• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Sejtanov ratnik

Started by crippled_avenger, 27-01-2005, 22:53:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

U toku je postprodukcija prvog srpskog omladinskog horor sequela, KELJ 2 - SEJTANOV RATNIK...

Nazalost, prvi film je opskurni lo-fi i ne znam koliko je uopste uputno to sto su autori nadovezali naslov SEJTANOVOG RATNIKA na KELJ.

Po onome sto sam video izgleda kao vrlo solidno realizovan trashy fun. Stavise, govori se o budzetu izmedju 160 i 400 hiljada evra. Deo post-produkcije tradicionalno finansira i Ministarstvo kulture.  

Overite sajt na www.hypnopolis.co.yu
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

www.kaskaderi.org.yu kaze:

Sa Karadjordjem protiv Kelja

2004-10-18

Ekipa kaskadera sa Milkicom Bozicem na celu, snimala je Horor film u produkciji Bandur Filma. Sejtanov Ratnik je akcioni horor sa zanimljivim efektima i uzbudljivom pricom, koja neodoljivo podseca na avanture Indijane Dzons: Pecine, Oltari, Legende, Zagonetke,... Kada sam pogledao reklamni trejler za film - nisam mogao da verujem da je to napravljeno kod nas. Mislim da ce ovaj film napraviti bum u domacoj kinematografiji - kaze za kaskaderske novosti Zeljko Bozic - Sniman je sa novom tehnologijom HD koja omogucava brze snimanje, promenu kadrova i postprodukciju sto ce svakako biti dobro i za nasu profesiju. Scena koja je danas radjena je borba izmedju starih sprskih ratnika - Deljia sa opsanim Sejtanovim ratnikom. Marka Nikolica u scenama borbe dublirao je Zeljko Bozic, a delije su bili: Darko Bozic, Vladimir Stojkovic, Milan Ivanisevic, Petar Boskovic, Sloba Vukic. Najatraktivniju scenu je odradio Milan Ivanisevic kojeg je Sejtanov ratnik bacio na tavanicu. U nastavku snimanja se tek ocekuju atraktivne kaskaderske scene na kojima se ekipa kaskadera sprema: pad u provaliju dva kaskadera zagrljeni, Izbacivanje kroz prozor sa padom,...

a opet, vec neko vreme se o tom filmu govori u Crnoj Gori:

http://www.cafemontenegro.com/forumi/viewtopic.php?t=9932

crippled_avenger

Glavni glumac leteo 20 metara
(2004-10-25)

Koliko su sigurne nove masine za povlacenje - mogu da Vam svedoce i glavni glumci novog akcionog filma "Sejtanov ratnik". Radovan je leteo blizu 20 metara od udarca Zveri - Kelja. Naravno za sve to su bile potrebne pripreme, tako da je Radovan par dana trenirao u Kaskaderskom sportskom centru da bi potpuno bio spreman za ovaj poduhvat. Pripreme na objektu stare elektrane su trajale vise dana jer je bilo potrebno ucvrstiti hvatista na dotrajaloj konstrukciji. Sve u svemu holivudski spektakl - komentarisao je Steva reditelj ovog nadasve uzbudljivog filma. Milkica Bozic koordinator filma - nije krila zadovoljstvo sto je do sada najatraktivnija scena letenja uz pomoc ove opreme uradjena sa mladim glumcima. Takodje u ovom filmu nas ocekuju jos novih efekata - tako da cemo nabavljati jos nesto od opreme, sto cete imati prilike da vidite u narednim izdanjima kaskaderskih novosti - kaze Zeljko Bozic koji je pomagao Milkici, a trenutno je na snimanju sa svedjanima.

crippled_avenger

koliko cujem, SEJTANOV RATNIK nisani septembarski release, sto je vrlo dobar termin u srpskim okvirima...

Morticia

Quote from: "crippled_avenger"Overite sajt na www.hypnopolis.co.yu
Meni ne radi; ni "o filmu" ni "glumci" ni "ekipa" ni "galerija". :(
You're dead, son. Get yourself buried.

WARLOCK

Ovaj film ce biti interesantan,bio sam statista u tom filmu,okruzen vampirima hehe,pomagao sam drugaru za specijalne efekte za nastanak kelja :evil: Film jos nije gotov,nastavlja se snimanje veoma uskoro u studiu sa blue screenom..Nadam ce biti premijera u septembru pa cemo videti otom potom..

crippled_avenger

kako je izgledalo na snimanju? jel bilo zabavno? jel bogato kadrirano ili je svedeno? pricaj malo?

WARLOCK

Bio sam na nekoliko dana snimanja,bogme su dobro potrudili na fotografiji i scenografiji supervisor je Veljko Despotovic jedino sto je on dobar na underground lokacijama,video sam na snimanju reditelj sve radi brzo,dosta stvari su mu promakle sve zbog HDkamere dnevno 3000evra pa moraju na vreme da brzo snime ,nekih snimljenih borliackih scena problem je sto glumci nisu pripremljeni vec na licu mesta :roll: odradjeni, to je ipak samo mesavine akcione horor komedije,ipak je vishe komedija sa elementima crnog humora.Vise lici na Bafi ubicu vampira,nesto uzor kao francuski "Bloody Mallory".

evo pisem ponovo u odgovoru..

Bas sam sad pregledao fotose sa snimanja mogu reci da sam ostao ostao bez daha,sjajna lokacija,atmosfera je nevidjena boli glava,likovi su super!,nisam ovako vidjao u domacoj kinematografiji iskreno receno!Bas izgleda fantasy..Jedan od glumaca mi lici neverovatno na Klajva Barkera :lol: imam utisak da je Klajv Barker bio ovde ako mi ne verujete poslacu vam fotku :wink:..

WARLOCK

Quote from: "WARLOCK"Bio sam na nekoliko dana snimanja,bogme su dobro potrudili na fotografiji i scenografiji supervisor je Veljko Despotovic jedino sto je on dobar na underground lokacijama,video sam na snimanju reditelj sve radi brzo,dosta stvari su mu promakle sve zbog HDkamere dnevno 3000evra pa moraju na vreme da brzo snime ,nekih snimljenih borliackih scena problem je sto glumci nisu pripremljeni vec na licu mesta :roll: odradjeni, to je ipak samo mesavine akcione horor komedije,ipak je vishe komedija sa elementima crnog humora.Vise lici na Bafi ubicu vampira,nesto uzor kao francuski "Bloody Mallory".

evo pisem ponovo u odgovoru..

Bas sam sad pregledao fotose sa snimanja mogu reci da sam ostao ostao bez daha,sjajna lokacija,atmosfera je nevidjena boli glava,likovi su super!,nisam ovako vidjao u domacoj kinematografiji iskreno receno!Bas izgleda fantasy..Jedan od glumaca mi lici neverovatno na Klajva Barkera :lol: imam utisak da je Klajv Barker bio ovde ako mi ne verujete poslacu vam fotku :wink:..

Mickey Mouse

Odgledao sam kratki teaser i pao sam na dupe kako vizuelno izgleda film!! Ovako nešto nije viđeno u našem filmu, ako se ne varam.

A i HDCam sigurno ne odmaže.
...

iNCUBUs

Quote from: "Mickey Mouse"A i HDCam sigurno ne odmaže.

Sada bih te zajebavao ali ipak neću...  8)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Mickey Mouse

Quote from: "iNCUBUs"
Quote from: "Mickey Mouse"A i HDCam sigurno ne odmaže.

Sada bih te zajebavao ali ipak neću...  8)
Go for it: možda i naučim nešto!
...

crippled_avenger

Imate prvu kritiku sa preview screeninga SEJTANOVOG RATNIKA na

http://dobanevinosti.blogspot.com

Loengrin

Quote from: "Morticia"
Quote from: "crippled_avenger"Overite sajt na www.hypnopolis.co.yu
Meni ne radi; ni "o filmu" ni "glumci" ni "ekipa" ni "galerija". :(
Solidarnošć!
A i ona knjižica, pazi, baš je otrcano, na koliko mesta već postoje animalistički doterane, mistične, nadk...ndane knjige. I čemu sad ova služi, za čitanje sigurno ne. Sem ako je film parodija, što je onda potpuno druga stvar.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

crippled_avenger

Jos jednu preview kritiku SEJTANA mozete videti na

http://dobanevinosti.blogspot.com/

crippled_avenger

Nazalost, jedna vest koja je potresla sve clanove i prijatelje ekipe SEJTANOVOG RATNIKA.

Katarina Velickovic, direktor fotografije SEJTANOVOG RATNIKA, koja je uradila zaista fantastican posao na ovom filmu, preminula je pre par dana.

Nazalost, nije docekala premijeru svog debitantskog dugometraznog filma i diplomskog rada. Ovaj film ce po mnogo cemu pomeriti granice srpskog filma, velikom Katarininom zaslugom.

Pored toga sto smo izgubili drugaricu i koleginicu, srpska kinematografija je izgubila i jednog vrlo perspektivnog direktora fotografije.

Loengrin

Kakva šteta!
Kakva godina!
Kad će već jednom mladi ljudi prestati da umiru u tolikom broju. Kao da ih guta mrak. Na granici sam da se dobrano bacim u depresiju.

Jedan moj poznanik je umro od običnog gripa. Zašto? Radio je po ceo dan, zaboravljao je da jede, a kad ga je dohvatio grip nije hteo da ga preleži kako treba. Kada mu je napokon imunitet načisto pao jednostavno ga je pregazio najobičniji grip. Kakav apsurd!
Samo ove nedelje sam čula za troje mladih koji su otišli na onaj svet sasvim neočekivano.

Dajte ljudi, pazite se, zajebite tempo i nerviranje, čuvajte sebe, to je jedino što imate.  :roll:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

crippled_avenger

Sta da radis... Pocinje da nas stize sve ono sto nas nije do sada ubilo. Ocigledno nas nije ucinilo jacim...

Meni je dvoje mladih poznanika umrlo za dva dana. Uzas...

Loengrin

Izgleda kao da nas time priroda podseća koliko sve manje poštujemo i čuvamo kako svoj tako i tuđ život.

crippled_avenger

Armagedda

Sva sreća pa sam sačuvao nekoliko stranica Šejtana radi čitanja offline. Uradio sam prosti copy/paste jer nemam sada vremena da formatiram kako treba. Ako je neko zainteresovan/dokon, neka sredi ove textove pa ondak obriše moje postove. Za sada može delovati pomalo haotično, ali posle nekog vremena se uđe u štos. Takođe, postovi su pomalo ispresecani sa iznenadnim počecima i kulminacijama.

Here it goes:

Ghoul

Location: Land of the Dead, with flowers and bells and leprechauns, and magic frogs with funny little hats

PostPosted: 19, April, 06. 14:53    Post subject:    Reply with quote
kalkulus wrote:
nisu mi jasni ljudi koji ce neshto da pljuju pre nego shto dobiju ikakvu informaciju o tome. ne morate da gledate film, ali sacekajte bar neke komentare ljudi koji su gledali pa onda ospite paljbu

ja ne znam kakav je film, to cu videti tek veceras. ALI, makar ispao losh film(u shta sumnjam), definitivno predstavlja neshto novo u nashoj kinematografiji i jedno osvezenje itd.

ajd da čujemo:
1. ko je to ovde pljuvao a ko paljbu osipao po filmu?
i 2. budući da i sam priznaješ da ne znaš kakav je film, po čemu je tvoja slutnja da je film MOŽDA dobar validnija od nečije druge slutnje da film MOŽDA nije baš tako dobar? pitam čisto logički, kako se zove takav sud? optimistički pozitivizam? dobronamerni neutemeljeni DA govornik? vera sa nadom? neargumentovana odbrana proizvoljnim priželjkivanjem? sigurno u logici ima ime za takve sudove. voleo bih da znam kako se zovu, i po čemu su validniji, realniji, istini bliži, od onih sa suprotnim predznakom?

ako si na mene (pored ostalih) mislio govoreći o pljuvačima i paljbopucačima, da ti rečem par stvari:
1. ja najiskrenije želim sve najbolje tom filmu jer ima POTENCIJAL da pruži nešto novo i drugačije, kao i zbog tih 15-ak % horora u sebi.
2. u eseju o srpskom hororu koji uskoro izlazi na engleskom u jednoj vrlo tiražnoj i prominentnoj knjizi, ja sam već, na neviđeno, vrlo povoljno pisao o tom filmu (zapravo, ne sasvim na neviđeno, već na osnovu vrlo proširene verzije trejlera i nekih exkluzivnih materijala i slika koje mi je steva pokazivao).
3. ipak, dok film ne vidim, suzdržan sam i sumnjičav kao i prema bilo čemu drugom.
4. materijal koji sam video u sebi sadrži -pored obećavajućih - i neke zabrinjavajuće naznake, i one su, pored ostalog, zalog moje suzdržanosti. u ovoj fazi, to su samo slutnje, ili recimo instinkt koji sam dugogodišnjim praćenjem filma, a naročito žanrovskog, izgradio.
5. film jedva čekam da vidim, ali kad to učinim, you can bet your sweet ass da ću kazati baš ono što mislim, gdegod bude trebalo, bez obzira na sve ostale agende, strategije itd.

Ivan Bevc

PostPosted: 19, April, 06. 15:13    Post subject:    Reply with quote
Razumem Cripleovu logiku da ako je film ok treba ga preporucivati, a ako je los cutati...ali mislim da ni jedan film nije vredan trosenja sopstvenog kredibiliteta...

Nazalost moj kolega iz Yellow Caba A.S.J. mi je maznuo primat na recenziju ovog filma...mozda i na srecu ekipe jer mu je, kako sam kaze, film ok.

Ne ocekujem nista epohalno, uzasno se plasim razocaranja...ako bih dobio nesto izmedju Final destination i Faculty bio bih presrecan...

Ghoul

Location: Land of the Dead, with flowers and bells and leprechauns, and magic frogs with funny little hats

PostPosted: 19, April, 06. 15:20    Post subject:    Reply with quote
Ivan Bevc wrote:
ako bih dobio nesto izmedju Final destination i Faculty bio bih presrecan...

nijedan od tih filmova nije 'fantastična komedija' (ja očekujem nešto između CRAFTA i WISHMASTERA, u spoju sa MI NISMO ANĐELIJE 2 'senzibilitetom')
kad to ovako postavim, hmmm, sva 3 navedena filma od mene su imala ocenu ** (dvojku) odnosno 2-
Crying or Very sad

Ivan Bevc

PostPosted: 19, April, 06. 15:26    Post subject:    Reply with quote
Vise sam mislio na kvalitet...ne toliko na striktnu zanrovsku odrednicu...

crippled_avenger

PostPosted: 19, April, 06. 15:28    Post subject:    Reply with quote
Ivan Bevc wrote:
Razumem Cripleovu logiku da ako je film ok treba ga preporucivati, a ako je los cutati...ali mislim da ni jedan film nije vredan trosenja sopstvenog kredibiliteta...

Very Happy Mad

da, jednog dana kada budu proucavali tvoj teorijski opus, kazu, `Vrlo zanimljiv paradoks, Bevc je naime u jednoj kritici u YELLOW CABu napisao da je SEJTANOV RATNK dobar film i preporucio ga, to prakticno obara njegov citav esteticki sistem i direktno se kosi sa paradigmama koje je izneo u recenziji za...`

ja bi i kao kriticar, i kao postovalac tvog kriticarskog & urednickog rada voleo da nekada izadje takva studija ali u ovoj klozetskoj solji u kojoj zivimo toga nece biti.

danasnje novine su sutrasnji toalet papir. opusti se.

kad je rec o uzorima, to je MONSTER SQUAD/ HELLBOY/ GOONIES varijanta filma...
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website        

Ghoul

PostPosted: 19, April, 06. 15:45    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
ja bi i kao kriticar, i kao postovalac tvog kriticarskog & urednickog rada voleo da nekada izadje takva studija ali u ovoj klozetskoj solji u kojoj zivimo toga nece biti.

for the record, ja pišem KAO DA ĆE tako nešto (o meni) izaći, sasvim irelevantno od verovatnoće (male) da se to zaista desi.

uostalom, svejedno je da li će da me proganja nečija STUDIJA o mom radu, ili susret sa čitaocem mojih kritika koji će da kaže: 'ček, ček, pa ti si onaj što je pisao da je XY sjajan film i obećanje novog života posustalom srpskom filmu? e pa odsad ću tvoje napise da koristim kao toalet pair i PRE NEGO što novinama istekne rok trajanja, tj. čim ih vidim!'
a sve i da ne dođe do tog paradigmatičkog susreta (uživo, ili na nekom forumu, itsl.), pisaću kao da je bar on verovatan (a jeste).

dakle, podržavam bevcov (moj) princip da moraš stvarno da misliš to što pišeš a ne da 3 godine kasnije nekome objašnjavaš 'meh, pa znaš, u to vreme kad se film pojavio, bilo je strašno važno da se stvori dobar hajp iz razloga a), b) i c),...'

ja pišem kritike kakve bih želeo da čitam (u granicama svojih moći, naravno), dakle imam uvek na umu običnog filmofila koji od mene traži neki sud/preporuku, i tu je moj stav vrlo jasan: druže, ako mislim da je film slab, ja ti neću reći 'idi i gledaj!'
naravno, ako mislim da je slab, navešću svoje razloge, pa sam proceni da li su validni i kredibilni, i sam odluči da li opisani film vredi pažnje i para.
ali neću ti reći 'idi i gledaj jer je to važno za više ciljeve ovoga i onoga kurca palca teorije pičke materine, idi plati kartu jer tom filmu/autoru/producentu/bogu ocu trebaju pare...'

Ivan Bevc

PostPosted: 19, April, 06. 15:55    Post subject:    Reply with quote
Ma ovo se vise odnosi na kredibilitet u svojim ocima i u ocima ono malo ljudi sto citucka i razmislja o onom sto su procitali.

Ajde budite brzi veceras sa prvim reakcijama, svi vi sto cete ga gledati danas...ja tek za vikend, ako na Uskrs budu radili bioskopi
Twisted Evil

p.s. Nemecek je poceo da zakazuje u poslednje vreme...nekada se znalo, za svaki verski praznik pustao je neki horor, po mogucnosti 666 provinijencije...ali ga je RTS izgleda pripitomio...javni servis, sta ces..

kalkulus

PostPosted: 19, April, 06. 17:59    Post subject:    Reply with quote
Ghoul wrote:
ajd da čujemo:
1. ko je to ovde pljuvao a ko paljbu osipao po filmu?

recimo Dušman koji zato shto nije dobio kartu mrzi ceo film i ekipu, mrzi me sad da citam opet celu temu. ima josh par poruka

Quote:

2. budući da i sam priznaješ da ne znaš kakav je film, po čemu je tvoja slutnja da je film MOŽDA dobar validnija od nečije druge slutnje da film MOŽDA nije baš tako dobar? pitam čisto logički, kako se zove takav sud? optimistički pozitivizam? dobronamerni neutemeljeni DA govornik? vera sa nadom? neargumentovana odbrana proizvoljnim priželjkivanjem? sigurno u logici ima ime za takve sudove. voleo bih da znam kako se zovu, i po čemu su validniji, realniji, istini bliži, od onih sa suprotnim predznakom?

ja sam rekao da ne znam kakav je film ali da sumnjam da je losh, nikakav konacan sud nisam izneo.

Quote:

5. film jedva čekam da vidim, ali kad to učinim, you can bet your sweet ass da ću kazati baš ono što mislim, gdegod bude trebalo, bez obzira na sve ostale agende, strategije itd.

odlicno, samo sam to i trazio. pogledajte pa pricajte. ja cu prvi da gundjam ako neshto ne valja

GO http://gobg.blogspot.com
LINUX http://www.linux-beograd.org.yu
Back to top    
View user's profile Send private message Visit poster's website        
ICQ Number

ICQ Number
Dr Kunac

PostPosted: 19, April, 06. 22:49    Post subject:    Reply with quote
Upravo sam došao s premijere pun utisaka. Šejtanov ratnik me je baš prijatno iznenadio. Ne očekujte the second coming, ali u okviru svog polja interesovanja: film je E-X-T-R-A*. Ne želim sad da pišem o zamerkama (a ima ih, narano), za sada ću samo podeliti s vama da je film dinamičan, pregledan i da isporučuje. Jasno mi je da svi neće biti zadovoljni, ali u okviru teenage fantasy/horrora, koji je još pri tom i srpski, ovo što su nam predstavili večeras pije vodu.

Da, još jedna stvar pa odoh na počinak: ispostavilo se (na moje prijatno) iznenađenje ida film ima elemente slashera i dvocifreni body count.

*u okvirima srske kinematografije
Back to top    
View user's profile Send private message Send e-mail        

Ghoul

PostPosted: 20, April, 06. 02:05    Post subject:    Reply with quote
wow!
nakon ovako EXTRA izveštaja, javlja mi se da bi ŠEJTAN mogo biti *najbolji* od svih dosadašnjih srpskih teenage fantasy horrora!

da čujemo ostale gledaoce...

taurus-jor

PostPosted: 20, April, 06. 02:16    Post subject:    Reply with quote
Šejtanov ratnik je meni, bez ikakvog dvoumljenja, film od istorijskog značaja ne samo za srpski film fantastike, već za srpski film uopšte. Pandan ne mogu da nađem, i pred tom činjenicom padaju u vodu izvesne (ne prevelike) mane ovog ostvarenja, koje se, radi potpunog uživanja, mora gledati u dobrom bioskopu. A i da se gleda u lošem (u Srbiji čitati: običnom) bioskopu, svi dijalozi će moći da se čuju. Setite se koliko domaćih filmova poseduje taj "kvaliet", odnosno koliko ih pruža tu mogućnost, koja se u razvijenijim kinematografijama pretpostavlja koliko i postojanje vazduha.

Pokazalo se, pre svega, da se u ovom vilajetu - kojim kruže preplašeni ili/i cash-in producenti željni Ivkovih slava i Anđela u nastavcima - može napraviti uspešan film fantastike sa nimalo bezazlenim slešer elementima i pristojnim body countom. Pri tome ne mislim samo na umetnički dojam filma, već i na njegove komercijalne potencijale. Ova šarmantna tinejdžerska komedija (sa pokojim politički nekorektnim ispadom) - zaodenuta u fantaziju, kvazinistoriju i horor - imaće finu gledanost, sudeći po iskrenim ovacijama na premijeri i dobrom glasu koji će se o filmu proneti. Isto tako, Šejtanov ratnik će, čini mi se, ostati u pamćenju malo duže zbog "fora" koje će se citirati i prepričavati - posebno u oblandi jednog ovako neuobičajenog filma za našu kinemtografiju, opterećenu lamentiranjem nad "teškom sadašnjicom i još težom prošlošću". Što nas dovodi do glavnog: sa Šejtanovim ratnikom trebalo bi da su otvorena vrata za srpske dugometražne filmove fantastike.

Šejtan, na primer, ima ono što Flertu tako nedostaje -
zanimljivu (doduše ne i preterano originalnu) priču koja je - uz posrtanja u prvih 15 minuta (zbrzana montaža, par trapavo urađenih scena) i poneki meandar kasnije - ispričana tečno i jasno. Takođe, u tih prvih 15 minuta gluma je karikirana i rađa loše slutnje, ali se kasnije znatno popravlja. Smatram da su glumci obavili posao korektno u zadatim okvirima (mahom tipizirani likovi - napaljeni srednjoškolci svih poznatih "vrsta", skinhedsi; suluda profanka, tiranski roditelji, istorijski, samoobjašnjivi likovi...), pri čemu su se stariji ipak više istakli. Petru Božoviću i Marku Nikoliću svaka čast.

Najviše me je nasmejao, međutim, lik đavolovog (Šejtanovog) sluge koji je ludačka mešavina Goluma (sve sa podeljenom ličnošću), Frodoa i Harija Potera. Prepoznaćete ga na plakatu.

Efekti i maske su odrađeni solidno. Možda nisu uvek u rangu anglosaksonskih blokbastera, koji se u filmu često citiraju (kao i neki kultni domaći filmovi i TV serije) ali za ovu zemlju su korak od sedam milja. Kao i sam film u mnogo pogleda. Kao što rekoh, od izuzetnog je istorijskog značaja, te ne mogu i neću da o njemu sudim prestrogo. Ovakvo cveće ne treba seći, nego ga zalivati.

Moje oči su sada uprte ka Pančevu i Zoni mrtvih. Posle Šejtanovog ratnika ulog je podignut visoko...

WARLOCK

PostPosted: 20, April, 06. 02:26    Post subject:    Reply with quote
Oh thank god!dobili karte u zadnji cas,evo stigoh kuci posle premijere i privatne zurke..uh dobro je da je ok...pomislio sam da su nas ispalili za karte..Od filma sam jos pod utiskom,neverovatno je zanimljiv film nisam ovako ocekivao..naravno da ima elemente horora,da vidite klince kako su se plasili,pokrivali oci hehe!
Ovaj film stvarno moze pogledati vishe puta.. Exclamation barem da su malo skratili dosta je dugacak a ima nesredjenih stvari,nije mi smetalo..
Obavezno idite u bioskop! Evil or Very Mad

Dr Kunac

PostPosted: 20, April, 06. 06:46    Post subject:    Reply with quote
Quote from: WARLOCKbarem da su malo skratili dosta je dugacak

Koliko se ja sećam, trajao je jedva nešto iznad 90 minuta.
Back to top    

crippled_avenger

PostPosted: 20, April, 06. 10:34    Post subject:    Reply with quote
evo nekog kucanija od Crippled `39,2-nije-ti-dobro-a-izlazis-napolje` Avengera.

meni je film znatno bolji nego kad sam gledao raniji cut.

kad je rec o srpskom filmu ovo ja apsolutno epohalno ostvarenje posle koga VISE NISTA nece biti isto.

dakle, ovo nije hype. ovo nije strategija da se prica dobro zarad nekog misticnog cilja, ovo je suva istina.

nikada nisam prisustvovao projekciji sa toliko euforicnom atmosferom kao sinoc. ako uzmemo u obzir da su publiku cinili mladi & civilizovani ljudi koji se ne pale i ne zare tako lako, to je jedna energetska razmena koja je prosto neverovatna.

otkucacu detaljniji komentar kad malo smognem snage.

ako umrem ne zovite popa, sa Sagite drug nek` me ukopa...

Ivan Bevc

PostPosted: 20, April, 06. 11:04    Post subject:    Reply with quote
Druze Tito na onome svijetu, stizle Cripple, nosi ti stafetu Twisted Evil

crippled_avenger

PostPosted: 20, April, 06. 12:19    Post subject:    Reply with quote
Voleo bih da u IN MEMORIAMu u EMITORu, neko napise, `Dimitrije sada reze neke nebeske DiVXe...`

Uzivajte u prikazu

milan

PostPosted: 20, April, 06. 12:53    Post subject:    Reply with quote
A taman kada smo pomislili da je domaci film umro...
Back to top    
View user's profile Send private message        

WARLOCK

PostPosted: 20, April, 06. 13:18    Post subject:    Reply with quote
Quote from: Dr Kunac
Quote from: WARLOCKbarem da su malo skratili dosta je dugacak
Quote:

Koliko se ja sećam, trajao je jedva nešto iznad 90 minuta.

Neverovatno da imam utisak da je trajao dva sata..prva verzija
koji sam cuo da je trajala vishe od dva sata..pa sam tako ocekivao..

taurus-jor

PostPosted: 20, April, 06. 15:39    Post subject:    Reply with quote
Ja ću u subotu ponovo da overim film u Domu sindikata, pa ću, samo za FX Lakobrijača, da izmerim koliko traje. Evil or Very Mad

taurus-jor

PostPosted: 20, April, 06. 15:43    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
kad je rec o srpskom filmu ovo ja apsolutno epohalno ostvarenje posle koga VISE NISTA nece biti isto.

dakle, ovo nije hype. ovo nije strategija da se prica dobro zarad nekog misticnog cilja, ovo je suva istina.

nikada nisam prisustvovao projekciji sa toliko euforicnom atmosferom kao sinoc. ako uzmemo u obzir da su publiku cinili mladi & civilizovani ljudi koji se ne pale i ne zare tako lako, to je jedna energetska razmena koja je prosto neverovatna.

Potpisujem svaku reč. Ova premijera je stvarno bila doživljaj, a video sam ih mnogo.

Ghoul

PostPosted: 20, April, 06. 15:52    Post subject:    Reply with quote
zapažam da ni juče ni danas nema NI NAJMANJEG POMENA o Šejtanu na 'kulturnim' stranama internet izdanja BLICA niti b92.

ne čitam novine i ne pratim TV - da li je ovakva tišina svuda?

je li koji od prominentnijih štampanih medija ispratio premijeru? objavio prikaz?
a televizije?

slučajno videh sinoć kraj II dnevnika, ali ona KOKOŠKA, koja je dobila pola sata sa Arđentom, nije imala prilog o Šejtanu.

Kastor

PostPosted: 20, April, 06. 16:04    Post subject:    Reply with quote
U Več. novostima, tekst na kulturnoj strani, pod naslovom Odlični "Šejtan":

bla,bla,bla...uz buran smeh i neuobičajeno česte aplauze...bla, bla, bla...ovacije...bla,bla,bla...fantastična komedija...bla,bla,bla.

taurus-jor

PostPosted: 20, April, 06. 16:13    Post subject:    Reply with quote
Ima u Večernjim novostima, veoma pohvalno.
Pogledaću Politiku, trenutno mi nije pri ruci.

West

PostPosted: 20, April, 06. 19:57    Post subject: fino...    Reply with quote
Ovakooooo.....odgledao sam Sejtana..konacno...i...moram priznati da mi se film poprilicno dopao:)...
iako se desilo to da je film ispunio sva moja ocekivanja i ni cesticu vise od toga osim u jednom aspektu
...dalje dovitljiv scenario,likovi ok, solidni vizuelni efekti.

Nisam mislio da je ovako nesto u nasem filmu moguce ali..
sada ono sto predstavlja pravi hajlajt ovog filma....

SAVRSENO, GENIJALAN muzicki score koji je NEMANJA MOSUROVIC(naravno) majstorski iskomponovao za film...
Nemanja je uspeo muzikom da nadomesti neke rezijske postupke koji su pretile da naskode ugodjaju u
izvesnim delovima filma...Kompozitor tacno zna koje instrumentalne boje savrseno oslikava odredjenu situaciju
i u Sejtanovom ratniku njegovo umece dolazi do potpunog izrazaja(and beyond:)). U svakom slucaju muzika koja fenomenalno saradjuje sa filmom
i cini ukupan dozivljaj time spektakularnijim....

u buducnosti ocekujem jos puno ovako odlicnih skorova od Nemanje Mosurovica....
Back to top    

DušMan

PostPosted: 20, April, 06. 22:42    Post subject:    Reply with quote
kalkulus wrote:

recimo Dušman koji zato shto nije dobio kartu mrzi ceo film i ekipu, mrzi me sad da citam opet celu temu. ima josh par poruka

Hej, ja MRZIM čisto iz subjektivnih razloga (zato što su filmadžije seljačine i gejevi), a ne zato što je sam film loš ili zato što ima problema sa režijom. I ne zato što nisam dobio kartu, već zato što su jeli govna i nisu dopustili običnim civilima da kupe ulazinicu za premijeru. Ovako su organizovali privatnu projekciju u Domu Sindikata, na kojoj je kako čujem bilo i dosta praznih mesta.

Hejt. Hejt. Hejt.

crippled_avenger

PostPosted: 20, April, 06. 22:48    Post subject:    Reply with quote
Nije bilo dosta praznih mesta. Bilo je, ali svakako ne dosta. verovatno se neki iz protokola nisu pojavili posto znam da nije bilo karata.

crippled_avenger

PostPosted: 20, April, 06. 23:10    Post subject:    Reply with quote
danasnji BLIC:

Postaje li horor-komedija novi žanr u domaćoj kinematografiji

Flert sa smrću

Film ,,Šejtanov ratnik" mladog reditelja Stevana Filipovića i ,,Flert", prvi igrani film Fakulteta umetnosti Akademije umetnosti BK, oba sa oznakama horora, premijerno su prikazani u proteklih nedelju dana.

Početkom aprila u Domu omladine organizovan je festival domaćih filmova strave i užasa pod nazivom ,,Horor u Beogradu", a ljubitelji ovog žanra mogli su nedavno da odgledaju i najbolja italijanska horor ostvarenja. Naziru li se to naznake srpske ,,horormanije" ili pojave novog talasa horora u domaćem filmu, pitamo neke od učesnika pomenutih projekata.

- U jednom momentu su se pravili samo bezbrižni filmovi ili oni o posledicama rata. Smoreni tim temama, mladi autori su morali negde da pobegnu, nađu ventil i probaju da se bave umetnošću. Dobro je što se bilo koji drugi pravac pojavio - komentariše Branko Vidaković, koji je u poslednje vreme igrao upravo u ,,Šejtanovom ratniku" i ,,Flertu".

Da Srbiji ponudi nešto više od šunda, umetničarenja, patetike ili socrealizma, probao je Stevan Filipović sa ,,Šejtanovim ratnikom". Ova fantastična komedija ne pretenduje da gledaocu objasni tajne univerzuma, tvrdi mladi reditelj, već da ga na inteligentan i duhovit način zabavi, u najboljoj holivudskoj tradiciji.

- To je naš generacijski odgovor na ,,Ratove zvezda" ili ,,Gospodara prstenova", ali pored svega toga, ostaje autentično domaća priča sa neizbežnim humorom. Ovakvi filmovi će vratiti klince u bioskope - kaže Filipović.

U ,,Šejtanovom ratniku", istorijskom hororu, knjiga koja krije vekovno zlo pada u ruke štrebera-psihopate željnog krvi drugara iz odeljenja koji su ga zezali. Tri tinejdžera se probijaju kroz džunglu odeljenskih dizelaša, poluludih profesora, napaljenih taksista, alternativnog pozorišta i izgladnelih vampira, da bi se suočili sa demonskim užasom koji vreba iz mraka drevne Srbije, a koje čak ni Karađorđe i Knjaz Miloš nisu uspeli da obuzdaju. Sa druge strane i film ,,Flert" ima blago ironično-humorni pristup temi smrti. U njemu smrt predstavlja nastavak života lišen poroka i to je najveći očaj s kojim umrli mora da se suoči.

- Mi smo, kroz poslednje ratove, kolektivno ostvarili bliski susret sa smrću. To je takozvani usud ili prednost života na Balkanu, gde je teško raditi film koji nije ironičan i ciničan. Možda je naša publika verziranija za horor komedije nego ona u srećnijim zemljama. Šveđenima ,,Flert" možda ne bi bio smešan, oni su narod koji se ozbiljno bavi smrću još od Bergmanovog ,,Sedmog pečata", te bi i ovo verovatno shvatili kao vrlo ozbiljan film - smatra Bane Vidaković.

Jovan Ristić, član uprave Kluba ljubitelja fantastike ,,Lazar Komarčić", pojavu filmova ispričanih na komičan način, sa ikonografijom horora smeštanom u beogradski milje, ocenjuje jednostavno kao ,,formu koja se lako prodaje".

- S obzirom na to da tenutno imamo poplavu horor žanra i u svetu, gde je naročito moderno snimati tinejdžerske horore, producenti u Srbiji su se takođe latili toga, ali kao i uvek insistiraju na komediji. Ukoliko se sadašnji projekti pokažu kao unosni, možemo očekivati poplavu ovog žanra. Kako nemamo jaku tradiciju horor filma, jer je sve zamrlo '91. godine, nova ekipa se oslanja na anglosaksonsku tradiciju, filmove pored kojih su ti mladi autori odrasli - primećuje Ristić.

Naglo uvođenje motiva smrti i greha u našu kinematografiju kao posledicu praćenja svetskih trendova objašnjava i Boban Jevtić, urednik Filmskog programa Doma omladine.

- U svetu je horor od 70-ih do sada napravio pun krug. U početku je bio povezan sa seks revolucijom (,,Drakula"), zatim je kritikovao socijalne i političke pojave (,,Noć veštica" i ,,Strava u Ulici brestova"), a sada smo došli do tinejdžerskog preispitivanja. U postmodernom hororu gledalac je pozvan da ne veruje potpuno užasima koji se prikazuju, zato se javljaju komični elementi. Možda je to na prvi pogled čudan sklop, ali i strah i smeh su odvajkada bila dva ventila čovekovog pražnjenja - kaže Javtić.

Bilo kako bilo, ,,flert sa smrću" poznat je odvajkada kao potajna želja svakog čoveka.

- Kinezi imaju poslovicu ,,U šta veruješ, to će ti se i desiti", pa ako veruješ da posle smrti nema ničega - bićeš ništa. Nema čoveka u Srbiji koji nije bar jednom za vreme bombardovanja pomislio da će mu zazvoniti gore i retko ko bi sada bio spreman da prihvati to ,,ništa" - dodaje kroz smeh Vidaković.

M. Graf

taurus-jor

PostPosted: 20, April, 06. 23:24    Post subject:    Reply with quote
Ovo što Krip kaže je tačno. Bilo je u vrh glave 15-tak praznih mesta, i to u parteru. Balkon je bio pun, kao i lože.

taurus-jor

PostPosted: 20, April, 06. 23:41    Post subject:    Reply with quote
Pet puta sam dami ponovio da Šejtana nisam gledao i da o njemu ne mogu da sudim (intervju rađen juče pre podne, telefonom), i prevashodno sam govorio o "Flertu", za koji jesam kazao da se oslanja ikonografiju horora (što se za Šejtana ne može reći - tamo su žanrovski motivi ipak suštinskiji). A "poplavu" ni u ludilu nisam spomenuo. I za producente sam rekao da nemaju poverenja u horor, a da i oni koji se uhvate tog žanra gledaju da ga prodaju kao komediju, jer ona u Srbiji prolazi.

Crying or Very sad

Ghoul

PostPosted: 21, April, 06. 00:58    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
objašnjava i Boban Jevtić, urednik Filmskog programa Doma omladine.

- U svetu je horor od 70-ih do sada napravio pun krug. U početku je bio povezan sa seks revolucijom (,,Drakula"), zatim je kritikovao socijalne i političke pojave (,,Noć veštica" i ,,Strava u Ulici brestova"), a sada smo došli do tinejdžerskog preispitivanja. U postmodernom hororu gledalac je pozvan da ne veruje potpuno užasima koji se prikazuju, zato se javljaju komični elementi. Možda je to na prvi pogled čudan sklop, ali i strah i smeh su odvajkada bila dva ventila čovekovog pražnjenja - kaže Javtić.

bilo bi zabavno rastaviti na sastavne delove ovu izjavu.
I can see at least 3 things wrong with it.
ali nije fer da rasplinjavam topik, a kako izgleda – možda čovek to nije ni kazao baš tako nego guska reinterpretirala...

crippled_avenger

PostPosted: 21, April, 06. 01:31    Post subject:    Reply with quote
Milosh i/ili otaku pred sobom imaju istorijsku odgovornost da za Popboks napisu recenziju SEJTANA...

Koliko cujem Vladislavinom jednomisljeniku Marku Kosticu se film nije dopao, i ne bi trebalo da mu padne saka.

Milosh

PostPosted: 21, April, 06. 01:43    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
Milosh i/ili otaku pred sobom imaju istorijsku odgovornost da za Popboks napisu recenziju SEJTANA...

Pa prvo da pogledam film, a ako me neko u međuvremenu pretekne uvek postoji mogućnost za jedan Vs., kao u slučaju filma Kiss Kiss Bang Bang.

milan

PostPosted: 21, April, 06. 12:16    Post subject:    Reply with quote
Izasla veoma pohvalna kritika u Politici, i to, imagine, od Dubravke Lakic.
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Armagedda

Ghoul

PostPosted: 28, April, 06. 20:41    Post subject:    Reply with quote
pa dobro, nije bitno.

pa šta ako je 'svet filma' proizvoljan, sa trapavo sklopljenim fantastičnim i 'realnim' deonicama? (PS: samo jedan detalj, cepidlačenje nevezano suštinski za prethodnu zamerku: koja je poenta onih VAMPIRA u kst-u? geg radi gega? to je bilo smešno? strašno? neka poruka? vampiri izlaze tamo? ne znam, ja sam iz provincije, objasnite mi taj fazon, i čemu on u filmu?)

pa šta ako se glavni junak u moralnom smislu, u smislu vrednosti koje predstavlja, ne razlikuje ni po čemu bitnom od skinheda s početka i dizelaša s kraja?

pa šta ako nemamo ni najblažu predstavu o zakonima delovanja naslovnog junaka, koji je čas ovakav čas onakav, sad ovde a posle onde, koje su njegove namere i ciljevi, da li je on rob ili gospodar?

pa šta ako film od 'crne ovce' pravi najcrnjeg negativca prema kome su čak i dizelaši harizmatični i zabavni i simpatični: najgore je samo biti geek, sve ostalo prolazi, dizel je ok, opasni su ovi s naočarima.

pa šta ako su romantični odnosi junaka proizvoljno i neubedljivo rešeni?

pa šta ako dva glavna junaka skoro i izgledaju isto, a uz to su identični i u svemu drugom: pa šta što o njima 'saznaš' više u promotivnom materijalu IZVAN FILMA, nego što vidiš u samom filmu?

pa šta što je humor prečesto na prvu loptu, i usmeren prema crnim ovcama?

pa šta što je ritam filma neujednačen, što je posebno vidljivo unutar zasebnih scena, koje nemaju potrebnu minutažu, najčešće su zbrzane, prekratke, stisnute, ritam unutar njih je loš, prekidaju se bez poente ili sa 'telegrafisanom' poentom...?

pa šta što je kraj zbrzan, kad imamo taj besmisleni šareni 'epilog'?

pa šta što su scene borbi loše režirane?

pa ništa.

možda se sve ovo samo meni pričinilo, a možda stvarno i nije bitno.
možda bi mi sve ovo bilo ok da imam bliži dodir sa današnjim tinejdžerima.
a možda i mrzim stevu filipovića, i sad mu se svetim što nije hteo da režira film po romanu NAŽIVO.

u svakom slučaju, uopšte nije neophodno da se SLAŽEMO jedan s drugim, samo ako se RAZUMEMO.
ni ja se ne slažem sa gomilom stvari u tvom rivjuu, uključujući ocenu 9/10, ali ok – ti si to tako video, a ja ovako: što bi rekla mamba – it's the way I feel i niko mi ne može oduzeti pravo da baš tako 'osećam'.

Milosh

PostPosted: 28, April, 06. 20:53    Post subject:    Reply with quote
Aman, razumem ja sve što si naveo, osim poređenja sa "Anđelima 2", to mi je i dalje neshvatljivo... A ono "pa šta?" se odnosi samo na prvi pasus tvojih zamerki. Kada je reč o likovima ti ističeš upravo neke od konvencija tinejdž komedija kao zamerke, a ja kažem da su to prednosti zato što je upravo tinejdž komedija ključ za posmatranje ovog filma, a ne horor, fentezi, akcija, drama...

Dakle, ne slažemo se, ali se razumemo, to bar nije sporno.

Last edited by Milosh on 28, April, 06. 21:19; edited 1 time in total
Back to top    

crippled_avenger

PostPosted: 28, April, 06. 21:17    Post subject:    Reply with quote
Ja se uglavnom slazem sa Ghoulovim zamerkama.

Mislim da je dosta dobro prepoznao nedostatke filma.

Razlika je samo u tome sto ja takve zamerke imam za vecinu filmova tog tipa, od MONSTER SQUAD do GOONIES. Narocito MONSTER SQUAD koji jako tanak i slabasno realizovan film. Retki su filmovi poput BACK TO THE FUTURE za koje ne mozes da imas ovakvu zamerku a da na neki nacin pripadaju toj vrsti omladinskog pustolovnog filma.

Medjutim, kako rekoh, smestivsi SEJTANA u red `filmova sa greskom`, gde su Miike, EVIL DEAD i slicne stvari, ja sam spreman da mu zbog opste originalnosti i niza novih stvari koje unosi u srpsku kinematografiju sve te nedostatke zaboravim, jer sam ih za vreme filma takodje PRIMETIO, ali mi nisu SMETALI, cak naprotiv, UZIVAO SAM.

Ali ti razni nedostaci postoje. I tu je Ghoul u pravu. Pitanje je samo kako se utisak o filmu artikulise.

E sad, ako tebe ne radi ono cime se recimo Argento bavi, a moguce je da te uopste ne zanima, i njemu mozes naci 100 zamerki na zaplet, dijaloge, glumu, motivacije likova. Ali, AKO TE RADI, a mene SEJTAN radi, onda predjes preko toga.

S druge strane, ja sam u SEJTANU primetio jednu jako zanimljivu stvar, vecina tacnih zamerki koje Ghoul istice, kao sto su gluma i scenario, su nesto sto se u okvirima naseg filma MOZE RESITI, dakle ovaj film ne boluje od neke neizlecive bolesti. On ima DECJU BOLEST. I to je super.

Milosh

PostPosted: 28, April, 06. 21:24    Post subject:    Reply with quote
Sad mi ti nisi uopšte jasan, a šta ti se onda u filmu tačno sviđa ili, da preformulišem, šta je to što te radi?

Ghoul

PostPosted: 28, April, 06. 21:44    Post subject:    Reply with quote
Milosh wrote:
Sad mi ti nisi uopšte jasan, a šta ti se onda u filmu tačno sviđa ili, da preformulišem, šta je to što te radi?

ovo si pitao kao klinac kome je tata upravo kazao da deda mraz ne postoji, i da ga je tata sve vreme vukao za nos maskirajući se u kostim d.m.-a... Rolling Eyes Exclamation

dimzel vas zavlači...

Milosh

PostPosted: 28, April, 06. 21:45    Post subject:    Reply with quote
Ghoul wrote:
pa šta ako se glavni junak u moralnom smislu, u smislu vrednosti koje predstavlja, ne razlikuje ni po čemu bitnom od skinheda s početka i dizelaša s kraja?

Ghoul wrote:
pa šta ako film od 'crne ovce' pravi najcrnjeg negativca prema kome su čak i dizelaši harizmatični i zabavni i simpatični: najgore je samo biti geek, sve ostalo prolazi, dizel je ok, opasni su ovi s naočarima.

Čisto učitavanje, što se mene tiče, k'o da nismo gledali isti film.

Milosh

PostPosted: 28, April, 06. 21:52    Post subject:    Reply with quote
Ghoul wrote:
Milosh wrote:

ovo si pitao kao klinac kome je tata upravo kazao da deda mraz ne postoji, i da ga je tata sve vreme vukao za nos maskirajući se u kostim d.m.-a... Rolling Eyes Exclamation

dimzel vas zavlači...

Zavlačio ne zavlačio, ja samo pokušavam da ga isprovociram da umesto nekih opštih ocena u vezi domaće kinematografije konačno kaže nešto konkretnije u vezi samog filma.

crippled_avenger

PostPosted: 28, April, 06. 22:16    Post subject:    Reply with quote
Ja sam se programski opredelio nešto ranije tako da podrobnija analiza sledi u EMITORU. Koliko mi prostora daješ?

Milosh

PostPosted: 28, April, 06. 22:30    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
Međutim, s druge strane, jedna od tajni komunikativnosti ovog filma dolazi iz te ideološke pozicije smeštene na ničijoj zemlji između geekova i dizelaša.

E, sad si rekao jednu jako bitnu stvar. To je, što se mene tiče, veliki plus koji izvesno je neće naići na razumevanje kod svih. Pored komunikativnosti film time dobija i na uverljivosti junaka.

Glede Stanislava, on zaista jeste neka vrste žrtve, ali iz pozicije gl. junaka oni to ne znaju niti žele da znaju, već žive u svom svetu koga Stanislav nije deo. Kraj priče. Može nekome da ovo smeta s moralne strane, ali je stvar vrlo iskreno postavljena.

Last edited by Milosh on 28, April, 06. 22:32; edited 1 time in total
Back to top    

Milosh

PostPosted: 28, April, 06. 22:31    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
Ja sam se programski opredelio nešto ranije tako da podrobnija analiza sledi u EMITORU. Koliko mi prostora daješ?

Koliko god da ti je potrebno.

crippled_avenger

PostPosted: 28, April, 06. 22:32    Post subject:    Reply with quote
Nešto nije hteo da mi se lepo pokaže tekst u browseru, jel sad OK?

Nemaš šta da me isprovociraš.

Moj stav o filmu je jasan. Ja mislim da je taj film jedno izuzetno ostvarenje. Ja smatram da je to film koji ima istorijski znacaj za našu kinematografiju.

Ali, isto tako ja ne bežim od toga da je to film koji pripada estetici "filmova sa greškom". Ja ne bežim od toga da u njemu nisu ispunjeni brojni akademski filmski kriterijumi o kojima govori Ghoul, koji bi da su ispunjeni svakako uzdigli ovaj film još jedan stepen više, ali meni njihovo neispunjenje ne smeta.

Hajde, recimo da se osvrnemo na Stanislava.

Ako cemo da udemo u podrobnu analizu nedostataka, onda pre svega mogu konstatovati da je Stanislavljeva gluma prenaglašena, na tragu Goluma i Potera, ali prosto razmera mimike i ekspresije nije baš najpovoljnija to jest ima previše mimike.

Možda bi se deo te prenaglašenosti mogao rešiti dubbovanjem njegovih scena, cini mi se da ekipa filma nije probala da uradi tako nešto.

Kad je rec o ideološkom kontekstu, Stanislav takode može biti tumacen kao jedan problematican ideološki segment filma. Naime, on je proizvod jednog poremecenog doma, u suštini je pozitivan lik koji nije kanalisao svoj bes, i odnos dvojice glavnih junaka prema njemu jeste problematican. Podseticu, od glavnih junaka, prema njemu se plemenito ponaša jedino Tica, dok se od ostalih školskih momaka naši glavni junaci jedino razlikuju po tome što ga eksplicitno ne maltretiraju. U jednom trenutku, on ima cak nudi da igraju FRP sa njim. Oni to sa indignacijom odbijaju. Dakle, moglo bi se reci da je Stanislav autentican predstavnik geek kulture koji je karikaturalno prikazan i prema kome junaci imaju negativan odnos.

Cak nije problem u tome što je geek negativac. To bi moglo biti zanimljivo. Eto, školski i porodicni milje ga je gurnuo preko ivice. Ali, da, cinjenica je da ga i glavni junaci gledaju sa prezirom.

Ja licno svakako ne bih tako intonirao taj lik. A svakako ne glavne junake. Medutim, s druge strane zanimljivo je nepodilaženje geek kulturi koje reprezentuje ovaj film. Dakle, heroji su momci koji su negde na sredini izmedu dizelaša i geekova. To je kredo ovog filma, i ja potpuno razumem Ghoula što ima problem sa tim.

Ja sad ne bih bio militantan u tom stavu kao on, ali razumem ga što on jeste.

Medutim, s druge strane, jedna od tajni komunikativnosti ovog filma dolazi iz te ideološke pozicije smeštene na nicijoj zemlji izmedu geekova i dizelaša.

crippled_avenger

PostPosted: 28, April, 06. 22:36    Post subject:    Reply with quote
Kad je reč o dramaturškim primedbama, koliko sam ja shvatio mitologiju junaka, hrišćanski monasi su u Carigradu pronašli arapskog monstruma. i tu su ga zarobili. Turci su ga potom otkrili i pokušali da ga zloupotrebe. Otud je knjiga na latinskom. Knjigu za kontrolisanje demona su pisali hrišćani, to su oni u kukuljicama sa samog početka filma.

alexts

PostPosted: 28, April, 06. 22:56    Post subject:    Reply with quote
Jedno tehničko pitanje:

Autori filma idu po TV emisijama i hvale se kako je film sniman istom kamerom (DV - valjda), kojom je Lukas snimao SW - epizode 2 i 3.

Iako nisam još gledao Šejtana, već samo inserte i trejlere, to je dovoljno da vidim da nema baš nikakvih sličnosti.

Šejtan deluje kao sniman običnom elektronskom kamerom (k'o Dnevnik - što bi ljudi rekli), sa ponekom računarskom intervecijom, a Lukasovi filmovi izgledaju kao svaki bioskopski film rađen na filmskoj traci.

Ili ja nisam dobro video,

ili momci ne znaju da koriste tu kameru,

ili lažu, kad se porede sa SW (valjda je to dozvoljeno u reklamnoj kampanji).
Back to top    

Morticia

PostPosted: 28, April, 06. 23:29    Post subject:    Reply with quote
Snimali su HD kamerom, što se kasnije, verovatno, prebacivalo na standard definision DV.

kajmak

PostPosted: 28, April, 06. 23:57    Post subject:    Reply with quote
Da, snimali su sa Sony F900, sto jeste ista kamera koriscena za prvi Star Wars.

Kvalitet slike ne zavisi samo od kamere, ima tu gomila stvari: objektivi, osvetljenje, transfer... Osvetljenje je najvaznije, i po meni je najveci problem srpskog filma. Uglavnom se tesimo kako nemamo dovoljno para za dobru opremu, ali fakat je i kad bi imali, niko ne bi znao da koristi. Nemamo mi prave strucnjake u toj oblasti. A i mora se priznati da je dosta zajeban taj spoj naucnika i umetnika koji je potreban za tu vrstu rada.

Film nisam gledao, po traileru se jasno vidi da je najveci tehnicki problem: noc, tj. nocne scene. Tu treba biti bas bas profi.

Generalno, film me raduje, i jedva cekam da ga odledam.
Back to top    

Ghoul

PostPosted: 29, April, 06. 00:07    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
vecina tacnih zamerki koje Ghoul istice, kao sto su gluma i scenario, su nesto sto se u okvirima naseg filma MOZE RESITI, dakle ovaj film ne boluje od neke neizlecive bolesti. On ima DECJU BOLEST. I to je super.

OK; onda ćemo se složiti da ŠEJTAN ima male boginje, ali da je ipak daleko od VARIOLE VERE? Idea

Ghoul

PostPosted: 29, April, 06. 00:09    Post subject:    Reply with quote
Milosh wrote:
Ghoul wrote:

Ghoul wrote:

Čisto učitavanje, što se mene tiče, k'o da nismo gledali isti film.

evo, expliciraću paralele sa MI NISMO ANĐELI 2.

vrlo prosto: u MNA2 sam se nasmejao na 3 ili 4 gega, a u ŠEJTANU na jedan i po (ne znam da li onaj drugi računam u 'geg' ili u trapavost filma, odnosno ni sam ne znam da li smejem AT the movie, or WITH the movie.
u oba je humor jednako predvidiv, likovi i situacije su predvidivi.

druga stvar: u MNA2 imamo uber-karikiranog geeka –klasika, džemperče i košulja, zalizana crna kosa i ogromni cvikeri sa crnim okvirom- ali u tom filmu na kraju on od ružnog pačeta postaje moda od laboda & gets the girl.
u ŠEJTANU dolazi do izražaja ista ta mediokritetocentrična geekofobija, isti taj geekorasizam, prema kome su geekovi jedino vredni a) žaljenja, b) podsmeha/prezira i c) uništenja (jer prete 'našem' načinu života)! razlika je u tome što ovaj geek ne bude iskupljen na kraju poput svog blizanca u MNA2; umesto njega, žensku dobije dizelaš, koji je tokom celog filma prikazan kao SIMPATIČNA vucibatina, kao harizmatični kreten – možda nije baš sasvim 'cool', ali ipak je jedan od nas (što se vidi i po tome da voli iste ženske kao i naš glavni junak).

prema tome, to što se ŠEJTAN obraća srednjacima, onima koji nisu baš ubi bože idioti kao skinhedi, ali nisu ni geexcentrici, nego osciliraju između te 2 krajnosti (naginjući, ipak, mnogo više dizelašima) – to, dakle, što njih ima za ciljnu grupu ja ni u ludilu ne mogu da uzimam kao njegov 'kvalitet' ili da, poput milosha, pravdam svaku pa i tu zamerku time što je ovo 'tinejdžerski film' pa je tu navodno dozvoljeno da ti gl. junak bude kreten koji vređa osobe koje mu ništa nisu skrivile...

mogući problem u razumevanju je to što miki, čini mi se, moju FORMALNU zamerku (glede dramaturgije i portretisanja gl. junaka) smatra za isključivo IDEOLOŠKU, odnosno moj privatan stav i stvar ukusa.

Ghoul

PostPosted: 29, April, 06. 00:22    Post subject:    Reply with quote
Milosh wrote:
Glede Stanislava, on zaista jeste neka vrste žrtve, ali iz pozicije gl. junaka oni to ne znaju niti žele da znaju, već žive u svom svetu koga Stanislav nije deo. Kraj priče. Može nekome da ovo smeta s moralne strane, ali je stvar vrlo iskreno postavljena.

Mad Mad Mad
Ako ovako nepromišljeno postavimo problem, onda možemo ovaj nazor extrapolirati npr. i na film CARRIE.

U njemu one kučke (Nensi Alen, P.Dž. Souls itd.) žive u svom svetu, ne znaju i ne žele da znaju za Kerine probleme, i kidaju je od zajebancije jer je 'ružno pače'.
Ti bi dakle, da je film ispričan iz njihove perspektive, ladno opravdao njihovo ponašanje prema njoj: Keri 'zaista jeste neka vrste žrtve', ali stoji da 'iz pozicije gl. junaka oni to ne znaju niti žele da znaju, već žive u svom svetu koga Keri nije deo. Kraj priče.'
E baš super što si ovako lepo presekao. Naravno, 'može nekome da ovo smeta s moralne strane, ali je stvar vrlo iskreno postavljena.'
Ize'm ti mudros'! I 'iskrenost!'

Naravno, sasvim je moguće da si ti i Keri doživeo kao 'zlikovca' u tom filmu, i jedino u tom slučaju sve ovo što kažeš ima smisla...
Mad Mad Mad

Milosh

PostPosted: 29, April, 06. 00:37    Post subject:    Reply with quote
Ovo što si napisao, pardon nalupetao, gore samo pokazuje da tvoje navodno formalne zamerke i jesu tvoj ideološki problem spram filma i pitanje ukusa. I ništa više.

A kad već govorimo o dramaturgiji, savladaj prvo osnove iste kada je u pitanju razlika između glavnih i sporednih likova, i njihove uloge u zapletu s obzirom na to šta je tema filma i iz kog ugla se pripoveda.

Rolling Eyes

Last edited by Milosh on 29, April, 06. 00:43; edited 1 time in total
Back to top    

crippled_avenger

PostPosted: 29, April, 06. 00:43    Post subject:    Reply with quote
Kad je reč o analizi, ja naravno, još uvek nisam rekao poslednju reč.

Međutim, kada govorimo o ideološkom aspektu on je na kraju ipak, više ispravan. Cane je zaljubljen u dizelašicu Senku što je jedan muški kliše, ali na kraju shvati ko je njegova prava izabranica. Tića je zaljubljena u misterioznog delinkventa Baneta što je jedan ženski kliše ali na kraju shvata ko je zapravo pravi momak za nju. Dakle oboje imaju zaljubljenost posle koje shvate šta je prava ljubav. Oboje su u nekoj vrsti zablude. Na kraju konačno i dizelaš bude sa onom koja mu po profilu u suštini pripada.

Dizelaši su uglavnom prikazani kao negativci, s tim što naravno i u njima, i u Žarkoviću i u Senki postoji nežnija ljudska strana. To je jedno potpuno legitimno autorsko opredeljenje.

E sad, svi ovi emocionalni preokreti nisu dovoljno kristalisani u scenariju pa zato nisu toliko eksplicitni, međutim, ne vidim ništa neispravno u ovom ljubavnom četvorouglu. Sve ove veze u svojoj dubokoj suštini imaju jasne motive, međutim sam film ih nije učinio eksplicitnijim pa se štošta podrazumeva.

E sad, u tom smislu je zanimljivo prikazivanje Stanislava kao potpuno aseksualnog bića koje ne može da privuče ničiju pažnju čak ni u trenutku svoje najveće moći.

Milosh

PostPosted: 29, April, 06. 01:11    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
Kad je reč o analizi, ja naravno, još uvek nisam rekao poslednju reč.

Ja vala jesam, smara me više ovo preganjanje.

Ghoule, ti možeš da osnuješ udruženje za zaštitu i odbranu gikova pa idite protestvujte ispred bioskopa, a ja ću s velikim zadovoljstvom da još jednom pogledam film.

crippled_avenger

PostPosted: 29, April, 06. 01:27    Post subject:    Reply with quote
Nešto si mi mnogo smoren i nervozan u posledje vreme.

U svakom slučaju pozdravljam ideju repeated viewinga!

crippled_avenger

PostPosted: 29, April, 06. 02:02    Post subject:    Reply with quote
I naravno, da se razumemo, Ghoulovo pojavljivanje sa ovim pogledom na film jeste nešto što što je po mom mišljenju deplasirano u odnosu na neke neizmerne i neuporedivo važnije kvalitete, ali ne treba ga sad ni tek tako odbaciti pošto je naravno činjenica da kad sve ovo prođe moramo sesti i realno analizirati stvar kako bi se za neku sledeću akciju stvorili zdraviji temelji i kako bi sledeći film ovog tipa bio bolji.

Međutim, ja moram da priznam da je meni lično od dana kada je ŠEJTANOV RATNIK izašao zaista krenuo parti, sve mi nekako lakše ide i lepo se osećam i zaista bih nekako voleo da o konsekvencama ovog filmskog čina pričamo kasnije.

Sada treba da učinimo sve da ovaj film prođe što bolje, da ga što više ljudi vidi jer se u suštini slažemo da je ovo kapitalno ostvarenje za našu kinematografiju.

Ghoul

PostPosted: 29, April, 06. 07:33    Post subject:    Reply with quote
Milosh wrote:
Ja vala jesam, smara me više ovo preganjanje.

Ghoule, ti možeš da osnuješ udruženje za zaštitu i odbranu gikova pa idite protestvujte ispred bioskopa, a ja ću s velikim zadovoljstvom da još jednom pogledam film.

pa dobro, gledaj ga opet 's velikim zadovoljstvom' – kao da je neko dovodio u pitanje tvoje pravo na to.
ili moje pravo da osnivam razna udruženja, od SSNAMBLA-e do UGMŠR (Udruženje Gikovskih Mrzitelja Š.R.-a)

ne vidim soske nervoza, čemu to skakanje i nerviranje, zašto ti je svaki drugi post posle moje obrazložene kritike 'edited by milosh 1 times in total', samo opušteno, polako, sve je ok, it's only a movie...
keep repeating: it's only a movie... it's only a movie... it's only a movie...

Rolling Eyes

Dr Kunac

PostPosted: 29, April, 06. 08:45    Post subject:    Reply with quote
Pogledao sam film i u TUCKWOOD-u> zgleda/zvuci mnogo bolje nego u DS-u: slika je ostrija, boje su intenzivnije, svaka replika se cuje... Vizuelno, Seytan ce moci da se sagleda na pravi nacin tek kada se pojavi na DVD-ju, ali je TUCKWOOD sasvim solidno resenje za one koji hoce da film pogledaju u bioskopu.
Back to top    

Ivan Bevc

PostPosted: 29, April, 06. 09:03    Post subject:    Reply with quote
Milose, bez nervoze Wink

Cripple, pokazujes zavidnu moc odmaka uz ostajanje na fanovskim pozicijama.

Ghoul polako preuzima zvanje majstora provokacije od Bobana, pozdravljamo smenu generacija.

milan

PostPosted: 29, April, 06. 12:43    Post subject:    Reply with quote
Gledao juce popodne u D. Sindikata 4. sala - bilo je puno, iako mesta nisu bila numerisana. Osim Mladena Djordjevica, Dusmana, njegove devojke i mene, sve ostalo su bili tinejdzeri i mladji. Uzivali su.

U poslednjih dvadeset godina, samo su tri domaca filma u meni izazvali bilo kakav vid emotivnog ucesca - Vec Vidjeno, Lepa sela... i sada Sejtanov ratnik.

Zamerke? Who the fuck cares?
Back to top    

Dr Kunac

PostPosted: 29, April, 06. 13:00    Post subject:    Reply with quote
Ivan Bevc wrote:
Ghoul polako preuzima zvanje majstora provokacije od Bobana, pozdravljamo smenu generacija.

Za mene je Ghoul bio i ostao neprikosnoveni kralj provokacije.

Back to top    

crippled_avenger

PostPosted: 29, April, 06. 13:08    Post subject:    Reply with quote
milan wrote:
U poslednjih dvadeset godina, samo su tri domaca filma u meni izazvali bilo kakav vid emotivnog ucesca - Vec Vidjeno, Lepa sela... i sada Sejtanov ratnik.

Zamerke? Who the fuck cares?

A Severina? A Škorpioni?

Šalu na stranu, ali ja moram priznati da ŠEJTANOV RATNIK spada u jednocifren broj srpskih filmova čija mi ambicija apsolutno ne samo odgovara, ne samo prija, već i imponuje.
Pretty Lisa took an axe

Armagedda

Morticia

PostPosted: 15, May, 06. 16:00    Post subject:    Reply with quote
Nisam oduševljena filmom. Utisci su mi (sada je ovde mesto da se zaprepastite) jako mlaki.

Dosta mi je stvari smetalo, a vrhunac, koji mi je izmamio takav negativni uzdah da samo što nisam izašla iz sale, je trenutak kada junak koji priča okrenuvši se ujedno i izleti iz kadra, al' i dalje priča. Vidimo njegovo telo, vidimo pola njegovog lica ali ne vidimo usta. Meni je to neoprostivo. Mislim da je u pitanju onaj zeldi.
Priča nije dobro razrađena. Lepa je ideja i sve to, ali zašto jedan montažer da glumi reditelja ili zašto svi sem dramaturga umeju bolje da postave likove i njihove odnose. Jer da se neko malo «profesionalnije» pozabavio ne bi se dozvolilo da prvih pola sata prođe kao jedan dugi, duuugi trejler za film gde nam je radnja servirana u kratkim scenama, opterećene drmusajućom kamerom, a gde je šta & ko je ko u radnji ne može toliko da se primeti koliko da se učita jer nam je «generacijski» jasno šta žele da kažu, gde se pokretač radnje gubi na pola sata iz filma da bi se njegovim pojavljivanjem izgubio superheroj i kandidat za najnežnijeg i najneshvaćenijeg dečka planete Zemlje (ako ovo nije saharinijada ja stvarno ne znam šta je).
I onaj čas latinskog!?! Možda sam ja Old school, i možda sam samo išla u srednju školu u najgorim kriznim godinama devedesetih kada smo se prehranjivali u Segedinu a razgledanje Beograda se sastojalo u čekačima za hleb i skidanju patika – znači, da ponovim Old school - ali da li je moguće da postoji onakav jezik između profesora i učenika?
- Veštice, m'rš u pičku materinu.
- Ti ćeš meni pizda ti materina.
(Improvizacija na temu, moguće je da je ovo blaža varijanta.)
I zašto ubacivanje latinskog kao jedinog snimljenog predavanja u školi? Ako krenemo od pretpostavke da im je produkcijski bilo najlakše pojavljivanje jednog profesora (ti bezdušni epizodisti su sa honorarima gori od Drakule), opremanje i korišćenje učionice onda u redu. Ali ako pogledamo Cecu Bojković na kojoj je neko u šminkernici radio, uključujući i kostim koji nije baš svakodnevna kombinacija za školu, stičemo utisak da se na realizaciji tog lika potrošilo vreme. Da, potrošeno je vreme. Šta smo dobili? Dve scene lude profesorke koja deluje kao da je i sama predvodnica nekakve sekte, najbolja ortakinja Suzane (Maje Sablčjić) iz Lavirinta koja deluje još izgubljenije, pa ako je Suzana pobegla iz Lavirinta profesorka nije uspela, koja psuje jer i nju psuju, između toga ubi bene ubi patria i, puf, dlanom o dlan, ona je svoje završila. A sve se vrti oko knjige na latinskom...
Da li je to realizovan lik gledano i iz prizme epizodiste? Meni to pre deluje kao zalogaj koji nisu znaju kako da progutaju.
U takvom spletu okolnosti, ona je mogla da predaje i Poznavanje prirode i društva i bilo bi isto. Ili... ili ako je baš moralo da bude predavanje latinskog da bi se videlo kako naš nerd Stanislav zna latinski da bi se pročitala knjiga, jer, šta, kao, nerdovi znaju sve ostale predmete ali ne znaju latinski?!?
A esperanto?

Ko ovde nas zajebava? A uzela sam samo jednu scenu, ako bih ceo film...

I da se razumemo, ja nisam od onih koja će se lako zadovoljiti nekim stvarima: dobro izgleda film, ili sve su to mladi radili, ili sentimentalna prisećanja kako je snimano u njihovoj srednjoj (hej, Kusturica je sa avionima, kada je snimao Underground, pravio takvu buku po Dorćolu da smo gubili časove, ali nećete videti mene kako pričam da je to njegov najbolji film, ili uopšte da pričam kako Kusturicu volim!) ili išao sam u školu sa montažerom/rediteljem, komšinica mi je tetka šefu scene, pogledao me je neko u prolazu iz ekipe i slično. Vidite, mene to ne zanima jer film deluje kao jedna velika pačvork varijanta gde se dramaturške rupe popunjavaju atraktivnošću starijih gostujućih glumaca, pohvalnu šminku i masku i «spontanošću» mladih umetnika, gde je svako radio nešto, ali niko svoje, već nadgledao drugoga koji, pak, radi petnaesto ali da mu pomogne jer se znaju sa faksa.
News flash - ovo nisu studentstke vežbe...

I samo još jedna stvar, ako uopšte neko ovo čita, umem jako da pljunem po domaćem filmu. Kada se prisetim kako sam reagovala na Jug Jugoistok samo zbog Sonje Savić. Samo zbog nje. Iako je ostatak filma sasvim gledljiv sa jako interesantnom idejom – nije pitanje da li ste paranoični, već koliko. Nije me bio blam da na promociji neke knjige priupitam Lazara Ristovskog povodom Krojačeve tajne jer me je u tom trenutku i dalje košmarno proganjao zvuk njegovog dudlanja bradavice nesrećne Marije Vicković, glumice sa najlošijom dikcijom od svih naših glumica, a da ne pominjem tek njeno lice u, navodnoj, ekstazi dok je Šušljik mazi, koje je u stanju da vam ogadi sex na neodređeno vreme.

Kod Šejtana ne želim da pljujuem po svakoj sceni, iako bih mogla, već ću se ćutke priključiti vašoj kampanji da se gleda film i priupitana svima kažem da je ok, da ima grešaka, ali i da ga vredi pogledati.

Kshatriya

PostPosted: 15, May, 06. 16:33    Post subject:    Reply with quote
Morticia wrote:

Priča nije dobro razrađena. Lepa je ideja i sve to, ali zašto jedan montažer da glumi reditelja ili zašto svi sem dramaturga umeju bolje da postave likove i njihove odnose. Jer da se neko malo «profesionalnije» pozabavio ne bi se dozvolilo da prvih pola sata prođe kao jedan dugi, duuugi trejler za film gde nam je radnja servirana u kratkim scenama, opterećene drmusajućom kamerom, a gde je šta & ko je ko u radnji ne može toliko da se primeti koliko da se učita jer nam je «generacijski» jasno šta žele da kažu, gde se pokretač radnje gubi na pola sata iz filma da bi se njegovim pojavljivanjem izgubio superheroj i kandidat za najnežnijeg i najneshvaćenijeg dečka planete Zemlje (ako ovo nije saharinijada ja stvarno ne znam šta je).
Ko ovde nas zajebava? A uzela sam samo jednu scenu, ako bih ceo film...

I samo još jedna stvar, ako uopšte neko ovo čita, umem jako da pljunem po domaćem filmu. Kada se prisetim kako sam reagovala na Jug Jugoistok samo zbog Sonje Savić. Samo zbog nje. Iako je ostatak filma sasvim gledljiv sa jako interesantnom idejom – nije pitanje da li ste paranoični, već koliko. Nije me bio blam da na promociji neke knjige priupitam Lazara Ristovskog povodom Krojačeve tajne jer me je u tom trenutku i dalje košmarno proganjao zvuk njegovog dudlanja bradavice nesrećne Marije Vicković, glumice sa najlošijom dikcijom od svih naših glumica, a da ne pominjem tek njeno lice u, navodnoj, ekstazi dok je Šušljik mazi, koje je u stanju da vam ogadi sex na neodređeno vreme.

Kod Šejtana ne želim da pljujuem po svakoj sceni, iako bih mogla, već ću se ćutke priključiti vašoj kampanji da se gleda film i priupitana svima kažem da je ok, da ima grešaka, ali i da ga vredi pogledati.

Jooj Mortiša šta bi tebi radila nadobudna deca da pišeš filmske kritike negde gde mogu komentari da se ostavljaju.

Inače stoji primedba da su mogli ozbiljnije da se pozabave scenarijem pošto bi onda imali puno manje problema u realizaciji, odatle i struktura "zakrpa" kada je naracija u pitanju.

Čudim se tvojem komentaru da montažeri "glumi" režisera. To je veštačka podela koju iz nekog razloga podržavaju na FDU i u našoj industriji.
Osim tehnički usko specijalizovanih poslova tipa montaža zvuka ili nameštanje svetla, film je umetnost koja može da istrpi dosta toga u smislu da ako čovek tačno zna šta hoće, može da bude i režiser, montažer, kompozitor, scenarista glumac itd.
Takeši Kitano i Šinja Cukamoto su dobri primeri za to.

P.S. Rispekat za prozivanje Brke Masona na javnoj tribini !

taurus-jor

PostPosted: 15, May, 06. 16:52    Post subject:    Reply with quote
I ja sam na prvo gledanje imao problem s uvodnih 15 minuta. Stvarno lici na video-spot, jer je autor brzobrzobrzo uvalio foru da su glavni junaci tako dobri ortaci i takvi zajebanti da kamerom snimaju parodije na TV emisije. U to se udje brzobrzobrzo a i kadriranje je brzobrzobrzo. Mora mnogo da se pretpostavlja, sto nije bas najbolja strategija. Vise bih voleo da sam glavne junake prvo video da nosaju kameru, na primer na onoj pijaci (ta scena je u kontekstu likova bash nesuvisla - videti Goranovu opasku), pa posle toga dobio pojashnjenje u vidu one emisije - koja je duhovita, al' meni tek na drugo gledanje, kad sam pohvatao konce.

crippled_avenger

PostPosted: 15, May, 06. 17:11    Post subject:    Reply with quote
SEJTAN je na 25 539 i ima skok od 6% u odnosu na prethodnu sedmicu!!!!

Kshatriya

PostPosted: 15, May, 06. 17:17    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
SEJTAN je na 25 539 i ima skok od 6% u odnosu na prethodnu sedmicu!!!!

Definitivno tiha voda breg roni, mene samo brine da li će biti dovoljno bioskopa da istrpe tu potrebu za dugotrajnim prikazivanjem koje kult filmovi zahtevaju.

Ili po rečima velikog Elvisa J. Kurtovića:"Mislim da imamo hit!" Neutral

Ghoul

PostPosted: 15, May, 06. 17:32    Post subject:    Reply with quote
Morticia wrote:
Nisam oduševljena filmom. Utisci su mi (sada je ovde mesto da se zaprepastite) jako mlaki.

Lepa je ideja i sve to, ali ... Jer da se neko malo «profesionalnije» pozabavio ne bi se dozvolilo da prvih pola sata prođe kao jedan dugi, duuugi trejler za film gde nam je radnja servirana u kratkim scenama, opterećene drmusajućom kamerom, a gde je šta & ko je ko u radnji ne može toliko da se primeti koliko da se učita jer nam je «generacijski» jasno šta žele da kažu, gde se pokretač radnje gubi na pola sata iz filma da bi se njegovim pojavljivanjem izgubio superheroj i kandidat za najnežnijeg i najneshvaćenijeg dečka planete Zemlje
...ili išao sam u školu sa montažerom/rediteljem, komšinica mi je tetka šefu scene, pogledao me je neko u prolazu iz ekipe i slično. Vidite, mene to ne zanima jer film deluje kao jedna velika pačvork varijanta gde se dramaturške rupe popunjavaju atraktivnošću starijih gostujućih glumaca, pohvalnu šminku i masku i «spontanošću» mladih umetnika, gde je svako radio nešto, ali niko svoje, već nadgledao drugoga koji, pak, radi petnaesto ali da mu pomogne jer se znaju sa faksa.
News flash - ovo nisu studentstke vežbe...

najzad neko ko je gledao isti film kao i ja.
već pomislih da ludim...

Idea

Morticia

PostPosted: 15, May, 06. 17:48    Post subject:    Reply with quote
Šta bi mi radila nadobudna deca da ja pišem profi kritiku, da dobijam pare za to i unesem odgovarajuću i očekujuću ozbiljnost, a ne pisanije na forumu gde se iznose mišljenja u prolazu? Ne znam. Šta bi mi radili? Sačekaj, i ne zanima me.

I Mathew Cassovitz radi od scenarija, montaže do režije i to je ponekad uspešno, ponekad ne. Niti su Kitanovi filmovi zahtevni u tehničkom ili narativnom smislu pa da posmatramo kako će se snađi u montaži napete akcione scene.
Ali pojedinačni slučajevi, i njihova uspešnost, ne potvrđuju da su svi bogom dani da sve rade. Studentski filmovi su... pa, studentski filmovi. Dozvoljeno je i zezanje i da su svi adekvatni da rade posao skriptara/ke jer su k'o papagaji naučili da ponavljaju timecode, timecode, timecode i da nešto pribeleže o kontinuitetu sa strane.
Ne prihvatam u profesionalnim okvirima procente amaterizma i ortakizma, koji nam je Šejtan ponudio. Zašto onda neko uči da bude dobar reditelj, kamerman, dramaturg... Ako neko zna da uključi snimanje zvuka na setu, ne znači da će umeti i znati da proceni kvalitet zvuka i mogućnosti da se to iskoristi u montaži. Ako neko zna da uključi kameru, ne znači da ume da kadrira, koliko god da su mu interesantne i uspešne fotografije s mora, jer talenat je 10-15%, sve ostalo je rad, učenje i vežba.
Ako, kako kažeš, neko tačno zna šta hoće, može sve to da bude. Hajde da razmislimo, želela bih da budem pekar, lekar, apotekar. Kvasac mi nikada nije išao od ruke (ni u pivu), mogla bih biti lekar – travar ali to je to ili apotekar koji bi ili imao sindrom Janga trovača. Ali mogla bih jer želim.
A dok svi nešto žele, snimaće se filmovi gde će me/nas hvatati sramota kada ih budemo gledali i imaćemo naslove koji će se gomilati na polici «toliko loši da ne idu u distribuciju».

Nemam ja želju da ocrnim Šejtana, naprotiv, samo mi je krivo što su takve uočljive stvari isplivale te mi i kvare krajnju sliku. Da je još samo malo mudro promućkano na tih sedam godina priprema...

Kshatriya

PostPosted: 15, May, 06. 18:39    Post subject:    Reply with quote
Morticia wrote:

I Mathew Cassovitz radi od scenarija, montaže do režije i to je ponekad uspešno, ponekad ne. Niti su Kitanovi filmovi zahtevni u tehničkom ili narativnom smislu pa da posmatramo kako će se snađi u montaži napete akcione scene.

Zašto onda neko uči da bude dobar reditelj, kamerman, dramaturg... Ako neko zna da uključi snimanje zvuka na setu, ne znači da će umeti i znati da proceni kvalitet zvuka i mogućnosti da se to iskoristi u montaži.

Nisam ljubitelj Kasovica iz više razloga. O kompleksnosti i zahtevnosti Kitanovih filmova se može raspravljati ali iz višegodišnjeg bavljenja filmom znam da je tu naizgled jednostavnost najteže postići i uopšte se na snimanju takvih scena ne radi po principu, uključimo kameru i lako ćemo.

Zatoiči je suvo remek delo (naročito poslednja sekvenca) dok je npr. Kitanos (ovogodišnji) primer samozadovoljstva i manirizma mada ima dobrih momenata i što ti kažeš nedostajao mu je dobar monatžer da ga skrati 20 min.

Ali tu se već ulazi u problem producenta i njegove zadnje reči, a to je bio...Who else but our Takeshi

Morticia wrote:
Šta bi mi radila nadobudna deca da ja pišem profi kritiku, da dobijam pare za to i unesem odgovarajuću i očekujuću ozbiljnost, a ne pisanije na forum gde se iznose mišljenja u prolazu? Ne znam. Šta bi mi radili? Sačekaj, i ne zanima me.

He he he he he ako misliš da se u ovoj zemlji kritike plaćaju tu se grdno varaš.

Čak i Duda Lakić koja radi u ozbiljnoj javnoj kući za neozbiljnu platu mora da tezgari...

crippled_avenger

PostPosted: 15, May, 06. 19:52    Post subject:    Reply with quote
SEJTANOV RATNIK je u najmanju ruku film o cijim se nedostacima moze polemisati kao o nedostacima nekog filma sto je vec po meni dovoljan uspeh posto se o vecini onoga sto se pojavljuje kod nas ne moze polemisati ni na tom bazicnom nivou...

crippled_avenger

PostPosted: 15, May, 06. 19:57    Post subject:    Reply with quote
Inače, Popboks se punom snagom uključio u promovisanje ŠEJTANOVOG RATNIKA!!!! Very Happy

Vidite ovo:

Opstrukcija Šejtanovog ratnika od strane distributera i mejnstrim medija

Šejtanov ratnik je srpski rimejk prave američke priče o andergraund uspehu koji je uzdrmao mejnstrim. Pošavši iz autsajderske pozicije, ovaj film je za tri nedelje prikazivanja uspeo da prevaziđe većinu etabliranih bioskopskih aduta, i nametne se kao nezaobilazna činjenica domaćeg filma zahvaljujući: 1. oduševljenju publike i 2. pohvalama kritike.

http://www.popboks.com/vesti/5_15_2006.shtml

Kshatriya

PostPosted: 15, May, 06. 19:58    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
SEJTANOV RATNIK je u najmanju ruku film o cijim se nedostacima moze polemisati kao o nedostacima nekog filma sto je vec po meni dovoljan uspeh posto se o vecini onoga sto se pojavljuje kod nas ne moze polemisati ni na tom bazicnom nivou...

Aferim!

Ili da citiramo Stanoja Iliju iz ČUDESNIH stripova: 'Nuff said!

Neutral

Kshatriya

PostPosted: 15, May, 06. 20:03    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
Inače, Popboks se punom snagom uključio u promovisanje ŠEJTANOVOG RATNIKA!!!! Very Happy

Vidite ovo:

Opstrukcija Šejtanovog ratnika od strane distributera i mejnstrim medija

http://www.popboks.com/vesti/5_15_2006.shtml

Posle tri nedelje, Šejtanov ratnik ima 21.955 gledalaca, a Tuckova favorizovana Vendeta - 7.101.

Smatram da ovaj podatak dovoljno govori iako su mi oba filma OK.
OK, Vendeta je profesionalnije urađena Evil or Very Mad

crippled_avenger

PostPosted: 15, May, 06. 20:05    Post subject:    Reply with quote
Da, i vratili su Miloshevu kritiku na vrh u rubrici Film

crippled_avenger

PostPosted: 15, May, 06. 20:09    Post subject:    Reply with quote
Mada je VENDETTA objektivno gledano mogla biti jos profesionalnije uradjena...

Kshatriya

PostPosted: 15, May, 06. 20:11    Post subject:    Reply with quote
crippled_avenger wrote:
Mada je VENDETTA objektivno gledano mogla biti jos profesionalnije uradjena...

Kao i obično Osvetnik poentira...

sneaky

PostPosted: 16, May, 06. 03:22    Post subject:    Reply with quote
Pa covevece ovo je neverovatno, jel ste svi rodjaci sa autorima Sejtana ili neka sekta? Ili sam ja gledao pogresan film??

Skidam kapu ghoul-u za prelep hejt koji ovaj film svakako zasluzuje...

Btw..bio sam u Plastiku kad je ekipa filma valjda slavila uspesan projekat...Saban Saulic i los tehno...znao sam da nesto tu smrdi...
Back to top    

Ghoul

PostPosted: 16, May, 06. 04:24    Post subject:    Reply with quote
sneaky wrote:

pa dobro sad, 'hejt' baš nije prava reč.

mržnja je obično preobraćena, ili neuzvraćena, ili izneverena ljubav.
mržnja je nešto što osećam prema MI NISMO ANĐELI 2, zato što sam I deo voleo.

ŠEJTANA nemam razloga ni da volim ni da mrzim; a nemam razloga ni da govorim ono što NE mislim.

mislim da je to plod grupice simpatične, ali suštinski mediokritetske i nemaštovite dečurlije koja su se zaigrala nečim što ni u ludilu nisu imala potencijala (ni budžetskih, ali ni kreativnih) da zaista svare; na moje tvrdo srce nisu apelovali ni banalno-jeftinim 'fazonima' ni omažima i aluzijama na filmove koje vole ali ih nikada neće dostići; papazjanija od dramaturgije, trapava režija i montaža, nedosledan i proizvoljan ton (ne mislim na toliko-promovisan dža-bu ZVUK, već baš na TON, u smislu nekog jedinstvenog, doslednog ugođaja, atmosfere, pristupa), simpatični 'glumci' koji valjda igraju sami sebe i gomila likova i scena koji su tu eto tako, bez većeg razloga, fazona radi... sve to mi smeta suviše da bih ozbiljno shvatao pozitivne kritike ovog filma.

on je zanimljiv exces i ništa više od toga.

njegovi mizerni 'kreativni' (derivativni) potencijali prosto ne mogu od njega da prave kamen-temeljac bilo čega, a lokalni in-joke pristup u spoju sa derivativnom storijom i likovima čine ga tek zanemarljivim egzotičnim kuriozitetom za tamo nekog eventualnog stranog gledaoca.

OK; pokazali su da se neke maske i efekti mogu napraviti s malo para.
super.
(kao da to ne znamo bar par decenija unazad)
idući put nek napišu neku malo nadahnutiju, smisleniju, koherentniju priču, ako uopšte imaju šta da kažu svetu, a onda nek je režiraju malo pažljivije.
ovo, za sada, podnošljivo je jedino kao dečja igrarija, sa svim ustupcima i popustima koji se tako nečemu daju.

ozbiljno to posmatrati... to može samo crippled avenger.

zato sam i kazao: čitajte emitor i divite se!

Kshatriya

PostPosted: 16, May, 06. 07:59    Post subject:    Reply with quote
Ghoul wrote:
sneaky wrote:

pa dobro sad, 'hejt' baš nije prava reč.

mržnja je obično preobraćena, ili neuzvraćena, ili izneverena ljubav.
mržnja je nešto što osećam prema MI NISMO ANĐELI 2, zato što sam I deo voleo.

Prva ljubav zaborava nema. Kad si se navukao na to sranje od filma nije ni čudo što sada afektirano pljuješ po još gorem nastavku.

Da li je ekipa talentovana ili ne to će dokazati kada snime nastavak. Za sada su dokazali da su u stanju da urade nešto što stotne njihovih kolega nisu, a to je da produciraju i snime film koji će neko želeti da pogleda u bioskopu i to u toj meri da jebu kevu Vendeti koji je kao što rekoh mnogo profesionalnije urađen film.

U tom smislu me njihov muzički ukus interesuje koliko i iskreno političko oredeljenje Leni Rifenštal.

I jesi u pravu, mi koji hvalimo film ovde jesmo sekta....

Sekta filmofila

mac

PostPosted: 16, May, 06. 10:52    Post subject:    Reply with quote
To što Šejtanov ratnik ima tri puta više gledalaca od Vendete više govori o gledaocima nego o tim filmovima. Da nije možda Ratnik tri puta bolji film? Very Happy Pre će biti da raja više voli domaće filmove od stranih, lakše od težih, i lomikurke (cockteaserke) od ošišanih do glave.
Pretty Lisa took an axe

Armagedda

libeat

PostPosted: 07, June, 06. 09:29    Post subject:    Reply with quote
Dakle, izgleda da ovaj Šejtan postaje maltene okosnica nekakvih previranja u esnafu. Da ne pominjem sada gde tog filma sve nema, recimo samo da sam zadnji put naišla na njega povodom interesantnog prepucavanja o dodeli izvesnih 5000 evra. Od kuma.
E sad, sva ta zavrzlama je uspela da iskristalizuje nekoliko vrlo interesantnih pitanja za koje iskreno smatram da zaslužuju odgovor.

Recimo, kao prvo: ukoliko se složimo da zaista nije niti etički niti moralno deliti pare po nepotističkoj liniji, postavlja se pitanje koliko je etično i moralno primeniti protiv-mere tipa "hvalite film posvuda, čak i ako vam se ne dopadne" ili "terajte mlađu braću i rodbinu da plate kartu" ili (po meni ono najnemoralnije) "da prosvetni radnici maksimalno utiču na svoje đake i studente, ne bi li ih naterali da plate kartu barem dvaput."

Ne znam šta reći o ovome. U stvari, znam, ali ne vidim bog zna kakvu vajdu. Stoga rađe postavljam pitanja: kako se to čovek bori protiv nečasnih i nemoralnih radnji ako lično primenjuje isto tako (ako ne i više) dubiozne protiv-mere?
Ne rezultira li to situacijom u kojoj se poziva na smenu Kurte da bi ga zamenio Murta?
I ne obezvređuje li to, u krajnjoj liniji, samu umetnost (u ovom slučaju konkretan film) ako se tako svede na monetu za politička potkusurivanja?
I ko uopšte može istinski da profitira iz takve situacije?

Ghoul

PostPosted: 07, June, 06. 10:12    Post subject:    Reply with quote
libe, možda ćeš odgovor naslutiti u mom rivjuu ŠEJTANA, za naredni pressing, koji ti upravo poslah mejlom.

crippled_avenger

PostPosted: 07, June, 06. 15:24    Post subject:    Reply with quote
Lib, posle nekoliko godina intenzivnog bavljenja filmom i praćenja filmskih zbivanja, mogu ti reći samo jednu stvar - film je jedna potpuno iracionalna i potpuno amoralna delatnost. Naravno, moral je nešto što svako poštuje onoliko koliko može i koliko misli da treba i ne kažem da ljudi treba da uđu u svet filma i da na to sve zaborave, međutim, moral nije neki kriterijum koji dominira filmskom profesijom.

Moja reakcija na rezultate konkursa je tek delimično vezana za moral. Ona u sebi ima mnogo više jedan drugi pogled na stvar. Moje lično gađenje nad odlukama Komisije je vezano za moralne principe. Da. Ali, moje profesionalno gađenje proističe iz toga što ja mislim da nije dobro za posao da se tako odlučuje.

Ti tekstovi nisu dobri. Oni su uglavnom anahroni i potpuno neupotrebljivi, a amoralni princip donošenja odluke je tu samo objašnjenje kako je neko ko je stručan doneo tako pogrešnu odluku. Dakle, ta odluka nije doneta iz neznanja, što bih poštovao. Ne, ona je doneta iz oportunih privatnih razloga i to se mora podvući. I što je još važnije, za razliku od mene koji verujem i imenom i prezimenom potpisujem svoje stavove, oni su tu odluku doneli nikada ne rekavši, "Ja, imenom i prezimenom, stojim iza toga da je taj tekst odličan!" Ne, oni to ne mogu. Oni su već na konferenciji za štampu rekli da su te odluke skup kompromisa, dogovora, ovoga i onoga. Oni su već na konferenciji za štampu zamutili stvar.

Srpskom filmu, naprosto, ne ide dobro. Posao ne ide dobro. i to je bottom line, a ovakav ishod Konkursa je nešto što samo pospešuje dalju kreativnu krizu srpskog filma. I da, moralna priča tu postoji i ona treba da na tome ostane. To je moj lični moralni stav i ja sam ga izložio.

Međutim, s druge, čisto profesionalne strane sam izložio ideju kako da se na jedan lep način pokaže naš stav prema tome što oni rade sa srpskim filmom. I ja još i mislim da je taj film zaista dobar i dragocen.

Oni se time što rade bave iz nekog svog razloga. Ja mislim da mi treba da uzvratimo time što ćemo podržati jedan drugi pogled na film, nešto sveže, nešto što nam je blisko, i mislim da je to u priličnoj meri pitanje našeg opstanka.

Kako god bilo, sa 30, 5 hiljada gledalaca, ŠEJTANOV RATNIK je postao činjenica koja se ne može zanemariti i mislim da je naš cilj u tom smislu ispunjen. Ono što mi je još drago da su se na istoj strani našli ljudi sa kojima mi je drago da budem u istom timu.

libeat

PostPosted: 08, June, 06. 09:01    Post subject:    Reply with quote
Ne tako davno, neko je na ovom forumu izjavio kako si majstor da lupiš najogavniju i najimbecilniju stvar, a onda je objasnjavaš i tumačiš elokventnim a ponekad i maestralnim opservacijama.
Pazi da je to zamalo i ovde slučaj.
Kažem zamalo, zato što ipak nisi odgovorio ni na jedno od mojih pitanja. I mada sasvim pristojno braniš neke svoje stavove, fakt je da braniš isključivo one koji nisu ni napadani.

crippled_avenger wrote:
Ti tekstovi nisu dobri. Oni su uglavnom anahroni i potpuno neupotrebljivi, a amoralni princip donošenja odluke je tu samo objašnjenje kako je neko ko je stručan doneo tako pogrešnu odluku. Dakle, ta odluka nije doneta iz neznanja, što bih poštovao. Ne, ona je doneta iz oportunih privatnih razloga i to se mora podvući. I što je još važnije, za razliku od mene koji verujem i imenom i prezimenom potpisujem svoje stavove, oni su tu odluku doneli nikada ne rekavši, "Ja, imenom i prezimenom, stojim iza toga da je taj tekst odličan!" Ne, oni to ne mogu. Oni su već na konferenciji za štampu rekli da su te odluke skup kompromisa, dogovora, ovoga i onoga. Oni su već na konferenciji za štampu zamutili stvar.

Da se razumemo, ja ti verujem doslovce. Ali to se na blogu nigde ne pominje. Pominju se kumovi, bivše devojke, drugarice i ljubavnice.
A ukoliko je tvoja izjava:
Quote:
Lib, posle nekoliko godina intenzivnog bavljenja filmom i praćenja filmskih zbivanja, mogu ti reći samo jednu stvar - film je jedna potpuno iracionalna i potpuno amoralna delatnost.
tačna, (a verujem da jeste, najozbiljnije) postavlja se pitanje odakle ikome pravo da očekuje ma kakvu moralnu odluku? U tom slučaju, odluka komisije je sasvim logična, zar ne? na kraju krajeva, da si ti lično bio u toj komisiji, i ti bi dao lovu svojoj drugarici ili kumu, zar nije tako?

To na stranu, želim samo da ti skrenem pažnju kako je ovo prvi put, ali zaista prvi put, da se na umerenu kritiku jednog filma uzvrati izjavom kako je kritičar "nameren da uništi srpski film".
I mada ja lično želim da Šejtan uspe i da ta ekipa dobije razne potsticaje (pa i one novčane, to se podrazumeva) za dalje projekte, smatram da ovako maliciozna polarizacija svodi vas, famozne predstavnike 'novog srpskog filma' u istu ravan sa onima iz 'starog srpskog filma'. Vulgarno rečeno, sve je to isto sranje, Kriple, samo u drugom pakovanju.

PS. Da se razumemo; iako se ovde obraćam direktno tebi, to ne znači da tebe smatram direktno odgovornim. Daleko od toga, zaista. Ali imam tri dobra razloga iza ovako direktnog ti obraćanja: a) smatram da si verovatno jedini od tih alavih arlauka sposoban za suvislu i logičnu konverzaciju; b) verujem da u krajnjoj liniji imaš na umu dobrobit i filma i neafirmisanih autora i c) smatram da si u poziciji da, ukoliko želiš, svojim ne malim uticajem uputiš svu ovu energiju nekim pozitivnijim i malko moralnijim pravcem. Što vam svima od sveg srca želim.

taurus-jor

Armageddo, hvala što si sačuvao ovaj istorijski topik od zaborava.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

Rumor has it, Steva ce za potrebe jednog video klipa snimiti jankounenovsko-timburtonovski kratki film. I to ovog puta SA BUDZETOM.

U svakom slucaju bice tovari make upa, hrpa specijalnih efekata, i bice pokusaj tehnoloskog produzetka onoga sto je zapoceto u SEJTANOVOM RATNIKU...

I`ll keep you posted.

crippled_avenger

Jedva cekam da dobijem clearance da kazem sta su SEJTANOVCI radili ovih dana... :D

WARLOCK

Pozdravili me Sejtanovci iz Australije :lol: sad jos malo krecu na Novi Zeland :!:

iNCUBUs

Sendi će izgleda dobiti posao u WETA-i  :shock:

svaka mu čast!
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

crippled_avenger

Aha, `ladno ga je WETA zadrzala... Fenomenalno.

crippled_avenger

Ghoul

genijalno!
sjajno!
predivno!

iskreno me raduje, jer oduvek sam tvrdio da su maske u ŠEJTANU jedina stvarno svetska stvar u vezi sa tim filmom, odnosno jedino što stvarno, upadljivo odskače od nivoa 'kako je naše, još je i dobro'.

čestitam sendiju, i želim mu da pusti koren u weti i postane pravi vetanac (local in-joke!), odnosno naš insajder u budućim belosveckim projektima, ko zna, možda i HOBITU o kome se šuška ovih dana...

a nadajmo se da ni zmijoslav mlakobrija neće još dugo sedeti neotkriven!
https://ljudska_splacina.com/

milan

SUPEER! SVAKA CAST!!
:|  xcheers  xrofl

crippled_avenger

ŠEJTANOVCI na Novom zelandu - Stevin dnevnik...

http://www.popboks.com/film/sejtannz.shtml

crippled_avenger

Najava SEJTANA na Raindance Festivalu...

SHEITAN'S  WARRIOR  [Sejtanov Ratnik]

FRIDAY 6 OCTOBER AT 4PM

Country Serbia  Running Time 105   Format  35 mm  Director/ Screenplay Stevan Filipovic Producer Branislav Jevic Director of Photography Katarina Velickovic Cast Radovan Vujovic, Stasa Koprivica, Milos Tanaskovic Vujadin Milosevic. Email banecon@p tt.yu  

This supernatural comedy is set in present day Belgrade. The troubles begin when a book, which holds the secret to ancient evil, gets rediscovered by the wrong person. This time around it's a high school psychopathic geek, Stanislav. The Harry Potter look-alike, armed with this incredible power, decides to kill everybody who used to ridicule him in the classroom. In the absence of any superheroes, fate chooses Stanislav's classmates Cane, Tica and Mirko, to face this demonic horror, which has been looming for centuries from ancient Serbia. Together, armed with teenage angst they battle through a maze of strange situations and encounter even stranger people, from time weary guardians to club dwelling vampires. Will the teenage friends save the day? We don't know but one thing is for certain, some of the classmates won't live to see it.

Using high end post-production, Sheitan's Warrior is an impressive debut project from the incredibly talented Hypnopolis group from Serbia. J.K Rowling and Joss Whedon, intertwined with unavoidable Serbian irony is something visually very different from these parts. With a mix of an up coming young cast and cameo appearances from the Serbian old time elite this film is a jewel to see. IZ

crippled_avenger

Derek

I'm born again

Boromir

Posle dugog cekanja, KONACNO i kod nas!

Premijera Sejtana Novembra 4-og u Torontu!!!

http://www.systementertainment.com/

Cak i oni potomci robijasa iz Australije su ga videli pre nas... :roll:  :evil:

Oroluin

Mnogo dugačkih poruka. A kad sam odgledao film (o filmovima ne razmišljam pre gledanja osim ako nije prema nekoj kultnoj knjiyi koju nisam još pročitao, ili ako reklama nije ludački dobra) video sam da tu nema šta "ozbiljno" da se razmatra. Posebno ne ako film gledamo kao horor, SF, šta li već...

Film je u stvari užasno glup, ali veoma dobar. Rađen je kao one glupe američke teen-age komedije, ali su fazoni srpski pa ga to vadi. Prikazane su (naravno na otkačeni način) sve strukture mladih, što nije mala stvar. Od nacoša do nevladinih organizacija. Da, to je film u kome se pojavljuju Bora Čorba i Teofil Pančić. Hvala Bogu, ne u istoj sceni. I Bogu hvala, Teofil ne progovara.

Film su ipak izvadili oni siti krimosi i njihove predvidljive fore na koje sam vrištao od smeha. Recimo kad kaže čudovišu "Sad ću te isprangijam!" I tome slično...
Sve u svemu, dobar kemp (ako se to tako zove). Film koji zaslužuje pomalo kultni status. Ne baš kao Maratonci, ali nikad se ne zna. Dakle, komedija pre svega.
Od Kalimegdana do Topčiderskog parka
Sve su straže Komandanta Marka
A patrole, a patrole Žalosne Sove

Mixitron M. Storm

Film je užasno glup?
Si gledao šta od domaće kinematografije u proteklih 4-5 godina?

Ghoul

Quote from: "Mixitron M. Storm"Film je užasno glup?

kakve sad veze ima dal je gledo il nije gledo išta drugo: GLUP film ostaje glup čak i ako ga uporediš sa glupljim od njega.
drugim rečima, glup film ne postaje pametan time što ćemo naći neke gluplje s kojima ćemo ga uporediti, i kasti: 'kako je mogo loš dispadne, još je i dobar!'

Plissken

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Mixitron M. Storm"Film je užasno glup?

kakve sad veze ima dal je gledo il nije gledo išta drugo: GLUP film ostaje glup čak i ako ga uporediš sa glupljim od njega.
drugim rečima, glup film ne postaje pametan time što ćemo naći neke gluplje s kojima ćemo ga uporediti, i kasti: 'kako je mogo loš dispadne, još je i dobar!'

Can't argue with a confident man.
Can't argue with a confident man.

Mixitron M. Storm

Posle tvoje teze da je 'Dead birds' simpatičan film vredan skidanja i gledanja, definitivno si otišao u istu kategoriju u kojoj je crippl'd od odbrane i poslednjih dana A2, so be silent :twisted:

Ghoul

Quote from: "Mixitron M. Storm"Posle tvoje teze da je 'Dead birds' simpatičan film vredan skidanja i gledanja, definitivno si otišao u istu kategoriju u kojoj je crippl'd od odbrane i poslednjih dana A2, so be silent :twisted:

ti si školska ilustracija izreke 'ti ga krstiš a on prdi'!  :roll:  :evil:

Mixitron M. Storm

Bolje da ne proveravaš u praksi :evil:

Koliko 'pametnih' filmova se pojavi godišnje? Pet uvr' kape. Spram toga sve ostalo je sr*, zar ne? A koliko filmova godišnje pogledaš? Što onda gledaš sr* :lol:

(PRD!)

Ghoul

Quote from: "Mixitron M. Storm"Bolje da ne proveravaš u praksi :evil:

Koliko 'pametnih' filmova se pojavi godišnje? Pet uvr' kape. Spram toga sve ostalo je sr*, zar ne? A koliko filmova godišnje pogledaš? Što onda gledaš sr* :lol:

(PRD!)

sad li ćeš ti da impersoniraš onog sumanutog nodajsa sa nekim non sequitur 'argumentima' koji nemaju blage veze sa fabulom radnje?

Mixitron M. Storm

Neću, EOD. Ja mislim da je film pristojan i pored određenih propusta, ti misliš da je glup, nećemo se međusbno ubediti u suprotno.

crippled_avenger

Završen je spot za Van Goghovu pesmu PLASTELIN koji predstavlja reunion ekipe ŠEJTANOVOG RATNIKA

U spotu ima dosta efekata i još više make-upa, sa sve omažom Argentovoj Dženifer, koga zanimaju fotke, evo staze do njih...

Nažalost, iz nekog razloga, ja ne umem da ih sačuvam i okačim na sajt, ako neko ume...

Kastor

Evo nekoliko (kolicne su,  mogli su ikonice da kače...)

"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

crippled_avenger

Danas sam razgovarao sa Stevom. Spot ce biti u nekoj downloadable varijanti na netu. Danas smo se bas dogovarali oko hostinga.

Van Gogh na svom sajtu ima neke bezvezne .wma streamove ali je to dosta nepouzdano i kvalitet nije bas najbolji. Stoga, smislicemo neki svoj hosting za spot.