• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prolece/Leto

Started by nemanja, 01-03-2006, 13:38:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nemanja

Mislim da bi bilo jako lepo da nam se obrati neko iz belog puta i najavi izdanja koja ce uslediti, zajedno sa okvirnim datumima.

Alex

Jedan ozbiljan izdavač sigurno ima tačne planove, bar za predstojeće tromesečje.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Od grafičkih novela prva sledeća stvar su Nadzirači, pa Sendmen 1, 100 metaka 2, Propovednik 2 i V kao Vendeta; to su stvari koje su trenutno u radu.
Od evropskih stripova, čekaju se formalnosti oko ugovora, pa da stignu originalni CD-i (to ume da traje mesec dana, a ponekad i pet meseci, pošto ni stranci nisu uvek tako ažurni kako to nekima izgleda).
Rokovi... realno, to niko ne zna, uskoro, verovatno tokom marta ponešto od grafičkih novela.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Ako nekome nesto znaci, ja sam trenutno na polovini prevoda Vendete, samo sto poslednjih dve nedelje nista ne radim, jer mi vade zivac iz zuba - pa jedva na oci gledam. Bice mi potrebno jos dve nedelje rada da zavrsim prevod.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

milan

Ko nadzire Nadzirache?

marlowe

Quote from: "milan"Ko nadzire Nadzirache?

goran skrobonja.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

No Dice

Pa cim su postali Nadziraci, ocigledno da ih ne nadzire bas dobro...

Meho Krljic

Nightflieru, puno srece sa Vendetom, to je, cini mi se, mozda i najtezi Mooreov tekst za prevodjenje... Hmmm, mozda bi Boban, kao sa Watchmenima mogao da okaci delove prevoda ovde da ih malo prozvacemo pre finalne verzije... Da ne bude da posle bitke svi budu generali...

Meho Krljic

I naravno, saosecanje za dentalne avanture. Ja sam se tim sportom bavio oko nove godine, ali moja zubarka izgleda ima laku ruku pa me nije nista bolelo... Za sta uopste ti zivci u zubima sluze kad i bez njih kidamo k'o zmajevi?

Boban

Naravno, sve će biti okačeno kada za to dođe vreme.
A sada, pošto je finalizacija Nadzirača u toku, pogledajte još malo one fajlove tamo, pa ako neko ima kakvu primedbu neka kaže sada ili neka ćuti zauvek.

milan

Video sam negde, verovatno na DC-evom sajtu neku novu naslovnu WATCHMEN-a sa likovima na naslovnoj strani... Mozda bi to bilo pametnije od originalne naslovne, cisto onako, sa komercijalne strane gledano...

Nightflier

@Meho

Pravo da ti kazem, i ja sam mislio da to predlozim Bobanu, ali ikako da se nadjem s njim. A za zub mi je kriv prethodni zubar, koji nije dobro uradio svoj posao, nego je stavio plombu a da nije lepo ocistio zub. Jos i tu plombu nije stavio kako treba. To mi je, vala, poslednji put da sam isao kod drzavnog lekara. Sve rade preko one stvari, a sad se svejedno placa i kod njih...
Inace, pokusao sam da usvojim i primenim tvoje primedbe u prevodu Sin Sitija 4. Nadam se da mi je poslo za rukom, mada se jos nisam cuo sa lektorkom. Ne znam sta ce ona reci. Dao sam naslov "Zuto kopile" - nije mi uspelo da nadjem bolje resenje, koje bi ukljucivalo i zutu boju i aluziju na kukavicluk.
First 666

Boban

Жута слина

snace

А зашто да не Жуто кукавичко копиле?
...but always he found the gold yielding before the coal.

Nightflier

Razmisljao sam o toj varijant, ali malo je preglomazno za naslov. Sem toga, negativac je u knjizi zaista zut, pa se naslovom Zuto kopile ne gubi mnogo. Na kraju ce, naravno, konacni sud i resenje dati Boban. Inace, cak sam razmisljao da se malo poigram sa nasom epskom tradicijom, pa da naslov bude Kurvinsko kopile, posto je to sjajan opis glavnog negativca, ali bilo mi je preveliko odstupanje od originala, na kome bi puristi jamacno zamerili.
First 666

Alex

Šta bi sa Helblejzerom 2? A Knjiga magije - to je fenomenalana stvar?!
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Nightflieru - znam o cemu pricas. I ja sam raskrstio sa drzanim zubarima kad sam shvatio da od njih nema leba. Tako da sam poslednje dve seanse platio ljudski i covecanski. Srecom, imam dosta zdrave zube pa su se te dve seanse odigravale u razmaku od desetak godina...

'Zuto Kopile' mi je prihvatljiv prevod, svakako. Mada, ne znam zasto si izbacio 'That'. Mislim da bi 'To Zuto Kopile' bilo sasvim okej ali dobro...

marlowe

da, ja bih mozda cak i stavio nesto tipa Prokleto zuto kopile - da se zadrzi dinamika govornog iskaza. opet, malo je dugacko.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Goran Skrobonja

Quote from: "No Dice"Pa cim su postali Nadziraci, ocigledno da ih ne nadzire bas dobro...

Dogovor sa izdavačem je da u impresumu stoji:
Prevod s engleskog - OSIM NASLOVA - G.S.

Očajan sam kao i većina vas, ali vlasnik prava je vlasnik prava, pa može da nazove strip kako mu se sviđa. :x
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

No Dice

I inace sam imao visoko misljenje o tvom spisateljskom i prevodilackom radu, Gorane, ali je upravo skocilo za par klasa...

...Koliko se spustilo misljenje o radu lektorke koja je isforsirala taj ocigledno blentav i vestacki naslov:)

sandman

Lose, mnogo lose. Obice se ovakve odluke vlasniku prava o glavu.

Cestitka Goranu za principijenost.

kraken

Cemu li je sluzio ovaj topic http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=3084 . "Nadziraci" su daleko od najveceg broja glasova i to ne bez razloga.

Boban

Taj topik je pokrenuo Goran da bi proverio u javnosti svoju odluku.
Izdavač je sve to uzeo u obzir i doneo odluku.
Kao i sve primedbe na topicima o pojedinim glavama stripa.
Goran je juče sedeo s lektorkom i prolazili su jednu po jednu primedbu, nešto usvajali, nešto ne. Prvih pet poglavlja je yavršeno u tom smislu; idemo dalje.
Mišljenje građanstva postoji da bi bilo razmotreno i zaista je svaka primedba bila odštampana i rastumačena, ali ne možete očekivati da se a priori sve preporuke usvoje.

Oko naslova... Nadzirači će se u izdanju Belog Puta prodavati ZAUVEK u Srbiji i generacije koje dolaze, zvaće ih tako; Čuvari kao varijanta je bila najraširenija u prethodnom periodu i među ljudima koji su strip pričitali i već ga imaju na engleskom; a takvi zapravo i nisu najverniji kupci Belog Puta.

milan

Zbog generacija novih chitalaca - da li ce naslovna ilustracija ostati kao sto je na originalnom izdanju, ili ce se ici na komercijalniju varijantu nslovne?

kraken

Quote from: "Boban"Čuvari kao varijanta je bila najraširenija u prethodnom periodu i među ljudima koji su strip pričitali i već ga imaju na engleskom; a takvi zapravo i nisu najverniji kupci Belog Puta.

I medju onima koji su nabavili piratskog vertiga 1 i 2/3 :D

Alex

Quote from: "Boban"

Oko naslova... Nadzirači će se u izdanju Belog Puta prodavati ZAUVEK u Srbiji i generacije koje dolaze, zvaće ih tako;

Ne mora da znači.

Vidi na primeru filmova. Alien, Last Boy Scout, Ocean´s Eleven svi zovu tako (ili bukvalno prevedeno), a retko ko (ili niko više) Osmi putnik, Prljavi igraju prljavo, Igraj svoju igru.

Loši naslovi se nikada ne prime u narodu, pa možda Watchmen ostane Vočmen.

Ghoul

Samo da se zna da ja ALIEN koristim isključivo zato što je KRAĆI naslov, a ne zato što je OSMI PUTNIK 'loš' naslov, jer nije. Zapravo, loš je za NASTAVKE (što nije krivica prvog prevodioca), ali ne i za prvi deo.
Glede konkretnog naslova, i ja mislim da će u narodu da se ovo zapati kao VOČMEN.
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Filmovi su ipak nešto drugo u odnosu na stripove; Alien je kroz DivX stigao u desetine hiljada domova i nikakavo legalno izdanje ne može da ih pokrije. Na drugoj strani, stripovi su štampani materijal i kao takvi, drastično teži da idu od ruke do ruke u bilo kom obliku osim originala stranog i izdanja Belog Puta. Čak i ako neko skenira izdanje i pusti CD u promet, biće to NADZIRAČI... mala je verovatnoća da će neko praviti prepravljeno izdanje za ilegalni CD.

Nightflier

Braca Arapi imaju izreku: Bice kako Bog hoce, jer drugacije biti ne moze. Toliko o cuvarima i nadziracima.
First 666

maccak

Ne znam kako vama, ali meni je sad jasno ko nadzire nadzirače i ko kontroliše kontrolore i ko čuva čuvare :P

nemanja

Iako se slazem da je nadziraci uzasan naslov (previse vuce na gradjevinske radnike), opasno ste skrenuli sa teme - niko da prokomentarise ove stripove koje je Boban najavio. Uzgred mogli bi da dodate stripove koje bi voleli da BP prevede i objavi. Ja sam za Y - the Last Man.

Alex

Quote from: "Boban"Od grafičkih novela prva sledeća stvar su Nadzirači, pa Sendmen 1, 100 metaka 2, Propovednik 2 i V kao Vendeta; to su stvari koje su trenutno u radu.

Pa od najavljenog, pored Watchmena, neću propustiti:Sendmen 1, 100 metaka 2, V kao Vendeta.

Voleo bih da Hellblazer 2 izađe što pre, a od ranije najavljenih (a sad zaboravljenih), kao što rekoh, najprijatnije bi me iznenadio Books of Magic (1).

Propovednika 2 nabavljam, ako nema ništa bolje u datom trenutku.

Što se tiče klasika (poput Konana) ima mnogo stvari koje bih voleo da vidim u luksuznom izdanju, ali ne znam da li, u tom smislu, izdavača zanimaju nečije želje ili ima već jasno zacrtane planove.

Nightflier

Ja bih veoma voleo da vidim kralja Kulla u izdanju Belog puta. Taj sam strip kao klinac citao u Eksu i veoma mi je zao sto vise nemam te epizode. Voleo bih i Marvelovog Drakulu da vidim ponovo objavljenog, kao i Stvorenje iz mocvare, ali ovo su samo nostalgicne zelje. Ne verujem da Beli put planira ista od ovoga. Takodje moram priznati da sam se pomalo uzeleo klasicog superherojskog stripa, a ima onih koje sam citao na kasicicu, npr. Darkness i Spawn...
First 666

Goran Skrobonja

CAGES Dave McKeana.

milan

KINGDOM COME, ili CRISIS ON INFINITE EARTHS, ili trejdove JLA koje je pisao Morrison...

Meho Krljic

Crisis on infinite Earths nije bas neka sreca, mada je istorijski znacajan.... Uopste vecina tih Megacrossovera mi je prilicno razocarenje... Kad sad razmislim, moram da kazem da bih radije u Belom Putu video Bendisov 'Powers', Ellisove 'Planetary' i 'Authority' (pa i 'Transmetropolitan') ili Mooreovog 'Toma Stronga' (mada je taj strip na kraju ispao prilicno razocaravajuce)... Od Granta Morrisona bih najvise voleo da vidim Flex Mentallo...

milan

Od Granta Morrisona WE 3!! To sam zaboravio!

Meho Krljic

Ili cak The Invisibles, kad vec licitiramo!!!

Goran Skrobonja

THE SIMPSONS/FUTURAMA crossover.

Lurd

Meho me preduhitrio, ali slažem se da je sledeći logičan korak Authority/Planetary.
My trees...They have withered and died just like me.

mac

Niko ne spominje manga stripove... Jedan "Ghost in the Shell" bi lepo legao...

Meho Krljic

Hm, Boban je onomad rekao da mangi nema ni na horizontu, tako da, ja ne bih bas zadrzavao dah cekajuci GITS...

Nego palo mi u medjuvremenu na pamet, onoliko spominjanje superherojskog stripa, a nisam se setio da pomenem nabolji 'crisis' serijal koji sam citao: Identity Crisis koji je napisao Brad Meltzer. Mislim, stvar ukusa verovatno ali ovo daleko iza sebe u prasini ostavlja i Wolfmanov COIE i Morrisonov sarmantni (ali ipak ne sjajni) DC 1,000,000. Infinite Crisis se tek spremam da citam ali sumnjam da je bolji od Meltzerovog ceda. Nije ni ovo bezgresan serijal (otkrice identiteta ubice i motiva za nepocinstva je dosta antiklimakticno, da ne kazem i neuverljivo) ali kvalitet pisanja je primetno iznad onoga sto rade cak i vedete DC/Marvel ergele (svaka cast Bendisu/ Millaru/ Ellisu/ Morrisonu ali Meltzer mi je nekako bas legao) i nekako utisak da su ti superheroji ovde izvajani u skoro pa tri dimenzije je bas snazan.

Opet, naravno, covek bi trebalo da ima odredjena predznanja o DC univerzumu pa da se zaista u ovo upusti...

Hm, ali Planetary... Kad bi Ellis samo uspeo da se natera da makar dovrsi jebeni serijal, makar da nam da nekakav zakljucak.. Vidim da sad najavljuje da ce da tera do broja 27, grrrr.....  U svakom slucaju, mislim da bi Planetary mogao da se lepo uklopi u Beli Put... Kao i vec spomenuti Powers koji mozda nije toliko DOBAR strip koliko je sarmantan.... Ili uspeva da pritisne prave dugmice u mojoj surovoj i bezosecajnoj dusi (noir pulp pomesan sa superherojskim stripom pa sve propusteno kroz Bendisov logorejicni procesor pisanja dijaloga). A i crtez mi je sjajan...

A, da, setih se u medjuvremenu jos dva rada Alana Moorea koje bih rado video cak i PRE Lige Izvandredne Gospode, a to su, naravno 'From Hell' i manje poznati, ali rekao bih svakako nepravedno zapostavljen 'A Small Killing'. O 'From hell' se sve zna pa ne bih gnjavio mnogo (osim da kazem da ljudi kojima se ne svidja crtez u ovom stripu ipak treba malo da se potrude), ali 'A Small Killing' mi je jedan od najdrazih Mooreovih radova uopste. Mocan je, vizuelno atraktivan, intelektualno pomalo i bezobrazan. Hm, kapiram da ima ljudi koji ga vide kao pseudointelektualnu masturbaciju, ali ja se valjda palim na takve stvari. U svakom slucaju, Moore na samom vrhu spisateljskih sposobnosti uz crtez koji njegovu tekstualnu smelost i eklekticnost dostojno prati. Nazalost, skoro nista sto je radio u poslednjih desetak godina ne mogu da kazem da je ni blizu (Tom Strong, Youngblood, Terra Obscura, Glory, Albion, Courtyard - sve simpaticni stripovi ali imam utisak da ih je Moore radio sa cetvrt snage dok je drugim okom citao knjige o okultnim ritualima i prizivanju demona).

U medjuvremenu mi na pamet pade i David Lapham. Mozda bi to bip pravi izbor za Beli Put. Prvo, stripovi su crno-beli pa je jeftinije za print, a drugo, meni je to SJAJAN krimi/ pulp. Stray Bullets i Murder me Dead miniserijal mi se cine kao dobri predlozi...

Alaj sam se raspisao...

milan

Quote from: "Meho Krljic"
Nego palo mi u medjuvremenu na pamet, onoliko spominjanje superherojskog stripa, a nisam se setio da pomenem nabolji 'crisis' serijal koji sam citao: Identity Crisis koji je napisao Brad Meltzer. Mislim, stvar ukusa verovatno ali ovo daleko iza sebe u prasini ostavlja i Wolfmanov COIE i Morrisonov sarmantni (ali ipak ne sjajni) DC 1,000,000. Infinite Crisis se tek spremam da citam ali sumnjam da je bolji od Meltzerovog ceda. Nije ni ovo bezgresan serijal (otkrice identiteta ubice i motiva za nepocinstva je dosta antiklimakticno, da ne kazem i neuverljivo) ali kvalitet pisanja je primetno iznad onoga sto rade cak i vedete DC/Marvel ergele (svaka cast Bendisu/ Millaru/ Ellisu/ Morrisonu ali Meltzer mi je nekako bas legao) i nekako utisak da su ti superheroji ovde izvajani u skoro pa tri dimenzije je bas snazan.
Potpuno se slazem, Meho, IDENTITY CRISIS je odlichan EVENT crossover! Trenutno chitam Infinite Crisis, ali to ima potpuno drugachiji feel od Identity-a... IDENTITY je lichna, duboko intimna pricha, dok je Infinite Crisis pan-svemirska saga koja vraca neke likove pre-Crisis on infinite Earths, i celu pricu o multiverzumu itd. Sada smo ovde vec daleko od ovog topic-a....

Meho Krljic

Da, odosmo daleko od topika. Evo jos samo malo pa necemo vise, majke mi..

Huh, ja sam sakupio ceo Infinite Crisis (sa sve Omac Project, Villains United i Rahn Tanngar War i previewima i ostalim teaserima) ali sad to treba sesti i citati a nekako mi se ne da... Mislim, mene te pan-kosmicke sage prilicno zrace (ni Marvelov House of M nisam jos mogao da se nateram da citam a i tu imam i sta mi treba i sta mi ne treba) jer su prepumpane spektaklom a fali im ta neka, valjda 'ljudska' dimenzija.. Crisis on Infinite Earths mi je bilo bolno da citam (skoro kao Marvelov Secret Wars, hehehe) koliko je sve artificijelno napravljeno i koliko je Wolfman nespretnim potezima morao da pricu prilagodi novoj politici firme.. Da ne pominjem da je sve bilo uzaman, ocigledno, sudeci po DC 1,000,000 (koji je Morrison ipak ucinio malo prijatijim za citanje) i po onome kako zamisljam da je Infinite Crisis struktuiran. Prokleti korporacijski stripovi... I proklet ja bio sto ih i dalje citam, heheheh. Marvelov Ultimate Galactus serijal serijala (Ultimate Nightmare, Secret, Vision i trenutno tekuci, a zakljucni ako je verovati Ellisu Extinction) je ipak daleko svarljiviji. Manje likova, Ellis radi sa pola snage ali ipak prihvatljivo zabavno i, srecom, postoji fokus na konkretan problem i konkretne licnosti koje ga resavaju iako je pozadina citav univerzum i pola milijarde godina istorije...

Ni Morrisonov Seven Soldiers jos nisam krenuo da citam, mislim da cu sacekati da sve izadje pa onda lagano... Jebemu, kad sam bio klinac pracenje stripova je bilo malo lakse. Mada, ne mnogo. Vec tada je jebeni Spajdermen bio razbijen na jebene cetri edicije sa preplicucim story arcovima pa ko se snadje... Kad sam geekcina i citam superherojske stripove, ko mi je kriv...

OK, stacu ovde.

milan

Na zalost, ja mnogo bolje poznajem Marvelov nego DC-ev universe, tako da sam, recimo, u House Of M-u zaista uzivao. Elisov Ultimate Galactus mi se jako dopada,pogotovo sto se mini serije zanrovski razlikuju jedna od druge (nightmare je horor, secret je hard SF...). Od mini serija koje prethode Infinite Crisis eventu, sve su veoma dobre, osim Rahn Tannagar War, koja zvuci kao da je pisana 1985. godine, ali ne u pozitivnom smislu.

Meho Krljic

Hmmm, malo si me ohrabrio sad. Ja sam jos dosta traumatizovan od raznoraznih Marvelovih crossovera koji su me ostavili u suzama (i to ne radosnicama) - Secret Wars, The End itd... Ali mozda mi se HoM dopadne, heheheheh.

Sto se tice Ultimate Galactusa, sasvim se lepo vidi da je Ellis covek koji bi najradije pisao 'pravi' hard SF nego superherojski strip (ali mora od necega da zivi). Cak i njegov Iron Man mini serijal 'Extremis' koji mi se prilicno dopada je, mislim, dobar upavo jer on ima mnogo ozbiljniji pristup SF-u nego 99% Marvelovih pisaca iz bilo koje decenije. Upravo mi je pao na pamet i Orson Scott Card-ov Ultimate Iron Man koji ima slican nivo plauzibilnosti a koji zadovoljava SF fana u meni...

Ajde, videcemo kakav je Infinite Crisis...

milan

To su sve veoma, veoma dobri stripovi... Novi KAPETAN AMERIKA od Eda Brubejkera i Stiva Eptinga je takodje odlichan, kao i novi serijal Crnog Pantera.

col. von Strohm

Quote from: "nightflier""Жуто кукавичко копиле"...

Razmisljao sam o toj varijant, ali malo je preglomazno za naslov. Sem toga, negativac je u knjizi zaista zut, pa se naslovom Zuto kopile ne gubi mnogo...

da naslov bude Kurvinsko kopile, posto je to sjajan opis glavnog negativca, ali bilo mi je preveliko odstupanje od originala, na kome bi puristi jamacno zamerili.

Moji predlozi su:

"Kukavički nakot" i

"Podvučeno žutom"  :!:  :D
"El Fary estas dios!" - José Luis Torrente

Nightflier

Bas sam prekjuce pricao sa lektorkom i trenutno je zauzeta Nadziracima, tako da Sin Siti 4 nece skoro. Ja od ponedeljka nastavljam rad na Vendeti, tako da ce ona za dve do tri nedelje biti gotova. S tim u vezi, imam jedno pitanje/molbu: posto nisam imao priliku, moram priznati, da citam vecinu stripova o koima je ovde rec (daleko sam posveceniji bio epskoj fantastici; tu vec imam poprilicnu zbirku naslova), a zbog prevoda bi mi znacilo kad bih mogao da steknem bolji uvid u sto siri opus autora cija dela prevodim, da li je moguce da se negde ovi stripovi nabace u elektronskoj formi? Neke imam, npr. Preachera, koga bi trebalo da prevodim nakon Vendete, ali znacilo bi mi da nabavim i ostale.
First 666

Meho Krljic

Nightflieru, baci mejl na

hitboxrecords
@
yahoo.co.uk

(obrati maznju da je co.uk a ne.com)

pa cu da ti sprzim sve sto treba.