• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

O zarezu i...

Started by S., 07-04-2005, 17:08:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

"ZGRADA najstarije pivare na Balkanu, izgrađene 1722. godine, pančevački "Vajfert", izgorela je u sredu gotovo do temelja, u požaru koji je izbio oko 16.10 časova. Povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta, na zgradi koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, neprocenjiva."

Moze li neko da mi razjasni, da li je izgorela zgrada koja je izgradjena 1722 ili je izgorela zgrada pivare koja je izgradjena 1722? Mislim, pivara mora da ima vise zgrada, ili ne?

milant

Quote from: "S.""ZGRADA najstarije pivare na Balkanu, izgrađene 1722. godine, pančevački "Vajfert", izgorela je u sredu gotovo do temelja, u požaru koji je izbio oko 16.10 časova. Povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta, na zgradi koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, neprocenjiva."

Moze li neko da mi razjasni, da li je izgorela zgrada koja je izgradjena 1722 ili je izgorela zgrada pivare koja je izgradjena 1722? Mislim, pivara mora da ima vise zgrada, ili ne?

Pa 1722 ta pivara je verovatno mogla da stane u 1 zgradu. Verovatno nije pravila vise od 200 litara piva, pa je mogla i u neciji podrum da stane....

S.

S.

Da, najverovatnije. Ali, svejedno, zar onda ne bi trebalo da stoji: "ZGRADA najstarije pivare na Balkanu, izgrađena 1722. godine..."?

milant

Quote from: "S."Da, najverovatnije. Ali, svejedno, zar onda ne bi trebalo da stoji: "ZGRADA najstarije pivare na Balkanu, izgrađena 1722. godine..."?
Da, na to nisam obratio paznju.
Ma sta sve mozes po novinama da procitas, i ko sve tamo pise tekstove vise je nego smesno....

IM

Ček' da probam, sujeta mi se najlakše probudi kad je pismenost u pitanju...

U prvi mah se i ne primeti, ali stvarno nije baš najjasnije. Apozicija "pančevački Vajfert" se odnosi na pivaru, dakle PIVARA bi trebalo da je izgrađena 1722 (ne nužno i dotična zgrada), pa je onda:

"ZGRADA najstarije pivare na Balkanu, izgrađene 1722. godine, pančevačkog "Vajferta", izgorela je u sredu...

Ali stilski, naravno, ne valja ni ovako. Bolje bi bilo:

"ZGRADA pančevačkog "Vajferta", najstarije pivare na Balkanu, izgrađene 1722. godine,  izgorela je u sredu...

E, sad, da li je pisac (da ne kažem novinar) baš to hteo da kaže...

Mada, ovako nam je barem preneo da je zgrada===pivara, barem u njegovoj svesti.