• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SLOBODAN MILOŠEVIĆ I JA

Started by Ghoul, 09-07-2005, 00:04:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Šta sam ja sam ovde propustio. Damn it, a yalgr mi je baš izgledao kao odličan sagovornik (pod izvesnim okolnostima).
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Agota

Quote from: Cedo Medo on 27-01-2016, 22:40:25
Slobo mi te volimo! Uokvirena fotografija Slobodana Miloševića, uz poruku "Veliki brat vas posmatra", okačena je jutros na fasadi zgrade koja se nalazi na uglu ulica Laze Telečkog i Mite Ružića u centru Novog Sada.http://www.alo.rs/resources/images/0000/031/193/sloba2_1000x0.jpg

GODINE RASPLETA
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Alexdelarge

PRODALI SMO SLOBU ZA 10,5 MILIJARDI $: Begović bio ključna figura pregovora, posle 20 godina odlučio DA ISPRIČA ISTINU

"Sve bih uradio isto onako kako sam uradio. Ništa ne bih promenio, ni tačku, ni zarez. Bila mi je čast da učestvujem u onome što sam smatrao, i danas smatram, da je bio interes zemlje", rekao je Begović.

Profesor Boris Begović bio je 2001. savetnik potpredsednika Savezne vlade Miroljuba Labusa i u tom svojstvu je učestvovao u pregovorima o punoj integraciji zemlje u međunarodnu finansijsku zajednicu. Prvi put je, nakon 20 godina, progovorio o tim pregovorima ekskluzivno za "Nedeljnik", i ispričao kako su preko njega američki zvaničnici slali poruke tadašnjem državnom vrhu. Dao je i najprecizniju računicu o tome koliko je Srbija dobila izručenjem Slobodana Miloševića i gde bi danas bila da se to nije dogodilo.

Pregovori o integraciji bili su, navodi on, "u potpunosti" uslovljeni hapšenjem Miloševića i njegovim izručenjem u Hag.

"Onog trenutka kada je podignuta optužnica, mislim da je svima trebalo da bude jasno da se nijedna američka administracija neće smiriti dok se on ne nađe pred tim sudom. Amerika je uložila svoju reputaciju delotvornog vladara planete, jedine preostale supersile kraja prošlog veka, u formiranje tog suda i njena reputacija bi bila narušena da se glavnooptuženi ne pojavi na suđenju u Hagu", rekao je profesor Begović.

Već od odlaska Miloševića s vlasti, navodi on, skrenuta je pažnja novim vlastima u Beogradu da "treba da izvršavaju svoje međunarodne obaveze, što je bio, navodi on, "eufemizam za saradnju sa Haškim tribunalom".

"Moji sagovornici iz Vašingtona, bilo da je reč o izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, bili su nedvosmisleni, da potpune integracije i željenog nivoa otpisa stranog državnog duga neće biti ako se Milošević ne izruči. Pominjane su i nove sankcije, u finansijskoj sferi, čije su konture već počele da se naziru. A američka administracija imala je sve potrebne poluge da ostvari svoje pretnje. Ili obećanja, u ovom slučaju", rekao je on.

Pritisaka, navodi Begović, nije bilo ali nije bilo ni dvosmislenosti.

"Meni je upečatljiv bio jedan detalj, pošto sam mirno i bez ikakve reakcije saslušao šta druga strana ima da kaže, pitao sam - zašto to govorite meni? Ja sam zadužen za ekonomska pitanja, ne za izručenje Miloševića. Dobio sam nedvosmisleni odgovor - upravo zato što ste zaduženi za ekonomska pitanja, u prilici ste da predočite onima koji odlučuju o izručenju šta će biti posledice po zemlju ako se to ne dogodi. Posle toga nisam imao više pitanja", rekao je on.

Na pitanje da li je Srbija prodala Slobodana Miloševića, profesor kaže da je odgovor da, mada to radije naziva razmenom.

"Da, mada bih lično radije upotrebio reč razmena, budući da je reč o kupoprodajnom odnosu. Razmena je nešto što je uobičajeno za racionalne ljude i države koje vode razboriti ljudi. Razmena je dobrovoljna, nije Srbija bila prinuđena, nije morala to da učini. Politička elita tog vremena donela je odluku, i to je bila odluka koja je uzimala u obzir sve njene dobre i loše posledice. U istoriji, a ovo jeste istorija, ništa nije neizbežno već je posledica odluka koje su doneli ljudi", rekao je on.

"Ne samo da je prodat, namerno upotrebljavam reč iz pitanja, nego smatram da je dobro što je prodat. Da li su uslovi te razmene bili pravični? Ako nisu, i dalje su bili uslovi, koje je nametao onaj koji je mogao, a Srbija na njih nije mogla da utiče. Bili su egzogeni, što bi rekli ekonomisti", rekao je on.

Na pitanje novinara da li bi okvirno moglo da se kaže da smo Miloševića razmenili za oko 6,7 milijardi dolara, Begović odgovara da je cifra veća.

"Vrednost te razmene se najbolje sagledava tako što se vrednuje sve što bi bilo propušteno da do razmene nije došlo. Koliki bi bili, žargonom ekonomista, oportunitetni troškovi? Ministarstvo finansija, naše, izračunalo je da bi direktni troškovi te vrste, zajedno sa finansijskim sankcijama koje su se opet pomaljale, bili oko 10,5 milijardi američkih dolara. Dakle, nije baš za šaku dolara. Indirektni troškovi bi bili daleko veći, to je gubitak u pogledu rasta BDP-a do kog bi došlo da razmena nije obavljena. U takvim okolnostima, prosečna godišnja stopa privrednog rasta od 2001. do 2008. godine mogla bi da bude najviše jedan odsto, umesto zabeležene 4,9 odsto. A to bi značilo da bi BDP u 2008. iznosio samo 13,7 milijardi evra, namerno prelazim na evre jer su postali jedinica mere u Srbiji, umesto 32,7 milijardi koliko je zaista zabeleženo. Taj jaz od 19 milijardi evra, e to bi bili indirektni troškovi odbijanja da se Milošević izruči Hagu, i to samo za prvih osam godina posle 2001. godine. Nije teško izračunati kako bi se taj jaz dalje uvećavao", rekao je on.

"Posle godina izolovanosti, Srbija je stala na noge, život je počeo da liči, bar što se finansija tiče, na život u nekoj uređenoj zemlji. Postao je - dosadan..."

Otišao je iz Savezne vlade neposredno posle završetka pregovora sa Pariskim klubom i donošenja zakona kojim se potvrđuje ugovor o konsolidacionom zajmu sa Svetskom bankom. Kaže da ništa ne bi uradio drugačije.

"Naravno da sam se preispitivao posle svega onoga što se odigralo, i u čemu sam učestvovao. Pogotovo prvih godina, nakon ubistva Đinđića i naravno smrti Miloševića. Serija 'Porodica', nedavno emitovana na RTS-u, podsetila me je na sve to i ponovo su usledila preispitivanja, sada sa 20 godina lične istorijske distance."

"Sve bih uradio isto onako kako sam uradio. Ništa ne bih promenio, ni tačku, ni zarez. Bila mi je čast da učestvujem u onome što sam smatrao, i danas smatram, da je bio interes zemlje. To je bio i ostao moj izbor. Ne interesuje me da li se s njim neko slaže ili ne, odlučnost koju sam u tom pogledu tada imao ostala je do današnjeg dana", rekao je on.

(MONDO/Nedeljnik)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Krsta Klatić Klaja

2001. prodali Slobu a 2005. ušli u EU fazon

Pa jasno sve, sem toga da je Begović posredovao. Đinđić u aprilu 2000. spomenuo "ponudu".
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Slobodan Milošević, ja i unuk Slobodana Miloševića:

Dačić predložio unuka Slobodana Miloševića da bude uključen u GO SPS-a 

Mislim, nije dete krivo, da se razumemo, ali sladak je ovo Deja Vu pogotovo što se sin zove po ocu.

dark horse

Ali, nekako je svakom dobronamernom građaninu krivo što nije još žešći deja vu, da se zove po dedi.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

dark horse

Inače, pitanje za Mehu: ako mali nije kriv što je deo "crvene buržoazije", i što ta buržoazija uopšte i postoji u ovoj zemlji, ko pa jeste?

Klasičan srpski odgovor drugosrbijanaca na ovo pitanje:
https://www.youtube.com/watch?v=QuT-VsAl2w8

Klasičan srpski odgovor prvosrbijanaca na ovo pitanje:
https://www.facebook.com/watch/?v=951875562910908

Meho Krljic

Quote from: dark horse on 18-07-2023, 03:01:24
Inače, pitanje za Mehu: ako mali nije kriv što je deo "crvene buržoazije", i što ta buržoazija uopšte i postoji u ovoj zemlji, ko pa jeste?

Pa onaj narod koji, kao i svaki drugi, ima vlast kakvu zaslužuje.

dark horse

Imao je i rumunski narod, pa su završili sa tom bagrom krajem osamdesetih. I ušli u EU. Sa istim remote šefovima.

Obiđoh Rumuniju pre neki dan. Reka koliko hoćeš, sve čiste i pijaće, nisu ubačene u cevi kao naše.

Bilo me je baš sramota. Bukvalno smo najgori.

Meho Krljic

Pa šta ja drugo pričam decenijama? Ali ispada nekako da se mi BAŠ ložimo na mitologiju i apstraktne nacionalne vrednosti, više nego na čistu vodu i, jelte, nezagađenu prirodu pa eto, gomilamo oružje i spremamo se na rat da bismo sačuvali mir.

dark horse

Pa, srećno nam bilo sa ratovanjem. Meni ne deluje da će to proći, ali, eto, kad je prošlo blokiranje demokratske vlasti u izvršnoj vlasti i ubistvo Đinđića posle, verujem da se oni nadaju da će i to da im prođe. Iako nije baš dobro prošlo prošli put.

S obzirom da Andrej Vučić menja Borku Vučić (gle, koja koincidencija, čak i isto prezime!) ja sve verujem da će to tako nekako da završi, sa nekom džombom nasred puta.

Meho Krljic

Nismo mi još ni onaj rat završili, evo Šapić kaže "Време је да се коначно открије и обележи место где почива генерал Драгољуб Дража Михаиловић. То је дуг нашим прецима, а обавеза будућим поколењима."

dark horse

Da li će neko mesto biti obeleženo kao Dražin grob stvar je isključivo političke volje, a ne istorije i činjenica. Da se htelo, odavno se moglo.

Eno, rumuni prodaju dvorac Bran kao drakulin zamak, atrakciju za turiste, a pravi zamak razrušen na vrhu planine, tamo niko i ne ide, niti ima šta da se vidi.

Truba

kod nas kad god se spomenu dražini koljači drugih naroda
dežurni filozofi napomenu da su njegovi više srba pobili nego hrvata i bosnjaka

pa gdje su sad obitelji tih pobijenih srba u režiji dražinih četnika da prosvjeduju
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Meho Krljic

Pa tu su, bune se, ja sam iz tvita jednog od njih i video da se Šapić, jelte, bavi ovim pitanjem. Čak su 2015. godine na odluku suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića kritički reagovali i tadašnji ministri, Ivica Dačić, Nebojša Stefanović (aka Slina), dakle ljudi koji su i sada u ovom režimu, uz reakcije Čede Jovanvića, SUBNOR-a itd. Ali fakat je da je sadašnja vlast izašla iz četničkog, jelte, šinjela. Vučić nije bio član Srpskog četničkog pokreta, ušao je u SRS tek par godina kasnije, ali jeste bio brlo blizak Šešelju pa onda to nekako povlači za sobom ljubav prema Draži. Šapić je tu, jelte, u teoriji veće iznenađenje jer je on bio u Demokratskoj stranci u vreme kada se politički aktivirao, ali, eto, i on je očigledno sklon četnicima...

dark horse

Ma, svi su oni izašli ili ulaze pod četnički šinjel, kako im je frka za glasove. Udvaraće se malo i monarhistima, pa feminiskinjama, pa vanzemljacima i tako redom, gde procene da se trenutno najjeftini glasovi najlakše prodaju za lažna obećanja.

Nema od toga nikakve bojazni, kad je stvarna politička volja da se otkrije Dražin grob nula. Pa nisu ludi crveni da predaju vlast četnicima za sva vremena. Videli su koliko su se zajebali u Hrvatskoj.

Meho Krljic

mac

A ja mislio on se povukao još pre desetak godina.

Meho Krljic

Bio čovek u vlasti sa SNS-om sve vreme. I sada je.