• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Smrt i kasnije...

Started by arya, 15-02-2006, 04:41:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arya

Procitao sam clanak u novinama (Wall Street Journal), u vezi kompanija koje su pocele da nicu po americi ciji je cilj skladistenje mrtvih zaledjenih tela.  

Dakle, ljudi koji imaju velike pare i kojima jedan zivot nije dovoljan, sada imaju opciju da sebe zalede odmah nakon sto umru.  Tako zaledjeno telo je onda uskladisteno i odrzava se u odredjenim (specijalnim) uslovima, do nekog datuma u buducnosti gde bi telo moglo da se ozivi.

Interesantan side-effect ove nove ponude je da finansiska industrija sada pokusava da stvori novi portfolio proizvoda za gore-pomenute ljudi.  U stvari, ljudi koji umru ce uskoro biti u mogucnosti da ostave deo svoga nasledstva sebi, tako da jednog dana kada ozive mogu da nastave sa uzivanjem u svome blagu.

U svakom slucaju, prica nije sala...a meni licno je jako interesantna...

col. von Strohm

Pa to je vec dugo u opticaju. Mozda su sada samo dobili novi polet nakon filmova kao sto je Otvori oci [ili njegovog mladjeg brata Vanilla Sky]. Naime taj motiv se pominje i u znacajno starijem Fierce Creatures, a i u raznim drugim filmovima. E sad to su naravno fikcije i to sto se u filmovima nesto pominje ne znaci ama bas nista, ali slicne polemike su se vodile i  u vreme jednog momka za kojeg si sigurno cuo - Volt Dizni.  :wink: Naime jos davnih ... e... kojih-god-vec-a-verovatno-sezdesetih godina kada je on bolovao od raka... e... necega, [bas sam svasta pozaboravljao  :? ] bilo je predloga da se njegovo telo ubaci u tank sa tecnim azotom da bi kasnije "velikog velikana" oziveli [ptu! ptu! ptu! daleko bilo!  :evil: ] kada to u buducnosti bude moguce i kada bude pronadjen lek za rak. Naravno ne secam se ni da li je to samo razmatrano ili su ga stvarno zamrzli.   :x Inace zbog velike zapremine takvih tankova, mnoge firme koje su se time bavile su nudile da se umesto celog tela kao jeftinija varijanta zamrzava samo glava. Ostatak tela bi se bacio uz logican rezon da je tu sve sto ti je bitno, a kada budu u stanju da te ozive moci ce i novo telo da ti naprave.  :D

E sad, secam se i da sam svojevremeno gledao film u kojem je nestalo struje u nekoj poslovnoj zgradi i otopili su se tankovi jednog takvog preduzeca i onda neki detektivi to istrazuju i spore se oko toga da li su nestankom struje ti ljudi [u ledarama sa tecnim N2] ubijeni ili su vec bili mrtvi... A opet ne mogu da se setim da li je to bila neka serija tipa X-files ili Aly McBeal ili tako nesto ili bas film... moracu da pijem redovnije one, one znas bre, one pilule za pamcenje sto se zovu, kako se ono bese zovu, e jebem li ga opet sam zaboravio... :!:  :D
"El Fary estas dios!" - José Luis Torrente

mac

Quote from: "col. von Strohm"Naravno ne secam se ni da li je to samo razmatrano ili su ga stvarno zamrzli.
Sreća pa je tu ona kako se zove, ... viki-nešto, na vrh mi jezika...

Quotemoracu da pijem redovnije one, one znas bre, one pilule za pamcenje sto se zovu, kako se ono bese zovu, e jebem li ga opet sam zaboravio... :!:  :D
Da, da, one, gde li sam ih samo zaturio  :)

Truba

zar stanica iliti ćelija ne bude nepovratno oštećena kada se zaledi... jer se sastoji i od vode
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Voltu Dizniju je takođe zamrznuta samo glava.

Mislim da je hibernacija na ovom nivou nauke, čisto otimanje para od lakovernih ljudi; gotovo da sam siguran da sav novac koji se uzima za održavanje hibernacije (treba položiti popriličnu sumu, kako bi se od kamate podmirio ovaj vrlo skup sistem) zapravo čista krađa, jer niko ne može jednog dana (za 50 ili 200 godina) da zaista dokaže da se glava ne oživljava zbog lošeg održavanja ili postupka kod zamrzavanja, jer, u pitanju je, ne zaboravimo, zapravo oživljavanje umrlih.
Hibernacija je sama po sebi vrlo fantastična, ali kombinovana sa oživljavanjem davno umrlih, praktično je nerešiva. Ni sad ni za milion godina. Mislim, možda će biti rešivo oživljavanje tek umrlih jednog dana, ali oživljavanje ovih koji su umrli davno ili sada to čine pa se sklanjaju u hibernaciju, potpuno sumnjam.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

Quote from: "Boban"Voltu Dizniju je takođe zamrznuta samo glava.
Kao što rekoh, tu je ona viki-kako-se-zvaše-pedija, u kojoj lepo piše da je to mit. Čovek je kremiran.

Truba

politikin zabavnik kaže da nije  :arrow:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Vikipedija je skup laickog trabunjanja o svemu i svacemu, sa malo ali ne mnogo veze sa stvarnoscu.
Mislim da je neukusno pozivati se na Vikipediju za bilo sta...

mac

To bi se dalo proveriti. Probaj da pronađeš na vikipediji nekoliko pojmova o kojima dosta znaš (a da nisu spekulativni, tipa "gde je završila Diznijeva glava"). Procenat poklapanja podataka na vikipediji sa tvojim znanjem onda može statistički da se proširi i na celu vikipediju. Poenta i jeste u tome da ako i nađeš nešto da nije tačno to možeš istog sekunda da ispraviš, i to ljudi i rade.

Boban

aha, ali tvoj stav ima samo jednu slabu tačku: podrazumevaš da su svi ljudi dobronamerni.

Jake Chambers

A ti podrazumevaš da su svi zlonamerni  8)
Elem, U X-files dragi von Strohme imaš u 23. epizodi, "Roland", glavu koja je u tečnom azotu i telepatski upravlja svojim bratom koji je blago retardiran (glumu ga Slovenac Željko Ivanek, glumio i u Chicago Hope itd...). A na kraju prvog serijala Star Trek TNG, u epizodi "The neutral Zone" imaš ono troje ljudi koje nađu u BAŠ takvim tankovima i ožive ih...
Ja međutim, kao i Boban, na ovom nivou nauke verujem da je to sve samo prevara.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

col. von Strohm

QuoteProcenat poklapanja podataka na vikipediji sa tvojim znanjem onda može statistički da se proširi i na celu vikipediju.

i to se zove "generalizacija" i jedna je od osnovnih logickih gresaka.  :wink: naravno postupak je prihvatljiv ako i pravilno izaberes grupu pojmova koje poredis sa svojim znanjima tako da obuhvata jednako kontroverzne teme kao sto je i ona koju razmatras, i kada dobijes npr 78% poklapanja onda mozes da tvrdis sa 78% sigurnosti da je dizni kremiran "u kompletu".  :arrow:

Quoteaha, ali tvoj stav ima samo jednu slabu tačku: podrazumevaš da su svi ljudi dobronamerni.

QuoteA ti podrazumevaš da su svi zlonamerni

mislim da cemo se sloziti oko zlonamernosti kada je diznijev studio u pitanju.  :wink:

inace kristal leda, tj. voda u cvrstom agregatnom stanju, ima retku osobinu da zauzima vecu zapreminu nego sto zauzima ta ista materija u tecnom stanju. to, kombinovano sa ostrim ivicama kristala leda, dovodi do prosecanja celijskih membrana i time do razaranja tkiva. biljke su tu u povlascenom polozaju jer imaju celijske zidove koji su u stanju [pri odredjenim okolnostima] da podnesu vece pritiske.

bas zbog pomenutog problema sa zapreminama neki nude kao resenje zamrzavanje tkiva po celoj dubini istovremeno spekulisuci da ce tako pritisak da se poveca, ali da ce da bude istovremeno isti sa obe strane celijske membrane posto se kristali upiru jedan o drugi preko te membrane. zastupnicima ove teorije ni rec ne verujem.  :arrow:

a cuo sam i price da se danas sa relativno malim procentom uspesnosti vracaju iz hibernacije sitni glodari u laboratorijskim uslovima. mada mislim da se tu eksperimentise sa usporavanjem zivotnih funkcija [nalik recimo na zimski san mecke Bozane  :!: ] umesto pukog i varvarskog turanja u zamrzivac.  :wink:

Boban

Ima primera kada zamrzavanje i potom odmrzavanje na tihoj vatri daju određeno unapređenje prvobitnom stvoru; evo, prase npr....

Kastor

Prase? Šta to beše?

Aha! To je ono vretenasto stvorenje što živi pod zemljom i hrani se rodama.

Nema ništa o tome u Vikipediji, sa'će da bude.  :twisted:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Jake Chambers

Kastore... ja dugo nisam obitavao ovde, a i sad sam površno tu, ali zamjećujem da širiš glupost kao pipke. Ajde molim te nemoj.

Von Strohme, ne znam šta je tako retko u opštepoznatoj činjenici da se na hladnoći i visokim temperaturama širi zapremina stvari?

Kastor

Quote from: "Jake Chambers"Kastore... ja dugo nisam obitavao ovde, a i sad sam površno tu, ali zamjećujem da širiš glupost kao pipke. Ajde molim te nemoj.

Daj bre Džejk uhodiš me po topicima, pomisliću da si zaljubljen.

Kako bre ljudi možete da se pozivate na Vikipediju kao jedini izvor, jeste li normalni? Pa tamo svako može (radi dokazivanja neke gluposti u diskusiji, opklade ili sl.) da unese ili ispravi neku odrednicu. Stvarno ste bre neozbiljni...
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Jake Chambers

Pa i ne može baš... jer postoje ljudi koji to proveravaju. Te ako uneseš nešto netačno, oni to lepo vrate na staro.
I ne uhođujem te nego se tvoje glupavo samodopisivanje širi kao epidemija.

Kastor

Quote from: "Jake Chambers"Pa i ne može baš... jer postoje ljudi koji to proveravaju. Te ako uneseš nešto netačno, oni to lepo vrate na staro.

Da, tačno. Danas se čokolada pravi od krave, sutra od kakaa, prekosutra od suvog grožđa...

Quoteglupavo samodopisivanje širi kao epidemija

Ne razumem. Pošto sam glup - objasni mi.

Da nema to veze sa krakenom? Mogu ja i tamo da se vratim.
Ako hoću baš da budem zao mogu ja i nešto više od toga, ali poštujem Gazdu i većinu ljudi na forumu...

Jake Chambers

Pošto i ja poštujem i gazdu i ljude na ovom forumu, na ovu temu neću dalje da se dopisujem o nečemu što ama baš nema veze sa njom samom.
Punktum.

Kastor

Da nema veze s njom samom, jer si je ti skrenuo na mene...

Jake Chambers

Quote from: "Kastor"Da nema veze s njom samom, jer si je ti skrenuo na mene...

Mrzim kad moram da gazim reč.
Ja nisam skrenuo sa teme, ja sam samo u sklopu posta koji se bavio samom temom uputio tebi opasku, koja se odnosila na tvoje produbljivanje opstrukcije same teme od strane samog vlasnika foruma. No budući da je to jedna od njegovih osobina (koja pak ume nekada i svoje dobro da ima), a i da time zaista na sebi svojstven način mnogo na samu temu ume da kaže - kada se bolje razmisli, to sam prećutao. I ovaj put zaista punktum.

Boban

Slobodno možete manje da me poštujete.

Jake Chambers

Ne pada mi na pamet. Svakome kako je zaslužio.  :wink:

Kastor

U tom famoznom postu koji pominješ NISI se bavio temom već si uputio dve opaske: prvu meni, a drugu Pukovniku i sada se praviš blesav.

mac

Quote from: "Kastor"Kako bre ljudi možete da se pozivate na Vikipediju kao jedini izvor, jeste li normalni? Pa tamo svako može (radi dokazivanja neke gluposti u diskusiji, opklade ili sl.) da unese ili ispravi neku odrednicu. Stvarno ste bre neozbiljni...

Neki lik je 2. marta u 13:56 u članku o Voltu Dizniju ubacio svoj komentar: "DUDE...WALT DISNEY DIED! THAT IS SOOO SAD! HE IS LIKE....GOD! BREANNE ROCKS EVERYOBDYS SOCKS!". Komentar je obrisan 3 minuta kasnije. Neka proba neko da obriše deo teksta u kome piše da je mit podatak da je zamrznut, pa da vidimo šta će da se desi (tj. za koliko minuta će da se desi).

col. von Strohm

Quote from: "Jake Chambers"Von Strohme, ne znam šta je tako retko u opštepoznatoj činjenici da se na hladnoći i visokim temperaturama širi zapremina stvari?

Колико ја знам ово за хладноћу важи само за воду и још једно једињење којем сада не могу да се сетим имена. Морао бих да погледам у књизи за термодинамику, а то ме мрзи пошто се око тог предмета слажем са изјавом "I can not ever remember having sold a book I once burned one - it was a text-book of Termodynamics." - M.L.McGlashan

Додуше можда је то свима општепозната чињеница. Једино ми није јасно на које "ствари" ти мислиш када то кажеш.

col. von Strohm

Quote from: "mac"Neka proba neko da obriše deo teksta u kome piše da je mit podatak da je zamrznut, pa da vidimo šta će da se desi (tj. za koliko minuta će da se desi).

Ма то је све о.к.. Дизни је наведен да се покаже да те приче о трпању људи у течни азот круже унаоколо већ тридесет и више година, а од филма "Vanilla Sky" па на овамо посао се само интензивирао.  :roll:

Иначе уз причу о Дизнију (или мит, како ко воли) ишао је и детаљ да је замрзнут пре самог тренутка смрти тако да као фол никада није ни умро.  :x