• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Truman

Odgledao sam novog JOKERA
Šta reći...ovo je kao da su mu odsekli testise. Film je pravljen tako da Joker bude beta male a Lady Gaga alpha žena. Što reče jedan drugo - možda se glavna glumica trela s rediteljem da bi dobila ovakvu ulogu. Za razliku od Jokera iz prvog dela ovo je jedan impotentni slabić. Neću da otkrivam detalje, ali i kraj je dokaz toga. No, siguran sam da će biti i trećeg dela jer se neće producenti tek tako odreći profita. Možda bude šanse da uklone ovu fleku. I već vidim razvoj događaja, ali to bi opet bio spoiler.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Aco Popara Zver

za novi INSIDE sa Danijelom Defoom može se reći sve od intrigantnog do pretencioznog

Nekim čudom Defo kao provalnik koji želi da ukrade sliku u apartmanu završi zatvoren i u apartmanu provede naizgled mjesece. Odnosno, zapravo se ne zna koliko vremena je prošlo. Pokušava da pobjegne na razne načine i tako do kraja filma.

Zvuči dosadno, zbog Defoa nije. A i sve zavisi kako čitav film posmatrate. Ima jedan artistički aspekat, koja slika se traži i zašto, ko je uopšte Defo i slično... S druge strane, tek naknadno mi pada na pamet da je ovo neka vrsta Robinzona, samo je ostrvo zamijenjeno fensi stanom u kojem lik mora da preživi podosta vremena i da se snađe za vodu i hranu kojih nema baš u izobilju.

Kao čudna Robinzonijada ovo mi je bilo interesantno i zabavno. Larpurlartizam tu i tamo, ali lakše je gledati Defoa kako jede krekere sat vremena nego neke današnje navlakuše od filmova.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

Paradis Paris
https://www.imdb.com/title/tt29198659/

Lep kolaž film o dešavanjima običnih ljudi u Parizu. Da krenemo od Monike koja ne može da se pomiri s tim da je ostarela i zaboravljena diva, pa kaskader sa sinom, pa španjolka koja radi kod Monike, pa kidnapovana depresivna tinejdžerka, stari voditelj kriminalističke emisije itd... Volim ovakve filmove gde se životne priče upliću. I da se malo pohvalim, čak sam i neke sekvence na francuskom razumeo. Ovo mi daje poseban podstrek da ubuduće više pažnje obrati na dela francuske kinematografije. Iako je imdb ocena skromna od mene 7/10.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Truman on 14-10-2024, 00:21:40
Odgledao sam novog JOKERA
Šta reći...ovo je kao da su mu odsekli testise. Film je pravljen tako da Joker bude beta male a Lady Gaga alpha žena. Što reče jedan drugo - možda se glavna glumica trela s rediteljem da bi dobila ovakvu ulogu. Za razliku od Jokera iz prvog dela ovo je jedan impotentni slabić. Neću da otkrivam detalje, ali i kraj je dokaz toga. No, siguran sam da će biti i trećeg dela jer se neće producenti tek tako odreći profita. Možda bude šanse da uklone ovu fleku. I već vidim razvoj događaja, ali to bi opet bio spoiler.

Ne bih se složio. Na prvu loptu to možda deluje tako, ali film je zapravo neprikrivena kritika ne samo prvog filma već superherojskog filma uopšte, pa tako ne čudi da su autori poput Tarantina i Hideo Kodžime stali na stranu filma.

Ja lično nisam oduševljen, ali npr. tokom gledanja Venom The Last Dance nisam mogao da se oslobodim razmišljanja o ovom filmu i koliko je Tod Filipa svojim prustupom ismejao superherojštinu, mada, realno Venom 3 je moguće i parodija sam za sebe. Inače, nikad nisam bio veliki fan prvog filma i od početka mi je bilo jasno da se radi o kukavičjem jajetu u superherojštini i da Artur Flek ne može da bude Džoker, pa me razvoj događanja sa nastavkom nije previše iznenadio.

Verujem da je Kodžima u pravu i da u nekom zasićenju u narednih 10 do 20 godina ovaj film dobiće revaluaciju i kultni status u odeđenim krugovima.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truman

Conclave
https://www.imdb.com/title/tt20215234/

Ovo je jedan od onih filmova koji mi idu na "films of the year" listu. Što se mene tiče, drama skoro bez mane. Taman kako treba. O proceduri za izbor pape sam nešto malo čitao, a ovo umetničko delo ga sjajno opisuje. Dramaturgija bi se nesumnjivo svidela Mehi, jako lepo veze odnose moći između kardinala. Ralph Fiennes je ostvario jednu od svojih najvrednijih uloga, pravi leading man koji ovoga puta igra ulogu dekana čiji je zadatak da sprovede glasanje (oni to zovu konklava) za izbor novog pape. Edwarg Berger je reditelj koji mi nije poznat od ranije ali potrudiću se da upamtim njegovo ime. Jako lepo nas vodi kroz priču, sviđa mi se kako se kamera kreće, zatim fotografija i muzika koja kad treba diže tenziju. Spomenimo i jako dobre role Stanley Tuccija, Johna Lithgowa i Isabelle Rossellini.  9/10

Dybuk

Neobičan film koji će biti izazov čak i za iskusnog filmofila, švecki Border (2018) je vrteška žanrova i emocija, nekih prijatnih, drugih veoma neprijatnih.
Mene je iznenadio, znam da je nešto dobro i drugačije kad sam *zaista* investirana u ono što se odvija na ekranu. To nešto ne mora uvek da bude humano ili lepo - film počiva na prihvatanju drugog i drugačijeg te prevazilaženju izvesne visceralne reakcije, ali reditelj Ali Abassi izuzetno vešto plete filmsku priču koja je bremenita nijansama. Nadasve, priča je metaforična.
Ovo je inače 2. Abassijev film koji sam pogledala u kratkom roku - prvi je krimi triler Holy Spider (2022) urađen po istinitoj priči i smešten u Iran s početka novog milenijuma  - drugačiji žanrovi, jezici i kulture, a oba uratka impresivna.

Slobodno mogu reći da imam novog favorita, čije ću buduće radove iščekivati sa velikim interesovanjem*.

Od svih članova foruma, mislim da će Meho najviše centiti antiestetiku i poruku ovog filma, a ne bih se bunila kad bi ga pogledao i recenzirao xzzw

*ali Dybuk, reći ćete, pa već je izašao njegov novi film čiji su tajmig i tema zaista relevantni, The Apprentice (2024).
Odgovoriću vam jezikom mimova - no, not like that. :lol:

Meho Krljic

Notirano, drugarice Dibučice, i pre pomena mog imena sam počeo da mislim da je ovo nešto što ja treba da vidim.

Lendlord

Reprizirao sam nakon x godina "Andreja Rubljova" . Utisak je opet premoćan, a evo je i impresija-analiza u video formatu:

https://youtu.be/Vg6E2Le0QPI?feature=shared

Truman

Elevation
https://www.imdb.com/title/tt23558280/

Iznenađujuće dojmljiv SF postapokaliptični akcijaš. Čudne zver neprobojne kože ubijaju zemljane, ali samo ispod kote 8000. Hrabri otac mora da se spusti ispod da bi uzeo medicinsku opremu za sina. Tu su i dve, da mi dybuk oprosti na izrazu, alfa ženke koje se međusobno ne mirišu previše. Sam kraj nije neočekivan ali ostavlja upitnik. 7/10

Truman

Odgledao sam i taj famozni GLADIATOR II. Moj utisak je negde između onih koji ga pljuju i koji ga uzdižu u nebesa. Ovo nije film koji drži pažnju kao prvi deo iako je prvi čak i malo duži. Nema tog intenziteta niti dramaturgije (omiljena Mehina filmska reč) koja prvi deo izdvaja kao poseban film. No, i pored toga ovo je delo koje ima svoje kvalitete. Ipak ga režira Ridley Scott. Sama priča je predvidljiva, ali postoje likovi koji drže pažnju. Ovo je pre svega ostvarenje gde su negativci uspešnije izgrađeni od pozitivaca. Da krenemo od od dvojice braće koji drže Rim (jedan retard, drugi korumpirani kreten), preko ambicioznog i beskrupuloznog političara sa periferije carstva (sjajni Denzel Washington), pa do moralno oprečnog Marcusa Acaciusa (odlični Pedro Pascal). Kada je reč o glavnom junoši Paul Mescal je zaista suvi prosek, umereno lepuškasto lice i prosta gluma bez ičega specifičnog što čini jakog glumca. Connie Nielsen se i u ovom delu pojavljuje i nije loša. Kritičari filmu zameraju jednu nerealnu scenu u Koloseumu, ali kapiram da su autori morali da smisle nešto novo, jer smo standardne borbe videli 100x. Na kraju sam mu dao 8 iako više naginje ka sedmici.

mac

Ako pod nerealnom scenom misliš vodene sportove, to se zaista dešavalo u koloseumu.

Truman

Quote from: mac on 20-11-2024, 23:37:46
Ako pod nerealnom scenom misliš vodene sportove, to se zaista dešavalo u koloseumu.

s ajkulama?

mac

Možda za ukras, ali verovatno ne za borbu. Ali verovatno ne bi dugo živele, jer je voda poticala od akvadukta, to jest bila je pitka, a ne morska.

Truman

kritičari zameraju ajkule, a ne vodu

u svakom slučaju, ne smeta mi to toliko. moraju se uvek pronalaziti nove kreativne ideje. Ne može sve da bude uvek isto.

Aco Popara Zver

The Banshees of Inisherin
2022
https://www.imdb.com/title/tt11813216/

Filmčina. Nisam gledo ostalo od ovog reditelja, ne znam kakvi su mu drugi filmovi. Kolin Farel mi se polako približava neprikosnovenom Kejdžu i ko zna šta će biti u budućnosti, dođe mi da gledam i Pingvina, ali sve mislim da on to snima za pare da bi onda snimao ovako nešto za svoju dušu.

Šalu na stranu, ovo nije za svakoga, ja sam ga gledao u društvu u kojem se ama baš nikome nije dopalo, ali mislim da ih provokacija ovog tipa ne interesuje, što znači da jednostavno nekima neće leći.

Po meni priča je itekako bitna, ali kad bih rekao zašto je bitna spojlovao bih film. U pitanju su na neki način dva pogleda na život i šta se dešava sa njima kako se radnja odvija.

Truman

Lendlord

Reprizirao sam film Story of O (1975) koji gledah još u svojoj mlađahnoj VHS eri gde su mi ga izdali u video klubu kao horor hahahaha. Fascinantno je kod reditelja Žista Žakena kako intuitivno, gotovo nenamerno, spravlja kašu načinjenu od ukusa i neukusa, kako pronalazi tačku spajanja aristo-glamura i estetike kiča ornamentisanog ukrasima vajba kineske radnje, gde ti kineski mačak maše kroz snoviđajne promplasaje romantičnih sveća netom izbeglih sa stranica lakih erotskih romana, sve uvaljano u soteu snobovsko-baroknih enterijera.

Ali, avaj, nije ovde sve tako čizi, kiči i drugoligaški... Probija se kroz ovo B šipražje nekakav visoki i delikatan ukus, onirično-eterična filmska fotografija, razumevanje štelovanja foto objektiva na kamere da bi se isprosila bajkovita ambijentala,  koju prati odličan saundtrejk čije psihodelik-milozvučje tačno zna kako da se ušunja u čulni aparat delikatnijeg recipijenta. Pa, tako, scena koja me je pošteno odradila još kao pukog mladca ovaj put je ponovila svoje dejstvo, te već na početku filma gde lik koga tumači Udo Kir  sprovodi svoju djevu koju tumači Korin Klero na dekadentnu  orgiju, odiše odličnim kretanjem i uglovima kamere, muzikom koja prati vizuelnu rapsodiju, i misteriozno-maglovitim sfumatom koji nas uvodi kroz dveri zamka gde se odvija sado-mazohistički žur. Pokreti devojaka, ogledala, kompozicija kadra, odlaganje odežde, elegantno špartanje kroz koridore ovih galeričnih prostora, te pravovremeni tajming montaže i uglovi snimanja ukazuju da ima tu materijala za pravu umetnost. Šteta je što ceo film nije bio samo nagoveštaj, epska tenzija nečega što se nikada neće dogoditi, ali onda ne bi imao svoj  seksploatacijski imidž koji je trebao da isprazni džepove posetilaca tadašnjih bioskopa, uz da im napari iskolačene oči. (Mala digresija - mama jednog mog prijatelja ga je pri grđenju upozoravala da ne TORTI oči)

Tematski, ovo je povorka mazohizma, svesne potčinjenosti čiji motiv je izazivanje požude, ali i igre dominacije i moći. Iako deluje mizogino, uprkos pristanku žena na ovaj status, a i činjenici da je roman po kome je rađen film delo autorke An Deklo, poslednje scene nas uveravaju da nije tako, da se uloge menjaju u ovoj igri potčinjenosti i dominacije, iako do tada sve deluje poprilično problematično, naročito za savremenu optiku pogleda na rodnu ravnopravnost.

Žist Žaken nije baš Džo D'amato, ali onaj specifičan vajb pokvarenosti, nemorala i sličnih eksploatacijskih radosti i ovde provejava. Vidi se da je Kjubrik veoma poznavao ovaj film, ali ovaj vid kinematografije gde sve ostaje na površini  Kjubrik je iskoristio da dublje zaroni u razloge i porive ovakvog ponašanja, da napravi svojevrsnu psihološku studiju, koji su Žakenu i scenaristi Sebastijanu Žaprisou zapravo poslužili samo kao tizing za izazivanje erotskih strasti...

klem

Sebastian Džaprisot je dobar pisac, mnogi dobri filmovi su rađeni po njegovim romanima i scenarijima

Lendlord

Kao da je ovde više pratio knjigu. Dobar je meni i Žaken tj kao da ima strava deonice, ali kao da je ovaj film uz nekoliko suptilnijih zahvata i manevrisanja (koje je delimično demonstrirao) mogao biti mnogo jači, ali možda bi onda propustili  taj talas emanuelospoatacije na kome su obojica namerno surfovali....

Petronije

Jel na kraju bar gledljiv taj O? Ne bi bilo loše da uvedeš neki sistem gradacije, ili makar zaključak na kraju.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Lendlord

Uopšte ne pišem o filmovima koji me nisu motivisali da učinim isto, znači da su mi sjajni ili makar ok. Ovaj film baš ne oplemenjuje, ali estetski može biti interesantan, gledljiv itekako, s tim da ima par odličnih deonica i dobru prateću muziku. Kada se sve sabere ima prolaz. Ako ti višak golotinje nije gnusan i dosadan - ima moju blagu preporuku...

Petronije

Jasno, hvala.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Truman

Anora
https://www.imdb.com/title/tt28607951/

Potpuno mi je jasno zašto mnogi ovaj film stavljaju na listu najbolji radova 2024. (ide i na moju). Reč je o modernoj drami čiji je glavni kvalitet realističnost likova. Počevši od glavne junakinje koja je jedna obična devojka koja se bavi amoralnim poslom. Nije karikatura eskort dame niti sponzoruša, ali je i daleko od svetice. Ostali likovi su takođe uspešno napisani i portretisani. Mladi junoša je sin iz bogate ruske porodice (nisu mafijaši, izbegli su taj stereotip), tipičan razmaženi klinac koji misli samo na zabavu, ali opet ne bahat i agresivan. Sporedni likovi u vidu tipova koji rade za njegove roditelje takođe su portretisani realistično, bez negativizma i karikiranja. Odnosi između likova su prirodni, odnosno dijalozi su takvi da možeš da zamisliš da se ovakav slučaj zaista desio. Jedino je majka mladog Rusa malo komičniji lik. Priča se vrti oko njihovog odnosa i brzinskog braka u koji ona veruje, a da li veruje i on da biste saznali moraćete da pogledate film.
Dvoumio sam se između osmice i devetke, ali iz poštovanja prema autorskom trudi i tematici dao sam 9/10.

Truman

Bob le flambeur
https://www.imdb.com/title/tt0047892/

Koliko god da je Bob Kockar klasik francuskog film-noara režiran od strane nikog drugog do Melvilla meni jednostavno nije držao pažnju. Toliko mi nije držao pažnju da sam se pred kraj isključio i morao opet da premotavam. Na kraju 7/10 iako ovo ostvarenje teško da ću pamtiti. Ukratko, film o pljačkanju kazina.

zoskoz

Risen (2016)

gledam tako nesto dokumentarno oko starog rima, kad krene prikaz drevne bitke uz fusnotu iz kojeg filma doticna scena posudjena...
reko, sta je ovo? jest da ne pratim vijesti oko kinematografije, ali na stare rimljane sam uvijek bio slab, pa da nesto iz (vec odmakle) 2016. nije zapazeno?

kad ono problem: film nije o starom rimu, vec se krece oko krscanske tematike, krista. kao neki sikvel pasije koju, hm, nisam pogledao, ali znam da je bilo puno price oko toga i rezisera, scenariste ili glumca kojem se sad ne mogu sjetiti imena. mozda kostner? iako ime ne mogu povezati uz lice ili opus, bah, nebitno.

elem, tako potrazih film i popratnu pricu. primjer njemackog govornog podrucja: najavljen u kinu, te u austriji bez objasnjenja prije premijere izbacen iz programa. vidim i nesto slucajnih komentara uz trejlere koji se iz vremenske distance cude da nikad culi za djelo.

long stori short: imamo rimskog tribuna koji dobio zadatak istraziti/zataskati kristovo uskrsnuce, itd.
tu je nekoliko vrlo mucnih scena, pa prica tako kroci, u biti, sta reci. svakako je zanimljivo i pozitivno vidjeti film krscanske tematike, cak u nekom blokbaster stilu, uprkos transpederskim idiotima, nametanju budalastina, raznih tupavih plemenskih sekti i trendovima tihe cenzure.

Truman

The Narrow Margin (1952)
https://www.imdb.com/title/tt0044954/

Uživao sam u ovom malom gangsterskom film noiru o policajcu koji sa partnerom treba da sprovede ženu mafijaša u Los Angeles. Ne samo da mu partner gine već su kasniji događaji u vozu puni preokreta. Iako ovo možda nije jedan od najpoznatijih ostvarenja film noira meni ide na listu najboljih. Gluma je intenzivna, tenzija jaka i zaplet kvalitetan.

Truman

Emily the Criminal
https://www.imdb.com/title/tt15255876/
Zahvaljujući tokom zimskog meseca otključanim HBO kanalima naleteh na ovaj krimi film. Devojka kojoj je sreća u životu okrenula leđa ulazi u prevarantsku šemu i odlučuje da tu ostane. Aubrey Plaza je jako dobra u opisivanju graničnog karaktera koji usled nepovoljnih okolnosti (a ima tu i dosta društvene kritike) pređe na drugu stranu. A da li tu i ostane saznaćete ako pogledate ovu solidnu krimi dramu sa motivima prevare, loših uslova rada i pohlepe. 7/10

Truman

No Hard Feelings
https://www.imdb.com/title/tt15671028/

Lep filmčić koji sam odgledao na HBO. Dok ga gledam razmišljam koliko malo je potrebno za dobru priču. Da imamo nekog krštenog scenaristu i reditelja ovako nešto bi vrlo lako moglo da se napravi i u srpskoj kinematografiji. I moram da kažem da je Jennifer Lawrence naprosto savršena u ovoj ulozi. I svaka joj čast na onoj frontal nude sceni, treba imati hrabrosti za to.

Truman

The Outfit
https://www.imdb.com/title/tt14114802/
Još jedan izvrstan film na HBO, ovoga puta se dešava u gradu Čikagu, pretpostavljam s kraja 40-ih. Krojač koji šije za kriminalnu grupu upada u nevolju. Mora da se snalazi kako zna. Stilizacija, likovi, zaplet, rasplet, glumci...sve na mestu.

Truman

The Book of Clarence
https://www.imdb.com/title/tt22866358/

Blacksploitation parodija na račun hrišćanstva. Crnac ateista iz doba Isusa koji duguje pare lokalnom zelenašu odluči da se predstavlja ko 13. apostol da bi zgrnuo lovu i platio dug. Usput je i zaljubljen u jednu lepu crnkinju. Isprva ga 12 apostola ne prihvataju ali onda neke stvari krenu da se dešavaju, naš junak pokazuje hrabrost a pri kraju filma se dešavaju neke čudne stvari. Film ima svojih momenata, može da se pogleda (na HBO ili negde drugde). 

klem

Quote from: Truman on 24-12-2024, 02:35:09
The Outfit
Još jedan izvrstan film na HBO, ovoga puta se dešava u gradu Čikagu, pretpostavljam s kraja 40-ih. Krojač koji šije za kriminalnu grupu upada u nevolju. Mora da se snalazi kako zna. Stilizacija, likovi, zaplet, rasplet, glumci...sve na mestu.
outfit iz 1973-e je mnogo bolji

Truman

Quote from: klem on 28-12-2024, 20:51:18
Quote from: Truman on 24-12-2024, 02:35:09
The Outfit
outfit iz 1973-e je mnogo bolji

https://www.imdb.com/title/tt0071960/

Po opisu deluje dosta drugačije, ali svakako da ide na watchlistu. Hvala.

Truman

Odgledao sam još dva filma na HBO.

Confess, Fletch
https://www.imdb.com/title/tt12718300/?ref_=up_rat_tt_t_2

Krimi komedija i frilens novinaru koji se upetlja u slučaj kidnapovanja i krađe umetnina. Jon Hamm je efektan u ulozi satiričnog i amoralnog tipa. Film je umereno zabavan i ima ok zaplet. 7/10

Marry Me
https://www.imdb.com/title/tt10223460/
Ovo nije tip filmova koji čest gledam, al ajde reko da iskoristim priliku kad već imam besplatni HBO a tu je i J LO koja ni 2022. nije bila za bacanje. Klišeizirana priča o pop zvezdi koja iznenada nakon razočarenja odlučuje da se uda za stranca. Film može da se pogleda zbog glumaca i ako baš želite da se opustite, iako nije ništa spec. 6/10

Lendlord

FRANCUSKA VEZA (1971)

Za Novu godinu nabasah na RTS-u na slavni, velikim titulama ovenčan film koji nisam gledao stotinjak leta (iako ga ovaj put oljuštih na zimu). Ne treba mnogo da se troše reči na ovako poznat i čuven film, naročito temu, priču i oblik Popajevog šešira koji svaki filmoljub zna već napamet, pa bih se ovde najpre orijentisao na potvrdu mojih starih fascinacija režijom i montažom ovog neo-noar, krimi ostvarenja.

U pitanju je žestoki sineastički uragan koji nosi sve pred sobom: Kao da je neki vrsni alhemičar izdvojio supstrat svega najboljeg iz američkog filma s kraja 60-ih i 70-ih ("Novi Holivud" kao naj period američkog filma - ponikao kao spoj LSD impulsa kolektivno nesvesnog kontra-kulture krosoverovano sa  oslobađajućim uticajima novotalasnog ushita francuskih autora intelektualaca) i onda ga filigranski izblenderisao u superioran filmski napitak zvani "Francuska Veza".

Prosto je neverovatno da ovako vitalna, razorna stihija slobode, intuicije, osećaja i spontanosti, s druge strane biva na ovako racionalan, razborit i promišljen način organizovana, pa čak i sistematizovana. Ovde sve puca i kulja od energije, ali ko može tako vešto da stopi, a da to izgleda baš ovako besprekorno - neobuzdane, grube, razigrane pa čak naoko i sirove kompozicije životnosti, spontanu protočnu dinamiku sa rafiniranošću perfekcije. Fridkin oseća život i dokumentaristički ga prepevava u lucidne inscenacije - sve radeći pravovremeno (to je ta perfekcija), energično; makaze su mu besprekorne, jer hvatajući najpovoljniji delić sekunde, sa nepogrešivim osećajem za tajming, sklapa svoj filmski kolaž montaže.   

Zumovi ovde natrčavaju baš kad treba, a opet svojom "nehotičnošću" istovremeno i iznenađuju već raspojasanu percepciju - odličnoće se nižu jedna sa drugom a da se pri tome konstantno ostaje nepredvidiv, a da bi te na kraju dotukao lucidnim fokusiranjem - izdvajanjem prvog od drugog plana i to sve potkrepljeno potpunim logičkim opravdanjima.

Fridkin totalno ispostavlja da je film pre sve vizuelna umetnost, pa tako reči tek podražavaju sirovi, ogoljeni život, dok se narativnost, zapravo, u apsolutnoj meri - punokrvno oslanja na vizuelnu komponentu.

Ako bismo film očistili od upliva svih drugih umetnosti, alhemijski izdvojili samo ono što ga čini filmom - mislim da je "Francuska Veza" zasigurno najbolja demonstracija režije i filmskog postupka ikada, uz neviđenu dinamiku i baratanje frejmovima.

Šta se desilo sa Fridkinom nakon njegove sjajne trijade "Francuska Veza", "Egzorcist" i "Čarobnjak" možemo samo naslutiti. Svet filmske industrije je surov, pa njegov "neuspeh" sa visokobudžetnim "Čarobnjakom", veliki finansijski gubitak uzrokovan i očekivanom pop-banalizacijom filma, jer su baš u tom trenutku zavladali veliki hitovi Lukasa i Spilberga koji su preusmerili pažnju publike na novi tip filma koji je zavladao bioskopima. Mada, što se mene tiče, snimiti tri remek-dela, a pored toga još dva, tri veoma dobra filma je veliki uspeh, ali da Fridkin nije na planu volje doživeo veliki pad nakon kardinalnog neuspeha "Čarobnjaka" (koji je tek mnogo kasnije doživeo svoju apoteozu) od čijeg nokdauna se nikada sasvim nije oporavio, mislim da bismo imali mnogo većeg autora sa ko zna kakvim još remek-delima.

zoskoz

danas sam se natjerao konacno pogledati avatar. kao dio nekog "opceg obrazovanja".
nisam prije jer u svakoj reklami za film prisutni oni plavi sa prevelikim razmakom izmedju ociju; sto znaci da su prisutni i u filmu. a kad vidim nesto covjek(oliko) sa prevelikim razmakom izmedju ociju, to mi je vrlo odbojno.

lss, sta reci; ako jos uvijek nije izgorilo bas sve tamo onim filmasima u kaliforniji, zivim u nadi. :cry:
vrlo ozbiljan otpad, zaglupljivanje djece na mnogo razina; velika gamad iza filma.

Aco Popara Zver

čujte srpski dobrovoljci, bando četnici
stići će vas naša ruka i u Srbiji
stići će vas Božja pravda, to već svatko zna
Sudit će vam bojovnici; Na'vi s Pandora?

Lendlord

Slučajno sam pogledao, natrčavajući na youtubu, film "Grizli Adams" koji nisam gledao od osnovne škole. Nakon prepozitivnih vajbova koje dobih od filma, svesno sam reprizirao i istoimenu seriju. Evo je i video impresija, uz osvrt na još neke stvarčice iz osamdesetih:

https://youtu.be/Du2nch23Y3s?feature=shared

Aco Popara Zver

Danas na TV uhvatio La Rupture (1970) Kloda Šabrola, i moram da priznam druge Šabrolove filmove nisam nešto volio, ali ovaj me je izuo. Prosto je nevjerovatno da nešto snimljeno prije 55 godina je veći horor (koji nije horor) nego bilo šta danas. Mnogo zajebano i iznenađujuće, druge stvari što sam od Šabrola gledo mi bile dosadne. Možda bi trebo i da ih ponovim, jer La Rupture je opak film, nisam ga još sasvim svario ali valja imati u vidu da je snimljen u revolucionarnim godinama u Francuskoj, i da se dešavaju beskrupulozne stvari zbog interesa, koje su i danas na ivici prihvatljive granice pristojnosti. Bukvalno šta uradi ovaj Šabrol za sat i po ovo što se sada snima je smiješno.

Truman

Odgledao sam BALLERINU, nov film iz John Wick univerzuma. Reč je o rutinskom akcijašu sa sada već legendarnim elementima spomenutog univerzuma. Ana de Armas je slatka ali to nažalost nije dovoljno. Najbolji deo filma su mi njene scene sa John Wickom. Dadoh mu sedmicu samo zato što sam slab na John Wick serijal.

Onaj stari Sendmen

Dobra je Ballerina. To je inače bio prvi film iz John Wick serijala koji sam gledao, i to u bioskopu.

To me navelo da odgledam i prva četiri chaptera na Netflixu. Po prvi put u životu.

Bilo je to nekih pet uzastopnih dana gunfua, a sad se spremam da odgledam i ceo Mission Impossible serijal.

Isto po prvi put u životu, i to kao maraton od prvog do zadnjeg filma.

Onaj stari Sendmen

Ps. Dobro, moguće da sam gledao prvi, ipak je to Brajan de Palma, ali jako jako davno.

Petronije

Te nemoguće misije su kao kad je napolju jaka vrućina a ti si žedan. I onda ti posluže neko točeno pivo krš kvaliteta ali tako dobro ohlađeno da ne možeš da prestaneš da ga piješ i da uživaš u njemu, iako si svestan da je smeće. I povrh svega naručiš još jedno, i još jedno.
Arm the Homeless

Aco Popara Zver

The Surfer
https://www.imdb.com/title/tt27813235/

Još jednom so-bad-its-good Nikolas Kejdž!

Nema šta nije promašeno u ovom filmu koji kao da je snimljen namjerno loše. Ali kad imate Kejdža to je poseban level, jer čak i Kejdž je loš Kejdž, što me na trenutak zabrinulo da nije skroz propo. Ali ipak ne, naprotiv, dobijamo još jedan Kejdž klasik!

Truman

Odgledao sam preksinoć F1 uz 4X efekte ili kako ih već zovu. Iako nisam ljubitelj tih drndanja kao ni 3D projekcija tako mi se zalomio termin. Elem, dobio sam tačno to što sam očekiva i to je sasvim zadovoljavajuće. F1 s Brad Pittom je letnji bioskopski hit u najboljem smislu. Veći deo filma drži visok intenzitet i scene trka su sjajne što je bilo i očekivati uzevši u obzir da je sama F1 organizacija učestvovala u snimanju filma i da je tu bilo više profesionalaca od Hamiltona pa nadalje. Dramski deo je takođe dobar, pritom jednostavan i napravljen da se običan čovek pronađe. Nekada veliki talenat koji je propao i vratio se na stazu spletom okolnosti pod stare dane. Glavna ženska pojava (Kerry Kondon) je sjajna kao i standardno sjajni Javier Bardem. Na Brad Pitta naravno neću ni da trošim reči. Mnogi upoređuju ovaj film sa Top Gun 2 jer je oba režirao Kosinski, ali reč je ipak o različitim konceptima i likovima (jedan je luzer, drugi pobednik). Reditelju svakako treba čestitati jer je uspeo da snimi dva vrlo uspešna filma sa dve najveće muške filmske zvezde zapadne hemisfere. Malo li je. 8/10

Truman

The Joneses (2009)

https://www.imdb.com/title/tt1285309/

Ovo je jedna lep mali film sa smislenom i socijalno angažovanom pričom. Tipična američka porodica se doseljava u nov kraj, ali nije onako kako izgleda.
Pored priče sviđa mi se i izbor glumaca - David Duchovny i Demi Moore između kojih postoji dobra "hemija". Duchovny ovde podseća na lik iz Kalifornikacije, a Demi se jako dobro drži. Film možda nije tako dobro prošao ni kod publike ni kod kritike ali mislim da na ovakve priče vredi ukazivati pažnju i gledati ih. Nema ih mnogo.
8/10

Truman

Black Bear
https://www.imdb.com/title/tt9601220/

Eksperimentalni arthouse a da nije dosada? Da, moguće je. Pogledajte Crnog medveda sa Aubrey Plazom.

Lendlord

Pogledao sam sa drastičnim zakašnjenjem (taman kad je hajp utihnuo) film POOR THINGS. Ovo je dugačka epizoda Black Miror (samo stilizovanije, budžetnije i bolje režirana) sa verbalnim a la Crna Guja uplivima i egzibicijama.

Jorgos Lantimos i njegov scenarista saučesnik (ne znam koliko je najamnik koji je pisao šta mu autor Jorgos diktira, a koliko je sam doprineo štivu) su stvorili izuzetno zabavnu crnohumornu satiru, cinično ismevajući postmodernu konfuziju savremenog društva, smeštajući je u okrilje stim-pank vremenske linije pseudo-viktorijanskog doba. Kroz ceo film posmatramo vizuelne manevre gde se naglašava obraćanje objektiva gledaocu na kojim mestima bi trebao da obrati posebnu pažnju, pa tako s obzirom na sadržaj - objektiv percepcije menja oblik i formu, te u zavisnosti od "potrebe" poprima fiš aj izobličenja, suženja kadra, gde palete preterano divnih smenjuje sivilo lišeno boja (dobar deo filma je CB)  što nam suptilno sugeriše pseudo-radosni optimizam ili pak groteskni horor teskobe stezanja stanja kroz koje likovi psihički špartaju, često dajući izobličenje njihove perspektive pogleda na stvari.

Crno-humorni tekstovi u maniru hladno-engleskog načina  interpretacije, naročito iz usta "Boga" koga tumači Vilijem Defo su urnebesno sjajni, a njegova bizarna "Frankenštajn" tvorevina i šticenica koju tumači Ema Stoun nimalo ne zaostaje, i odlično iznosi svojim nastupom zahtevan geg/verbalan performans, čak i u mnogim trenucima i pravi transformans.

Film, navodno prati knjigu po kojoj je rađen (čujem da je feministička, nisam čitao) i navodi nas na lažne feminističke staze kretanja oslobođenja glavne (anti) heroine, prikazujući uglavnom muške likove kao seksualizovanu licemernu stoku, međutim da bismo na kraju  prisustvovali  bizarnom hepi-endu gde je evidentno da autori ne štede ni feminizam od svoje satirične oštrice.

Osim toga, ovde je satirizovana u prvom redu nauka, tehnologija i obeduševljenje ljudi, sveseksualizacija (no, i moralne mediokritetske, malograđanske konzervativne norme sa druge strane) prostituisanje društva i ulazak u radni odnos kao neminovno kurvanje, te komično revolucionarno levičarenje gde jedan Grk (kao što je naš autor) nastupa posve  poput nekakvog maštovitog nihilističkog, ciničnog anarho-humorističnog Engleza, bez da ikoga diskriminiše (simpatičan i duhovit prezir i veoma ravnopravno sarkastično ismejavanje svih i svega) premazujući čak i tu činjenicu novim slojem ironije.

Film ima mnogo značenja, iako (većim delom i svesno) isporučeno konfuzno i paradoksalno, što ga čini veoma dobrim materijalom za ponovo gledanje i tumačenje svih detalja i igrarija koja su nam maštovito i često vrlo pametno servirana.

Truman

Clear and Present Danger
https://www.imdb.com/title/tt0109444/

Jedan od boljih filmova Harrisona Forda o političko-obaveštajnoj narko zaveri koja se odvija između Vašingtona i Bogote. U toj zaveri nema puno čistih. Ford je ovde standardno dobro izveo ulogu ali za razliku od većine njegovih trilera koji su suv prosek ovaj je ipak i na idejnom i na izvedbenom nivou klasa više. 7.5/10