• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BladeRunner

Takodje Babel - prijatno iznenadjenje i jako dobar film. Steta sto se u hrabrosti nije istrajalo do kraja, ali i ovakav kakav je, zamislice vas nakon sto izadjete iz bioskopa. Odusevljen sam pricom o Japanki koja tretira pojam diskriminacije na drugaciji na drugaciji nacin od ostalih prica. (spojler) U stvari, mozda se i jeste istrajalo: najveci gubitak dozivljava trajno razorena porodica u Maroku, kao i zena, ilegalni emigrant iz Meksika, koja mora da se vrati nazad (obratiti paznju na scenu koja tretira odnos njenog kraja prema njoj, tokom priprema za svadbu). Japanska prica ce se vec nekako zalijeciti, a isto vazi i za porodicu Bred Pita. Iako bi smrt Kejt Blanset i djece bila mnogo upecatljivija, ima smisla i sto je ostalo ovako. (kraj spojlera). Preporuka, 8/10.

Perfume - Sve vec receno na istoimenoj temi. Odlicna ekranizacija nefilmicne knjige - jedine zamjerke idu za pomalo zbrzan kraj, ali citava sekvenca 'pogubljenja' mi je odlicno legla. Zasmetalo mi je i nekakvo ucitavanje kajanja kod Grenujea, ostalo je sve OK. Takodje 8/10.

Na kraju, filmska 2006-a ispade mnogo bolja nego sto sam ocekivao :). Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Kastor

Ja se sve nešto oštrim za Babel ali nikako da naletim na dobru kopiju. Ako bi neka dobra vila/vilenjak postovao/la link za provereni torent. Hvala.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

Reprizirao, poslije duuuuuuuuugo vremena, THERE'S SOMETHING ABOUT MARY. Ahhhh, kakva filmčina. Ne prave ih više takve. Čak i ona nepodnošljiva Cameron Diaz je bila podnošljiva.
Ovo je film iz devedes' osme, a mogu da se sjetim svega dvije-tri komedije snimljene od tada koje su tu negdje po smiješnosti i/ili kvalitetu. Drowning Mona, Bad Santa i naravno The 40 Year Old Virgin.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kastor

I posle toga Farelijevi su snimili par dobrih komedija, ne baš kao Kingpin il Mary, ali dobri su i Me, Myself & Irene i Stuck on You.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

BladeRunner

"Little Miss Sunshine". Previse mi je tu znacajnih pogleda, grljenja i isforsirane drame. Ovaj film se u svakoj sceni trudi da bude jednostavna, mala i (bizarno) topla prica, a sve u svemu nedajboze da se ovo uporedi sa genijalnim "Sideways". Sta ovdje ne valja? Imamo porodicu koja ne funkcionise duuuugo vremena. Da bi se sve to nekako rijesilo (ili pokusalo da rijesi) samospoznajom i iznenadnom nirvanom, autori posezu za isto tako iznenadnim dogadjajima, koji se (izolovano) dese SVAKOM clanu porodice. Dakle, svakom clanu porodice se desi nesto, pa on spozna sebe, i to svima u isti dan. Porodicni "Deep impact" asteroidi ovdje su (megaspojleri) smrt djeda kad mu vrijeme nije, nenormalni problemi sa kamionom (respektivno otkazuju: kvacilo, sirena, volan, a otpadnu i vrata, koja se nekako sama od sebe poprave do kraja filma), daltonizam kad mu vrijeme nije (ah, on zeli da bude pilot), pa otac porodice sretne u hotelu covjeka koji ga je zeznuo za posao (vjerovatnoca: 1:zilion), pa ujak sretne lika koji mu je upropastio zivot na gas-pumpi (i ovo 1:zilion) itditd. Zanatsku nedovrsenost isticu: svaki put drugaciji raspored curica na bini (nikad nisu jedna drugoj sa iste strane), mrtvog djeda niko ne pretrese i evenutalno nadje heroin, policajac koji zarad komicnog efekta previdi les zamotan u carsav u prtljazniku itditd. Jeftinu simboliku guranja kamiona koji ne radi, ali da bi se upalio moraju svi da ucestvuju (ekvivalent sa porodicom) da ne spominjem.(kraj spojlera). Daleko od toga da je "Little miss sunshine" los film, jedini problem je ako se povedete za internet kritikama po kojima je ovo maltene remek-djelo. Za mene je ovo solidan porodican film koji ocekujem da vidim na TV-u nedeljom popodne, a da ne ugasim isti. 5/10, sto nije lose.

P.S. Nemam torrent za Babel, gledao ga u bioskopu, jbg  :(

lilit

upravo odgledala Babel i film mi se bas dopao. slazem se s BladeRunnerovom ocenom.
film me dodatno podsetio na to kako, naizgled, male stvari mogu mnogo uticati na zivot i opet vratio u meni svojstvenu paranoju (nikad ne ici na odmor with husband alone kad imate decu ispod 18 godina :cry: :)).
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

upravo sam zavrsila deja vu (nocas sam se uspavala gledajuci).
nije bas toliki shit koliko sam ocekivala.
denzel i dalje glumi Denzela, ali James Caviezel je simpatican lik.
putovanje kroz vreme (ako se to i moze tako nazvati) je malo nespretno odradjeno, no to mi nije previse smetalo.
sasvim ok film ako se ne ocekuje previse, odlican za gledanje uz kolacice i kafu u neko nedeljno kisno popodne.

sad cu da gledam prime suspect 6 sa helen miren (teska je sudbina nas dokonih), koja mi ima nesto eroticno u sebi jos otkako sam je videla u the comfort of strangers.
kad sam vec kod filma u kom glumi i natasha richardson (i tamo se zove mary), samo da obavestim da sam (napokon) nabavila gothic na DVD-u, pa sam bas happy.

Ghoul

Quote from: "lilit_depp"samo da obavestim da sam (napokon) nabavila gothic na DVD-u, pa sam bas happy.

1. koje dodatke, if any, ima?
2. može li ga se u bližoj dbudućnosti dostaviti u pravcu srbijice? nije hića, može ono februara, preko ćaleta... :wink:
https://ljudska_splacina.com/

lilit

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "lilit_depp"samo da obavestim da sam (napokon) nabavila gothic na DVD-u, pa sam bas happy.

1. koje dodatke, if any, ima?
2. može li ga se u bližoj dbudućnosti dostaviti u pravcu srbijice? nije hića, može ono februara, preko ćaleta... :wink:

sinoc sam ga nabavila u mom dear video klubu, a trenutno ga piratizujem.
poslacu ti sutra (ili prekosutra) postom, a ako (slucajno) ne stigne  (ionako moram da xuzi PTT) poslacu preko caleta.

Джон Рейнольдс

HOUSE OF 9

Ovaj film mi je dao ideju kako bi mogla da se, na radost mrzitelja, proširi popularnost onih nepodnošljivih faca što su zgubidanile 100 dana u kući Velikog brata. Zaključaš ih u kuću i ponudiš pet miliona dolara onome ko preživi. Vreme - naizgled neograničeno, ali ipak VB nije baš toliko strpljiv.

Ho9 u suštini ne donosi ništa novo, u pitanju je mešavina Battle Royale, Cube, House on Haunted Hill i - VB, dovodeći tu pomamu za sadističkim rialiti šouovima do ekstrema kojem (pretpostavljam) ultimativno teže, produbljujući taj sadizam činjenicom da sve organizuje nekakav potpuno nedefinisani i po svoj prilici usamljeni entitet, tj. nije u pitanju zabava miliona. To učesnicima, na kraju krajeva, nije ni važno: očekivano, ljudskost i odbijanje da se rokne bližnji svoj potisne glad za hranom i lovom. Kao i ostali filmovi ovog tipa, na tragu stare narodne priče o izgladnelim pacovima u buretu, ne može da bude skroz loš, iako je jedan od likova sveštenik kojeg igra - eto neobičnog izbora - Dennis Hopper. Očekivano, pokreću se pitanja snage vere i sve što uz to ide, bla bla truć. Sve u svemu, zabavna i solidno odrađena, ali po ko zna koji put obrađena pričica da u grupi izloženoj nehumanim uslovima pre ili kasnije proradi sebičnost. Već viđeno, zar ne? Što na ekranu, što ovako...

Iako je štos na kraju providno osmišljen da izazove reakcije publike tipa "eto ti ga na!", Ho9 bih ocenio sa 2+ / 5. Ima i gorih načina da se provede sat i po. Ekstremni mrzitelji VB bi mu možda dali 3-, ali ja ne mogu da mrzim ono prema čemu imam stav da je namenjeno isključivo retardima. Mislim, kako mrzeti specijalne škole, ideologije Pinka i B92, kolektivne odlaske u zoološki vrt (ali pod nadzorom), estradu, Svet, Skandal i Vreme... Meni to jednostavno nije moguće. DakleM, Ho9, sedi. Dva plus. Može to i bolje.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Kastor

Idiocracy

Baš mi je lepo legao.  :!:
Uz malo bolji cast i nešto razrađeniji scenario bio bi odličan!
Čudi me da je otišao direktno na DVD.

quote:
-You think Einstein walked around thinking everyone was a bunch of dumb-shits?
- Now you now why he built that bomb.
 :lol:

i da, nema grudi.  :?

lenny

Pa i nije bas.
Fox ga je pocetkom septembra, neobjashnjivo, bez ikakve
kampanje bacio u limited release, i vrteo ga svega
koju nedelju, bez ozbiljne zaradjene pare naravno.
 Ne secam se bas da li ima neka prica uz to, ali znam
da je bilo iznenadjujuce.

lilit

King Arthur ( http://www.imdb.com/title/tt0349683/ )

film je kombinacija:
- svih preporuka koje ste ikad culi o dobrom ponasanju,
- svih fraza koje ste ikad culi i naculi o bilo cemu (premda, nije lose podsetiti se jer posle mozes da se pravis pametan).
samo mi nije jasno kako je reziseru uopste poslo za rukom da ukombinuje sve to u jednom filmu.

nije potpuni promasaj, :roll:, posto moj muz voli Keiru Knightley, a ja Clive Oven-a (oboje su ocajno glumili, ali bar mogu da se "gledaju").
ima i lepih predela, istina.

Meho Krljic

Meni je taj film, kada me je žena naterala da ga gledamo pre godinu dana (valjda zbog Klajva) bio toliko loš da sam nekoliko dana bio u depresiji i smršao dva kilograma. Uvek kada pomislim da je zapadna filmska industrija dotakla dno i da se niže ne može, demantuju me...

lilit

ja sam isla logikom:
*volim legende o kralju arturu + clive oven ne glumi u potpuni_shit_filmovima.  :cry:
grdno sam se prevarila, ali, kao sto rekoh, ima lepih predela.

Meho Krljic

Sve kompjuterom nacrtano. Honestly, ne mogu da se setim ni jedne jedine dobre strane ovog filma. Da mi kažu da je njegovo prikazivanje izlečilo jednu trogodišnju devojčicu od leukemije možda bih bio spreman da ga posmatram malo blagonaklonije, ali ovako...

lilit

da li je neko gledao LIBERTINE? ( http://www.imdb.com/title/tt0375920/ )
meni se film bas dopao, ali nisam sigurna da li je to zato sto je film sam po sebi ok ili je razlog prozaicne prirode (dva moja jako omiljena lika: mr depp & lord rochester su napokon stopljeni u jednu licnost).
cekam komentare. :lol:

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Meni je taj film, kada me je žena naterala da ga gledamo pre godinu dana (valjda zbog Klajva) bio toliko loš da sam nekoliko dana bio u depresiji i smršao dva kilograma. Uvek kada pomislim da je zapadna filmska industrija dotakla dno i da se niže ne može, demantuju me...

sva sreca te sam srecno neozenjen, tako da sam isti taj film mogao da ugasim nakon 15ak minuta, posle kojih mi je bilo sve jasno; ali sasvim razumem mehu, gledanje tog filma bi sasvim sigurno ostavilo fizicke posledice da sam bio tako naivan da ga odsedim do kraha...

Meho Krljic

Actually, ja sam napustio kućnu projekciju nekih 20 minuta pre kraja izgovarajući se rokenrol dužnostima koje sam imao zakazane toga dana. Inače, nisam siguran da bih sada ovde stajao i pričao o ovom filmu.

lilit

Quote from: "Ghoul"
sva sreca te sam srecno neozenjen, tako da sam isti taj film mogao da ugasim nakon 15ak minuta, posle kojih mi je bilo sve jasno; ali sasvim razumem mehu, gledanje tog filma bi sasvim sigurno ostavilo fizicke posledice da sam bio tako naivan da ga odsedim do kraha...
blago tebi.
tesko je kad imas muza koji obozava keiru knightley (kako se to uopste izgovara?)

pa ne mogu da verujem da niste gledali the libertine. :(

edit: meho, upotrebi savet koji si meni dao malopre. ne izvlaci se sada. na kraju ce istina biti da ti se film dopao, a ne smes da priznas sofisticiranoj i ukusnoj publici.  8)

:lol:

Meho Krljic

Ja sam poslednji film gledao negde sa dvadesettri godine, tako da to i nije neko iznenađenje.

Alex

Ahh - King Arthur,

šta reći? Imam taj film na DVDu i u običnoj i director's cut verziji.

Kad kod prolazim pokraj zaleđene reke ili jezera setim se one sjajne scene gde normani (ili beše saksonci? ili rimljani? ili pikti?) jurišaju preko leda koji pod njima puca, obasuti kišom strela.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

Quote from: "alexts"Ahh - King Arthur,

Kad kod prolazim pokraj zaleđene reke ili jezera setim se one sjajne scene gde normani (ili beše saksonci? ili rimljani? ili pikti?)

BIĆE STANI-PANI KAD DOĐU NORMANI!  :lol:

Meho Krljic

Da, ta scena mi je nabusito saopštila da gledam crtani film. I to ne mnogo dobar crtani film...

Alex

Šalu nastranu, nije taj Artur baš toliko loš - mada se meni čini da je glavnu ulogu imao Dadli Mur, a ne Klajv Oven?!

Evo jednog filma, koji sam mogao da metnem u onaj topic - 2006-a best of (ali sam se odlučio za - šta sam gledo lepo a nema horor atmosfere - previše):

A Scanner Darkly

Eksperimentalni film susreće nezavisni, pa zajedno susreću  A produkciju (glumce njene) u SF okruženju. Mnogo dobro, inteligentno i šarmantno - za više gledanja.

A još od Before Sunrise nisam gledao Linklaterov film - čova zna znanje.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

Quotekeiru knightley (kako se to uopste izgovara?)

Kira Najtli.

Quotepa ne mogu da verujem da niste gledali the libertine.  

Nismo, al smo zato gledali LE LIBERTIN sa Audrey Tautou  :lol:
Genetski četnik

Kastor

Gledao Libertine, nešto tu nedostaje, ne ostavlja dovoljno jak utisak, ali depp je na vrhuncu.

Scanner Darkly me je razočarao.

Alex

Quote from: "Kastor"Gledao Libertine, nešto tu nedostaje, ne ostavlja dovoljno jak utisak, ali depp je na vrhuncu.

Keanumrzitelju.

Kastor

Quote from: "alexts"
Keanumrzitelju.

Heh..priznajem.  :oops:

Ghoul

Quote from: "Kastor"Gledao Libertine, nešto tu nedostaje, ne ostavlja dovoljno jak utisak, ali depp je na vrhuncu.

slažem se sa ovim drugim, a za ovo prvo mi se baš tako nešto javlja, tako da... uopšte ne žurim niti izgaram, mada ću ga nekad verovatno pogledati, ili bar pokušati da gledam...

lilit

sinoc sam gledala The King of Comedy.
http://www.imdb.com/title/tt0085794/

mene bila sramota da gledam lika kojeg glumi robert de niro.
nisam veliki ljubitelj komedija, ali ovo mi se dopalo.

ginger toxiqo 2 gafotas

...AMERICAN GUN...debitantska rezija Arica Avelina... diskretna, svedena, xxx deprimirajuca downbeat indie drama,dosta ujednachenog ritma i delimicno kruzne dramaturgije, o posledicama jednog od masakara u USA srednjim skolama...zanimljiv ugao gledanja...skoncentrisana rezija...izuzetna gluma ekupe u kojoj prednjace Marcia Gay Harden i Tony Goldwyn, a tu su i vazda pouzdani Forest Whitaker( ovde i izvrshni producent) i Donald Sutherland, ali i mladunice Linda Cardellini i jailbait Nicki Reed...
...these days, prava su retkost filmovi Sundance ugodjaja a koji imaju jasan( ali sto je vaznije funkcionalno uzglobljen) drushtveni angazman...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

lenny

kad rece indie drama.
Pre neki dan pokusao sam da pogledam Dead Girl. Ta cica je kao neka indie uzdanica, svi navodno od nje ocekuju buducnost.
A pre nekog meseca gledao sam neki Pleasure Drivers, baje koji je usnimio prva dva tarantinova filma.

Ne znam kako se to cini drugima, ali meni su to ozbiljne idiotarije. Vece gluposti dugo nisam gledao.
Tolika pretencioznost, usiljenost, takvo nametanje nicim izazvane morbidnosti i depresivnosti. To valjda mora da se podrazumeva da je zivot danas  toliko uzasan i besmislen, i gadan.
Kao i onaj Babel. Mislim, ti filmovi su u vecem domenu naucne fantastike (ili bolje sociofantastika) nego, npr. Battlefield Earth sa Johntrom.

Tex Murphy

Pogledao sam jedan vrlo interesantan filmić - zove se Vodoinstalater, u pitanju je manje poznat TV filma Petera Weira i preteča Cable Guy-a. Manijak koji ovde opsjeda nedužnu žrtvu nije majstor za kablovsku nego vodoinstalater (hence the name... Vodoinstalater). Crna komedija sa elementima psihološke drame i trilera, nije baš remek-djelo kao neki drugi filmovi ovog velikog režisera, ali i te kako ga vrijedi pogledati.
Genetski četnik

lilit

i ja sam skoro ponovo gledala Vodoinstalater i bio mi je sasvim ok (posle distance od skoro 20 godina).
tom prilikom sam gledala i Picnic at Hanging Rock (isti reziser). koliko god mi se svideo ranije, sad mi se dopao jos vise.

Tex Murphy

Ovo je bilo na HRT-u - nekakav maraton filmova Pitera Vira. Pustili su Piknik, Vodoinstalatere, Aute koji su pojeli Pariz i Posljednji talas. Gledao sam samo ova prva dva filma, s tim da sam Piknik već prije gledao dvaput (jedan mi je od omiljenih filmova). Moraću da nabavim aute i talas...
Genetski četnik

lilit

meni je weir bio jedan od omiljenih rezisera sve do trenutka kad je snimio dead poets society (cak mu ni svedoka nisam uzela previse za zlo, a the mosquito coast mi je bio ok, prvenstveno zbog helen mirren).

lilit

love song for bobby long ( http://www.imdb.com/title/tt0369672/ )
e sad, ne mogu reci da je ovo tip filma koji mi se obicno dopadne, ali ovaj mi je juce legao (bez obzira na svu prisutnu patetiku).
verujem da bi ga rado pogledao neko kome se dopao lost in translations ili broken flowers.

Джон Рейнольдс

JACKASS NUMBER 2

Da se razumemo. Ja mnogo volem gross-out komedije. I hjudž sam fen Jackass ekipe. Zato sam sa nestrpljenjem očekivao nastavak filma kojeg sam svojevremeno morao da pauziram da bih došao do daha. E, pošto su mi očekivanja bila velika, bilo je jasno da će i razočarenje da promoli svoju ružnu glavu. Ovo jenostavno nije to. Neprestano gurajući granice neukusa, Jackass ekipa upada u svojevrsnu zamku - skečevi više prestaju da budu smešni pod teretom želje da izazovu gađenje. Mislim, jedno je legendarno pravljenje omleta, možda čak i pissladoleda. Pijenje konjske sperme, jedenje balege i klistir pivom bez ikakve pripreme, konteksta ili bar okruženja koje će time biti zgroženo pa bar praviti gadljive face... Mislim, čemu sve to? Razredni glupan koji liže svoje sline ne bi li izazvao vrištanje devojčica i time skrenuo pažnju na sebe može da bude simpatičan, smešan čak. Može kasnije da napravi bend i da postane popularan. Ovo kod Jackassovaca više jednostavno ne pije vodu.

Najjači adut Jackassa su po mo mišljenju, neočekivano, uvek bili segmenti sa skrivenom kamerom (bila ona stvarno skrivena ili ne). SK ja delim na sadističku i mazohističku, sa time da je ova druga mnogo manje zastupljena ili bar manje primetna pored onih italijanskih orgija neukusa i sadizma posvećenog pripadniku amorfne mase koji bi da vidi kako mečka igra pred vratima slavnih, bogatih i popularnih; isto važi i za ogavnu Nemoguću misiju. Plašim se i da je Borat na tragu toga, pa se evo već dugo mislim da li da ga gledam. Mazohistička SK je u duhu Jackassa, gde učesnici prave budale od sebe, zgražavaju okolinu ne mučeći je , ne pravivši budale od njih, već se zadovoljavaju beleženjem iskrenih reakcija. U Jackassu 2 imamo sjajnog Spajka Džounzija koji je maskiran u babu sa opuštenim sisama. On je sjajan. Nažalost, za razliku od prvog filma i serije, malo je takvih skečeva, ako se izuzme jedan sa Boratovskim čičom koji svom "unuku" daje da puši i pije alkohol.

Osim Džonzija, kameo ima i Džon Voters u skečiću smešnom zbog svoje jednostavnosti i neočekivanosti. To je plus. Odlično je osmišljen i rodeo sa bikom i klackalicama. Ne bih da spojlujem mnogo, ima zabavnih trenutaka, ne bih da grešim dušu. Ipak, ostaje činjenica da su Jackassovci dostigli teško uhvatljivu granicu između smešnog i samo odvratnog, te se sada klate na ivici bez ideje kako će dalje, sa ovim očekivanjima.

Postoji nešto što sam naslućivao još ranije, a sada mi je to potvrdila i IMDB trivija. Sve ovo je oživljavanje stantova iz crtanih filmova. Meni je Roadrunner uvek bio prva asocijacija, ali kažu da su tu i Tom & Jerry. To je sve očiglednije. Omatoreli i svakako iskusni kaskaderi ponavljaju štoseve crtanih junaka svoje mladosti. Ja sam svojevremeno od oca izvukao grdnju zbog toga, uz pretnju da će mi zabraniti Toma i Džerija. Neko za to bude dobro plaćen. A roditelji mu ne kažu ništa zato što je sebe žigosao vrelim gvožđem u obliku kurca. Sve za umetnost i zabavu.

Šta Džonija Noksvila, čoveka koji očigledno gradi ozbiljnu holivudsku glumačku karijeru tera na ovakva glupiranja, opasna po život (tri puta je onesvešćivan za vreme snimanja Jackassa 2)? Lova? Adrenalin? Činjenica da se sada to od njega očekuje? Ne znam niti me zanima.

Ocena - 3+/5. Prvi deo je bio 5-/5.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

black ronin

Sinoc sam gledao na film+ kanalu komendiju FAT PIZZA. Austarlijski film o dogadjajima vezanim za jednu piceriju koju drzi 24-satno napaljeni, nevini (sexwise), koji zivi sa majkom lik u 40 tim godinama i dostavljaci koji su na raznim drogama i dozivljajima.

I da ne zaboravimo stari dobri film Young Doctors in Love. Ko je gledao zna da je film 100% lud po svakom pitanju.

http://www.imdb.com/title/tt0084938/

Джон Рейнольдс

Linnea Quigley's Horror Workout

Kao čovek koji se sa izvesnom dozom prezira odnosi prema rekreaciji, nisam preterano pozvan da komentarišem snimke i TV emisije posvećene ovom vidu gubljenja vremena / skidanja stomaka / ostajanja u formi. Jednostavno, ne mogu da zamislim da neko vežba pred televizorom, uz nekakav lo-fi disko, pokušavajući da prati instruktorku sa ekrana. Uvek mi je to više ličilo na opravdanje da se gledaju polugole oznojene ribe; muškarci da bi gledali ribe, a žene da bi zamišljale da i one uz malo truda mogu tako da izgledaju. Džejn Fonda, sorry but jebiga.

Nepotrebno je napomiljati da Linea Kvigli nije Džejn Fonda. Ona je po svoj prilici ukapirala čemu ovakvi workout snimci zapavo služe, pa imamo njen, ovakav kakav je. Na sise ne treba dugo čekati. Pojave se u krupnjaku negde na minut i trideset sekundi. Linea se tušira pre vežbanja. Eh, te ekscentrične kraljice vrištanja! Po logici stvari, trebalo bi se istuširati posle, ali to onda ne bi bilo - to. Posle tuširanja kreću Lineini beskrajni corny monolozi u kojima ona, obučena u nekom tamošnjem ekvivalentu butika Šane Počuče, objašnjava sve muke i teškoće njenog zanimanja, što je začinjeno insertima iz remek-dela kao što su Creepozoids i Hollywood Chainsaw Hookers. Ima i karačine. Među insertima, mislim. Lineina gluma i prenemaganje ozbiljno doprinose opštem soft-porn utisku, a da je i njoj jasno šta je poenta svega kazuje ključna rečenica: "Ne znam čemu ovo služi, ali je osećaj lep". Pri tome sedi na podu raskrečena i klima se levo-desno. Uopšte, sve su vežbice više nego sugestivne.

Kada vežbe oblikovanja i razgibavanja dosade, film dobije svež i za ovu vrstu programa neočekivani twist. Otišavši da džogira, spopadnu je zombiji, pa ona malo beži, pa bez baš mnogo prenemaganja sa njima na brzinu organizuje igračke tačke. Da li je ovo neka referenca na Majkla Džeksona, nemam pojma, ali posle plesa Whacko Jacko svakako nije (bar pred kamerama) otišao kući na jedan fini pidžma-parti sa seksi drugaricama. Drugarice su skroz u '80s fazonu, a zombiji su sklepani na brzinu.

I to je otprilike sve za čuku vremena. Nema potrebe da se iko žali zbog spojlovanja, pošto je ovo jedno od onih dela koja se mogu gledati bilo odakle, bilo koliko, unapred, unazad, i levo i desno, dok vežbate, pijete pivo, upražnjavate seks ili koristite droge. Nešto kao čitanje Hazarskog rečnika Siniše (wink @ Meho) Pavića.

Kako oceniti ovo čudo? Pa nikako. Rado bih rekao da je ovo najbolji workout video, ali pošto nisam gledao druge, teško mi je da stavim ruku u vatru za tu konstataciju. Ako ništa, bar stojim iza zaključka da je Linea bar shvatila čemu ti videji zapravo služe.

#Τζούτσε

milan

Ah, Linea...
Njen ples na groblju me je promenio za sva vremena..

Meho Krljic

Nadamo se na bolje.  :)  Johne, opasan rivju, ovo zvuči kao workout video koji bi vredelo pogledati čak i ako nikad ovom žanru nisi posvećivao ni najmanju pažnju. Pošto ja uvek iznova uživam u Let's Get Physical spotu Olivije Nj.Dž. koji VH1 besomučno često pušta (a moja žena na taj kanal prebacuje kad god vidi da ja držim teve na BNu), verujem da bi mi se ovaj, hm, film, dopao.

mazinger Z

BladeRunner

Water - Deepa Mehta

Odgledao sam ovogodisnjeg kanadskog kandidata za Oskara, iako je u sustini ovo indijski film (desava se u Indiji i jezik je hindu). Film je rezirala Deepa Mehta i ovo je duhovni srodnik njenih prethodnih filmova "Vatre" i "Zemlje". Osim pretencioznog naslova, medju njima nema nikakve veze.

Film obradjuje temu koja je kontroverzna za Indijce, sto je rezultiralo demonstracijama i lomljenjem scenografije, nakon cega je ekipa prebacena u Sri Lanku. Tema koja se obradjuje je polozaj udovica u indijskom drustvu (obespravljene, ne mogu da se udaju i zive u izdvojenim komunama). Radnja je smjestena u period neposredno prije modernizacije indijskog drustva (Gandi, kraj tridesetih), tako da film na neki nacin pokusava da opise poslednje trzaje indijskog klasnog i patrijahalnog uredjenja. Sve ovo je ispricano iz vizure djevojcice koja postaje udovica, nakon cega biva odvojena od porodice i prebacena u 'kucu za udovice'. Udovice se dijelom izdrzavaju prostituisanjem svoje najzgodnije clanice koju glumi MTV kanadsko/indijska zvijezda Liza Rej (lici na Neli Furtado). Naravno, u grad dolazi i momak 'naprednih shvatanja', a da bi shvatili da nije tradicionalista, on nosi kisobran, naocare, a na zid svoje sobe okaci i Gandijevu sliku. Mislim da se iz svega nabrojanog nazire predvidljiva razrada i kraj. Ako se sa ovog filma skine veo kontroverze, on nije nista vise od klasicne i poprilicno predvidljive ljubavne price, te se tako moze povuci paralela izmedju "Water" i "Brokeback mountain" (koji postaje petparacki ljubavni film, ako zamislite da replike Dzejka Gilenhala izgovara zena). Ima tu i nelogicnosti, da bi se dobilo na romanticnom utisku. Recimo, nas heroj zeli da se vidi sa udovicom/prostitutkom, i umjesto da logicno plati za uslugu (a taj sat vremena moze da iskoristi za razgovor), on zakazuje tajni sastanak u ponoc, na obali rijeke, dok je mjesecina okolo (sto znaci da nasa heroina mora da rizikuje i iskrade se iz kuce udovica). Uopste, film je cudna mjesavina vizuelne razglednice za Indiju (tj. Sri Lanku u ovom slucaju), kontroverzne teme i romanticne bolivudske price bez plesa. Ono sto odlicno funkcionise je prica djevojcice, tako da poslednjih 10 minuta zaista ostavljaju utisak i sve se cini mnogo kvalitetnijim nego sto zaista jeste. Uzgred, ako cemo o zenskoj obespravljenosti "Virdzina" je komad bolji film od ovog. 5/10.

Tex Murphy

Ženska obespravljenost? Pa žene su jači pol. Ili sam ja nešto pobrkao?
Genetski četnik

zakk

Quote from: "Harvester"Ženska obespravljenost? Pa žene su jači pol. Ili sam ja nešto pobrkao?
jače od tebe, da  :evil:

a ja sam gledo lepo a da nije horor:

This Film Is Not Yet Rated
live action dokumentarac "raskrinkavanje" MPAA sistema kategorisanja filmova.
bezobrazan je poput Mura, što opet ne znači da nije u pravu. informativno i povremeno zabavno.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kastor

Otkucao sam poduži post o Babelu, ali ga je progutao nestanak struje (fucking EPS  :x.  But i WILL have the last laugh: Sold to the suspicious man in the corner. Can't wait, can't wait!  :!: )

Ukratko:
Priča o nerazumevanju, kulturnim razlikama, uticaju politike na male ljude, efektu leptirovih krila i sl. na liniji Syriane, Constant Gardenera, Crasha itd. Tragično, elegično ali nedovoljno snažno za dugo pamćenje i najverovatnije suviše monotono za prosečnog gledaoca..
Ja sam sucker za ove filmove, meni se svideo.

Morticia

U redu asocijacija na te naslove, ali kako ti nijednom nije prošao kroz glavu Amores perros? To je maltene isti film, realizacija, samo promenjena priča.
Mene je čak asocirao u scenama sa klincima na Pre kiše, Milča Mančevskog, poznatog i kao reditelja spotova bendu Arrested development.
You're dead, son. Get yourself buried.

Morticia

Gledala sam dokumentarne Gilićeve filmove. I dalje se pitam koliko su dokumentarni a koliko umetnički. Pogotovo oni iz crvene faze - Dan više i In continuo. Još da se dokopam Vlatkove Kičme... :!:
You're dead, son. Get yourself buried.