• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Sejtanov ratnik

Started by crippled_avenger, 27-01-2005, 22:53:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

taurus-jor

Šejtanov ratnik na Festivalu srpskog filma fantastike gotovo napunio bioskopsu salu Doma omladine. Početkom jula na istom mestu pratilo ga je do 20 ljudi po predstavi...
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

Svaka čast!

Ko će naterati Plissa da ga konačno pogleda?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

crippled_avenger

Inače, PLASTELIN se zavrteo na televizijama, dobio sam prijave par ljudi da su ga videli na Balkanmediji i na još nekim televizijama.

U svakom slučaju, uskoro će biti uploadovan na net i moći će da se skine in all the gory glory.

WARLOCK

gledao sam spot na balkan mediji sinoc,nije losh spot ali sam ocekivao nesto bolje,dopala mi se zelena zelatinska fluorscentna masa podseca me na blob..pitam se koliko je para potroshen na spot..
sve me je podsetilo iz filma muve" odlazak u onoj kapsuli..

crippled_avenger

Upravo sam čitao mejl sa ovim zaglavljem...

:D Any information and/or images contained within this email are for the use of the recipient only and are sent in confidence and remain the property of Weta Workshop Ltd. The information and/or may not be copied, distributed or forwarded to any other parties. The contents of this document contain information that is confidential to the named recipient. This information may not be used by any other person or organisation. If you have received this in error, please notify us immediately by return mail and return the message with your notification. :D  8)

Kastor

pa, notify ih.  :lol:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Kunac

Video sam juće DVD u gradu.
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Što se spota tiče, imali smo tu "nesreću" da izađe praktično u isto vreme kad i znatno luđi ALAL VERA od Beogradskog sindikata, koji je stvarno genijalan pa će PLASTELIN ostati u senci. :( Međutim, mislim da u tom nekom live action plot driven smislu spota stvarno nismo loši, naročito za srpske uslove.

Spot je sniman dva dana, koštao je oko 10 000 evra čini mi se...

Death Wish

DVD kupih juce!
jeste da kosta 3 puta vise od ostalih kiosk izdanja
(kosta 299din), ali naravno da vredi!!!

uradjen je kao svako ozbiljnije svetsko izdanje!

kupujte!!!
Pol Kerzi ne oprasta!

WARLOCK

Cujem za mesec i po dana ce izaci dvd sa izbacenim scenama,making of,jedan disk od sat i po sa muzikom..
Mislim da ce dvd biti skuplji..

WARLOCK

Quote from: "crippled_avenger"Što se spota tiče, imali smo tu "nesreću" da izađe praktično u isto vreme kad i znatno luđi ALAL VERA od Beogradskog sindikata, koji je stvarno genijalan pa će PLASTELIN ostati u senci. :( Međutim, mislim da u tom nekom live action plot driven smislu spota stvarno nismo loši, naročito za srpske uslove.

Spot je sniman dva dana, koštao je oko 10 000 evra čini mi se...
Stvarno je moglo mnogo bolje da ispadne..sto se tice vizuelno sa topljenjem trebalo je drugacije da se odradi.ipak je to samo spot a ne film..
Ala vera je sjajan spot!

crippled_avenger

crippled_avenger

Pošto mi još uvek ne uspevamo da se izakcijamo da se spot za PLASTELIN u downloadable verziji stavi na net, ali to će se desiti zaista za par dana, možete da ga streamujete...

Web verzija je vanity verzija samo sa bendom a TV verzija je real deal...

Meho Krljic

Youtube, anyone?

crippled_avenger

Nije problem u hostovanju vec i u pravljenju verzije za net u odgovarajucoj rezoluciji.

marduk

Quote from: "Death Wish"DVD kupih juce!
jeste da kosta 3 puta vise od ostalih kiosk izdanja
(kosta 299din), ali naravno da vredi!!!

uradjen je kao svako ozbiljnije svetsko izdanje!

kupujte!!!

PURCHASED!
Vala, para vredi ova šejtanovština! DVD je vizuelno, a i sadržajno, urađen SVECKI! Meniji su odlični, ima enđeleskih (i španskih! :x ) titlova, slika i zvuk su super. Dodataka je moglo biti još, ali i ovo je ok (trejleri, par intervjua, dokumentarac, nešto malo sa snimanja...)

Navalte!!!
:evil:

Usul

Quote from: "marduk"Meniji su odlični, ima enđeleskih (i španskih! :x ) titlova, slika i zvuk su super.
Nemoj tako o španskom. Zbog te činjenice neću morati da prevodim titlove. Ima i ovde zainteresovanih koji bi da vide al' slabo govore srpski..
God created Arrakis to train the faithful.

taurus-jor

Kupio, pogledao. Najbolje domaće DVD izdanje ikada.

Film:

mnogo bolje izgleda i zvuči nego u bioskopu.

Engleski titl je isti onaj koji sam video na Grosmanovom festivalu u Sloveniji. Poprilično je drven, a prevodilačka dosetka sa Lili Marlen - umesto "Radovih pesmica" - nije najuspelija.

Dodaci:

Generalno, moglo ih je biti više, ali pošto za koji mesec stiže fanovski Special Edition, neću se buniti.

Šta imamo?

- sve trejlere,
- dokumentarac o Igoru Žarkoviću, koji nije ništa epohalno - bolje je delovao u fragmentima, kao deo Šejtanovog ratnika, nego ovako izdvojen i celovit.
- primer nastajanja jedne scene, prvo sa potom bez specijalnih efekata. Izabrana je scena u kojoj skinhedsi uleću u onu staru kuću, u kojoj čuči "talibansko zeleno čudovište". Prekratko za moj ukus, čekam najavljeni dokumentarac o nastajanju filma.
- priče o likovima iz usta glumaca koji ih tumače. Meni je ovo najbolji dodatak. Vrlo dinamično, informativno i zabavno. Ispovesti glumaca deluju iskreno, nema proseravanja kao u američkim "making of" shitovima.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

Zaista odlično izdanje. Prevazilazi dosadašnja domaća izdanja uz par izuzetaka (A2, recimo, gde postoje komentari reditelja i glumaca uz ceo film + making of, trejlere, itd.).

Jedva čekam Special Edition. To će zaista po mnogo čemu biti kapitalno izdanje između ostalog i zbog omaža članovima ekipe koji više nisu sa nama.

crippled_avenger

Evo par low-key linkova za download PLASTELINA

http://www.musicvangogh.com/video/plastelinspot.wmv
(ovo je sport in gory glory)

http://www.musicvangogh.com/video/plastelin.wmv
(ovo je vanity verzija spota samo sa bendom)

Kastor

Kupio DVD :D  - pogledao film  :roll: - poklonio... :lol:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

crippled_avenger

zstefanovic

Одгледао ,,Шејтана" на ДВД-у.

Смешана осећања.

КОНТРА

Са једне стране ме је душа заболела. Драматуршки изгледа као смушена прва рука. Гре'ота до Бога јединога што још рукицу-две не одрадише, јер је могао да се направи драгуљчић за извоз.

Такође, провлаче се и кемп-треш референце на гомили места, што било коме ван најужег гета омета гледање и уживање, и враћа га у утисак ,,сви ми знамо да је ово кобајаги". А кемп је увек смрт уметности и естетске уверљивости, њена декадентна и негледљива фаза (што су А2 супериорно доказали, остављајући масовну трауму у Србији).

Дакле, млади сценаристи напаћене отаџбине требало би да мање гледају осморазредно филмско ђубре, и да почну да мисле својом главом, коју, хвала Богу, имају.

ПРО

Са друге стране, импресиониран сам и усрећен креативношћу и продукционом зрелошћу целе екипе ,,Шејтана", коју заиста нисам очекивао.

Доказали су да се ово може урадити. Заиста неке ствари после овога неће бити исте, и ту је Димитрије у праву.

Има ту и бриљантних момената, занатске зрелости, концепата, решења, дискретних мудролија...

Ја ћу купити и друго издање (још ако успеју да реше драматуршке проблеме у завршном резу -- ојха!).

ЗАКЉУЧАК:  

Момци и девојке што стоје ,,Шејтана" заслужују сваку подршку. А филм обавезно погледајте.

П.С.

Успут, мислим да би у Београду могла да постоје најмање три креативна језгра која би у стабилној продукцији и са добрим сценаријима могла рутински овакве ствари да раде, а да ниво буде пристојан.  Али мислим да ћемо се дотле начекати, изузев ако чика Жељко не одради онај студио којим су нам претили.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

crippled_avenger

Ja smatram da je najbolje da se sve snage koje slično razmišljaju okupe oko jednog produkcionog centra u kome bi imali neke ozbiljne kolege sa produkcije i da rade zajedno. Naravno, da se dogovore oko toga ko šta i ko kada radi, i da se na bazi toga napravi ozbiljna produkcija koja bi mogla da ima prolaz na našim fondovima, a možda i na nekom stranom, i da tim putem može da spakuje dva celovečernja i dva kratka igrana filma godišnje.

Za to taman postoji gradski fond za prva dva fima i republički fond opšte prakse.

Ja sam ubeđen da, recimo, Steva može da dobije novac za sledeći film na republičkom Fondu, a 100 % sam siguran za gradski.

Plus, oba Fonda imaju budžet i za kratke filmove. A kratkometražna scena je takođe velika perspektiva, kako zbog mogućnosti pravljenja theatrical omnibusa, kao i zbog specijalizovanih festivala. Ti kratki filmovi takođe mogu biti ubedljiv showcase za mlade auitore.

Ti filmovi kao umetnička delatnost bi se radili kao ŠEJTAN, dakle na bazi entuzijazma i minimalnih honorara a tokom godine bi se neki novac zarađivao akcijama poput Van Goghovog PLASTELINA, nekih TV emisija, serija, i sl.

Vremenom bi nastala srpska varijanta Propaganda Filmsa.

I sa ovakvim akcijama i filmom na svakih šest meseci, ubeđen sam da bi se stvorila ozbiljna i samostalna scena a da bi onda stiglo i još para za UMETNIČKI deo delatnosti ovog kolektiva.

U suštini, čist entuzijazam zaljubljenika i mladih autora je doveo do toga da je žanrovski film, zapravo, u poslednjih desetak godina doživeo procvat bez presedana u našem filmu. Mi u poslednjih 10 godina, imamo ŠEJTANOVOG RATNIKA, TT SINDROM, kao i, hteli ne hteli, KROJAČEVU TAJNU i FLERT, koji su svi, što ne reći, materijal za Ghoulovu knjigu, a kojih maltene ima kao pola svih ostalih filmova snimljenih za njegovu knjigu u proteklih 50 godina.

To je velika stvar, i to je sve ostvareno u ovom ruglu i užasu od kinematografije.

Kastor

Da, to je apsolutno tačno. Ja mogu samo da laprdam o tome kako nije dovoljno, ali kada se pogleda predistorija to je korak od sedam milja.

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"Mi u poslednjih 10 godina, imamo ŠEJTANOVOG RATNIKA, TT SINDROM, kao i, hteli ne hteli, KROJAČEVU TAJNU i FLERT, koji su svi, što ne reći, materijal za Ghoulovu knjigu, a kojih maltene ima kao pola svih ostalih filmova snimljenih za njegovu knjigu u proteklih 50 godina.
To je velika stvar, i to je sve ostvareno u ovom ruglu i užasu od kinematografije.

ja, iskreno, u golom kvantitetu žanrovske produkcije kod nas u poslednjih 10ak godina ne vidim razloga za optimizam.
to što je nastalo MNOGO stvari nije dovoljno.
kvalitet njihov je jadan i neuporediv sa domaćim hororima iz 70ih i 80ih.
u odnosu na ono što su radili kadijević i marković, današnji srpski 'horor' je u debeloj dekadenciji (govorim i o dugometražnim i o kratkim filmovima), u par reči: DERIVATIVAN, NEOZBILJAN, POVRŠAN, TRIVIJALAN, BANALAN, LOKALAN, NEAMBICIOZAN, ISPRAZAN...
neki od mladih autora koji bi trebalo da budu nada za bolje sutra malo su bolje ZANATLIJE nego neki drugi, ali ja među njima nigde ne videh UMETNIKE koji imaju da kažu nešto stvarno vredno kazivanja i pokazivanja...
don't get me wrong: navijam za što više pružanja šanse, za sve inicijative koje će, makar na papiru, delovati optimistički, ali... ali... ako će potpisnici FLERTA, KROJAČA, ŠEJTANA pa i SINDROMA da budu nade za budućnost... ja sam skeptičan.

ti naši naslovi iz 70ih i 80ih izdržavaju probu vremena, to su odlični filmovi i danas, 20-30 godina kasnije – a većina gorepomenutog, iz zadnjih 10 godina, nije dobra ni DANAS!
https://ljudska_splacina.com/

zstefanovic

Хммм, овог пута се Дејан и ја слажемо скоро у свему. Огромна је разлика између старије генерације која је гледала ремек-дела Истока и Запада, одбијала епигонство и тежила ка свом личном оригиналном гласу, у односу на данашње генерације које су се нагледале ђубрета и стиде се да буду личности, камоли овдашње личности. (Једино што ја сматрам да су данашњи млади аутори заиста наде и да их не треба отписивати).

Елем, враћено на оно Авенџерево око продукције. Да, то је добра формула и изводљива. Али смислених сценарија недостаје, оригиналних а нискобуџетских.

У овом моменту, мислим да би једино "Пинк" могао да направи студио овде.

А забава и уметност су по мени синоними.

crippled_avenger

Plašim se da ne vidite šumu od drveta.

Nizak broj filmova o kojima Ghoul može da piše je proistekao iz nedostatka pokušaja da se pracvi horor a ne iz nedostatka kvaliteta.

Kvalitet svega je opao u odnosu na ono vreme. Neki filmski zanati su izumrli u međuvremenu. Ljudi su tada više radili i bili u boljem treningu. Svi filmovi svih žanrova su u ono vreme bili bolji, barem proporcionalno u odnosu na ovo što se danas radi. razlozi su brojni. Ima tu niz faktora. Film poput VARIOLE VERE je danas bezmalo neostvariv iz niza razloga od kojih su mnogi tehničke prirode.

Međutim, osnovna razlika je u tome što Marković, Kadijević i ostali nisu autori koje su otvoreno bave hororom i od njih ne možeš očekivati da će i sutra hteti da rade taj žanr, a od Mladena Đorđevića i Steve Filipovića to možeš da očekuješ. Niti će neko od njih otići da radi film praške škole, niti će otići da radi seriju VUK KARADŽIĆ.

E, u tome je razlika.

Čak i Zeka koji je krajnje neprincipijelan verovatno sad neće otići da snimi SPECIJALNO VASPITANJE.

Dakle, uspostavlja se jedan drugačiji kontinuitet žanra, pre svega na kreativnom planu. U ono vreme nije bilo ljudi koje je žanr zanimao, naročito ne na taj način.

Ubeđen sam da je kreativni plan najvažniji, a kvalitet
će doći sam po sebi. Sećam se kad sam bio na FDU, studentski filmovi moje generacije su izgledali neuporedivo bolji od prethodne generacije, a filmovi onih koji su došli posle nas, su bili još bolji od naših, a onda vidiš Vanju Čankovića koji još nije ni upisao FDU a režira kao da je bar druga godina. Dakle, kvalitet će nastati kroz rad.

Ono što je najvažnije to je da je ŠEJTANOV RATNIK pre svega, pošto je Steva raspoložen da operiše mimo korporativnih i glumačko-producentskih varijanti otvorio jedan jako ozbiljan kanal za razvoj stvari, i postoje ljudi koji su dovoljno zainteresovani da tim putem krenu što je još važnije.

Ghoul

ja 100% navijam za stvaranje tradicije žanrovskog filma u srbiji, i iz sveg srca želim da današnji žanrovski mladunci prebole svoje dečje bolesti i dosegnu (bar) zrelost koju su njihovi prethodnici (kadijević, pleša, gilić, marković, šijan...) ispoljili, ako ne i veću.

nečija životna posvećenost hororu bez poente meni, kao ljubitelju, ništa ne znači.
radije bih svakih 5 godina gledao po jednu (odličnu) LEPTIRICU ili VARIOLU, nego svake godine po jednu (očajnu) KROJAČEVU TAJNU ili čak i po jednog (osrednjeg) ŠEJTANA.

zstefanovic

Quote from: "crippled_avenger"Plašim se da ne vidite šumu od drveta.

Ја се плашим да ми време не дозвољава да овде будем јаснији. Отприлике исто мислимо о свему томе. (Моје примедбе су биле идејно-уметничке природе, тј. мало кукања због епигонства.)

Мислим да ја имам чак и више вере од тебе у нове генерације. Да сам продуцент, дао бих без размишљања следећи филм редитељу "Шејтановог ратника", па и "Кројачеве тајне" (немојте да ме увлачите у полемику око овог другог, слично мислимо о КТ), под једним условом: да сценариста буде професионалац.

При том не желим да кажем да редитељи не могу или не смеју да пишу (јер се то и не може раздвојити), већ да постоји један дубински аспект архитектуре филмског приповедања, који је врло тежак да се изведе од стране једног човека. Нарочито редитеља, нарочито млађег човека и нарочито у фантастици.

Ето, значи: бољи, специфичнији, личнији, аутохтонији сценарији. То је само била моја поента.

Само сценарио струку спашава итд. ;)

crippled_avenger

Upravo je žanrovska samosvest ono što smeta Ghoulu i to je negde razumljivo. Autori koji nisu horor geekovi,a to je veoma zanimljivo, horor elemente doživljavaju znatno ozbiljnije nego autori koji jesu, i u svetu horora se uopšte ne poigravaju. Njima je to što neko nekog zakolje zaista big deal, zaista ozbiljna stvar mora tome da prethodi, nije to šala.

Horor geekovima to jeste.

Srpski horor je, da parafraziram mišljenje Oscara Wildea, čini mi se o Americi, već zašao iz varvarizma (Kadijević) u dekadenciju, a da nikada nije dostigao stupanj civilizacije.

Mi u suštini nemamo svoj mainstram horor. Mi imamo svoj EXORCIST, dakle horor legitimisan kroz umetnički domet, i imamo svoj BRAINDEAD, eklektično ironizovanje žanra, a nemamo svog DRACULU.

E sad, to je problem sa kojim moramo tek da se suočimo.

Ja nisam siguran da mi do toga i možemo i da dobacimo dok ne nastane nešto što je srpski mainstream film sam po sebi.

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"Srpski horor je, da parafraziram mišljenje Oscara Wildea, čini mi se o Americi, već zašao iz varvarizma (Kadijević) u dekadenciju, a da nikada nije dostigao stupanj civilizacije.

Mi u suštini nemamo svoj mainstram horor. Mi imamo svoj EXORCIST, dakle horor legitimisan kroz umetnički domet, i imamo svoj BRAINDEAD, eklektično ironizovanje žanra, a nemamo svog DRACULU.

mislim da je ovo fraza koja lepo zvuči, ali ne znači baš mnogo.
odnosno, NIJE REALNO očekivati to što ti tvrdiš da nam nedostaje: mi smo suviše MALA kinematografija da bi čistožanrovski horor IKADA ovde bio mejnstrim.
uostalom, ni DRAKULA nije bio mejnstrim u usa 1932, pa ni u engleskoj 50ih i 60ih... već tek kad su ga se uhvatili bedem, i kasnije kopola.

dovoljno je to što smo imali mejnstrim reditelje koji su pravili mejnstrim horore i dobijali mejnstrim nagrade za njih.
bilo bi lepo kad bi žanrovska mlađarija od ovih mejnstrimaša naučila pokoju mudrost (a nije da se nema šta naučiti od starijih), umesto da odmah u startu kreće sa odbacivanjem, sa kempom i trešom i persiflažom i epigonstvom (inostranih) reciklaža.

crippled_avenger

Slažem se, ali upravo ono što deluje najjednostavnije je najteže napraviti. Kako uzeti nešto što je ozbiljno i napraviti ga svežim. Kada smo poslednji put gledali izrazito kvalitetatan seriozan horor iz neke kinematografije?

Srbi su u svemu, najbolji primer je sport, najveći majstori improvizacije i eskiviranja, tako da je ovakav horor potpuno adekvatan odraz te mentalitetske crte.

crippled_avenger

filmoljub

meni je ovaj film bio interesantan posto su likovi u njemu radjeni po stavrnim likovima koji su sa Stevom (rediteljem) isli u odeljenje u III Bg gimnaziji (u kojoj je film i sniman). Takodje je i lik profesorke latinskog radjen po liku tadasnje profesorke.. Kako sam sve te ljude poznavao, film me je bas razveselio i nasmejao.

crippled_avenger

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

...dok čekamo još informacija o ŠIŠANJU, evo nečega meni čudnog u vezi sa ŠEJTANOVIM RATNIKOM...

...naime, u rubrici VIDEO KUTAK u najnovijem broju TV NOVOSTI, recenzent se osvrće na domete filma IZVOR ŽIVOTA (THE FOUNTAIN Darena Aronofskog) i pohvaljuje "muziku Engleza Clinta Mansella, koji je inače uradio i muziku za domaće ostvarenje ŠEJTANOV RATNIK."

...HOW COME, pitam ja???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"...naime, u rubrici VIDEO KUTAK u najnovijem broju TV NOVOSTI, recenzent se osvrće na domete filma IZVOR ŽIVOTA (THE FOUNTAIN Darena Aronofskog) i pohvaljuje "muziku Engleza Clinta Mansella, koji je inače uradio i muziku za domaće ostvarenje ŠEJTANOV RATNIK."

...HOW COME, pitam ja???

Mansellova čuvena tema iz filma Requiem for a Dream je (nelegalno?) korišćena u traileru za Šejtana, toga sam se upravo setio... Možda se misli na to?
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

korišćenje te muzike u trejleru im je TOLIKO naškodilo, i ovde i kod stranih posmatrača na forumima, da stvarno ne znam ŠTA SU JEBENO MISLILI???!!! :x

Shozo Hirono

Quote from: "Ghoul"korišćenje te muzike u trejleru im je TOLIKO naškodilo, i ovde i kod stranih posmatrača na forumima, da stvarno ne znam ŠTA SU JEBENO MISLILI???!!! :x
Nisu mislili.....

crippled_avenger

crippled_avenger

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

...dete moga grada i baš komšija!!! :lol:
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

crippled_avenger

Kastor

Quote from: "crippled_avenger"
http://dobanevinosti.blogspot.com/2007/09/etvrti-tizer-za-ianje.html

:lol:

Svaka sličnost za stvarnim grudima i ustima je   fascinantna.

DušMan

Quote from: "crippled_avenger"evo i za DušMana nešto...
Zbun?

edit: ah! To je zato što merim dojke! Hoće čovek da zaglupavi od mnogo velikih sisa.  :D
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Man Of Steel

:shock:
Pa stvarno...
Nevinost je kod nas jos i relativna kategorija...
When ever you need hard center i will be there