• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

George R.R. Martin ''Gozba za vrane''

Started by Armagedda, 10-11-2005, 20:49:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Armagedda

Sada, kad je svima ovo delo postalo dostupno, iznesite vaša mišljenja, kritike, nedoumice, neverice itd. - o pročitanom do sada.

So far, so good... so what   :)

SPOILER!!!

Ovo je već neko pitao na krčmi. Šta mislite ko je misteriozni alhemičar? Veoma je moguće da je u pitanju Džaken.
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Lurd

Ej, ljudi, da kažem svima staro pravilo sa diskusije o Martinu, a vi vidite da li hoćete da ga poštujete ili kako.

Dakle, podrazumeva ste da ste pročitali ako otvarate temu i čitate dalje od prva dva-tri posta u kojima su jasno obeleženi spojleri.

DALJE SE PODRAZUMEVA DA JE SVE SPOJLER!

Eto, samo da javim. Pa se čitamo ovde za jedno mesec dana.
My trees...They have withered and died just like me.

Armagedda

Opis Bravosa je još jedan od razloga zašto Martina treba čitati u originalu. Ovaj grad me oduševio i probudio sećanja na:

Pretty Lisa took an axe

Lurd

Ja i dalje nemam neku želju da diskutujem o Feast, samo da ispoštujem topik.

undertaker

Dobra je "gozba" nema shta, ali ovde cu da iznesem neke stvari koje mi se ne svidjaju.
Ako sam dobro razumeo, Martin ce u sledecoj knjizi "Ples sa zmajevima" opisati dogadjaje koji su se deshavali paralelno sa deshavanjima u "gozbi", samo ce akteri biti Deneris, Stanis, Dzon, Davos,Bren, itd. To mi je totalno nebulozno. Pa vec znamo da ce Davos ostati bez glave, da je Dragonstone osvojen od one cvecke itd. Pa gde je tu logika? Osim ako ovo nisu bile dezinformacije. Mozda je ona Sersei bila na dopu, pa sve ovo samo istripovala.
Poglavlja sa Brijenom su dosadna i ne vidim im neku funkciju. Dosadna su i prva dva (ili tri) poglavlja sa Arjom. Ona Brijena vileni tamo neshto i na kraju je zombi njene voljene Kejtlin obesi (mozda i ne, nije definisano).I koja korist od nje? Saznali smo da je Sendor mrtav (vec smo nagadjali), da se Kejtlin povampirila (znali smo i to), da je Dzendri Robertovo kopile (znali i to), i da je zaljubljena u Dzejmija, sad kad je Renli mrtav (ja sam i to provalio). Sve vreme sam mislio da ce ispuniti neku veliku misiju (ko zna koju), ali nishta. Nadam se da nije mrtva, jer bi to bilo VELIKO razocarenje.
I ovaj Dzejmi mi postade skoro gotivan lik. Covek koji je u prvoj knjizi gurnuo dete sa tornja, mi postaje kul??????? Pa to nije normalno. Na kraju ce i ubiti onu kucku od sestre, oziveti Edarda i njegovog sina, i ko zna kakva dobra dela uciniti.
Toliko za sada, da vidim da li se slazete samnom, i mozda raspravimo o josh nekim propustima.

Armagedda

Quote from: "undertaker"I ovaj Dzejmi mi postade skoro gotivan lik. Covek koji je u prvoj knjizi gurnuo dete sa tornja, mi postaje kul??????? Pa to nije normalno.

Nevezano za Gozbu: meni Džejmi postao skroz gotivan lik još od trećeg dela, a ranije ga mrzeo. Isto i sa Psetom. Nemoj da se brineš, sve je to 'normalno'. Kod Martina nećeš pronaći apsolutnu dobricu.
Pretty Lisa took an axe

Nikola9

Hm, ne bih rekao da će Martin tek tako da ubije Davosa. Ko zna čiju je to glavu Menderli pokazao Frejima. Drugo - ako smo nešto saznali u vezi sa Sendorom, pre bi se reklo da je živ, samo što je... doživeo prosvetljenje :). A čitava priča sa Brijenom bi bila krajnje besmislena da se sada okonča. Mislim da je pravo pitanje koju je to reč viknula da je ne obese?

undertaker

Hvala Armaggeda, sad mi je lakshe...
Znam da kod Martina necu naci likove tipa Aragorn, Legolas  & co. ali ovo postaje zabrinjavajuce.
Sve je to i tacno za Davosa i Brijenu, mozda i nije kako je predstavljeno, ti severnjaci su najprevrtljiviji. Gori cak i od "ruza". Ali ako Brijena otegne papke, smoricu se samo zato shto je protraceno stotinak strana, i deo mog vremena (koga nemam puno).

Moram reci da me je u celom serijalu najvishe potresla smrt Kejtlin Stark! Totalni shok! Cak i kad je pocela "krvava svadba", bio sam ubedjen da ce je matori fosil Frej lishiti slobode, silovati, vencati itd. ali ovo. I onaj mali Bren, shta je istripov'o. Mora da je uz'o malo koke ili eksera pa vidi ono vrane, ili shta vec.

DUNADAN

Ju. jebo Papu, jedva sam dochekala da Kejtlin umre. Mislim da sam u tom momentu dozivela orgazam u svakoj ravni svoje lichnosti.
Kejtlin, ono... ima l dosadnijeg POV-a od tog?
nema.

>>Poglavlja sa Brijenom su dosadna i ne vidim im neku funkciju.

funkcija, u ovom delu, jeste prvenstveno da se prikaze Death&Destruction. + da saznamo par stvari; da je Hound mrtav (doubt it), da je Kejtlin in charge kad je Berik Dondarion konachno reshio da napusti ovaj svet i da je luda 100 gradi. i naravno, da g-djica nece tek tako izgubiti glavu.

shto se tiche ubijanja gde nije postojao nijedan konkretan svedok, ne  verujem. Davos kao neko ko je izuzetno bitan sigurno nije ubijen, a i da je ubijen, Martin bi ga dovoljno isposhtovao da mu podari posebno poglavlje.

moja zamerka Gozbi za vrane je shto je:
1. razvuchena
shto u neku ruku razumem. ipak je teshko odrzati dinamiku iz trece knjige + shto kontam da je to zapravo priprema terena pred narednu

2. smorio je sa istorijom samo tako
svaka kafana ima istoriju, svaki klan, svako mesto. i ne samo shto ima istoriju vec nam je Martin servira kad god moze. Chovek kao da  se u jednom momentu udario po chelu i uzviknuo: Moram da napravim Silmarilion!
ne mislim da je istorija dosadna, ali postoji mesto za nju, napravi appendix, novu knjigu, bilo shta, ali ovo gomilanje podataka koji zapravo nichemu ne sluze izuzetno zamara. kao da pokushava da nadoknadi to shto nas je poshtedeo istorije u prve 3 knjige

3. jebeni Ironmen
mislila sam da cu skonchati.
tek je to potpuno nepotrebno. koga briga kako su Ironmen birali svog kralja in ages past.  dzizs krajst  :P
pa previranja za presto... dzizs krajst :P :P u svim ostalim kucama se zna Ko je naslednik, zna se redosled, a ovde jebe lud zbunjenog.
Ironmen su me toliko i tako smorili da sam poslednje poglavlje potpuno preskochila i tek po zavrshetku knjige se vratila da ga prochitam.

4. Cersei
chetvrtina knjige je njen POV. grozno. Kakve crne Bordzije, Krvave Meri, ove i one. ova zena je absolute evil. i aj shto jeste, vec shto me je njenim spletkarenjem i moronlukom toliko nervirala da cu biti blaga ako kazem da sam razvila animozitet prema njoj. to je vishe od toga. ova kolichina antipatije me je umalo odvratila od knjige.
super je kad pisac kod chitaoca moze da izazove jaku emociju bilo kog tipa prema bilo kom liku, ali preterao je.
uopshte je nije dozirao.
pa da me neko roka omiljenim Spekulaas kexom svaki dan, posle 5 dana bi mi se nepovratno ogadio, a ne da me je neko gadjao govnima.
preterao je.

5. previshe me ova knjiga podseca na medieval stranicu nashe istorije. razumem ja da je knjiga pochela kao medieval hronika, ali ovoliko uplitanje crkve... pa mogla sam, da mi je do chitanja o crkvi i njenim mehanizmima, uzeti Ime ruze pa se smoriti (jes vala, bogohulim Eka. super je fabula, ali postoje chitave glave koje su posvecene iskljuchivo istorijatu katolichke crkve koji podseca na zaplet shpanske serije vishe nego bilo shta drugo)

toliko.

sumnjam da cu ovu knjigu chitati ponovo. prve tri svakako. chetvrtu nikako. ako sam bila smorena 1. put kad sam chitala, 2. put mi sigurno nece biti zanimljivije.
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Lurd

Moja jedina zamerka Gozbi je što se dešava previše stvari. To jest, previše za moje intelektualne kapacitete. Danima i nedeljama po okončanju čitanja sam "vadio" i shvatao šta se sve tu dešava.

Toliko misterije i neotkrivenih motiva...dugo sam se muičio da sklapam KOLIKO se tu stvari dešava. Potpuna ludnica.

Što reče neko, radnja se toliko zapetljala da će morati da padne jedan opšti masakr da bi se to razvezlo.

undertaker

Vas dvoje ste u mnogo gadnom hejtu.
Mada se slazem sa vecinom shto ste rekli, osim shto (kao shto sam vec napomenuo), sve shto smo saznali iz poglavlja o Brijeni, vec smo znali, tako da se opet pitam: CEMU? I bash mi je zanimljivo shto skoro svi misle da Hound nije mrtav?????
xgrim

arya

Brijena nema sanse da ce da umre, ona je spona u celoj prici sa Sansom.  U ostalom videcemo, Martin me je i pre vise puta iznenadio.

Interesantno je da je Dzejmi vecini sada kul a u prvom delu je bio pravi monstrum.  U ostalom, tu mi se cini da se Martin razlikuje od ostalih autora zato sto moze da naslika sliku iz vise uglova i samim tim ocara neke detalje koje nismo videli.  Previse je autora koji pojednostavljuju likove cisto da bi finalna poruka bila laka za varenje.  Nadam se da ce Martin na kraju uspeti da poveze sve price u koherentnu celinu.  Najvise me nervira sto je ovom delu otpoceo novu pricu sa crkvom.  Mislim zasto?  Ima milion drugih stvari o kojima je mogao da pise...i da zavrsava.  Jednostavno, ako nastavi ovim tempom trebace mu jos 10 godina da zavrsi celu pricu.

Inace, jedna stvar koja pocinje da me nervira je cim treba malo da se popuni prostor (ili da se povezu dve radnje) odmah pocinje prica o klopi.

undertaker

Ne vidim zashto je Brijena spona sa pricom o Sansi, pogotovo sad kad smo saznali kakve planove kuje Petir. Osim shto ima taj svoj glupavi quest (kao Frodo Bagins), nije cak ni blizu Sanse i nema neku tendenciju priblizavanja. Mada i ako se pojavi u Dolu, neko ce da je rokne. Ona cak Sansu nikad nije ni videla (cini mi se), a ona se predstavlja kao Petirova cerka,tako da...
E, ovo za crkvu je stvarno malo smor, mada ok, jasno mi je da ju krenuo s tom pricom da bi sve to priblizio stvarnosti. U srednjem veku smo imali Templare i tome slicno, pa je verovatno bio inspirisan tom pricom.
A i ona mala Arja, shta baguje tamo po Bravosu sa onim istripovanim popom. Malo me je obradovalo kad je naletela na Sema Koljaca, reko' vratice se i ona na Vesteros, kad shipak.
I totalni je trip za malog Rikona, ni traga ni glasa o njemu. Verovatno ce da iskrsne kad ga niko ne ocekuje. Mozda se i ozeni sa Deneris :lol: (ipak ne, mali je on)

Truba

toliko zaboravljenih forumaša kao i ideja da će martin završiti serijal
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...