• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li još nekog nerviraju serije koje se bave same sobom?

Started by Boban, 29-01-2006, 05:50:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Padaju mi na pamet, ovako u proletu: Hajlender, Smolvil i Čari... ima još primera za ovo što me smara: u svim tim serijalima postoji određena doza neobičnosti glavnih junaka i u svojim počecima, te serije se bave odnosom takvih likova sa okolinom, no, kako vreme omiče, polako se prelazi na bavljenje sopstvenom začudnošču, pa na kraju imamo u Hajlenderu da su maltene svi iz okruženja inficirani tim virusom i samo se preganjaju oko toga, Čari su verovatno najgori primer, gde se sve svodi na mađijanje i međuveštičje odnose sa zlim i dobrim demonima, a i u mladom Supermenu, kako vreme odmiče, lagano se otkriva da SVI imaju neku jebenu moć.
Nebitne su ove tri serije, sam taj princip, vidljiv u manjem obimu u X-fajlsima, Zvezdanim stazama najnovije generacije, gde god, svi vremenom počinju da se zatvaraju i krenu da palamude o pojedinim aspektima sopstvenih osobenosti... Da li sam ja jedini kome to smeta i da li iko ima ideju zašto dolazi do ovakvih zaokreta kada je blisko pameti da ljudi vole susret neobičnog i običnog i da takav odnos pruža bezbrojne varijacije. Da li postoje neka istraživanja javnog mnjenja koja utiču na promene u serijalima ili je to neka visokoumnost koja mi izmiče.

Vrlo sam zainteresovan da objavim članak koji bi podrobnije ispitao ovaj fenomen, sa više primera iz prošlosti i savremenosti i eventualno kakvim teorijskim pretresanjem cele stvari, ako bi neko hteo da ga napiše, naravno. Spreman sam da sarađujem na iznalaženju gomile ljigavih primera za sve ovo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sandman

DušMan

Zato (da se ne bi nervirali) treba gledati Buffy. Cik da vidim nekog da mi se smeje.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Morticia

Serije su tu samo da bi izmanipulisale glupe gledaoce. Oni su mnogo opasniji.
Mene od samih serija mnogo više nerviraju ljudi koji ih gledaju.
You're dead, son. Get yourself buried.

Boban

Da, baš su serije glupe, snimaju ih kompanije koje zanima samo novac, režiraju ljudi zbog novca, glumci se glumataju zbog para, stvarno ne vidim razlog da iko gleda neku seriju ili čak film, čemu filmovi uopšte, pa tamo ništa nije stvarno, sve je to samo bolja ili lošija manipulacija koja treba da preraspodeli neki pare.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Truba

ne znam vala ... evo ja sam na drugoj epizodi Tvin Piksa, prvi put u životu to gledam...prije toga sam odgledao Red dwarf i skoro 95% x-filesa... polagano napredujem sa simsonima (10. sezona) spremam se za futuramu, kad nabavim kvalitetniju kopiju od ove na 1 DVDu i možda Lost kad se završi

eto to su imena serija koje sam pogledao ili ću gledati u skorije vrijeme... nemam neko pretjerano dobro mišljenje o serijama...a da ima kvalitetnih stvarno ima... samo me pretjerano ne zanimaju  :oops:  :oops:  :oops:

eh sad što se pitanja tiče...  :(  :cry: nisam gledao nabrojane serije pa ne znam u čemu je kvaka  :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Jedina serija koju sam sa uživanjem pogledao skoro čitavu jeste Captain Power and the Soldiers of the Future, prije nekih sedamnaestak godina. I volio sam Zonu sumraka, ovo ostalo su samo loše kopije.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Morticia

Naravno, naravno. Ti producenti... ma, to je, bre, najgora bagra. Najgora!
Njih sve na lomaču da spalimo. Manipulišu jadne, naivne ljude. Gde im je obraz, gde im je stid?!?
Svi će, ako ne na lomači, u paklu goreti! U paklu!
You're dead, son. Get yourself buried.

anabel

Kao veliki obozavatelj serija predlozicu vam da se malo bolje informisete recimo o dodeli Zlatnog Globusa, pa da vidite da mnogi glumci mahom zaboravljeni u mega Holivudskin ostvarenjima ostvaruju upravo u serijama fenomenalne uloge, pri tome mislim i na mini serije koje je moguce i kod nas povremeno pogledati, a da ne govorim o starim klasicima krimi sardzaja koje su se i kod nas prikazvale , ja licno obozavam na HTV seriju "Gilmorice" koja nema veze sa fantastikom ali je odlicna.

Kastor

Quote from: "anabel"ja licno obozavam na HTV seriju "Gilmorice" koja nema veze sa fantastikom ali je odlicna.

:shock:

Molio bih te da obrazložiš to odlicna.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Kastor

Quote from: "Harvester"I volio sam Zonu sumraka, ovo ostalo su samo loše kopije.

Zona sumraka je neprejebiva, ali nije serija u smislu ovog topica.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

anabel

Odlicna u smislu dobar scenario furiozni dijalozi perfektna gluma ali tebi se mozda nece svidjati ono sto se bas meni najvise svidja a to je:radi se o odnosu majka kcer a posto ja imam kcer(x2) eto razloga....

Kastor

Ma znam ja o čemu se radi, gledam ih i ja ponekad preko kabla (likovi su dopadljivi, ali se za glumu ne slažem).
Ubacio sam  :shock: jer mi nije bilo jasno kako ta serija može na bilo koga da ostavi toliko snažan utisak da izjavi da je obozava i da je odlicna.
No dobro, ako te lično "dodiruje" onda ima smisla.

anabel

To "obozavam" i "odlicno" mi je ostalo iz proslog zivota sa jednim covekom koji je "strasno" preterivao sa pridevima sto pozitivnim sto negativnim, npr ne postoji nedopadljivo samo "odvratno" i tako....i ja ostadoh neumerena .....

milan

GILMORE GIRLS se daje i u SCG na Pinku, i serija jeste fenomenalno napisana i odglumljena... U SAD-u serije postaju sve ozbiljnije, a sve je to, cini mi se pokrenuo Linc sa TVin Piksom, i tri godine posle toga Karter sa X-Files-ima.
Nova GALACTICA je neverovatna! Zatim, od novijih SF i horror serija, veoma je dobra SURFACE, INVASION i SUPERNATURAL...
Danas serije izgledaju mnogo bolje od osrednjih holivudskih filmova, i neverovatno je koliko je kreativnog truda ulozeno u njih...

milan

Kastor

Six feet under je dobra serija u prvih desetak epizoda, ali ne mogu da dam konačan sud jer sam nakon toga prestao da je pratim iz, ovde nebitnih, razloga. Ko je gledao, neka iznese mišljenje.

Sandman reče PRESUŠIVANJE IDEJA, ali nije samo to.

X-files je jedina serija koju sam pratio intenzivno - kao što žene danas prate tele-novele. Pola sata pre početka epizode obavim sve neophodne radnje, kako bi mogao potpuno da joj se posvetim: izvršim obaveze prema WC, isključim telefon, skuvam kafu, proverim da li imam dovoljno cigareta u pakli...

Dakle, bio sam pravi fan i obožavao sam upravo one epizode u kojima se dešava ono što je Boban izneo kao temu topica zato što se obraćaju upravo najvernijim gledaocima. Hteli mi to da priznamo ili ne, čovek je vrsta životinje i teži da pripada nekom krdu; jedina razlika je u elitizmu.  
Mislim da je trenutak u kojem se producenti odluče na ovakav potez izazvan rezultatima istraživanja javnog mnjenja po kojima se ono krdo rasipa zbog prezasićenosti.

Većina epizoda X-files  je imala originalnu priču koja je mogla da preraste u dobar dugometražni film i to je bio njen najveći kvalitet - paralela Zona Sumraka koju je pomenuo Harvester. Problem je po meni u želji da se sve to poveže i objasni uzrok naprirodnog, bilo da su to vanzemaljci, tajna društva, paralelna vlada i sl.

Da se vratim na temu (ako tema još uvek postoji) kada onaj manevar bavljenja samim sobom uspe (a definitivno uspeva, u suprotnom ga ne bi toliko koristili) producenti kroz seriju provlače neku potpuno imbecilnu potku kojom nastoje da zadrže gledaoce koji očekuju odgovor na pitanje gde je istina? i njome vremenom udave svaku priču koja možda ne bi bila toliko loša.

Kastor

Ako neko pronađe poentu u gornjem tekstu, neka me pismeno obavesti pošto se očigledno izgubila u moru votke.

Trebalo bi da ugradim neki merač alkohola u komp.  - sa blokadom napajanja.

milan

Ne, mislim da sam shvatio... Drugi veoma bitan momenat kod dugovechnih serija jeste odrzavanje STATUS QUA u prici. To znaci da se u seriji nikada zaista ne menja, a kada se i promeni, onda se opet uspostavi neki novi STATUS QUO, koji nas vraca prvobitnom tapkanju u mestu... Dakle, prava istina koja stoji iza svega se nikada zaista ne otkriva, samo delovi, delici koji dovode do novih pitanja i podpitanja, da bi mi na kraju zaboravili sta je bilo ono prvo pitanje na pocetku serije...

snace

То би нажалост била дефиниција LOST-a.
...but always he found the gold yielding before the coal.

milan

I ne samo LOST-a... Pogledaj sve druge serije... X Files i Smallville i sve serije koje imaju toliko epizoda i sezona... LOST ti se ne svidja?

snace

Ma обожавам Lost.Али то не мења чињеницу да је све оно што си пре навео истина.Никад не добијемо праве одговоре,само делове које наместо да реше ствари још више их компликују.

Зашто Лок може да хода;
  Која je тајна бројева;
  Какав је онај монструм и да не набрајам још.

Мислим ,погледах цели прву сезону и још немам појма шта се дешава.А на нету сам начуо да су глумци потписали договоре на 7 година!Расплет има да буде велико разочарење.Али да се надамо да грешим.

Више ми се допадају оне мини приче о јунацима ПРЕ доласка на острово.Само не знам дали имају некакве везе са мистеријом острова или њихов  je циљ  да боље упознамо главне јунаке.

mac

Baš bi bilo moćno da se svi na kraju spasu, i onda da pratimo njihove drame kad se vrate u civilizaciju. Ali onda likovi imaju flešbekove sa ostrva!

milan

U tome lezi, po meni i najveca mana, ali i najveci kvalitet americkih serija... Kada su poceli sa LOSTOM Abrams, Lindelof i ekipa sigurno nisu imali resenje... Mislim, producenti su na pola prve sezone hteli da ukinu seriju! I sada, zamisli kada ta serija postane toliko popularna, kao sto je sada, i producenti sede sa autorima i kazu, dobro, serija je gledana, radimo i trecu sezonu, a ovi onda moraju da smisle jos 22 epizode za sledecu godinu, a postoji "opasnost" da i sledece godine bude hit, i onda smisljaj i cetvrtu sezonu itd. Kris Karter sigurno nije imao pojma sta ti vanzemaljci u stvari hoce na pocetku X-Files-a, ali kada je serija postala fenomen, onda je morao da odugovlaci i odugovlaci i da sam sebi skace u usta i sl. Licno, ovakve stvari i snalazenja meni potpuno odgovaraju i mislim da su Americki serijali, kako TV tako i strip serijali, nova vrsta... umetnost je mozda prejaka rec... ali, nova vrsta NECHEGA sto zahteva podrobniju analizu.

snace

Види ни мени не смета одуговлачење јер гради неку напетост.Али волим да расплет оправда причу која траје годинама.Кратко речено волео бих да заврши са BANG!!! a не са puff..
Надам се да LOST има јак расплет.Мада и ја мислим да ни аутори не знају какав ќе бити

Kastor

Quote from: "milan"umetnost je mozda prejaka rec...

Jeste. Pazi, led već krcka.

Mada, film je dobio taj epitet i pre nego što su se pojavili primerci vredni toga. Ko zna...

Kastor

Quote from: "snace"Види ни мени не смета одуговлачење јер гради неку напетост.Али волим да расплет оправда причу која траје годинама.

Mislim da je problem upravo to: traje godinama.
Grade zaplet u 158 epizoda, a otpletu ga u poslednjoj. Jedino što tada možeš da pomisliš je A to. Pa doobro. i da promeniš kanal.

milan

da, ali onda zapravo nije bitan sam cilj do kojeg smo doshli, vec put koji nas vodi do tamo... kada se chovek pomiri sa tim, moze sasvim lepo da uzhiva u americkim serijama.

Kastor

Da li nekoga neviraju postovi koji se bave sami sobom?

Kao na primer...baš ovaj.