• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Michael Haneke - HIDDEN & co

Started by marduk, 13-02-2006, 23:31:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

I ja bih rešio bez pištolja da sam producent, režiser i glavni glumac. RL je bitno različit, najčešće nezanimljiv, sumoran, a vrhunac iliti klimaks, sa sve saspensom, postiže se ako ti u autobusu ne opale šljagu kad staviš primedbu da je neko nepristojan ili ako u samousluzi zamoliš da ne pipaju svaki hleb rukama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

vidim ja da će Istvud morati da interveniše u Srbiji

mada, to oko hljeba je beskorisno, ionako su ih miševi gazili prije toga u magacinu 8-)

scallop

Želim ti poslednji lebac u samoposluzi da usavršiš poststrukturalnu pamet.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

pa jeste bre tačno, kroz koja govna prođu te vekne ruke potrošača su najsterilniji dio

a i zavisi od supermarketa, u nekima ne može da se drpa lebac

scallop

Budi pametan tamo gde možeš, a ovoga se okani. Kako ja mogu tebi da ogadim sve što pojedeš ne možeš ni da zamisliš. Nemoj da smetneš s uma da ja kuvam, a ti samo jedeš. Zato se vrati Hanekeu i priči o skončavanju ljubavi.

Albedo 0

kako je moguće da ama baš ništa tačno nisi rekao od početka do kraja posta? 8-)

ni to o kuvanju, znam da spravim bar jedno 15-20 jela (ništa fensi, samo srpska kuhinja)

ni to da ti meni nešto možeš da zgadiš itd

eo probaj, I dare you 8-)

scallop

Otvori topik pa da počnemo. :mrgreen:

Son of Man

Molim vas, ali znači molim vas da mi neko pojasni kraj filma CACHE aka HIDDEN, može na PM. Hvala.  :(

Albedo 0

ne znam na šta tačno misliš, jer objašnjenje porijekla snimaka nije toliko značajno, ali ako te to zanima Ebert se time zabavio ovdje

Son of Man

Ovo me zanima. Šta, vi ste svi kao izvalili šta se desilo u toj poslednjoj sceni? Ma ajte molim vas...

QuoteThat's clear enough. What muddies the water is the film's last shot, showing Pierrot leaving his school and meeting Majid's son, several years older, on the steps. These two people should not know one another. Many viewers, seeing them meet, come to the conclusion that the two sons did it together. Yet we have no idea whether this is the latest of several meetings, or a first meeting, sought by "Walid" after the death of his father. It's true they shouldn't know each other. But what does it prove that they do?

ALEKSIJE D.

Kad već pričamo o tom kraju, meni se nametnulo nekoliko mogućih tumačenja. Ovo  je kranje subjetivno i, naravno, neuko, laičko viđenje.
1. gledalac kao vojaer ima u sebii skriven zločin ili je prema njemu neko nešto skrivio, poremetio mu život i postmatra kako je moguć neki drugi, bolji, a njemu ukraden.
2. neko postmatra francuske građane, čelajd, neko prema kome su su se ogrešili, nesvesni toga, taj neko je skriven od očiju javnosti ali je prisutan i posmatra nas.
3. reditelju bilo žao što publika izleti napolje čim se završi film, te ovakvim krajem natera gledaoca da odgleda sve one koji su u filmu učestvovali, od tipa što je donosio sendviče do baba sere.
4. reditelj pogodio određenu minutažu filma, plaćen za to, pa ko veli ajde da nabijem potrebnu kilometražu kad sam već plaćen (sklon sam ovom  tumačenju kao najtačnijem)
5. ne znači ništa, ali deluje mnogo pametno i mistično, diže ugled reditelja kao intelektualnog barda
Sigurno nijedno nije tačno, ali si tražio subjektivno vidjenja kraja ovog smornog rada.
Ti, kao neko ko se bavi psihopatološkim ponašanjem, trebao bi razumeti kako funkcioniše asocijalan ili bolestan um, onaj predator koji dugo vreba žrtve iz frustacije koja mu je došla kao posledica nečije preke reči, kad je kao mali s početka piškio u krevet a kasnije počeo kačit ljude naopako i žive drati. 

Albedo 0

Quote from: Son of Man on 07-04-2014, 09:58:58
Ovo me zanima. Šta, vi ste svi kao izvalili šta se desilo u toj poslednjoj sceni? Ma ajte molim vas...

ne, ja uopšte nisam razmišljao u tom pravcu, jer poenta filma nije u tome ko je to uradio

čak ni da li su njih dvojica to uradila

već da se istorija ponavlja, prvo su im očevi bili zajedno pa se desilo to što se desilo

sad postoji još jedna šansa za Francusku da prekine rasnu diskriminaciju

a da li su oni konkretno slali to je meni manje važno

Ebert doduše spominje 20. minut filma, gdje se kao dokazuje da je to snimao sin Pjer

Son of Man

E jbga, ako je cilj filma bio da se u Francuskoj prekine rasna diskriminacija, onda nek ide sve u qrac, jebem ti takve filmove i one koji ih snimaju. Ovo bre bio dobar , istripovan film, misterija ona prava i na kraju kad je trebo da poentira u toj poslednjoj sceni, eto qrca. 3 puta sam pažljivo gledo ovu poslednju scenu i ni u ludilu nisam vido ni Pjera ni ovog drugog, a i da sam ih kojim slučajem vido kako bi znao da je to taj isti arapin kad je matoriji za par godina, šta sam trebo, lupu da koristim?

@ALEKSIJE - taj asocijalan i bolestan um koji čeka strpljivo godinama ne bi li se svetio u realnosti nažalost ne postoji, ima ga samo na filmu, tako da ga zaista ne poznajem.

ALEKSIJE D.

O filmu i pričamo, valjda?
Ne pričamo o Bandiju koji se jednog jutra porbudio i odlučio da siluje ženske jer mu je dosadilo da bubamarama kida noge, zar ne?

Son of Man

Te iz filma jbga ne poznajem.

Ghoul

a s bandita si na prs u dupe! :)
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

Quote from: Son of Man on 07-04-2014, 14:00:15
taj asocijalan i bolestan um koji čeka strpljivo godinama ne bi li se svetio u realnosti nažalost ne postoji

a Franjo Tuđman??? :)

ALEKSIJE D.

Nemoj mi, Bato, prizivati Zoska!
Vratimo se našem geniju Hajnekenu, ovaj, Hidlebratu, ne, Hajdi...
ma, kako god se već zove.

Son of Man

Quote from: Ghoul on 07-04-2014, 14:58:46
a s bandita si na prs u dupe! :)
Čito sam 2 knjige posvećene isključivo Bandiju pa štošta i znam, znači nije da smo na prs u dupe ali tu smo...negde.

Albedo 0

Quote from: ALEKSIJE D. on 07-04-2014, 15:20:57
Nemoj mi, Bato, prizivati Zoska!
Vratimo se našem geniju Hajnekenu, ovaj, Hidlebratu, ne, Hajdi...
ma, kako god se već zove.

moraću večeras da pogledam Amour, da završim s tim

Tex Murphy

Ја уопште нисам примијетио ту двојицу у оној гомили. Само сам звјерао около и питао се шта се дођавола дешава и зашто тај проклети завршни кадар тако дуго траје. Тек послије кад сам прочитао шта се ту заправо дешава, поново сам погледао сцену и провалио гдје су. Лукав је тај Ханеке, обожава да силује гледаочев мозак.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

a tek ovo silovanje s ''Ljubavlju''

meni je ovo ubjedljivo najgori Haneke, Time of the Wolf je premija za ovo

ALEKSIJE D.

E, najzad neko ko se složio sa mojim sitnim opservacijama.

Albedo 0

iskreno, govorio sam gore prije nego što sam pogledao da film može da uvrijedi ljude, a desilo se sasvim suprotno, ovo je vjerovatno najbanalniji, najbukvalniji Hanekeov film, potpuno sterilan i besmislen

ispravio bih samog sebe da ovaj film ipak jeste nacistički, u onom antiintelektualističkom smislu, ovako distancirani prikaz ove teme jednostavno ne pripada civilizaciji i kulturi, koje počivaju na ritualizaciji smrti. Dakle, Hanekeov stav je bukvalno od prije kamenog doba, čisto životinjski, koja jad i bijeda je snašla EVropu da ovom da je nekakve filmske nagrade.

Pa ovo je definitivno kultur kampf u najčistijem obliku.

Ghoul

izgleda da su neki ovde još uvek u zbunu oko filma AMOUR, iako je on uredno OBJAŠNJEN odavno, tamo gde treba:

http://ljudska_splacina.com/2013/02/amour-2012.html

ALEKSIJE D.

Gule, tip koji je dao komentar na tvoje viđenje mnogo je bolje sažeo ceo film i rekao tačno ono što i ja mislim o njemu i šta, možda, reditelj poručuje.
Pitanje glasi: zašto je Raskoljnikov ubio babu?
Ovde: iz ljubavi?
Ha! mislim gde zez leži u tome kako nije baš samo to. A san je potvrda.

Ghoul

samo još kad bismo videli/znali da je to babina ruka.

možda jeste a možda i nije,
zašto mihael babu krije?

kao vic, to je simpa dosetka.
kao tumačenje - to je bulšit.

ALEKSIJE D.

Moguće gde pojedinci svo zezanje oko i sa umetnošću shvataju odveć ozbiljno. Umetnost je, bre, zafrkancija, zabava za dokonjake, opijum za prosečan život. Ništa važno, ozbiljno. Samo halucinacije nezadovoljnih ljudi, tj. umetnika. Priča o umetničkom delu isto je rabota kao i stvaranje umetničkog dela. To može biti dadaističko zafrkavanje, kao što je pravljenjep poezije tipa "jaja od skaja" ili nasumično slaganje kadrova, lepljenje markcia i saleveta preko Pikasovog dela koje je crtao na klozet šolji dok je imao zatvor. I sad se nađe teoretičar umetnosti koji u tim šaranjima, glupiranjima traži smisao i neku nauku.
Daj, nemoj me zasmejavati.
Čovek je snimio šta je snimio. Za mene je to razvlačenje vremena, priča koja se mogla kraće ispričati i lično mi se ne dopada. ne zbog efekta, joj sad je meni žao starih ljudi ili slično, ili nekih (kako se zezam) kvazinacističkih ideja o eutanaziji,  ili ironiji u nazovu gde ljubavi i nema već samo mučenja onog koji ubija, ili gledanje na to kao skidanje obostranog tereta sa vrata, ili ja je udavih i bez ne mi života nema... Može kako hoćeš. Umetnost je subjetivna, a time i tumačenje. nekom se dopadne, nekom ne. Ne dopada mi se šta radi taj lik, smatram da ne zaslužuje moju pažnju ( što neznači i pažnju drugih ljudi). Gledaću radije Pazolinija ili Dragovana Jovanovića.
Ti pokušavaš biti analitičan, pokušavaš ukalupiti nešto što je često glupost i zezanje u realne fijoke tvoje racionaosti, polazeći od toga kako je tvorac dela bio racionalan.
A to ne mora biti istina.

Albedo 0

tvorac AMOUR uopšte nije racionalan, štaviše, tvorac se ovaj put drastično usro od teme koju je trebao da prikaže, što je razumljivo imajući u vidu šta tema jeste, samo onda ne bi trebalo ni da snima film o tome

u odnosu na druge Hanekeove filmove, koji obiluju bukvalno mračnijim bojama, u ovom filmu ima toliko svjetlosti da je i to poruka sama po sebi. Nema scene koja nema zraka Sunca, maltene je u hodniku cijelo vrijeme dan, čak i kad je zatvoren prozor

nisam siguran da li je u stvari ovdje nešto posebno i snimana noćna smjena, jeste tu i tamo, on se trgne iz sna, ona spava sjedeći, ali generalno ne pamtim da se nešto značajno u filmu desilo noću, jer je i sam autor bježao od mraka

u san nisam nešto pretjerano zalazio, jer kako god da ga tumačiš ne može da opere dvosatnu bezvezariju

eo npr šta bih sad iz glave o tome rekao (što je btw popriličan spojler): on joj priča neku budalaštinu iz svoje mladosti, a ona mu odgovori nešto tipa ''pa nećeš valjda pod stare dane da srozaš svoj ugled u mojim očima'' (već sam izbrisao film pa ovo parafraziram kako sam zapamtio), i to je još kao bezazlena scena sa luckastim staračkim humorom

super, kad dođemo do scene jastuka, koja se desila nakon njegovog sna, u kojem njega neko davi s leđa, on joj ponovo priča neku priču iz djetinjstva, ovaj put se baš srozavajući, kao joj se sveti što je i ona njega ''iznevjerila'', što je pala u njegovim očima, što sanja njenu (dal' babinu, ko to zna, a i nema veze) ruku preko labrnje, njegova ''osveta'' je gadna da gadnija ne može biti

nije ovo tek jastuk stajl eutanazija iz kako-tako dobrih namjera, u smislu da je ona sama prizivala smrt, što je maltene i eksplicitno rekla u toku filma, već lik namjerno ljigavi sa pričom u jastuk sceni, ogavno životinjski, i u tom smislu potop u snu je upravo ono što on podsvjesno želi - da ona nikad nije zavrnula onu slavinu, da je tu sve završilo

jer sve poslije toga je uništilo njen imidž, onako kako ju je on zamišljao, i zato on vrši odmazdu, uništava sopstveni imidž u jastuk sceni, njoj u inat

bezdušno, neljudski, životinjski, rekoh već - nacistički

jastuk je ponajmanji problem, da nije bilo tog nečasnog pripovjedanja o sutlijašu, možda bi mogli da pričamo o nekom poštovanju prema tom čovjeku. Doduše, epilog pokazuje da vjerovatno i on sam shvata šta je uradio, no to ne iskupljuje Hanekea za umobolništvo

Albedo 0

inače, samo da dodam da eo npr ispred moje zgrade je Zelenilo odavno posadilo neku biljku kao ukras pored ulice, a ta biljka, ne znam joj sad ime ali tako su mi stručniji ljudi rekli, ako je nabereš i skuvaš, biljka je smrtonosna, i to tako da ne mogu ni u laboratoriji da je otkriju, jer to niko i ne traži

znači, otrova imaš na sve strane, mogao je lijepo da joj se obrati, hoće li šaku pilula da proguta, da žena sama odluči, ali onda jednostavno tip ne bi ostao ljigavac, niti bi Haneke bio umobolnik

Tex Murphy

Quote from: Отац Јоил on 24-01-2010, 04:04:41
Slabije i od La Pianiste??? U to ću povjerovati tek kad vidim, ali nešto nemam želju da vidim. Život je prekratak da bi se trošio na "filmove" tog naci kretena.

Нажалост, нисам послушао сопствени мудри савјет, па сам, ваљда донекле осокољен Кашеом и Вајсе бандом, одлучио да погледам некакав Седми континент и жали Боже времена потрошеног на ту ултрапретенциозну шупљаторску мастурбацију једне аустријске будалетине. Имбецилан филм (који би можда и имао неког смисла у виду кратког филма од 15-20 минута) би можда и могао да се опрости, али масакр над животињама јок. Разбијен акваријум, рибице испадају и човјек уредно у крупним плановима приказује како се копрцају и боре за живот и онда угину. Неопјеван кретен, тако бих га радо одаламио по тикви :-(
Genetski četnik

Ghoul

harv, ne shvati ovo lično, ali ti si Неопјеван кретен, тако бих те радо одаламио по тикви.

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 22-08-2014, 10:55:57
harv, ne shvati ovo lično, ali ti si Неопјеван кретен, тако бих те радо одаламио по тикви.

Имао си за то сасвим добру прилику прије мјесец дана, теткице.
Genetski četnik

BladeRunner

All those moments will be lost in time like tears in rain.

Ghoul

Quote from: Отац Јоил on 22-08-2014, 13:59:01
Quote from: Ghoul on 22-08-2014, 10:55:57

Имао си за то сасвим добру прилику прије мјесец дана, теткице.

da, ali tada si se lukavo suzdržavao od ovako debilnih provala, strino!

Tex Murphy

Ако ову моју феноменалну и 100% тачну (албеит не превише детаљну) анализу сматраш "дебилном провалом", онда си још безнадежнији случај него што сам мислио, а мислио сам да си потпуно безнадежан.
Genetski četnik

C Q

...(To that list you can add the) French film Caché, which is the worst movie I've ever seen. - Ligotti.  :?:

OK, nisam ni ja baš neki obožavalac filma Hidden ali...

Inače, obožavam filmove Hanekea (očigledno i Larsa) pa mi je ova izjava još zanimljivija.

Ghoul

Aco Popara Zver

Bump, jelte...

Mada neznam pojma šta znači bump
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Bring Up My Post.

Gledacu da sledece filmove koje pogledam upisem ovdi.

Dybuk

Pogledala sam Hidden, ali mislim da sam izabrala los tajming. Nije me uvukao u pricu, iako Danijela Oteja volim; reagovala sam uglavnom na secanja i onu fantasticnu scenu samoubistva, bam, dosla gotovo niotkuda. Nisam uspela da provalim susret na samom kraju filma, a nije da nisam buljila u onu gomilu. Sve u svemu, Benny's Video, ma koliko nesavrsen, ostavio puno jaci utisak na mene.
I da, ovaj tip stvarno ne moze a da ne ubije poneku zivotinju u toku filma :roll:

Aco Popara Zver

Ovdje je moro francuskog pevca!

Mislim da tu ima mnogo nekih simbolčića vezanih za Francuze, treba ti neki priručnik za praćenje filma.

U svakom slučaju, Haneke najčešće jeste mnogo buke ni oko čega.

Dybuk

QuoteOvdje je moro francuskog pevca!

Ha! A kod Benija nemacku svinju (mislim, kobaje i to). Ono je bilo uzasno, i jos rivajnd, ripit...uh. :(

Ne znam postoji li nacionalni kljuc za tumacenje ovog filma, on prikazuje njihovo drustvo i nacin zivota, mislim da si, sto se toga tice, za analizu jednako sposoban i ti kao i poznavalac prilika u Francuza...

Mozda nevazno, ali primetila sam da Binosh ne pokazuje lice niti je snimaju anfas na pocetku, i to traje neko vreme...kao da zena i majka u ovom filmu ima sporednu ulogu na svim nivoima, sto se lepo pokazuje u jednom od dijaloga izmedju supruznika, gde ona prebacuje muzu da nema poverenja u nju i da sa njom nista ne deli.
Sin Pjero je tu samo ovlas, kao i Beni otudjen od porodice i iz nekog razloga ljut na roditelje, necim se bavi, a mi osim njegovog treninga i takmicenja u plivanju uopste ne znamo sta on i s kime radi, gde nestaje. Kao u skoli je, potpuno u pozadini, a izgleda vazan za celu pricu, sto (nisam videla al verujem sta drugi pricaju) pokazuje i sami kraj filma.

Sve u svemu, valjda je to Alzirsko pitanje podvuceno, medjutim sve nekako nonsalantno, usput, kao i ostatak filma.

Dybuk

Profesorka Klavira. Sazrelo se :lol: ovo mi je bilo odlicno, ako zanemarim potpuno karikaturalan odnos s majkom. Onako, bas ekstreman primer potpune kontrole, kako unistiti svoje dete represijom i uvesti ga u bolestan, zavisnicki odnos gde ono nikad ne odraste i ostaje veciti rob roditeljske neuroze. Mislim, spavaju u istom krevetu, stvarno nerealno. Ja sam navijala za malo matricida u nekim trenucima, posto osamostaljenje izgleda nije opcija, no Erika ne zna da zivi drugacije. Kompleksno, mracno.

Aco Popara Zver

Sam reko ćik muvi 8-)

Nisam gledo Code Unknown, ako kojim slučajem planiraš baci neku ocjenu

Dybuk

Nisam, ali SAD planiram :)

Jesi li ti gledao 71 Fragments, navodno poslednji deo *nezvanicne* trilogije kojoj jos pripadaju Sedmi Kontinent i Benijev Video?

Aco Popara Zver

Ni to, al i Code i taj zato što su neki nekoherentni arthouse, ovaj još i bukvalno fragmentiran u naslovu. Zato mi se ne svidža ni Phantom of Liberty...

Aco Popara Zver