• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BATMAN BEGINS

Started by crippled_avenger, 09-06-2005, 13:39:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lurd

A ja recimo uopšte ne razumem egzaltaciju Bartonom i stav prema tom čoveku kao da je pravi Filmadžija. Meni su njegovi filmovi skoro pa negledljivi (osim Bitldjusa), a neki i prelaze tu granicu. Čini mi se da gomila ljudi uzima zdravo za gotovo da je to neki bitan reditelj koji snima dobre i važne filmove.

No, za ovog Betnema napisaću kasnije šta mi se svidelo i zašto.
My trees...They have withered and died just like me.

Kunac

Vidi se da su Milosh & Ghoul ljudi od ukusa. Potpisujem ono što ste napisali... Ali mnogo je brate tri minus!
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

Quote from: "Lurd"A ja recimo uopšte ne razumem egzaltaciju Bartonom i stav prema tom čoveku kao da je pravi Filmadžija. Meni su njegovi filmovi skoro pa negledljivi (osim Bitldjusa), a neki i prelaze tu granicu. Čini mi se da gomila ljudi uzima zdravo za gotovo da je to neki bitan reditelj koji snima dobre i važne filmove.

No, za ovog Betnema napisaću kasnije šta mi se svidelo i zašto.

Dok Lurd kontemplira, samo jedan mali, malecki osvrt na opus gospodina Burtona.
Čovek je genije: it's as simple as that. Nolan mu nije ni do kolena. Zapravo, mislim da je Burton ugazio u Nolana kada je pre nekoliko dana izveo psa na šetnju.

Lurd

Posle ove briljantne Kunčeve obzervacije izgubio sam želju da objašnjavam bilo šta. Ako ikog zanima šta mi se svidja u betnemu, neka javi, pa će se potrudim.

Samo da kažem da nisam ni poredio Nolana i Bartona. I da kažem da Barton ne da nema veze sa genijem, nego teško da ima veze i sa umetnikom. To što on snima nisu filmovi, čovek treba da se bavi slikarstvom, arhitekturom ili dizajnom. Ne mogu filmovi biti samo lepe prazne slike bez ikakvog sadržaja. Nije mi jasno kako normalno zdravo ljudsko biće može da se loži na takve pretenciozne, isprazne, samodovoljne, ograničene kvaziumetnike, a kamoli da ih proglašava genijima. Koliko je to bezobrazno i kratkovido.

Samo da se podsetimo da bi reč genije trebalo da označava vrhunskog umetnika, koji svojim delima postavlja nove standarde i jasno odskače od ostalih. To je u filmu kategorija u koju su svrstavani Kurosava, Hičkok, Kapra, pa i neshvaćeni ili zalutali ekscesi tipa Milijus ili Karpenter. I ti tu svrstavaš...Tima. Bartona? Jeeeee....

Eto vam ga Barton, nosite ga. I njega i Finčera i Mana i Al Paćina i Tonija Skota i Edvarda Zvika i Kjubrika. Želim vam da ih gledate do kraja života.

Milosh

E, bas sam hteo da napisem nesto u stilu: da Nolan nije ni do kolena Bartonu, ali Kunac me preduhitri.

:lol:

edit: BATMAN BEGINS je slab i kada se posmatra nezavisno od Tima Bartona i prva dva filma.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Lurd"Posle ove briljantne Kunčeve obzervacije izgubio sam želju da objašnjavam bilo šta. Ako ikog zanima šta mi se svidja u betnemu, neka javi, pa će se potrudim.

a, ne!
ne može!
dokle ćeš više tim jeftinim fazonima da se izvlačiš?
te ne mogu, rano je ujutro, te ne mogu sad, kasno je, umoran sam, te mrzi me, te muka mi je, te povraća mi se, te pisaću sutra ('ako sutra dođe...' a ne dođe nikad), te pun sam emocija, ne mogu da se spuštam na nivo nižih bića koja bi da tu kao razumski analiziraju, te neću da seciram, bitan je doživljaj, te pisao bih sad al ne mogu zbog cunamija, srebrenice i đorđevića...

NE MOŽE!

oćemo - ili da ne umnožavam, ali evo JA oću - da od tebe JEDNOM vidim u detalje argumentovan stav-sud o nekoj oceni koju si ovde nečemu nalepio.

da čujemo - zašto je ovo najbolji betmen ikad?
https://ljudska_splacina.com/

sandman

Meni jedna stvar nije jasna: zbog čega svi od filmske interpretacije očekujete samo i iskljucivo Millerov Dark Knight Returns?

Iako je Millerov spin Batmana meni licno jedna od najzivotnijih obrada ovog lika bar tri cinjenice su ostro protiv takvog pristupa:

1) DK je revolucionaran strip koji je prerastao u novi pristup superherojima uopste ali je i davno prevazidjen

Nikog odavno ne zanimaju superheroski stripovi na semu Dark Knight racionalizacije. Mracne verzije drugih superheroja su bile IN jedno kratko vreme ali su odbacene jer su i bogu dosadile

2) Millerov Mracni Vitez je 0.001% od citavog Batman-opusa. Kvantitativno beznacajna interpretacija

3) Vec imamo Bartonov film koji je vrlo uspesno preneo Millerovu atmosferu

Ghoul

nijedna od tvoje 3 stavke nema veze sa smislom:
zabole me bre šta je IN a šta ne, šta je ko prevazišao a šta nije; isto tako to bacanje % kao nekakvog kriterijuma (99% batman comics cannot be wrong!) je puka budalaština, a ja najzad i ne tražim da mi neko PREPISUJE millera od pre 20 godina, samo kažem da je za mene betmen smislen jedino kao teški sajko za OZBILJNIM anger management i dr. problemima.

u stvari, dozvolite da iznesem 1 truizam: SVAKI kostimirani junak meni pije vodu SAMO ako je prikazan kao notorni sajko, jer svi ostali alibiji za nošenje tesnih trikoa, plaštova i gaća preko hulahopki su - SMEŠNI.

u 1930-im je to možda bilo OK, u 2005, meni barem - NIJE.

a to važi čak i za onaj nadobudni pokušaj 'modernizovanja' tih heroja u WATCHMENU.

sandman

Quote from: "Ghoul"
zabole me bre šta je IN a šta ne, šta je ko prevazišao a šta nije;

u 1930-im je to možda bilo OK, u 2005, meni barem - NIJE.

Kontradiktoran si u ove dve izjave. Prvo, ne zanima te ono sto ti je IN, ne pratis, osudjujes one koji prate a onda zameras sto je sve ostalo kao 1930

A zapravo nije. Strip je doziveo beskrajne revizije, modernizacije, razionalizacije

Samo sto ti ne pratis

A filmovske adapracije stripova se ipak prave za one koji prate stripove. Zar ne?

SVAKI kostimirani junak meni pije vodu SAMO ako je prikazan kao notorni sajko, jer svi ostali alibiji za nošenje tesnih trikoa, plaštova i gaća preko hulahopki su - SMEŠNI.

Film se ne gleda uvek samo zbog uverljivosti, nije to presudno. Koncepti bar 90% SF filmova su besmisleni, neostvarivi, neuverljivi i mogu se obarati kao takvi.

To je opste mesto. Zvucis ko zajapureni Boban na nekom od svojih krstaskih pohoda "otvaranja ociju"

Ja sam vise za pricu o FILMSKOJ uverljivosti, na nacin na koji je izlaze cripple avenger, npr

a to važi čak i za onaj nadobudni pokušaj 'modernizovanja' tih heroja u WATCHMENU.

Watchmen je imao svoj momenat. Davno je prevazidjen u svakom smislu, sem umetnicki, iako je to najmanji od svih razloga zasto je u svakoj enciklopediji stripa danas

Lurd

Ups. Samo da znate da to nije fol, nego se spontano desi. Ja stvarno osetim da ne treba tada da pišem, jer neću moći jasno da napišem šta mislim (kao da u drugim slučajevima mogu), a posle izgubim volju. Moraću da prestanem i to da govorim.

Želim samo da kažem da Betmen nije medju prvim strip junacima koje sam ja zavoleo. Prvi su bili Fantom i Mandrak iz Zabavnika, a onda je došao Strip Art. Na superjunake sam pao tek kasnije. Omiljeni su mi bili Spajdernem i Hulk, a koju godinu kasnije Dilan je preuzeo čelno mesto. Betmen je uvek bio tu, ali nikada nije bio moj. Voleo sam doduše epizode misterije kada čovek iz reke upeca svoj kaput ili slično, ali nikada mi nisu prirastale srcu, kao ni kasnije epizode, ali sam, doduše, voleo plašt i rukavice, pa sam se trudio da njih pravim (Nikada tako uspešno kao Stormovu odeću, doduše).

Elem, odgovor na pitanje zašto je ovo najbolji Betnem je daleko banalniji od neke očekivane elaboracije. Naime, bolji je zato što je najmanje loš. Nije neka novost reći da su ekranizacije Betnema slabe i u umetničkom smislu promašene.

Prva dva Betmena bave se više negativcima, lepom slikom i scenom nego samim junakom. U prvom filmu, takozvanom Bartonmenu, više ima Džokera nego Betmena, a akcije skoro da i nema. Drugi se bavi Fajferkom i Pingvinom, a problem u oba je previše kruti Kiton, kome brooding quality treba da da to što mi znamo da je to Betmen, a ne neko njegovo glumačko umeće. Priča u prva dva se odvratno sporo razvija, a najviše pažnje posvećeno je vizuelnoj kompoziciji kadra.

Sve što gledamo gledamo sa distancom, bez ikakvog emotivnog upliva ili mogućnosti identifikacije. Problem i prvog dela je što je Barton želeo filmom da učini reviziju stripske legende, za šta treba biti mnogo zajeban i lucidan igrač.

Treći je možda i ponajbolji, ali nikako ne ispunjava sve potencijale i opet postoji neka rediteljska distanca. Kao da i ovde reditelj veruje da sa super junacima ne mora da se trudi. Keri i nije naporan, ali je glavni junak opet previše loš. Taj film pati i od bolesti aktuelnog MTV trenutka, to jes' kao da je pravljen bez namere da traje. A i brate tu je negde počela manija snimanja akcije krupnim planovima, tako da vidimo da Betnem spasava jadničke tako što rukavica uradi ft, zid proleti, on pogleda desno, devojka vrisne,  neka crna mrlja se pojavi na ekranu, i junak stoji i govori curi "čuvaj se sledeći put".

Mislim da je i svima vama Begins bolji od četvrtog.

E sad, šta mi se svidja u poslednjem Betmenu. Pa. Najkraće rečeno, svidja mi se kako je napravljen. Svidja mi se jako školska režija i slepo poštovanje najopštijih rediteljskih i dramaturških kanona (puška na zidu), svidja mi se što nije pretenciozan na prvu loptu, što su glumci pod kontrolom, svidja mi se realistički pristup, svidja mi se što ima nindži, svidja mi se Liam Nison, svidja mi se rušenje, svidja mi se betnemov tenk.

Osim ovih nasumičnih detalja, svidja mi se kako su prirodno i lako preradjena opštepoznata Betmenova istorija (ubistvo roditelja, Džoker, Gordon).

Neverovatno mi prija nindža obuka i objašnjenje o plaštu. Možda ovo nije u suvo estetskom smislu kvalitet samog filma, ali mi se svidja što daje neke prave ratničke istine: prihvati svoju slabost i napravi od nje oružje, pobedi svoj strah i učini ga strahom tvojih neprijatelja. Otkinuo sam na autentični nindža savet "napravi predstavu, neka tvoji neprijatelji veruju da si više od običnog čoveka, širi mit". (I zato je, cripple, on meto plašt, meni je jasno kao dan u letnje podne u pustinji, ne mogu racionalno da rasudim da li je filmski dovoljno jasno ispričano)

Svidja mi se kompletna svedenost filma na nivo koji režiser može da kontroliše, a koji neće osakatiti film ili ga prevazići. Svidjaju mi se negativci. Generalno je malo akcije, ali to i ne mora da bude zamerka, pošto možemo da opravdamo time da je ovo prvi deo sage o početku.

E sad. Šta mi smeta. Previše je spor i na nekim mestima nepotrebno razvučen. Generalno mi ne smeta ova psiholigizacija (koja nije ista ona koja je šezdesetih uništila Holivud), ali, brate Nolane, ako si krenuo tim putem, imaj herca pa ga sifuraj do kraja. Ne treba na svakih 7,4 minuta da nas podsećaš na motivaciju. Istina je da fali humora (mada sam se slatko smejao na Vejnov monolog prilikom prvog susreta sa onom ribom).
Ne svidja mi se ni što negativci nemaju više prostora i što nemamo osećaj prave opasnosti, niti brige za junake.

I samo da razjasnimo da Milerov Betmen nije Jedini i Pravi Betmen, nego samo jedno od tumačenja i to vezano za odredjeni pop-kulturni period.

I hajmo još jednom i nadam se poslednji put. Nisam vrednovao Nolana, nemam taj poriv uopšte, niti mi se dovoljno urezao u svest da bih ga uporedjiao sa drugima.

A za Bartona mislim da savršeno paše jedan izraz koji koriste engleski sportski novinari za odredjeni tip igrača, izraz koji u dve reči sve govori, a to je overpaid underachiever.

Kunac

*Treći je možda i ponajbolji*

Da, da... Taj treći deo - pravi biser, dakako!

Išao sam u bioskop da ga gledam.... Davno to beše, ali sećam se svega kao da je bilo juče...

U redu ispred mene su sedele dve tinejdžerke, curice od petnaest-šesnaest leta. Negde na polovini filma, njih dve su počele da pričaju - verovali ili ne, jedna je  prepričavala drugoj šta se sve izdogađalo u epizodama pojedinih meksičkih serija. Mislim da je u to vreme bila aktuelna Zlobnica a.k.a. La Usurpadora sa Gabrijelom Spanić u dualnim ulogama: to je, znate,  ona serija o bliznakinjma - jedna je dobra k'o lebac, druga zla do srži; pa jedna radi drugoj o glavi i tako to...

Ali, da se vratim glavnoj priči...

Klinke su se baš raspričale - nisu baš bile preterano tihe - mlele su i mlele - k'o navijene. Opisivale su svaku scenu naširoko, do najsitnijih detalja: kako je bio obučen koji glumac, šta je ko kome rekao, da li je Gabrijela imala podignutu ili spuštenu kosu... U svakoj normalnoj situaciji, mislim da bi takvo ponašanje omladine kod mene izazvalo lakši epi napad - ali ovoga puta, njihovu konverzaciju sam doživeo kao pravi blagoslov - a koliko sam primetio, ni drugi se nisu bunili.

Ono što su one pričale je bilo trilion puta zanimljivije od onog što se odigravalo na ekranu... Dok sam posmatrao kao Val oblači svoj nabudženi bet kostim (sa sve bradavicama) - slušao sam sam ovaj "specijalni komentar" i tako uspeo da odgledam film do kraja.

Koristim ovu priliku da se zahvalim šarmantnim pričalicama!

FALA VI! POMOGLE STE MI DA PREŽIVIM! A ŽIVA BILA I GABRIJELA SPANIĆ! ŽENA JE PRAVA LAFICA! OJHA!

Kunac

Baš me zanima ko bi odneo pobedu u sledećem meču:

VS

Vrlo nezahvalno za prognozu, ali klasika je ipak klasika...

Lurd

Sve se ja to slažem.

Ali i takav treći deo je tri puta zanimljiviji od prva dva. Nego, reče ti da je bilo davno. Je l' si izašao tada iz te osnovne škole ili si zato bio fasciniran tinejdžerkama.

Jake Chambers

Kunče, promašio si godinu, Batman Forever je bio 1995, a dotična serija sa dotičnom Gabrijelom mnogo kasnije. Mora da su pričale o nečem drugom.

Nego da se vratim na temu:
Meni je iskreno najdosadniji prvi, a slijedi ga treći. Drugi valja samo zbog Fajferke, i to tek kad skine masku pred kraj filma, ili u sceni kada je Šišmiš mlatne, a ona kaže "How could you, I'm a woman!". Četvorka se da gledati zbog Silverstounove i Turmanove.
A Petica...ne znam. Izgleda da ću je ipak morati gledati.
Grr  8)
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Lurd

Ma gledaj, bre. Nije greota para.

Tex Murphy

Jes' vam fazon, poredite Bartona sa Nolanom koji je režirao TRI filma. I ja volim Bartonove filmove, ali Memento mi je vrh vrha nad vrhovima. Batman Begins je tu negdje sa prvim Bartonovim Betmenom. Ili je možda Bartonov za nijansu bolji jer nema Katie Holmes.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

I ovo nije petica. Prije će biti NULTI dio.
Genetski četnik

sandman

Ma ljudi, najbolji Batman (i Robin) svih vremena: :wink:

Inace, Mucke su pre neki dan na BCC-jevom sajtu izabrane za najbolji britanski sitkom! (Drugo mesto Crna Guja, peto Falicni Pansion, sesto Da Ministre, trinaesto Alo Alo, itd..)

http://www.bbc.co.uk/sitcom/winner.shtml
http://www.bbc.co.uk/sitcom/top11to100.shtml
http://www.bbc.co.uk/sitcom/

Loengrin

xflowy Hvala Sandman na sličici xflowy
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Tex Murphy

Alo Alo tek trinaesti? Bizarno. A prva dva mjesta - svaka čast. Koji god da je redoslijed.
Genetski četnik

Ghoul

SPACED 66-ti???!!!

What kind of a stupid moron fucking bullshit licking excrement vomit pus infanticide necrophiliac idiot cum-eating imbecile turd moron butt-fucking piece of crap list is this?

JEDINI sitkom koji sam s uživanjem gledo u zadnjih... neznamnijakolko godina!

...
nemam reči!

Kad bolje pogledam, vidim da je lista pravljena na osnovu glasova rulje.

Još 1 u nizu dokaza da demokratsko glasanje vodi samo u besmislice, i da je krajnje irelevantno.

WARLOCK

Konacno sam odgledao novog nindjaBetmena,razocarao sam se :x ,jedino dobro u filmu je kostimirani Batman,zar niste primetili u filmu dok se vozika batmobilom i prica  batmobilnim haha!  Glavni glumac mi vishe odgovara ulozi Supermana nego Batmana jer vishe lici..

Tex Murphy

Reprizirao sam Batman Begins. Dobar film. Ali gospođi Kruz bi trebalo zabraniti da se pojavljuje u filmovima (namjerno ne koristim riječ "glumiti").
Sutra repriziram Dark Knight, a sve zbog razloga koji će biti poznati za koju nedelju  :!:
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "Harvester"Reprizirao sam Batman Begins. Dobar film. Ali gospođi Kruz bi trebalo zabraniti da se pojavljuje u filmovima (namjerno ne koristim riječ "glumiti").
Sutra repriziram Dark Knight, a sve zbog razloga koji će biti poznati za koju nedelju  :!:

kladio bih se da ćeš za 'lazine' zidne novine (aka emitor) da pišeš overvju betmena!

inače, znam da sam u manjini, ali ja više volim kidmenkinu 'pojavu' nego li 'glumu' mnogih tih vaših 'glumica'...
8)