• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Truman

Quote from: klem on 20-08-2024, 15:55:56
Ima mnogo dobrih adaptacija Patriše Hajsmit, navešću samo neke

Strangers on a train (1951)
This Sweet Sickness (1977)
The Glass Cell (1978)
Eaux profondes (1981)

Imaćemo u vidu. Hvala. Moj fokus u narednom periodu biće na francuskim filmovima i jeziku.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

klem

evo ti nekih preporuka za francuske krimiće

Bait (1995)

Eaux Profondes (1981)

Without Apparent Motive (1971)

Bob Le Flambeur (1956)

The Clockmaker (1974)

Maigret (2022)

Scene of the crime (1986)

One deadly summer (1983)

Deadly Circuit (1983)

Garde à Vue (1981)

This Man Must Die (1969)

Classe Tous Risques (1960)

The Cop (1970)

La Horse (1970)

Flic Story (1975)

The Burglars (1971)

Blood Relatives (1978)

Shoot The Piano Player (1960)

Rififi (1955)

The Bride Wore Black (1968)

Red Lights (2004)

This Sweet Sickness (1997)

Serie Noire (1979)

Monsieur Hire (1989)

Truman

Petronije

Odgledah furiosu na MAX platformi. Meho je ovaj film fantastično opisao i razložio na činioce da zaista nema potrebe išta dodavati, osim da se potpuno slažem sa svakim napisanim slovom. Film godine što se mene tiče.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Meho Krljic

Ah, stigao na MAX? Fino, taman da se pogleda ponovo u bezbednom okruženju, da vidim koliko je bioskopski ambijent bio zaslužan za moje uživanje.

Petronije

Stigao. Šteta što sbb ne daje premium MAX pretplatu (a ni yettel), jer je za taj nivo dostupna Dolby Vision verzija filma, mada i ova "obična" 4k izgleda i zvuči spektakularno. Ali nije samo zbog toga odličan film.

Arm the Homeless

Meho Krljic

Bukvalno nas uteruju u pirateriju!!!!!!!!

Petronije

Upravo se vratio sa projekcije Dedpul i Vulverin na kojoj sam morao da prisustvujem silom prilika. Nemam šta pametno da napišem, osim da ne bih ni kod kuće bacio 2 sata na ovo. Očekivao sam da ću se bar smejati na neke prvoloptaške fore za nove generacije, ali osim u par scena gde su mi jedva izmamil osmeh, nije se desilo. Rejnolds mi je uvek bio iritantan, Džekmen odrađuje u okviru onoga što mu je dozvoljeno, ostali, hm. jedva ih se i sećam, osim Blejda, jer to je ipak Blejd. Scenario je tu eto tako, neki vremenski tokovi, spašavanje sveta, jebemliga ni ne znam više. Jedino što dobro funkcioniše je hemija između njih dvojice, mada bilo bi previše da za tolike pare baš ništa ne valja. E da, ima jedna kul scena kad Vulverin stavlja masku, čak i Dedpul tu baci jednu odličnu foru, i to je otprilike to.

Arm the Homeless

Truman

Rocco e i suoi fratelli / Roko i njegova braća
https://www.imdb.com/title/tt0054248/
Odgledao sam ovaj Visconsijev film u Kinoteci da bih iskazao poštovanje prema nedavno preminuloj francuskoj legenti Alain Delonu. Ovo ostvarenje govori o petorici braće i materi koji sa siromašnog juga dolaze u bogatiji Milano. Dvojica braće treniraju boks, ostali su statisti. Prvi brat je na početku uspešan pa moralno propadne i tone sve dublje, a drugi brat kasnije postane šampion i pokuša ovog prvog da izvuče iz nevolje. Film ima nekoliko mučnih scena sa jakim emocijama. Za moj ukus pomalo prepatetična scena pri kraju filma kada saznaju da je problematični brat ubio jednu ženu. Mater kreće da kuka, mlađi brat da rida...klasičan italijanski fazon. Još jedna stvar koja mi se ne sviđa je odabir samog Delona za drugog bokserskog šampiona u familiji. Još nisam video tako lepog boksera i još tako krhke građe. No sve u svemu, ovo je značajna drama o ljudskoj prirodi, njenim virovima, o težini života i o bratskoj ljubavi. 8.5/10

Petronije

Fly me to the moon - sačuvaj me bože, nešto najogavnije i najljigavije što sam mogao da pustim sebi i gospođi za ugodno subotnje veče. Najgora američka propaganda koju možete zamisliti, ono, nema psovki, nema sisa, samo hrabri američki obični ljudi koji se bore protiv zle američke vlade jer vlada je zla ali vlada ne čini Ameriku, već hrabri i čestiti Amerikanci. Ali na kraju ni vlada nije toliko loša, jebiga, pogreši čovek.

Bukvalno film za Trubu.

Arm the Homeless

Dybuk

Rookie mistik Petronije.

Probajte gđa i ti Find me Falling (2024) na Netflixu, smešten je na Kipar. Meni je lepo legao.

Petronije

Probaćemo, hvala D.

Arm the Homeless

Truman

Fly me to the moon mi se svideo a ja nisam fan romcomova. Lepo upakovana priča koja se zahebava sa večitom teorijom zavere o Mesecu (živela mačka!)

The Crow
https://www.imdb.com/title/tt1340094/
Moram reći da sam sa veoma lepim utiscima otišao iz kina a onda otvorivši IMDB bio zgrožen skandalozno niskom ocenom publike i još gorim metascorom.
Ovo je pre svega jedna lepa i tragična ljubavna priča upakovana u dark fantasy sa mnogo krvi i nasilja. Sviđa mi se i što je par interracial gde je muškarac belac. Vidim sad da je stage name glavne glumice "FKA twigs", zanimljiv izbor i slatka mala. Od mene sedmica a dušmani nek crknu.

Meho Krljic

FKA Twigs je pre svega muzičarka, dakle, pevačica i kompozitorka, pa onda i plesačica, da znaš ako se pitaš kako je do sada nisi video na filmu. A The Crow je dobio veoma loše ocene svuda gde sam pogledao još posle predpremijere, pa nisam nešto iznenađen da se ni narodu ne dopada. Ni originalni film nije bio sad neko remek-delo samo je bio koliko-toliko originalan za svoje vreme a trejler za ovo je izgledao grozno pa sam ja već tada precrtao The Crow na svom spisku za gledanje...

Truman

Slažem se za originalni The Crow, ali bih ti preporučio da daš šansu i ovom novom. Zaista nije toliko loš.

Dybuk

Vrana je i meni, osim saundtreka, totalno nezanimljiv film.

A uspeli su da mi smuče Bila S. sa preteranom "upotrebom" u žanrovskim filmovima.
Isto kao Timotija Šalamea, koji iskače iz paštete.

Definitivno neću gledati rimejk.

Truman

Un flic
https://www.imdb.com/title/tt0067900/
Standardan pljačkaški krimić u režiji čuvenog Melvilla. Najviše mi se sviđa sofisticirana gluma Alaina Delona. Ovde tumači ozbiljnog inspektora koji ume i silu da upotrebi. Bez šarma, lepote i stila. Film ima standardnu radnju i njegovu vrednost više možemo tražiti u tako nekim nijansiranim dijalozima, izrazima lica isl.Inače zanimljivo da u ovom filmu glumi i Richard Crenna poznat po ulozi u nastavcima Ramba. Prepoznatljiva njuška.

Meho Krljic

E, sad "standardno". Un Flic je sve samo ne standard, jebem mu miša. Dakle:"Veliki režiser je do ovog momenta već imao jasnu i dobro zarađenu reputaciju kao ,,američki" čovek u francuskoj kinematografiji ili u najmanju ruku jedan od prvih režisera koji su francuski žanrovski film eksplicitno radili kao ekstrapolaciju američke krimi i noar estetike, uzimajući jasne simbole, prepoznatljivu ikonografiju i standardne trope, a onda ih stavljajući u novi, minimalistički koncept i kreirajući pomerene, vrlo formalistički disciplinovane varijacije na naizgled poznate teme. Utoliko, Un Flic se valja posmatrati ne samo kao još jedna Melvilleova rekonstrukcija/ dekonstrukcija američkih krimića iz četrdesetih i tridesetih godina dvadesetog veka, jer je ovaj film u ogromnoj meri njegova dekonstrukcija i rekonstrukcija njegovih sopstvenih filmova, poigravanje sa prepoznatljivim obrascima sa kojima je postao uzor drugim režiserima i oblikovao dobar deo estetike i jezika francuskog Novog talasa."

Detaljnije na starom mjestu:  https://cvecezla.wordpress.com/2022/08/12/film-un-flic/

Truman

Previše je to sofisticirano za mene. Govorio sam da je radnja prilično standardna.

Meho Krljic

Ali nije. Imaš heist scenu u realnom vremenu koja traje 20 minuta DALEKO JE TO OD STANDARDA TRUKI!!!!!!!!!!!! Standardni su samo glumci i lokacije ali samo zato da bi Melvil onda sa njima radio namerno drugačije stvari u odnosu na prethodne svoje filmove.

Truman

Hvala na prosvetljivanju. To treba da bude prava svrha foruma.

klem

Volim Bob Le Fllambeur-a ovi sa Dekibin su mi nekako poze

Truman

Možda Melville jednostavno meni ne leži. Dok sam gledao Samuraja koji mu važi za najjači film razmišljao sam "koji pozeraj". Davno sam ga gledao, ne znam da li bi sada bio drugačiji utisak.

Dybuk

Izašao novi M Night  xnerd

Trap.2024.720p.AMZN.WEBRip.800MB.x264-GalaxyRG[TGx]

https://www.imdb.com/title/tt26753003/

ups, pogrešan topik :))

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truman

Quote from: Truba on 30-08-2024, 16:17:16
uvijek dragi m najt

Meni jedan od najdražih savremenih reditelja, sačekaću ga u kinu.

Dybuk

Da, uvek konstantan sa retkim promašajima. (to je bio Knock at the Cabin, imo)
Ali šta god napravi, bar je za klasu bolje od proseka.

Truman

Quote from: Dybuk on 30-08-2024, 17:13:41
Da, uvek konstantan sa retkim promašajima. (to je bio Knock at the Cabin, imo)
Ali šta god napravi, bar je za klasu bolje od proseka.

Kad je reč o Nightu meni je rasplet svakog njegovo filma genijalan čak i ako je veći deo filma traljavo odrađen.

Truman

Borsalino
https://www.imdb.com/title/tt0065486/

Borsalino je prelep film, barem onoliko koliko to mafijaški filmovi mogu biti. Radnja se zbiva u Marseju nekih 30-ih godina prošlog veka gde dva sitna krimosa odluče da preuzmu tržište. Stalno su u konfliktima sa konkurencijom i po pravilu izlaze kao pobednici. Dinamičan narativ sjajno je podržan od dvojice najvećih, Belmonda i Delona, između kojih postoji dobra muška "hemija". Sam kraj je dosta tipičan za likove koje tumači Belmondo. Ali neću reći kakav je, gledajte film sami. Slabo se razumem u teoriju, ne znam čega je ovo konstrukcija i dekonstrukcija, to će možda da objasni Mehan, ali mogu reći da sam uživao u dva kvalitetna sata provedena u Kinoteci.

Truman

Blink Twice
https://www.imdb.com/title/tt14858658/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_in_0_q_blink
Odlučio  sam se da pogledam ovaj film na bazi reklame koju sam video pre mesec-dva pred projekciju nekog drugog filma i nisam se pokajao. Channing  Tatum tumači tech milijardera koji na njegovom ostrvu organizuje odmore  za prijatelje. Sve deluje bajno ali možda baš i nije tako. Film se bavi  temama koje su dosta aktuelne u modernom svetu i ima lepo zaokruženu  priču uz motiv kajanja i zaborava. Glavna glumica Naomi Ackie dominira svakim kadrom u kom se pojavi  a u sporednim ulogama su neki stariji glumci koje dugo nisam video  (Christian Slater, Geena Davis). I Tatum nije loš u ulozi koja nije  toliko tipična za njega, a ostrva su obično atraktivne lokacije za  snimanje. Film se može pogledati i od kuće jer nije spektakl, ali ga  svakako vredi videti.

Truman

Beetlejuice
https://www.imdb.com/title/tt0094721/

Odgledah ovog originalnog Bitlđusa kao uvertiru za gledanje novog. Kao klinac sam voleo crtani film sa istoimenim junakom, ali film sam preskočio. Sad kao mator nije to to, verovatno je zabavnije gledati ga kad si klinac. No ostaće mi u sećanju legendarna scena za stolom kad nove vlasnike i njihove goste obuzme duh pa pevaju afričku pesmu. Negde sam ranije video tu scenu, opisana je kao antologijska. Dadoh mu sedmicu na kraju.

Truman

Beetlejuice Beetlejuice
https://www.imdb.com/title/tt2049403/

Ovo je jedan od onih primera gde je dvojka bolja od keca. Priča je bogatija, ima više sajdstorija i razvijenijih likova. Na kraju se to sve lepo stapa i uklapa i dobije se jedan odličan dark fantasy. Ako je za originalni bitlđus moja presuda bila 7 ovom dajem 8-icu. Čestitke Timu Burtonu, njegova kamera se nije zamutila. Pitam se duguje li za to zahvalnost lepoj Moniki koja mu je životna partnerka a ovde ima malu ali odabranu ulogu.

Truman

Kinds of Kindness
https://www.imdb.com/title/tt22408160/
Nakon za mene filma decenije (Poor things) od Latimosa sam očekivao samo najbolje. Gledanje ovog filma je jedan dosta zanimljiv doživljaj ali ni etički ni estetski nije dobacio do dela mu iz prethodne godine. Ove tri filmske epizode spakovane u nešto manje od 3h treba posmatrati kao izlive njegovog kreativnog ludila. Ako izuzmemo prvu koja se dosta očito bavi savremenim društvom (big brother motiv) preostale dve su dosta loose i daju veliku slobodu u interpretaciji. Druga i treća priča imaju zaista neočekivane detalje i treba da gledate ovaj film ako volite bizarno i čudno. Voleo bih reći da je kao Black Mirror, ali tu seriju nisam gledao već sam samo pročitao poređenje na jednom od imdb rivjuova. Od mene sedmica jer mi je teško da pridodam neku veću vrednost ovom ostvarenju ali svakako da se i ove godine ističe među ostalim filmskim uradcima. Možda mi čak uđe i u top 10 ako godina bude slabija.

Truman

Subservience
https://www.imdb.com/title/tt24871974/

Potlačenost je film u kome je Megan Fox konačno ubola pravu ulogu za nju. Glumi robota i odlično joj ide. Nažalost, ništa ostalo nije na nivou njene glume. Jedan jako mediokritetski triler sa hiljadu puta viđeno tematikom okretanja robota protiv čoveka. I ovoga puta je to domestic AI. Ima puno boljih uradaka tog tipa.

Truman

Eaux profondes (1981)
https://www.imdb.com/title/tt0082309/

Odgledah prvu ekranizaciju romana izvesne osobe po imenu Patricia Highsmith. Ovaj film ima šarm francuskog sela i nije toliko nabijen akcijom kao kasnija verzija sa Benom Affleckom. Može se pogledati. 7/10
nastavljamo dalje sa gledanjem francuskih krimića, prema listama ostavljenim na istoimenoj temi.

Petronije

Blink Twice (2024) - debitantski film Zoe Kravic.

IMA BLAGIH SPOILERA!

Na stranu što je ovo još jedan Dont Worry Darling (ovo i nije spoiler što reče kripl, sve je jasno od početka), odlično počinje, još bolje se razvija, sjajna atmosfera i privid raja. Ali kada stvari počnu da se rešavaju, sve puca po šavovima. Tempo opada do nivoa potpune dosade, gluma glavnih protagonista i muških i ženskih, koji treba da nam dočaraju taj prelaz iz opijenosti izobiljem, drogama, kvalitetnim alkoholom i vrhunskom hranom u surovu realnost, uz obavezne mentalne slomove i cepanja, je jednostavno loša. Sva rešenja koje nam je Zoe servirala su prvoloptaška, jeftina i neubedljiva, od "sistema" kako sve funkcioniše na imanju, do same kulminacije, koja jeste krvava ali loše realizovana u tom nekom zanatskom smislu, i skoro je na nivou nekog treš DVD filmića. Kraj je jednako loš na tom funkcionalnom nivou, Zoe je zamislila u glavi kako će sve da se završi ali očigledno nije imala jasnu ideju kako doći dotle na smislen način, ali svakako ne odskače od ostatka filma koji jednako loše funkcioniše.

Loš film, ali ne toliko loš da se ne pogleda do kraja, najviše zbog prve polovine. Mogao sam da preskočim i apsolutno ništa ne bih propustio.

Arm the Homeless

Meho Krljic

Hmmm, Kriplu se svideo značajno više nego tebi ali nekako imam utisak da bih ja verovatno reagovao kao i ti... Bojim se da ga neću gledati, ma koliko da cenim Lenijevu malu što je krenula težim putem autorstva...

Petronije

Pa Kripl filmove gleda iz neke potpuno druge vizure, ume da nahvali filmove koji su objektivno loši verovatno zato što razume koliko je zapravo teško napraviti odličan film. Opet, mi obični konzumenti, bezobrazno kenjamo po svemu iako bar 50% filmova gledamo sa piratskih izvora (ovo je danas, a do juče je bilo 90%). Istina je verovatno negde između, stim da ćemo se verovatno svi složiti da je overall kvalitet filmova u poslednjih, recimo 15 a možda i 20 godina, drastično opao u odnosu na neke ranije periode.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Hahahah, sve tačne, precizne i potpune dijagnoze, druže Petronije, nemam nikakvih amandmana na vaš post  :lol:

Truman

Neću se složiti sa Petronijevom ocenom. Blink twice mi ide na listu najboljih filmova godine. Posebno je poslednja sena smislena jer dosta govori o ljudskoj prirodi.

zoskoz

konacno sam odgledao con air iz 1997. sa niklas kejdzom i iako je film po radnji i izvedbi nevjerojatan potop, odusevljen sam (blago, da ne pretjerujemo).
neovisno nizu bizarnih glumaca i raznih referenca, posebnu paznju zasluzuju glavni anatagonista i protagonista.

prvi je pojavno apsolutno vjerodostojna preslika zvonka busica taika, a i cijela prica najociglednije temelji na busicevim dozivljajima. od otmice aviona, tek ugradjene u bijeg iz zatvora, do bizarne ekipe zatvorenika. ovo nije nastalo bez doticne inspiracije. busic je imao najurnebesnije provale iz zatvora i bijeg sa raznim frikovima. doslovno urnebesno i to je najociglednije trigerovalo ideje i lik sajrusa virusa, tu je pozadina.
Zvonko Bušić u pismu iz 1987. detaljno otkrio kako je pobjegao iz američkog federalnog zatvora

QuoteO tome kako je uspio pobjeći iz jednog od sigurnijih američkih zatvora, ali i što ga je dočekalo na slobodi te zašto je uhićen, napisao je Zvonko Bušić.

Ovaj veliki izvještaj koji može biti odličan scenarij za vrhunski hollywoodski akcijski triler, Dijaspora.hr objavljuje u dva dijela: danas i sutra.

inace najbolji prikazi dostupni su u suvremenom emigranskom tisku i knjizi borisa marune - otmicari ispunjena sna.

drugi, protagonista, je najbolja parodija na lik ramba ikad, vrh vrhova.

bez te dvije perspektive film je skoro bezvrijedan. sadrzi tek poneku jacu scenu.
https://youtu.be/t9ygaj8eSls?t=26

zoskoz

hm. upravo citam, sajrusa virusa glumi john malkovich, hrvatskog porijekla. cuo sam to ime, ali nikad nisam povezao uz izgled.
znaci tu je link, mora da je preko te linije prica oko busica stigla do filmasa, te posluzila kao inspiracija za neke elemente. .

Truman

Strange Darling
https://www.imdb.com/title/tt22375054/

Otišao sam u bioskop očekujući rutinski triler o serijskom ubici a dobio nešto drugo. Lep tvist i razvoj karaktera čini ovo ostvarenje jednim od boljih filmova 2024-og leta gospodnjeg. 8/10

Petronije

Svi ga hvale, to je neki eroCki triler-horor valjda. Moraću uskoro da overim.

Arm the Homeless

Truman

Ima erotske elemente, ali ne bih ga nazvao erotskim trilerom jer se ovaj film ne vrti oko seksa po mom skromnom sudu. Ima elemente horora ali je pre svega jako dobro urađen triler, autor je našao drugačiji ugao i pored silnih snimljenih filmova sa ovom tematikom.

Lendlord

ROAR (1981) - Ovo je izuzetno izdašan i bogat švedski sto za sve ljubitelje velikih mačaka, uz dekorativne ukrase ostalih pripadnika usputne menažerije. Inače, "Roar" je oficijelno najopasniji film ikada snimljen (ako ne računamo mitove vezane za Fickaraldo, Kanibal Holokaust i još poneke fejk šokumentarce koje smo radosno gledali kao mračni poletarci).

Povrede, ujedi, ogrebi, skalpovi (mlada Melani Grifit je skalpirana od lavice; zatim, noga Noela Maršala je servirana besnim macama od dvesta kila poput snek predaha između dva obeda koji na meniju sadrže mesinu sačinjenu od ozbiljnijih sisara, s tim da moram dodati užasan podatak da je ista jedva spasena od gangrene - te, svakako, uključujući "sitnije" katastrofe made by očnjaci i kandže na teksturi autora "Roara" istog tog Maršala, dok je čuvena glumica Tipi Hedren poslužila slonu, očigledno lišenom respekta prema holivudskoj divi, kao sredstvo za žongliranje... Kolekcija povreda sporednih čovekoida na setu i iza kamere je nenabrojiva) i sve ostale radosti koje su dešavale na snimanju ovog preludog filma u velikoj meri se prelivši i na inscenacije koje odišu potpunim haosom.

Zastrašujuća borba divova dobra i zla - dva dominantna mužijaka Robija i Togara (u istog griva prefarbana crvenom farbom da bi zadobio sumpornu auru bića iz pakla) je autentična i deluje kao nehotičan upliv najsurovije prirode i dokumentarizma u ovaj navodno igrani film. Pored toga, vlasti okruga gde se odigravalo snimanje su bile prinuđene da odstrele nekoliko odbeglih "glumaca", jer su napravili masakr po okolnim farmama stoke.

Ipak, pored svega, zadivljuje entuzijazam i hrabrost autora ovog "incidenta" u filmskoj industriji, Noela Maršala, koji prugasto istetoviran tragovima kandži svojih mačkolikih kolega glumaca, u rezancima onoga što se donedavno predstavljalo kao odeća, okupan vlastitom krvlju, pokazuje neizmernu ljubav prema nestašnim zverima, simpatično poričući činjenicu da su apsolutno svi u opasnosti, te stalno ističući kako je to sve samo igra pitomih ljubimaca.

Bilo je pravo zadovoljstvo ići u stari bioskop i kao sasvim mini kinder uživati u svoj toj rici, prisustvujući adrenalinskoj jurnjavi od gotovo dva sata, te odličnom primeru potpunog gubitka kontrole sa snimanja koji se itekako vidi u krajnjem rezultatu ..

Dybuk

Inače, cica-mace od petstotina kila su bile lična menažerija Tipi Hedren, koja je živela sa njima.

Lendlord

Jeste, ona i Melanija su imale lavove kao ljubimce. Verovatno su zato prihvatile uloge, a Noel Maršal  joj je bio muž  jedno vreme. Ovde je bilo neverovatno mnogo maca a to je nemoguće iskontrolisati bez omanje armije krotitelja, a pošto toga nije bilo bilans je 70 povređenih ..
https://youtu.be/Dc7LCSA5lvQ?feature=shared

Čuvena scena gde Noel Maršal goloruk rastavlja zaraćeni mačkolend: https://youtu.be/RZH0l--pZQo?feature=shared

Truman

Megalopolis
https://www.imdb.com/title/tt10128846/

Odgledao sam u bioskopu ovaj futuristički fantasy Francisa Forda Coppole. Iako je kritika verovatno u pravu kada kaže da je ovo daleko od njegovih najvećih dela treba reći da se Coppola ako ništa drugo i ovde potrudio da sprovede svoju viziju. Ovo nikako nije rutinski zicer kao raznorazni kandidati za Oskara i sl. već film u kome jedan od najvećih živih reditelja nudi neki svoj idealizam.  Na nivou radnje nije reč o  previše uverljivom filmu (genije pokušava da napravi grad na bazi svoje sposobnosti da manipuliše zakonima fizike) a ni dijalozi često ne deluju baš kao da ih izgovaraju stvarni ljudi, ali s druge strane vizuelno film je bombonica a lista vrhunskih glumaca koja se odazvala je za svako poštovanje. Reditelj je verovatno i poštovalac Starog Rima i njegovih mudraca jer se u skoro svakoj sceni poziva na isti ovako ili onako. Iako ima sleazy momenata uživao sam u bioskopskoj projekciji koju preporučujem svakom ko želi da pogleda ovo delo. Teško je ovaj film oceniti jer sam razapet kontrastima, ali na kraju mu dadoh sedmicu.

Lendlord

PARISKI SASTANCI (1995)

Jedan od najvažnijih likova u ovom ostvarenju jeste Pariz lično, i to polovinom devedesetih. Bez ulepšavanja, realan, prirodan - kao i fotografija ne baš skupih i napucanih kamera koje koristi Erik Romer. Često vidimo ulice Pariza, prolaznike nesvesno ulovljene unutar dokumentarički oformljenijih scena, a tačno se oseća momenat prelaza na pojedine jače inscenacije koje bi uključivale i statiste.

Francuzi su poznati po svojoj čulnosti - ako su svesniji to uzrokuje visok nivo ukusa, elegantan stil i sve one nijanse uzvišene inteligencije uvek aktivnih draži, a svi mi ovde znamo da najlepša umetnost nastaje posredstvom boginje Venere. Niža oktava čulnosti može uzrokovati tupavost, a potpuni akcenat na čulnu inteligenciju - površnost, nedisciplinu, te dominaciju bazičnih čakri, sasvim eliminišući potencijale one druge, umne inteligencije. Možda zato sarkastični Englezi toliko nevaljalo ismevaju svoje rivale i komšije Francuze, tvrdeći da se u tim lepršavim, zanesenim glavicama nalazi bordel, u čije dveri se ulazi putem modne piste; naravno, sve začinjeno prefinjenom hranom, vinima i arti ukusnom erotikom uvek živahnog, kotrljajućeg R. Predstavnici Novog talasa, u ovom slučaju Romer, obdareni onom višoj oktavom pomenute inteligencije, sa izvesnom dozom blage ironije karikiraju sopstvene sugrađane, pa zasigurno i sebe same, ali zadržavajući simpatije i ljubav prema ovom vidu karakterističnosti mentaliteta i folklora koji ih prati.

U ovom slučaju Erik Romer, izuzetno vešto, bez suvišnih sugestija, ulazi u mentalitet pariske dejt problematike, meškoljenja i strasti, muvanja, veza i vezica mladih ljudi, ponovo demonstrirajući visok nivo neutralnosti kroz prizmu situacionih merila, i tako dozvoljavajući našoj subjektivnosti da odredi koji lik ga nesnosno iritira, a koji nosi na krilima simpatije. Često, gotovi da je to predmet redovne reprize, likovi ovog autora su i ovaj put razapeti između napora volje, svojih želja i okolnosti koje neretko čine suštinu dramskih sukoba - potcrtanih ne fatalistički, već više istančanom karikaturalnošću. Neopterećujuće, lagano, filmski pismeno, delikatno, ovaj film se nameće kao pravi tre žoli minjon, sa umereno korišćenim forama novotalasne avangarde - tek u vidu odvajanja scena malim blokčetom na čijoj površini je hemijskom olovkom napisano šta nas sledeće čeka, i povremenim uplivom uličnih svirača koji šaljivo u međutemporalnom vakuumu pesmom komentarišu problematiku učesnika.