• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kako je Ghoul oborio s nogu Đorđa Kadijevića (i obrnuto)

Started by Ghoul, 21-07-2006, 19:25:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Kako je Ghoul oborio s nogu Đorđa Kadijevića (i obrnuto)
Ghoul
Posted: Mon Apr 10, 2006 2:12 pm  

Kako je Ghoul oborio s nogu Đorđa Kadijevića (a i obrnuto)

osvrt na HOROR U BG

Bilo je nekoliko vrsta horora: horori na platnu, horori ispred platna, horori u projekcionim kabinama, horori na tribinama...

Dakle, program je malkice zbrda-zdola sastavljen, pomešani Srbi i Hrvati, plus Ameri niotkuda, ali ne žalim se jer da je ostao prvobitni plan da se puštaju SAMO ex-yu horori, ne bismo videli Ažino sočinjenije, i duže bi se pekli od nestrpljenja da ga overimo. Ovako smo barem već prvog dana videli koliko je to sranje od filma, pa smo mogli opuštenije da pratimo ostale sadržaje.

O BRDIMA ću na drugom mestu kao o filmu, a ovde samo o hororu projekcije, koja se iz nepojmljivih razloga prekidala par puta, od toga jednom usred najnapetije scene, plus što je (kad je sve opet krenulo) prvih 30-ak sekundi išlo bez tona. Totalni idiotizam, koji je samo dodao gorčini iskustva gledanja tog ionako problematičnog filma.

Druga premijera na festu bili su slovenački VINOPIRI: tvorevina nakon koje sam kazao Aža, vrati se, sve ti je oprošteno!
Ono je TOLIKo neuko i nemušto 'napravljeno – neću da kažem snimljeno, jer zlotvorci ovoga nisu imali nikakvo osvetljenje i najveći deo filma je negledljivo mračan, uz to neuko montiran, i apsolutno jezivo nemušto napisan. Razumem ja da je to nekakva trash-art sapunica (kako ga je najavio glavni 'glumac' pred projekciju), ali trash ne može da bude izgovor za apsolutni amaterizam i odsustvo duha. 'Dramaturgija' (ha ha!) izgleda ovako: jedna scena neke smušene 'akcije', patetično besmislene i loše režirane, pa jedna scena u kojoj neki idioti sede u sobi i kenjaju o koječemu, pa opet nešto malo vani, pa opet neki drugi u sobi ili kafani, pa opet nešto kao negde, pa opet drkanje u sobi.
Verovatno najgori film koji sam pokušao da gledam u poslednjih 5 godina.

Jorove najave o remasterovanoj i neznamkakvoj LEPTIRICI su bile neutemeljene i nepotvrđene samom projekcijom, koja je bila standardna mutna verzija koja je išla na RTS-u pre par godina. Mislim, jeste ova verzija malo bolja od DIVX-a napravljenog od VHS snimka tog emitovanja, ali pričati o remasterovanoj i doteranoj verziji je skroz sumanuto. Štaviše, prvi minut ili dva išao je sa horizontalnom linijom u donjem delu ekrana, zbog oštećene trake, pa se iman nekih članova ekipe nisu ni videla. Srećom, to se brzo iščistilo, i projekcija je prošla OK (srećom i zbog toga što joj je prisustvovao sam Kadijević sa familijom). Inače, sala je bila krcata, možda je i najviše ljudi bilo na LEPTIRICI i na BRDIMA.

Ja sam zapanjen time da su i neki zadrti hororisti tek sada po prvi put pogledali SVETO MESTO, odnosno da mnogi još uvek ne znaju za taj film (pa je i poseta bila nešto manja), ali ko jebe morone, ko ne zna, neznaće. Mogu samo da kažem da nakon ovog gledanja (sa filmske trake, pristojna, mada nesavršena kopija) imam još veće poštovanje i divljenje prema postignućima tog zaista izvanrednog, prvorazrednog horora u svetskim okvirima.

Slično je bilo i u slučaju ČOVEKA KOGA TREBA UBITI.
Pratioci trendova su ga propustili, a oni sa boljim njuhom iskoristili su retku priliku da pogledaju ovaj slabo poznat i donedavo nenabavljiv film, jedan od najvećih kurioziteta ex-yu filma. Ko je došao, super se zabavljao scenama u Paklu i satanskim mahinacijama, kao i militantnim antiklerikalizmom – ne znam za film u kome su popovi i crkva uopšte prikazani u OVOLIKO negativnom svetlu!
Takođe, primećujem da je ova kinotečka verzija nešto malkice duža od one koja postoji na divxu, odnosno ima malo više golotinje.
Horor posebne vrste bila je bizarna rokada sa rolnama, kada je jedna scena prekinuta napola, a ona posle nje izbačena skroz, a onda se to pitino dete našlo nalepljeno bez ikakvog smisla nekih 40-ak minuta kasnije. Ipak, i to je publika ispratila sa smehom i zezanjem.

E, sad, tribine.

Prva je bila u subotu, i na njoj je Jor - sa trostrukom dozom bunika- odradio jedno od najneprofesionalnijih, najtrapavijih i najnestručnijih vođenja neke tribine koje sam u životu video.
Uh, ma šta 'jedno od' – najgore.
Bunika-Jor je prvo zaboravio i da se predstavi i odmah počeo da priča o srpskom filmu strave, sa nekim prilično nesuvislim nagvaždanjem. Što je još gore, ili bolje, priči je pristupio sa nonšalantim odnosom prema banalno-utilitarnim svrhama mikrofona u svojoj ruci, te ga je jedno vreme držao kraj svog uveta, a onda ga spustio u svoje međunožje, gde ga je, da prostite, navlačio, zažuljivao, istezao, dirkao, drkuckao, erektirao, sasvim nesvestan toga što čini, i sve vreme pričajući, bez mikrofona. Na povike iz publike: 'MIKROFON!' on ga je izvadio iz međunožja, ali sprava, na žalost ili sreću, nije bila uključena. On je nastavio da priča, što se nije čulo dalje od prvog reda (ako i tamo), pa je u jednom trenutku u akciju stupio Zakk (poznat iz narodne izreke 'Nema Faka bez Zaka'!), prišao Bunika-Joru i bukvalno mu oteo mikrofon iz ruke, pritisnuo dugmence koje je trebalo, i vratio.
Time se još jednom potvrdilo da nema ništa bez ljudi koji će da isprate i tehnički aspekt rabota koje se rade, a Zak je definitivno jedan od onih koji znaju kad koje dugme pritisnuti.

Inače, na tribini je bilo 10ak mladunaca, koji svi zajedno nemaju 10 sati snimljenog (žanrovskog) materijala, pitanja su bila nesuvisla kao i većina odgovora, sve je to bilo toliko mlitavo da bi bilo nepodnošljivo da oko sebe nisam JB-a (disidenta koji je zalutao, tj silom dovučen ovde, i koji je sve vreme proklinjao čas kad je rešio da dođe – ali je barem bio zabavan sparing partner za komentare i dobacivanje) i Bekvalca, čije pošalice su olakšavale praćenje grotesknih dešavanja na bini.

Pošto Bunika-Jor nije imao šta da pita goste, celo zbitije je završeno pre roka (iako ih je bilo, ponavljam, desetoro na bini! po prvi put zajedno na jednom mestu!), a nešto malo živosti unela su pitanja iz publike. Na moje insistiranje, recimo, Sendi Kumulakanta (ili tako nekako) je priteran uz zid i primoran da prizna kako im je distributer ZABRANIO da u promociji filma ŠEJTANOV RATNIK pominju reč 'horor'.

Bunika-Jor, koji je sve vreme delovao kao da bi najradije bio negde daleko odavde, na kraju je smotano odjavio tribinu, propustivši da prisutnima napomene da će se i sutra na istom mestu desiti još jedna, sa sličnom temom. Kad sam ja to rezignirano primetio, Zakk je podviknuo: NAJAVI TRIBINU, što je Bunika-Jor učinio s pola glasa pred publikom u fazi odlaska. Možda je i bolje što ga/ako ga nisu čuli, jer ko bi svojom voljom poželeo da se izloži JOŠ JEDNOJ torturi poput ove?

Glede druge tribine, treba prvo da napomenem par stvari.
Ja sam na nju pozvan kao treća rezerva, budući da M nije mogao, K nije smeo, a J nije smatrao uputnim da radi dve zaredom.
To je možda i logično, budući da od kompetencije za temu srpskog horor filma imam samo a) knjigu na tu temu u izradi (oko pola je gotovo), b) esej na tu temu, koji izlazi na engleskom, u knjizi FEAR WITHOUT FRONTIERS i c) odrednicu o filmu DÉJÀ VU, uvrštenu u knjigu 100 EUROPEAN HORORS koju do kraja ove godine izdaje British Film Institute.

U principu, ovo bi me uvredilo, ali pošto se tako desilo da je ovog vikenda bila i konferencija na Filološkom Fakultetu u Bg, na kojoj sam izlagao jedan rad, rekoh ajde, neću da odbijam, makar i kao rezerva, kad sam se već tu zadesio.
E sad, da sam dolazio u Bg od svojih para, bila bi možda drugačija priča. Onda bih tražio da DOM pokrije bar troškove puta, naročito posle onog neoprostivog kixa sa Argentom pre samo 2 nedelje, koji im još nisam oprostio. Ipak, pošto je Laza bio odgovoran za ove tribine, nisam potezao to pitanje, mada bih sa Domom bio picajzla i tražio. (Usput, antipatični unerednik filmskog programa me nije tretirao kao gosta, zapravo jedva mi se javio, a i sa PR-kom, s kojom sam uostalom imao oštriji e-mail clash, samo razmenih kiselo 'Zdravo'...)

Nije mi se dopalo ni to što je – ne znam čijom odgovornošću, a voleo bih to da čujem- u programu i na plakatu i promo materijalu tog dešavanja dato samo štur opis tribine, ali bez gostiju.
Očito, neko nije raščistio kako treba šta je čija dužnost za uraditi.
Recimo, do poslednjeg časa se nije znalo hoće li Marković učestvovati na tribini. Ja sam insistirao i gazio da se pozove po svaku cenu, cimao Dimzela da im da kontakt, ali je ispalo da Bunika-Jor čeka da ovi iz Doma pozovu Gorana, a kad sam pitao unerednika, on mi reče: 'Pa to je Lazin program, ne znam ja ništa, oni treba da ga zovu.' Na kraju su privatni kanali (čitaj: Morticia) uspeli da dovabe Gorana, bukvalno u poslednji čas i na mišiće izvučenog sa pozorišne probe.
Rezultat sve te amaterske zavrzlame je da u programu nisu navedena najatraktivnija imena, odnosno činjenica da će na tribini, po prvi put u istoriji na jednom mestu, biti i Kadijević i Marković. Stoga je na nju došlo oko 2 tuceta ljudi. Zapazio sam vrlo malo 'povratnika u zločin' odnosno skoro niko ko je bio na prvoj nije došao na drugu tribinu.

Bunika-Jor je izašao da čeka Kadijevića ispred Doma.
Par minuta kasnije, Čovek ulazi u Pogon sam samcit, i zbunjeno gleda. Srećom, prepoznajem ga i zamolim da sačeka. Sa prozora vidim Bunika-Jora kako se klati ispred Doma kao netom-izdžigljali tinejdžer, i čeka. Nakon par minuta neizbežnog smeja, dovabimo ga gore uz pomoć mobilne telefonije.

Bunika-Jor dolazi, sedamo na tribinu s Kadijevićem, i Jor počinje najavu.
Uprkos našem prethodnom dogovoru da samo najavi kadijevića i mene, i onda ga prepusti mojim pitanjima, Jor a) ni ovog puta ne predstavlja sebe, b) nakon nekoliko konstantacija (koje NISU izrečene u formi pitanja) smesta daje reč Kadijeviću, c) pritom i ne predstavljajući treću rezervu. Tu meni malo bude dosta tolike neprofesionalnosti i neozbiljnosti, te kažem: 'A mogao bi možda da predstaviš i drugog učesnika u tribini', što on i učini, usput se setivši da kaže i 'Ah, da, usput ja sam Jovan Ristić, itd.'

Ništa odo ovga nije obećavalo na dobro.
Umesto da ga nešto konkretno pita, Bunika-Jor je tek tako dao reč Kadijeviću, i ja sam se već bojao rezultata, sluteći nefokusiranu priču, rasplinjavanje, silovanje itd. Ipak, čoveka ne znam od ranije, a deluje smrknuto, bojao sam se najgoreg.
Međutim, čim je Kadijević zavozao priču, meni je laknulo, i kao sunce da me obasjalo: otpočelo je najprijatnijih par sati u mom životu. Bilo je milina slušati Kadijević, koji je sa zadivljujućom erudicijom i elokvencijom krenuo da priča o najdubljim i najsuptilnijim aspektima svojih žanrovskih dela. Tek tada se setih, gad dem, pa čovek je PROFESOR, i istoričar umetnosti, nije jedna od onih mutavih režisera koji se izražavaju u slikama, a kad im daš mikrofon ne umeju da beknu tri rečenice.
Pričao je o recepciji filma u vreme premijere, izneo podatak koji sam do tada znao kao nepotvrđenu urbanu legendu, da je neki čiča bukvalno UMRO kada je prvi put LEPTIRICA prikazana na TV tamo 1973., govorio je o eshatologiji, religioznom i religijskom aspektu svojih dela, o zapadnoj i istočnoj kulturi (i pristupu hororu), o metafizičkoj stravi sa gotovo lavkraftovskom terminologijom istovremeno prezrivo govoreći o banalnosti i trivijalnosti kao o nečem najgorem, gorem od 'Zla'...

Iskoristio sam priliku da Joru došanem da ni u ludilu ne upada u priču, već da ako Kadijević zastane, prepusti meni da mu postavim neko od brojnim spremljenih pitanja, i srećom, bar ovaj deo dogovora je ispoštovan. Nakon oko sat vremena te priče uhvatio sam sebe u bogohulnim molitvama da Marković uopšte i ne dođe, jer bi bio zločin da IKO prekida ovog hiper-inteligentnog i lucidnog čoveka. Kad je prošla polovina predviđenog vremena, Marković se (neočekivano) ipak pojavio i seo za sto s nama.
Bio sam upozoren da je on mnogo nezgodniji po pitanju žanra, da ne voli da mu se filmovi nazivaju hororima, da ume da bude neprijatan prema novinarima koji ga pitaju koješta, ali kad je došlo njegovih pet minuta, mislim da sam ga solidno hendlovao, i dao mi je (kraće i konkretnije) odgovore od Kadijevića, koji je često išao u epsku širinu, ali uvek se vraćajući nazad na temu (izuzev glede jednog pitanja, koje je vrlo upadljivo izbegao, a to je ono o ženi kao oličenju demonskog u sva 3 njegova horor filma)...
Marković je kazao da se pomalo kaje zbog horor scena u VARIOLI, da ih danas ne bi tako radio, a morao je i nevoljno da prizna da DÉJÀ VU ipak jeste horor. Bio je korektan, ispoštovao je posetioce i dao par zabavnih anegdota o VARIOLI i o nastanku DÉJÀ VU, ali neminovno je ostao u senci Kadijevića.

Razgovor s njima je bio toliko prijatan da sam odlučio da budem bezobrazan i oglušim se o Bunika-Jorovo podsećanje da su naša dva sata istekla, te sam razgovor produžio do oko 18.15 ili tu negde. Jedini eventualni nedostatak cele te priče bio bi taj što je Kadijević često išao u tako široke i bogate kulturnoumetničkofilozofske reference da bi eventualni horor fah-idioti i površna publika mestimično mogli biti smoreni: zapravo, dve utegnute fufice su sa svojim glomaznim štiklama prilično upadljivo napustile Pogon tokom jedne od njegovih bogatih priča, ali to je sve: ovi koji su ostali zurili su otvorenih usta i upijali svaku njegovu reč. Njegove reči upijao je i diktafon, i nadam se da je traka sve to zabeležila kako valja. Pomalo na kvarno, post festum, ispalo je da će taj deo intervjua otići u EMITOR, ali dobro sad, 30-ak kupaca tog fanzina uživaće u razgovoru koji sam imao čast da s ovim velikanima vodim.

Posebno mi imponuje što je Kadijević pristao da ostane još malo posle tribine, i da mi intervju za knjigu o srpskom hororu: tu sam bio u prilici da ga još preko sat vremena propitujem i seciram, dok je Mortišin diktafon (nadam se) sve to beležio. Bio je isto tako elokventan i zabavan i u ovom delu razgovora, i bilo je očito da su ga moja pitanja oborila s nogu toliko da je u jednom trenu bukvalno pao sa stolice usred mog pitanja. Neki zlobnik bi primetio da je taj pad možda bio izazvan SAMO savitljivim plastičnim nogarom tupave stolice, ali verujte mi na reč da sam Kadijevića patosirao svojim pitanjima! Naravno, smesta sam mu pružio ruku i podigao ga, i na svu sreću prošao je bez ikakve povrede, mirno i staloženo je nastavio razgovor – uostalom, taj pad je samo ilustrovao ono o čemu smo netom razgovarali, o nepredvidivosti sudbine, o tome da u svakom času možemo stradati bez najave, itsl.

Tokom tog razgovora pomenuo je i neke exkluzivne detalje, npr. da scenario koji smatra svojim najboljim, o čoveku nesposobnom da oseti strah, nije mogao da nikome 'uvali' za produkciju, i da veoma žali što ima malo šanse da ga ikada snimi. Takođe mi je –među nama- pomenuo da postoje jake šanse da uskoro uradi još jednu gigantsku TV seriju o još jednom srpskom velikanu, ali nemam prava da otkrivam detalje i uročim te planove, pa o tome drugi put.

Eto, to je to ukratko (uslovno govoreći), a čitav razgovor će uskoro biti dostupan i na nekom tiražnijem i prominentnijem mestu. Ponavljam, kadijević je, uz Munitića, jedan od najpotpunijih intelektualaca koje sam u životu sreo, i beskrajno sam uživao u svakom trenu razgovora s njim (zapravo, zbog njega sam propustio planirani bus za povratak u Niš, i vratio se nešto kasnije).

Video sam da su ga, posle mene, dohvatili Plissken i još neko, pa ako ima nekih detalja glede te priče – dajte ih ovde.

taurus-jor
Posted: Mon Apr 10, 2006 2:57 pm  

Kritika je dar sa neba. Što se tiče kritike na račun mog korišćenja mikrofona, one su potpuno na mestu. Ali, ja, recimo, smatram da sam dobro vodio tribinu, jer nisam isticao sebe, već ljude koji su došli da budu gosti. Žao mi je što se tebi nije dopalo, no to je tvoje pravo, kao i da iznosiš sve šta ti padne na pamet. Na kraju krajeva, ti nisi imao odgovornost suorganizatora, već si bio gost. I bićeš i dalje gost, ma koliko ti ego štrčao do vrha Himalaja.

Nije meni bilo glavno da se spomene moje ime, Ghoule, već ime gostiju, i šta će oni da kažu.

Međutim, uopšte mi nije žao što se JB-ju nije dopalo, niti sam očekivao da se toj egoističnoj kukavici može dopasti išta u čemu nije glavni.

Back to top

Lurd
Posted: Mon Apr 10, 2006 3:05 pm  

Hm. Apropo ega - ništa meni to ne smeta ako postoji ikakva nagrada. Nisam bio i sada mi je žao što nisam, ali ako je bilo ovako i ako ćemo dobiti transkripte intervjua, ne žalim (zbog isticanja ega, that is). Štaviše, nisam ni primetio toliko ega u ghoulovom izveštaju.

Bab Jaga
Posted: Mon Apr 10, 2006 3:12 pm  

Ghoul wrote:

Bilo je milina slušati Kadijević, koji je sa zadivljujućom erudicijom i elokvencijom krenuo da priča o najdubljim i najsuptilnijim aspektima svojih žanrovskih dela. Tek tada se setih, gad dem, pa čovek je PROFESOR, i istoričar umetnosti, nije jedna od onih mutavih režisera koji se izražavaju u slikama, a kad im daš mikrofon ne umeju da beknu tri rečenice.
Pričao je o recepciji filma u vreme premijere, izneo podatak koji sam do tada znao kao nepotvrđenu urbanu legendu, da je neki čiča bukvalno UMRO kada je prvi put LEPTIRICA prikazana na TV tamo 1973., govorio je o eshatologiji, religioznom i religijskom aspektu svojih dela, o zapadnoj i istočnoj kulturi (i pristupu hororu), o metafizičkoj stravi sa gotovo lavkraftovskom terminologijom istovremeno prezrivo govoreći o banalnosti i trivijalnosti kao o nečem najgorem, gorem od 'Zla'...

Mmm, zvuči kao netko koga bi voljela upoznati...

Dr Kunac
Posted: Mon Apr 10, 2006 3:25 pm  

Bogo moj!

Back to top

varvarin
Posted: Mon Apr 10, 2006 5:09 pm  

Breee...
Sa ovakvim moderatorima, protivnici nam uopšte nisu potrebni!
Nema ničeg što ne može da se uradi bolje.
Najvažnije je da se ovakva manifestacija održala, u ovom gradu, ove godine, da je to ima poveliku publiku, i da su tribine imale vrlo reprezentativne sagovornike. Malo li je?
Neke ljude volimo ili ne volimo- ali, to bi mogli i privatno da im napišemo.
Važnije je da ova smotra (festival, ili šta je već), može da postane tradicionalna (ako bude sreće, čak jednom godišnje!)
Zato, ne cepajte dlaku na četvoro!

Lurd
Posted: Mon Apr 10, 2006 5:41 pm  

Varvarine, delimično se slažem. Izuzetno je važno što se manifestacija održala. Važnije nego što bih ja mogao da sročim.

Ali, ne slažem se da se time treba zadovoljiti. Uvek se treba truditi da bude još bolje i da se stvari ispravljaju.

Ghoul
Posted: Mon Apr 10, 2006 7:56 pm  

Ne mislim da se amaterizam treba pravdati ili kriti pod tepih, niti da polupraznu čašu moramo po svaku cenu prikazivati kao (polu)punu, kako barbarin sugeriše.

Takođe, ne mislim da je dovoljno da se nešto DESI, kol'ko da se desilo.

Ako već organizuješ nešto tako spektakularno kao što je gostovanje skoro svih bitnih imena domaćeg filmskog horora, jeeebote, onda to treba da na vreme organizuješ i spremiš, i da njina imena imaš NA PLAKATU I PROGRAMU, i da umesto 2 tuceta dovedeš bar 4 tuceta ljudi.

Na LEPTIRICI je bilo bar 200 ljudi.

Na tribini sa njenim režiserom, jedva 20.

Ne verujem da bi samo 10% gledalaca tog filma želelo da čuje i vidi režisera, da je samo nekako ZNALO da će on učestvovati na jednoj od tribina.

Hoću da znam ko je kriv zbog toga.

...

Amaterizam i smušenost voditelja mi je tim neshvatljivija jer dolazi od drtine sa povećim iskustvom u sličnim rabotama, od koje bih poslednje očekivao da mu glas drhti od treme i da ne ume da koristi mikrofon. Ako je Bunika-Jor bio umoran, pritisnut teretom obaveza, privatnih muka, organizacije, gostovanja po raznim televizijama i dr. medijima, okolnim srpskim gradovima, itd. zašto onda vođenje ovoga nije ustupio nekom odmornijem? (Uostalom, i sam sam se ponudio u tom smislu, ne zbog ega i velike slave koji idu uz vođenje jedne fanovske tribine, nego što sam već tu, i na zadatu temu spreman...)
Zar je ovoliko LK društvo spalo samo na njega da bude devojka za sve (i ni za koga)?
I zar čak i u najcrnjem bunilu i delirijuma iznurenosti (ako je to izgovor) ne postoji nekakav auto-pilot formiran do sada, posle ovolikih godina rada na sličnim stvarima?

Glede mog ega i koliki mi je – nećemo sada.

Reći ću samo da Bunika-Jor upada sebi u usta podsećajući me da sam ja (samo) gost, kao da sam ja pretendovao da budem nešto drugo. Moj komentar oko (ne)predstavljanja se ticao baš toga što me nije ispoštovao kao GOSTA, kao nekog ko je došao izdaleka, besplatno, i iz puke ljubavi i fanatizma pristao da sedi na toj tribini i postavlja neka (vrlo pažljivo odabrana i spremljena) pitanja, umesto da mnogo udobnije sedi izvan reflektora i iz prikrajka gleda druge kako se kvarcuju pod onim svetlima, i da svoja privatna pitanja postavi Kadijeviću in private, POSLE tog javnog dela dešavanja.

Back to top

libeat
Posted: Tue Apr 11, 2006 8:07 am  

Tsk.

Gul lovabl as olvejz.  

Back to top

sandman
Posted: Tue Apr 11, 2006 8:09 am  

Stvarno neverovatno da s kim god se Ghoul malcice zgotivi i zbilizi to iskoristi dve sekunde kasnije za jos jaci kriticizam, jedno petnaestak puta zesci nego prema potpunom strancu, pod tim istim faktorima.

Nema kod Ghoula ortakluka.  

Back to top

taurus-jor
Posted: Tue Apr 11, 2006 8:36 am  

Kažu da je jutro pametnije od večeri.

Čitav ovaj tvoj bes, Ghoule, imao bi nekog smisla da se ja za svoj nenamerni propust - koji si ti protumačio kao smrtnu uvredu - nisam izvinio na licu mesta, na samoj tribini. Što si ovde zaboravio da pomeneš. I čitavo ovo tvoje vređanje imalo bi rezon da - kao što si i sam napisao - ja nisam zaboravio da predstavim i sebe, kao drugog ravnopravnog moderatora. Što ovde nisi zaboravio da pomeneš. Pretpostavljam da si time želeo da ukažeš na još jednu moju nespretnost. Tu te pamet dobro služi. Ali je kratke za neke mnogo bitnije stvari. One ljudske.

Pre toga, moram da ukažem da time što Kadijeviću nisam postavljao pitanja ja nisam sebi oduzeo pravo da budem moderator. Samo sam postupio na osnovu onoga što sam ti rekao pre tribine - da bolje poznaješ materiju i da ću ti, nakon svog kraćeg uvoda, prepustiti da postavljaš pitanja - imao si ih na papiru čitav spisak.

Pred tribinu si potpuno zaboravio da mi u lice kažeš išta loše o prethodnoj tribini, koju sam vodio, i čiji sam tok prilagodio i gostima (da kažu ono zbog čega su došli) i publici (da im postavlja pitanja, što sam planirao od samog početka, sasvim u duhu vođenja tribina) i satnici (jasno i glasno do početka termina za film). Ona, priznajem, nije bila prilagođena tvojim prohtevima, ali, žao mi je, nisi bio organizator, a kad to budeš radio, čini kako ti je volja.

Da završimsa upadanjem u usta. Sa nekim nepromišljenim opservacijama ne samo što si sebi upadao u usta, već si zašao i u kategoriju "seče granu na kojoj sedi".

O čemu se radi mogao bih da ti, kao prijatelj, ukažem u privatnoj poruci ili mejlu.

Ali, tu dolazim do problema.

Mejlove i privatne poruke takve sadržine pišem samo prijateljima.

Back to top

Ghoul
Posted: Tue Apr 11, 2006 9:01 am  

sandman wrote:
Nema kod Ghoula ortakluka.  

takvog ortakluka u kome popu neću da kažem da je pop samo zato što mi je 'ortak' – kod mene stvarno nema.
'ortakluka' zasnovanog na principu stvaranja kružoka u kome će drugari jedni o drugima da pričaju samo sve najlepše – nema, i ne želim ga.
'ortakluka' u kome je svaka kritika automatski zlonamerna – nema.
'ortakluka' u kome se suviše rasteže moja spremnost da (donekle, gde procenim da treba) istrpim maltretman svog ega – takođe nema.

eno, sendmene: tvoj 'urednik', no dice (marko stojanović) mi je svedok.

posle mojih kritika think tanka postao sam nepoželjan saradnik.
na šta ja kažem samo – 'whatever!'
jer me zabole patka za takav 'ortakluk', i plodove takvih prijateljstava zasnovanih na podlagivanju, maznim neiskrenim komentarima i uvijenim učtivim frazama.

Back to top

Ghoul
Posted: Tue Apr 11, 2006 9:34 am  

a glede mog 'besa' – njega nema.

nit sam besan nit sam uvređen.
to si, jore, učitao u moje izviješće.

nisi me uvredio izostavljanjem predstavljanja, jer sam svestan da si to učinio zbog svoje trapavosti i totalne pogubljenosti ta 2 dana, a ne da bi meni naudio i srozao moj himalajski ego.
znači, nisam to doživeo kao ličnu uvredu, nego kao još jedan zbunjujući simptom bunika pod čijim si dejstvom bio.

stvar je samo da to nije bio *jedan* niti jedini tvoj kix tih dana, već jedan u čitavom nizu, i kao kap koja je prelila čašu – nisam ga mogao izostaviti niti ne odreagovati na njega.
znači, po principu 'svi mi grešimo', 'svakome se desi' itd. to bi bio zanemarljiv detalj koji inače možda ne bih ni pomenuo.
međutim, u kontextu tvoje pogubljenosti na obe tribine, smatrao sam da je emblematičan.

inače, utiske sa prethodne (subotnje) tribine ti nisam kazao lično samo zato što za to nije bilo prilike – videli smo se uveče nakratko tokom gledanja nekih filmova, a pred tribinu u nedelju došao si kasnije, i posle par rečenica dogovora oko nje smesta nestao (a nije ni pravi momenat da ti sjebavam krhku koncentraciju PRED tribinu time što ću da ti pričam koliko si katastrofalan bio prethodnog dana).

ja sam oduvek bio za JAVNU kritiku (kao i za javne predloge, javna glasanja itsl.) – i ovaj forum doživljavam kao mesto koje bi trebalo, pored svih ostalih zajebancija i razbibrige, da posluži i za to.

boriću se kao don kihot protiv vetrenjača 'ortakluka' i kafanskih drugarstava baš zato što, kao 'gost' u LK (čiji sam, inače, član, mada to ni precednik nije znao), imam distancu prema tome, i ne osećam ni minimum obaveze da prema nekome budem fin iz razloga 'da ne kvarim prijateljstvo'.
kazao sam, i uvek ću kazivati, ono što stvarno mislim, pa ko se naljuti, nek se ljuti, ko me zamrzi – nek me mrzi, ko mi nije prijatelj – ne mora ni da se pravi da jeste.

sandman
Posted: Tue Apr 11, 2006 9:48 am  

Ghoul wrote:

takvog ortakluka u kome popu neću da kažem da je pop samo zato što mi je 'ortak' – kod mene stvarno nema.
'ortakluka' zasnovanog na principu stvaranja kružoka u kome će drugari jedni o drugima da pričaju samo sve najlepše – nema, i ne želim ga.
'ortakluka' u kome je svaka kritika automatski zlonamerna – nema.
'ortakluka' u kome se suviše rasteže moja spremnost da (donekle, gde procenim da treba) istrpim maltretman svog ega – takođe nema.

Timski rad uvek podrazumeva i kritiku, ali ima neke razlike izmedju kostruktivne prijateljske kritike (koja je daleko od zlonamerne) i javnog razapinjanja na krst ali to ti, ocito, ne kapiras i ne zelis da kapiras, ovo prvo za tebe kao okorelog individualca ne postoji, tako da je sira rasprava na istu temu besmislena.

Back to top

varvarin
Posted: Tue Apr 11, 2006 10:40 am  

Moraću da nacrtam.
Ova polemika sišla je ispod svake ciganske polemike na buvljaku (usput, izvinjavam se Ciganima!)
Nešto se desilo, na kulturnoj sceni u gradu.
To nešto, usudiću se da kažem, ispalo je dobro i primljeno je dobro.Sigurno da je moglo i nešto malo bolje.
Ako je nešto ispraćeno u stilu - Ok, voleli bismo i da se češće viđamo - da li moramo sad da pljujemo po svemu što smo uradili (sebe izuzimam, jer ovaj posao od početka do kraja iznele su moje mlađe kolege, a ja zamerki nemam).
Ako nastavimo da se cigančimo - ljudi iz Doma, koji -verovali ili ne- čitaju ovaj forum, a čitaju ga i neki profesionalci iz filmske branše - mogu da postave pitanje ozbiljnosti/ neozbiljnosti/ kompetentnosti/ zdrave pameti... momaka iz kluba LAZAR KOMARČIĆ. Pa da, s pravom, postave pitanje - vredi li s ovim klovnovima sarađivati dalje?
A slučajno, imamo i planove i dogovore za to - dalje...
Vidim, u pitanju je jedino organizacija Tribine:koliko se ja razumem u to, Tribina nije zamišljena za promociju voditelja, nego za ugodni razgovor s GOSTIMA (akcenat je na poslednjoj reči).
Ako nekome drhti glas, ili deluje nesigurno... to nije najvažnije, jer je Tribina održana, a vidim, gosti su imali što-šta pametno da kažu. (Setih se jednog slučaja sa BEOKONA, beše li u pitanju igranje sa nekim mirišljavim travama za pojačanje koncentracije... Ukratko, moderatori pribegavaju raznim trikovima, a do sada nismo išli za njima i vikali UA!)
Amaterizam treba kritikovati. Ali primerenija je jedna mirnija kritika, sa više činjenica hladno, precizno nabrojanih, a ne kritika tipa ad hominem (doduše, prokletstvo Srbije između ostalog ogleda se i u tome što kad naš kritičar krene da kritikuje nečiju knjigu, obavezno doda kako autoru smrdi iz usta, da od jela preferira pasulj, a čuje se da ni u krevetu nije najbolji...)
Pa vas molim, vaše OŠTRE kritike pišite kao Englezi, držite se činjenica , ne opraštajte nikom ništa... ali držite nivo ('Jel ono Bifon reče - Stil, to je čovek sam ?)

Back to top

hitch
Posted: Tue Apr 11, 2006 11:15 am  

Quote from: GhoulNe mislim da se amaterizam treba pravdati ili kriti pod tepih, niti da polupraznu čašu moramo po svaku cenu prikazivati kao (polu)punu, kako barbarin sugeriše.

Takođe, ne mislim da je dovoljno da se nešto DESI, kol'ko da se desilo.

mi smo ovde strucnjaci da cak i od poluprazne case, kako ti kazes, vidimo samo PRAZNU i prljavu casu. sto zarad istine ne rece da si od doma omladine dobio besplatne karte, kad ih vec onoliko nagrdi.
mene zanimaju samo cinjenice...
btw. svaki pocetak je tezak. mislim da je festival u domu omladine ispunio svoja ocekivanja i sada treba videti sta dalje. nadam se da festival nece ostati na nivou incidenta, vec da ce se razvijati. ali sudeci po ovom forumu kao da bi ga trebalo preklati, rascereciti, zapaliti i rasuti na sve cetiri strane sveta. meni se cini da se ovde vodi nekakav mali, prljavi, licni rat u kome smo nehotice uvuceni. meni je zbog toga jako zao, jer sam nov na forumu. jednog dana, ako vas bude zanimalo, mogu da vam prenesem utiske o tome kako su ljubitelji horora pre 25 godina u briselu pokrenuli festival i gde se oni danas nalaze. ali to je drugi topic...

Lurd
Posted: Tue Apr 11, 2006 11:28 am  

Ja prvo ne mislim da će neko zbog čitanja foruma da donosi sud o saradnji sa nama, već će to da čini na osnovu učinjenog u 3D.

Što se tiče Ghoula, ne znam sada otkud ovim starijim učesnicima foruma ovakvko čudjenje. On jeste takav kakav je - oštar, netaktičan, počesto i zloban, ali sa druge strane ne smeta mu kada se i drugi odnose tako prema njemu. To smo valjda davno shvatili i valjda prihvatili. Meni je sve to validno jer se ne razlikuje na forumu i u lice, tako da uvek znaš na čemu si.

I naravno da ljudi treba da se osećaju bezveze kada umesto svih pohvala dobiju samo kritiku, ali ako izgovorimo da je kritika dar sa neba, prihvatimo je kao takvu.

Joco, ako ti je ghoul zamerio i ako ti zaista želiš da prihvatiš kritiku, pogledaj gde si pogrešio i šta možeš da popraviš. Znamo valjda da se ghoul ne može menjati, a nije ni to poenta, jer treba da govore dela na terenu, a ne reči na forumu.

Ghoul
Posted: Tue Apr 11, 2006 11:56 am  

dobro, pošto sam gore okačio verziju suviše raštrkanu i obojenu ličnim bojama, neki nisu zapazili nikakve činjenice u njoj, već samo nekakve halucinacije mog ciganskog uma.

ok.

evo ČINJENICA koje stoje gore, očišćenih od farbe mojih utisaka.

1. program je malkice zbrda-zdola sastavljen, pomešani Srbi i Hrvati, plus Ameri niotkuda... (- + )

2. projekcija BRDA se prekidala par puta, od toga jednom usred najnapetije scene, plus što je (kad je sve opet krenulo) prvih 30-ak sekundi išlo bez tona. ( - )

3.Druga premijera na festu bili su slovenački VINOPIRI: (+ - )

4. najave o remasterovanoj i neznamkakvoj LEPTIRICI su bile neutemeljene i nepotvrđene samom projekcijom, koja je bila standardna mutna verzija koja je išla na RTS-u pre par godina. Štaviše, prvi minut ili dva išao je sa horizontalnom linijom u donjem delu ekrana, zbog oštećene trake, pa se iman nekih članova ekipe nisu ni videla. ( - )

5. nakon ovog gledanja SVETOG MESTA (sa filmske trake, pristojna, mada nesavršena kopija) imam još veće poštovanje i divljenje prema postignućima tog zaista izvanrednog, prvorazrednog horora u svetskim okvirima. ( + )

6. ČOVEK KOGA TREBA UBITI -slabo poznat i donedavo nenabavljiv film, jedan od najvećih kurioziteta ex-yu filma. Ko je došao, super se zabavljao ( +)

7. Horor posebne vrste bila je bizarna rokada sa rolnama, kada je jedna scena prekinuta napola, a ona posle nje izbačena skroz, a onda se to pitino dete našlo nalepljeno bez ikakvog smisla nekih 40-ak minuta kasnije. Ipak, i to je publika ispratila sa smehom i zezanjem. ( - + )

8. tribine: Jor je prvo zaboravio i da se predstavi i odmah počeo da priča o srpskom filmu strave. (- + )

9. malo toga se moglo čuti jer nije govorio u mikrofon, a kad jeste, ovaj je uglavnom bio isključen. Pritom je zamuckivao, delovao nesiguran i zbunjen, i kao da je jedva čekao da se skloni odatle. ( - )

10. (zbog toga?) gosti nisu delovali posebno inspirisano za priču, davali su vrlo uopštene i površne odgovore, a najraspričaniji su bili tvorci ZONE MRTVIH i Sendi ŠEJTAN – koji su promovisali svoje upcoming filmove. (- + )

11. dešavanje je završeno pre roka (iako ih je bilo, ponavljam, desetoro na bini! po prvi put zajedno na jednom mestu!), (- )

12. Jor je na kraju odjavio tribinu, propustivši da prisutnima napomene da će se i sutra na istom mestu desiti još jedna, sa sličnom temom. ( - )

13. u programu i na plakatu i promo materijalu tog dešavanja dat je samo štur opis tribine, ali bez gostiju. Rezultat je da u programu nisu navedena najatraktivnija imena, odnosno činjenica da će na tribini, po prvi put u istoriji na jednom mestu, biti i Kadijević i Marković. ( - )

14. neko nije raščistio sa DOB-om šta je čija dužnost za uraditi. ( - )

15. do poslednjeg časa se nije znalo hoće li Marković učestvovati na tribini. ( - )

16. Uprkos našem prethodnom dogovoru da samo najavi Kadijevića i mene, i onda ga prepusti mojim pitanjima, Jor a) ni ovog puta ne predstavlja sebe, b) nakon nekoliko konstantacija (koje NISU izrečene u formi pitanja) smesta daje reč Kadijeviću, c) pritom i ne predstavljajući treću rezervu (tj. mene) (+ - - )

17. Na to kažem: 'A mogao bi možda da predstaviš i drugog učesnika u tribini', što on i učini, usput se setivši da kaže i 'Ah, da, usput ja sam Jovan Ristić, itd.' ( - + )

18. Kadijević je sa zadivljujućom erudicijom i elokvencijom pričao o najdubljim i najsuptilnijim aspektima svojih žanrovskih dela. ( +++)

19. Kad je prošla polovina predviđenog vremena, Marković se ipak pojavio i seo za sto s nama. ....Bio je korektan, ispoštovao je posetioce i dao par zabavnih anegdota o VARIOLI i o nastanku DÉJÀ VU, ali neminovno je ostao u senci Kadijevića. ( +++ )

20. Razgovor s njima je bio toliko prijatan da sam odlučio da razgovor produžim do oko 18.15 ili tu negde. (+++)

Svako može da tumači kako hoće moje pisanije, ali iz ogoljene verzije se valjda vidi da sam u svemu ovome ponešto čak i pozitivno ocenio.

Ne razumem hitchov komentar da je trebalo da ističem to što sam dobio karte za dž: pa kazao sam jasno da sam GOST festivala, a i Jor me je nekoliko puta na ovom topiku podsetio da sam bio GOST festivala, pa se valjda podrazumeva da sam, kao GOST (učesnik u programu), NARAVNO, dobio komplet sa 2 karte za svaku projekciju, kojima sam častio nekolicinu ortaka koji su se tu zatekli bez karata. Što je sve sasvim normalno i glupo pominjati, ali ako hitch želi, evo, kažem.

Mada ni prva verzija izveštaja nije bila ad hominem, evo sad sam je ogolio skroz, pa da pričamo ima li neke istine u bilo čemu od ovih 20-ak stvari koje sam nabrojao.

angel011
Posted: Tue Apr 11, 2006 1:00 pm  

Ghoule, bez uvrede, bilo bi lepo da uvek pišeš ovako ogoljene verzije. I pristojno. Iz tvog prvog opisa moj najjači utisak bila je teška pljuvačina Jora, što je, na javnom forumu, jednostavno nekulturno, i više lošeg govori o tebi nego o njemu.

taurus-jor
Posted: Tue Apr 11, 2006 1:04 pm  

Ja sam rekao šta sam imao i rečeno neću povući, jer umem da razlikujem babe i žabe.

Neću se ni pravdati niti dodatno izvinjavati za učinjene greške. Smatram da sam to već učinio. I kritika jeste dar sa neba, ali ima nečeg i u onome što je Sandman napisao.

Neka sada sude oni koji su prisustvovali.