• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Brus Li u mostarskom gnezdu!

Started by Ghoul, 14-09-2005, 01:56:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

The martial arts legend Bruce Lee is to be honored with a statue in the southern Bosnian city of Mostar, as a symbolic protest against ethnic division, local authorities said. Bruce Lee was chosen as a hero that all ethnic groups could relate to, in a city that was nearly destroyed during the fierce fighting between Croats and Muslims during Bosnia's 1992-1995 war and that remains bitterly divided.

City authorities have given the green light for the statue to be built, following a proposal made two years ago by a local association, the Urban Movement of Mostar, Zdravko Culjak, head of Mostar's planning department, said.

The life-sized bronze statue of the Kung Fu cinema icon is to be placed in a city park within the next few months.

Lee starred in a string of hugely successful martial arts films, Fists of Fury, Enter the Dragon, The Chinese Connection and Return of the Dragon, in the early 1970s, but died at the young age of 32, in 1973.

The Mostar city administration has been unified under international pressure but ethnic divisions remain. Following the war both ethnic groups erected monuments and renamed streets after heroes of their ethnicity. At a time when politics and ethnic ideology have occupied and poisoned everyday life, we want to show that there are true values that have nothing to do with politics, the Mostar association earlier said of the initiative.

It would also be a reminder of our childhood dreams of a just world where crude physical force does not matter, but skill, speed and the will to fight for justice does.
https://ljudska_splacina.com/

DušMan

Zar to nije vec postavljeno u Mostaru?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

WARLOCK

citao sam vec o tome,tek to treba da postave to je samo bajka,mozda da privuce paznju vanzemaljcima :evil: .. ljudi sa Mostara mora da su videli duha Brusa Lija pa nekako ih nateralo da podignu spomenik..
Brus zivi,zivela legenda!

Ghoul

a evo brusa lija izbosne:

The statue in Mostar carried a special meaning for its organizers and the people of Mostar since "The city witnessed fierce fighting between rival ethnic factions in the 1992-95 war. It remains split with Bosnian Muslims, Croats and Serbs still deeply divided. Lee was chosen by organisers as a symbol of the fight against ethnic divisions. "This does not mean that Bruce Lee will unite us, because people are different and cannot be united and we will always be Muslims, Serbs or Croats," said Veselin Gatalo of the youth group Urban Movement Mostar. "But one thing we all have in common is Bruce Lee." Unfortunately, it didn't take that long for dinks to disgrace the statue. Only hours after the unveiling vandels stole the nun chuk from the statues right hand. "Once again we've shown what Balkan savageness is!" lamented another in disbelief.

:!: oh, boy, oh boy, those bosnians - they crack me up every time! :D

Truba

hercegovci u ovom slučaju  :arrow:

i naravno neko mu je odmah maznuo nunčoke (ak se tako kaže)
:arrow:  :arrow:  :arrow:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

Quote from: "Truba"nunčoke (ak se tako kaže)

Mislim da se ovaj čovek, ova...Truba ovim definitivno dikvalifikovao sa bilo kakvih ozbiljnih rasprava o filmu na ovom forumu.
My trees...They have withered and died just like me.

Ghoul

Quote from: "Lurd"
Quote from: "Truba"nunčoke (ak se tako kaže)

Mislim da se ovaj čovek, ova...Truba ovim definitivno dikvalifikovao sa bilo kakvih ozbiljnih rasprava o filmu na ovom forumu.

sta, tek sad?

joooj, lurde, da nisi i ti izbosne? :twisted:

Lurd

Ma daleko od toga! Samo hoću da kažem da preko svega može da se predje, ali preko ovakve ignorancije - NIKAD!!!

Sreća za njega da je faza umro, jer bi ga sada živog odrao.
My trees...They have withered and died just like me.

Jake Chambers

Moram da se slozim s Komijem u ispravci da su u pitanju hercegovci, a ne bosanci. Ajd sto mene boli djon sto si ti napisao bosanci Gulo, ali veruj mi da bi te 'ergegovci odrali za to.

Kako god, citam, gledam i ne verujem. Majke mi. Nista blesavije u zivotu skoro da video nisam. Podseca me na onu anketu medju leskovackim ciganima u kojoj pricaju sta sve znaju o Liju...:lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Ghoul

Quote from: "Jake Chambers"Ajd sto mene boli djon sto si ti napisao bosanci Gulo, ali veruj mi da bi te 'ergegovci odrali za to.

Ma nije nego – ajd sad izmislite još 6 novih nacija u toj jebenoj Bosni! Ko da nije dovoljno što su izmislili bosansku naciju (eto, i gradonačelnik Mostara Muslimane tretira kao narod jednako kao Srbe i Hrvate. Voleo bih da vidim da li bi neko negde kazao npr. 'U ovoj sredini žive Srbi, Albanci i Katolici' itsl.) !
Za mene su to ista govna, a koga zanimaju finese, nek po njima prebire i nijanse razlučuje.

Truba

zar sam ja ikad bio ozbiljan  :arrow:
elem... kod naske se to zvalo čoklje  :arrow:  :arrow:  :arrow:

daklem razlika između ere i bosanca je kao razlika između hm... :arrow:   :idea: sandžaklije i srbijanca niže ibarske magistrale  :idea: ne ne loše poređenje  :arrow:

ustvari kad bolje razmislim nema adekvatnog poređenja  :arrow:

:arrow:  :?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Izitpajn

QuoteMa nije nego – ajd sad izmislite još 6 novih nacija u toj jebenoj Bosni! Ko da nije dovoljno što su izmislili bosansku naciju
A kako bi ih ti zvao? Možda Turci?

Quote from: "Jake"Kako god, citam, gledam i ne verujem. Majke mi. Nista blesavije u zivotu skoro da video nisam. Podseca me na onu anketu medju leskovackim ciganima u kojoj pricaju sta sve znaju o Liju...
Da prostiš, meni čitava ideja ima smisla. Ovo mi izgleda kao krik očajnika koji se htio dobro sprdati s s cijelim tim teatrom apsurda koji se zove Bosna.

Inače, Veselina Gatala se moglo upoznati u Pazinu na Danima fantastične književnosti zadnje dvije godine.

Jake Chambers

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Jake Chambers"Ajd sto mene boli djon sto si ti napisao bosanci Gulo, ali veruj mi da bi te 'ergegovci odrali za to.

Ma nije nego – ajd sad izmislite još 6 novih nacija u toj jebenoj Bosni! Ko da nije dovoljno što su izmislili bosansku naciju (eto, i gradonačelnik Mostara Muslimane tretira kao narod jednako kao Srbe i Hrvate. Voleo bih da vidim da li bi neko negde kazao npr. 'U ovoj sredini žive Srbi, Albanci i Katolici' itsl.) !
Za mene su to ista govna, a koga zanimaju finese, nek po njima prebire i nijanse razlučuje.

Znaci Gulo ispadas gluplji no sto covek sanjati moze. Razlika izmedju Bosanaca i Hercegovaca nije u jebenoj naciji, vec u regiji. Svi hercegovci, bili oni Srbi, Hrvati ili muslimani, isti su svi. U sustini. Isto tako i Bosanci. I jos jednom, ovo nema veze s nacijom. Vise je fazon (i ne mogu da verujem da moram to da ti objasnjavam) kao sumadinci i vojvodjani... bla bla bla... mislim stvarno :roll:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!