• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boris Vijan "Vadisrce"

Started by Nyarlathotep, 06-10-2006, 17:44:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nyarlathotep

Ne znam sad koga ce ovo interesovati, a trebalo bi mnoge da potkaci, valjda... knjiga, doduse, nije ni SF, ni klasicna fantastika, a opet je preterano dobar, istinski topao i sasvim uvrnut nadrealni roman.

Izdavacka kuca Kisha iz Novog Sada, reizdala je ovo remek-delo francuske postmoderne.

Ja imam staro, antikvarno - poluraspadnuto BIGZovo izdanje, i da mi nije toliko draga ova raskupusana knjiga, kupio bih novu. Prvi sledeci rodjendanski poklon bice ovaj roman - toliko puta sam hteo da je poklonim nekome, ali duuugo vremena je bila van prodaje.

Iskreno preporucujem svim starosnim dobima, bojama koze i nacionalnostima. Video sam, ima da se kupi u Beopolisu.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

ja sam cito od njega PLJUVAT CU NA VASE GROBOVE, ali nisam bas bio preterano impresioniran.

mada, bilo je tu semena za nesto zanimljivo, mozda mu nekad pruzim II sansu
https://ljudska_splacina.com/

Nyarlathotep

Ovo nema veze sa tim romanom. Mnogo je produbljeniji, pronicljiviji, knjizevno i stilski neuporedivo uzviseniji, nekako, slikovitost prikazivanja je van domasaja vecine drugih njegovih romana. "Vadisrce" je bas remek-delo XX vekovne francuske proze.

"Pljuvat cu na vase grobove" je dekadentni romancic, na momente zanimljiv i duhovito lascivan, u odredjenim scenama super pripovedan, ali i pored ostre socijalne i kritike postkolonijalnog rasizma, ovaj roman je na opstem planu prilicno neostvaren i donekle isprazan. Daleko ispod "Vadisrca".

Nyarlathotep

hehe... preseljen topik, iako knjiga spada pod okvire knjizevne fantastike, samo, ocigledno, nekima ovde gadno nepojmljive. ali, nije zanr, istina.
svejedno, preporucujem.

Ghoul

Quote from: "Nyarlathotep"Prvi sledeci rodjendanski poklon bice ovaj roman - toliko puta sam hteo da je poklonim nekome, ali duuugo vremena je bila van prodaje.

hej, meni je rođendan tek za 4 meseca, nećeš valjda toliko da čekaš?!  :cry:

Kastor

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Nyarlathotep"Prvi sledeci rodjendanski poklon bice ovaj roman - toliko puta sam hteo da je poklonim nekome, ali duuugo vremena je bila van prodaje.

hej, meni je rođendan tek za 4 meseca, nećeš valjda toliko da čekaš?!  :cry:

Meni je prošao pre samo nekoliko sati, a u poštanskom sandučetu - ništa.  :cry: No dobro, prihvatam i za Novu godinu.  :lol:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Nyarlathotep

sta, samo se vi ne plasite ne-zanra? :?

Nyarlathotep

Quote from: "Kastor"Meni je prošao pre samo nekoliko sati, a u poštanskom sandučetu - ništa.  :cry: No dobro, prihvatam i za Novu godinu.  :lol:

Srecan rodjis Kastore.

Kastor

Quote from: "Nyarlathotep"
Quote from: "Kastor"Meni je prošao pre samo nekoliko sati, a u poštanskom sandučetu - ništa.  :cry: No dobro, prihvatam i za Novu godinu.  :lol:

Srecan rodjis Kastore.

hvala, šaljem pivo na pm.  :)
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Cornelius

Quote from: "Ghoul"ja sam cito od njega PLJUVAT CU NA VASE GROBOVE, ali nisam bas bio preterano impresioniran.

mada, bilo je tu semena za nesto zanimljivo, mozda mu nekad pruzim II sansu

Ghoul, pruži mu drugu šansu. Roman je jako važan jer govori o jednoj strašno istinitoj stvari da rasizam izaziva rasizam, tačnije da agresija izaziva agresiju. Vijan ga je pomešao sa anarhijom i rušenjem postojećeg sistema. Kultna knjiga.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Nyarlathotep

Quote from: "Cornelius"Roman je jako važan jer govori o jednoj strašno istinitoj stvari da rasizam izaziva rasizam, tačnije da agresija izaziva agresiju. Vijan ga je pomešao sa anarhijom i rušenjem postojećeg sistema. Kultna knjiga.

Upravo tako, veoma jasna i jaka poenta. Samo, kao knjizevno delo je prilicno supalj. Ja bas volim Vijana, ali mu ovo sigurno nije najbolja knjiga.

Ufff, super da je jos neko citao ovog kultnog pisca.

ginger toxiqo 2 gafotas

...za one koji bi da josh dublje zarone u svet Borisa Vijana, nesto fino,glatko, meko, maleno- PAIDEIA je u okviru svoje dzepne knjige(po ceni od 140-160 dinara) objavila jos jednu njegovu bravuroznost- PENA DANA
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

...a KISHA(STYLOS, koji se ovim prevodima Vijana kao i nesto ranijim izdanjima Bernharda,Dovlatova, Malmuda... barem malo iskupio za svoju JULovsku proshlost) je nastavila sa zamashnijim podvizima Borisa Vijana i objavila CRVENU TRAVU

ginger toxiqo 2 gafotas

...tokom prethodne sedmice se pojavilo i srpsko i zdanje PLJUVAĆU NA VAŠE GROBOVE, cena od 400 (u Stylosu) do 540 dinara (u ostalim knjižarama)...

Kunac

Polako otkrivam velikog Borisa Vijana i moram priznati da sam impresioniran.

"Pena dana" mi se izuzetno dopala, sjajan roman. Lirski nadrealizam u svom najboljem pojavnom obliku.

"Pljuvaću na vaše grobove" je nešto sasvim drugo, tvrdo i izvitopereno, sa jakim noir vajbom. Oduvao me je.
"zombi je mali žuti cvet"

Alexdelarge

ja sam nedavno procitao VADISRCE i moram reci da sam ocekivao vise. medjutim, necu odustati od vijana, procitacu bar jos jednu njegovu knjigu, samo ne znam koju. koje je njegovo najbolje delo?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

u njegovim delima ima previše političkih stavova koji me uopšte ne zanimaju.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Kunac

Quote from: Alexdelarge on 04-10-2009, 20:32:56
koje je njegovo najbolje delo?
"Pena dana" se smatra njegovim remek-delom. U dva romana koja sam do sad procitao nisam primetio politicke stavove... Samo ljubav prema jazzu.

ginger toxiqo 2 gafotas

....Pena dana u (jedinoj) Paideia knjižari na Dunavskom keju, na sto metara od SC 25. maj za samo 160 dinara...ista cena i za preostala izdanja iz edicije džepna knjiga...

Ghoul

s najvećim uživanjem pročitao sam zbirku priča borisa vijana ŽMARCI...
http://ljudska_splacina.com/2009/07/zmarci-boris-vijan.html

EKSTREMISTA

Quote from: Kunac on 04-10-2009, 20:23:41

"Pljuvaću na vaše grobove" je nešto sasvim drugo, tvrdo i izvitopereno, sa jakim noir vajbom. Oduvao me je.

To je bila jedna od omiljenih pankerskih knjiga.
Sećam se kako su se drugarice iz srednje zgražavale zbog naslovne strane.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Ghoul

Quote from: EKSTREMISTA on 05-10-2009, 14:06:07Sećam se kako su se drugarice iz srednje zgražavale zbog naslovne strane.

čuj, 'zgražavale'!

šta imaju curice protiv malo umetničke fotografije pa još od priznatog i mnogohvaljenog umetnika, r. mepltorpa?

ginger toxiqo 2 gafotas

...novosadska KIŠA nastavila sa izdanjima nevaljalština Vijanovog Vernona Salivena, na red su došli One ne shvataju Psi, želj, smrt (u jednom izdanju idizajna sličnog (mada je ovaj put reč o recesijskom mekom izdanju)  prethodnim izdanjima)...

...u Beopolisu po ceni od oko 440 dinara...

Kunac

Kiša je objavila još jedan Vijanov roman iz Vernon Saliven faze. Znači, još jedan tvrd krimić. Ovo je drugi "Salivenov" roman, objavljen ubrzo nakon skandaloznog bestselera "Pljuvaću po vašim grobovima" i tematski se nadovezuje na prethodnika (ponovo rasni problemi u SAD). Zanimljivo da je Kiša za ovo izdanje iskoristila već postojeće korice, one koje su korišćene za "Pljuvaću po...", što je, pored mekih korica, još jedna dokaz recesije.

Agota

:oops:   ja istina niti sam citala nit cula za istog  a volela bih da probam nesto za pocetak ,samo ne  mogu da  odlucim  sta ?  :idea:
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ghoul

...a čak ti lepo i piše gore!

Quote from: Ghoul on 05-10-2009, 01:41:34
s najvećim uživanjem pročitao sam zbirku priča borisa vijana ŽMARCI...
http://ljudska_splacina.com/2009/07/zmarci-boris-vijan.html

Kunac

Agota, Agota... C-c-c-c...

Roman Pena dana je Vijanovo remek-delo, bar po sudu većine. Ako si u raspoloženju za kraće forme zbirka Žmarci je sasvim legitman izbor. Ove dve stvari spadaju u taj nadrealistički krak njegovog stvaralaštva. A tu si i krimići, tvrdi i nasilni, puni seksa. Ipak, mislim da bi Pljuvaću po vašim grobovima i Svi mrtvaci imaju istu kožu bili pretvrdi za tebe.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Agota

ok   :)  "Pena dana"

hvala !
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Alexdelarge

Agota

Quote from: Alexdelarge on 10-01-2013, 22:33:47
odlična je PENA DANA!

Da, i meni se dopala.
Zbirku Zmarci nisam citala ,a ni ove krimice koje navodi Kunac.
Pritom , nisam sigurna sta znaci tvrd krimic ? :oops:

Alexdelarge