacCormack

11. Lovecraft, Witch Cults, and Philosophers
W. Scott Poole

Afterword: Interview with China Miéville
Jeffrey Andrew Weinstock

Contributors

Index

Howard Phillips Lovecraft, the American author of "weird tales" who died in 1937 impoverished and relatively unknown, has become a twenty-first-century star, cropping up in places both anticipated and unexpected. Authors, filmmakers, and shapers of popular culture like Stephen King, Neil Gaiman, and Guillermo del Toro acknowledge his influence; his fiction is key to the work of posthuman philosophers and cultural critics such as Graham Harman and Eugene Thacker; and Lovecraft's creations have achieved unprecedented cultural ubiquity, even showing up on the animated program South Park.

The Age of Lovecraft is the first sustained analysis of Lovecraft in relation to twenty-first-century critical theory and culture, delving into troubling aspects of his thought and writings. With contributions from scholars including Gothic expert David Punter, historian W. Scott Poole, musicologist Isabella van Elferen, and philosopher of the posthuman Patricia MacCormack, this wide-ranging volume brings together thinkers from an array of disciplines to consider Lovecraft's contemporary cultural presence and its implications. Bookended by a preface from horror fiction luminary Ramsey Campbell and an extended interview with the central author of the New Weird, China Miéville, the collection addresses the question of "why Lovecraft, why now?" through a variety of approaches and angles.

A must for scholars, students, and theoretically inclined readers interested in Lovecraft, popular culture, and intellectual trends, The Age of Lovecraft offers the most thorough examination of Lovecraft's place in contemporary philosophy and critical theory to date as it seeks to shed light on the larger phenomenon of the dominance of weird fiction in the twenty-first century.
Contributors: Jessica George; Brian Johnson, Carleton U; James Kneale, U College London; Patricia MacCormack, Anglia Ruskin U, Cambridge; Jed Mayer, SUNY New Paltz; China Miéville, Warwick U; W. Scott Poole, College of Charleston; David Punter, U of Bristol; David Simmons, Northampton U; Isabella van Elferen, Kingston U London.

$24.95 paper ISBN 978-0-8166-9925-4
$87.50 cloth ISBN 978-0-8166-9924-7
296 pages, 3 b&w illustrations, 5 1/2 x 8 1/2, April 2016

http://www.upress.umn.edu/book-division/books/the-age-of-lovecraft

Ghoul

s.t. joshi je svojim najnovijim blog postom uspeo da od sebe otuđi barem 80-90% svih bitnih weird pisaca, izdavača i urednika, sudeći po reakcijama na fejsbuku... :(

mada mu je sentiment, manje-više, ok - način na koji je to izveo je trapav, loš, nepotreban, nepromišljen.
ovo mu je bilo bzvz.

November 19, 2015 — More Crusades for the Crusaders!

I have been led to believe that the celebrated editor Ellen Datlow was a major force in getting the Lovecraft bust discarded from the World Fantasy Awards. If this is so, it casts a dubious light on Datlow herself. One has to wonder about the moral compass of a person who has materially benefited from Lovecraft's increasing reputation by opportunistically assembling two volumes of Lovecraft-inspired fiction (Lovecraft Unbound [2009] and Lovecraft's Monsters [2014]) and who then turns around and kicks Lovecraft figuratively in the posterior. Sadly, she does not appear to be alone in this kind of behaviour.

Speaking of which, I have another crusade for the moral crusaders to seize upon. The chief award of the Mystery Writers of America is the Edgar Award, named of course after Edgar Allan Poe. But, as I hope we all know, Poe was not only an ardent supporter of slavery (note his wicked caricature of an African American in "The Gold-Bug"), but also a pedophile (he married his 14-year-old first cousin—which in many states would be considered an incestuous union to boot), and a drunkard. How disgusting! That Edgar Award cannot be allowed to stand! Gear up for the campaign, folks!

And here's another crusade just ripe for the plucking. It appears that L. Frank Baum, "beloved" author of The Wizard of Oz, was in the habit of proposing a kind of "Final Solution" for Native Americans, expressing the desire to wipe them from the earth (or at least the United States). So we can't read any of the writings of this horrible man anymore, or even watch the Wizard of Oz movie.

But wait! There's an even riper target available. A loathsome politician of the past was a slaveowner. True, he did free his 250 slaves—but only in his will, which would take effect after his death, so that he himself would not be inconvenienced by the absence of free labour. And yet, this politician is how "honoured" by the appearance of his vile mug on the one dollar bill! I believe this contemptible person's name is George Washington. This must not be allowed to stand!!!

Extra! Special! Breaking news! Daniel José Older is a racist! I had suspected something like this all along, but he has recently confirmed it in a statement in the Guardian (the UK newspaper, http://www.theguardian.com/books/2015/nov/09/world-fantasy-award-drops-hp-lovecraft-as-prize-image) following the discarding of the Lovecraft bust: "Writers of colour have always had to struggle with the question of how to love a genre that seems so intent on proving that it doesn't love us back." This remark clearly proves that Older thinks all "writers of colour" think and feel alike! If that isn't stereotyping, I don't know what is. I for one have never felt the slightest discomfort being in this field—and for many years I was the only person of colour doing any serious work on Lovecraft and on weird fiction in general (with the exception of my fellow countryman Devendra P. Varma). But evidently I, as a defender of Lovecraft, do not count as a "writer of colour," even though I have been diligently working in this field (to the tune of 227 books) for about 40 years.

That same Guardian article quotes the eminent Jeff VanderMeer as stating that changing the bust was a "no-brainer." Pardon me for suggesting that Mr. VanderMeer reveals a certain deficiency in brainpower by failing to grasp the immensely complex social, political, cultural, and historical factors surrounding this entire issue. He, like so many other crusaders, doesn't wish to be confused by complexity and nuance.

This whole absurd contretemps can't help but remind me of one of my favourite QUOTATIONS, found in a letter from George Santayana to Bertrand Russell: "People are not intelligent. It is very unreasonable to expect them to be so, and that is a fate my philosophy reconciled me to long ago. How else could I have lived for forty years in America?" This is more true now than when it was written 98 years ago.

I repeat what I've said before: Lovecraft will be around a lot longer than any of his current dectractors. Let's have a show of hands, people, to see who you think will be more remembered in history: H. P. Lovecraft or...Scott Nicolay? Nick Mamatas? Jeff VanderMeer? Daniel José Older? S. J. Bagley? Edward Morris?

Okay, okay, I'll stop laughing now.

http://stjoshi.org/news.html

Ghoul

Quote from: Ghoul on 19-11-2015, 11:44:20
a evo i nečeg daleko lepšeg, a vezanog za lavkrafta.

u kanadskom časopisu RUE MORGUE priredio sam i napisao veliki temat o lavkraftu:
evo šta tamo sve ima:
http://ljudska_splacina.rs/2015/11/veliki-temat-o-lavkraftu-u-magazinu-rue.html

tomas ligoti je dobio svoj primerak HPL RU MORGA, i piše mi, između ostalog:
"If readers weren't informed otherwise, they might think that Rue Morgue was your magazine plus a lot of ads for low-budget horror DVDs. Your contribution certainly raises the quality of Rue Morgue, if I may say."  8)

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

inače, Vudro je javno hvalio i Grifitovo Rođenje nacije

Ghoul

Ghoul

pogledajte šta kažu: Thomas Ligotti,  S. T. Joshi, Ellen Datlow, Brian Hodge, Charles Stross, Jeffrey A. Weinstock, Gemma Files!

Ghoul

Boban

Ništa nije sporno... osim što je pomalo čudno kako ti nije smetalo da prepravljaš hrvatske prevode kada smo radili Nekronomikon.
OK, može se reći da si ti to uradio bolje nego osoba koja je radila Kadata, ali ni to nije sporno. Sporna je kvalifikacija da tada nisam bio prevarant i lopov, a sad jesam. Šta se promenilo? I tada sam objavio posrbljene hrvatske prevode... razlika je samo da si ti onda učestvovao u sređivanju tih tekstova a sada ne.

Ghoul

da li si siguran da ti je pametno da se bacaš blatom na svoje najreprezentativnije i najkvalitetnije izdanje koje si ikada objavio - i to zahvaljujući meni?

bez mene, to izdanje koje si tada imao na umu bila bi samo malo deblja varijanta bednog ništaštva - isto kao ovaj sada kadat. sa mnom, dobio si izdanje za diku.
ali ne vredi - ti ga krstiš, on prdi... :(

i još nekom bedastom demagogijom pokušava da zataška tragove svog nečovještva i svali koješta na mene. a zna i sam (valjda? osim ako nije šizofrenija uznapredovala?) da sam ja čist i po pitanju te jedne priče...

glupo ti je to, veoma.
pametnije bi ti bilo da se pokriješ ušima i zaćutiš, dok se ovo zaboravi.

Boban

Pitanje je mnogo jednostavno: jesi li prepravljao hrvatske prevode za Nekronomikon ili nisi?

Ygg

Info za zainteresovane: Prepucavanje između Ghoula i Bobana trenutno se odvija na Fejsbuku. Kokice u ruke i uživajte.  :lol:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Ghoul

nastavak ovog blaćenja - samo na fejsbuku.
da se ne ponavljam...

džin tonik

steta, mogli smo se tu dotaci i gulovih pjesnickih sposobnosti prevodjenja s njemackog; veliki poeta, kreativan, nadasve originalan...

Alexdelarge

Quote from: Boban on 01-12-2015, 19:40:04
Ništa nije sporno... osim što je pomalo čudno kako ti nije smetalo da prepravljaš hrvatske prevode kada smo radili Nekronomikon.
OK, može se reći da si ti to uradio bolje nego osoba koja je radila Kadata, ali ni to nije sporno. Sporna je kvalifikacija da tada nisam bio prevarant i lopov, a sad jesam. Šta se promenilo? I tada sam objavio posrbljene hrvatske prevode... razlika je samo da si ti onda učestvovao u sređivanju tih tekstova a sada ne.

tko bi se tomu nadao!?

daj detalje!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.