• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Hellblazer diskusija, Q&A...

Started by Rogan, 07-08-2005, 01:53:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alex

Jednu stvar treba razjasniti: konzumentu stripa uopšte ne mora da bude važno da li je strip piratski ili legalan. To njega u principu ne zanima i on čak ne mora da zna da li izdanje koje je kupio ima legalna prava ili ne, niti treba time da se zamara. Piraterija jeste problem izdavača i države a običan narod ima dovoljno svojih problema koje im neće rešiti ni izdavači a bogami ni država koja je sa svojim nametima uglavnom izvor problema. Tako da čitaoci ne treba da lupaju glavu oko toga, a u ovim forumima treba da ćaskaju ljubitelji stripa a ne izdavači. Oni mogu da organizuju zvanične sastanke ako treba nešto da rasprave ili dogovore.
  Ljubiteljima stripa je pre svega stalo da strip izdanja ima što više, jer ih kod nas ima jako malo, pa su samim tim i piratska izdanja dobrodošla. Niko od strip pirata se od te vrste piraterije neće obogatiti, jer su tiraži 200-300 komada, što je simbolično, a i oni se teško, odnosno dugo ili jedva prodaju. Ovi kršioci zakona samo čine uslugu nama strip fanovima i stičem utisak da im je to i glavni cilj. Ko želi da namlati lovu ne bavi se izdavanjem stripova ovde i sada.
 Naravno pravo legalno izdavaštvo treba podržati. Broj stripova koji se
izdaju u svetu, a kod nas ne, je ogroman. Ne vidim razloga da se izdavači preklapaju. Ili ako hoćete, pirati i izdavači. Stvar je fer pleja da pirati svojim izdanjima ne kvare planove legalnima. Odnosno da ne budu najgrublji vid nelojalne konkurencije. Mislim da je slučaj 100b slučajnost i da ti tipovi verovatno nisu znali da će se BP pojaviti sa svojim programom. Ako nisu budale, jer cilj pirata je da ostane u senci a ne da nekom gura prst u oko.
 Kad kažem da zvanično strip izdavaštvo trba podržati ne mislim po svaku cenu. Da li se neko seća da je Dnevnik 90-ih ponovo pokrenuo svoja izdanja LMS, ZS i Strip zabavnik, ali sa kriminalno lošim stripovima. Izašla su naravno samo 2-3 broja. Da li bi ste vi, čitaoci, svojom kupovinom, pre podržali tako nešto ili piratskog Torgala, Astera Blistoka, DŽeremaju, Bluberija, Kalvina i Hobsa, Sendmena...?[/b]
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Duh_koji_hoda

Quote from: "alexts"Jednu stvar treba razjasniti: konzumentu stripa uopšte ne mora da bude važno da li je strip piratski ili legalan. To njega u principu ne zanima i on čak ne mora da zna da li izdanje koje je kupio ima legalna prava ili ne, niti treba time da se zamara. Piraterija jeste problem izdavača i države a običan narod ima dovoljno svojih problema koje im neće rešiti ni izdavači a bogami ni država koja je sa svojim nametima uglavnom izvor problema. Tako da čitaoci ne treba da lupaju glavu oko toga, a u ovim forumima treba da ćaskaju ljubitelji stripa a ne izdavači. Oni mogu da organizuju zvanične sastanke ako treba nešto da rasprave ili dogovore.
  Ljubiteljima stripa je pre svega stalo da strip izdanja ima što više, jer ih kod nas ima jako malo, pa su samim tim i piratska izdanja dobrodošla. Niko od strip pirata se od te vrste piraterije neće obogatiti, jer su tiraži 200-300 komada, što je simbolično, a i oni se teško, odnosno dugo ili jedva prodaju. Ovi kršioci zakona samo čine uslugu nama strip fanovima i stičem utisak da im je to i glavni cilj. Ko želi da namlati lovu ne bavi se izdavanjem stripova ovde i sada.
 Naravno pravo legalno izdavaštvo treba podržati. Broj stripova koji se
izdaju u svetu, a kod nas ne, je ogroman. Ne vidim razloga da se izdavači preklapaju. Ili ako hoćete, pirati i izdavači. Stvar je fer pleja da pirati svojim izdanjima ne kvare planove legalnima. Odnosno da ne budu najgrublji vid nelojalne konkurencije. Mislim da je slučaj 100b slučajnost i da ti tipovi verovatno nisu znali da će se BP pojaviti sa svojim programom. Ako nisu budale, jer cilj pirata je da ostane u senci a ne da nekom gura prst u oko.
 Kad kažem da zvanično strip izdavaštvo trba podržati ne mislim po svaku cenu. Da li se neko seća da je Dnevnik 90-ih ponovo pokrenuo svoja izdanja LMS, ZS i Strip zabavnik, ali sa kriminalno lošim stripovima. Izašla su naravno samo 2-3 broja. Da li bi ste vi, čitaoci, svojom kupovinom, pre podržali tako nešto ili piratskog Torgala, Astera Blistoka, DŽeremaju, Bluberija, Kalvina i Hobsa, Sendmena...?[/b]

Hm, ali problem je sto su se pirati u poslednje vreme malo ubezobrazili, pa su malo poceli da nabijaju cene izdanjima za koja ne placaju prava i koja su uglavnom onako poprilicno jadna, cast izuzecima... Btw, ja sam bio za pirate pre par godina, ali danas kad su se stvari malo noramalizovale i kad bar po mom misljenju strip trziste pocinje da raste, iako je to minimalan porast, smatram da to polako treba suzbijati. Mada cu i dalje kupiti po nesto i njihovo sto me interesuje.

kraken

Ja imam dobar deo piratskih izdanaj (dakle sve nabrojane-"piratskog Torgala, Astera Blistoka, DŽeremaju, Bluberija, Kalvina i Hobsa, Sendmena" :) ali sam resio da vise ne kupujem pirate iz jednog razloga-kvalitet. Dobar deo piratskih stripova sam zamenio originalnim izdanjima ili se tek spremam tako da je ta kupovina bila bacanje para. Naravno zamenjujem jer su pirati uvek c/b i neretko na krs papiru, u manjem formatu od originala i uopste nisu bas reprezentativnog karaktera.

Kada uporedim npr. tornjeve u piratskom izdanju i ono sto marketprint izdaje odmah me prodje zelja da se zalecem i opet kupujem neko piratsko izdanje.

dexa pantelejski

Apsolutno se slazem sa ocenom da citaoce ne treba da briga da li je izdanje piratsko. Stavishe, mnoga piratska izdanja su tako odradjena da to i ne moze da se provali. Imaju impresum u kome su nabrojani urednici, saradnici itd, adresu, br. telefona cak i ISBN broj! Sto se kvaliteta tiche, 2/3 pirata koje posedujem su ODLICNOG kvaliteta, tu bi mogo istaknem BATMAN BLACK AND WHITE, SANDMAN, KORTO MALTEZE: MLADOST itd, pojedine epizode DILANA DOGA i ZAGORA...

Citaoc je zadnja karika na lancu i on dobija gotov proizvod. To da li je neko platio prava ga u osnovi ne zanima, zanima ga kvalitet.

Eto, mnogi ovde citaju ZNAK SAGITE, da li je ikom palo na pamet da cima Bobana i pita ga da li placa prava stranim autorima? Da li placa prava za ilustracije koje objavljuje? Da li isplacuje honorare domacim autorima?

Totalno je nebitno da li cete dobiti pozitivan ili negativan odgovor na sva tri pitanja. Tesko da ce vam i u jednom i u drugom slucaju to pokvariti draz citanja.

dexa pantelejski

Mala ispravka...

Naime, preterao sam kad sam rekao da MNOGI ovde citaju ZS. Pravilnije je reci da NEKI citaju taj casopis, a mali broj tih nekih i PISHE za njega.

Alex

QuoteNaime, preterao sam kad sam rekao da MNOGI ovde citaju ZS. Pravilnije je reci da NEKI citaju taj casopis, a mali broj tih nekih i PISHE za njega.

Bojim se da posle 97-e i Noci u samotnom oktobru nisam kupovao Bobanova SF izdanja, a on je verovatno zbog pada prodaje i proredio s izdavanjem. Sto se tiče samog časopisa ZS posle prva dva broja, davno izdata, nisam imao prilike da ga čitam. Ko zna, jednog dana sa više vremena i novca. Mada, da se sada pojavi stari dobri ALEF ne bih mogao da odolim. A da li su mlađi članovi ovog foruma čuli za Bobanov PERPETUUM MOBILE? To je bila super stvar - besplatan časopis za SF. U svakom slučaju, naš domaćin je uz ZŽ 1 od prvih privatnih izdavača SF-a. Ma šta mislili neki na nekim drugim sajtovima. Nije mi samo jasno, zašto on za sebe često kaže- sad kad sam postao javna ličnost- kad je to bio odavno. Valjda ironično.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Nedostajuca epizoda u prvom HB... ovo je pojasnjenje za Drima, jer mu je ocigledno promaklo na drugom mestu a ne prestaje da kuka oko toga kao da mu je neko prodao pantalone bez jedne nogavice.
Ta epizoda nece ostati neobjavljena, vec se planira jedan specijalni trejd koji nikada nigde nije izasao u kome ce biti ta epizoda i jos neke direktno i indirektno povezane sa njom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alex

A hoće li biti čudovišta iz močvare (The Swamp Thing)? Da li je planiran za neko sledeće kolo? xptit