• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TAMNA ZVEZDA – Domaće SF/H priče

Started by Ghoul, 08-04-2005, 03:08:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dexa pantelejski

ovo srpsko drustvo za naucnu fantastiku ima CELA DVA clana?

bravo! :D

dexa pantelejski

Ma jeste, nego se ja kao po obicaju zaleteo. A i otkud znam znacenje meni nepoznatih skracenica kao sto je ABN... I tako to.

Smisao napada na Beograd ne postoji, jer napada nije ni bilo.

Da ne objasnjavam dalje. Vecina navoda iz teksta jeste preneto sa pomenute tribine, novinar (koji je inace clan redakcije pressinga) je samo izmiksovao stvari i to je to. Ja sam ruku na srce vishe napadao nishke izdavace (pre svega Prosvetu) i nishke lokalne ''velicine'' medjutim, to niko nije preneo. Ne pitajte zasto...

Boban

Hoćeš da kažeš da treba da verujemo tebi a ne svojim očima?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

dexa pantelejski

Obrni, okreni, ovaj topic je opet aktuelan. Stoga bi pametnije bilo da umesto sto se bavimo sa ABN-om neko malo kaye nesto i TZ i Pressingu, mislim ono: dobro je, nije dobro, grozno je, nije loshe... Ovo mi se svidja a ovo ne i tako to... Ako nista, verujem da bi autori voleli da cuju neko kompetentno misljenje o svojim remek (ne)delima. Eto.

dexa pantelejski

Hmmm... Ovo nije bas jasno. Hocete da kazete da ste u tekstu videli isto sto je video i ABN.

DA sam ja uvredio Beograd, Beogradjane, Lazu i njegove clanove? Ne mogu sa tim da se slozim...

dexa pantelejski

Osim toga, evo teksta, moze svako da ga procita pa da na osnovu toga formira svoje misljenje.

dexa pantelejski

Pomenuta je ''beogradizacija'' i slaba infomisanost ljudi iz prestonice o onome sto se radi van nje. Na zalost, to je istina. Mislim, u malo sirem smislu, ali to su vec finese.

Boban

Iskreno rečeno, ja nisam pročitao ni ABN-ov tekst ni tekst u Glasu, a nisam video ni Presing.
Kada bih se u životu oslanjao samo na ono što neposredno iskusim, sve bi mi bilo beskrajno monotono.

dexa pantelejski

iskreno receno, tu Vam dajem za pravo.

medjutim, ako niste procitali ni jedan ni drugi tekst koja je poenta ove polemike?

ja samo zelim da izgladim nesporazum. ABN ce verujem videti ovaj moj post gore pa ce imati sta da kaze na to i tu ce se sve verujem zavrsiti.

pressing mogu da vam posaljem preko dejana ili na kucnu adresu.

KulFejs

Quote from: "Boban"Iskreno rečeno, ja nisam pročitao ni ABN-ov tekst ni tekst u Glasu, a nisam video ni Presing.

Pa kako si onda došao do zaključka da je u tekstu bilo napada?

dexa pantelejski

uh, gadna stvar ovi forumi...

trebalo bi da spavam, ali ko me tero da idem u ''intelektualce''...

mama mi je uvek govorila da treba da budem neki fizikalac i tako to...

redovna sljaka, redovan san, zidarska salama i pivo pred zadrugu...

dexa pantelejski

nadjo malo crnogorske loze medj arhivom...

oce li neko?[/img]

dexa pantelejski

KulFejs

Dekso, opušteno... Ne može čovek da te prati sa tolikim brojem postova odjednom...

dexa pantelejski

ej, branka, branka... :D  :D  :D  :D  :D

dexa pantelejski

imam ovde u redakciji najbrzi net i zemlji, akademska mreza, samo pichi... malo da se pohvalim. shta ces...

ej, branka, branka :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

dexa pantelejski

ajd jos malo da popricamo pa da idem na burek.

mnogi su me pitali za strip pressing br. 6. Evo informacije. Novi broj izlazi do kraja sledece nedelje imace oko 80 strana na kusdruku, lajmovano kartonske korice u boji. Kostace 150 din.
Evo i sadrzaja

Naslovna strana – TONI FEJZULA
STRIPOVI

Tamo Duboko – MARKO STOJANOVIĆ, SRĐAN NIKOLIĆ PEKA
Čvor – MARKO STOJANOVIĆ, VLADA ALEKSIĆ
Marko Kraljević i 12 arapa – NEBOJŠA PEJIĆ
Hakeri – FRANO PETRUŠA
Big Fart Goodbye – TIHOMIR TIKULIN TICO
Vaskrs – ALEKSANDAR SOTIROVSKI
Kaiš stripovi – Ekologija, Shan doo, Bačić, Bubašvajber
Krakov, Krakov – ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ, EUGEN SLAVIK
Dok nitko ne gleda – GORAN SUDŽUKA
Svašta nešto – MILISAV BANKOVIĆ

ILUSTRACIJE

Saša Arsenić
Darko Pajčin
Jovan Ukropina
Vlada Krstić

TEKSTUALNI PRILOZI

Intervju - TONI FEJZULA
Strip fenomeni: SIN CITY – Rajko Radovanović
Intervju – MARK MILAR, priredio: Bojan M. Đukić
Strip klasici: TORPEDO – Goran Stevanović
Kasapnica ''Nasmejano jagnje'' - Bane Kerac KERCOVDIJA U GLUPOM,
dežurni kasapin: Dexa Pantelejski

dexa pantelejski

dexa pantelejski

mora idem, gul mi naredijo da se otreznim...
:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

Boban

Znači, ghoul je vladar iz senke niškog tržišta fantastike...

KulFejs

A taman sam se ponadao da će i sa nama da podeli tu brlju...

S07IW

Pozdrav za Dexa!

Mani se Abenedea, tesko da ces njemu nesto dokazati. Mislim da je on od onih likova koji vide stvari na neki svoj nacin, a onda u njima traze dlaku u jajetu.

Budi srecan sto te nije pritisnuo da stampas PRESSING i SP cirilicom. :D

Da se posvetimo lepim stvarima: novi SP! Konacno! Javi kad bude dostupan u BGD. Posebno me zanima ono "kasapljenje"  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:
Zivot je loman i krt, dok kazes trt, dodje ti smrt.

dexa pantelejski

Ej, pozdrav i za tebe Milose. Nema te nigde bre! Sta ima novo?
Ma ne berem brigu ja oko ABN nego isprva nisam znao o kome se radi pa sam malo emotivno reagovao.

Novi SP dobijes cim izadje postom. A ono kasapljenje imas na www.stripovi.com medju recenzijama.

Inace, bilo nekih ideja o stampanju SP u cirilici ali mi to bilo bezveze. Jes da sam sa strip vesti najuren kao masni cetnik i shovinista al mi je to malo bezveze.

dexa pantelejski

Tako je Bobane!  :roll: NIshko "trziste" SF-a je toliko razvijeno da planiramo da otvorimo tezgu na buvljaku. Ja cu prodajem figurice Halida Muslimovica i Kapetana Kirka a Gul ce sedi u obliznjoj blizini i iz senke ce mi dovikuje kad naidje murja.

S07IW

Xe, xe, nema nista - zivot, univerzum i sve ostalo (zezanje sa mojim poslovima i to mu je to)...

Procitao sam recenziju :!: - ako mene pitas i nisi bio previse surov prema B. Kercu (posebno kad se uzmu u obzir tvoje ranije kritike iz SV) :twisted:

Sto je najgore - ja se u potpunosti slazem sa svime sto si napisao... i opet cu da kupim i sledeci album koji izda. Neki ljudi nikada ne nauce. :x :x :x

Sto se tice cirilice - nemam nista protiv nje, niti bih imao nesto protiv da se domaca izdanja stampaju cirilicom, samo smatram pogresnim da te neko prisiljava i ubedjuje i ubedjuje i ubedjuje. A latinica nije losa ako se planira i distribucija u Hrvatskoj i sl.

Poz!
Zivot je loman i krt, dok kazes trt, dodje ti smrt.

otaku

Sto se prica tice, "Prodavac" Lidije Beatovic mi je najbolje legla. Duhovita je i, mada nema poseban zamajac u samoj radnji, vec je vise komentar na zateceno stanje, jako mi se svidelo sto se umornim tonom starog prodavca koji eto pretura po glavi svoje muke u poslovanju i sa musterijama, dakle sa jedne stolicice (ako zamislimo da on na njoj sedi), skenira ceo buduci svet kako ga pisac vidi, kao da, opisujuci radnje malog insekta, recimo buve na nekom balonu, opise ceo pogon na koji balon opstaje i koji nosi tog malog stvora, opisujuci malo da se veliko. To je pozicija koja mi prija kao citaocu, kad me pisac drzi na distanci od onoga o cemu je prica, zadrzava gromadu sveta koji je stvorio i ideja na kojima pociva za sebe, a pricu pravi od onoga sto se izmrvi i sto je uvek autenticnije nego da gromadu uvali po sred srede, a ti vidis da je oko nje prazan prostor, da leti u nekom vakuumu. Dzaba onda gromada.
Proooobaj da u glavi budes sam

dexa pantelejski

Hvala Bogu da je rasprava krenula u pravcu komentarisanja prica. Evo, da i ja kazem nesto, onako usput... meni se najvise svidela Otova prica "Intrigant" pre svega zbog nachina na koji je napisana. Mislim covek je stvarno dobar zanatlija i tu nema sta da se doda. A i sama prica kao takva je dovoljno zanimljiva i stilizovana da je stavim na mesto br. 1. Tu negde odmah iza nje bi isao Dimitrijev ''Krvavi peting'' koja je takodje prilicno interesantna, naravno i ''Prodavac'' Lidije Beatovic. Bakiceva prica je bila u prvobitnoj formi kao nekakva pesma, sve recenice bile su razdvojene pa smo posle to spajali u pasuse da bi moglo uopste da se odstampa (a da to ne bude na 10 strana). Moj licni animozitet prema poeziji, narocito prema onoj koja se pishe na ovim prostorima i aspolutno je u vecini slucajeva grozna, ucinio je svoje pa sam na ''Neoprosteno'' gledao kao na nekakvu poemu i nisam bio nesto odusevljen. ''Marica'' je korektno odradjena stvar ali licno sam sklon da mislim da autor ove price moze puno bolje. Dejanovog favorita Popivodu ili, ako se ne varam, Magistera Seta Silbija nisam uopste skapirao pa ne bi mnogo da komentarisem, not my cup of tea. ''Smrt je zarazna bolest'' jeste prica iz Ognjanovicevog zombi ciklusa gde je moj apsolutni favorit novela ZADUSNICE, i ja je kapiram kao jos jednu nadogradnju celog tog opusa koji ce nadam se ove godine konacno izaci u vidu knjige.
Na kraju, moja prica je ustvari nesto kao dopuna price koju sam slao na prosli konkurs ZS, produbljivanje mita o Ivanu Kosancicu, Boj na Plocniku, vile... Zelim samo da kazem da se ipak ne radi o ''srpskoj'' temi jer se paradoksalno radnja fokusira na turskog vojskovodju tako da se tema price moze opisati i kao ''turska'' sto takodje nije tacno jer u tome nije poenta svega.

Ghoul

nešto sam malo sređivao svoje hartije, pa nađoh da imam 1 extra primerak časopisa PRESSING br. 47, u okviru koga je izašao temat sa pričama domaće fantastike i horora, TAMNA ZVEZDA.

ovaj broj je urednik dexa odavno rasprodao, razdelio, odaslao časopisima i urednicima i kome sve ne, i u redakciji odavno više nema ni 1 jedini primerak za reprezentaciju (sem jednog, za arhivu).

pošto sam pročešljao svoju arhivu, ovo je definitivno poslednji primerak koji se uopšte nudi – po ceni od 200 din – pa ako nekoga to još zanima, javite se što pre na pm.
prednost ljudima iz niša, ili iz Bg (koji me mogu naći na Sajmu Knjiga uskoro), jer ovo radije ne bih slao poštom.
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Znači ljudi izbosne su low priority, čak i ako se pojave na Sajmu?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

money has no nation, as long as it's convertible!!!

Tex Murphy

Quote from: "Ghoul"money has no nation, as long as it's convertible!!!

Aj get voča sejin! Mi ubosni imamo KONVERTIBILNE marke!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

ne priznajem nikakve marke, pa makar bile i sa likom svetog tošeta proeskog!

evrići, dinari, eventualno dolari...

Ghoul

dexa je reorganizovao sajt časopisa PRESSING, i u okviru njega digao onlajn čitav sadržaj prvog i zasad jedinog broja specijala TAMNA ZVEZDA.
dakle, te priče su sada onlajn, ovde:
http://pressing-online.com/index.php/Kratka-prica.html

tačnije, onlajn je prvih 4, ostatak za koji dan.

kao što vidite, dexa je anticipirao emitor-dilemu 'papir ili e-verzija' tako što je sačekao da se proda i poslednji papirni primerak pre nego što je to sve metnuo na web.

uživajte svi vi koji do sada niste (mogli)!
:!:

Ghoul

Quote from: Ghoul on 22-12-2007, 02:20:00
dexa je reorganizovao sajt časopisa PRESSING, i u okviru njega digao onlajn čitav sadržaj prvog i zasad jedinog broja specijala TAMNA ZVEZDA.
dakle, te priče su sada onlajn, ovde:
http://pressing-online.com/index.php/Kratka-prica.html

istina, na kineskom su.
mora da je dexa i sajt kupio kod kineza:
http://pressing-online.com/

Boban

meni sve ovo liči kao još jedna zajebancija na račun napaćenog žanrovskog kružoka, a ti, Gule, saučestvuješ u tome.

Ghoul

sa kineskom verzijom presinga nemam ništa!

zapravo, nemam ni sa srpskom, već pet godina, otkako sam dexi gurnuo prst u oko.

Meho Krljic

Samo da bude jasno, ovo je japanski. I sajt je posvećen depilaciji.

Ghoul

meho, ne ruši mi koncepciju: kineski, japanski, ista stvar.
nije sad kao da govorimo o kinematografijama, pa da je razlika bitna.

zakk

Ti to kažeš samo zato što se depiliraš na brazilski.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.