• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

KIM NEWMAN

Started by PTY, 02-11-2006, 15:10:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Quoteknjiževno delo trajno pripada vremenu, prostoru i mentalitetu u kom je nastalo a to za posledicu ima tajni-ici-bici paradoks da pisac koji se javno distancira od PieMa nikako nije u stanju da se istog ratosilja u svojoj prozi

Pa, da, da, bas tako. I jos kako rekose mudriji od mene: delo nastaje u svom vremenu ali se prima, konzumira & vrednuje u nasem. Skoro da je nemoguce umaci usudu istorijskog u procesu pisanja ali i citanja proze. Koliko god se trudili da budemo fenomenoloski nastrojeni i posmatramo delo kao nezavisno od ostatka umetnosti & univerzuma, ipak ono ima svoje mesto u nekom sirem kontekstu koga smo na ovaj ili onaj nacin svesni (sem ako nismo kulturoloski gledano tabula raza, sto je danas gotovo nezamislivo s obzirom na osmozu informacija putem mas-medija). Preneseno na autora, skoro da bi se moglo reci da PoMo autori akcenat bacaju na svesno & eksplicitno utemeljenje konteksta u svom delu koje ne biva samo neizbezna karakteristika datog dela vec deo umetnickog postupka.

U je... Sad sam vec toliko otisao u teoriju o kojoj ne znam nista da me je unapred sramota... Zato, evo jednog paradoksa: ustao sam ovako rano u nedelju ujutro (oko 6AM) jer mojoj macki se ocigledno u to doba vise ne spava te me samarima po licu tera da ustanem. Bez obzira koliko je zena i ja molili, ona ne zeli da legne i nastavi da spava. OK, onda ja ustanem, obucem se i sednem za kompjuter da daunloudujem kopirajtovan intelektjual properti i pisem gluposti na forumu Znaka Sagite, a doticna macka mi se onda popne u krilo, smota se u njemu i zaspi. Ko tu koga, bre zajebava?

Mica Milovanovic

Ovo mi sve više liči na čuveno pitanje da li je horor žanr...
Mica

Meho Krljic

Da, ima slicnosti.

Boban

Quote from: "Meho Krljic"Zato, evo jednog paradoksa: ustao sam ovako rano u nedelju ujutro (oko 6AM) jer mojoj macki se ocigledno u to doba vise ne spava te me samarima po licu tera da ustanem. Bez obzira koliko je zena i ja molili, ona ne zeli da legne i nastavi da spava. OK, onda ja ustanem, obucem se i sednem za kompjuter da daunloudujem kopirajtovan intelektjual properti i pisem gluposti na forumu Znaka Sagite, a doticna macka mi se onda popne u krilo, smota se u njemu i zaspi. Ko tu koga, bre zajebava?

zamenite je ze bebu, videćete šta je zajebancija.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Nisam siguran da zelim u to da se upustim. Bebu ne mogu da zakljucam na terasi na nekoliko sati ako me bas mnogo iznervira. Da ne pominjem da bi mi trebale godine da je naucim da lovi miseve.

lilit

Quote from: "Meho Krljic"Nisam siguran da zelim u to da se upustim. Bebu ne mogu da zakljucam na terasi na nekoliko sati ako me bas mnogo iznervira. Da ne pominjem da bi mi trebale godine da je naucim da lovi miseve.
ko kaze?  :evil:
(bilo je momenata kad sam gledajuci moju decu imala asocijaciju na "nakot" - ne znam zasto  :cry:  :cry:  :cry: )
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

PTY

Quote from: "Mica Milovanovic"Ovo mi sve više liči na čuveno pitanje da li je horor žanr...

ne, nego na povratak onoj dobroj staroj grasrut diskusiji "da li kenjaža domaćih žanrovskih mrsimuda ima ikakve veze za žanrom kao takvim"? ispada da je svaki literarni žanr na balkanu proizveo svoj imaginativno kljakavi i kreativno osakaćeni pandan; pa ako već tako mora biti, dajte ih bar prekrstite  lokalnim nazivom, e ne bi li bar nas dvoje lakše precizirali o čemu govorimo. jerbo pazi, ja znam da ti znaš da znanstvena fantastika koju fandom fura nema blage veze sa science fiction. to ti je kao kad mažnjavaš levis etiketu i čvrljiš je na čakšire domaće proizvodnje.

Meho Krljic

Uh, ovo su vec ostre konstatacije koje, srecom, zahvaljujuci svom nepoznavanju materije ne mogu ni da opovrgnem ni da poduprem... Ali imalo bi ste sta reci o blago provincijskom mentalitetu domace zanrovske (pri tom ne mislim samo na FSF vec na zanrove generalno) proze... Samo to treba da kaze neko upuceniji.

Sto se tice zakljucavanja bebe na terasi, problem je sto terasa gleda na ulicu i komsije b sigurno zvale policiju. Ionako me imaju na zubu zbog toga sto nocu nag izlazim na balkon i urlam na mesec.

PTY

fer enaf; gotivim ja kad ljudi sami definišu sopstvene limitacije.

ali onda barem budi ortak pa se uzdrži i od šlagvorta za trolovanje. većini džabalebaroša na ovom topiku to ionako nije neophodno a tebi će doneti poen ili dva u mojoj knjizi.
koja je u zadnje vreme istinski minijaturna, ta knjiga sa poenima, jeste minijaturna indid.

Meho Krljic

Pa... jebiga, niti znam sta je od svega ovoga 'slagvort za trolovanje' (samo pominjanje imena Jamesa Joycea ili nesto kasnije izreceno?) niti igram za poene, vec, zna se, za publiku... A pojeo sam toliko palacinki pre nekoliko minuta da mi je intelektualni kapacitet trenutno na nivou amebe.

angel011

QuoteSto se tice zakljucavanja bebe na terasi, problem je sto terasa gleda na ulicu i komsije b sigurno zvale policiju.

Zar policija dolazi za takve stvari? Možeš da kažeš da je bebi potrebno malo svežeg vazduha, vruće joj je u stanu.  :evil:  :twisted:
We're all mad here.

lilit

Quote from: "Meho Krljic"Pa... jebiga, niti znam sta je od svega ovoga 'slagvort za trolovanje' (samo pominjanje imena Jamesa Joycea ili nesto kasnije izreceno?) niti igram za poene, vec, zna se, za publiku... A pojeo sam toliko palacinki pre nekoliko minuta da mi je intelektualni kapacitet trenutno na nivou amebe.

...ko igra za raju,
i zanemaruje taktiku
zavrsice karijeru
u nizerazrednom vratniku...

:lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

QuoteMožeš da kažeš da je bebi potrebno malo svežeg vazduha, vruće joj je u stanu

Mogu, ali sta ako pridju dovoljno blizu da joj vide modrice i opekotine od cigareta?

A ovo za raju & taktiku, nema veze u kojoj si ligi ako te publika idolizuje, treba imati osecaj za to sta su stvari koje stvarno zadovoljavaju plemeniti narcisoidni nagon.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Lord Kufer

Postmodernizam kod nas je uglavnom loš, shvaćen kao proizvoljnost, dok je originalni postmodernizam (Borhes, Sabato, Markes, ono što je dobro kod Kiša, Basara u početku, itd.) zapravo jedna varijanta spekulativne fikcije. Pavić je dosta eksploatisao ovaj loš postmodernizam - prosto se oseti kad pisac piše bez ikakve odgovornosti, a zna da će mnogi da se navuku - kao, recimo, na te njegove bizarne metafore, koje nemaju nikakve veze s književnošću.

"Oči dlakave ko muda", "Grudi kao kompot od dunja." ...

U stvari, sav taj turbo folk, kičeraj i sl. su "postmodernizam" shvaćen u lošem smislu.

Nightflier

*Nighflier casts Thread Necromancy*

Za koji dan, krećem u čitanje novog Njumenovog romana - a pošto na ovom forumu imamo čak četiri člana koji su ga prevodili, mogli bismo da se opet pozabavimo njegovim pisanijima. Na stranu to što mislim da je skorašnja pomama za Šerlokom u sprezi sa pomamom za urbanom fantastikom krajnje plodno tle za Njumenove romane.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

PTY

Cover art, synopsis and release date for the anticipated brand new addition in Anno Dracula series by Kim Newman has been unveiled. The book will be called Anno Dracula : Johnny Alucard and will be published on 25th June, 2013 by Titan Books.
You can preorder your copy here

Here's the synopsis:

Award-winning author Kim Newman takes the series stateside to Andy Warhol's New York and Orson Welles' Hollywood.

It's 1976 and vampire reporter Kate Reed is on the set of Francis Ford Coppola's Dracula. She helps a young vampire boy, Ion Popescu, who then leaves Transylvania for America. In the States, Popescu becomes Johnny Pop and attaches himself to Andy Warhol, inventing a new drug which confers vampire powers on its users...

[/size][/font]