• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zvezda koja je odlučila da nas napusti...

Started by KulFejs, 10-02-2005, 01:30:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PTY

An outcast star is zooming out of the Milky Way, the first ever seen escaping the galaxy, astronomers say.

The star is heading for the emptiness of intergalactic space after being ejected from the heart of the Milky Way following a close encounter with a black hole, according to Warren Brown, an astronomer at the Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics.
The outcast is going so fast – over 2.4-million kilometres per hour – that astronomers believe it was lobbed out of the galaxy by the tremendous force of a black hole thought to sit at the Milky Way's centre. That speed is about twice the velocity needed to escape the galaxy's grip, Brown said
This week.
"We have never before seen a star moving fast enough to completely escape the confines of our galaxy," he says.
"We're tempted to call it the outcast star because it was forcefully tossed from its home."

The star used to be part of a binary pair, waltzing with its companion star close to the rim of the black hole.
In this case, "close" is a relative term. The actual distance was probably about 50 times 150-million-kilometre distance between Earth and the sun.
As the two stars twirled around each other, they were pulled faster and faster towards the edge of the black hole, one of those monster drains in space whose gravity is so strong than nothing, not even light, can escape once it is consumed.

While the companion star was captured by the black hole, the outcast continued on its whirling path around its edge.
Objects go faster the closer they get to black hole and this star was probably moving at an extraordinary speed, perhaps as high as 20-million kilometres per hour.

That very speed, coupled with the speed of its twirling, sent the outcast zooming toward the edge of the Milky Way and beyond.
At this point, the outcast is about 180000 light years from Earth, in an outer region of the galaxy known as halo.

More information and images are available at:
http://www.cfa.harvard.edu/press/pr0505image.htlm

PS. S. ojha! spavaš li? Ili se igraš?   :lol:

KulFejs

Nego, cela stvar sa ovom zvezdom je tako uvrnuta. Dobro je što nas napušta. Zamisli da je krenula u posetu. LOL!

PTY

U pravu si!

Sem toga, šta je gubitak jedne zvezde kad imamo još trilke bilki na raspolaganju? I kakva nam vajda od zvezda, pitam te?

Mene lično više brine crna rupa... :(

S.

Zasto? Dovoljno si daleko od najblize.

As for the star, lepo je receno - prva koju smo videli. Ako budemo gledali malo bolje, sigurno cemo videti mnoge druge koje su na put posle ranije. I crne rupe isparavaju...

Lurd

Hmmm. Crne rupe i kvarkovi.

S, podseti me sledeći put kad budeš dolazila da te do smrti smorim da mi u sitna crevca ispričaš sve o ovim fenomenima.
My trees...They have withered and died just like me.

KulFejs

Pa neka otvori temu i u sitna crevca smori sve! Evo i mene interesuje, znam tamo i ovamo, ali ne baš u sitna crevca. A voleo bih.

PTY

Quote from: "S."Zasto? Dovoljno si daleko od najblize.

As for the star, lepo je receno - prva koju smo videli. Ako budemo gledali malo bolje, sigurno cemo videti mnoge druge koje su na put posle ranije. I crne rupe isparavaju...

Sigurnost koju obezbeđuje udaljenost nema sa time ama baš nikakve veze.  

Nego, stvari su rapidno napredovale od Openhajmera naovamo. Poslednja definicija koje se sećam tiče se  kolabiranja neutronske zvezde. Kvazari su još uvek pod znakom pitanja. O kvarkovima i kvarkletama da i ne govorimo.

Da ne ispadne kako te zloupotrebljavam na svim frontovima ali bila bih zahvalna za elaboraciju gore navedene vesti.

Pa još kad bi ista bila na materinjem jeziku...eh!
(Tvom materinjem jeziku, naravno.  :roll: )

S.

Na mom maternjem? Jesi li sigurna da ces to razumeti? :mrgreen:

OK, daj(te) ovde listu pojmova i cim uzmognem videcu sta mogu da uradim. Vidim, postoji osnova u znanju, pa da nadgradimo malo ;-)

PTY

Dakle; kako/zašto nastaju crne rupe?
I šta znači tvoja opaska kako eventualno "ispare"??
(reci da nije u pitanju kojekakva literarna sloboda... :(  )

Lurd

Ja nemam osnovu.

Najlaičkije moguće objasni, molim te:

1. šta su crne rupe?

2. šta su kvarkovi?

3. šta su kvazari?

4. kako plima deluje na čvrste materije?

Ja sve što sam znao o ovim pojmovima učio sam kao jako mali, a verujem da je astronomija od tada mnogo napredovala.

KulFejs

Lurde, jesi li mislio na plimsko istezanje?

Lurd

Oui. Ali i kad smo već kod toga, da nam se pojasni malo taj fenomen.

S.

Videla spisak muzickih zelja, OK bice.

KulFejs

Evo, pokušaću ja da objasnim plimsko istezanje.

Kada padaš sa zgrade od deset spratova, nogama na dole, pre nego što te ubije pad, iskusićeš plimsko istezanje, tj. tvoje telo biće istezano, jer su noge bliže zemlji(centru gravitacije) a glava udaljenija. Sada
misliš kako je to zanemarljivo malo zbog kvadrata
rastojanja i gravitacione konstante, ali veruj mi, da se
nalaziš u blizini tela velike mase, kao što je neutronska
zvezda ili, ne daj Bože, crna rupa, pad ne bi ni doživeo
do kraja. Plimsko istezanje, bi te u tom, slučaju,
razvlačilo takvom silinom, da bi ti kidalo meso, lomilo
kosti, svelo na poslovični superproteinski premaz iz
"Hiperiona" Dena Simonsa, pa bi, čak, i deo tvoje mase
prevelo u energiju, procesom anihilacije (u slučaju crne
rupe), jer bi i same elementarne čestice prolazile kroz
ovakvo istezanje. Gravitacija je tada ogromna i sile su
užasavajuće.

Samo se seti Šumejkera-Levi 9 koji se raspao na 40
komada, zbog plimskog istezanja Jupitera, i sručio na
gasnog giganta.

Nadam se da nisam bio nerazumljiv.

Lurd

Quote from: "Trol Witchdoctor"svelo na poslovični superproteinski premaz iz
"Hiperiona" Dena Simonsa

Endimiona Dena Simonsa.  :wink:

Nisi bio nerazumljiv, ali samo da razjasnimo. Telo se dakle kida samo zato što je jedan njen deo bliži centru (izvoru) gravitacije?

Kako to? Zašto to?

Lurd

(Inače, nikada, NIKADA se nisam zaljubio u Fall-From-Grace. Nekada sam bio blizu, ali na kraju ili ni u koga ili u Anu).

KulFejs

Pazi, javlja se razlika u potencijalima zbog sila na krajevima tela. Kao što, verovatno, znaš sila gravitaicije opada sa rastojanjem (kvadratom rastojanja, svejedno) tako da će, recimo, tvoje noge iz prethodnog primera, biti privlačene većom silom nego glava, jerbo su bliže telu velike mase(crna rupa) i samim tim njegovom centru gravitacije.

To ti je kao da te je neko vezao nogama za branik jednog automobila, ušima za drugi, a jedan od njih neznatno(odnosno znatno, što si bliže izvoru gravitacije) počne da ubrzava.

Kako se više približavaš crnoj rupi (koja je, inače, crna jer joj je gravitacija toliko velika da ni svetlost ne može da je napusti), ta razlika u prilvačenju bližeg i daljeg kraja tvog tela postaje sve veća, samim tim i potencijalna razlika je sve veća, pa se telo raspada, da bi na kraju, od prevelikih sila počeli molekuli da se raspadaju na atome, atomi na svoje elementrne čestice, i tada dolazi do anihilacije.

Sve ovo je trebalo da počnem da objašnjavam primerom meseca, i zbog pojave plime i oseke, zbog čega se pojava i zove plimsko istezanje. Elem, sam si tražio da se objašnjava na primerima čvrstih tela.

BTW, ni ja nisam obožavao Fall-From-Grace ali je 6KB, za razliku od Nameless One-a koji je 20 KB. Mislim da u igri i nije moguće imati romansu s njom. Nego, si čuo? Pukla Troika...  :(

Lurd

Kako nisam. I to ne samo da je pukla Troika, nego se Fallout 3 radi i paralelno za konzole. Veruj mi, osećao sam se gore i popišanije nego kada je Igi Pop "imao saradnju" sa Bregovićem. To je zastrašujuće, ravno najgorim i najcrnjim shemama ljudskog uma. Bio sam sav kao da imam igle pod kožom i strašno sam se uplašio kada sam čuo tu vest.

Ne znam sa kim je moguće imati romansu, osim onog ljubljenja sa Anom, ali možeš Raveli da priznaš da si zaljubljen u Grace.

Ovo za plimu mi je fascinantno i...fascinantno...

KulFejs

Da ne idemo više off-topic otvoriću temu u FRP, RPG, IGRE, MULTIMEDIJA Nazvaću je "propast razuma u igračkoj industriji", pa možemo i tamo da nastavimo o toj temi.

Mnogo šta iz nauke je fascinantno. Zahvaljujući mom jednom dragom prijatelju, provalio sam www.zpenergy.com, pa se ne skidam s njega.