• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SF on 9/11

Started by PTY, 10-10-2006, 10:36:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

milan

Podjednako bitno u konacnom zbiru (ili beskonacnom!) stvarnosti. Dakle, i najsicusnija grinja je podjednako bitna kao recimo, neka velika istorijska licnost. Ja nekako vidim kosmos kao veliki 3d-11d pazl koji se neprestano menja. Mozda grinja ima veoma sicusno mesto u tom pazlu, ali bez nje taj pazl ne bi bio konacan. Tu negde verujem i da sve utice na sve - ali ovde cu verovatno da odem u neki new age ili nesto slicno, pa ce me ljudi banovati sa foruma...l

Meho Krljic

Heh, pa vec si otisao a i nisi odgovorio na pitanje. Bitno u odnosu na šta? Još važnije, bitno ZA KOGA? Ko odredjuje šta je bitnije a šta manje bitno? Ako kažeš 'ja', to je okej, ali to je ekstremno solipsistički stav koji mi nekako ne ide uz ono što ja doživljavam da je tvoj senzibilitet. Neko ko može da u 'apsolutnom' smislu (dakle nezavisnom od ličnih afiniteta, ograničene perspektive itd.) govori o važnosti ovoga ili onoga je po prirodi stvari i sam apsolutna osoba, tj. apsolutno biće, tj. Bog. Isto važi za izjavu da

QuoteTu negde verujem i da sve utice na sve

jer ona opet implicira da postoji neko ko može da

a) obuhvati to 'sve' u njegovoj celini (i, hm, nedeljivosti), možda ne pogledom ali svakako umom - koncept Boga koji je beskonačan i koji svojom beskonačnošću zapravo definiše pojam beskonačnosti

b) da premeri to 'sve' u smislu da bude u stanju da pruži koliko-toliko logički jasan i nedvosmislen iskaz kojim se potvrdjuje holistička priroda stvari na jednom opipljivom nivou - koncept Boga koji je matematička i logička nužnost kakvog je Toma Akvinski svojevremeno pokušavao da proturi.

Naravno, sve to, kao što već rekoh implicira da si ti, makar i nehotično prizvao koncept apsolutnog bića kao dominantan u pokušaju da se univerzum opiše i objasni. Što nije nikakav greh, samo pokušavam da isteram na čistinu ta pokušavaš da kažeš.

milan

Mislim da si u pravu, odnosno, verujem u apsolutno bice.

Meho Krljic

Desi se i najboljima...  :wink: Citajuci juce Faktor 4, iako se naravno radi o materijalu namenjenom mladjim narastajima pa je sve prigodno pojednostavljeno, lako je videti koncepte koji pothranjuju ovo o čemu pričamo: elementalni misticizam (svodjenje sila koje prirodu čine potpunom na četiri principa bliska ljudskim čulima i intuitivnom intelektu), determinizam sudbina (a u funkciji očigledno postojećeg cilja koji ima univerzalni značaj), kao i jedno eksplicitno pominjanje antropomorfnog Boga u broju jedan. Tako da, hm, sve se to manje-više uklapa jednu u drugo...

PTY

Dragi kolega Meho, (kolegijalnost isključivo na konto akanja poslovnog vremena namenjenog obradi kojekakvih donatora  :mrgreen:  ) imate sreću u nesreći što je ovih zadnjih dana forex otišao zdravo u materinu, te zahteva nepodeljenu mi pažnju.
A stvarno ne bi bilo fer da baš pod takvim okolnostima zbrzavam već od vas pomenutu aktivnost narcisoidne kontemplacije anusa, zar ne; stoga će namenjen vam šarp ritort morati da sačeka neki drugi dan, nadajmo se sutrašnji.  :wink:

Loengrin

@Milane
Cool ti je tvoje drugo pravilo ti&deca, a sto se tice bitnosti predpostavljam da ne mislis o korisnosti. Korist je ono sto postoji čak i kad onaj sto se okoristio nije toga svestan.

@Libeat & Meho
Hvala nebeskom kolu što čovečanstvo nije jednika, pa svoje samoubistvo veoma sporo izvršava. Zapravo toliko sporo, da neki pojedinci imaju vremena da koriste pruženo im i iskoriste priliku da istinski poštuju život i uživaju u njemu (ne rastavljajući ga na mentalni AGCT).

@Meho
Ja uvek odlepim kada počne u haotičnim filosofskim kontestima da se pominje Bog, mi i božansko u nama, sa doticanjem smisla života ... dakle da počnem:

Božansko u nama

Jednog lepog eona Bog reši da izvede svoju lepšu polovinu na porciju šarenih svevaseljenskih tonova, koji se najbolje konzumiraju u Beloj spirali Presečnog Univerzuma. Naravno, trebalo je da odabere u kom obličju će da dočeka svoju lepšu polovinu. Zato od nje zatraži savet. Ona nije najbolje umela da mu objasni koji oblik joj se najviše sviđa, te je od parčeta gline, koje je uzela sa vrteće grudve zvane Zemlja, prvobitno u nameri da je koristi kao masku protiv bora, načinila figuru, koja je grubo podsećala na nepravilnu petokraku, sa četiri izdužena, prstasta kraka i jednim malim zaobljenim. Figuru je potom opremila raznim suprzvezdanim efektima, nebulaeoznim prelivima i krilima repatice. To se Bogu veoma svidelo, te se oboje tako opremiše za provod. Prebaciše zvezde i prateće ukrase na sebe, a glinenu figuru vratiše na vrteću zemljanu grudvu i potom se otisnuše u avanturu.
    ...

Niko ne ume gore od mene ... zapamti!
Oš' još?
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

milan

Quote from: "Meho Krljic"Desi se i najboljima...  :wink: Citajuci juce Faktor 4, iako se naravno radi o materijalu namenjenom mladjim narastajima pa je sve prigodno pojednostavljeno, lako je videti koncepte koji pothranjuju ovo o čemu pričamo: elementalni misticizam (svodjenje sila koje prirodu čine potpunom na četiri principa bliska ljudskim čulima i intuitivnom intelektu), determinizam sudbina (a u funkciji očigledno postojećeg cilja koji ima univerzalni značaj), kao i jedno eksplicitno pominjanje antropomorfnog Boga u broju jedan. Tako da, hm, sve se to manje-više uklapa jednu u drugo...

Hm, da, ali Tvorac je antropomorfan zato sto cula nasih junaka i svest ne mogu da ga vide na drugi nacin. Imacu u nekom od kasnijih brojeva pricu u kojoj se Tina pobuni protiv koncepta cetiri sile - jednostavno zato sto to nije istina, ali posto se posmatra ljudskim culima - nasih junaka, dakle nas citalaca, to je jedini nacin na koji to moze da se prikaze.

Tvorceva palata, dakle, nema izgled, a jos manje Mehanicar onako izgleda. Ona je samo centar stvarnosti pusten kroz ljudski diskurs (sto volim ovu rec... diskurs!). To je ono na kraju Otimaca izgubljenog kovcega - kada ona sila unisti naciste. Ja sam uvek to voleo da shvatam da je to znanje koje ljudski um ne moze da prihvati, nesto toliko strano nasim hemijskim procesima u mozgu da bi nam glave eksplodirale.

Meho Krljic

Ja inace ne pisem ovako zamrljanim jezikom i trudim se da trosim manje vremena na petparacko filosofiranje ali eto, izgleda da me ubija ovaj ramazanski post... Tako da, unapred se izvinjavam sto pola stvari koje drugi kazu ne shvatam a pola koje sam kazem ne umem da objasnim.

@Libeat

Huh, od svega sam shvatio samo da mi sledi sharp retort sto verovatno znaci da cu biti javno izbicevan zbog raznih gluposti koje sam napisao... Ima tu neke pravde, valjda...

@Loengrin

Pre svega izvinjavam se na nadasve nepristojnom prizivanju koncepta Boga u nesto sto je trebalo da bude zabavnija rasprava. Ali, iskreno, iako sam ja bio prvi koji je upotrebio tu rec, sunjao se On kroz citav topik. I sama originalna tema prosto vapi za analizom sa religijskog gledista, kao sukob sekularne demokratije i teokratskog islamizma u kome demokratija gubi bitku na dva nivoa jer joj je zemaljski zivot najveca svetinja dok je islamizmu to vecni zivot. Plus, posle se sve izrodilo u propitivanje kojekakvih vecnih pitanja o moralu, svrsi egzistencije itd... PLUS, kao sto rekoh, juce sam citao Milanov strip pa su mi jos sveza bila plitkasta promisljanja koja su sledila tom cinu, o kombinovanju visokotehnoloske civilizacije i jos-malo-pa-utopijskog drustvenog sistema sa arhaicnim konceptima elementalnih sila i manje arhaicnim ali i dalje retro konceptom bozijeg poslenika kao 'andjela' mehanike.

Tvoja pricica je interesantna ali nije potpuna. Interesantna je jer (po definiciji) jedinog i (po definiciji) muskog Boga stavlja u kontekst samoce u kome se izmastava/ kreira drugi i to bas kroz nesto sto ti vrlo sugestivno odevas u zenske atribute. Naravno, interesantno u tome je deo koji prethodi samoj prici, to jest spekulacija da li je 'zensko' postojalo kao ideja pre nego sto je Bog izmastao/ kreirao drugog pa je sama razlicitost (ili, sto bi rahmetli Derida rekao rAzlika) definisala 'zenskost', ILI je koncept zenskog prethodio kreaciji drugug i neizbezno ga odredio u cinu stvaranja.

Nepotpunost price se odnosi na izbor oblika. Dok je koriscenje blata kao gradivne tvari za boziji oblik (od koje se, doduse ne stvara samo telo Boga, ali se to telo upavlja prema mustri napravljenoj od blata) jedna duhovito-zadovoljavajuca slika, sam razlog za oblik nije obrazlozen. Makar da se sugerise da je u pitanju samo estetika oblika... Nastavak?

@ Milan

Upravo si mi prodao sledecih nekoliko nastavaka Faktora 4. Dopada mi se ideja da se duhovno i sakralno manifestuju kroz, uslovno receno jednostavne ili cak, banalne koncepte jer je to 'nivo' ljudskog duha (dobro, ti pricas o culima, ja o duhu ali tu smo negde). Ako jos udenes u sve to nekakvu evoluciju tog istog duha (uz koju, ajde, neka se prosvercuju i cula) u nesto VISE tako da se banalni ili barem jednostavni koncepti razmotaju u nesto vise i dublje, eto srece. Primamljivo mi zvuci ideja u kojoj junaci stripa pocinju da vide stvarnost na jedan potpuno nov i nezamisliv (do tada) nacin, kao posledicu odredjenog 'religijskog' otkrovenja. Mebijus se doticao ovih tema u Ludaci Svetog Srca itd., ali bilo bi interesantno videti ovo umotano u klasican tinejdzerski avanturisticki strip. Samo se nadam da nece nauka i tehnologija biti koriscene kao precice za objasnjavanje teskih ideja. Mada je to vise stvar mog ukusa nego sto mislim da je to apsolutni no-no...

OK, idem sad da se jurim sa mackom po kuci, zena otisla na Duran Duran pa se sirota maca oseca zapostavljenom jer ja samo cukam u kompjuter...

Loengrin

Quote from: "Meho Krljic"Nepotpunost price se odnosi na izbor oblika. Dok je koriscenje blata kao gradivne tvari za boziji oblik (od koje se, doduse ne stvara samo telo Boga, ali se to telo upavlja prema mustri napravljenoj od blata) jedna duhovito-zadovoljavajuca slika, sam razlog za oblik nije obrazlozen. Makar da se sugerise da je u pitanju samo estetika oblika... Nastavak?
Prvo:
"da stvorimo čoveka po svojemu obličju, kao što smo mi"
stoji u Postanju I, 26.
Dakle, il' je svevišnji sebi persirao ili zaista postoji dualno božanstvo koje je cenzura nevešto pokušala da skrije. Ustvari, kakve veze to uopšte ima? Previše analize me podseća na predugačku kritiku haikua. Zato samo sažeto i precizno molim.

Drugo:
Samo sam zabavno izvrnula redosled. Umesto da Bog-Stvoritelj odredi izgled čoveka, desilo se obrnuto, čovek je bio taj koji je nehotice definisao jedan od oblika svog Boga-Stvoritelja (oblik se sam po sebi nameće čim se pogledaš u ogledalo). Ergo, Stvoritelj nije jednoobrazan (po meni). Očigledno.

Treće:
Nisam rekla da je lepša polovina žensko, ali je očigledno zadužena za oblik i estetiku.

Četvrto:
Ček da vidiš tek kako je stvorena žena i da li je jabuka ono voće što raste na drvetu znanja dobra i zla, koga često greškom zovu drvo života (do njega na sreću/nesreću Adam i Eva nisu ni primirisali).
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Mixitron M. Storm

Bog je prvo sebi bradu stvorio, al' je prvo stavio na Svetog Petra da vidi kako izgleda.

Iz ovoga bih pre zaključio da je zvezdasti model od blata bio ekvivalent naše 'čovekolike' lutke iz izloga, i da je bog već imao obličje, samo je bogica isprobavala kako bi im stajale neke stvari.
Elda sam banalan? :)

Loengrin

Skoro pa u metu!
Prvobitno sam čak mislila da bude tako, ali je ipak bilo interesantnije da je to bila nova ideja - zašto baš takva?
Zato!

Nemoj da krenemo kao u Čarobnoj Harfi:
"R u sure that u want a pink fly?"
"Aha!"
"WHY?"
"Because!"

A sa Sv. Petrom si me potukao i zauzeo prvo mesto!
Jeee!

milan

Quote from: "Meho Krljic"
OK, idem sad da se jurim sa mackom po kuci, zena otisla na Duran Duran pa se sirota maca oseca zapostavljenom jer ja samo cukam u kompjuter...

A ti nisi otisao na Duran Duran?! Ja bio!!

Meho Krljic

Ne, Duran Duran su mi neprijateljski bend jos iz osnovne skole, ja sam bio metalac (sto se iz mojih pisanija po Internetu i dalje moze videti) te sam ih po definiciji mrzeo. A i dalje ih ne volim... Verovatno mnogo vise mrzm Depeche Mode jer se pokazalo da je istorijski gledano njihov uticaj na popularnu muziku mnogo veci i uzasniji ali nemam previse ljubavi ni za Duran Duran. Drugar iz Birmngema koji je sa njima delio istu prostoriju za vebanje (bizarno je znati da su ljudi iz Duran Duran i Napalm Death vezbali u istoj prostoriji jedno vreme) kaze da su skroz okej likovi privatno, sto uvazavam ali za njihovu muziku ni posle vise od dvadeset godina nemam da kazem skoro pa nista lepo. Ali to su vec opet ti neraspravljivi ukusi, pretpostavljam, evo moja last.fm stranica da vidis sta sam slusao u poslednje vreme pa ce stvari bit jasnije

http://www.last.fm/user/MehoKrljic

(Trenutno se na vrhu strane nrsti Pierre Boulez, ali dok ti kliknes na link moze da bidne i nesto drugo)

milan

Quote from: "Meho Krljic"Ne, Duran Duran su mi neprijateljski bend jos iz osnovne skole, ja sam bio metalac

Ja sam jedini u skoli slusao i Duran Duran i Iron Maiden i AC DC i podjednako voleo sve to zajedno...

Meho Krljic

@ Loengrin

Da, to referiranje na sebe u mnozini u knjizi postanja je vazda bilo predmet brojnih analiza i diskusija. Kako god bilo, uvek se podsecam mudre analize Lešeka Kolakovskog koja zaključuje da je Bog potpun tek kada ima društvo, drugog, jer se tek kroz refleksiju njegova slava, dobrota itd. u potpunosti realizuju.

QuoteUmesto da Bog-Stvoritelj odredi izgled čoveka, desilo se obrnuto, čovek je bio taj koji je nehotice definisao jedan od oblika svog Boga-Stvoritelja (oblik se sam po sebi nameće čim se pogledaš u ogledalo). Ergo, Stvoritelj nije jednoobrazan (po meni). Očigledno.

To da stvoritelj nije jednoobrazan je interesantan koncept, naravno, pogotovo ako se pre toga veli da je čovek stvoren po obličju Boga. S druge strane, u tvojoj priči i dalje nije ni objašnjeno niti na bilo koji način sugerisano šta je to u obliku čoveka/ petokrake što je 'drugi' (ženski - estetici sklonji) aspekt stvoritelja privuklo. Naravno, pentagram kao oblik i simbol ima odredjenu istoriju pa se pitam je li to u priču ušnirano slučajno ili...

QuoteNisam rekla da je lepša polovina žensko, ali je očigledno zadužena za oblik i estetiku.

Nisi, ali atributi koje si pripisala ovoj polovini su nedvosmisleno ženski barem u okvirima naše kulture, plus činjenica da je u pitanju  baš 'polovina', ne samo 'deo ličnosti' gotovo da ne ostavlja mesta sumnji. Sama reč pol(a) koja označava pedeset posto nečega istovremeno ima neraskidivu 'gender' konotaciju. Dakle, možda ti i nisi to eksplicitno rekla, ali sam jezik ti nije ostavio previše prostora za impliciranje da tu ima nedoumica.

QuoteČek da vidiš tek kako je stvorena žena i da li je jabuka ono voće što raste na drvetu znanja dobra i zla, koga često greškom zovu drvo života (do njega na sreću/nesreću Adam i Eva nisu ni primirisali).

Pa, čekamo, ženo, piši, ne drži nas u nedoumici. Drvo poznavanja dobra i zla i čitava ta koncepcija zmije (đavla) u raju su meni lično uvek bile neobične (i jedan od razloga zašto mi je hrišćanstvo/ judaizam/ islam uvek bilo pomalo odbojno). Ako je celokupna stvarnost u to momentu bila delo božije - dakle savršena, uvođenje dijalektičkog principa (poznavanja) dobra i zla mi je nekako suvišno. OSIM, naravno ako i to nije bio deo testa za Adama & Evu u pogledu njihovog korišćenja prava na slobodnu volju. Dakle, ako je, praktično gledano i sam koncept (dualiteta dobra i)zla izumljen na fizičkom planu ne bi li A & E imali potencijal da se ušetaju u zamku, onda je to prilično, da kažemo podla strategija druga Stvoritelja za koju nikad nisam uspeo da nadjem lepe reči... Uvažavam ideju da je čovek stvoren sposobnim za greh (za razliku od, jelte Tvorca) eda bi uzdržavanje od greha bila vrlina a ne samo posledica ontološke nemogućnosti da se greši (u kom smislu nije najjasnije zašto bismo hvalili ovu karakteristiku samog Tvorca), ali poturanje opcije da se sagreši pod nos blentavih bića tek izašlih iz ponora ništavila, te pripisivanje baš ženskom principu većeg dela krivice za sagrešenje mi je uvek bio jedan odbojan deo cele priče...

Naravno, sve ovo u svetlu promišljanja koliko sam ja uopšte u stanju da razumem ove stvari i koliko sam u stanju da se skoncentršem na udaranje po tastaturi kako bih izneo bilo kakvo svoje promišljanje na iole koherentan način...

Meho Krljic

QuoteJa sam jedini u skoli slusao i Duran Duran i Iron Maiden i AC DC i podjednako voleo sve to zajedno...

Kuku & lele!!1!1!111 Da li ti teško pada što patiš od shizofrenije već decenijama ili si se navikao??? :evil:  :evil:  :evil:

Šala mala, svaka čast na eklektičnom ukusu još u tim danima. Ja sam, nažalost bio veoma sklon sektašenju u to vreme i nisam se uopšte trudio da pokažem razumevanje za tudj ukus u muzici. Naravno, danas kad znam da imam savršen muzički ukus, još manje sam spreman na takvo razumevanje...

milan

Zaboravih i da spomenem BowWowWow... Prva ploca koju sam imao, ever.

Meho Krljic

A-uh... Situacija je teža nego što sam mislio. Mada, prevarili su se i veći igrači, sećam se da su ozbiljni novinari poput Saše Stojanovića u ono vreme na dosta ozbiljan način razmatrali Bow Wow Wow, ipak je to Malkolm znao da predstavi i proda kao nešto značajno dublje nego što je zaista bilo. Lisica je to stara... A i ona mala Anabela slatka beše... No, srećom, taj bend su u međuvremenu prekrili snjegovi (i ruzmarin i šaš, nadam se) istorije i slutim da ih nećemo videti kako se ponovo okupljaju i kreću na povratničku svecku turneju. Mada, nikad se ne zna...

Meho Krljic

Da pogodim, ti si bio i jedan od onih koji su kupili i domaće izdanje prvenca Sigue Sigue Sputnik?

PTY

Quote from: "Meho Krljic"@Libeat

Huh, od svega sam shvatio samo da mi sledi sharp retort sto verovatno znaci da cu biti javno izbicevan zbog raznih gluposti koje sam napisao... Ima tu neke pravde, valjda.....

Ma ne, taman posla, kakvo bičevanje, kakvi bakrači, nego... znaš, svaki put kad nemam štagod pametno da kažem iživljavam se na sintaksi.
Bah!

Meho Krljic

Quotesvaki put kad nemam štagod pametno da kažem iživljavam se na sintaksi.

Ovo je toliko primenljivo na mene da bi trebalo da ga stavim u svoj signature...

PTY

Hmmm... methinks da ima nečeg malko narcisoidnog u toj vrsti skromnosti.  :twisted:

Nego, da isteramo sad odmah jednu stvar na čistac; šta tačno želiš da kažeš ovom izjavom:
Quotekoncept Boga koji je matematička i logička nužnost kakvog je Toma Akvinski svojevremeno pokušavao da proturi.
?

milan

Quote from: "Meho Krljic"Da pogodim, ti si bio i jedan od onih koji su kupili i domaće izdanje prvenca Sigue Sigue Sputnik?
Hm, ne... Iskreno, nikad nisam bio previse u muzici... Vise sam gledao spotove :oops:

Loengrin

A Europe? :P
Ko im je odobri pesme?:(

Its a faaaeinl kauntaaaaaaun!
ili
Keeeeri, keeeeeri, ooo!

milan

Eto, dodjosmo od 9/11 do Poslednjeg Odbrojavanja...

The circle is now complete.

Meho Krljic

QuoteHm, ne... Iskreno, nikad nisam bio previse u muzici... Vise sam gledao spotove

Ah, dobro, barem Sigue Sigue Sputnik nisi pridodao listi grehova, hehehe.

Quoteima nečeg malko narcisoidnog u toj vrsti skromnosti

Ima... I to je loše. Borimo se protiv toga kako znamo, ali dosta bezuspešo...

QuoteNego, da isteramo sad odmah jednu stvar na čistac; šta tačno želiš da kažeš ovom izjavom: Quote:
koncept Boga koji je matematička i logička nužnost kakvog je Toma Akvinski svojevremeno pokušavao da proturi.
?

Šta tačno želim da kažem? Uh, pa, ništa veliko, Toma Akvinski je iz nekog razloga smatrao da vera u neverovatno nije dovoljna te je razvio unekoliko disciplinovan, (pseudo?)naučni postupak za dokazivanje (nužnosti) postojanja Boga kroz nesavitljivi (mislio je on), rigorozni mehanizam logike. Samo sam referirao na ovo jer me je nešto izrečeno ranije u topiku podsetilo... Moguće da sam totalno skrenuo sa teme ili lupio nešto sasvim glupavo, jer mi koncentracija nije na najvišem nivou..

Meho Krljic

QuoteA Europe?  
Ko im je odobri pesme?

Its a faaaeinl kauntaaaaaaun!
ili
Keeeeri, keeeeeri, ooo!

Uh, dok mi je Keri vazda bila odbojna, Final Countdown sam (priznajem sa stidom) uvek smatrao toliko veličanstvenim kičom da prelazi u oblast umetničkog dostignuća. Imam tu ploču (doduše kupljenu secondhand uz gomilu drugih sličnih ploča od drugara koji se spremao da emigrira). Ovo me sad podsetilo da večeras nadjem Final Countdown na soulseeku, skinem je i priododam svojoj 'heavy kič' playlisti na iPodu...

Loengrin

:( navedoh čo'eka na stranputicu!

Meho Krljic

A on na tome još i zahvalan... 8)

PTY

Ako ako, ali mene i dalje zanima šta ti je to tačno siroti Tomica skrivio...?

Meho Krljic

Skrivio? Meni? Zar sam tim tonom iskucao te reči? Onda se izvinjavam, nije uopšte bila namera da se, što bi mladi rekli, baca hejt na Tomu Akvinskog, samo sam u tipično nebrižljivom maniru ubacio referencu na nešto za šta sam pomislio da bi možda u tom trenutku moglo da ima neke, makar i postranične veze sa temom. Daleko bilo da ja sad grmim nekim osuđujućim glasom na ljude te veličine... Makar se sa njima i neslagao.

PTY

A tako.
Dobro.
Mada, iskreno da ti priznam, malko sam se ponadala da ćeš izvući kakav fin argument u ime tog neslaganja; lično verujem da je upravo taj baja poslednji smokvim listić hrišćanstva i dok se sa njim čovek pošteno ne obračuna, nema mu majci beganja iz ralja dogme.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Loengrin"
Keeeeri, keeeeeri, ooo!

Mejbi willllllll miiiiit eegeeeeeee e en samver e gen

Š'o, imaju oni svoje slađane trenutke. :)

mweh  :evil:

Rip Their Flesh Burn Their Hearts Stab Them In The Eyes Rape Their Women As They Cry
Kill Their Servants Burn Their Homes Till There's No Blood Left To Spill

Hail And Kill

Meho Krljic

Ah, pa već rekoh da se ne slažem. Naravno, nisam ja proučavao poštovanog gospodina u nekoj ozbiljnoj meri pa da sad mogu da ovde dam nekakvu učenu analizu/ kritiku/ dekonstrukciju njegovih teza i radova i mišljenja. Više ja to posmatram sa jedne izdvojene tačke. Njegovih pet racionalnih dokaza o postojanju Boga su, za mene, medveđa usluga hrišćanstvu/ monoteizmu, čiji je najjači argument do trinaestog veka upravo bio 'veruj, ne traži potvrdu' što je istovremeno značilo i odvanje žita od kukolja (vernika i karijerista) a i činilo veru jednim egzersajzom apsurda - što ona i treba da bude. Bekstvo od stega pojavnog i materijalnog sveta koje je, ne sporim, svakome potrebno, treba da bude kreativan čin, što verovanje u nedokazivo za mene jeste. Uvođenjem racija u ovu priču ne samo da se ovaj plemeniti čin kreacije apsuda obezvređuje nego se i otvara pandorina kutja svih mogućih kritika vere, Boga, monoteizma, hrišćanstva itd. sa jednako moćnih pozicija racija i logike. Pametno hrićanstvo izbegava da se upliće u logiku, jer zna da u njoj ne može da opstane pošto je upravo bilo zasnovano i vekovima negovano na poricanju logike. Što ga je činilo skoro pa simpatičnim... (Dobro, preterujem, ali šarmantnim na neki način)

Ili, kako je to Bodrijar pametnije i sažetije rekao (znali smo svi da ću ga pre ili kasnije prizvati u pomoć): Ako Bog dokazano postoji, onda verovanje u njega postaje stvar bez ikakve vrednosti, ako dokazano ne postoji, verovanje u njega postaje stvar za podsmeh. Toma Akvinski je svojim mehanizmom dokazivanja upravo izložio hrišćanstvo ovakvom riziku.

PTY

Tsk. Sofisterije i tautologije možeš naći svuda. I mada me mrzi da sad izvlačim iz naftalina ionako površno čeprkanog Tomu, moram da priznam kako mi je upravo njegova mehanika dokazivanja najbliža prihvatljivosti. Njegova (elegantna i šarmantna, tu te ne sporim  :wink: ) postavka geneze je, koliko znam, i danas aktuelna.

Meho Krljic

Ali upravo to i oduzima snagu pojmu vere. Verovanje u nešto što je nedvosmisleno dokazano nema nikakvu snagu. To je tako, verovao ti ili ne. S druge strane, verovanje u nedokazivo (što nije isto što i nedokazano) je donekle plemenita rabota, iako u surovo praktičnom smislu uzaludna. Ali stvari duha nikada nisu surovo prktične...

I kao što rekoh, prizivanjem logike i racija u ovu priču, otvaraš vrata svim mogućim kritičarima koji su samo na to čekali. Vekovima.