• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SF on 9/11

Started by PTY, 10-10-2006, 10:36:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PTY

Pisci imaju običaj da komentarišu socijalna previranja u svojim delima, bilo direktno ili indirektno. Jedan od najznačajnih događaja koji je u skorije vreme potresao svet je svakako 9/11; bez obzira kakav stav čovek imao prema USA, 9/11 je definitivno jedan od najsurovijih ideoloških obračuna nad civilnim stanovništvom.

Sf pisci su također imali komentar po tom pitanju.

http://www.scifi.com/tribute

Boban

Najspektakularniji snimljeni događaj svakako jeste, ali ubijanje neistomišljenika nije ni blizu, čak ni kada se pogleda samo ovaj milenijum...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

PTY

Mislila sam na civilne žrtve van otvoreno civilnog rata.

Boban

I ja... Turci su nedavno iz zajebancije počistili Kurde sa nekoliko stotina kvadratnih kilometara uz nepoznat broj desetina hiljada žrtava, pa nikome ništa.
Da je kojim slučajem Kosovo u sastavu USA i da se događa ovo što se događa, tamo bi u jednom danu bilo 50000 mrtvih i 20x toliko proteranih...
Nemam nikakvih pozitivnih emocija za Amerikance, oni su doveli do savršenstva sistem da svoje političke ciljeve i masakre nad civilima zaodenu u vojne akcije i čuvenu kolateralnu štetu, a sada nariču nad nekoliko svojih žrtava kao babe na groblju.
LB, ti si zadojena britanskim imperijalizmom i ne vidiš dalje od svog nosa; Fipa je u pravu, doći će dan kada će Amerikanci na 80% svetske teritorije morati da kriju da su Amerikanci i da će ih lokalno stanovništvo, gdegod stigne ubijati motikama...

PTY

Čekaj; govorimo o skoro 4 hiljade ljudi koji su skončali na istinski grozomoran način i tu opšte nije bitno koje su nacionalnosti. To se teško poredi sa teritorijama koje imaju dugu tradiciju etničkih trvenja.
I stvarno nije pitanje zadojenosti ma čijim imperijalizmom; ja čak i ne sporim ono što ti tvrdiš za ameriku, samo i dalje smatram da je 9/11 prevazišao sve političke i ideološke okvire.
Uostalom, terorizam ih uvek i prevaziđe.

angel011

Hoćeš da kažeš da u Americi ne postoji tradicija etničkih trvenja?
We're all mad here.

Boban

aha... libe, Ameri su ti iskuvali mozak pa imaš utisak da je njihovih 4000 mrtvih nevinije nego 15000 nepismenih Kurda... ili 50 Srba u civilnom vozu koji je NAMERNO pogođen.

PTY

Quote from: "angel011"Hoćeš da kažeš da u Americi ne postoji tradicija etničkih trvenja?

U delu zemlje u kom su ovi ljudi stradali definitivno nema etničkih trvenja kakva postoje između Turaka i Kurda.

PTY

gomilax  gomilax

krema

Pa zar je to bas toliko grozomoran nacin? Kada Ameri bacaju bombe s osiromasenim uranijumom na ciljeve po Republici Srpskoj(odakle sam i ja) i ljudi i deset godina nakon toga umiru od raka i svakakvih bolesti, onda nikom nista. Ali kad neko ubije par hiljada Amerikanaca...strasno. Oprosti sto nisam pretjerano osjetljiv na 11. septembar...cak stavise :evil:

angel011

Ubiti 4000 hiljade ljudi jeste grozomorno. Uvek. Svuda. Ko god ti ljudi bili.

Naravno da je i to sa osiromašenim uranijumom grozomorno. Bacali su ga i na Kosovo, pa su se njihove sopstvene trupe koje su poslali da ga okupiraju kući vratile po hitnom postupku, obolele od raka. I druge trupe, stacionirane na Kosovu, sve masovnije vraćaju kući, takođe obolele od raka. A procenat onih koji u Srbiji (celoj, ne samo na Kosovu) dobijaju rak je poprilično skočio. To je sve grozomorno.

Ali smrt 4000 ljudi nije ništa manje grozomorna zbog toga.

Doduše, nije ni da sam ja nešto posebno osetljiva na smrt tih 4000 ljudi. Ili na smrt onih Kurda. Ili na sve smrti koje su se zbog rata desile u mojoj sopstvenoj zemlji. Previše je smrti da bih mogla i dalje da budem osetljiva na nju. Umrli ljudi? Rodiće se novi. Ili neće - možda ni to nije loša varijanta.
We're all mad here.

Meho Krljic

Actually... Ima ovde interesantnih stvari za procitati (Brin, recimo, ima zanimjiv esej) ali mislim da je tema, predvidljivo, nakon Bobanove mine otisla u sasvim drugu stranu.

Da malo vratim ravnotezu ponudio bih (prlicno poznat) osvrt na isti dogadjaj od strane Zana Bodrijara (http://www.nettime.org/Lists-Archives/nettime-l-0111/msg00083.html), a i Virilio je napisao interesantan rad na istu temu. Zapravo, kako je ovo topik o osvrtima SF pisaca na 9/11, ovo bi bilo off-topic, ali u svetlu diskusije koja se razvila, valja videti sta Zan ima da kaze...

A 9/11 je vidjen kao nesto 'posebno' od strane savremene (pop)kulture simply jer se desio upravo u srcu savremene (pop)kulture koja uziva u tome da tematizuje/ kanibalizuje samu sebe. Znala je Al-kaida sta radi i gde valja udariti... Americka opsednutost fenomenom 9/11 se svakako moze objasniti preko dobro poznate cinjenice da od Perl Harboura nisu imali 'ratno' dejstvo na svojoj teritoriji (a i PH nije bio 'ratni' udar jer rat nije bio zvanicno objavljen), preko zero-friendly casualties doktrine ratovanja koju US armija implementira koliko god je to moguce, preko cinjenice da je za vecinu Amerikanaca USA i dalje land of the free, home of the brave i tako dalje.

PTY

Pa, zapravo ovo i nije bog zna kakvo oftopikovanje, ako uzmemo u obzir kako treba da postoje najmanje dva mišljenja o svemu.

Moguće je da su ljudi naprosto skloni senzacionalizmu i to će uvek biti tako. Moguće je da 9/11 ima toliki impakt zato što je viđen u direktnom televizijskom prenosu. Moguće je i da emotivnije reagujemo zato što smo videli na tom snimku ljude prisiljene da biraju između smrti od vatre i bacanja kroz prozor.

S druge strane, ko zna i koga je briga što svake godine u Africi umre milion ljudi, to uglavnom dece, zbog običnog ugriza malaričnog komarca.

Ali, kao što ti reče; ovde ima interesantnih stvari za čitanje.

Meho Krljic

Pa, meni je 'fenomen' 9/11 svakako interesantan ne toliko zbog same cinjenice samog dogadjaja (mnogo ljudi (civila) ubijeno za krako vreme), mada je i to dosta fascinantno - tehnologija u kombinaciji sa arhitekturom i socijalnim obrascima su omogucili masovno ubistvo na nivou koji bi pre samo par decenija bio nezamisliv (videti izmedju ostalog Brinov osvrt u kome ispravno primecuje da je otmica i 'zloupotreba' aviona bila moguca ne zbog sofisticiranih ili cak veoma opasnih sredstava prinude vec zbog doktrine poreklom jos iz sedamdesetih u kojoj se kaze da sa otmicarima aviona uvek treba saradjivati, ne rizikujuci bilo kakve zrtve medj putnicima ili posadom. To je naravno bilo vreme kada su otmicari avione kidnapovali da bi ih nekuda odvezli, ne da ih iskoriste kao kamikaza-orudja.). Ali, jos interesantnije u vezi sa njim je nacin na koji se to percipira u globalnoj (pop)kulturi. Posto globalnu (pop)kulturu ipak predvode SAD a ona je i u mnogome preovladjujuci deo njihove kulture uopste (sto moze da se poopsti i na dobar deo savremeng sveta) onda je proucavanje Americkih reakcija na 9/11 zapravo jedna kulturoloska rabota na dosta dubljih nivoa od prostog interesovanja za jedan incident koji je zapoceo rat protiv terorizma. Ja sam dosa vremena proveo prateci kako razliciti muzicari i pripadnici muzicke industrije reaguju na 9/11 a i reakcija u americkom mainstream (=superhero) stripu je bila na nivou. Uvek treba imati na umu i da je americka pop-kultura tokom istorije veoma rado koristila motiv katastrofe uporedive sa 9/11 - recimo Tom Clancy u jednom od svojih romana. Cini mi se da Baudrillard ovo pominje u tekstu za koji sam ostavio link, ili je to moze biti pomenuo Virilio u svom tekstu napisanom za istu ediciju - ne secam se, davno sam ih citao.

Takodje, secamo se svi kako je iz trejlera za Spider-man brisan prizor helikoptera uhvacenog u mrezu razapetu izmedju kula WTC, kao i da su nezanemarljivo glasni glasovi sugerisali da Jackson treba da promeni naslov drugog nastavka Gospodara Prstenova jer bi 'Two Towers' moglo da zvuci neugodno za deo americke javnosti. 9/11 je mocan simbol za americku naciju jer je otelotvorenje katastrofa koje su prozivljene stotinama puta kroz pop-kulturu, neka vrsta dogadjaja koji simbolise zavrsetak detinjstva i ulazak u zrelost (ili dokaz onog klisea da zivot imitira umetnost). Da ne pominjem da brojevi (911) oznacavaju emergency phone number u USA sto je fina ironija na koju se, verujem Al Kaida nije pukim slucajem saplela.

Eto, ja pomalo neusmereno i nepovezano. Ipak mi je mozak samo delimicno funkcionalan...

mac

Postoji nepisani dogovor između američke administracije i američkog naroda, po kome narod ne sme da dovodi u pitanje spoljnu politiku administracije. Očekivalo bi se da administracija mora da obezbedi nešto zauzvrat, ali toga nema. Administracija nije odgovorna narodu kada je u pitanju spoljna politika. U sedamdesetim godinama postojao je tehnološki napredak, pa se narod nije preterano pitao otkud to i toliko bogatstvo. Sada vlada recesija, pa narod ne stiže da digne glavu od posla da bi se zapitao otkud to i "kamo ga" bogatstvo.

Pošto je administracija puštena sa spoljnopolitičkog lanca ona se kreće onako kako je voda nosi, što konkretno znači da radi u službi velikog kapitala, koji na ljude gleda kao na marvu (čak i lokalno, a da i ne pričamo o ostatku sveta). Ti konglomerati su zapravo oni zbog kojih Turska i Indonezija imaju dozvolu da se surovo obračunaju sa svojim secesionistima, i zbog kojih Irak nema pravo da živi od sopstvene nafte. WTC je simbol tog modela, jer dominira Njujorkom onako kako ti konglomerati dominiraju svetom.

Meni je žao tih ljudi što su poginuli, ali taj događaj nije prvi na "top listi", koji god kriterijum da uzmemo za listu.

Chi(a)na

Quote from: "libeat"Čekaj; govorimo o skoro 4 hiljade ljudi koji su skončali na istinski grozomoran način i tu opšte nije bitno koje su nacionalnosti. To se teško poredi sa teritorijama koje imaju dugu tradiciju etničkih trvenja.

Dakle, u redu je da Turci ubiju 4000 Kurda jer su Kurdi navikli da budu ubijani od strane Turaka ali nije ok ubijati nevine Amerikance u Americi jer oni jadni na to nisu navikli.

Quote from: "libeat"I stvarno nije pitanje zadojenosti ma čijim imperijalizmom; ja čak i ne sporim ono što ti tvrdiš za ameriku, samo i dalje smatram da je 9/11 prevazišao sve političke i ideološke okvire.
Uostalom, terorizam ih uvek i prevaziđe.

??????????????????????????????????????????????????????
"Sorry I'm late. Oh God, that sounded insincere... I'm late!"

Meho Krljic

Heh, nije da ja sada nesto hocu da branim Lidiju (ume to ona i sama), ali samo da rascistimo sta je htela da kaze. Prvo, odgovarala je Bobanu na njegovu reakciju povodom linka na tekstove koje je ostavila. U tom kontekstu ne bih ovo sto je rekla citao kao 'Amerikanci su ontoloski vredniji od Kurda pa je veca steta da ginu', vec vise kao 'kulturoloski i fenomenoloski ovakav teroristicki akt je vesnik novog doba, voleli mi to ili ne'. I drugo, bilo bi zanimljivo procackati po tome kako se mi sustinski osecamo povodom ovih pitanja (dakle ne na intelektualnoj ravni, vise na emotivnoj), s obzirom da se vecina ovdasnjeg sveta koji poznajem kulturoloski oseca blizim Amerikancima nego bilo kome na bliskom istoku, ukljucujuci Kurde ili Turke.

Sto se tice macovih opservacija, stoji to donekle, ali je vrlo pojednostavljeno. Prvo zato sto, ocigledno, nije bas da nema dovodjenja u pitanje spoljne politike americke administracije. Ne samo ove, vec za prvi zalivski rat javnost je bila ostro podeljena na pola. Pre bih rekao da americki demokratski sistem coveku garantuje sva prava da se sa necim ne slozi ali istovremeno omogucava da se to sa cime se veliki broj ljudi ne slaz i dalje odvija dok se neka, prilicno velika, kriticna masa ne formira a zatim dugo i istrajno deluje. Drugo, recesija se dogadja tek u poslednjih 5-6 godina, za vreme Klintonove administracije, SAD su zabelezile veoma udoban rast BNP i standarda. Bush Jr. je, definitivno, vise bio zainteresovan da podrzi interese jednog broja korporacija nego najveceg dela glasacog tela pa otud i akcenat na spoljnoj politici kada je postalo jasno da nezadovoljstvo padom zaposlenosti i rastom cena preti da mu ugrozi drugi mandat... (ah, i ovo je pojedostavljivanje ali nemam volje da idem u sitna crevca a i koga boli kuras....) Naravno, treba se setiti da je, sustinski gledano i Klintonova spoljna politika bila jednako intervencionisticka (sa sve preemptive strike doktrinom koja je koriscena u nasem slucaju) a da je Bush samo podigao intenzitet.

S.

Kakvog tog "novog doba" je vesnik ovaj ovde pominjani 11. septembar?

Inace for the record: u ovoj zemlji  11. septembar je samo jedan, ali onaj od 1973. Thanks to the USA, sto se ne zaboravlja.

Meho Krljic

Kakvog novog doba? Doba u kome je war on terror zgodna lozinka za svu silu mera koje redukuju 'slobode' zarad 'bezbednosti' (navodnici su tu da izbegnemo raspravu o definicijama) a u kojima kolo vodi korporacijski sektor. Nije slucajno sto su Patriot Act i DMCA dva dokumenta izglasana u istom dahu a oni diktiraju lavovski deo politickog i kulturnog gibanja u Americi i sire. Dalje, Americka spoljna politika je otvoreno uzela sebi u mandat nasilnu promenu vlasti u tzv. 'renegade' drzavama kada se proceni da je to potrebno zarad 'bebednosti' Amerike. Ni Bush stariji ni Clinton nisu radili na taj nacin. Povrh toga, pokazalo se da ni argumentacija koja se uzima kao osnova ovakvog delovanja ('wmd u Iraku') ne mora da bude istinita, pa cak ni uverljiva. Ravnoteza je definitivno dodatno poremecena a 9/11 je dogadjaj koji je to oznacio.

Mixitron M. Storm

Dakle, smatram da Ameriku treba razoriti.

Sem MTB i nekoliko muzičara i pisaca, nikakvog dobra svetu nisu doneli. A sranja imaju do neba, mahom smišljeno pravljenih da bi masovno mogli da češu jaja i fatiraju slamarice, samo različitim intenzitetom od klase do klase.

Ni ja nimalo ne volim fundamentaliste i ekipu, ali dogod rokaju amere i podrepice dotičnih, samo napred!

U svakoj državi američka ambasada više liči na zdanje u kojem je veoma nestabilan nuklearni reaktor nego na zgradu. Ko zna zašto je to tako? Možda se boje nekoga ili nečega?

...pas majku...

S.

Znaci, radi sve isto kao i pre, samo je jos i bezobrazna (otvorenija i zakonski zasticena iznutra), a? Dobro, to each his own - definicija, mislim. Za mene je novo doba sinonim za korenite promene, nove eticke norme i drustvene vrednosti, recimo. Sto 9/11 ne oznacava ni u kom slucaju.

(Mixi se ubacio u medjuvremenu, replika drugu Mehi)

Nyarlathotep

Zverski je lose na bilo koji nacin uzivati (ili slaviti) nad nesrecom bilo kog coveka (bio on Amer, Albanac ili Srbin), pogotovo nad uzasnom sudbinom toliko nevinih ljudi poginulih 9/11.

9/11 samo oznacava jos jedan dan kad se covek po milioniti put posrao sam sebi u usta. Tuzno je sve to. Zaista.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Meho Krljic

Replika drugu S.: pa, za mene je formalizovanje i ozakonjavanje necega sto je ranije bila 'samo' praksa prilicno jasan simbol novog doba, ali ajde, semanticko pitanje...

Mixitron M. Storm

Quote from: "Nyarlathotep"
9/11 samo oznacava jos jedan dan kad se covek po milioniti put posrao sam sebi u usta. Tuzno je sve to. Zaista.

Kad neko godinama stoji pred ventilatorom i moli da u njega frljnu ono poslovično gromuljče...

Nije mi ih žao.
I oni su sve nad nama plakali, i dobro su razmislili da li je to što rade jedino rešenje, ili ima i drugih načina, i da li su uopšte u pravu i da li uopšte IMAJU PRAVA.
...pas majku...

Ne diraj me, i neću te dirati. Drkaj me, oko ću ti kroz dupe iskopati. Easy as that, samo neki to moraju da nauče kroz praktičan primer.

Meho Krljic

Pa, hm, to zvuci kao dobra filosofija miroljubive koegzistencije... Osim sto, naravno u realnosti stvari nikada nisu tako jednostavne. Na primer, cela (opsteprihvacena i zvanicna) racionalizacija NATO intervencije u Srbiji 1999. je bila da se spreci humanitarna katastrofa na Kosovu. Nama ovde to zvuci cinicno, ali zapad vrlo ozbiljno ukazuje da je oklevanje da se reaguje u bosanskom ratu znacio nasilnu smrt mnogo civila, nasilno oduzimanje imovine i unistavanje naselja. Sada mozemo da raspravljamo o ovome do preksutra ali stvari kao sto su period 'opsade' (da izbegnemo definicije) Sarajeva i 'masakra' u Srebrenici (ditto) jesu opipljive situacije koje su upravo bile moguce time sto su strane koje su mozda mogle da nesto ucine oklevale da se u dovoljnoj meri mesaju.

Da se razumemo, ne branim ja ovde politiku intervencionizma Amerike niti sam misljenja da su Srbi jedinii iskljucivi krivci za propast i nesrece bivse Jugoslavije ali to 'ne diram te - ne diras me' jednostavno ne funkcionise u danasnjem svetu. Niko nije 'dirao' Srbiju u devedesetim godinama pa smo ucestvovali u cetiri rata. Nisam napisao 'izazvali', ali ucestvovali - to da. Cak smo mozda bili i prinudjeni da ucestvujemo. Jer nasi drzavni ili nacionalni interesi, eto iznenadjenja, izgleda nisu bili vezani samo za Srbiju u avnojskim granicama. Itd... Sto li raspravljam o politici kad nista ne znam....

Nyarlathotep

Quote from: "Mixitron M. Storm"Nije mi ih žao.

Koga, prijatelju?
One jadne ljude sto su kao i svaki drugi dan krenuli na posao? Ko je od njih tebi ili meni naneo neko zlo? Da nisu oni mozda krivi za bombardovanje Srbije, rat na Kosovu, ili medjunacionalne masovne pokolje u exYU?

Vidis, moj rodjeni, mladji brat zivi u NYC, sta da je on tog dana bio u blizini, ne daj boze....ne smem ni da pomislim. A mnoga braca, sestre, zene, deca ili roditelji su tamo nastradali. Nije stvar za zajebanciju... bar sto se mene tice.

Goran Skrobonja

Quote from: "Nyarlathotep"
Quote from: "Mixitron M. Storm"Nije mi ih žao.

Koga, prijatelju?
One jadne ljude sto su kao i svaki drugi dan krenuli na posao? Ko je od njih tebi ili meni naneo neko zlo? Da nisu oni mozda krivi za bombardovanje Srbije, rat na Kosovu, ili medjunacionalne masovne pokolje u exYU?

Vidis, moj rodjeni, mladji brat zivi u NYC, sta da je on tog dana bio u blizini, ne daj boze....ne smem ni da pomislim. A mnoga braca, sestre, zene, deca ili roditelji su tamo nastradali. Nije stvar za zajebanciju... bar sto se mene tice.

Što reče Kevin Smit: (parafraza) "...a šta je sa svim onim običnim radnicima i tehničarima na platnom spisku Imperije koji su gradili Zvezdu smrti u trenutku kad ju je Luk Skajvoker uništio..."
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Meho Krljic

Da izigravamo malo djavoljeg advokata:

A gde su bili ti tehnicari i radnici u momentu kada je zvezda smrti iskoriscena da se unisti Aldeberan? Citava planeta zbrisana u jednom momentu, kako ono bese, 'kao da je milion glasova vrisnulo u isti mah i onda zamuklo'. Gde su bili onda? Da li su pomislili 'Pa dobro, ko ga jebe, ja samo radim svoj posao za svoju platicu. Imam da placam alimentaciju, da izdrzavam trudnu ljubavnicu a i hasis nije dzabe. Posteno rmbam po deset sati dnevno, to sto su rezultati mog rada proizvodnja oruzja za masovno unistenje koje je upravo neki manijak obuzet kompleksom velicine iskoristio da unisti jedan citav svet, to zapravo i nije moja stvar.'

Analogije, nazalost postoje. Al-Kaida nije slucajno odabrala WTC za svoju metu. Al-Kaida i radikalni islamizam (dakle ne Islam, molim da se distinkcija prepozna i uvazava) su vrlo eksplicitni u svojoj ideoloskoj orijentaciji. Dekadentnost zapada protiv koje se (deklarativno) bore je izmedju ostalog sublimirana u savremenoj formi imperijalizma koja danas ne koristi (prevashodno) vojnu silu za svoja osvajanja i ciji cilj nije (prevashodno) preuzimanje jeftinih resursa. Savremena forma imperijalizma koristi (prevashodno) pop-kulturu i advertajzing stila zivota a cilj joj je prodor na i stvaranje novih trzista. U tom smislu, ljudi koji su radili u WTCu, ili koji su se samo u njemu ili blizu njega zatekli nisu 'nevini' iz perspektive nekoga ko posmatra kako se njegov habitat nepovratno menja/ unistava/ potire/ (radikalno) prlja kao posledica ekspanzije globalizovane potrosacke kulture i globalnog trzista roba i usluga. U tom smislu civili u WTC su 'legitimne' mete na dva nivoa: prvi nivo je pragmatican, oni zaista svojim dnevnim radom podupiru opstanak sistema koji prozdire ostatak sveta na najbezocniji nacin. 'Samo rade svoj posao', da, kao i sluzbenici Treceg Rajha koji su ljude slali u logore smrti.  Drugi nivo je simbolicki, komunikacijski. A Al-Kaida je, u to nema sumnja, pre svega smerala na ovaj nivo. Amerikanci to mahom odbijaju da shvate sto je, zapravo i dovelo do mogucnosti ovakvih napada. Sekularizovani zapad (da, cak i ta Amerika gde predsednik tvrdi da je misiju dobio od samog Boga) jednostavno ne moze intelektualno da isprocesuje situaciju u kojoj sacica 'terorista' razmenjuje svoju zemaljsku egzistenciju za vecnost rajskog vrta kroz cin ritualnog zrtvovanja u ratu za opstanak ne toliko rase ili nacije koliko vere u vecno, sveto i cisto.

Dakle, ako sam ista ovde uspeo da objasnim, poenta je da su civili na teritorijama koje ne spadaju u ono sto zovemo zapadom odvajkada bili legitimne mete (sto za jednoga u Srbiji tokom drugog svetskog rata kao posebno smesan primer, jelte, pa svakojaki zlocini nad civilima u vijetnamsko ratu pocinjeni od strane US armed forces kao nesto sto svi dobro znamo, pa onda primer voza u Grdelickoj klisuri koji je Boban naveo u ovom topiku, pa onda konvoj albanskih izbeglica gde je osamdesetoro poginulo par nedelja pre toga, takodje od NATO projektila) i da je napad Al-Kaide na WTC bio nacin da se uzvrati istom merom ali na simbolicki najprigodnijem mestu. Kao sto vec gore rekoh, 'posebna' reakcija na 9/11 u Americi i sire na zapadu dolazi kao posledica reverznog prisecanja, tj. secanja na buducnost, osecaja Deja Vu koji dolazi iz cinjenice da je ovakav jedan simbolicki dogadjaj dozivljen vec milion puta kroz pop-kulturu i da se fantazija konacno ostvarila.

Bla bla bla, bolje da idem u krevet, sutra putujem u susednu, prijateljsku Crnu Goru...

Mixitron M. Storm

Quote from: "Nyarlathotep"Ko je od njih tebi ili meni naneo neko zlo?

E pa sad. Kome od njih sam ja naneo zlo, ili moji baba i deda iz Aleksinca (ili ti, ili iko odavde), pa smo imali sreću da su padale samo jako blizu nas, ali ne i dovoljno blizu, pa sad imamo tu sreću da možemo da ih mrzimo ili ne mrzimo.

Kad se skup raščlani na pojedinačne elemente, kao što si ti uradio kada si uveo brata u priču, da, sve je to jedno veliko, ogromno sranje i teška tragedija, pogotovo za one koji se nisu izvukli. Ali ja NEĆU da mislim na taj način ako njima ne pada na pamet da misle isto tako.

Znaš, upoznao sam dečka iz Niša, kome je drug jedno jutro krenuo na faks, baš onomad kad su bacili malo kasetnih odozgo. Eto, kolaterala, rat, šta ćeš, ljudi ginu.
Ako me iko ubedi da nema razlike u 'poruci' koju su ovi preneli kad su srušili kule, i 'poruci' koju su oni preneli kad bace kasetnu u centar grada, biće to... zanimljivo.

Edit: respekt Meha

Nyarlathotep

kako god... neka svakom njegovo...

pozd!  :!:

Goran Skrobonja

Quote from: "Meho Krljic"A gde su bili ti tehnicari i radnici u momentu kada je zvezda smrti iskoriscena da se unisti Aldeberan... 'Samo rade svoj posao', da, kao i sluzbenici Treceg Rajha koji su ljude slali u logore smrti.

Istoriju pišu pobednici i sude o poraženima. Da je imperija pobedila, ti tehničari i radnici bili bi mučenici pali u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta blablabla... a pošto nije, jednostavno su zaboravljeni kao kolaterala. Isto kao što bi isti oni osuđeni u Nirnbergu u slučaju drugačijeg ishoda rata bili zaslužni penzioneri i ugledno poslovni ljudi decenijama po Hitlerovoj pobedi...

Sve to ne menja činjenicu da je svako od njih čovek kao bilo ko od nas, kao i da niko od njih sebe ne smatra monstrumom ili zlikovcem, ugnjetačem ili imperijalistom. Moralno pitanje dobra ili zla u njihovim delima isključivo zavisi od društvenog konteksta koji u tom periodu preovladava... Kao što su "teroristi" za jedne istovremeno "borci oslobodioci" za druge.

Mlađa ćerka mi je fanatični poklonik Springstina i često pušta The Rising - možda jedini pošteni i odmereni proizvod zapadne pop kulture koji (donekle) govori o WTC-u i 9/11, bez ikakve patetike ili ostrašćenosti, naročito u pesmama "My City of Ruins" i "You're Missing".

P.S. Nisam video (ako sam omašio, ispravite me) da je iko ovde pomenuo Majkla Mura, a trebalo je. Međutim, ne mogu tog dembu da shvatam ozbiljno, pogotovo ne posle epizode Family Guy-a u kojoj je Piter (moj dični avatar) u javnom veceu natprdeo Majkla Mura, u sekvenci za smeh do suza...

Tripp

Svakako da je u pitanju bila tragedija, narocito zbog toga sto je obavijena olujom kontroverze - ili makar moze biti. Zavisi od toga koliko svoj um drzite otvorenim; ili zatvorenim.

Nevezano za temu, fascinantan revizionistcki dokumentarac o slucaju 9/11: Loose Change: 2nd Edition by Dylan Avery.    

Bez kojekakvog depresivnog dogmatiziranja, sumnjam da i najzatvoreniju americku glavu moze ostaviti iole ravnodusnom. U najmanju ruku, gleda se kao neki opasno izopaceni uzbudljivi politicki triler.
'Hey now!'

PTY

Dobro sad, možda sam ja sad tu malko i preterala, sa tom 'novo doba' frazom, možda je više u pitanju neka vrst civilizacijskog zenita. Ali stvarno mislim da će je upravo 9/11 definisati, verovatno tek u retrospektivi. Ne govorim sad o samoj devastaciji nego o naknadnim socijalnim tremorima; problem više nije u gubitku 4000 života ili u gubitku simboličnih aseta premoći i bogatstva – problem je u ustrojstvu post-apokaliptičnog mentaliteta koji će neminovno zahtevati surove kompromise po pitanju civilnih sloboda. A to mu  dođe korak unazad, iz koje god mi to perspektive gledali – ajde da povučem namerno grubu ali sasvim efektnu paralelu sa progonom kulaka u posleratnom komunističkom mentalitet; zamislite doktrinu koja opravdava i nalaže prokazivanje roditelja od strane deteta. Zamislite mindframe u kom je kultivisana paranoja the rule of the day i zamislite u tom kontekstu upravo tu pominjanu preemptive strike politiku, baziranu na informaciji kalibra sadam's weapons of massdestruction, pribavljenoj od strane nekog Homeland Security špijuna koji će svaki razgovor polupijanih seljaka u tamo nekom Šivarevcu Donjem klasifikovati kao bona fide inteliđenc, makar da opravdaju megalomanski budžet.

Narode, to vam je svet po kom će upravo sf najplodnije da čeprka. I da se razumemo, mi već živimo na pragu istog (a keve mi, stvarno nije u pitanju depresivno dogmatiziranje – pogledajte samo (mal)tretiranje putnika po internacionalnim aerodromima i sve će vam biti jasnije.

Goran Skrobonja

Quote from: "libeat"Narode, to vam je svet po kom će upravo sf najplodnije da čeprka.

Ma već odavno živimo naučnu fantastiku, samo što ne stižemo to da primetimo. Evo ti oftopik ilustracije: pre neki dan je objavljeno da je izvršen prvi uspešan test sa teleportacijom materije! I ovde, od svih mogućih mesta za koja bi čovek to očekivao, niko tu vest ni da pomene. Kamen-temeljac Hiperiona i bezbroj drugih SF dela polako i neprimetno postaje stvarnost, a mi smo sa ostatkom sveta i dalje u Orvel tripu.

sivka

Quote from: "Goran Skrobonja"
Quote from: "libeat"Narode, to vam je svet po kom će upravo sf najplodnije da čeprka.

Ma već odavno živimo naučnu fantastiku, samo što ne stižemo to da primetimo. Evo ti oftopik ilustracije: pre neki dan je objavljeno da je izvršen prvi uspešan test sa teleportacijom materije! I ovde, od svih mogućih mesta za koja bi čovek to očekivao, niko tu vest ni da pomene. Kamen-temeljac Hiperiona i bezbroj drugih SF dela polako i neprimetno postaje stvarnost, a mi smo sa ostatkom sveta i dalje u Orvel tripu.

Gde je objavljeno_?
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

angel011

Quote from: "Goran Skrobonja"Ma već odavno živimo naučnu fantastiku, samo što ne stižemo to da primetimo. Evo ti oftopik ilustracije: pre neki dan je objavljeno da je izvršen prvi uspešan test sa teleportacijom materije! I ovde, od svih mogućih mesta za koja bi čovek to očekivao, niko tu vest ni da pomene. Kamen-temeljac Hiperiona i bezbroj drugih SF dela polako i neprimetno postaje stvarnost, a mi smo sa ostatkom sveta i dalje u Orvel tripu.

Moći će da nas teleportuju u sobu 101.  :twisted:
We're all mad here.

Goran Skrobonja

Quote from: "greymalk"
Quote from: "Goran Skrobonja"

Gde je objavljeno_?

Vesti B92... sredstva javnog informisanja...

milan

A ja sam mislio da sam tu vest sanjao...

Postoji li neki strani izvor te vesti?

S.

Obicno je pametno sacekati da neko ponovi eksperiment, ali 'ajde... iza linka ka mastermind-u eksperimenta, sledi apstrakt originalnog rada

Eugene Polzik

Letter

Nature 443, 557-560(5 October 2006) | doi:10.1038/nature05136; Received 6 May 2006; Accepted 28 July 2006

Quantum teleportation between light and matter

Jacob F. Sherson(A,C), Hanna Krauter(A), Rasmus K. Olsson(A), Brian Julsgaard(A), Klemens Hammerer(B), Ignacio Cirac(B) and Eugene S. Polzik(A)

Abstract

Quantum teleportation (1) is an important ingredient in distributed quantum networks (2), and can also serve as an elementary operation in quantum computers (3). Teleportation was first demonstrated as a transfer of a quantum state of light onto another light beam (4, 5, 6); later developments used optical relays (7) and demonstrated entanglement swapping for continuous variables (8 ). The teleportation of a quantum state between two single material particles (trapped ions) has now also been achieved (9, 10). Here we demonstrate teleportation between objects of a different nature—light and matter, which respectively represent 'flying' and 'stationary' media. A quantum state encoded in a light pulse is teleported onto a macroscopic object (an atomic ensemble containing 10^12 caesium atoms). Deterministic teleportation is achieved for sets of coherent states with mean photon number (n) up to a few hundred. The fidelities are 0.58 plusminus 0.02 for n = 20 and 0.60 plusminus 0.02 for n = 5—higher than any classical state transfer can possibly achieve (11). Besides being of fundamental interest, teleportation using a macroscopic atomic ensemble is relevant for the practical implementation of a quantum repeater (2). An important factor for the implementation of quantum networks is the teleportation distance between transmitter and receiver; this is 0.5 metres in the present experiment. As our experiment uses propagating light to achieve the entanglement of light and atoms required for teleportation, the present approach should be scalable to longer distances.

References

1. Bennett, C. H. et al. Teleporting an unknown quantum state via dual classical and Einstein-Podolsky-Rosen channels. Phys. Rev. Lett. 70, 1895–1899 (1993)

2. Briegel, H. J. , Dur, W. , Cirac, J. I. & Zoller, P. Quantum repeaters: the role of imperfect local operations in quantum communication. Phys. Rev. Lett. 81, 5932–5935 (1998)

3. Gottesman, D. & Chuang, I. Demonstrating the viability of universal quantum computation using teleportation and single-qubit operations. Nature 402, 390–393 (1999)

4. Bouwmeester, D. et al. Experimental quantum teleportation. Nature 390, 575–579 (1997)

5. Boschi, D. , Branca, S. , De Martini, F. , Hardy, L. & Popescu, S. Experimental realization of teleporting an unknown pure quantum state via dual classical and  Einstein-Podolsky-Rosen channels. Phys. Rev. Lett. 80, 1121–1125 (1998)

6. Furusawa, A. et al. Unconditional quantum teleportation. Sci. Tech. Froid 282, 706–709 (1998)

7. de Riedmatten, H. et al. Long distance quantum teleportation in a quantum relay configuration. Phys. Rev. Lett. 92, 047904 (2004)

8. Takei, N. , Yonezawa, H. , Aoki, T. & Furusawa, A. High-fidelity teleportation beyond the no-cloning limit and entanglement swapping for continuous variables. Phys. Rev. Lett. 94, 220502 (2005)

9. Barrett, M. D. et al. Deterministic quantum teleportation of atomic qubits. Nature 429, 737–739 (2004)

10. Riebe, M. et al. Deterministic quantum teleportation with atoms. Nature 429, 734–737 (2004)

11. Hammerer, K. , Wolf, M. M. , Polzik, E. S. & Cirac, J. I. Quantum benchmark for storage and transmission of coherent states. Phys. Rev. Lett. 94, 150503 (2005)

12. Hammerer, K. , Polzik, E. S. & Cirac, J. I. Teleportation and spin squeezing utilizing multimode entanglement of light with atoms. Phys. Rev. A 72, 052313 (2005)

...

A Niels Bohr Institute, Copenhagen University, Blegdamsvej 17, Copenhagen Ø, Denmark;   B Max Planck Institute for Quantum Optics, Hans-Kopfermann-Str. 1, Garching, D-85748, Germany;   C Department of Physics and Astronomy, University of Aarhus, Aarhus, 8000, Denmark

mac

Kad se ta teleportacija malo usavrši teroristi neće više otimati avione (a oni drugi teroristi neće više zbacivati druge vlade) već će teleportovati bombu direktno na kućnu adresu.

Mixitron M. Storm

Mislim da si upravo ušao u moju naj 100 tagova svih vremena listu  8)

Meho Krljic

Tja... Evo ga, zveknuo jos jedan avion u zgradu u Njujorku. Sta sad reci? Zivot vise ne imitira umetnost nego postupa po nalozima Internet foruma...

A ja danas dva puta leteo avionom i oba puta sa mnom leteo i Antonije Pusic. Nisam mogao da se otmem odredjenom osecaju tuge sto bi, u slucaju pada aviona sve novine pisale o tome kako je poginuo Rambo Amadeus, a svi ostali ispali bismo kolateralna steta...

Mixitron M. Storm

U takvom slučaju bi mogao da se potrudiš da te pronađu sa zubima u grlu dotičnog, pa bi i tebe pomenuli.

Goran Skrobonja

Quote from: "Mixitron M. Storm"U takvom slučaju bi mogao da se potrudiš da te pronađu sa zubima u grlu dotičnog, pa bi i tebe pomenuli.

A zamisli tek da je putovao s Anđelinom Džoli... Šta li bi njegovo u njoj morali da pronađu da bi ga pomenuli? :evil:

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Tja... Evo ga, zveknuo jos jedan avion u zgradu u Njujorku. Sta sad reci? Zivot vise ne imitira umetnost nego postupa po nalozima Internet foruma...

ja svoje delovanje na ovom forumu smatram jednom vrstom primenjene, angažovane umetnosti...  :wink:  8)

dakle, kontrast nije tako veliki između foruma i umetnosti, za neke.
https://ljudska_splacina.com/

Loengrin

@Meho
U takvoj tragediji bi reklame sa Markom dostigle kinematografsku veličinu (kao u Koreji), a Banka bi BANKrotirala od tuge.

@SVI
Pa vi niste zdravi ... uopšte  :?
Tako ti se ja ubih od smeha na vaše pošalice i super bi to bilo da nisu CRNE kao najnoviji tip maskare na Nataliji imbrulji.

I dakle, želi li još ko u Aameriku aeroplanom?
Hm, do sad nisu potopili ni jedan brod, jel' da?
Eto rešenija!
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Ghoul

Quote from: "Goran Skrobonja"A zamisli tek da je putovao s Anđelinom Džoli... Šta li bi njegovo u njoj morali da pronađu da bi ga pomenuli? :evil:

ručni sat?

indijansko pleme?
https://ljudska_splacina.com/

Goran Skrobonja

Quote from: "mac"Kad se ta teleportacija malo usavrši teroristi neće više otimati avione (a oni drugi teroristi neće više zbacivati druge vlade) već će teleportovati bombu direktno na kućnu adresu.

Neće vredeti jer će postojati Norton i Kaspersky anti-teleport programi... Slutim novi boom, akcije ima da im odu skajhaj.

Mixitron M. Storm

Ma jok, pređeš da živiš u opensource kuću, za takve privatne kuće niko ne pravi bombe, a i ako se napravi, domaćin mora da je svojim rukama unese unutar zidova.

@Loengrin - ne znam šta ti je smešno, mi se uopšte ne pošaljujemo, nego veoma ozbiljno razmatramo mogućnosti...