• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mišel Uelbek - Mogućnost ostrva

Started by crippled_avenger, 19-10-2006, 13:55:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Imam utisak da bismo se u stvarnom životu lepo slagali :lol:

Kastor

"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Bab Jaga

Quote from: "Ghoul"nemojte da coveka dezavuisete po tome na koje zurke ide i kakvi su mu drugi textovi, nego kritikujte, ako umete, ovo sto je OVDE, o uelbeku kazao.

Prvo što sam pročitala od Uelbekovih knjiga bila je ona o Lovecraftu, i zato ne dopuštam da ga neki wannabe veliki pisac stavi u istu rečenicu s Koeljom.  xuss
Ghoul fhtagn!

Ghoul

Quote from: "Bab Jaga"
Quote from: "Ghoul"nemojte da coveka dezavuisete po tome na koje zurke ide i kakvi su mu drugi textovi, nego kritikujte, ako umete, ovo sto je OVDE, o uelbeku kazao.

Prvo što sam pročitala od Uelbekovih knjiga bila je ona o Lovecraftu, i zato ne dopuštam da ga neki wannabe veliki pisac stavi u istu rečenicu s Koeljom.  xuss

BRAVO, BABA! TA MU I JESTE NAJBOLJA!
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Imam utisak da bi se Ghoul i Baba u stvarnom životu...

Meho Krljic

Bab Jaga

Jako puno vrijemena ti je trebalo da doneseš ovaj zaključak.  :lol:
Ghoul fhtagn!

Meho Krljic

Ma, sad sam ga samo izrekao da se uklopi u opštu današnju temu koja se provlači na forumu.

otaku

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Bab Jaga"
Quote from: "otaku"Meni je taj Jergovic vrlo antipatican.

Meni ide na živce. Skriboman jedan.

nemojte da coveka dezavuisete po tome na koje zurke ide i kakvi su mu drugi textovi, nego kritikujte, ako umete, ovo sto je OVDE, o uelbeku kazao.
pravo da ti kazem, nemam pojma sta znaci postmoderni antisemita.
Proooobaj da u glavi budes sam

Mica Milovanovic

Lilit, ja zaista ne vidim kako bi se mogla povući paralela između Koelja i Uelbeka, ako zanemarimo neku veštačku popularnost kod određenog tipa publike o kojoj Jergović govori, a koja sasvim sigurno postoji... Po tome bi se i Hese, i Haksli i još desetine pisaca mogli diskvalifikovati...

Po meni se vrednost nečega mora posmatrati nevezano od toga da li je pisac svesno ili nesvesno upao u neki socijalni milje koji ga podržava ili ne...
Mica

Cornelius

Paralela izmedju Koelja i Uelbeka moze da se izvuce kroz njihovu povrsnost, maskiranu u duboke istine o ljudima, zivotu i univerzumu. Potom, moze da se izvuce paralela u njihovom nereljefnom stilskom pristupu. Takodje, oba pisca mnogo vise brige posvecuju marketinskom pristupu u plasmanu svog proizvoda, nego samom pisanju.

Smatram da njih ne voli odredjeni socijalni milje, nego su u pitanju ljudi sa odredjenim "duhovnim" teznjama, koji pripadaju razlicitim drustvenim sredinama. Ja bih oba pisca svrstao u omladinske pisce i na taj nacin bih izbegao da ih nazivam svakojakim imenima, ili da se zameram onima koji su ih citali i koji ih vole.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

Mico,
ja s laickog point ov vjua, a ti sa strucnog. :)
Ne bih se usudila "patati" se u sud vrednosti nekog dela, ali sam se "upatala" u sud svidjanja ili kako to vec Greys zove, ne mogu da se setim.
Meni je, kao citaocu, Uelbek prvenstveno smoran i to je moja glavna zamerka. I to je nevezano za socijalni milje, svesno-nesvesno, anti X, anti Y. ..bla bla...
Paralela koju sam povukla se sastoji u tome da mi je Koeljo smoran & banalan, a Uelbek smoran & pretenciozan.
No, moj komentar je, jos jednom ponavljam, potpuno laicke prirode i na nivou onoga: "svidja mi se, ne svidja mi se".

Edit: U medjuvremenu se javio Kornelijus i rekao mnogo lepse sve ono sto sam ja htela, a nisam umela. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Bab Jaga

Miljenko pretendira biti Salman imagem, a Krleža hiperprodukcijom.  :evil:
Ghoul fhtagn!

lilit

Quote from: "Bab Jaga"Miljenko pretendira biti Salman imagem, a Krleža hiperprodukcijom.  :evil:
ajde, ajde, i ti mu zameras ono sto mu dosta njih zamera, a to je - skribomanija.
meni je to bas simpaticno. :lol:

Bab Jaga

Ma ne zamjeram ja ništa, nek svatko piše koliko ga volja, ali stvarno ne mogu ozbiljno shvatiti pisca koji napiše:
" Uzjahala je svoga covjeka , kao sto francuske dame zajasu konja, i gotovo da nije silazila s njega do kraja zajednickog zivota." (str.520, DVORI OD ORAHA, 2004.)
Ghoul fhtagn!

angel011

Quote from: "Bab Jaga"Ma ne zamjeram ja ništa, nek svatko piše koliko ga volja, ali stvarno ne mogu ozbiljno shvatiti pisca koji napiše:
" Uzjahala je svoga covjeka , kao sto francuske dame zajasu konja, i gotovo da nije silazila s njega do kraja zajednickog zivota." (str.520, DVORI OD ORAHA, 2004.)

xrofl

priceless
We're all mad here.

crippled_avenger

Moja omiljena grupa Lollobrigida je uvrstila Miljenka u svoju pesmu

KATARINA VELIKA

Ketine plave, magične oči
Nose neku čudnu tajnu velike moći
Svaki leden pogled nam oduzima dah
Nam razjeduje zrak
Sam tak, sam tak

Ne samo candy, Keti je trendy
Idol joj Roberth Smith, Bukovski, Warhol Andy
Kolekciju Nomada drži pod staklom
Svaki dan u Limbu s Jergovićem i ostalim FAK-om

Keti ti si kraljica, (Katy the Great)
Da sam bar kao ti, (Katy the Great)
Keti, you're so cool, cool
Smijem te poljubiti - pliiizzz!

Starleta s pedigreom indie-pop scene
Koja srca oba spola gazi kud god da krene
Ako si uncool
Forget it, nemaš šanse
Jer je slušala Mogwai još dok svi smo prali Gunse
(svi smo prali Gunse, i ti si prao Gunse)

Keti ti si kraljica, (Katy the Great)
Da sam bar kao ti, (Katy the Great)
Keti, you're so cool, cool
Smijem te poljubiti?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

Quote from: "Bab Jaga"" Uzjahala je svoga covjeka , kao sto francuske dame zajasu konja, i gotovo da nije silazila s njega do kraja zajednickog zivota." (str.520, DVORI OD ORAHA, 2004.)

Imam utisak da bismo se Miljenko J. i ja lepo slagali u stvarnom životu.

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"
Quote from: "Bab Jaga"" Uzjahala je svoga covjeka , kao sto francuske dame zajasu konja, i gotovo da nije silazila s njega do kraja zajednickog zivota." (str.520, DVORI OD ORAHA, 2004.)

Imam utisak da bismo se Miljenko J. i ja lepo slagali u stvarnom životu.

...i u jahanju.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

QQ bre, kakva su ovo izvlacenja is konteksta?
Kad bismo sad krenuli da izvlacimo odredjene "neozbiljne" recenice "velikih pisaca" (po mogucstvu postmoderne...hahaha) kuda bi nas to, kao potencijalno-kvazi-elitne-tajnopodforumske clanove ZS, odvelo?

Cornelius

Nemoj tako, Lilit. meho je sâm rekao da bi on voleo da sretne Miljenka na nekom mirnijem mestu, u nekoj Plavoj laguni. Ja sam samo ponovio njegove reči.

lilit

Quote from: "Cornelius"Nemoj tako, Lilit. meho je sâm rekao da bi on voleo da sretne Miljenka na nekom mirnijem mestu, u nekoj Plavoj laguni. Ja sam samo ponovio njegove reči.
Ma bre, nemam ja problem s tobom i Mehom (samo napred!) nego s Bab Jagom. :wink:

Ghoul

Quote from: "lilit_depp"Ma bre, nemam ja problem s tobom i Mehom (samo napred!)

što samo napred?
šta fali nazad?

Bab Jaga

Quote from: "lilit_depp"Ma bre, nemam ja problem s tobom i Mehom (samo napred!) nego s Bab Jagom. :wink:

Zar samo zbog jedne rečenice (i to citata)?  :lol:
Ghoul fhtagn!

Mica Milovanovic

Pa, lilit, Corneliuse, ne bih se s vama složio glede Ulemeka, ali pustimo da različitosti koegzistiraju...  :)
Mica

Ghoul

Quote from: "Mica Milovanovic"Pa, lilit, Corneliuse, ne bih se s vama složio glede Ulemeka, ali pustimo da različitosti koegzistiraju...  :)

i da se javno oglašavaju, kako bismo ih prepoznali i u logore lakše smestili kad NAŠI dođu na vlas! :!:

Cornelius

Quote from: "Mica Milovanovic"Pa, lilit, Corneliuse, ne bih se s vama složio glede Ulemeka, ali pustimo da različitosti koegzistiraju...  :)

Tako je govorio i Ulemekov drug Ceda, a posle corkirase Ulemeka, a Ceda nastavio partijski zivot. Ne verujem ja ni tebi ni Cedi.

lilit

hvala Mico.  :wink:
kao nagrada, posto si HH vec pomenuo, evo info sta mozes da vidis, ako do juna dodjes u Viennu. :)

edit: evo i link na muzej: http://www.leopoldmuseum.org/index_en.html

crippled_avenger

Morena Films likes 'The Possibility'
Houellebecq to direct, adapt own novel
By JOHN HOPEWELLMADRID -- Madrid-based production-house Morena Films, one of Spain's most internationally driven companies, has boarded "The Possibility of an Island," written and to be directed by French novelist Michel Houellebecq ("The Elementary Particles," "Platform").
Houellebecq's own hit novel of the same title was published last fall and won France's Interallie literary prize. Futuristic pic stars Benoit Magimel ("Fair Play," "Selon Charlie") who lives in a futuristic eco-damaged dystopia of cults and cloning.

Morena has taken 20% co-production equity on "Possibility," which rolls from Monday on the Spanish Canary Island of Lanzarote. France's Mandarin Films is pic's lede producer with 70% equity. Belgium's AT Production has taken 10%.

The 6.8 million euros ($9.1 million) film moves on to Spain's Ciudad de la Luz studios at Alicante in mid-May.

Mandarin Films previously worked with Morena producer Juan Gordon on Maria Ripoll's "Man With Rain in his Shoes."

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

Elementarne čestice" u Domu Omladine       
ponedeljak, 21 maj 2007

U bioskopu Doma omladine Beograda od 21. maja svoj bioskopski život započeće nemački film "Elementarne čestice". Ovaj film prikazan je na Festu u okviru programa 'Nemačko putovanje'. Ostvarenje 'Elementarne čestice' Oskara Relera, je glavnom glumcu Moricu Blajbtrouu doneo Srebrnog medveda na prošlogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu. Cena ulaznice 150 dinara. Nastao na osnovu skandaloznog romana Mišela Ulebeka film "Elementarne čestice" okuplja najpopularnije nemačke glumce u ovom trenutku. Drzak i smeo, seksi i politički potpuno nekorektan, film u sebi spaja provokaciju i ozbiljne filozofske teme, humor i pažljivu sociološku analizu generacije koja se lagano približava zrelom dobu. Seksualne fantazije, politika, krize srednjih godina, populizam i elitizam, gubitak ideologije i još puno tema koje su  i od romana i od filma načinili kult ostvarenja...

ImageRadnja filma ,,Elementarne čestice" prati polu-braću Majkla i Bruna. Njihova jedina zajednička tačka je njihova majka koja ih je obojicu zapostavila radi bezbrižnog džet set života, dajući ih na čuvanje babi i dedi. Majkl postaje introvertni pasionirani molekularni biologičar, dok Bruno robuje svojim fantazijama plaćanja seksualnih usluga.

Sve se menja kada njih dvojica, sad već sa trideset i kusur godina, pronađu ljubav. Majkl obnavlja vezu sa Anabelom, devojkom iz svog detinjstva, dok Bruno upoznaje Kristijan, koja deli njegove seksualne opsesije. Iako izgleda de je sreća napokon na njihovoj strani, surovim obrtom sudbine obe njihove žene postaju naprasno bolesne. Šokirani, Bruno i Majkl su u rascepu, da li da ostanu u veoma teškim vezama ili da se  vrate svojim usamljeničkim životima.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Mica Milovanovic

Na poslednjoj stranici današnjeg kulturnog dodatka Politike ima tekst Vesne Perić-Momčilović o Uelbeku...
Mica

Ghoul

jel ga hvali, kritikuje, ili oba?

Mica Milovanovic

Pa, u pitanju su manje-više poznate stvari o Uelbeku, napisane od strane nekoga ko ga, očito, ceni kao pisca...
Mica

otaku

Bio je, u aprilskom broju Književnog lista, tekst o Uelbeku, s naglaskom na romanu Mogućnost ostrva. Pisala Ljiljana Đurđić. Kaže da su Elohimisti jasna aluzija na Jevreje, veliča Uelbekovu mizantropiju, mistifikuje ga kao nekog savremenog proroka, tepa mu kao "starom liscu" itd. Za moj ukus, pomalo idolopoklonički tekst uz puno nekih nabrajanja u smislu šta bi mogle da predstavljaju Uelbekove knjige, koja se završavaju sa ko će ga znati, a koja ukazuju na to da je Uelbek tako velika enigma, da petlja sa mozgovima svojih čitalaca, postavlja im zagonetke, da mu je teško doakati. Mislim da sam se, nakon čitanja, malo i zabrinula što su mi se svidele te knjige. Kaže ona da su ljudi danas, kada se zanimaju za nove knjige, u stvari u potrazi za novim prorocima, što možda i nije daleko od istine, al nekako ne bih volela da se to odnosi i na mene. I da, još tvrdi da ima oko 2000 nekih sajtova posvećenih Uelbeku i da ga zovu novim Nostradamusom. Kaže i da je Uelbeku, na jednoj kniževnoj večeri, postavljeno pitanje: "Zašto se onda ne ubijete, gospodine Uelbek?" (ne znam zašto, valjda pod uticajem Miljenka Jergovića, zamišljam neku napaljenu studentkinju kako koketno gricka olovku dok postavlja to pitanje),  te da je na Uelbeku primećen premudri smešak pre nego što će reći: "Da bih vas zavodio u pravcu u kojem vi to želite!" Čudna mi čuda!
Nisam znala ni za podatak, naveden u tekstu, da je Uelbek sa još njih 14-oro, 2001. potpisao izvesni književni manifest "Pozdravimo Nove Puritance", a koji je izazvao neko negodovanje od strane književne elite. Jedino što se iz dotičnog teksta pominje je da su rekli da "neće da se bave šminkanjem mrtvaca".  I ima slika vrlo zabrinutog Uelbeka za stolom.
Proooobaj da u glavi budes sam

Mica Milovanovic

Otaku, ne vidim razloga za zabrinutost. Meni su se svidele zbog određene doze različitosti koja je danas tako retka u bilo kojoj umetnosti... Uelbek razmišlja o svetu koji ga okružuje. Da li razmišlja na ispravan način ili ne meni nije toliko bitno...
Mica

Cornelius

Uelbek je velika masina za pravljenje magle. On pravi vrlo matematicke koncepte knjiga. Prvo poravna stil, potom u svoju naraciju, koja ima odredjenog smisla i tice se danasnjice, stavi neophodan broj provokacija i kontroverzi. Sto rece sin jedne moje prijateljice - on napise sve ono sto drugi pricaju tajno, a nemaju muda da kazu javno. Potom, i dalje matematicki, stavi jos jedan sloj kontroverzi, ali viseg intelektualnog nivoa. U medjuvremenu se napravi neki javni eksces.

Zatim se pravi dobra medijska orkestracija pre izlaska knjige. Tekstovi se daju samo odredjenim novinama i odredjenim kriticarima koji se zbog toga osecaju privilegovani. Sledeci korak je ukazivanje na manje ili vise vidljive kontroverze. Onda dolaze kriticari najviseg nivoa koji su u svim zirijima za dodeljivanje vaznih nagrada. Kada knjiga izadje, dogadjaj je ravan Hariju Poteru. Tiraz od pola miliona primeraka se lako rasproda.

Tacno je da nasem vremenu trebaju novi proroci, a vecina kandidata su lazni proroci. Tako Uelbek pazljivo posmatra koje su intelektualne, duhovne i estetske potrebe danasnjih potrosaca. Onda, na vrlo cinican nacin, ukazuje na prizemnost i povrsnost naseg sveta, pisuci o tome, ali upotrebljavajuci istu metodologiju u svom marketinskom pristupu. Ljudi su, kao pred madjionacerem, zapanjeni kako im je objasnio sta ce da uradi, rekao im da je opsena i uspeo da ih zaseni brzinom pokreta, odvlacenjem paznje ili vesto prikrivenim zecom.

Uelbeku se desilo ono sto se desilo Kusturici. Poceo je dobro, a posle se pretvorio u sopstvenog klona, masinu za slavu i pare.

crippled_avenger

Quote from: "Cornelius"Uelbeku se desilo ono sto se desilo Kusturici. Poceo je dobro, a posle se pretvorio u sopstvenog klona, masinu za slavu i pare.
:x

crippled_avenger

Jel neko gledao sledeće Ulemekove ekranizacije?

Extension du domaine de la lutte (1999)
Udvidelse af kampzonen (2002)

Cornelius

Gledao sam Les Particules élémentaires (Elementarteilchen), nemački film (2006) po Uelbekovom romanu. Konvencionalna adaptacija, soft varijanta, koja je zadržala odredjenu dozu cinizma. Medjutim, reditelj nije ni pokušao da održi višeslojnost koja postoji u romanu.

crippled_avenger

Znam tu adaptaciju, bila je kod nas na FESTu, a dostupna je na piratima. Vrlo je čudna pošto je reč o nemačkom filmu. I uopšte, izgleda da Ulemek ima neko pribežište u Nemačkoj.

DušMan

Quote from: "crippled_avenger"izgleda da Ulemek ima neko pribežište u Nemačkoj
A ja bio ubedjen da ga drze u onom VIP zatvoru u BeGeu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

crippled_avenger

Sad baš čitam u knjizi Gorana Petrovića da su Čumeta čuvali u Slovačkoj... :D

ginger toxiqo 2 gafotas

Uelbekova majka objavljuje knjigu

Majka nagrađivanog i kontroverznog francuskog pisca Mišela Uelbeka napisala je knjigu pod naslovom ,,Nevina", u kojoj daje svoju verziju života i odnosa s proslavljenim sinom koji o njoj nikad nije imao reči hvale. Prvi odlomci knjige pojaviće se u književnom časopisu ,,Lire".

Lusi Cekaldi (83), po kojoj je Uelbek nazvao lik u romanu ,,Elementarne čestice", odlučila je da ispravi sinovljeve literarne navode. Naime, fiktivna majka Cekaldi teret brige za malo dete smatra nespojivim s ličnom slobodom, i napušta dete kako bi se upuštala u seksualne odnose s mlađim muškarcima.
,,Mišel i ja mogli bismo da razgovaramo onog dana kad on ode na javni trg s 'Elementarnim česticama' u ruci i kaže: ,,Ja sam lažljivac, ja sam varalica, u životu nisam učinio ništa, samo loše stvari ljudima oko sebe, i tražim oproštaj." ,,Ubijanje majke je tada bilo u modi", napisala je Lusi u post skriptumu knjige.
Francuska javnost je sagom o Uelbekovoj porodici bila zabavljena nakon objavljivanja ,,Elementarnih čestica", kada su mu roditelji pisali nakon 30 godina razdvojenosti. Uelbek je izjavio da ta pisma nikad nije pročitao.
Takođe, na svom je blogu pisac 2006. godine žestoko napao objavljivanje svoje neautorizovane biografije, u kojoj je intervjuisana njegova majka.
Napisao je kako njegova ,,stara drolja od majke" sigurno nije mogla da pruži duboke uvide u njegovo biće, jer je ,,previše egocentrična da bi imala važan uvid o bilo čemu osim njoj samoj". ,,U osnovi, moja majka nikad nije razumela ništa u vezi sa mnom, a nije shvatala ni mog oca", napisao je Uelbek.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Truba

:lol:  dobar ovaj Mišel

nisam ništa zanimljvije čitao u posljednje vrijeme

150. strana i jednostavno rečeno uživam  :lol:  :lol:  :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Mica Milovanovic

Mica

Tex Murphy

Tako nešto o svojoj rođenoj majci može da izjavi samo razmaženo derište i / ili moron.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

angel011

Sa onim što je izjavila o svom sinu, ni ona nije ništa bolja.

Kakva majka, takav sin.

Pristojan svet takve stvari raspravi kod kuće. Ili ih ne raspravi, ali ne iznosi porodični prljav veš u javnost.
We're all mad here.

Tex Murphy

QuotePristojan svet takve stvari raspravi kod kuće. Ili ih ne raspravi, ali ne iznosi porodični prljav veš u javnost.

Upravo!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

pilot babo

Quote from: "Harvester"
QuotePristojan svet takve stvari raspravi kod kuće. Ili ih ne raspravi, ali ne iznosi porodični prljav veš u javnost.

Upravo!

Od nečega mora da se živi!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.