• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

EXORCISM OF EMILY ROSE

Started by Kunac, 30-10-2005, 03:03:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

...Emily... nije odličan film, čak se ne bi moglo napisati ni da se radi o vrlo dobrom ostvarenju. Ipak, gledljiv je i ima par momenata vrednih vaše pažnje - a to nije malo, imajući u vidu oseku kvalitetnih naslova.
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Hallmarkoidna verzija vrlo zanimljive price. Detaljnije, znate vec gde...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

WARLOCK

Meni sasvim je dobar vredi gledanja,ima dobrih shock scena neki su skocili haha! Mnogo bolji od prethodnog exorcista i ubedljivija prica po tome sto je istinita.Verujem u tu pricu  :D

WARLOCK

ako zelite da saznate vishe o Emili Rouz i da vidite pravu njenu fotografiju,bas je bila lepa ala lici na onu glumicu.Tu je vise prava prica nego u filmu.
http://www.fotofetch.com/  interesantno!

Tex Murphy

Exorcism of Emily Rose, ili kako su ga ovđe preveli, Istjerivanje Emili Rouz  :evil:  :evil:  :twisted:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Bilja

Odvratno, zaradjuju na tragediji jedne mlade devojke. Napravili su posprdacinu od njenog zivota i sad na tome neko mlati pare i slavu. Koliko znam, prava Anamarie je dozivela daleko tragicniju sudbinu od CGI efekata u filmu i nije bilo opravdanja sto nije adekvatno lecena. Devojka je imala, ako se ne varam, sizofreniju ili epilepsiju, ili oba, i zaista je prosla kroz pakao a niko joj nije pomogao i umrla je od gladi i iscrpljenosti. Onda se neko u HOlivudu setio da od toga moze da se napravi zgodan horor film i da se fino zaradi na zgrazavanju publike... Ljigavo!
Bilja
----------------------------------------@

Lurd

Tako je, Biljo! Osudimo ovu posprdačinu i sprečimo opasan presedan i novu, opaku tendenciju da neko od istinite priče pravi film i zgrće pare! Mamu im lopovsku!
My trees...They have withered and died just like me.

crippled_avenger

ISHCHERIVANJE EMILI ROUZ
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Bilja

Daj ne seri Lurde, znas dobro sta sam time mislila. Nisi glup.
Bilja

Kunac

Akademski diskurs, nema šta!
"zombi je mali žuti cvet"

Lurd

Quote from: "Bilja"Daj ne seri Lurde, znas dobro sta sam time mislila. Nisi glup.

Evo, majke mi ne znam zašto te ovo potresa, a ne dotiču te legije filmova o, recimo, Drugom svetskom ratu ili npr. Amistad ili stotine hiljada milijardi drugih filmova o istinitom dogadjaju. Inače, ja JESAM glup i to nije zezanje.
My trees...They have withered and died just like me.

Bilja

Quote from: "Lurd"
Quote from: "Bilja"Daj ne seri Lurde, znas dobro sta sam time mislila. Nisi glup.

Evo, majke mi ne znam zašto te ovo potresa, a ne dotiču te legije filmova o, recimo, Drugom svetskom ratu ili npr. Amistad ili stotine hiljada milijardi drugih filmova o istinitom dogadjaju. Inače, ja JESAM glup i to nije zezanje.

Pa nigde nisam napisala da me to ne potresa, mada postoji razlika izmedju filmova po istinitom dogadjaju i filmova koje od istinitog dogadjaja naprave sprdacinu. Ipak, na stranu lazna samokritika, nisi glup i mozda si u pravu. Na kraju krajeva, koliko je tragican II svetski rat bio, a koliko je popularna bila serija Alo Alo koja od toga pravi sprdnju. Mozda i nisam bila u pravu, samo me ponekad nervira holivudska arogancija. To ipak ne znaci da bih bila za nekakve zabrane. Ne vidim razlog da skaces toliko.  :roll:
Bilja

Milosh

Ufff... bezveznog li filma...

Ovo je ispod svih mojih ocekivanja, zaista. Dva sata razvucene, neuverljive i dosadne sudske drame (a pratio sam strpljivo i 'Ali Mekbil' i 'Advokaturu' pa vi vidite) ispresecane sa nekoliko zanatski odlicno izreziranih hororicnih scena. Scenario je na nivou najgoreg tv filma, i jos gore od toga; kolicina nevesto skrojene a pritom i nepodnosljivo banalne propagande mi se zgadila. Dzaba sto film lepo izgleda na oko, sto su glumci dobri, fotografija lepa, muzika isto tako, rezija na nivou i sl. kada je film u svojoj osnovi djubre i to postaje jasno vec posle prvih 10-15 minuta. "Hellraiser 5 - Inferno" od istog scenariste/reditelja je dubokoumni film o veri u odnosu na ovo! Licno, ja nemam problem s filmovima koji uzimaju hriscansku (a posebno katolicku) dogmu kao fakat i koriste to za gradjenje efektnog horora, "Exorcist" je pravi primer kako se to radi, do djavola, cak i "Lost Souls" dobija prelaznu ocenu! Ali ono sto me nervira je kada neko koristi veru ne kao premisu na osnovu koje se gradi (zanrovski) film nego kao sredstvo manipulacije gde je film u drugom planu, poput sljastece, lepo srocene sektaske brosure. Preko straha do vere. Nije nego! Koga zanima odlican film na ovu temu, zapravo remek-delo, neka pogleda "Frailty" gde se ova maksima izvrce u: Preko vere do straha, sto je i jedini filmski posten nacin da se ovakve stvari sagledaju, a da se publici ostavi da sami porazmisle o pitanjima vere, Boga, Djavola i sl. umesto ovakvog bljutavog propovedenja.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Milosh has seen the Light! :evil:
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Or Darkness  :evil:
Genetski četnik

Anagor

Samo sam cekala da vidim ko ce da pokrene ovu temu  :)

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Ghoul

Miki, moram da kažem da mi pomalo imponuje a pomalo me ljuti što si pozajmio moju floskulu kojom sam se osvrnuo na EMILI, na topiku 'šta sam skoro gledo a da horor nije', a koja je glasila UTERIVANJE VERE PUTEM STRAHA I DRHTANJA:.
Ljuti me – ne zbog pozajmice kao takve, nego zato što je ta fraza deo naslova celog jednog poglavlja moje knjige o Đavolu, čiji nacrt/sadržaj sam tebi valjda takođe slao.
Ne bih voleo da –kad, uskoro, neko u mojoj knjizi FAUSTOVSKI EKRAN vidi poglavlje koje se zove ISTERIVANJE ĐAVOLA I UTERIVANJE VERE pomisli: 'Hej, ovo mi je poznato odnegde. Pa da! Video sam u Miloshevoj recenziji. Hmmm...?' Itd.

Ako to stavimo na stranu, rivju je OK.
Jedino je problematična izjava: ''od fizičkog užasa se ne može pobeći kroz dogmu, čiji je on sastavni (metafizički) deo.''
Njen smisao mi nije jasan: ko je tu čega sastavni deo? fizički užas je deo dogme? KOJE to dogme? Kako? Kako je to FIZIČKI užas zapravo METAFIZIČKI činilac neke DOGME? Možda ovo i nije toliko besmisleno koliko meni zvuči, ali trebalo bi ga bar malo pojasniti.
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

e to za "uterivanje vere" je bilo skroz nesvesno (ili bolje reci podsvesno) pa moze samo da ti imponuje, iskreno, ne secam se toga iz eseja o Djavolu na filmu, morao bih jos jednom da ga (pazljivije) procitam... a pozajmio sam nesto (i to vrlo svesno) i od samog sebe tj. iz kritike filma 'Frailty' u ZS 12.

a za pojasnjenje... mislio sam da je fizicki uzas posednutosti samo materijalizacija jednog sveopsteg i stalnog insistiranja na uzasu od koga se ne moze pobeci ni posle smrti, za pakao svakodnevnog zemaljskog zivota imamo Pakao zagrobnog; s hriscanske strane to moze da deluje sasvim logicno i pozitivno, ali meni je ta prica cista patologija kada se posmatra fenomenoloski. to je taj metafizicki uzas koga hriscani ne dozivljavaju tako (usled njihove vere). eto, valjda je jasnije. (edit: u toj recenici: "ciji je on sastavni deo" to "on" se odnosi na "uzas" uopste, a ne na celokupnu frazu "fizicki uzas", nisam se najpreciznije izrazio)

Tex Murphy

Moram priznat da je ovo poprilično jeziv film i da su imali malo pametnije scenariste mogao je da bude remek-djelo. Što li su pravili sudsku dramu umjesto klasičnog horora, nije mi jasno, ali nebitno na kraju krajeva, dijelovi sa zaposjedanjem i egzorcizmom su vrhunski horor.
Što se tiče "propagande", ja sam je nekako propustio. Šta je poenta ovog filma? Zar na svaki pokušaj sveštenika i one advokatice onaj brkati tužilac nije više nego adekvatno odgovorio racionalnim argumentima? (stigmata - bodljikava žica, demonska priviđenja, grčenje lica, širenje zjenica, grebanje zida itd. - psihoza + epilepsija, strani jezici - studiranje stranih jezika).
The Exorcist je mnogo više propaganda nego ovaj film (naravno, The Exorcist je i mnogo bolji film, ali to već nije tema ove emisije).
Genetski četnik