• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Watchmen

Started by Goran Skrobonja, 03-01-2006, 01:12:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kako treba da glasi prevod naslova "Watchmen"?

Kontrolori
23 (30.7%)
Stražari
3 (4%)
Čuvari
28 (37.3%)
Nadzirači
21 (28%)

Total Members Voted: 70

Voting closed: 03-01-2006, 01:12:19

Rogan

Ma video sam to, na pochetku thread-a, ali znam da je slična prča bila i za 'Blejzera, pa da je formatiranje ipak ušlo...

Znam da verovatno ništa ne znači, ali pridodajte moj glas za očuvanje boldova i italika...

Boban

mda... ne shvatam što se toliko palite na intertekstualnost u nekom delu. Šta je tu toliko veličanstveno što pisac provlači segmente nečeg drugog u svom delu? Ima li nekog, makar najvašljivijeg stvaraoca aforizama za lokalne novine u Kanzasu koji se nije osvrnuo na to da u Americi jedan glumac može postati predsednik. Meni je takva aluzija povod za povraćanje, ne za oduševljenje.

A boldovi; da, ima ih svrsishodnih, ali velikom većinom su najobičnije grafičko izdrkavanje; ja zaista nisam u stanju da čitam delo koje ima svaku treću reč istaknutu; ja ne znam da čitam takvo delo, ne razumem ga i ne želim u svojoj blizini.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sigismundus

evo, dajem svoj glas

za čuvare

i u vodstvu smo

smatram, da prevedena reč mora biti jasna za srbski jezik
meni ne smeta, što če neko reči, pa čuvar, to je čuvar plaže u zimskom vremenu
eh, ne
čuvar je čuvar u čuvarima u izdanju belo puta
to je novo značenje jedne poznate reči
koliko značenja ima na engleskom I see
ajde?
znam, dobio sam več prigovor
naime, koliko sam več puta sreo reč watchmen u engleskom jeziku
e, ne pamtim
i dalje, pa onda i na srbskom može biti redka reč: nadzirači
prevodioc sam, i ja ču uvek uzimati rešenje, koji je blisko ušima
čuvari jesu, ostalo nije
onaj, koji sniva tudje snove

Rogan

Baš sam pominjao ovu diskusiju dugogodišnjem prijatelju i velikom stripofilu, čoveku koji me je pre nekih desetak godina navukao na stripove pomoću Watchmen-a, koji je stao na Bobanovu stranu, mada bi umesto Nadzirači, stavio Nadzornici...

Dok sam ja ipak za Čuvare, Nadzornici mi ipak bolje zvuči od Nadzirača...

mcn

> E sad, da li je Mur pomoćniku u usta namerno stavio pogrešno
>tumačenje inicijala (koji su isti kao za Ronalda Regana) ili nije...

Imass u jednom primjerku novina (u stripu) sliccicu iz koje se vidi da se fakat Redford kandidira.

mcn

smarachoj

Nadzirači

Truba

čuvari je men se čini najadekvatniji prijevod iako sam došao tek do 3. knjige  :)

mada ja ne bih prevodio šta fali da je ostalo u originalu
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

cutter

Deus ex machina.
Pocnete da citate - super, zanimljivo. Onda se pojavi nekakav plavi dzin. Hm, interesantno - moze da se povecava i smanjuje. Vidi, i da teleportuje. Nesto kasnije: -Oh, moze...sve. Pisceva beskrajno rastegljiva zvaka ciji se ukus gubi svakim novim potezanjem. I svaki put kad listam Watchmene taj plavac sve vise strci. Nema sumnje, neki delovi s njim su sjajno napisani, ali neprestano skaklja pricu, jerbo je tip omnipotentan. Cemu ga upotrebljavati kao oruzje u Vijetnamu kad moze lepo da premesti sve Vijetkongovce u logore, il naprosto da im ukine oruzje. Isto tako i Ruse. Ah, da - uz to je marioneta, bolid. Pokusava se uvesti pricao njegovom...nerazumevanju, neshvacenosti. I to donekle deluje, Mur pokusava i sa predestinacijom, koja je sama po sebi nezgodna - a zatim tip pocne da osciluje izmedju genijalnosti i imbecilnosti (nebuloza na Marsu). Dobro, to nije daleko jedno od drugog, ali - on se predomislja. A (po potrebi) sve vidi. :x Jao. Takodje, ispada da se ljudi ne plase da provociraju stvorenje koje moze da mahne rukom i da ih nema - naprotiv. Razmisljam, sta bi falilo da je strip napisan bez njega - dakle, samo ljudi...i mislim, mozda bi bilo i pluseva. Tj verujem. Mur je od njega mogao da napravi intrigantan strip, recimo da prosiri onu premisu o uni grupnom seksu, pa da povecava delove tela...svasta nesto. A ne ovako, da izvlaci nekakve tahjone i slicna opravdanja za neuglavljivog (ras)Tvorca.Tragovi mu smrde necovjestvom.
Sta vi kazete?
P.S.
Nadao sam da ce se Bubastis sastaviti i tearovati mu a new one.

Ghoul

ja sam oduvek tvrdio da je taj vočmen najprecenjiniji strip u istoriji precenjivanja! :roll:
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Mislim da Cutter podcenjuje ideju da je taj, jelte, plavi džin, ipak po psihologiji jedno obično ljudsko biće pa je i hronika njegovog razumevanja svoje bogolikosti deo ovog stripa. Identično važi i za shvatanje njegove omnipotentnosti od strane ostatka sveta. Ne treba zaboraviti da se u jednom od proznih delova kaže kako je 'Superman exists and he is American' samo namerno pogrešno citirana izjava koja je glasila 'God exists and he is American'. Itd.

cutter

Pa, o tome i govorim. Zvuci nebulozno. A posebno se ne bih zajebavao sa neuravnotezenim omnipotentnim bicem LJUDSKE psihe. Uz to, ta ljudskost varira po potrebi (napred-nazad). Tako da je ta neuravnotezena, popotrebna psihologija...klimava. Krcka narativ - cim je ubacena omnipotentnost, nema te tehnike koja ne bi delovala kao izvlacenje iz dupeta pri pracenju koliko-toliko ranjivih heroja. Sve moze - a ako ne moze, krivi su tahjoni ili njegova -o tako slozena- psiha. Kada sam prvi put citao, mislio sam da ce on da ispizdi i poprsti zemlju. Meni se dopada slojevitost watchmena, prica o ljudima, alternativna istorija, do dijaloga, naracije i crteza...ali mislim da za nju Dr. Menhetn nije najsrecnije resenje. Najprostije receno - ne kupujem to. Odatle i pomisao o Watchmenima bez njega i zasebnom stripu o njegovim svemogucnostima. Ta dosta nam je Komedijas u Vijetnamu.
P.S.
cutter :?:

Boban

Primedba bi imala smisla ako bi postoja ikada igde jedan superherojski strip koji se preciznom vivisekcijom ne može dovesti do nivoa apsurda.

cutter

Primedba bi imala smisla kada bi kritika bila besmislena.
Nisam pominjao detalje koje ne vidim kao bitan uticaj na smisao narativa i samog dela, to bi bilo cepidlacenje.
Ne svodim na apsurd, ukazujem na njega.

Boban

Ali apsurdnost je osobenost svakog superherojskog stripa.
Zašto je Supermen verovatniji od Watchmena?

Cornelius

Nadziraci su dosadan strip, nalik dosadnim americkim filmovima, u kojima se akcija i zabava upakuju u psihologiju i sociologiju za drugi razred osnovne skole, i onda se svima na to dize, jer imaju utisak da citaju Dostojevskog. Nadziraci imaju samo jedan kvalitet, a to je da se scenarista dosetio i uradio superheroje kao obicne ljude. Ali,on se toga dosetio, kurmoj, to je vec postojalo u film noir, u spageti vesternima itd. U svetu slepih (superherojski stripovi), coravi (Nadziraci) dodju kao carevi.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

cutter

Ali ja ih ne poredim, Watchmen nije tipican superherojski strip, to je valjda poznato. U njemu postoji samo jedan SUPERheroj. Koji bi Supermena pojeo za dorucak, cak i Kal-El ima ogranicenja. Takodje, Supermen je o Supermenu, narativ je manje-vise jasan, od bavljenja do bavljenja (edit: uglavnom; da ne ulazim u sve iteracije). Watchmenima sou -smisao narativa i napora- krade Doktor Menhetn (znam, i on je Watchmen) svojim izlaskom iz sprave. Ne bi mi smetalo da je dobio svoj strip.
Kada bih svodio na apsurd, pridikovao bih:
-Kako Rorsah vidi kroz masku?
-Zasto onaj kepec u zatvoru kod ultra opasnog Rorsaha ulazi samo
sa jednim mandrilom?
-Ne verujem da je onakva letelica, pa i hangar mogao biti izgradjen neopazeno, pa jos skriven;
-Mislim da se ona krupna devojka ne moze valjano tabati na stiklama
-Kako svi vec nisu upucani od tolikog srljanja, posebno Komedijas;
itd.
To su nebitne stvari za sustinu, viseslojnost stripa, ispitivanje pozadinske price o maskiranim avanturistima, njihove medjuodnose.
E sad, naspram njih stoji bice koje je nastalo kao ultimativni klise - nesto se dogodilo u nekakvoj komori. To bice, po meni, stoji i naspram narativa, obogaljuje ga svojom omnipotentnoscu kojom nekvalitetno krpi rupe koje se neprestano otvaraju i stvara skarednu strukturu. Nesumnjivo da on ucestvuje u pomenutim odnosima, ali strci - svestan sam da je to bila Murova namera, ali mislim da je negde na pola stripa toliko upao u plavet da je morao da poteze psiho-tahjon izgovore i da trazi vise bona fide nego sto je zasluzio. Relativizuje konacnicu, strukturu, jer SVE ZAVISI OD NJEGA. A kao sto rekoh, ni u kom trenutku nisam bio kupljen onim sto vidim kao mazanje ociju da bi se taj trun pokusao suzbiti.
Apsurd se ne tumaci kao logicki, vec kao ljudski nemoguc. A ja Watchmen vidim kao strip o ljudima, to je prica koju sam sledio. Da, on je bio covek...ali to sto je postao mi se suvise ne uklapa u pricu. Watchmeni svakako teze znacenju, i to u vise slojeva odvijanja radnje, a plavog kolosa vidim kao nepotrebnu devojku za sve koja to potkopava (ma koliko Mur to zeleo/ne zeleo).
Zato uocavanje apsurda ne mora biti svodjenje na isti. Naprotiv.

Ghoul

Quote from: "Cornelius"Nadziraci su dosadan strip, nalik dosadnim americkim filmovima, u kojima se akcija i zabava upakuju u psihologiju i sociologiju za drugi razred osnovne skole, i onda se svima na to dize, jer imaju utisak da citaju Dostojevskog. Nadziraci imaju samo jedan kvalitet, a to je da se scenarista dosetio i uradio superheroje kao obicne ljude. Ali,on se toga dosetio, kurmoj, to je vec postojalo u film noir, u spageti vesternima itd. U svetu slepih (superherojski stripovi), coravi (Nadziraci) dodju kao carevi.

dođavola, kornelije, ovoliko poklapanje & slaganje neće na dobro diziđe! :oops:

Alex

Ako su američki stripovi i filmovi dosadni, šta su onda francuski?
I postoji li reč koja taj stepen dosade i scenarističke nesposobnosti i diletantizma može da opiše?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

Quote from: "Alex"Ako su američki stripovi i filmovi dosadni, šta su onda francuski?

Većina francusko-belgijskih stripova je ubistveno loša, medjutim dobrih stripova ima više nego u drugim zemljama. Većina francuskih filmova je loša. Postoji mali broj koji je solidan i jako mali broj koji je odličan. Da li ikada gledao neki film Claude Sautet-a, Patrice Cherau-a, Mathieu Amalric-a, Pascal Bonitzer-a...?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Cornelius

Quote from: "Ghoul"
dođavola, kornelije, ovoliko poklapanje & slaganje neće na dobro diziđe! :oops:

Ghoule, beware... U zadnje vreme si počeo da se slažeš sa Bobanom i sa mnom. Šta se dešava? Slabiš, stariš, previše piješ ili si rešio da se oženiš?

Ghoul

Quote from: "Cornelius"Ghoule, beware... U zadnje vreme si počeo da se slažeš sa Bobanom i sa mnom. Šta se dešava? Slabiš, stariš, previše piješ ili si rešio da se oženiš?

pravo da ti velim, baš tako! reših da se ženim.
evo, willothewisp kaže da ima neku komšinicu kao za mene, samo malo hramlje na jednu nogu, i malkice je razroka, a inače, kaže, super je ženska i mnogo voli horor. pa ja rešio da se iz crnu goru bez ženu ne vrćem!

DušMan

SDCC '08 - Warner Bros. Interactive Announces Watchmen Game

By Newsarama Staff
posted: 2008-07-24 08:10:00 ET
Buzz up!
Advertisement
Text Size:
Press Release

Warner Bros. Interactive Entertainment will publish WATCHMEN, an episodic downloadable game based on the upcoming Warner Bros. Pictures' film for the Xbox 360® video game and entertainment system from Microsoft, PLAYSTATION®3 computer entertainment system and Windows PC in 2009.

The game captures the action and intrigue of the "Watchmen" feature film, directed by Zack Snyder, who previously helmed the blockbuster "300." The screenplay for "Watchmen" is by David Hayter and Alex Tse, based on the award-winning graphic novel illustrated by Dave Gibbons and published by DC Comics. The film is produced by Lawrence Gordon ("Die Hard"), Lloyd Levin ("United 93") and Deborah Snyder ("300"), with Herbert W. Gains ("The Brave One") and Thomas Tull ("The Dark Knight") serving as executive producers. "Watchmen" is a presentation of Warner Bros. Pictures and Paramount Pictures in association with Legendary Pictures.

A complex, multi-layered mystery adventure, "Watchmen" will take us to the brink of destruction. In alternate 1985 America – in which costumed superheroes are not only real but have ultimately been outlawed – one former hero goes looking for the truth behind the murder of one of his own, but uncovers a devastating conspiracy to drag the world implacably closer to its own end.

Playing the film's core group of "masks," the masked adventurers at the center of the story, are Malin Akerman ("The Heartbreak Kid"), Billy Crudup ("The Good Shepherd"), Matthew Goode ("Match Point"), Carla Gugino ("Night at the Museum"), Oscar nominee Jackie Earle Haley ("Little Children"), Stephen McHattie ("Shoot 'em Up"), Jeffrey Dean Morgan (TV's "Grey's Anatomy"), and Patrick Wilson ("Little Children").

"We're bringing the Watchmen universe to gamers in a distinct episodic game revealing action and combat for a great overall experience for fans," said Samantha Ryan, Senior Vice President, Production and Development, Warner Bros. Interactive Entertainment. "The filmmakers have been extremely helpful in developing the high-quality game story and we are working to match the outstanding visual style of the film."

The videogame based on WATCHMEN will go beyond the film and delve into the characters, rivalries and challenges in a mature action-brawler. The game provides gamers with visceral superhero combat as urban vigilantes Rorschach and Nite Owl.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

DušMan

Watching the Watchmen 'trailer effect'
July 24th, 2008
Author Kevin Melrose

Just how much influence can a comic-book movie trailer have? If we're talking about the one for Watchmen, the answer is "A lot."

Released last Thursday, the teaser for Zack Snyder's adaptation quickly pushed the collection of Alan Moore and Dave Gibbons' 1986 miniseries up the Amazon.com bestseller list. There it sits in the No. 2 position, behind the fourth installment of Stephenie Meyer's Twilight Saga.

Last night USA Today released its weekly Top 150 Books chart, which tracks sales of all genres and formats. Within three days of the trailer's debut, Watchmen had rocketed to No. 83. (The newspaper notes the box-office success of The Dark Knight also has renewed interest in the 1988 graphic novel The Killing Joke, by Moore and Brian Bolland.)

But the Watchmen "trailer effect" doesn't end with comics. According to RollingStone.com, the song appearing in the teaser — The Smashing Pumpkins' 1997 single "The Beginning is the End is the Beginning" — is now the No. 1 most-downloaded Smashing Pumpkins song on iTunes, and one of the Top 40 most-popular tracks overall.

zakk

A! Četvrti Twilight je izašao!  :!:

Bez sve zajebancije, meni je trejler bio prilično nezanimljiv.

Mada mi se javlja Versus™ o Watchmenima za strip-emitor, ako smem da inputiram  :evil:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ridiculus

Evo, naleteo sam na vest da je DC naručio štampanje Watchmena u 200 000 primeraka:

http://www.icv2.com/articles/news/12975.html
Dok ima smrti, ima i nade.

DušMan

Da li će i Beli Put da doštampava tiraž pred premijeru filma?  :lol:

Alex

Quote from: "DušMan"Da li će i Beli Put da doštampava tiraž pred premijeru filma?  :lol:

E, kamo sreće da su sad objavili i nekog Betmena.  :(
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Man Of Steel

Quote from: "Boban"Standardna naslovna.
Ne razumem.
Ovo je standardna naslovna, jedna od desetak varijanti.
Meni se najviše dopada.
Probably misli na variant no. 1. :wink:
When ever you need hard center i will be there

drf

Evo naslova: KAPO
Ko pati za mnojzinom, pošto je KAPOI glupavu, ostaje KAPO KLUB

DušMan

DušMan

DušMan

Ghoul

ček ček ček

ovaj doca menheten u filmu nosi gaće?

tačnije, nosi TANGE?

AND YOU CALL YOURSELF A SCIENTIST?!
:shock:  :?

Ghoul

al stvarno ne mogu a da se već sat vremena unazad ne kliberim prisećajući se ove naslovne strane:
jebote, pa kako bre čoek vas stripadžije ozbiljno da svata, kad bre vama i taj vaš 'građanin kejn' ne mož da prođe bez velikog plavog čoveka u tangama?!
:D  :D  :D

DušMan

Drago mi je kad vidim da sam barem jednog čoveka obradovao. Odradio sam dobro delo za danas, sad mogu da kuliram ostatak dana.

Elem, kao što se vidi na plakatu iz par postova iznad, dobri doktor ima golo dupe. Moguće da je ovde urađeno pokrivanje genitalija zarad nezgražavanja čitalaca Empirea.

Kunac

Quote from: "DušMan"Za Zakka, ali i osale koje ineresuje, snimak unutar NIGHT OWL SHIPa: http://community.tvguide.com/blog-entry/TVGuide-Editors-Blog/Movie-News/Watchmen-Night-Owl/800044116
Ne bi me čudilo da ovo može zaista da poleti.
"zombi je mali žuti cvet"

cutter

Pa pise u trejleru da je reziser vizionar; tange na muskarcu - i to bez zadnjeg dela! In your face, Puritans!

cutter

(inace znam da doca menhetn i u stripu nosi tange, pogotovo kad kao kolos juri vijetnamce)...a mogli smo imati genocid^2 ili makar urinocid  :cry:

DušMan

Evo ostalih postera.

cutter

Ocaj.
Ozimandijas je najjocaj.

DušMan

Nove fotke iz filma. Povelike, ali valjda do sad već svi imaju fensi brze konekcije. Najviše mi se sviđa poslednja fotografija, zbog nagoveštaja vagine.

DušMan

Evo i sada već stare, ali meni najblje fotke od svih Watchmen movie related:

Potpuno ima onaj Batman iz '60ih šmek.  :lol:

zakk

tnx 2 mcn blog!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

DušMan

Nikki Finke is reporting at Deadline Hollywood that a federal judge has denied Warner Bros.' motion to dismiss 20th Century Fox's attempt to preclude the production of Zack Snyder's "Watchmen" film, a development that could potentially have immense ramifications for WB in 2009.

In February of this year, Fox filed a lawsuit to prevent the WB project from going forward, claiming Fox had the exclusive rights to develop, produce and distribute a film based on the hugely popular DC Comics graphic novel by Alan Moore and Dave Gibbons. Warner Bros. motioned for a dismissal of the lawsuit, and U.S. District Court Judge Gary Allen Feess denied WB's motion last Friday. No decision has yet been made regarding Fox's desire for an injunction of the entire WB project.
A Fox source told Finke, ""While the Judge's opinion is preliminary and his views could change in the course of the litigation, his current take on the facts is consistent with our position."

This news comes after the recent announcement that the Warner Bros. film "Harry Potter and the Half-Blood Prince" would be rescheduled from this November to instead premiere in 2009. Should 20th Century Fox manage to secure any profit from Warner's "Watchmen," the studio will need to count on the revenue generated by the Harry Potter film to maximize the year's earnings.

Of Fox's claim to the rights to "Watchmen," Finke's source said, "In essence, the Judge appears to conclude that Fox retained distribution rights in Watchmen through the 1991 Largo quit claim, and he concludes that, under the 1994 turnaround with producer Larry Gordon, Gordon acquired an option to acquire Fox's remaining interest in Watchmen that was never exercised, thereby leaving Fox with its rights under the 1994 agreement."

More on this as it develops.

DušMan

zakk

nešto to ne radi... jel to bila ova ilustracija:

DušMan

Meni radi, a nije ta.
Roršah u stilu Simpsonovih.

DušMan

Meho Krljic

Razmišljao sam da čekam do premijere filma sa pisanjem ovog prikaza, ali u trenutku slabosti je ipak isceđen iz mene pre vremena...

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6686

raindelay

Vidis Meho, mislim da si potpuno promasio poentu. Naime, "Watchmen" kao i "The Dark Knight Returns" nije izvrsio nikakvu revoluciju osim u komercijalnom smislu. Ta dva stripa su samo otkrili celnicima izdavackih kuca da ono sto prodaju mladjima mogu prodati i starijima ako ubace po koju psovku i jos par stvari iz zivota obicnog gradjanina i eto nama Vertigo i slicnih serijala. Osnova superherojskog stripa lezi u tome da mi unapred znamo da ce heroj pobediti i samim tim on i nije zanimljiv. Ono sto nosi SH stripove su zanimljivi negativci.
Citat:
"Superherojski stripovi su i dan-danas velikom većinom industrijski štancovane eskapističke fantazije plemenito ukrštene elementima sapunske opere, i nema naznaka da će se stvari u skorije vreme promeniti."  
Pa da, oni to treba i da ostanu u cemu ti vidis ovde problem ?
Sta cini jednu "ozbiljnu" SH pricu ? To sto ce Betmen da pije i pita se cemu sve to i slicne gluposti...?
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL