• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Eutanazija - Pravo na smrt?

Started by Kastor, 09-02-2006, 02:19:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kastor

(grc. eu - dobra, thanatos - smrt).
U medicinskoj praksi spominju još dva pojma: ortotanazija - umiranje u uspravnom stavu, i
antidijastanazija - borba protiv razvlacenja smrti

Holandija je jedina evropska zemlja koja je 2001.
usvojila zakon po kojem je (uz odredene uslove) eutanazija legalna, i to pod pritiskom javnosti - 92% Holandana je podržalo ovaj zakon.

Za pravo na smrt zalaže se 57 posto gradana SAD-a, i cak 80 posto Britanaca. Paralelno sa tim,  po zakonu obe države za aktivnu eutanaziju, može se dobiti do 15 godina zatvora.
Izuzetak u SAD je Oregon gde je eutanazija (pod odredenim uslovima) legalna i u zakonu (iz 1997)obeležena kao Death with Dignity .Ovaj je zakon omogucio da se pacijentu obezbedi smrtonosna injekcija, i da mu se, ako nije u mogucnosti da je sam upotrebi, u tome i pomogne.

U Australiji, 60 posto doktora i 75 posto medicinskih sestara, izjasnilo se za eutanaziji iako je to u suprotnosti sa Hipokratovom zakletvom.

Dakle:

...Kakvi su vaši stavovi u ovoj, kontroverznoj, oblasti?
...Da li, pored prava na život covek ima i pravo na smrt? - Koje su razlike izmedu abortusa i eutanazije?
...Kakve su sve zloupotrebe moguce pod senkom eutanazije?
...Da li je mogucnost (uzevši u obzir napredak medicine) izlecenja bolesti u bližoj buducnosti dovoljan razlog da se nekome uskrati smrtonosna injekcija (100 ml tecnog nembutala)?
...Šta sa ljudima koji zahtevaju eutanaziju zbog duševnih patnji?
...Ima li razlike izmedu aktivne (nelegalne) i pasivne eutanazije (iskljucivanje aparata, ne-izvršavanje reanimacije, ubrizgavanje sve vece kolicine morfijuma radi smanjenja bolova sve dok pacijent ne umre...)?

...Da li biste zahtevali injekciju, ukoliko biste trpeli neizrecive bolove? Da li biste je sami ubrizgali?
...Da li biste dali pristanak za eutanaziju clana porodice?

Zašto je igla za eutanaziju sterilna?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

Meni se ovo toliko podrazumeva da mi je izlišno da obrazlažem (a i žurim...) jer mislim da je toliko zdravorazumski i logično da čovek IMA pravo na dostojanstven i bezbolan, ne-mučan kraj, da – ako do toga dođe – naravno da bih tražio to za članove porodice ili sebe, štaviše –ako ne bih dobio- a ikako mi je izvodljivo, verovatno bih se sam ubio pre nego trpeo nesnosne bolove i poniženja u izgubljenoj bici, nikakav (EVENTUALNI) napredak medicine ne bi usporio moju ruku ako su stvari na suprotnom tasu preteške, nema razlike između vrsta eutanazije – cilj je jedini bitan i ja ga 100% podržavam – kao uostalom i abortus, mada je to drugo i komplikovanije pitanje.
A, o istom trošku, podržavam i smrtnu kaznu (u vrlo konkretnim, specifičnim slučajevima: pre svega, psihopatija i njene varijacije; dakle, za povratnike u zločin, manijake i sl.).
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

Hmm, tri vrlo različite, a na prvi pogled slične stvari koje pominješ tu Ghoule. Eutanazija i abortus su pre svega lični izbor pojedinca dok smrtna kazna to nije. Za eutanaziju jesam tj. jesam da se ljudima da pravo da biraju, a kako bih ja to lično odlučio ako bi se našao u takvoj situaciji, iskreno, nisam siguran. Naravno da to treba kontrolisati rigorozno zbog eventualnih zloupotreba.

Abortus je isto lična stvar, ali tu je situacija možda komplikovanija; i ne mislim tu na religijska palamuđenja već na jedan principijelan stav: dakle, kontracepcija pre svega, a ne "misliću ako (kada) se desi", glupo i neodgovorno (ne)razmišljanje. Naravno, postoje i spec. situacije tipa silovanja kada ovo prethodno ne važi. Dakle, u načelu, neka ljudi tj. žene to same odluče, uz ovu jednu gornju primedbu.

Smrtna kazna je priča za sebe pošto se ona izvršava od strane države i u ime i onih koji je ne podržavaju, kao nekakva vrsta institucionalizovane osvete što je meni krajnje odvratno, i, da ne dužim sad, protivnik sam smrtne kazne. S druge strane, i pomalo kontradiktorno, često imam razumevanja za ljude koji preuzmu pravdu u svoje ruke, mada ne mislim da je smrtna kazna samo "civilizovana" zamena za tako nešto. My 0.02$
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Bab Jaga

Ja sam za, mada to će biti dosta teško pravno i stručno urediti, jer što je recimo s ljudima koji su u depresiji pa se ubede da su neizljičivo bolestne, to je samo jedan od slučajeva koji mi je pao na pamet, a postoji njih sigurno dosta. Do sada sam eutanizirala samo psića kojeg je pregazio auto, a veterinar je rekao da nema šanse da se oporavi, samo pitanje vremena kad će krepati. Pa nisam hrjela da jadna životinja duže pati.
Ghoul fhtagn!

Nyarlathotep

Smatram da bi trebalo da svako ima pravo na euntanaziju, naravno, uz prethodnu strucnu konstataciju da pomoci nema. Koliko se samo ljudi pacenicki samoubilo zbog bolova i smrtonosnih bolesti.

Abortus - sasvim licna stvar. Nisam protiv, ni za.

Smrtna kazna - nisam protivnik smrtne kazen, jer smatram da odredjene ljudske individue mogu pociniti takve bestijalnosti da je za sveopste dobro ukoniti ih sa lica zemlje. Neko ko je pucao u glave desetinama nesretne dece, ljudi (Hrvati, Srbi, Turci, Ameri... nebitno) koji su se potpuno svesno izivljavali i cinili ovakve najgore zlocine - nemam nista protiv da se gamad sprzi.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

col. von Strohm

EUTANAZIJA=SAMOUBISTVO

Pre no sto se zaputimo ka eutanaziji treba da postavimo jedno drugo pitanje: Sta je samoubistvo? I sta se jos od pravnih zackoljica vezuje za njega?

Ja sam po prirodi stvari protivnik upotrebe stranskih reci za nesto sto mozemo da kazemo na srpskom. Nije u pitanju nacionalizam nego cinjenica da se tome cesto pribegava da bi fini ljudi mogli da se fino izrazavaju i o stvarima koje uposte nisu fine. Dakle kao sto je za mene prostitutka=kurva ili droca, i kao sto je penis=kurac ili djoka, i kao sto je asembleja=skupstina ili sovjet, tako mi je i eutanazija=samoubistvo.

E sad samoubica ima raznih isto kao sto ima i raznih droca pod Plavim mostom. Dakle motivi mogu biti najrazlicitiji. Postoje situacije gde ljudi sa punim pravom koriste samoubistvo kao privilegiju coveka [malo je zivotinja na nasoj planeti koje imaju dovoljnu svest o sebi i uz nju i sredstva da pribegnu ovom resenju] i rade to sa ciljem koji je njima samima razumljiv, a ponekad i ljudima oko njih. Nekada se to smatra casnim izlazom, a nekada necasnim bekstvom, iz nemoguce situacije u kojoj se ljudska jedinka nasla.

Evo nekih primera koji su namerno izabrani po svom jedinstvu vremena mesta i radnje:

Cuveni samoubica Hitler je smatrao da samoubistvom cini veliku uslugu svojoj drzavi, narodu, i svojim ubedjenjima.

Isti postupak on je ocekivao i od feldmarsala Ervinga Romela i ovaj je zaista i izvrsio samoubistvo prvenstveno u interesu svoje porodice i naroda, mada obzirom na njegov mentalitet od velikog je znacaja bilo i obecanje Hitlera da ce istoricari biti blagonakloni prema njegovom liku i delu ako to uradi.

Iz istog vremena belezimo i primer feldmarsala Fon Paulusa koji je zajedno sa celom svojom armijom zarobljen na istocnom frontu. Fon Paulus je bio samo general, ali kada je situacija postala bezizlazna Hitler je poslao depesu u kojoj mu javlja da je unapredjen u Feldmarsala. Kako se nikada kroz istoriju ni jedan jedini nemacki feldmarsal nije predao protivniku, ovo je bila ocigledna poruka sta Hitler misli o tome sta je Fon Paulusu ciniti. Fon Paulus se svejedno predao rusima od kojih svakako nije mogao ocekivati nikakvu milost sto po mom misljenju zahteva vecu hrabrost od one potrebne za samoubistvo.

Zasto sam sve ovo  pricao? Pa ocigledno postoje milioni razlicitih situacija u kojima covek moze sebi oduzeti zivot. Neki imaju vise a neki manje opravdanja. Time sto je neko zakovan za bolnicku postelju i ne moze da izdrzi bolove svoje neizlecive bolesti samoubostvo ne postaje nista drugo tj. neprimereno je cak i u tako opravdanom slucaju koristiti stranu rec da bi se zaobisla sustina onoga sto se radi.

Dakle to za mene jeste samoubistvo i potpuno je oravdano i nema niceg neprimerenog u tome.

...Da li, pored prava na život covek ima i pravo na smrt?

Ocigledno da ima pravo na smrt. To cak predvidjaju i zakonodavci iako to cine nenamerno. Evo o cemu je rec: Ako se neko ubije njemu se ne sudi za ubistvo iz krajnje objektivnih razloga - posto su i ubica i zrtva mrtvi.  :!: Ako je pak rec o neuspelom samoubistvu, opet izostaje sudski postupak i tuzilac nikada ne podize optuznicu za "pokusaj ubistva". Dakle ako neko nije zakonski odgovoran sto je pokusao da se ubije u svom stanu kada je stavio glavu u plinsku rernu, a sve to zato sto ga je devojka ostavila ili tako nesto besmisleno, onda svakako ne mozemo smatrati odgovornim ni bolesnika koji lezi u bolnickom krevetu. Ako se jednima tolerise to sto hoce da se ubiju onda mora i drugima. Sve protivnike samoubistva za neizlecivo bolesne pozivam da budu jednako humani i u drugom slucaju i da se zaloze za uvodjenje zatvorskih kazni za neuspesne samoubice i u svim ostalim segmentima drustva.

...Koje su razlike izmedu abortusa i eutanazije?

Ove razlike su toliko neogranicene da se ne bih usudio ni da pocnem da objasnjavam svoje stavove po tom pitanju. Ipak reci cu da je abortus nesto sto je "nuzno zlo" modernog drustva. Koliko god to zvucalo apsurdno legalnost abortusa podstice natalitet tako da je u nasem slucaju zbog toga besmisleno i pricati o njegovoj moralnosti. Cinjenica je da ljudi treba da budu pazljivi pri seksualnim odnosima i planiranju porodice, ali to nije uvek ni lako ni moguce, a i nesrece na radu se desavaju pa... Abortusi ce se raditi bili oni legalni ili ne. Oduvek jesu. Nikad ih zakonske zabrane nisu sprecavale. Ako je tako onda je bolje da to radi neko strucan sa sterilnim alatima u bolnickoj ambulanti nego neko nestrucan sa kukom od ofingera u sobi nekog motela na Ibarskoj magistrali.

...Kakve su sve zloupotrebe moguce pod senkom eutanazije?

Sve vrste zloupotreba su moguce. Bas zato je i neophodno zakonski regulisati ovu oblast - da se mogucnost zloupotrebe smanji. Lekari ce u slucaju legalizacije ove prakse imati jos vece probleme sa svojim "sindromom Boga" i onima koji odlucuju o ovakvim pitanjima treba uvesti obavezne konsultacije sa psihologom ili jos bolje psihijatrom [posto doktori ne veruju mnogo psiholozima]. Upravo zato ja mislim i da bi trebalo oformiti specijalizovanu komisiju lekara koja bi presudjivala tj. davala misljenje kada je ovakav postupak dozvoljen a kada nije.

Nekada se situacija cini bezizlaznom a da ona to nije. Bolesnik cesto ne moze da vidi tu razliku iz svoje perspektive i ako se oslanja na doktora da ga leci, onda je logicno i da se osloni na miljenje doktora kada treba a kada ne treba izvrsiti ovu vrstu samoubistva.

...Da li je mogucnost (uzevši u obzir napredak medicine) izlecenja bolesti u bližoj buducnosti dovoljan razlog da se nekome uskrati smrtonosna injekcija (100 ml tecnog nembutala)?

Apsolutno ne. Onaj kome je toliko dogorelo do noktiju da hoce da se ubije svakako nema vise vremena da se nada novom cudotvornom leku i njegovom pustanju na trziste. Nedopustivo je da se nekome konstatuje neizleciv oblik raka i da mu se kaze da ce ziveti jos samo pet meseci i da on odmah trazi da mu se da smrtonosna injekcija. Ali kada istekne tih pet meseci i kada pacijent nije vise ni za sta osim za staro gvozdje, onda nema svrhe ni cekati da se vidi da li ce novi lek da mu pomogne. Kada je telo previse izmuceno i zdravlje previse naruseno nikakvi cudotvorni lekovi vise ne pomazu sve i da su mogli da pomognu pet meseci ranije. Bas zato je neophodna legalizacija i zakonska regulativa ovog postupka. Ja se licno zalazem za to da se u svakom slucaju trazi odobrenje specijalizovane lekarske komisije.

U najmanju ruku, ljudima koji trpe teske bolove daje se morfijum ili neki drugi lek za otupljivanje. Kako je to humanije od smrtonosne injekcije?

...Šta sa ljudima koji zahtevaju eutanaziju zbog duševnih patnji?

Njima sipak. Njihove bolesti nikad nisu zaista neizlecive. Pitanje je samo lekarskog angazmana i njihovog truda da se problem prevazidje. A njihovo telo moze dugo da ceka na pojavu leka. Traziti ovu privilegiju za njih isto je sto i traziti da se dozvoli roditeljima da daju smrtonosnu injekciju retardiranoj deci da se jadna ne muce kroz zivot kada njih ne bude da brinu o njima.  :x

...Ima li razlike izmedu aktivne (nelegalne) i pasivne eutanazije (iskljucivanje aparata, ne-izvršavanje reanimacije, ubrizgavanje sve vece kolicine morfijuma radi smanjenja bolova sve dok pacijent ne umre...)?

Samo u nijansama. Nekada je to pozeljno, a nekada je rec upravo o ubistvu. Precizna zakonska regulativa je neophodna da se napravi razlika.

...Da li biste zahtevali injekciju, ukoliko biste trpeli neizrecive bolove? Da li biste je sami ubrizgali?

Verovatno ne, ali ja nisam reprezentativni primerak. Imao bih puno razumevanje kada bi to drugi trazili. Ja licno, uz nadanje da nikad necu morati da se pokajem zbog ovih reci   :? , prilicno dobro podnosim bol i retko mu se potcinjavam. Nisam mazohista, ali mislim da kada bi mi od zivota ostali samo nesnosni bolovi, verovatno bi ih prigrlio kao svoje kada vec nista drugo vise nemam. Ali kao sto rekoh, moj prag bola je malo drugacije stelovan nego kod drugih ljudi, a i dozivljaj tog bola je takodje pomalo uvrnut pa ne bih da prema sebi sudim sta drugi treba ili ne treba da rade.

...Da li biste dali pristanak za eutanaziju clana porodice?

Uz odredjenu dozu ubedjivanja od strane lekara u kojeg imam puno poverenje pristao bih.

Naravno ja sam i ateista pa nije primereno da komentarisem religiozna shvatanja vezana za ovu problematiku, ali mislim da bi bilo veoma pogresno javnim mnjenjem vrsiti pritisak na bilo koju crkvu da odstupi od stava da jedino Bog ima pravo da uzme ljudski zivot. Ti stavovi imaju svoje utemeljenje i svaka crkva treba za sebe da razmotri kako ce to da tretira. Niposto ne sme se dopustiti slucaj da neko bez dopustenja svog paroha izvrsi samoubistvo, a onda da porodica nakon tog cina vrsi pritisak na tog istog paroha da promeni misljenje i vrsi bogosluzenje na sahrani.

...Zašto je igla za eutanaziju sterilna?

Zato sto je sterilna igla jeftinija!

Bilo bi glupo, sa stanovista masovne proizvodnje, praviti igle koje nisu sterilne samo za samoubice, a pored njih praviti i iste takve igle koje jesu sterilne za sve ostale slucajeve. Naime ako bi imali statistiku potrosnje ovakvih igala na raspolaganju [pozeljno iz neke drzave gde je to legalan postupak] lako bi dosli do zakljucka da se sterilne igle trose preko milion puta vise nego one koje nisu sterilne pa bi dakle bilo besmisleno glupo praviti proizvodnju takvih igala.

Naravno tu je i mogucnost recikliranja vec koriscenih igala koje ne moraju biti sterilisane pre upotrebe cak i ako su ih prethodno koristili sidasi. Onome koji hoce da se ubije svejedno je kome je ta igla prethodno bila u veni. Koriscenje ovakve igle verovatno bi smanjilo potrosnju za cenu jedne sterilne igle, ali tu ulazimo u nekoliko drugih teritorija:

1) "Dostojanstvena smrt" svakako ne moze postojati u slucaju kada bolesnik treba da se ubije a gadno mu je da zabode sebi iglu u dupe zato sto ne zna gde je pre toga bila. Nekome to nece praviti  nikakvu razliku, a nekome ce svakako biti gadno.

2) Nekome ce sigurno biti i uvredljivo da se na njemu stedi 15dinara vredna sterilna igla za nesto sto se moze smatrati njegovom poslednjom zeljom.

3) Skladistenje prljavih igala je mnogo veci problem no sto to izgleda u startu. Te igle su medicinski otpad i postoje posebne procedure za njihovo odlaganje na otpadima. Cuvati neku kolicinu tih igala za slucaj da nekom zatreba igla da sebi da smrtonosnu injekciju kostalo bi, zbog uslova skladistenja koji moraju da sprece kontaminaciju drugog medicinskog materijala i sprece povrede ljudi sa njima, mnogo vise no upotreba jedno ganz nove sterilne igle.

4) Onaj ko omogucava pacijentu da dodje u posed potrebne aparature da izvrsi samoubistvo treba iz takvog specijalizovanog magacina da donese tu iglu pacijentu i da koristi zastitnu opremu dok mu priprema iglu i spric da ne bi sebe necim zarazio ako dodje do slucajnog samopovredjivanja.

5) Zavisno od toga sta je uzrok nedostatka sterilnosti te igle, moze eventualno [mada je sansa mala] doci do zarazavanja clanova porodice koji su odmah po smrti prisli pokojniku i dodirnuli ga, poljubili i sve tome slicno sto se redovno desava u takvim slucajevima.

Mislim da sam pokrio glavne razloge, mada ako neko smatra da jos nesto treba dodati slobodno neka izvoli. Mislim da je cena presudan faktor - sterilna igla je jeftinija kada se svi troskovi saberu. Ovo je najpametniji odgovor koji mogu da ponudim na pitanje koje bi se moglo smatrati glupim kada bi bili zlonamerni.  :wink:

Smrtna kazna:

Ljudsko drustvo je postalo civilizovanije, ali ljudi su ostali isti.

Bas zato sam ja za sprovodjenje smrtne kazne kao kategorije koja je potpuno odvojena od ovoga o cemu smo ovde pricali. Humanost nacina njenog izvodjenja je nesto o cemu mozemo da se dogovaramo. Mislim da, obzirom na proceduru koja joj predstoji, smrtna kazna nikad nije nezasluzena ili neopravdana.

Po mom misljenju mnogo je gore kada se ubice sluzbenih lica osudjuju na po desetak godina robije a onda se jos i puste iz zatvora zato sto je nekoga mrzelo da baci na papir presudu.  :x  :x  :x  :x

Zakoni su postali previse mlaki a negativci to sracunato zloupotrebljavaju gurajuci ispred sebe stado ovaca koje misle da su borci za ljudska prava i traze humanije uslove u zatvorima, smanjenje zatvorskih kazni i ukidanje smrtne kazne. Svima koji su protiv smrtne kazne dao bih po jednog osudjenika da ga vodi kuci na mesec dana cisto da vidi kako je to ziveti sa ubicom pa da vidimo da li i posle toga isto misle... i da li uopste ista misle jer je moguce da vise nisu zivi.  :D
"El Fary estas dios!" - José Luis Torrente

The_Dancing_Clown

Quote from: "Milosh"Abortus je isto lična stvar, ali tu je situacija možda komplikovanija; i ne mislim tu na religijska palamuđenja već na jedan principijelan stav: dakle, kontracepcija pre svega, a ne "misliću ako (kada) se desi", glupo i neodgovorno (ne)razmišljanje. Naravno, postoje i spec. situacije tipa silovanja kada ovo prethodno ne važi. Dakle, u načelu, neka ljudi tj. žene to same odluče, uz ovu jednu gornju primedbu.

A ponekad se samo desi.

Zakon o zabrani abortusa je cista glupost. Prica o tome kako je abortus losa stvar nikome nije koristila - koliko devojaka zatrudni samo da bi moglo da abortira, zato sto misli da je to tako sjajna stvar? Naravno da je to teska i mucna situacija, i naravno da sve zene moraju imati pravo na to.

Eutanazija je ok. Dostojanstvena smrt - poslednja prilika za dostojanstveni cin. Za neke i prva, ali hajde da se pravimo da nismo mizantropi, da ne bismo skrenuli sa teme.  :!:

Smrtna kazna.. xhang  ili xchain, odlucite sami...

Kastor

:shock:
Imao sam prijatelja koji je patio od skribomanije, pa imam razumevanja za Polkovnika. I danas ga često posećujem; dobro mu je, piše neki roman o tajnim društvima na tapaciranim zidovima svoje sobe.
Neću reći čime piše.
:)

Ovde je mnogo stvari izmešano pa ću i ja u ovom pisaniju da zakuvam papazjaniju.

Pre svega, eutanazija nije potpuno jednaka samoubistvu, jer teški bolesnici, u trenutku kada radije biraju smrt, najčešće nisu sposobni da sami obave ovaj posao. Znači (znaći brate ovo ono), u pitanju je nešto što je najbliže engleskom pojmu assisted suicide što je i najveći kamen spoticanja usvajanja zakona o eutanaziji u većini država.

Mala digresija:
Sećate li se onog nemačkog kanibala koji je ubio i pojeo svoju "žrtvu"? Nisam odavno pratio taj slučaj, 2003. je još uvek trajalo sudjenje (možda još uvek traje) pa ne mogu da iznesem
potpune podatke jer me mrzi da gugliram. Poenta je sledeća:
Taj slučaj je šokirao nemačku javnost više puta.
Prvi put, kada se na TVu vrtela vest o ubici koji je dopola pojeo svoju žrtvu.
Drugi put, kada se ispostavilo da su se upoznali u jednoj chat-room na netu gde se sastaju ljudi koji maštaju da pojedu čoveka i oni drugi: koji žele da budu pojedeni!! (čak je i majka Marka Kraljevića rekla jednom prilikom: ostavi se Marko četovanja)
Treći put, kada je policija objavila da ima video snimak ubistva i "večere".
Četvrti  put, kada je odbrana iznela uvodnu reč kojom je obznanila da su upravo ta video kaseta (na kojoj se "žrtva" prepušta "ubici") i podaci iz kompjutera oba učesnika, dokaz da nije u pitanju ubistvo već ilegalna eutanazija za koju kanibal može da dobije samo 6 meseci do 5 godina zatvora!!!!
Kraj digresije, konačno.

Nije tačno da pokušaji samoubistva prolaze bez sudskih postupaka.
Najčešće se osobi sudi za nešto što je ekvivalent našem
ugrožavanju javnog reda i mira bez obzira na sredstva koja su korišćena u tom pokušaju. Zatvorskih kazni, naravno, nema. Ako nikom drugom nije bio ugrožen život, sve se završava sa novčanom kaznom i upućivanjem na lečenje.

Nisam protivnik abortusa ni eutanzije, ali sam sretao ljude koji su za eutanaziju a protiv abortusa, i obrnuto, što mi nikada neće biti jasno. Po meni, ove dve stvari idu u isti koš.

Quote from: "col. von Strohm"Njihove bolesti nikad nisu zaista neizlecive
Nadam se da si se istrčao sa ovom rečenicom i da se sada kaješ.  :wink:
Klinička psihologija je opšte poznata kao jedna od grana medicine koja najsporije napreduje. Čak su i oni mali pomaci kod lečenja određenih "bolesti duše" više rezultat farmaceutske industrije nego psihijatara. Užasi koje "doživljavaju" psihički bolesnici i fizički bol su i dalje neuporedivi i ko zna kada (ako ikada) ćemo moći objektivno da sagledamo ljudsku psihu pomoću mernih instrumenata, a ne spoljnjih faktora. Ja zbog toga i dalje nemam određeni stav povodom toga, ali se (svakako) sa njima saosećam više nego sa ljudima koji pade od "fizike".

Quote from: "col. von Strohm"Zato sto je sterilna igla jeftinija!
...pitanje koje bi se moglo smatrati glupim kada bi bili zlonamerni.
:x
A možda je to bilo samo hipotetičko pitanje?

Smrtna kazna.
Moram prvo da istaknem da sam protivnik bilo kakvog državnog uređenja, ali obzirom da su ostale opcije još gore, zbog (predvidive) ljudske prirode, preostaje mi samo da gunđam.
Naročit problem je kada zakon u nekim "civilizovanim" zemljama predviđa smrtnu kaznu za izdaju što je, i pored bezbroj perfidnih obrazloženja, samo način da država odbrani samu sebe a ne da zaštiti stanovništvo.
Podržavam smrtnu kaznu za najteže fizičke zločine.
Civilizovanje načina za izvršenje smrtne kazne je potpuno apsurdno. U čemu je razlika između obezglavljivanja i električne stolice? Obezglavljivanje čak (navodno) izaziva trenutnu smrt za razliku od električne stolice ili injekcije. Smejurija: izvršenje smrtne kazne treba samo da izgleda civilizovano.
S druge strane, ja dajem podršku obezglavljivanju: ne zbog toga što je to trenutna smrt već zbog užasa koji u žrtvi izaziva pomisao na ubistvo hladnim oružjem.
Mislim da je dobra stvar što se nai zvršenje dugo čeka. Možda je osoba nevina pa treba malo sačekati, a ako nije, bar je svesna da je svakim danom bliža smrti.
Najbolje bi bilo (ali nemoguće) smrtnu kaznu izvršiti pre trenutka u kojem će se zatvorenik pomiriti sa činjenicom da će umreti.

P.S. Koje životinje izvršavaju samoubistvo? Daj neki podatak, to me živo interesuje, ne znam ništa o tome.

P.S.1 Skribomanija je, izgleda, zarazna bolest.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

taj nemački kanibal je osuđen i sada je u zatvoru: ne znam tačno za koje delo su ga osudili i koliko je dobio (ako neko ima dobar link, dajte da ne tražim), ali nedavno sam se podsetio toga jer je bila vest na nekim horor sajtovima da je kanibal tužio neke film-mejkere koji su hteli da snimaju film o njemu (ili možda ne baš explicitno o njemu, ali o 'nekom' čoveku koji otprilike uradi isto što i ovaj). ako se dobro sećam, uspeo je da ih spreči u nameri da rade film o tome.
istina, ne vidim poentu u podsećanju na taj slučaj, niti kakve veze ima sa ovom pričom.
osima ako poenta nije da ljude treba pustiti da u privatnosti svojih domova (koja bi morala da bude svetinja) rade ama baš sve što im pod milim bogom padne na um, pod uslovom da tim rabotama ne ugrožavaju, ni direktno ni indirektno, niti svoje susede, niti ijedno drugo ljudsko biće, uključujući tu i partnera ili više njih.
ako će da se jebu u dupe – nek se jebu u dupe.
ako će da se vezuju lancima i bičuju – neka ih.
ako će da jedu govna i pišaju jedni po drugima – slobodno, što da ne.
najzad, ako će da jedu jedni druge, pa dobro – slobodna zemlja, slobodna volja, why the hell not?
mislim da je, među zrelim i mentalno zdravim ODRASLIM osobama SVE dozvoljeno.
ako ničija sloboda izbora i ničija volja nije narušena (brainwashing, droge, hipnoza, štagod), znači ako je neko odlučio da nekoga pojede/bude pojeden, pa dobro, nek se jedu ljudi.

evo, npr, ja kao zakleti mesožder, voleo bih da probam ljudsko meso.
lepo pripremljeno, izdinstano, možda sa nekim prilogom i sl.
pa još ako bih mogao pouzdano da znam čije je, i s kog dela tela, itsl – pa to je super.
zašto bi sad neki glupi zakon meni stajao na putu da probam neku lepu mekanu žensku butkicu, ili rolovanu dojku, ili čorbu sa čovečjim rebrima – ako postoji osoba koja će biti srećna da me tim svojim proizvodima ugosti?
zar to nije ugrožavanje i moje i njene slobode?
valjda punoletne osobe imaju pravo da raspolažu svojim telima, da daruju svoje organe, da ih iznajmljuju za sexualne usluge itd. itd. pa ako neko želi da proda svoj odrezak, zašto mu to braniti?
(dobrovoljci nek mi se jave na pm)
ja to vidim kao 'zločin bez žrtve', odnosno zločin koji je to samo u očima društva – a svako uređenje teži da drži sveću nad osnovnim silama: život, smrt i sex.
to što je prosečnim ljudima gadno i odbojno, ili što se zakonu ne mili da neko drugi odlučuje hoće li živeti il mreti (i na koji način) – pa ko ih jebe, kažem ja.

ponoviću ono što sam skroz na početku kazao glede smrtne kazne:
samo i isključivo za osobe koje budu nedvosmisleno dijagnostifikovane kao psihopate, manijaci i povratnici u zločin – dakle, osobe koje su već ispoljile totalno odsustvo samokontrole.
(podsetiću vas da psihopatija nije bolest, već tzv. 'poremećaj ličnosti' i neizlečiva je; kao i pedofilija, recimo)

što se tiče životinja, imaš čuven slučaj glodara leminga, koji se MASOVNO samoubijaju onda kada se glupaci namnože u većem broju nego što okruženje može da ishrani (tako im treba kad nemaju abortus, a tucaju se ko glodari!); tu je na delu instinkt VRSTE, a ne pojedinačni izbor jedinke.

glede potonjeg, čitao sam u zabavniku o nekim psima, možda i konjima, koji su se samoubili nakon smrti gazde, ali to su toliko izolovani i retki slučajevi da glupo na njima zasnivati bilo kakvu priču.
za samoubistvo je potrebna individualnost i slobodna volja+samosvest.

usput, svim ljubiteljima samoubistava toplo preporučujem genijalnu knjigu SAMOUBISTVO I APSURD Jovana Strikovića (100 mu grobova, upravo videh da mi nije na polici! neko će ovo da plati!), kao i zbornik ANTINOMIJE ŽIVOTA (3 autora).
https://ljudska_splacina.com/

Kastor

Nemačkog kanibala sam pomenuo jer je to jedan od oblika  (nije tipičan, ali ipak jeste jedan od oblika) assisted suicide o kojem sam govorio.

Al' si naivan, ni manje ni više nego žensku butkicu ili dojku.
Eh, tu ne mogu da ti pomognem; da li si zainteresovan za muško slepo crevo? Eno ga, pliva u turšiji - poslaću ti teglu kad završim sa krastavčićima.

Quotepreporučujem genijalnu knjigu SAMOUBISTVO I APSURD Jovana Strikovića (100 mu grobova, upravo videh da mi nije na polici! neko će ovo da plati!)

Pa kod mene je, na polici!  :lol:
Nikako da se nakanim da je pročitam; uvek nađem nešto preče jer nisam znao šta da očekujem. Al' kad kažeš da je genijalna...
Za(h)valjujem na preporuci.

col. von Strohm

Odgovoricu vise kasnije, posto sada nemam vremena da iscitam sve poustove, ali razjasnio bih odmah tri pitanja:

Naravno da je pitanje igle bilo retoricko ali ponela me je zelja da razlozno prokenjam sta bi sve moglo biti argument protvi "nesterilne" igle.  Naprosto nisam odoleo. :arrow:

Sto se tice psihijatrije i farmaceutske industrije oni su direktno povezani. Naime pretpostavljam da ti mislis na "psihologiju" kao "nemedicinsku" granu? Nije ni bitno da sad teramo mak na konac posto sam siguran da je ne bih umeo, ali hteo sam da kazem da postoje slucajevi gde je jako tesko proceniti sta treba da se radi sa pacijentom. Cesto je tu i problem komunikacije sa pacijentom i sta sve ne. Ipak postoje slucajevi koji mogu da se lece, a postoje i slucajevi za koje postoji veci optimizam da ce moci da se lece u buducnosti ako telo izdrzi dovoljno dugo do pojave neke vrste leka. Mozda si cuo o prvobitnoj euforiji oko koriscenja Levodopa-e [ili L-dopamin] koja je, kao sto kazes farmaceutsko dostignuce, ali koje je otvorilo mogucnost lecenja pacijenata koji su bukvalno bili otpisani pre toga. Imas o tome cak i film sa De Nirom.  :wink:

I naravo skorpija je samoubica ako su uslovi odgovarajuci: tj. odgovarajuca vrsta skorpije [nisu sve dovoljno otrovne da usmrte same sebe  :wink: ] i odgovarajuce okruzenje [sigurno si cuo za one svinjarije sa plamenim krugom i sl.].

Inace ubedjen sam da sam video na diskaveriju da pominju i jos jednu zivotinju [a ne insekta] koji to radi ali sad da me ubijes  ne mogu da se setim ni otprilike o cemu je rec... hmmm...  :roll:

col. von Strohm

Naravno ne smemo zaboraviti ni na morske sisare! I oni su poznati po samoubistvima. Kitovi i delfini ponekad se nasukavaju u plicacima ili ulaze u estuare reka i tamo umiru od pogresne vrste vode [znate ono: slatka, slana, kisela, gazirana...  :arrow: ]. Bas nedavno je bio slucaj [krajem 2005 ili mozda cak i januar 2006.] kita koji je uplivao u estuar Temze i tamo je, nakon neuspelih pokusja da ga oteraju nazad u more, konacno i umro par dana kasnije. Umro bi i ranije verovatno da mu zeleni nisu pomagali neko vreme pokusavajuci da ga odrze u zivotu.

Nasukavanja kitova na plaze su takodje opste poznata. Secam se cak i jedne emisije nekog kretena koji nema ime, ali se zato svuda predstavlja kao "znate ja sam unuk Zaka Kustoa" [mislim moze li jadnije od toga?!?!  :cry: ]. Taj baja je snimao ulazak ronioca u podvodnu pecinu. Nakon nekih 150m ronjenja kroz uzane prolaze jedva dovoljno velike za ronioca da se prodene dosli su do prosirenja u kojem je bilo vise skeleta mrtvih delfina. Ti prolazi su dovoljno uzani da delfin ne bi mogao da se okrene u njima i vrati se nazad, ali u tom prosirenju moze bez problema. Na pecini nema tragova seizmickih aktivnosti. Ukratko nema nicega sto bi objasnilo zasto su se tu zavukli... osim ako nije u pitanju samoubistvo. Naravno taj pajser se nije dalje bavio ovim otkricem tako da zaista ni ne znamo da li je nesto dalje ispitivao. No nista vise se nije ni moglo ocekivati od coveka koji ima takvo ime.  :x

Inace da bi zivotinja bila u stanju da izvrsi samoubistvo potrebno je i da ima svest o svom postojanju. To je relativno retka pojava u zivotinjskom svetu. Neke zivotinje instinktivno znaju sta je ogledalo [za razliku od papagaja recimo  :x ] i cak i kada ga prvi put vide znaju da je to njihov odraz. To je minimum svesti koji se trazi da bi mogli da smatramo da je zivotinja sposobna da se ubije. U protivnom smrt zivotinje je samo slucajni pad veverice sa veoma visokog drveta ili zaglavljivanje glave kera u tarabi ili tako nesto... Nikako se ne moze govoriti o nameri samoubistva ako nema svesti o svom postojanju. Bar tako ja to cenim.

Nego nikako da se setim koja je ta zivotinja sa diskaverija... mozda su ti leminzi ali to mi se ne cini poznatim pa mislim da nije to. Hmmm... cak i ako se ne setim sigurno cu pre ili kasnije naleteti na tu emisiju na tv-u posto oni cesto recikliraju emisije.

col. von Strohm

SKRIBOMANIJA

Skribomanija a? Pa to i nije bas lepo. Ako vec uvodis klinicki naziv onda barem budi covek pa nazovi bolest po meni, kao sto je to vec slucaj sa Alchajmerovom bolesti, Parkinsonovom, Daunovim sindromom,... Mogao si reci Miloseva bolest ili Milosomatski poremecaj. A ne ovako neljudski em da me proglasavas psihijatrijskim slucajem em jos da to radis bez trunke postovanja prema sagovorniku.  :D

SPROCU SVABE

Po mom misljenju, svabu treba na dugu robiju jer je ubio nekoga uz saglasnost tog nekoga, ali taj neko nije bio cist uglavu kada mu je odobrenje dao. Neko ce reci i da svaba nije bio dovoljno potkovan znanjem da napravi takvu procenu, ali svakako neko ko vas zamoli da ga pojedete ne moze nikako biti normalan! Narocito u slucaju kada [ako sam dobro informisan] zrtva trazi da prvo zajedno pojedete njegov djokson! Dakle taj je bio lud na sve nacine i bilo mu je mesto u ludari... a ne na trpezi. Ako neko misli da ovakav rezon nije u redu podseticu samo da se ne jedu ni lude krave pa nema razloga da pocinjemo sa ludim ljudima.  :lol:

QuoteNije tačno da pokušaji samoubistva prolaze bez sudskih postupaka.
Najčešće se osobi sudi za nešto što je ekvivalent našem
ugrožavanju javnog reda i mira bez obzira na sredstva koja su korišćena u tom pokušaju. Zatvorskih kazni, naravno, nema. Ako nikom drugom nije bio ugrožen život, sve se završava sa novčanom kaznom i upućivanjem na lečenje.

To se tretira kao povreda javnog reda i mira, ali to ne znaci da je to u redu.

@Ghoul:
Quotezašto bi sad neki glupi zakon meni stajao na putu da probam neku lepu mekanu žensku butkicu, ili rolovanu dojku, ili čorbu sa čovečjim rebrima

Ako je meso matoro ja ga ne bih jeo kako god da je pripremljeno, a ako je mlado... reci cu samo da bih za zensku butkicu ili dojku mogao da nadjem i bolju primenu i bez da ih odsecam sa mesta gde ih je priroda posadila. :)

SMRTNA KAZNA

QuoteSmejurija: izvršenje smrtne kazne treba samo da izgleda civilizovano.
S druge strane, ja dajem podršku obezglavljivanju: ne zbog toga što je to trenutna smrt već zbog užasa koji u žrtvi izaziva pomisao na ubistvo hladnim oružjem.
Mislim da je dobra stvar što se nai zvršenje dugo čeka. Možda je osoba nevina pa treba malo sačekati, a ako nije, bar je svesna da je svakim danom bliža smrti.
Najbolje bi bilo (ali nemoguće) smrtnu kaznu izvršiti pre trenutka u kojem će se zatvorenik pomiriti sa činjenicom da će umreti.

Nacin izvrsenja je nebitan. Naravno moj licni dozivljaj elektricne stolice je da je to nesto najvarvarskije sto je ikad izmisljeno i mnogo je gore od aktuelnog zakonika u npr. Pakistanu gde se ljudi osudjuju na rasporavanje, cupanje ruku i nogu [mada vise ne pomocu konja nego modernom tehnikom], i sl.. Doduse ne bih bio ni pobornik odsecanja glave sekirom, osim ako zakon nece da predvidi i sahranu glave u odvojenom grobu od tela.  :?  :D

Kazna treba da bude u duhu naroda kojem je namenjena. Takodje treba i da bude nesto cime ce se obeshrabrivati povratnici u zlocin. Za sve ostalo mozemo da se dogovaramo.

Inace domaci metod je, dok se sprovodio, bio veoma zivopisan. Ovako su to meni svojevremeno opisali. Doduse mozda je postupak i varirao kroz razne periode razvoja socijalizma, ali grubo uzevsi bilo je tako nekako.

Soba za pogubljenja je bila jedna obicna vlazna ostava jedva dovoljna da u nju udju tri odrasla coveka. Dzelat je pucnjem iz pistolja u grudi i u glavu usmrcivao osudjenika. Nije koriscen poseban metak [nikakva zrna za dostreljivanje sa ravnom glavom ili tako nesto]. Mislim da je zrno bilo 7,65mm. Po izvrsenju kazne doktor je ustanovljavao smrt osudjenika i odradjivao poslove oko umrlice i eventualno autopsije.

Ono sto je bilo prelepo zamisljeno je bio postupak koji vodi do tog trenutka. Zamislite jednog okorelog ubicu, silovatelja i recimo cak i kanibala! Fin momak samo zreo za kursum. Uhvacen, osudjen i ceka smrtnu kaznu. Dok se izredjaju svi zalbeni postupci proci ce barem 5-10 godina - znate i sami kakvo nam je sudstvo.

Kada je iscrpljena svaka mogucnost zalbe ili revizije slucaja osudjenik se stavlja na listu cekanja. Kada dodje njegov red [tj. kada su reseni ostali slucajevi pre njega] zakazuje se datum pogubljenja. Do sada je vec proslo oko 12 godina. Datum pogubljenja je na barem 6 meseci od rocista na kada se zakazivao. Do sada on nije imao pojma kada je pogubljenje i to je mnogo gore za njegovu odlucnost [ako se nije vec do sada pokajao] nego sve druge pakosti koje su mogli da mu smisle. Sada kada mu je odredjen datum on prosto moze da odahne i da odbrojava dane unazad sve do zakazanog datuma kada ce da mu skrate muke.

Za to vreme robijas salje pisma unaokolo i moljaka da mu preinace kaznu iz ovog ili onog razloga [tesko detinjstvo, zli roditelji, bolest u familiji, ludilo, stres, neuracunljivost...]. Kada se to ne desi on se nada da ce za Dan ustanka ili za Prvi maj ili neki treci drzavni praznik da se dogodi milost predsednika i da bude pomilovan i smrtna kazna preinacena u dozivotnu robiju.

Ako se to ne desi osudjenik se, kada dodje sudnji dan, priprema za pogubljenje putem poslednjeg obroka, poslednje pricesti, poslednjeg vidjanja sa porodicom i sl.. Nakon toga on se salje u cekaonicu za pogubljenja. Tamo ceka do casa za koji je zakazano pogubljenje. On vise nema nade za spas i spremno ceka da ga pogube. Tu ga ostavljaju da ceka barem dva sata duze od zakazanog termina a onda mu saopstavaju da je pogubljenje otkazano za taj dan i vracaju ga u zatvorsku jedinicu.

Odredjuje se novo rociste. Na njemu novi datum opet za npr. 6 meseci. Opet zalbe, molbe, ocekivanje pomilovanja,... I nista. Ponovo poslednji obrok, ponovo pricest, ponovo... Ponovo cekanje u cekaonici i ponovo odlaganje.

Do ovog trenutka i najokoreliji kriminalac, psihopata ili Hanibal Lektor licno, je samo stroka sline na podu koja cmizdri za milost.  :!:  Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta do konacnog pogubljenja. Kada ga uvedu u sobu za pogubljenja nakon barem 15 do 20 godina od pravosnaznosti presude osudjeniku prosto lakne od saznanja da ce konacno da mu okoncaju agoniju. Dzelat je sada njegov najbolji prijatelj na svetu.  :evil:

Inace nakon nekoliko otkazanih pogubljenja desavalo se i da ljude pomiluju [stavise ovo se desavalo cesce od samih pogubljenja] i prebace na dozivotnu robiju. To prosto ne moraju ni da rade. Nakon takvog tretmana cak i Hanibala bi mogli da puste na ulicu mirni u saznanju da taj vise ni zvake iz trafike nece ukrasti a kamoli nesto drugo. Reformisan covek na sve nacine!  :!:

Kastor

Uh, Milosomatski poremećaj. Slova kol'ko oćeš, a tek njihovih kombinacija....

Toliko smo se udaljili od teme da bih morao da se vratim mnoogo unazad, da bih saznao o čemu mi ovde tipkamo. No dobro, tako je zanimljivije.

Po pitanju duševnih oboljenja, moja poenta je bila: Ne možemo znati da li je to što trpe duševni bolesnici veći ili manji napor za čoveka od fizičkog bola i zbog toga ne možemo tek tako odbaciti mogućnost eutanazije. Mišljenja sam da je napor veći, ali to naravno ne mogu da potkrepim čvrstim dokazima, kao ni oni koji tvrde suprotno.
Jedan, vrlo uprošćen i možda nedovoljno reprezentativan primer, govori u prilog mojoj pretpostavci: Deca rađe biraju fizičku kaznu od verbalnog "izdrkavanja". U stanju su da stoički otrpe crvenu guzicu, dok će na povišen ton često pustiti koju suzu.

Kod smrtne kazne se ne slažemo u razlogu zbog kojeg ona treba da postoji. Ja je opravdavam osvetom, s tim što je prepuštam državi zbog mnogobrojnih komplikacija koje bi lična osveta mogla da donese.
Ima bezbroj primera i statističkih podataka čak i na netu po kojima smrtna kazna ima vrlo malo ili nimalo uticaja na broj izvršenja krivičnih dela. Možemo čak reći da na nekoga ko je počinio delo koje ga kvalifikuje za smrtnu kaznu (a još uvek nije uhvaćen) više ništa ne sprečava da nastavi niz, jer zna da će biti pogubljen i više nema čemu da se nada.

Što se tiče izvršenja smrtne kazne, dopunio bih tvoje izlaganje o domaćem metodu.
U posleratnom periodu, obavljalo se klasično streljanje sa devet, unapred pripremljenih, pušaka od kojih su pet sa bojevim i četiri sa manevarskim mecima, mada je svako u streljačkom vodu mogao da oseti da li je ispalio zrno ili nije (ko je bio u vojsci zna o čemu pričam).
U kasnijem periodu (ne znam tačno od kada) izvršenje smrtne kazne se obavlja u podrumskoj prostoriji koja (po mojim saznanjima) nije baš toliko mala kako si opisao. Oko 20 kvadrata, sa vrlo visokim, tapaciranim plafonom, bez prozora i jednim velikim slivnikom, prekrivenim rešetkom, nasred poda. Sat vremena pre izvršenja, pogubljenik dobija jake sedative i često jedva hoda do prostorije. Svedok pogubljenja je samo izvršilac, ali nakon ispaljenog metka u glavu, poziva lekara i predstavnika suda (koji čekaju ispred vrata) da uđu u prostoriju. Sva trojica potpisuju zapisnik i tu se priča završava.

Ne znam da li se kod nas telo predaje porodici. U mnogim zemljama se telo sahranjuje na zatvorskom groblju na koje porodica ima pristup samo uz specijalno odobrenje.
Interesantno je da u Kini porodica pogubljenog dobija račun za metak.

Kad smo kod ovoga, da li neko možda ima knjigu Džefrija Ebota,
SMRTNE KAZNE - Načini egzekucije? Izdata je i kod nas ali se nikad ne setim da je tražim a nisam naletao na nju po knjižarama. Valja li šta? Da li da se potrudim da je nabavim ili da je preskočim?

Tex Murphy

Apsolutno protiv abortusa i eutanazije, što se tiče smrtne kazne - protiv, osim kao kazna onima koji sprovode abortus i eutanaziju.

:evil:

A sad ozbiljno: Daklem, abortus i eutanazija - protiv, smrtna kazna - protiv, osim u izuzetnim slučajevima (npr. za zlostavljanje djece, a i ono što su Škorpioni uradili na onom snimku comes pretty close).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

golden

Bože.
Koliko govana.
Ljudi, koji, barem deklarativno, važe za sol zemlje. Sitne duše, ograničene prirode bez onog jakog rila koje prodire na beskraj srca. Gnusna rulja čije je ime – neukus. Ekipa vječitih vještaka, tumača bez potencije, interpretatora odsječenih od – k  r e a c i j e. Nalikuju društvu štreberčića, sa lenonicama i pilećim prsima, koji su otkrili lažnogbogatesadsamodopadnorasplećuunedoglediznovaiiznovastojećiuistommjestu. Zaslužuju sav moj prezir.

Zašto? Dvaput zašto?
Jer Zagortustra, dok kažeš – seks!, zbaci njihove maske.
Plebsu može njihova rasprava izgledati neupitna. Važeća. Pa i njima samima. Za plebs nema potrebe trošiti riječi, to je u svakom pogledu inferiorna bagra, a oni, oni su tako odvažno kročili u te navodnevječneistine, jer gledaju onako za što se kaže, ljudski, odviše, ljudski. I sada važu, mjere, dvoje, preispituju. Bokci. O, kako se sa moje Planine, sa mojih Divljih Konja Ludila, jasno vidi čitav groteskni prizor te –analogno-, Istina, koja je kaljena u sirovoj vatri galaksije Jebomede.

Ta Istina glasi:

Eutanazija – ne
Abortus – ne
Smrtna kazna – da

Razlagati ovu bistrurijeku mi se ne da, to je gubitak vremena i mlaka dijalektika. Hrvatski ubermenschevi i uzvišene prirode ionako imaju uvid u jasnost i točnost tih aksioma.

Jedino što ću, u svojoj bezgraničnoj Milosti, dotaći se biserima i draguljima nekolicine diskutanata, kao bih ih potakao da se prevladaju.

Kastor – pokretač ove tuposti i kao takav, gubi gro bodova. Omanji plus za jedinovrijednopažnjeuovomdiskursu -protivnik bilo kakvog državnog uređenja-. Tu je još protegao svoju /malecku/ oštricu i (da li sretno) shvatio da nema druge opcije zbog ljudske prirode. Pitanje glasi: kojom pakosnom igrom svemira kastor uviđa ljudsku prirodu na tom mjestu, a gubi je iz fokusa na svim ostalim mjestima?

Col von Strohm – polazi od valjanih premisa, da bi se zagubio u nebuloznim konzekvencama poput metroplita Germana u krčmi na raskrižju svjetova. U konačnici to znači – treba mu stotinu rečenica da ne kaže ništa i da se, apodiktički, postavi vrlo nisko na rang-listi prirode.

Ghoul – izopačenik posebno podmukle vrste. I faličan u logičkom rasuđivanju, kako u spekulativnom umu, tako i u zbilji. Njegov iritantni traktat bi se dao svesti na ovo – ljudi, u samoći svojih udbi, su slobodni. = Kakva bijedna tautologija! Je li potrebno, umnim osobama, govoriti a=a ili se to podrazumijeva? Dakle, ghoule, da, ljudi, kad su sami su slobodni. Dopunjujem – jedino kad su sami, oni su slobodni. Međutim, već nakon ovog valjanog suda, brkaš stvari i prelaziš u drugi red, klasična logička pogreška u užem smislu. Naime, protežeš tu slobodu u ne-slobodu, uvodiš drugo, ne-ja biće, i time zapravo o g r a n i č a v a š  slobodu. Drugim riječima, čim se samoća izgubi, slobode više nema i to razmjerno broju dodanih stvari /bića, pojava itd/. Najobičnijem jezikom svjetine rečeno, sve što si naveo kao dozvoljivo, to zapravo nije, već spada u ograničenja, manjkavosti i onda dalje, izopačenosti svake vrste.

Ostali nisu vrijedni spomena.

Evo, dragi moji prijatelji lakih nota, držim da sam vam bio od ne-male pomoći, a moji Divlji Konji ionako već stižu, da me odvedu kroz Zvjezdanu Jebovinu na planinu S Onu Stranu Kurca I Pičke.

- Jebiga, nigdje muško, sve sam peder – reče sebi, pljune Mjesecu u lice i pokaže kurac Svemiru.

Kastor

Pitanje mi nije upućeno u drugom već u trećem licu, a to je jedna od jasnih naznaka nevaspitanja, a i previsoko si da bi čuo moj slabašan glas. Ako se ipak, nekada, spustiš na zemlju:

Ti očigledno nisi želeo da se uključiš u raspravu, već da jadnicima udeliš zrnce vaskolikog znanja, a veruj mi: NI POJAVA BOGA me ne bi naterala da bespogovorno priznajem bilo koji autoritet.

Ja ovde nikoga ne vređam, a ako mi se to i nehotice omakne, ja se lepo izvinim i pojedem govno ako nisam u pravu. Nemam nameru da se slepo držim stavova za koje se ispostavi da (kroz raspravu) da toga nisu vredni - moja sujeta još uvek ne prelazi granicu dobrog ukusa.

Boban je često (mislim da se govorilo o odstupanju od tema) govorio kako raspravu na Forumu treba voditi kao u Kafani i moje je mišljenje najpribližnije tome.
Dakle, u Kafani, gde su flaše, piksle, stolice, fizički bol i poniženje deo stvarnog okruženja ne bi ni pomislio da prosipaš uvrede kao što si to učinio u gornjem blebetanju.

golden

Ajde, ovo ti je najpametnije što si do sad rekao na topicu (tu ne računam onu većnavedenu o protivniku državnog uređenja).

Dižeš se za nekoliko bodova.

I da, ne želim se uključiti u raspravu (o raspravljanome) jer je tema glupa i dosadna.

Pristojan, kad pred sobom vidim tupost, ne trebam biti. I općenito je pristojnost tak-tak, pišalina.

Vrijeđanje? Više omalovažavanje tupavosti. A, ionako, ja to sve dobronamjerno.

U kavane /birceve, krčme, kafiće, barove i ostala okupljališta smrada/ ne zalazim niti mi pada na pamet ograničavati svoju slobodu kontaktom sa društvom ili, nedajbože, gomilama.

No, i za nasrtljive debele pedere, imam predikate.

Eto, ako se skupi dovoljna (i zanimljiva) količina odgovora, onda ću oponirati, nijekati i obarati, već kako zatreba /dakako, uvjet je da se diskurs usmjeri u lupanje velikim čekićem, postavljena pitanja su, ponavljam, dosadna i tupava/.

Idemo dalje.

Lurd

Quote from: "Ghoul"
ako će da se jebu u dupe – nek se jebu u dupe.
ako će da se vezuju lancima i bičuju – neka ih.

Čekaj, je l' ovo nešto loše?
My trees...They have withered and died just like me.

Kastor

Quote from: "ZagortustraTriputNajveći"A, ionako, ja to sve dobronamjerno.

Ok. Onda imaš VELIKI problem sa izražavanjem.

Quote from: "ZagortustraTriputNajveći"No, i za nasrtljive debele pedere, imam predikate..

Eto ti sad. Par pametnijih rečenica i vratiš se na staro. Na osnovu čega si ti zaključio da je neko od učesnika debeo ili peder? I kakve to veze ima sa raspravom. Ne mogu da verujem da se služiš taktikom školskog dvorišta pa u nedostatku argumenata pljuneš sagovornika.

Quote from: "ZagortustraTriputNajveći"U kavane /birceve, krčme, kafiće, barove i ostala okupljališta smrada/ ne zalazim niti mi pada na pamet ograničavati svoju slobodu kontaktom sa društvom ili, nedajbože, gomilama.

Hm. Ovde se potpuno slažemo. Nešto tu nije u redu, moraću da preispitam svoje stavove.

golden

gle,

potpuno nesuvislo vadiš triputnajveće rečenice iz konteksta. Nije čudo da se gubiš. Balansiraš, a nisi Plesač na Žici poput Zagortustre.
Sve rečeno (od strane ZTN) je valjano, a što je još bitnije, konzistentno. Time sam ti dovoljno rekao.

To je bilo prvo.

Drugo, više se penješ (negoštosamsebespuštaš bezveznim primjedbama -  pozivaš se na argumente i školsko dvorište - ha, očito nemaš uši za Zagortustru, ili ti treba dati više vremena - školsko dvorište je fakultet života, a jedini argument koji je validan jeste argumentum ad hominem) i približavaš se da budeš - drag.

Uostalom, i sam si došao do toga da nešto ne štima sa tobom, sad još samo da to prevladaš i bit ćeš u stanju zajahati Divlje Konje Ludila.

Kastor

Quote from: "ZagortustraTriputNajveći"očito nemaš uši za Zagortustru,

očito.

Truba

:x  kako sam mogao propustiti komediju na ovome topiku  :x

zagor rules  :evil:

iako mrzim liberale iz dna duše  :arrow:  bio sam (i jesam) veoma liberalan što se tiče abortusa... dok nisam saznao da je jedna žemska s kojom sam stalno u kontaktu (ne Onom, nego poslovnom kontaktu) izvršila abortus i o tome govori kao o nekom nespretnom događaju...eto odlučila sam da je 3 djece mnogo i bolje je da ostanemo na broju 2...
onda mi se počelo vraćati sjećanje na maminu stanodavku tamo krajem sedamdeetih koja je izvršila ravno 17 abortusa a pritom ismijavala obitelj moje mame koja je 10. rođeno dijete svojih roditelja...

ali i dalje... nakon mnogo razmišljanja sam ZA pobačaj u smislu da je to osobni izbor svake žene... čak se stavljam u hipotetičku poziciju  :arrow: napumpavanja neke žemske koja će izvršiti pobačaj...iako sam za pobačaj kao slobodu učinio bih sve što je moguće da je spriječim u tome...iako sumnjam da je moguće pobaciti ono što ja dobro napumpam  :arrow:

elem

pobačaj  DA
eutanazija DAAAA
smrtna kazna DAAAAAAAAAAA posebno za bombaše samoubice  :arrow: ratne zločince, ubicu Tea van Goga, religiozne fanatične huškače i tako dalje
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Kastor

Quote from: "Truba"iako sumnjam da je moguće pobaciti ono što ja dobro napumpam

Quote from: "Truba"ubicu Tea van Goga

xcheers

Ništa bez Trube.

Kastor

Quote from: "Truba"posebno za bombaše samoubice

HEHEHHEHE, kako sam ovo propustio pri prvom čitanju? :arrow:

Truba

:arrow:  što bi rekao Dženkins Bloku na pitanje što misliš o samoubicama. To je zakonom kažnjivo  :arrow:

mislim ovaj ako ih uhvate ranije  :arrow:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

col. von Strohm

pederi manje vise, za njih ne marim, ali sto mrzim pedere koji tvrde da nisu pederi! za njih je smrtna kazna previse dobra. ovaj zagor [jel' to bese onaj sto se trpa sa malim debelim meksikancem i uvek sa sobom nosi dildo?] mora da ima zescu iritaciju cmara obzirom na nacin na koji se izrazava. ili ga muce mnogo gadni hronicni hemoroidi ili ga je neko zesce razvalio otpozadi [verovatno jos u onom "fakultetu zivota" posto je izgleda trauma duboko zarivena u njegovu podsvest] pa jos ne moze da dodje k sebi. a ne mogu da se odlucim da li je taj neko bio debeo ili mu je neko od roditelja debeo...  :twisted: